Προς το περιεχόμενο

Η TSMC θα κατασκευάσει εργοστάσιο ημιαγωγών στη Γερμανία

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όπως ανακοίνωσε, η ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής τσιπ TSMC ενέκρινε επένδυση ύψους 3,8 δισ. δολαρίων (3,47 δισ. ευρώ) για την κατασκευή εργοστασίου στην ανατολική γερμανική πόλη της Δρέσδης.

Το εργοστάσιο, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2027, θα έχει δυναμικότητα 40,000 300 mm (12-inch) wafers το μήνα. Η TSMC επενδύει επίσης 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο στη δυτική πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ. Ο γίγαντας των τσιπ ανέφερε στην ανακοίνωσή του την Τρίτη ότι ενέκρινε μια “κεφαλαιακή ένεση” που δεν υπερβαίνει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το εν λόγω εργοστάσιο ως μέρος της συνολικής επένδυσης.

Η Γερμανία συμφώνησε να συνεισφέρει με 5 δισεκατομμύρια από το ταμείο της κυβέρνησης για το κλίμα και τον μετασχηματισμό για την κατασκευή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τον τελικό λόγο για τη χρηματοδότηση αυτής της επιδότησης.

Στο τέλος, η TSMC θα κατέχει το 70% της κοινοπραξίας, ενώ άλλες τρεις εταιρείες θα κατέχουν από 10%. Έτσι η εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Bosch και η εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών Infineon, αμφότερες γερμανικές, καθώς και η ολλανδική NXP, θα κατασκευάσουν το εργοστάσιο μαζί με την TSMC, με συνολική επένδυση που θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

image.png.a86af3097bc9e29a96bd42f646311244.png

Σύμφωνα με άρθρο του CNN Business, η γερμανική κυβέρνηση φλερτάρει την TSMC από το 2021. Το εργοστάσιο είναι κεντρικό στοιχείο της φιλοδοξίας του Βερολίνου να προωθήσει την εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών που θα χρειαστεί η αυτοκινητοβιομηχανία του για να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σαξονία, κέντρο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, διαθέτει ήδη αρκετά "εργοστάσια" τσιπ ενώ η επένδυση της TSMC είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του κρατιδίου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 55
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν θέλω να είμαι αυτός που θα πει γιατί δεν γίνονται τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά το λέω!!😁😁

Είναι πάντως ένα σημαντικό βήμα στο να αποκτήσουμε κάποια αυτονομία σαν Ευρώπη στην κατασκευή ημιαγωγών. 

Επεξ/σία από CarbonFibre
  • Like 8

1 λεπτό πριν, CarbonFibre είπε

Δεν θέλω να είμαι αυτός που θα πει γιατί δεν γίνονται τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά το λέω!!😁😁

Με πρόλαβες ....είπαμε εμείς μόνο για γκαρσονια ,πλέον και αμφίβια 

• Like 9
  • Thanks 1

Η Γερμανία συμφώνησε να συνεισφέρει με 5 δισεκατομμύρια από το ταμείο της κυβέρνησης για το κλίμα και τον μετασχηματισμό για την κατασκευή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τον τελικό λόγο για τη χρηματοδότηση αυτής της επιδότησης.

• Like 11
  • Thanks 2

56 minutes ago, CarbonFibre said:

Είναι πάντως ένα σημαντικό βήμα στο να αποκτήσουμε κάποια αυτονομία σαν Ευρώπη στην κατασκευή ημιαγωγών. 

7ήμερη 12ωρη εργασία στην Μύκονο για 4 μήνες τον χρόνο με 1000€, μένοντας σε κοντέινερ με άλλα δέκα άτομα και πολλά μας είναι.

Αλλιώς πολιτικό βύσμα, πλαστό απολυτήριο δημοτικού και στο δημόσιο με 2~3 χιλιάρικα τον μήνα.

Είμαστε η Λατινική Αμερική της Ευρώπης.

• Like 13
  • Thanks 1

Καλα κρασια , ας παρουμε και μεις κατι , οτιδηποτε εξαρτηματα για μπαταριες , πομολα για ηλεκτρικα οχηματα ,

προφιλ αλουμινιου , τεσπα οποιαδηποτε παραγωγικη επενδυση στον δευτερογενη τομεα , θα πρεπει να υποβοηθηθει

και να στηριχθει κυριως απο τις τοπικες αυτοδιοικησεις . Θα πω και την κακια μου : ας σταματησει επιτελους

να ζητειται μπαξισι απο τους τοπικους παραγοντες , για να επιτρεψουν οποιαδηποτε παραγωγικη δραστηριοτητα

στον "τοπο" τους .

• Like 1

6 λεπτά πριν, nepomuk είπε

Καλα κρασια , ας παρουμε και μεις κατι , οτιδηποτε εξαρτηματα για μπαταριες , πομολα για ηλεκτρικα οχηματα ,

προφιλ αλουμινιου , τεσπα οποιαδηποτε παραγωγικη επενδυση στον δευτερογενη τομεα , θα πρεπει να υποβοηθηθει

και να στηριχθει κυριως απο τις τοπικες αυτοδιοικησεις . Θα πω και την κακια μου : ας σταματησει επιτελους

να ζητειται μπαξισι απο τους τοπικους παραγοντες , για να επιτρεψουν οποιαδηποτε παραγωγικη δραστηριοτητα

στον "τοπο" τους .

τιποτα δεν θα ερθει εδω, οχι γιατι ειμαστε ακριβοι κλπ αλλα γιατι δεν εχουμε ουτε το προσωπικο να στελεχωσει τετοιες επενδυσεις, ουτε την κουλτουρα ουτε το επιχειρηματικο περιβαλλον να σηκωσει τετοια κολπα. Στη δρεσδη ξερετε γιατι η ΑΜΔ πηγε και εφτιαξε εκει το εργοστασιο , γιατι εκει ειχε στησει υποδομη η Λαικη Δημοκρατια της Γερμανιας ολη την βιομηχανια ημιαγωγων της, οποτε μετα την πτωση του σοσιαλισμου προφανως πηρανε προσωπικο με εμπειρια και εγκαταστασεις / εδαφη σε καλη τιμη με επιδοτηση και αφθονο επιστημονικο προσωπικο απο τα γειτονικα πανεπιστημια. Ο Ελονας εστησε το εργοστασιο στην Γερμανια γιατι η Γερμανια εχει μακρα παραδοση στην αυτοκινητοβιομηχανια και εχει υποδομες και βιοομηχανια να στηριξει την επενδυση του. 

Αν το ανοιγε στην ελλαδα, την γραμμη συναρμολογησης δηλαδη θα επρεπε να εισαγει μην πω το 99% των υλικων προς συναρμολογηση απο την Ευρωπη και οχι μονο, δεν υπαρχει ουτε μια ελληνικη βιοτεχνια να φτιαχνει ενα φαναρι, ενα κουτι ασφαλειων και ειδικοτερα σε οικονομιες κλιμακας. Γιατι να το ανοιξουν εδω, δεν υπαρχει κανενας λογος και λογικη. 

• Like 11

1 ώρα πριν, CarbonFibre είπε

Εγώ δεν θα το πω. Γιατί να μην γίνουν σε Πολωνία, Τσεχία, σε Βαλκάνια. Επιβεβαιωνουν πως η Γερμανία κάνει θα κάνει κουμάντο στην Ευρώπη. Αν ήμουν στην ευρωπαϊκή επιτροπή δεν θα έδινα το οκ να γίνει εκεί η επένδυση.

• Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι επενδύσεις γίνονται σε χώρες με σταθερό οικονομικό κλίμα. Η Ελλάδα πασχίζει να μπει στην επενδυτική βαθμίδα, έχοντας ξεσκίσει στη φορολογία ό,τι κινείται ενώ συνάμα δεν παρέχει τίποτε άλλο από επιδόματα τύπου X-Pass. 

Ακόμα και να έφτιαχνε η Tesla και η TSMC εργοστάσια στην Ελλάδα, πως θα μεταφερόντουσαν τα εμπορεύματα προς την κεντρική Ευρώπη λ.χ. Γερμανία, Αυστρία; Με το ανύπαρκτο σιδηροδρομικό δίκτυο;  Πως θα φτιαχνόντουσαν αποθήκες logistics, όταν την άλλη μέρα θα έβγαινε κάθε τυχάρπαστος και θα υποστήριζε ότι στην περιοχή ζει ένα σπάνιο είδος σαύρας που παθαίνει δυσπεψία λόγω του θορύβου των αποθηκών; Και τέλοσπάντων, ποιος θα εγγυόταν στον επενδυτή ότι δεν θα βγουν οι κόκκινοι σε 4 χρόνια και θα τα κλείσουν όλα; 

Πολλά πρέπει να αλλάξουν (και μάλιστα σε συνταγματικό επίπεδο) σε αυτή τη χώρα για να έχουμε τέτοιες βλέψεις. 
ΥΓ. Το κρίμα είναι ότι υπάρχει άριστο ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα για να στελεχώσει επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Επεξ/σία από hyperspaced
  • Like 11
  • Thanks 1
  • Sad 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, CarbonFibre said:

2 hours ago, Choronzoon said:

Με πρόλαβες ....είπαμε εμείς μόνο για γκαρσονια ,πλέον και αμφίβια 

"Η Γερμανία συμφώνησε να συνεισφέρει με 5 δισεκατομμύρια από το ταμείο της κυβέρνησης για το κλίμα και τον μετασχηματισμό για την κατασκευή."

Για τρελούς τους έχετε τους Ελληνες πολιτικούς ρε σεις ?  Να πέσει μετά ο "προοδευτικός" κόσμος να τους φάει, oτi αντι να πάρει το κράτος λεφτά θα πληρώσει και 5 δις ?  Aυτά δεν λέγανε και για τις εγκαταστάσεις του Azure της MS ? - LOL... Πολιτικός είναι ο άλλος ρε, δεν είναι κορόιδο... Τέτοιες δουλειές στην Ελλάδα έχουν σίγουρο ειδικό δικαστήριο αργότερα...

Επεξ/σία από Eloy
  • Like 2
  • Thanks 1

25 minutes ago, Basilhs23___ said:

Εγώ δεν θα το πω. Γιατί να μην γίνουν σε Πολωνία, Τσεχία, σε Βαλκάνια. Επιβεβαιωνουν πως η Γερμανία κάνει θα κάνει κουμάντο στην Ευρώπη. Αν ήμουν στην ευρωπαϊκή επιτροπή δεν θα έδινα το οκ να γίνει εκεί η επένδυση.

Γιατί έχουν ήδη γίνει εδώ και 10 ετίες. Η παιλαιότερη μου Πλασμα Panasonic ήταν συναρμολογημένη στην Τσεχία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 minutes ago, Basilhs23___ said:

Δεν έχει να κάνει με την Γερμανία - δεν το θέλουν οι ντόπιοι "προοδευτικοί" φίλε... Εχεις χάσει επεισόδια... Δες εδώ στην Ελλάδα, ποιοί δεν θα τα πολεμούσαν εκτός απο τους "συντηρητικούς" που βεβαίως θα "ήταν οι μόνοι που είχαν το θράσος" να τα προτείνουν...

Επεξ/σία από Eloy
  • Like 2
  • Confused 1

2 hours ago, CarbonFibre said:

Για αρχή ας σταματήσουμε να κυνηγάμε τις όποιες επενδύσεις ξένων έρχονται και μετά μπορεί να δούμε και καμία εντυπωσιακή επένδυση...

• Confused 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...