john_dr Δημοσ. 12 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 57 λεπτά πριν, Alkazar21 είπε Έχω τον 4790κ και δεν βρίσκω λόγο να τον αναβαθμίσω... Έλεγα έτσι για αλλαγή να πήγαινα στον 13700κ αλλά όταν διάβασα καταναλωσεις και θερμοκρασίες... Δεν χρειάζεται να πας στο κορυφαίο. Εξάλλου επιπλέον Ε cores θα κερδίσεις και υψηλές συχνότητες που όμως συνδυάζονται όπως λες με υψηλές καταναλώσεις και θερμοκρασίες. Αφού τόσο καιρό "άντεξες" με τον 4790Κ, υποθέτω ένας 13400 θα σε κάλυπτε. Αν και ισχύει αυτό που έγραψα πιο πάνω. Καλύτερα να περιμένει κάποιος τους επόμενους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει υποχρεωτικά DDR5. Επεξ/σία 12 Αυγούστου 2023 από john_dr
pirmen56 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 2 ώρες πριν, Πέτρος είπε Έλα μου? Προς τι η έκπληξή σου; Δεν έχεις καθόλου αναμνήσεις από τέλη 90s και πρώιμα 00s;
Alkazar21 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 2 hours ago, john_dr said: Δεν χρειάζεται να πας στο κορυφαίο. Εξάλλου επιπλέον Ε cores θα κερδίσεις και υψηλές συχνότητες που όμως συνδυάζονται όπως λες με υψηλές καταναλώσεις και θερμοκρασίες. Αφού τόσο καιρό "άντεξες" με τον 4790Κ, υποθέτω ένας 13400 θα σε κάλυπτε. Αν και ισχύει αυτό που έγραψα πιο πάνω. Καλύτερα να περιμένει κάποιος τους επόμενους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει υποχρεωτικά DDR5. Ναι η 14η γενιά δείχνει μονόδρομος (αν βγει καλή) αλλιώς 15η... Δεν εχω πολλές απαιτήσεις από το PC... Word, Excel, pdf, browsing και youtube... Δουλειά γραφείου δηλαδή αλλά με 5 αποθηκευτικούς δίσκους και καλή gpu ενώ δεν παιζω games 😁 2 hours ago, john_dr said: ακόμα και αν αυτό σημαίνει υποχρεωτικά DDR5. Γιατί το λες έτσι; δεν είναι καλές οι ddr5;
Πέτρος Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 17 λεπτά πριν, pirmen56 είπε Προς τι η έκπληξή σου; Δεν έχεις καθόλου αναμνήσεις από τέλη 90s και πρώιμα 00s; Ακριβώς επειδή έχω, η έκπληξη. Να έγραφες αρχές προς μέσα 00s, να σου πω ναι. Μέχρι το 95-96 (και νωρίς λέω), πρακτικά με επεξεργαστή παίζαμε...τί 3Α και τί 60ρι? Με τις s3 virge? Για τα 2d? Δεν υπήρχε καν σαν νόημα αυτό που γράφεις. Παλεύαμε σε dos με εντολές να ελευθερώσουμε κάποια kb μνήμης για να τρέξουν τα παιγνίδια...δεν ήταν θέμα 60fps ή οτιδήποτε..ήταν θέμα αν θα φορτώσουν καν. Βγήκαν τα win95 (diablo 1 ftw!) και συζητούσαμε για 16ΜΒ ram...όχι για 60ρι (δεν ξέραμε καν τί είναι αυτό). 2
john_dr Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 53 λεπτά πριν, Alkazar21 είπε Γιατί το λες έτσι; δεν είναι καλές οι ddr5; Απλά επιπλέον κόστος.
pirmen56 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, Πέτρος είπε Ακριβώς επειδή έχω, η έκπληξη. Να έγραφες αρχές προς μέσα 00s, να σου πω ναι. Μέχρι το 95-96 (και νωρίς λέω), πρακτικά με επεξεργαστή παίζαμε...τί 3Α και τί 60ρι? Με τις s3 virge? Για τα 2d? Δεν υπήρχε καν σαν νόημα αυτό που γράφεις. Παλεύαμε σε dos με εντολές να ελευθερώσουμε κάποια kb μνήμης για να τρέξουν τα παιγνίδια...δεν ήταν θέμα 60fps ή οτιδήποτε..ήταν θέμα αν θα φορτώσουν καν. Βγήκαν τα win95 (diablo 1 ftw!) και συζητούσαμε για 16ΜΒ ram...όχι για 60ρι (δεν ξέραμε καν τί είναι αυτό). Αρχές προς μέσα 90s είχαμε κατά κύριο λόγο τα 2D games. Μετά βγήκε το PS1(γενικότερα οι 3D κονσόλες) και το PC έτρεχε και δεν έφτανε, παρόλο που το PS1 είχε σταθερή hw σύνθεση. Θυμάμαι ότι δεν μπορούσες να παίξεις(τουλάχιστον ομαλά όπως το PS1) NFS που έβγαινε 1-2 χρόνια μετά από τη μέρα που αγόραζες το PC σου αν δεν άλλαζες και CPU. Π.χ είχα πάρει το πρώτο μου PC με pentium στα 133Mhz(σαν να λέμε 12700K 13900K τότε) και μια καλή 3D κάρτα με 2MB VRAM και σερνόταν ~ενάμισι χρόνο μετά στο NFS 2. Στα 640*480 αν θυμάμαι καλά. Από τα τέλη των 00s, με τα απανωτά fail της AMD, αρχίσαμε να βλέπουμε επιβράδυνση στην εξέλιξη των CPUs και τις απαιτήσεις των games. Η ουσία είναι ότι τα τελευταία ~7 χρόνια high end μοντέλα(π.χ. 9900K) ξεπερνούν ίσως και τον 2600K σε αντοχή στο χρόνο. Επεξ/σία 13 Αυγούστου 2023 από pirmen56
Πέτρος Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 45 λεπτά πριν, pirmen56 είπε Αρχές προς μέσα 90s είχαμε κατά κύριο λόγο τα 2D games. Μετά βγήκε το PS1(γενικότερα οι 3D κονσόλες) και το PC έτρεχε και δεν έφτανε, παρόλο που το PS1 είχε σταθερή hw σύνθεση. Θυμάμαι ότι δεν μπορούσες να παίξεις(τουλάχιστον ομαλά όπως το PS1) NFS που έβγαινε 1-2 χρόνια μετά από τη μέρα που αγόραζες το PC σου αν δεν άλλαζες και CPU. Π.χ είχα πάρει το πρώτο μου PC με pentium στα 133Mhz(σαν να λέμε 12700K 13900K τότε) και μια καλή 3D κάρτα με 2MB VRAM και σερνόταν ~ενάμισι χρόνο μετά στο NFS 2. Στα 640*480 αν θυμάμαι καλά. Από τα τέλη των 00s, με τα απανωτά fail της AMD, αρχίσαμε να βλέπουμε επιβράδυνση στην εξέλιξη των CPUs και τις απαιτήσεις των games. Η ουσία είναι ότι τα τελευταία ~7 χρόνια high end μοντέλα(π.χ. 9900K) ξεπερνούν ίσως και τον 2600K σε αντοχή στο χρόνο. Α, πες το έτσι ντε, ότι τα απανωτά fail της ΑΜΔ ήταν από την αρχή το θέμα μας. Θες να δεις πότε κυκλοφόρησε το warcraft2, πχ, να ξαναβάλεις το "ιστορικό" πλαίσιο σε μια σωστή σειρά? Με Cyrix 150+ το έπαιζα και με έναν 166MMX (δες λίγο πότε βγήκαν αυτά και τί κυκλοφορούσε σε hw τότε, αντίστοιχα. Τον μμχ τον τράβηξα με κάθε τρόπο μέσα στα 00s, με ότι φτηνοπροσθήκη μπορούσα ο φοιτητής, μέχρι να πάω σε duron 1200 κάποια στιγμή, μετά σε athlon xp και μετά σε έναν 955 (σοβαρά τώρα, αυτούς χαρακτηριζεις αποτυχία?). Έχεις εντελώς λάθος offset στα χρονικά πλαίσιά σου, ξαναδες το. 1
pirmen56 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 27 λεπτά πριν, Πέτρος είπε Τον μμχ τον τράβηξα με κάθε τρόπο μέσα στα 00s, με ότι φτηνοπροσθήκη μπορούσα ο φοιτητής, μέχρι να πάω σε duron 1200 κάποια στιγμή, μετά σε athlon xp και μετά σε έναν 955 (σοβαρά τώρα, αυτούς χαρακτηριζεις αποτυχία?). Δεν ξέρω τι γινόταν σε RTS games και adventures. Fast paced 3d games(όπως τα NFS) να κρατήσεις CPU πάνω από 2 χρόνια, ούτε στον ύπνο σου. Σε 6 μήνες(δες π.χ. pentium 133 με 166) έβγαιναν μοντέλα 20-25% ταχύτερα από το αμέσως προηγούμενο. Λόγω της κούρσας των Mhz και της αύξησης των transistors. Ό,τι βλέπεις σήμερα να γίνεται στα ~3 χρόνια. Ο λόγος που αντέχουν τώρα τα CPU είναι η επιβράδυνση του νόμου του Moore και η δυσανάλογα μικρή αύξηση των STP επιδόσεων σε κάθε διπλασιασμό των transistor των πυρήνων. Αλλιώς οι devs θα ήταν πρόθυμοι να σε στείλουν ταμείο με εσκεμμένα κακογραμμένο κώδικα. Όπως και τότε. Επανερχόμαστε λοιπόν στο ότι τα upgrade paths είναι μόνο για ελιτίστες που θέλουν το latest n greatest(τότε όμως ας τα σκάνε και για μητρικές, αφού το χρήμα περισσεύει) ή επαγγελματίες. Για κανέναν ορθολογικό home user. 1
Πέτρος Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 3 λεπτά πριν, pirmen56 είπε Δεν ξέρω τι γινόταν σε RTS games και adventures. Fast paced 3d games(όπως τα NFS) να κρατήσεις CPU πάνω από 2 χρόνια, ούτε στον ύπνο σου. Σε 6 μήνες(δες π.χ. pentium 133 με 166) έβγαιναν μοντέλα 20-25% ταχύτερα από το αμέσως προηγούμενο. Λόγω της κούρσας των Mhz και της αύξησης των transistors. Ό,τι βλέπεις σήμερα να γίνεται στα ~3 χρόνια. Ο λόγος που αντέχουν τώρα τα CPU είναι η επιβράδυνση του νόμου του Moore και η δυσανάλογα μικρή αύξηση των STP επιδόσεων σε κάθε διπλασιασμό των transistor των πυρήνων. Αλλιώς οι devs θα ήταν πρόθυμοι να σε στείλουν ταμείο με εσκεμμένα κακογραμμένο κώδικα. Όπως και τότε. Επανερχόμαστε λοιπόν στο ότι τα upgrade paths είναι μόνο για ελιτίστες που θέλουν το latest n greatest(τότε όμως ας τα σκάνε και για μητρικές, αφού το χρήμα περισσεύει) ή επαγγελματίες. Για κανέναν ορθολογικό home user. Δεν διαφωνώ σε τίποτα από τα παραπάνω (ο ΜΜΧ σερνόταν τα τελευταία του χρονια, άσχετα αν εγώ τότε ήμουν adventure/tbs/rts/rpg only τύπος που λίγο-πολύ τα άντεχε ακόμα), η αρχική μου ένσταση ήταν καθαρά για τις χρονολογίες που έδωσες και μετά για τις αποτυχίες της ΑΜΔ πάλι στο χρονικό πλαίσιο που εσύ όρισες. Είσαι εκτός, 5-8 χρόνια, ανάλογα το τί θες να πεις. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα