Προς το περιεχόμενο

να μάθω Linux?

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από comfuzio,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 minutes ago, CanonTux said:

Διαφωνώ μαζί σου, έχεις κολλήσει σε ένα σημείο, το hw acceleration σε browser, και λες ότι τα win είναι καλύτερα για απλή χρήση. 

Δεν εγραψα ποτε οτι τα windows ειναι καλυτερα απο το λινουξ μονο και μονο για το hw accel των browsers. Που στην τελικη τα ευσημα για κατι τετοιο δεν τα παιρνει το λειτουργικο , αλλα ο browser. Παρολα αυτα , το 90% της χρησης ενος Η/Υ την σημερον ημεραν απο εναν "απλο" χρηστη ειναι η χρηση του browser. Και χωρις hw accel δεν πας πουθενα. Δεν θα ξανα-αναλυσω τι επιπτωσεις και που εχει η ελλειψη αυτου του "feature".

7 minutes ago, CanonTux said:

Μιλάμε τώρα για τα win 11, σοβαρά; 

Δεν υπάρχει χειρότερος εφιάλτης από τα 11 για χρήση από απλό χρήστη. Και μόνο η ιστορία με τα updates που συχνά δημιουργούν ένα σωρό προβλήματα, το κουτσουρεμένο δεξί κλικ, τους ιούς και spyware που ο απλός χρήστης σε μια εβδομάδα το πολύ θα έχει κολλήσει, φτάνει!

Παραθετεις αποψεις προσωπικες που απεχουν πολυ απο την αληθεια. Γιατι οσοι δεν ψαχνουν τα πραγματα ή δεν τα γνωριζουν , εχουν μεινει στις αρχικες αποψεις καποιων οταν πρωτοβγηκαν τα 11αρια και κραζανε απο το πρωι μεχρι το βραδυ την νεα εκδοση. Απο τοτε που βγηκαν μεχρι σημερα , εχουν αλλαξει πολλα και τα 11αρια ειναι μια χαρα εκδοση. Αν δεν σου αρεσουν στην τελικη , βαλε τα 10αρια ή τα 7αρια ή τα XP ;) 
Oσο για τους ιους , που φταιει ακριβως το λειτουργικο ? Το λειτουργικο σου προσφερει ενα υποτυπωδες antivirus. Απο κει και περα , το τι θα κανει ο χρηστης και ποσους ιους θα αφησει να περασουν , ειναι δικο του προβλημα.
Τελος στο θεμα ιων , καποια στιγμη πρεπει να σταματησει η καραμελα οτι στο λινουξ δεν υπαρχουν ιοι. Μια χαρα υπαρχουν , απλα ισως οχι στην ποσοτητα που υπαρχουν για windows.

12 minutes ago, CanonTux said:

Για αυτό σε ολοκαίνουριο λαπτοπ με i3 12ης γενιάς που θα πάει δώρο σε άνθρωπο που μόνο browsing κάνει, εγώ έβαλα Sparky xfce, το οποίο δουλεύει άψογα με τον firefox του, και μια χαρά κρατάει η μπαταρία του πάρα πολλές ώρες. Όποτε τον επισκέπτομαι, θα του κάνω και ένα update και τέλος!

Aρα μιλαμε για "απλο χρηστη" με technical support ε ? Δεν ειναι ολοι οι χρηστες ετσι ξερεις ... ;) 

13 minutes ago, CanonTux said:

Και θα χω το κεφάλι μου ήσυχο, ούτε spyware, ούτε nag screens, ούτε κολλήματα με τα updates και αναμονές, ούτε να σου επαναφέρει τα defaults στις ρυθμίσεις κάθε μήνα, ούτε τίποτα! 

Zεις σε παραλληλο συμπαν. Ή μπορει να ζω εγω σε παραλληλο συμπαν , γιατι ολα αυτα που περιγραφεις δεν τα εχω συναντησει στα 11αρια.

14 minutes ago, CanonTux said:

Και ο υπολογιστής είναι 100% δικός του, όχι συνιδιοκτησία με την Microsoft. 

Οσο τα υποσυστηματα του Η/Υ του τρεχουν firmwares/drivers κλειστου κωδικα , δεν θα ειναι ποτε δικος του , οσο και αν χτυπιεστε κατω.

• Απαντ. 206
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
44 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ή μπορει να ζω εγω σε παραλληλο συμπαν , γιατι ολα αυτα που περιγραφεις δεν τα εχω συναντησει στα 11αρια.

Ναι, εσύ ζεις σε παράλληλο σύμπαν, που έβγαλες το συμπέρασμα κιόλας ότι δεν ξέρω τα 11, αυτό το έκτρωμα! 

Που σε πρήζει συνεχώς να "γνωρίσεις" τα πλεονεκτήματα λογαριασμού Microsoft, που από default αν υποκύψεις σου αποθηκεύει τα αρχεία στο onedrive αλλά με μόλις 5 γίγα χώρο, και μετά σε πρήζει να αγοράσεις. Που αν τελικά κάνεις τοπικό λογαριασμό, σε τακτά διαστήματα σου πετάει στο login nag screen να αποκτήσεις οπωσδήποτε την πλήρη λειτουργικότητα του υπολογιστή σου με λογαριασμό Microsoft. Που συνεχώς ο επεξεργαστής δουλεύει παρασκηνιακές διεργασίες διότι έχει να στείλει τόσα δεδομένα στη Microsoft. 

Που δυστυχώς τα έχουμε σε λαπτοπ της οικογένειας, γιατί Autocad & Photoshop, και δυστυχώς το πρόσωπο δεν με άκουσε ότι είναι εξόχως ασταθές λειτουργικό και εγκατέλειψε το συνεχές backup, με αποτέλεσμα σε update να κρασάρει το bitlocker και τελικά να χρειαστεί format και να χάσει δεδομένα σχεδόν ενός έτους. Διότι πάντα μιλάμε για τον απλό χρήστη! 

Εσύ λοιπόν βάζε 11άρια για απλή χρήση browsing, εγώ θα βάζω Linux. 

Δημοσ.
2 hours ago, CanonTux said:

που έβγαλες το συμπέρασμα κιόλας ότι δεν ξέρω τα 11

Που σε πρήζει συνεχώς να "γνωρίσεις" τα πλεονεκτήματα λογαριασμού Microsoft, που από default αν υποκύψεις σου αποθηκεύει τα αρχεία στο onedrive αλλά με μόλις 5 γίγα χώρο, και μετά σε πρήζει να αγοράσεις. Που αν τελικά κάνεις τοπικό λογαριασμό, σε τακτά διαστήματα σου πετάει στο login nag screen να αποκτήσεις οπωσδήποτε την πλήρη λειτουργικότητα του υπολογιστή σου με λογαριασμό Microsoft. Που συνεχώς ο επεξεργαστής δουλεύει παρασκηνιακές διεργασίες διότι έχει να στείλει τόσα δεδομένα στη Microsoft. 

Nαι , προφανως δεν ξερεις τα 11 με αυτα που γραφεις. Το onedrive απεγκαθισταται πανευκολα. Αρα δεν σε πρηζει ποτε και για κανεναν λογο. Κανεις τοπικο λογαριασμο και δεν σε πρηζει για ms account ποτε ομως ... Αυτο το nag screen που λες , εμφανιζεται μια φορα στα χιλια χρονια , και αν ηξερες απο 11αρια , θα ηξερες οτι "απενεργοποιειται".
Οσο για τον επεξεργαστη που βαραει υπερωριες επειδη στελνει τα απειρα στοιχεια στην microsoft ... ουτε καν. Εχεις μεινεις σε παλιες αποψεις και δεν ασχοληθηκες καν να ενημερωθεις για το τι εχει αλλαξει γιατι απλα για καποιον λογο μισεις την microsoft και τα windows γιατι.. ξερωγω...συνομωσιολογος ?

Που δυστυχώς τα έχουμε σε λαπτοπ της οικογένειας, γιατί Autocad & Photoshop, και δυστυχώς το πρόσωπο δεν με άκουσε ότι είναι εξόχως ασταθές λειτουργικό και εγκατέλειψε το συνεχές backup, με αποτέλεσμα σε update να κρασάρει το bitlocker και τελικά να χρειαστεί format και να χάσει δεδομένα σχεδόν ενός έτους. Διότι πάντα μιλάμε για τον απλό χρήστη! 

Διοτι παντα μιλαμε για τον απλο χρηστη , αλλα εδω μου αναφερεις autocad , photoshop και bitlocker. Σιγουρα μιλαμε για απλο χρηστη ? Το backup ειναι απαραιτητο ασχετως λειτουργικου. Αρα στην τελικη δεν φταιει το λειτουργικο , αλλα ο χρηστης. Βεβαια ο χρηστης εχει "technical support" που του λεει οτι τα 11αρια ειναι ΕΞΟΧΩΣ ΑΣΤΑΘΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ εν ετει 2023 ... το οτι σταματησε να παιρνει backups ειναι το λιγοτερο που θα πρεπε να τον απασχολει. Ας ξεκινησει απο την αλλαγη του IT department !! :) 

Εσύ λοιπόν βάζε 11άρια για απλή χρήση browsing, εγώ θα βάζω Linux. 

Eγω βαζω 11αρια , λινουξ , mac , DOS , οτιδηποτε με βολευει για την εργασια που θελω να κανω. Δεν πορωνομαι με τα λειτουργικα , ουτε ξεκιναω σταυροφοριες εναντιον των μεγαλων κακων εταιριων !! Τα εχω λυσει αυτα τα ψυχολογικα μου απο οταν ενηλικιωθηκα...

• Like 1
Δημοσ.
2 hours ago, mphxths said:

Eγω βαζω 11αρια , λινουξ , mac , DOS , οτιδηποτε με βολευει για την εργασια που θελω να κανω. Δεν πορωνομαι με τα λειτουργικα , ουτε ξεκιναω σταυροφοριες εναντιον των μεγαλων κακων εταιριων !! Τα εχω λυσει αυτα τα ψυχολογικα μου απο οταν ενηλικιωθηκα...

👍😎

Δημοσ.
5 ώρες πριν, mphxths είπε

Nαι , προφανως δεν ξερεις τα 11 με αυτα που γραφεις. Το onedrive απεγκαθισταται πανευκολα. Αρα δεν σε πρηζει ποτε και για κανεναν λογο. Κανεις τοπικο λογαριασμο και δεν σε πρηζει για ms account ποτε ομως ... Αυτο το nag screen που λες , εμφανιζεται μια φορα στα χιλια χρονια , και αν ηξερες απο 11αρια , θα ηξερες οτι "απενεργοποιειται".
Οσο για τον επεξεργαστη που βαραει υπερωριες επειδη στελνει τα απειρα στοιχεια στην microsoft ... ουτε καν. Εχεις μεινεις σε παλιες αποψεις και δεν ασχοληθηκες καν να ενημερωθεις για το τι εχει αλλαξει γιατι απλα για καποιον λογο μισεις την microsoft και τα windows γιατι.. ξερωγω...συνομωσιολογος ?

Διοτι παντα μιλαμε για τον απλο χρηστη , αλλα εδω μου αναφερεις autocad , photoshop και bitlocker. Σιγουρα μιλαμε για απλο χρηστη ? Το backup ειναι απαραιτητο ασχετως λειτουργικου. Αρα στην τελικη δεν φταιει το λειτουργικο , αλλα ο χρηστης. Βεβαια ο χρηστης εχει "technical support" που του λεει οτι τα 11αρια ειναι ΕΞΟΧΩΣ ΑΣΤΑΘΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ εν ετει 2023 ... το οτι σταματησε να παιρνει backups ειναι το λιγοτερο που θα πρεπε να τον απασχολει. Ας ξεκινησει απο την αλλαγη του IT department !! :) 

Κοίτα, είναι δεδομένο πως ό,τι και να απαντήσει κάποιος, εσύ θα πεις τα δικά σου, σε γνωρίζω χρόνια ολόκληρα εδώ μέσα...

Τη μια μιλάμε για out of the box experience και την άλλη μου λες για απεγκάτασταση του onedrive, το οποίο φυσικά ΔΕΝ θέλουμε να κάνουμε. 

Όπως πάντα, διαστρεβλώνεις αυτά που λες και που λέει και ο συνομιλητής σου, για να έχεις την επίφαση ότι βγαίνεις από πάνω. 

Οπότε σταματώ εδώ, απλά βαριέμαι να μιλάω σε τοίχο.

• Like 1
Δημοσ.

Τη μια μιλάμε για out of the box experience και την άλλη μου λες για απεγκάτασταση του onedrive, το οποίο φυσικά ΔΕΝ θέλουμε να κάνουμε.

Τη μια μιλαμε για απλους χρηστες και την αλλη μου λες για autocad , photoshop , bitlocker και ανθρωπο απο πισω που θα κανει technical support στον απλο χρηστη που θα τρεχει λινουξ. Αφου θα υπαρχει το "technical support" , ας κανει και τεχνικη υποστηριξη και στα windows αν ο απλος χρηστης δεν θελει ή δεν μπορει να κανει καποιες ρυθμισεις. 

Ολα τα υπολοιπα που εγραψα τα εκανες γαργαρα , μιας και δεν σε συμφερει να σχολιασεις κατι. Οποτε η κλασικη τακτικη ειναι να επιτεθεις σε μενα με τα γνωστα και προβλεπομενα ... διαστρεβλωνεις τα λεγομενα μου , μιλαω σε τοιχο , εσυ λες τα δικα σου , σε γνωριζω χρονια κλπ.

Με λιγα λογια , καπου εδω τελειωνει η κουβεντα , μιας και ξεκινησες με χαρα και ορμη να μου την πεις και η πραγματικοτητα και τα δεδομενα σε αναιρεσαν.

Δημοσ.
16 ώρες πριν, CanonTux είπε

Που σε πρήζει συνεχώς να "γνωρίσεις" τα πλεονεκτήματα λογαριασμού Microsoft, που από default αν υποκύψεις σου αποθηκεύει τα αρχεία στο onedrive αλλά με μόλις 5 γίγα χώρο, και μετά σε πρήζει να αγοράσεις. Που αν τελικά κάνεις τοπικό λογαριασμό, σε τακτά διαστήματα σου πετάει στο login nag screen να αποκτήσεις οπωσδήποτε την πλήρη λειτουργικότητα του υπολογιστή

Εσύ έχεις χρησιμοποιήσει υπολογιστή με windows ποτέ? Δε ντρέπεστε να γράφετε δημόσια ότι να ναι.....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Zulualert είπε

Εσύ έχεις χρησιμοποιήσει υπολογιστή με windows ποτέ? Δε ντρέπεστε να γράφετε δημόσια ότι να ναι.....

"Let's finish setting up your device": How to disable Nag screen?

Πρώτο αποτέλεσμα για Windows 11 nag screen. Δε ντρέπεστε δημόσια να γράφετε ό,τι να 'ναι...

Επεξ/σία από CanonTux
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να μπω κι εγώ στη συζήτηση...

Διαφωνώ μαζί σου, έχεις κολλήσει σε ένα σημείο, το hw acceleration σε browser, και λες ότι τα win είναι καλύτερα για απλή χρήση. 

Μιλάμε τώρα για τα win 11, σοβαρά; 

Δεν υπάρχει χειρότερος εφιάλτης από τα 11 για χρήση από απλό χρήστη. Και μόνο η ιστορία με τα updates που συχνά δημιουργούν ένα σωρό προβλήματα, το κουτσουρεμένο δεξί κλικ, τους ιούς και spyware που ο απλός χρήστης σε μια εβδομάδα το πολύ θα έχει κολλήσει, φτάνει!

Για αυτό σε ολοκαίνουριο λαπτοπ με i3 12ης γενιάς που θα πάει δώρο σε άνθρωπο που μόνο browsing κάνει, εγώ έβαλα Sparky xfce, το οποίο δουλεύει άψογα με τον firefox του, και μια χαρά κρατάει η μπαταρία του πάρα πολλές ώρες. Όποτε τον επισκέπτομαι, θα του κάνω και ένα update και τέλος! Και θα χω το κεφάλι μου ήσυχο, ούτε spyware, ούτε nag screens, ούτε κολλήματα με τα updates και αναμονές, ούτε να σου επαναφέρει τα defaults στις ρυθμίσεις κάθε μήνα, ούτε τίποτα! 

Και ο υπολογιστής είναι 100% δικός του, όχι συνιδιοκτησία με την Microsoft. 

Είπα να μην μπω στη συζήτηση, γιατί το να μιλάς με hardcore linuxa είναι σαν να μιλάς στον τοίχο, αλλά αυτά που λες είναι τουλάχιστον ανακριβή, και ή το κάνεις εσκεμμένα ή όντως έχεις να usareis windows από την εποχή των vista. 

Θα σου πω τη δική μου εμπειρία (αυτή τη στιγμή γράφω από Linux mint αλλά λόγω δουλείας χρησιμοποιώ και manjaro, MacOs, win 10, win 11). 

1ον ασυμβατότητα υλικού. Σε high end laptop (MateBook 14s, απο αυτό γράφω τώρα) είδα και έπαθα όχι να τα στήσω όλα, απλά να το κάνω λειτουργικό. Το face unlock για να στηθεί θέλει ολόκληρη διαδικασία, τα speakers δεν παίζουν σωστά (κάνει αυξομείωση από το 1 μέχρι το 10 και από το 10 μέχρι το 100 παραμένει ίδια ένταση) , όταν κάνουν reconnect μόνα τους bt ακουστικά (ανεξάρτητα μάρκας και μοντέλου) τρώει σκάλωμα και δεν τα βλέπει, και πρέπει manually να τα κάνεις disconnect και reconnect για να παίξουν. Και τέλος δεν παίζει καθόλου το fingerprint scanner (δεν υπάρχουν drivers) . 

2ον, παιδικά προβλήματα. Το palm rejection είναι απλά ανύπαρκτο. Υπάρχει επιλογή να γίνεται disable το track pad όταν γράφεις, αλλά αυτό παίρνει αρκετά ms για να ενεργοποιηθεί. 
Τo setup μου αποτελείται από δύο, 2k οθόνες, μια full hd κάθετη και την  οθόνη του λαπτοπ (2k και αυτή). Όταν έχω την οθόνη του λαπτοπ κλειστή , όλα δουλεύουν κομπλε. Με το που το ανοίγω την οθόνη, χαλάει το scaling και το ποντίκι ξαφνικά πηγαίνει πααααραααα πολύ αργά. 

3ον, μη υποστήριξη βασικών προγραμμάτων. Δεν θα σε πάω μακριά, έχω το mx mater 3 ποντίκι της logi. Support απο πουθενά. Επρεπε να καθίσω και να γράψω τα σκριπτακια μόνος μου.

Και το τελευταίο, πήγα να εγκαταστήσω spotify απο το repo , αντι για τη σελιδα (μλκια δική μου αυτή) και φυσικά είχε γίνει expire το key, και κανένας δεν μπήκε στον κόπο να το κάνει update, και μου έσπασε όλο το store. Ούτε install, ούτε update, ούτε τίποτα. Και έψαχνα εγω μετα να βγάλω τα keys. 

Ξέρεις που δεν υπάρχει κανένα απο αυτά τα προβλήματα; Στα windows 11, σε καθαρή εγκατάσταση. Απλά όλα δουλεύουν. Σε σάπια λαπτοπ 5αιτίας, ναι αξίζει να βάλεις linux. Σε high end μηχανήματα , τα οποία δεν έρχονται με linux, είναι λαχείο το τι θα δουλεύει και τι όχι.

Καλά για σταθερό μηχάνημα δεν το συζητώ, έτσι και έχεις nvidia κάρτα 3xxx ή 4xxxx απλά δεν παίζουν οι driver (παθών με 3060ti)  .

Και επίσης, ορίστε ποια δεδομένα μαζεύουν απο default τα ubuntu, που είναι και η πιο δημοφιλής version του linux. 

Spoiler

Ubuntu version
OEM/Manufacturer
Device model number
BIOS info
CPU details
GPU details
Installed RAM
Partition Info
Display(s) details
Auto-login status
Live Patching status
Desktop environment
Display server
Timezone

Ναι, καλό το Linux, και  εγώ σαν main OS το έχω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερο απ'ότι τα windows, για το 95% των users. 

edit: Πιο πολλές φορές μου έχει σπάσει εγκατάσταση linux από updates , απ ότι εγκατάσταση windows (ευτυχώς δουλεύουν τα snapshots) 

Επεξ/σία από filip123go
Δημοσ.
1 ώρα πριν, filip123go είπε

Είπα να μην μπω στη συζήτηση, γιατί το να μιλάς με hardcore linuxa είναι σαν να μιλάς στον τοίχο, αλλά αυτά που λες είναι τουλάχιστον ανακριβή, και ή το κάνεις εσκεμμένα ή όντως έχεις να usareis windows από την εποχή των vista. 

Θα σου πω τη δική μου εμπειρία (αυτή τη στιγμή γράφω από Linux mint αλλά λόγω δουλείας χρησιμοποιώ και manjaro, MacOs, win 10, win 11). 

1ον ασυμβατότητα υλικού. Σε high end laptop (MateBook 14s, απο αυτό γράφω τώρα) είδα και έπαθα όχι να τα στήσω όλα, απλά να το κάνω λειτουργικό. Το face unlock για να στηθεί θέλει ολόκληρη διαδικασία, τα speakers δεν παίζουν σωστά (κάνει αυξομείωση από το 1 μέχρι το 10 και από το 10 μέχρι το 100 παραμένει ίδια ένταση) , όταν κάνουν reconnect μόνα τους bt ακουστικά (ανεξάρτητα μάρκας και μοντέλου) τρώει σκάλωμα και δεν τα βλέπει, και πρέπει manually να τα κάνεις disconnect και reconnect για να παίξουν. Και τέλος δεν παίζει καθόλου το fingerprint scanner (δεν υπάρχουν drivers) . 

2ον, παιδικά προβλήματα. Το palm rejection είναι απλά ανύπαρκτο. Υπάρχει επιλογή να γίνεται disable το track pad όταν γράφεις, αλλά αυτό παίρνει αρκετά ms για να ενεργοποιηθεί. 
Τo setup μου αποτελείται από δύο, 2k οθόνες, μια full hd κάθετη και την  οθόνη του λαπτοπ (2k και αυτή). Όταν έχω την οθόνη του λαπτοπ κλειστή , όλα δουλεύουν κομπλε. Με το που το ανοίγω την οθόνη, χαλάει το scaling και το ποντίκι ξαφνικά πηγαίνει πααααραααα πολύ αργά. 

3ον, μη υποστήριξη βασικών προγραμμάτων. Δεν θα σε πάω μακριά, έχω το mx mater 3 ποντίκι της logi. Support απο πουθενά. Επρεπε να καθίσω και να γράψω τα σκριπτακια μόνος μου.

Και το τελευταίο, πήγα να εγκαταστήσω spotify απο το repo , αντι για τη σελιδα (μλκια δική μου αυτή) και φυσικά είχε γίνει expire το key, και κανένας δεν μπήκε στον κόπο να το κάνει update, και μου έσπασε όλο το store. Ούτε install, ούτε update, ούτε τίποτα. Και έψαχνα εγω μετα να βγάλω τα keys. 

Ξέρεις που δεν υπάρχει κανένα απο αυτά τα προβλήματα; Στα windows 11, σε καθαρή εγκατάσταση. Απλά όλα δουλεύουν. Σε σάπια λαπτοπ 5αιτίας, ναι αξίζει να βάλεις linux. Σε high end μηχανήματα , τα οποία δεν έρχονται με linux, είναι λαχείο το τι θα δουλεύει και τι όχι.

Καλά για σταθερό μηχάνημα δεν το συζητώ, έτσι και έχεις nvidia κάρτα 3xxx ή 4xxxx απλά δεν παίζουν οι driver (παθών με 3060ti)  .

Και επίσης, ορίστε ποια δεδομένα μαζεύουν απο default τα ubuntu, που είναι και η πιο δημοφιλής version του linux. 

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Ubuntu version
OEM/Manufacturer
Device model number
BIOS info
CPU details
GPU details
Installed RAM
Partition Info
Display(s) details
Auto-login status
Live Patching status
Desktop environment
Display server
Timezone

Ναι, καλό το Linux, και  εγώ σαν main OS το έχω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερο απ'ότι τα windows, για το 95% των users. 

edit: Πιο πολλές φορές μου έχει σπάσει εγκατάσταση linux από updates , απ ότι εγκατάσταση windows (ευτυχώς δουλεύουν τα snapshots) 

Δεν ξέρω πως σχηματίσατε την εντύπωση ότι είμαι hardcore linuxάς και ότι δεν ξέρω από Windows, όπως με αστείο τρόπο για να μην πω τίποτα πιο ωμό, αναφέρει ο άλλος από πάνω.

Αφού αρχίσαμε τις προσωπικές εμπειρίες, να σας πω ότι το επάγγελμά μου ασκείται μέσω υπολογιστή, και έχω Windows από εποχής 98. Επίσης το χόμπι μου είναι υπολογιστές και φωτογραφία. Πάμε λοιπόν.

Δύο desktop με Windows 10 LTSC. Desktop με Windows 10 Pro. Λάπτοπ με Windows 10 Pro. Δύο λάπτοπ με Windows 11 Home. Δύο λάπτοπ με Sparky Linux. Server με Debian Stable. Καμιά 15αριά Vms με Mint, Endeavour, Manjaro, Sparky Stable, Sparky Testing, Win XP, Win 7, Win 8, Win 10 Pro, Home, Enterprise, Win 11 Pro και πολλά άλλα που κατά καιρούς έχω εγκαταστήσει και δοκιμάσει. Όλα αυτά τα έχω στήσει εγώ από το μηδέν και τα υποστηρίζω εγώ. Παλαιότερα μάλιστα, επί ΧΡ και 7, ασχολούμουν απίστευτα πολύ με άπειρα tweaks και επεμβάσεις στη registry, προκειμένου να φέρω τα Win στα μέτρα μου. Απο τα 10άρια και μετά όχι τόσο, ιδίως στα 11 που σε κάθε update σου τα γυρίζει σε default.

Τι χρησιμοποιώ περισσότερο άραγε, μετά από όλα τα παραπάνω;

Η κουβέντα ξεκίνησε για απλή χρήση browsing όπου ο @mphxths υποστήριξε ότι το Linux δεν κάνει ούτε για την απλή αυτή χρήση λόγω έλλειψης hardware acceleration. Εκεί απάντησα και επιμένω ότι για αυτήν ακριβώς την απλή χρήση είναι καλύτερο το Linux, αλλά μόνο για αυτή μίλησα. Τα επιχειρήματα τα εξέθεσα στην πρώτη τοποθέτησή μου σε αυτό το νήμα.

Πουθενά δεν είπα ότι είναι καλύτερο γενικά το Linux, άλλωστε δεν υφίσταται καλύτερο λειτουργικό για όλες τις χρήσεις. Ανάλογα τη χρήση και τις ανάγκες, και το λειτουργικό.

Προφανώς λοιπόν τα Win καλύπτουν τις επαγγελματικές ανάγκες μου, ενώ το Linux όχι. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν εξακολουθώ να θεωρώ τα 11άρια έκτρωμα. Σε desktop μου δεν θα μπούνε, εκτός αν σοβαρευτούν στην έκδοση LTSC που φημολογείται για το 2024.

Αυτό το τελευταίο είναι και μια μικρή απόδειξη ότι ούτε η ίδια η MS δεν τα εμπιστεύεται τα 11άρια, αφού ακόμα η LTSC είναι μόνο σε 10άρια και έχει μείνει σε έκδοση 2021.

Και για να επιστρέψω και στο αρχικό ερώτημα του νήματος, φυσικά και αξίζει να μάθει κάποιος Linux.

Δημοσ.
50 minutes ago, CanonTux said:

να σας πω ότι το επάγγελμά μου ασκείται μέσω υπολογιστή

Και στις δημοσιες υπηρεσιες χρησιμοποιουν υπολογιστες. Τι σημαινει αυτο ? Οτι γνωριζουν απο windows ? Ακλαφτο και αυτο το επιχειρημα.

53 minutes ago, CanonTux said:

Δύο desktop με Windows 10 LTSC. Desktop με Windows 10 Pro. Λάπτοπ με Windows 10 Pro. Δύο λάπτοπ με Windows 11 Home. Δύο λάπτοπ με Sparky Linux. Server με Debian Stable. Καμιά 15αριά Vms με Mint, Endeavour, Manjaro, Sparky Stable, Sparky Testing, Win XP, Win 7, Win 8, Win 10 Pro, Home, Enterprise, Win 11 Pro

53 minutes ago, CanonTux said:

Τι χρησιμοποιώ περισσότερο άραγε, μετά από όλα τα παραπάνω;

Μετρησα 9 μηχανηματα. Εκτος και αν ειναι ολα δικα σου και τα χρησιμοποιεις ΟΛΑ εσυ , τοτε η απαντηση στην ερωτηση σου ειναι "windows". Αλλα δεν νομιζω να ειναι ολα δικα σου γιατι πεταξες και ενα "τα υποστηριζω εγω" , αρα ειναι μηχανηματα συγγενων , αρα δεν τα χρησιμοποιεις ολα εσυ , αρα η απαντηση στην ερωτηση τι χρησιμοποιεις περισσοτερο ειναι ... δεν εχουμε ιδεα. Επισης οπως προανεφερα , το οτι χρησιμοποιει καποιος ενα λειτουργικο δεν σημαινει οτι το ξερει κιολας. Απο τα λεγομενα σου στα προηγουμενα ποστς δειχνεις , περα απο εμπαθεια για τα windows , και ελλειψη γνωσεων για αυτα.

57 minutes ago, CanonTux said:

Η κουβέντα ξεκίνησε για απλή χρήση browsing όπου ο @mphxths υποστήριξε ότι το Linux δεν κάνει ούτε για την απλή αυτή χρήση λόγω έλλειψης hardware acceleration. Εκεί απάντησα και επιμένω ότι για αυτήν ακριβώς την απλή χρήση είναι καλύτερο το Linux, αλλά μόνο για αυτή μίλησα. Τα επιχειρήματα τα εξέθεσα στην πρώτη τοποθέτησή μου σε αυτό το νήμα.

Ποια επιχειρηματα ? Αυτα περι bitlocker , autocad , photoshop , προβληματα της φαντασιας σου των windows και αλλα ασχετα με το hw accel στους browsers. Τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα. Στα windows ολα δουλευουν out of the box. Στο λινουξ ... η εμπειρια χρησης ποικιλει αναλογα την διανομη. Μιλαω παντα για browsers και hw accel. O firefox υποστηριζει hw accel. Out of the box ? Αναλογα την διανομη , αναλογα αν εχει προ-ενεργοποιησει τα σχετικα flags κλπ. Chromium-based browsers ? Out of the box τιποτα κανενας. Γιατι εχουμε τετοια προβληματα ? Γιατι καποιοι hardcore linux-αδες θεωρουν οτι ο πλουραρισμος ειναι ωραιος. Οταν βλεπει ο dev του browser vaapi , vdpau , xorg , wayland , intel , nvidia , nouveau , ati , fglrx και το κακο συναπαντημα , σου λεει.. αστο..γαμησετο το hw accel και βλεπουμε στο μελλον τι θα κανουμε!!

Θα ρωτησει καποιος , ρε φιλε , τοσο σημαντικο ειναι να υπαρχει hw accel στους browsers ? Ολοι οι συγχρονοι επεξεργαστες αντεχουν να κανουν το decoding. Για τους χρηστες λαπτοπ ειναι προβλημα. Περισσοτερη καταναλωση watts , θερμοτητα , περισσοτερη καταναλωση μπαταριας. Aν καποιος θελει να βλεπει 2k/4k videos στον browser ακομα μεγαλυτερο προβλημα , και ισως καποιοι (οχι τοσο συγχρονοι) επεξεργαστες να μην τραβανε ευκολα σε τετοιες αναλυσεις... Γιατι μην ξεχναμε και την χρεπολαγνεια που εχει πεσει σαν μαστιγα στον κοσμο του λινουξ. Αρα δεν μιλαμε παντα για τελευταιας τεχνολογιας μηχανηματα.

Τελος να πω , οτι δεν ειπα ποτε οτι το λινουξ ή τα windows ειναι καλυτερο ή χειροτερο λειτουργικο μονο και μονο για αυτο το θεμα με τους browsers. Απλα ειπα οτι μιας και το 90% της καθημερινης χρησης ενος απλου χρηστη ειναι η χρηση browser , αυτο αποτελει ενα μειον για τις λινουξ διανομες. Thats all που λενε και στο χωριο μου.

1 hour ago, CanonTux said:

Αυτό το τελευταίο είναι και μια μικρή απόδειξη ότι ούτε η ίδια η MS δεν τα εμπιστεύεται τα 11άρια, αφού ακόμα η LTSC είναι μόνο σε 10άρια και έχει μείνει σε έκδοση 2021.

Oι LTSC εκδοσεις βγαινουν χοντρικα ανα 3 χρονια. Για αυτο η επομενη θα ειναι ... 2021+3=2024 ... και θα βασιζεται στα 11αρια. Που αμεσως εβγαλες εσυ ο φωτεινος παντογνωστης συμπερασμα οτι ουτε η ιδια η MS δεν τα εμπιστευεται τα 11αρια !!

1 hour ago, CanonTux said:

Και για να επιστρέψω και στο αρχικό ερώτημα του νήματος, φυσικά και αξίζει να μάθει κάποιος Linux.

-Μπηχτη , να μαθω λινουξ ?
- Φυσικα και να μαθεις !
- Ωραια εμαθα λινουξ , στο μαναβικο μου που θα μου χρειαστει ?

Οποιος δεν πιανει την ουσια του παραπανω φανταστικου διαλογου , ας την κανω φραγκοδιφραγκα. Να μαθει καποιος λινουξ ? Αν θα του χρειαστει καπου ... να μαθει. Αλλιως οχι. Αν δεν ξερει αν θα του χρειαστει , ας ρωτησει δεξια και αριστερα και καποιοι πιο ειδήμονες (οχι καποιοι σαν τον CanonTux δηλ) , θα του πουν αν εχει νοημα ή οχι να μαθει λινουξ. Αυτη ειναι η σωστη προσεγγιση σε μια τετοια γενικη και αοριστη ερωτηση.

Βεβαια μην αποκλειουμε και την χομπιστικη διασταση της ερωτησης. Σε φαση , να μαθω λινουξ , χορο , τραγουδι , τενις ή σκακι ? Ε , μαθε τα ολα !!

• Like 1
Δημοσ.

Βασικά.... Τι θα πει "να μαθω λινουξ" ? Να ξέρεις να κάνεις apt-get? Να ξέρεις να τρέχεις ένα htop? Να βλέπεις το εικονίδιο του browser και να το πατάς για να μπεις στο ίντερνετ? Να ξέρεις bash? Να ξέρεις να σεταρεις ip tables? Να ξέρεις να δουλεύεις Kali για pen test? Να ξέρεις να στήνεις self host ocp? 

Ειναι πολύ γενική η ερώτηση. 

Επίσης, πλέον, με τις σύγχρονες διανομές λινουξ, ο απλός χρήστης δεν χρειάζεται καν να ανοίξει τέρμιναλ.

Αν ρωτάτε εμένα, τι με βολεύει περισσότερο, η απάντηση είναι , "δεν με νοιάζει" . Δουλεύω ocp self hosted. Το έχω σεταρει σε windows, Linux και MacOs. Για dev δουλεύω τη σουίτα της jet brains (ingelij, data grip και web storm). Ο μόνος περιορισμός που έχω, είναι στο MacOs, που πρέπει να κάνω compile τον κώδικα σε xcode (γιατί apple) . Ναι, μπορεί το ίδιο set-up στο Linux να τρώει 10% λιγότερη CPU και 3 gb ram λιγότερο. Αλλά , who gives a fuck όταν μπορείς να στήσεις σταθερό με 128gb ram και last gen CPU με λιγότερο από 3000€.; Δλδ πλέον, κάπου έχει χάσει και λιγο το νόημα το efficiency (μιλάω αποκλειστικά για self hosted, αν πάμε se azure, aws κλπ κλπ, αλλάζει το πράγμα). 

Τέλος, εγώ είμαι από τους τυχερούς, που τα προγράμματα που χρησιμοποιώ, είναι διαθέσιμα σε όλα τα OSes. Αυτό είναι η εξαίρεση. Οι περισσότεροι devs, το έχουν γραμμένο το Linux δυστυχώς. 

Θα ήθελα να μπορούν να τρέξουν όλα τα προγράμματα σε όλα τα OSes? ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ!!! Βέβαια αυτό, δεν νομίζω να γίνει ποτέ. ΚΑΙ ΌΧΙ, ΤΑ OPEN SOURCE ALTERNATIVES ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΕΞΊΣΟΥ ΚΑΛΆ" ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΑ COMMERCIAL.

Δημοσ.
42 minutes ago, filip123go said:

Βασικά.... Τι θα πει "να μαθω λινουξ" ?

Oταν ρωταει καποιος "απλος χρηστης" υποθετω οτι εννοει να μαθει τα βασικα του λειτουργικου ωστε να κανει την δουλεια του οπως την κανει με τα windows. Βεβαια στην ερωτηση αυτη κρυβεται και μια επαρση του στυλ "εμαθα τα windows , να μαθω και λινουξ τωρα ?" :) 

42 minutes ago, filip123go said:

Οι περισσότεροι devs, το έχουν γραμμένο το Linux δυστυχώς. 

Ή θα παει σε WSL και θα εχει τα καλα και απο τους δυο κοσμους. 

Δημοσ.
7 minutes ago, mphxths said:

Ή θα παει σε WSL και θα εχει τα καλα και απο τους δυο κοσμους. 

ΜΑΚΡΙΆ ΑΠΟ ΑΥΤΌ ΤΟ ΈΚΤΡΩΜΑ!!!! Έτσι είχα στημένο το dev env στην αρχή.! Σε κάθε αναβάθμιση έσπαγε η μλκια!!! Πιο πολύ χρόνο ξοδεύαμε να κάνουμε debug το wsl, πάρα development. Για απλές εργασίες και κανένα docker είναι οκ. Εάν θέλεις να στήσεις οτιδήποτε πιο περίπλοκο, παίζεις με την τύχη σου. 

Πραγματικά, να κάνω shut down το pc στις 18:00 και την επόμενη μέρα στις 10:00 , να μην παίζει. Και να έχεις και την εταιρεία που σου λέει "έχουμε τα iso, οπότε δεν μπορείς να εγκαταστήσεις Linux ".!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...