Προς το περιεχόμενο

να μάθω Linux?

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από comfuzio,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, uniquegr said:

Σκοπεύω να εγκαταστήσω τόσο το linux, όσο και τα Windows στον server μου και να τον καταχωνιάσω κάπου που δεν θα ενοχλεί το μέγεθός του. Στο γραφείο μου, θα έχω ένα λιλιπούτειο thin client μέσω του οποίου, θα μπορώ ανά πάσα στιγμή να μπαίνω στα vm's μου, χωρίς καν να χρειαστεί να κάνω reboot και ενώ τα vm's θα χρησιμοποιούν τους πόρους του συστήματός μου μέσω του pci passthrough.

1. Η επικοινωνια με τον proxmox server πως γινεται ? Μεσω δικτυου ? Αν παθει κατι το δικτυο ? Αν θες να παρεις το φορητο σου , γιατι ξερεις υπαρχουν ανθρωποι που χρησιμοποιουν και φορητα και πας στο χωριο σου , που θα βρισκεται το λειτουργικο σου ? Στο σπιτι πισω στην πολη ? Ή θα εχεις αλλο λειτουργικο στο φορητο , αλλο στον σερβερ σε vm , αλλο απο εδω αλλο απο εκει και χαιρετα μας τον πλατανο ? Αν πεσει το ρευμα και θες στο φορητουλι σου να κατσεις στα σκοταδια να παιξεις κανα mame , τι κανεις ? 
2. Θα χρησιμοποιουν τους πορους του συστηματος μεσω pci passthrough. Οπου συστημα εννοουμε τον σερβερ σωστα ? Αρα πρεπει να τιγκαρεις specs τον σερβερ για να μπορεις να δινεις μεσω passthrough στα διαφορα vms. Αρα τιγκαρεις μνημη , τιγκαρεις δισκους , καρτες γραφικων κλπ. Πολυ οικονομικος θα βγει :)

Ισως ειμαι μιας αλλης εποχης , αλλα εγω νοιωθω ασφαλης και σιγουρος να τρεχει το λειτουργικο μου στο μηχανημα μου. Ισως να εχω γερασει σε σημειο που η τεχνολογια να με ξεπερνα. Τι να πω. Η μονη χρησιμοτητα που βρισκω σε κατι τετοια σεναρια με proxmox servers ειναι για να τρεχεις λειτουργικα σε vms εκει , που θα επιτελουν καποιες εργασιες/υπηρεσιες για το τοπικο σου δικτυο π.χ. dns , firewall , file server , media server κλπ.

Αυτή η δυσκολία όμως, στα μάτια μου κάνει το Linux να φαντάζει θεϊκό

Το οτι εσενα σου εφαγε χρονο απο την ζωη σου για να το κανεις να δουλεψει σωστα , στα ματια σου φανταζει θεικο. Ο αλλος λεει οτι ειναι λειτουργικο για αντρες για αυτο το επελεξε. Μου θυμιζετε κατι γκομενες που τους ρωτας τι αμαξι θες να αγορασεις και απαντανε ... κοκκινο !! Για τετοια σοβαροτητα στα κριτηρια επιλογης μιλαμε δηλ.

Μπορει να ειμαι παραξενος αλλα εγω θελω το λειτουργικο μου να μην με απασχολει με προβληματα , να διαχειριζεται το hardware μου σωστα , να κανω την δουλεια μου με οσο το δυνατον λιγοτερο κοπο. Αν θελω να παιξω τον μαστροχαλαστη , θα ανοιξω το 2ο φορητο μου και θα παιξω με το λινουξ στον ελευθερο χρονο μου.

Όσον αφορά στο bloatware των παρεχόμενων διανομών, δεν νομίζω ότι απασχολεί κάτι τέτοιο τον αρχάριο χρήστη του linux. Δεν ξέρει καν τί είναι το bloatware.

Ναι , αλλα ενας ψαγμενος χρηστης λεει τα windows bloated γιατι εχει ξερωγω τον edge προεγκατεστημενο , ενω οταν μια διανομη εχει 500 πακετα προεγκατεστημενα , τοτε ειναι γαματη και ωραια. Δυο μετρα και δυο σταθμα.

Αν φτάσει στο επίπεδο να τον ενοχλεί, τότε υπάρχουν μινιμαλιστικές λύσεις όπως το arch, το gentoo και το alpine, τα οποία, όρεξη να'χεις, τα φέρνεις στα μέτρα σου μιας που έρχονται παντελώς γυμνά, λευκός καμβάς που λεν και στο χωριό μου.

Στο δικο μου χωριο , δεν προτεινουμε αυτες τις διανομες σε αρχαριους χρηστες.

Υ.Γ. Για πείτε ρε παιδιά, τί κατανάλωση ραμ έχετε με ανοιχτές τρεις καρτέλες στο firefox, γιατί εγώ έχω συνολικά 2.19G απο τα 64G ( είπαμε, το pc τρέχει τη σουίτα της Adobe, άρα χρειάζεται αρκετή ram και μόνο για να μπει στα Windows ).

Μην τα ξαναπουμε. Τα λειτουργικα συστηματα cache-αρουν μνημη. Οση περισσοτερη βρουν τοσο περισσοτερη θα cache-αρουν. Το τι καταναλωση εχει ο καθενας ειναι σχετικο. Ειδικα στον browser. Αναλογως τις καρτελες. Αλλη μνημη ρουφαει το facebook , αλλη το ΥΤ , αλλη μια στατικη σελιδα , αλλη καποιο browser game κλπ.

Α! Και μη ξεχάσω, μόλις έκανα update. Μαντέψτε, δεν χρειάστηκε να κάνει επανεκκίνηση ο υπολογιστής! Απίστευτο! Θαύμα! Θαύμα!

Δηλαδη , ενημερωσε κερνελ και χρησιμοποιησε την νεα εκδοση on-the-fly ? Οντως θαυμα ! :) Καποια πακετα στο λινουξ δεν θελουν reboot αλλα καποια αλλα π.χ. κερνελ , DE , και οτιδηποτε χρησιμοποιειται απο καποιο service την στιγμη που τρεχει το λειτουργικο , δεν προκειται να χρησιμοποιηθει η νεα εκδοση αν δεν γινει reboot ή το λιγοτερο logout/login (για καποια πακετα).

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ.
15 ώρες πριν, mphxths είπε

Προφανως το εχεις βρει και αλλου. Μιλαμε για ενα λειτουργικο συστημα που απευθυνεται σε εκατομμυρια hardware configurations που τρεχουν χιλιαδες διαφορετικους συνδυασμους software , με χιλιαδες διαφορετικα μοντελα και μαρκες περιφερειακων συσκευων , με εκατομμυρια ανοιωθους χρηστες. Και που δουλευουν οπως δουλευουν , το λες και ενα μικρο θαυμα.

Αυτο δεν σημαινει οτι ο windows explorer εχει προβλημα. Οτι ετσι στα ξαφνικα crash-αρει. Υπο συγκεκριμενες συνθηκες , θα κρασαρει αλλα δεν θα ειναι αποκλειστικα δικο του το φταιξιμο. 

Παρολα αυτα , αυτο που εγραψα σε προηγουμενο ποστ , ειναι οτι στα windows εχεις ενα DE , ενα σετ εφαρμογων. Αρα εχεις λιγοτερα bugs ή ελλειψη λειτουργιων να αντιμετωπισεις απο ο,τι στo λινουξ που εχεις Χ αριθμο DE , το καθενα με το δικο του Ψ αριθμο εφαρμογων , με Ζ αριθμο bugs/ελλειψεων.  Και η πλακα ειναι οτι δεν μπορεις να συνδυασεις πραγματα. Αν τρεχω gnome και μου αρεσει ο dolphin για παραδειγμα , θα φερει και το μισο KDE. Το υπολοιπο μισο θα το φερει καποιο αλλο KDE app που ισως μου γυαλισει στο ματι ... Α μου αρεσει και ο nemo , να σου και ολο το cinnamon. Α , ας τα βαλω σε flatpaks ... να σου 1γιγα το καθενα ... και με προβληματα λογω sandboxing.

Μονο εγω βλεπω ενα χαος λογω πλουραρισμου ?

Τα bugs πολλές φορές ενώ έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτά, δεν είναι εύκολο να τα αναπαράγεις και δεν υπάρχουν αρκετά logs για να βγάλεις ένα συμπέρασμα. Δεν έχουν την αποκλειστικότητα σε αυτό τα windows φυσικά. Στην περίπτωση μου πιθανών ο τρόπος χρήσης μου ή η χρήση κάποιων συγκεκριμένων εφαρμογών προκαλεί αυτή την "ανωμαλία" στο σύστημα. Πάντως τα τελευταία 15 χρόνια μου συμβαίνει. Όχι κάθε μέρα αλλά όταν γίνεται τρως την απόλυτη ξενέρα, διότι πρέπει να στήσεις ξανά τα παράθυρα στην οθόνη.

Τώρα όσον αφορά τα DE των gnome κάνουμε σύγκριση με ένα σύστημα που δέχεται τρελό moding με ένα DE που ελάχιστα πράγματα μπορείς να κάνεις. Πχ, μπορείς να βάλεις στα windows Dophin αν σου αρέσει. Ίσως κάπου στο github να υπάρχει κάποιο project γι αυτό. Αν υπάρχει θα λειτουργεί άψογα επειδή windows; Όχι θα έχει τις ίδιες παθογένειες με τον gnome. Και ειδικά όταν μιλάμε για file managers είναι απόλυτα λογικό να συμβαίνει αυτό καθώς είναι ένας απ' τους βασικούς πυλώνες του ΛΣ. Συνεπώς όταν λειτουργείς κάτι με διαφορετικό τρόπο απ' τον οποίο φτιάχτηκε, πρέπει να είσαι και έτοιμος να λερώσεις τα χέρια σου έτσι ώστε να έρθει (αν), στο σημείο να λειτουργεί.

Δημοσ.

Βασικά αν έκανε Proxmox VE kernel update, θέλει reboot για να τρέξει από τον νέο. Δεν ξέρω τι παίζει με το επί πληρωμή αν το κάνει on-the-fly αλλά το free δεν τρέχει από τον νεότερο kernel χωρίς reboot. Πολλά άλλα packages ναι, τρέχουν χωρίς να κάνεις reboot αλλά όχι ο kernel.

Πάντως και εγώ έχω 1 Deskmeet όχι κάτι τρελό, με pci-e passthrough για GPU σε gaming vm και ταυτόχρονα τρέχει Home Assistant OS με pci-e passthrough ένα coral.ai TPU για το frigate nvr και από Σεπτέμβρη που λέω να κάνω νέο PC θα κοιτάξω να έχει ενσωματωμένη GPU για να μπορώ να έχω 1 για troubleshooting και να περάσω την 3080ti σε windows vm όπου και θα είναι το maindrive. Δεν χρειάζεται τρελό overspec εκτός και αν θες να τρέχεις πχ και windows και macos ταυτόχρονα, RAM ναι θέλει και θα πάρω αρκετή γιατί θα παίξω με ZFS και δεν θα πειράξω το ARC της έτσι ώστε να βγω κερδισμένος από την ταχύτητα του caching.
Μετά με ένα lowend spare pc κάνεις Proxmox Backup Server και μπορείς να παίρνεις full backup το vm-pc σου και με incremental updates.

Δεν είναι κάτι δύσκολο σαν υλοποίηση αλλά δεν είναι και κάτι που το κάνεις σε 10 λεπτά. Όπως όλα, θέλει πλάνο και να ξέρεις το τι θες να κάνεις.

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, mphxths είπε

1. Η επικοινωνια με τον proxmox server πως γινεται ? Μεσω δικτυου ? Αν παθει κατι το δικτυο ? Αν θες να παρεις το φορητο σου , γιατι ξερεις υπαρχουν ανθρωποι που χρησιμοποιουν και φορητα και πας στο χωριο σου , που θα βρισκεται το λειτουργικο σου ? Στο σπιτι πισω στην πολη ? Ή θα εχεις αλλο λειτουργικο στο φορητο , αλλο στον σερβερ σε vm , αλλο απο εδω αλλο απο εκει και χαιρετα μας τον πλατανο ? Αν πεσει το ρευμα και θες στο φορητουλι σου να κατσεις στα σκοταδια να παιξεις κανα mame , τι κανεις ? 

Φυσικά γίνεται μέσω δικτύου, ακόμα και ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ δικτύου, αν καταλαβαίνεις τί σημαίνει αυτό... Προφανώς δεν γνωρίζεις πως παίζει το proxmox. Να σε ενημερώσω λοιπόν ότι κάθε kvm hypervisor έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τους πόρους του συστήματος αν αυτό επιλεγεί, με πολλούς τρόπους... Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και σε ένα φορητό υπολογιστή, υπάρχει δυνατότητα το vm να κάνει χρήση της κάρτας γραφικών και όλων των υπόλοιπων πόρων που θα του διατεθούν, άρα ο χρήστης να το χρησιμοποιεί σαν να είχε γίνει bare metal εγκατάσταση. Παράλληλα, εντάσσοντας το laptop σε ένα cluster, μπορείς απο τον "κεντρικό" υπολογιστή - server να στείλεις ένα vm στο laptop, το οποίο και θα εκτελέσει. Φυσικά, αυτά δεν είναι για τον αρχάριο χρήστη, εννοείται. Δεν είναι όμως ούτε και για κάποιον που δεν μπορεί να σκεφτεί "out of the box", καλή ώρα όπως εσύ.

2. Θα χρησιμοποιουν τους πορους του συστηματος μεσω pci passthrough. Οπου συστημα εννοουμε τον σερβερ σωστα ? Αρα πρεπει να τιγκαρεις specs τον σερβερ για να μπορεις να δινεις μεσω passthrough στα διαφορα vms. Αρα τιγκαρεις μνημη , τιγκαρεις δισκους , καρτες γραφικων κλπ. Πολυ οικονομικος θα βγει :)

Έχω τρέξει windows 11 και TrueNAS στο ίδιο μηχάνημα με i7 4790S επεξεργαστή και 16Gb RAM. Θα μπορούσα να έτρεχα αντί για TrueNAS μια διανομή Linux δίνοντας 4 threads και τη μισή μνήμη ή όση εγώ ήθελα. Θα μπορούσα ακόμα να έτρεχα containers. Εσύ μπορεί να μη το βλέπεις οικονομικό, αλλά εγώ μπορώ με χρήση ενός φυσικού μηχανήματος να εξυπηρετώ τις ανάγκες δύο ατόμων ( τουλάχιστον ), για τα οποία θα λειτουργούσαν ΔΥΟ υπολογιστές. Για κάνε τα μαθηματικά...

Το οτι εσενα σου εφαγε χρονο απο την ζωη σου για να το κανεις να δουλεψει σωστα , στα ματια σου φανταζει θεικο. Ο αλλος λεει οτι ειναι λειτουργικο για αντρες για αυτο το επελεξε. Μου θυμιζετε κατι γκομενες που τους ρωτας τι αμαξι θες να αγορασεις και απαντανε ... κοκκινο !! Για τετοια σοβαροτητα στα κριτηρια επιλογης μιλαμε δηλ.

Μπορει να ειμαι παραξενος αλλα εγω θελω το λειτουργικο μου να μην με απασχολει με προβληματα , να διαχειριζεται το hardware μου σωστα , να κανω την δουλεια μου με οσο το δυνατον λιγοτερο κοπο. Αν θελω να παιξω τον μαστροχαλαστη , θα ανοιξω το 2ο φορητο μου και θα παιξω με το λινουξ στον ελευθερο χρονο μου.

Δεν ήταν πολύ δύσκολο ή χρονοβόρο να κατεβάσω τον πηγαίο κώδικα του driver, να κάνω compile και να τον εγκαταστήσω. Περισσότερο χρόνο μου έφαγε να ψάξω, αλλά πλέον γνωρίζω τί πρέπει να κάνω σε αντίστοιχη περίπτωση, άρα μελλοντικά ΑΝ προκύψει πρόβλημα, θα χρειαστώ πολύ λιγότερο χρόνο για να αντιμετωπίσω μια παρόμοια κατάσταση. Στα Windows απο την άλλη, δεν έχω αυτή τη δυνατότητα, αν σκάσει κάποιο χοντρό πρόβλημα. Δεν μπορώ να παρέμβω με κανένα τρόπο στις λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ θέλω να μάθω, γουστάρω να μαθαίνω, σε αντίθεση μ'εσένα που θεωρείς σωστό να παραμένεις στάσιμος σε κάτι δεδομένο, παγιωμένο και όχι και τόσο καλό όσο αυτό που εγώ μαθαίνω. Επιλογή σου, δεν λέω, όπως και επιλογή δική μου να ασχολούμαι με το linux. Φτάνει να μην υπερβάλλεις και να μη κατακρίνεις όποιον θέλει να ασχοληθεί.

Ναι , αλλα ενας ψαγμενος χρηστης λεει τα windows bloated γιατι εχει ξερωγω τον edge προεγκατεστημενο , ενω οταν μια διανομη εχει 500 πακετα προεγκατεστημενα , τοτε ειναι γαματη και ωραια. Δυο μετρα και δυο σταθμα.

Ακόμα και μια διανομή με 500 πακέτα προεγκατεστημένα, είναι λιγότερο bloated απο τα τυπικά Windows, ενώ κάνε υπομονή, θα σου έρθουν και οι διαφημίσεις ακόμα και στο λειτουργικό σου σύστημα σε λίγο καιρό. Και όπως είπα, υπάρχουν και οι μινιμαλιστικές εκδόσεις για όποιον θέλει να ασχοληθεί και να στήσει το σύστημα στα μέτρα του. Για πες μου, εσύ στα Windows μπορείς να επιλέξεις ποιο firewall θα εκτελείται, ποιο file manager, ποιο desktop environment, ποιους ακριβώς drivers, ποιες ακριβώς εφαρμογές ( ακόμα και σε επίπεδο version )? Για πες...

Στο δικο μου χωριο , δεν προτεινουμε αυτες τις διανομες σε αρχαριους χρηστες.

Ούτε στο δικό μου, αν και πραγματικά δεν είναι τίποτα το δύσκολο. Θέλει όμως διάβασμα και να ξέρει ο άλλος τί ζητά απο το σύστημά του, αλλιώς δεν μπορεί να το στήσει. Εννοείται όμως ότι για νέους χρήστες προτείνονται τα κλασικά, ubuntu και mint. Ακόμα κι εγώ αυτά προτείνω, απλά αναφέρω ότι υπάρχουν και τα gentoo, arch, alpine...

Μην τα ξαναπουμε. Τα λειτουργικα συστηματα cache-αρουν μνημη. Οση περισσοτερη βρουν τοσο περισσοτερη θα cache-αρουν. Το τι καταναλωση εχει ο καθενας ειναι σχετικο. Ειδικα στον browser. Αναλογως τις καρτελες. Αλλη μνημη ρουφαει το facebook , αλλη το ΥΤ , αλλη μια στατικη σελιδα , αλλη καποιο browser game κλπ.

Ναι ρε φίλε, σου είπα. Με τρεις καρτέλες μια εκ των οποίων ήταν όντως το facebook, κατανάλωνε το σύστημα 2.κάτι Gb RAM. Για πες μου πόσα καταναλώνει το δικό σου, να δω κάτι...

Δηλαδη , ενημερωσε κερνελ και χρησιμοποιησε την νεα εκδοση on-the-fly ? Οντως θαυμα ! :) Καποια πακετα στο λινουξ δεν θελουν reboot αλλα καποια αλλα π.χ. κερνελ , DE , και οτιδηποτε χρησιμοποιειται απο καποιο service την στιγμη που τρεχει το λειτουργικο , δεν προκειται να χρησιμοποιηθει η νεα εκδοση αν δεν γινει reboot ή το λιγοτερο logout/login (για καποια πακετα).

Πυρήνα δεν ενημέρωσε, γιατί δεν είχε ενημέρωση γι'αυτόν. Ενημέρωσε όμως γύρω στα 40 πακέτα αν θυμάμαι καλά ( μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, by the way ) χωρίς επανεκκίνηση. Στο mint που έχω στο laptop μου που δεν έχω LTS Kernel, πράγματι ζητά σχετικά συχνά επανεκκίνηση για τα updates, αλλά δεν με ενοχλεί.

Υ.Γ. Όσον αφορά στο Proxmox, υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα - με επίσημο ή όχι τρόπο, δεν έχει σημασία - να διασπαστεί η κάρτα γραφικών σε ισομερή τμήματα και να αποδοθούν σε ισάριθμα εικονικά περιβάλλοντα. Πράγμα που σημαίνει ότι την RX580 8Gb μου, μπορώ να τη σπάσω σε δύο μέρη των 4Gb, τέσσερα μέρη των 2Gb ή οχτώ μέρη του 1Gb και τα vm's ( ή containers ) να χρησιμοποιούν τους αντίστοιχους πόρους ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τί σημαίνει αυτό. Κάτσε εσύ να αφήνεις τους πόρους του συστήματός σου να χαζολογάνε. Να έχεις π.χ. 16 threads στη cpu και τα δέκα να κοιμούνται. 

Δημοσ.
2 hours ago, uniquegr said:

Φυσικά γίνεται μέσω δικτύου, ακόμα και ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ δικτύου, αν καταλαβαίνεις τί σημαίνει αυτό... Προφανώς δεν γνωρίζεις πως παίζει το proxmox. Να σε ενημερώσω λοιπόν ότι κάθε kvm hypervisor έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τους πόρους του συστήματος αν αυτό επιλεγεί, με πολλούς τρόπους... Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και σε ένα φορητό υπολογιστή, υπάρχει δυνατότητα το vm να κάνει χρήση της κάρτας γραφικών και όλων των υπόλοιπων πόρων που θα του διατεθούν, άρα ο χρήστης να το χρησιμοποιεί σαν να είχε γίνει bare metal εγκατάσταση. Παράλληλα, εντάσσοντας το laptop σε ένα cluster, μπορείς απο τον "κεντρικό" υπολογιστή - server να στείλεις ένα vm στο laptop, το οποίο και θα εκτελέσει. Φυσικά, αυτά δεν είναι για τον αρχάριο χρήστη, εννοείται. Δεν είναι όμως ούτε και για κάποιον που δεν μπορεί να σκεφτεί "out of the box", καλή ώρα όπως εσύ.

Μια χαρα ξερω πως λειτουργει το proxmox. Στις ερωτησεις που εκανα ομως , το τι θα συμβει σε πιθανα σεναρια , απαντηση δεν πηρα ;) 

Εσύ μπορεί να μη το βλέπεις οικονομικό, αλλά εγώ μπορώ με χρήση ενός φυσικού μηχανήματος να εξυπηρετώ τις ανάγκες δύο ατόμων ( τουλάχιστον ), για τα οποία θα λειτουργούσαν ΔΥΟ υπολογιστές. Για κάνε τα μαθηματικά...

Αν οι αναγκες δυο ατομων ειναι να τρεχουν windows και να παιζουν βαρια παιχνιδια , ποσα windows vm θα χρειαστεις και ποσες φυσικες καρτες γραφικων ? Για κανε τα μαθηματικα ? 
Και οχι , αυτο ...

Υ.Γ. Όσον αφορά στο Proxmox, υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα - με επίσημο ή όχι τρόπο, δεν έχει σημασία - να διασπαστεί η κάρτα γραφικών σε ισομερή τμήματα και να αποδοθούν σε ισάριθμα εικονικά περιβάλλοντα. Πράγμα που σημαίνει ότι την RX580 8Gb μου, μπορώ να τη σπάσω σε δύο μέρη των 4Gb, τέσσερα μέρη των 2Gb ή οχτώ μέρη του 1Gb και τα vm's ( ή containers ) να χρησιμοποιούν τους αντίστοιχους πόρους ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τί σημαίνει αυτό.

... δεν ειναι λυση για να σου βγει πιο οικονομικη η φαση. Αυτα ειναι μπακαλιστικες σοφιστειες.

Στα Windows απο την άλλη, δεν έχω αυτή τη δυνατότητα, αν σκάσει κάποιο χοντρό πρόβλημα. Δεν μπορώ να παρέμβω με κανένα τρόπο στις λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ θέλω να μάθω, γουστάρω να μαθαίνω, σε αντίθεση μ'εσένα που θεωρείς σωστό να παραμένεις στάσιμος σε κάτι δεδομένο, παγιωμένο και όχι και τόσο καλό όσο αυτό που εγώ μαθαίνω.

Στα windows μια χαρα παρεμβαινεις σε πολλα στοιχεια του λειτουργικου. Συνηθως δεν χρειαζεται να το κανεις σε μεγαλο βαθμο γιατι ... μαντεψε... δεν σκανε χοντρα προβληματα , που πρεπει να λυσει ο χρηστης. Γιατι ... δεν ειναι η δουλεια του να το κανει. Η πεποιθηση οτι εσυ μαθαινεις με το λινουξ ενω εγω ή οποιος χρησιμοποιει windows , δεν μαθαινει , ειναι προσωπικη σου αποψη που προφανως δεν ισχυει. Οσοι ειναι συνομιλικοι μου με windows (και dos) μαθανε την λειτουργια των υπολογιστων , οχι με λινουξ. Tωρα αν το ενα λειτουργικο ειναι καλυτερο απο το αλλο , ασε να το συζητησουμε σε αλλο θεμα , δεν ειναι τοσο απλο οσο θες να το παρουσιασεις.

Φτάνει να μην υπερβάλλεις και να μη κατακρίνεις όποιον θέλει να ασχοληθεί.

Δεν κατακρινω κανεναν που χρησιμοποιει λινουξ. Αλλα οταν ακουω κατι γραφικα του στυλ "ειναι λειτουργικο για αντρες" , "οι δυσκολιες στα ματια μου το καθιστουν θεικο" , δηλ καπου με τρολαρετε ή θελετε να με τσιγκλισετε :) 

Ακόμα και μια διανομή με 500 πακέτα προεγκατεστημένα, είναι λιγότερο bloated απο τα τυπικά Windows

Σε καποιο παραλληλο συμπαν ισως ! :) 

Για πες μου, εσύ στα Windows μπορείς να επιλέξεις ποιο firewall θα εκτελείται, ποιο file manager, ποιο desktop environment, ποιους ακριβώς drivers, ποιες ακριβώς εφαρμογές ( ακόμα και σε επίπεδο version )? Για πες...

Firewall ναι. file manager ναι (κυκλοφορουν 3rd party file managers και μπορεις ανετα να τους χρησιμοποιησεις) , drivers ναι , εφαρμογες ναι. DE δεν υπαρχει λογος να χρησιμοποιησεις κατι αλλο. Μπορεις βεβαια να το "skin-αρεις" σε μεγαλο βαθμο.

Ναι ρε φίλε, σου είπα. Με τρεις καρτέλες μια εκ των οποίων ήταν όντως το facebook, κατανάλωνε το σύστημα 2.κάτι Gb RAM. Για πες μου πόσα καταναλώνει το δικό σου, να δω κάτι...

Μιλαμε για την windows εγκατασταση ? Ή την λινουξ εγκατασταση ? Δεν μπορει να γινει συγκριση μεταξυ των δυο εγκαταστασεων γιατι η μια ειναι σχεδον vanilla (η λινουξ εγκατασταση) , ενω στα windows εχω στησει ενα καρο προγραμματα που εχουν ενα σωρο services απο πισω. Αρα μετα το boot στα windows τρεχουν απειρως περισσοτερα πραγματα απο ο,τι στην λινουξ εγκατασταση. Παρολα αυτα η λινουξ εγκατασταση (fedora/gnome) μετα απο boot-αρισμα πρεπει να πιανει κοντα στα 2 γιγα. Στα windows , αυτη την στιγμη με edge (20 καρτελες) , thunderbird , vlc (cam streaming) , skype , viber , av , dropbox , megasync , και οτιδηποτε τρεχει απο background εφαρμογες/services και η καταναλωση ειναι 9.7gb ( 6.3gb cached) σε συνολο 32gb. Κυριως ο edge με τις καρτελες του κανει την ζημια. Αλλα για αυτο δεν ειναι ποροι ? Για να καταναλωνονται. Ετσι δεν λες και εσυ ? :) 

Πυρήνα δεν ενημέρωσε, γιατί δεν είχε ενημέρωση γι'αυτόν. Ενημέρωσε όμως γύρω στα 40 πακέτα αν θυμάμαι καλά ( μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, by the way ) χωρίς επανεκκίνηση. Στο mint που έχω στο laptop μου που δεν έχω LTS Kernel, πράγματι ζητά σχετικά συχνά επανεκκίνηση για τα updates, αλλά δεν με ενοχλεί.

Ειδες οτι δεν γινονται τελικα θαυματα ? :) Υπαρχουν διανομες , που ο,τι και αν ενημερωσουν δεν θα σου πουν οτι χρειαζεται επανεκκινηση. Πρεπει καποιος να ειναι γνωστης για να καταλαβει οτι πρεπει να γινει επανεκιννηση. Υπαρχουν καποιες αλλες διανομες , ξερεις αυτες που σεβονται τον εαυτο τους , που θα σε ενημερωσουν. Και καποιες αλλες ... ξερεις για αντρες.. ξερεις..θεικες , οπως το Fedora , που θα υιοθετησει το συστημα των ... wait for it.... windows που θα σου κανει το update με το reboot. Στα windows μας χαλαει κατι τετοιο , ενω στο λινουξ οχι. Ειδικα οταν δεν μας ενημερωνει ο package manager για την αναγκη του reboot και μας αφηνει να νομιζουμε οτι γινονται και θαυματα ;) 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 hours ago, mphxths said:

Στο Linux μπορείς να σβήσεις ένα ανοιχτό αρχείο. Για παράδειγμα, τρέχω μια εφαρμογή πχ το Firefox και άρα το αρχείο του Firefox μένει ανοιχτό. Αναβαθμίζω τον Firefox και στον δίσκο έχω την καινούργια έκδοση, ενώ ακόμα τρέχω την παλιά. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με plugins και στο παρελθόν είχα, αλλά πλέον το Firefox to εντοπίζει και σε ενημερώνει πως θέλει επανεκκίνησή. Το ίδιο και σε κάθε άλλο πρόγραμμα ή υπηρεσία. Προβλήματά τέτοια προκύπτουν μόνο σε κάποιες (άλλα όχι όλες) τις εφαρμογές που έχουν αλληλεπίδραση με τον χρήστη.

Αν αναβαθμίζεις μια υπηρεσία που τρέχει το σύστημα θα σταματήσει και θα ξεκινήσει την υπηρεσία. Αυτό σαν χρήστης δε θα το δεις. Σε ένα DE θα χρειαστεί ένα logout για να δεις την καινούργια έκδοση, αλλά το σύστημα θα εξακολουθεί να δουλεύει και αν έχεις πολλαπλές συνδέσεις πχ με vnc αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ακόμα και σε αναβαθμίσεις του ίδιου του πυρήνα υπάρχουν συστήματα σε serevr που έχεις τον καινούργιο πυρήνα χωρίς επανεκκίνησή. Οι περιπτώσεις που πραγματικά χρειάζεται επανεκκίνηση είναι ελάχιστες.

Αλλά ακόμα και αν γίνει επανεκκίνησή , θα χρειαστεί μόνο μία και καθόλου καθυστέρηση, αυτό και αν είναι θαύμα και όχι  42 με 2 ώρες αναμονής, όπως σίγουρα δεν έχει συμβεί σε κανένα χρήστη των Windows. Και βέβαια έχω τον πλήρη έλεγχο αν θέλω αναβαθμίσεις, ποιες αναβαθμίσεις θέλω και άκου παραλογισμό, πότε θέλω να τις κάνω.

Το να κάνουμε σύγκριση λοιπόν με υποδεέστερα στη σχεδίαση λειτουργικά, που ξεκίνησαν σαν ένα κέλυφος στο DOS και κάποια πράγματα δεν μπορούν να τα αλλάξουν γιατί θα σπάσει το σύμπαν είναι απλά ιδεολογική τυφλότητα. 

1 hour ago, mphxths said:

Πρεπει καποιος να ειναι γνωστης για να καταλαβει οτι πρεπει να γινει επανεκιννηση.

Και για αυτό τον λόγο, κάποιες διανομές θα σε ενημερώσουν, ή θα κάνουν τις αναβαθμίσεις σε μια βολική στιγμή. Συχνά, όχι γιατί είναι απαραίτητες, αλλά γιατί είναι ο ευκολότερος και τεμπέλικος δρόμος, κάτι που μικρή σημασία έχει σε ένα desktop. Και άκου τρελά πράγματα, δε θα σε υποχρεώσουν να κάνεις επανεκκίνηση, ή θα αποφασίσουν να κάνουν μόνα τους reboot θες δε θες, όπως σίγουρα δεν έχει δει κανείς να συμβαίνει, θα ήμουν μόνο εγώ.

Το Fedora πχ δεν μου αρέσει που άρχισε να κάνει τις αναβαθμίσεις στο shutdown, αλλά α) μικρό το κακό, ο υπολογιστής θα ξεκινήσει αμέσως και δε θα χρειαστεί 42 επανεκκινήσεις, και 2 ώρες όπως σίγουρα δεν έχει συμβεί σε κανένα, β) αν σε χαλάει τόσο, βάλε άλλη διανομή βρε αδελφέ δεν κρέμεσαι απο τα @@ κάθε εταιρίας, που πχ μπορεί να βρεί πως είναι μια εξαιρετική ιδέα να τραβάει screenshoots καθε λίγα δευτερόλεπτα και να τα αποθηκεύει και επεξεργάζεται με ΑΙ, για το όφελος σου βεβαίως βεβαίως. Και ειμαι σίγουρος πως στο fedora με ένα mask στο cockpit το πρόβλημα το λύνεις. Αυτό με τις αναβαθμίσεις, όχι να σε φακελώνει κάθε δευτερόλεπτο, αυτό δεν μπορείς να το απενεργοποιήσεις προφανώς (γιατί θα ήταν εξωφρενικό έστω και σαν σκέψη να  υπάρχει λολ)

Επεξ/σία από asfodelus
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, mphxths είπε

Μια χαρα ξερω πως λειτουργει το proxmox. Στις ερωτησεις που εκανα ομως , το τι θα συμβει σε πιθανα σεναρια , απαντηση δεν πηρα ;) 

Πήρες, αλλά δεν τις αποδέχεσαι.

1 ώρα πριν, mphxths είπε

Αν οι αναγκες δυο ατομων ειναι να τρεχουν windows και να παιζουν βαρια παιχνιδια , ποσα windows vm θα χρειαστεις και ποσες φυσικες καρτες γραφικων ? Για κανε τα μαθηματικα ? 
Και οχι , αυτο ...

Στο ξαναλέω, υπάρχει τρόπος να μοιράσεις τους πόρους μιας κάρτας σε περισσότερα απο ένα vm's. Για μια τυπική χρήση ( άσε το gaming απ'έξω προς το παρόν ), οι περισσότεροι πόροι ενός συστήματος απλά κάθονται και τεμπελιάζουν. Εξήγησέ μου για ποιο λόγο δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς το γεγονός ότι υπάρχει τρόπος με ένα ( δυνατό ) μηχάνημα ( και ίσως μερικά αδύναμα, thin clients ) να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους περισσότερα του ενός άτομα. Αν μη τι άλλο, αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται στις εταιρείες, server(s) και clients.

2 ώρες πριν, mphxths είπε

... δεν ειναι λυση για να σου βγει πιο οικονομικη η φαση. Αυτα ειναι μπακαλιστικες σοφιστειες.

Δεν το αναφέρω ως λύση για να βγει πιο οικονομική η φάση. Το αναφέρω σαν δυνατότητα τόσο για να γίνεται καλύτερη διαχείριση πόρων, όσο και χώρου. Συνήθως ο i5 10600 μου κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Έχω δοκιμάσει όμως μέσα απο το proxmox να τρέχει ταυτόχρονα Windows 11 και Hackintosh. Why not?

Στα windows μια χαρα παρεμβαινεις σε πολλα στοιχεια του λειτουργικου. Συνηθως δεν χρειαζεται να το κανεις σε μεγαλο βαθμο γιατι ... μαντεψε... δεν σκανε χοντρα προβληματα , που πρεπει να λυσει ο χρηστης. Γιατι ... δεν ειναι η δουλεια του να το κανει. Η πεποιθηση οτι εσυ μαθαινεις με το λινουξ ενω εγω ή οποιος χρησιμοποιει windows , δεν μαθαινει , ειναι προσωπικη σου αποψη που προφανως δεν ισχυει. Οσοι ειναι συνομιλικοι μου με windows (και dos) μαθανε την λειτουργια των υπολογιστων , οχι με λινουξ. Tωρα αν το ενα λειτουργικο ειναι καλυτερο απο το αλλο , ασε να το συζητησουμε σε αλλο θεμα , δεν ειναι τοσο απλο οσο θες να το παρουσιασεις.

Προέρχομαι κι εγώ απο το DOS και ίσως αυτός είναι ο λόγος που προσαρμόστηκα τόσο γρήγορα στις ανάγκες του linux, ενώ προτιμώ ξεκάθαρα τη χρήση του terminal απο αυτή του gui ( όπου μπορώ ). Στα windows δεν μπορείς να παρέμβεις στο ίδιο το λειτουργικό. Αντίθετα, στο linux μπορείς να κάνεις ό,τι σου γουστάρει, ακόμα και να το διαγράψεις με μια εντολή. Μπορείς να αλλάζεις kernel κατά το δοκούν, μπορείς να αλλάζεις βασικά συστατικά του λειτουργικού όπως desktop environment κλπ, μπορείς να εγκαθιστάς ακριβώς την έκδοση ενός πακέτου που σε ενδιαφέρει, μπορείς να κατεβάσεις source code και να κάνεις compile και πολλά άλλα. Προσπάθησε κι άλλο να μας πείσεις ότι έχεις αυτές τις δυναατότητες στα windows, έχει πλάκα!

Δεν κατακρινω κανεναν που χρησιμοποιει λινουξ. Αλλα οταν ακουω κατι γραφικα του στυλ "ειναι λειτουργικο για αντρες" , "οι δυσκολιες στα ματια μου το καθιστουν θεικο" , δηλ καπου με τρολαρετε ή θελετε να με τσιγκλισετε :)

Εννοούσα ότι οι δυνατότητές του στην αποκατάσταση προβλημάτων ( φτάνει να θέλεις να ασχοληθείς ) με κάνουν να πιστεύω ότι πρόκειται για ένα θαυμάσιο λειτουργικό σύστημα. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ασχοληθείς με το linux και μαγκιά σου να τα θέλεις όλα έτοιμα στο πιάτο. Στους τομείς όμως που υπερτερεί το linux, καλό θα είναι να σιωπάς.

Σε καποιο παραλληλο συμπαν ισως ! :) 

Συγκρίνεις τώρα το linux που έχει προεγκατεστημένες εφαρμογές που οι devs πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν τους χρήστες της διανομής, open source εφαρμογές απο τις οποίες κανένας δεν κερδίζει ούτε σεντ, με τα windows που σε υποχρεώνει να χρησιμοποιείς συγκεκριμένες εφαρμογές ( βλέπε για παράδειγμα edge ) και σου ΠΡΟΩΘΕΙ εφαρμογές για τις οποίες πρέπει να πληρώσεις ( ή πληρώνεις με τα προσωπικά σου δεδομένα που παρέχεις απλόχερα ). Σε λίγο καιρό μάλιστα που θα έχετε και τις διαφημίσεις ακόμα και στο start menu, θα δέσει το γλυκό. Απο τη Microsoft πλέον τα περιμένω όλα. Ακόμα και να περνάει crowl κάτω απο τη μπάρα εργασιών με διαφημίσεις! 

Firewall ναι. file manager ναι (κυκλοφορουν 3rd party file managers και μπορεις ανετα να τους χρησιμοποιησεις) , drivers ναι , εφαρμογες ναι. DE δεν υπαρχει λογος να χρησιμοποιησεις κατι αλλο. Μπορεις βεβαια να το "skin-αρεις" σε μεγαλο βαθμο.

Δεν μπορείς να αφαιρέσεις το προεγκατεστημένο firewall των windows, παρά μόνο εάν παρέμβεις στον defender και αυτό με ανεπίσημο τρόπο ( βλέπε script του Chris Titus ). Μπορείς να το απενεργοποιήσεις, αλλά όχι να το αφαιρέσεις. 3rd party file manager δεν θα έβαζα ποτέ στα windows για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορώ να δω τί εγκαθιστά παράλληλα αυτός ο file manager, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι όλα αυτά θα κατέβουν απο ασφαλείς πηγές. Αντίθετα, στο linux απλά επιλέγω τον file manager απο το επίσημο repo και απλά επιλέγω να τον χρησιμοποιήσω. Το ίδιο και για το desktop environment, θα γνωρίζεις βέβαια ότι υπάρχει δυνατότητα να αλλάζεις DE απο τη login screen. 

Αλλα για αυτο δεν ειναι ποροι ? Για να καταναλωνονται. Ετσι δεν λες και εσυ ?

Ναι, μόνο που εγώ παρέχω τους πόρους εκεί που θα επιλέξω... Μη με παρεξηγείς, τρέχω κι εγώ Windows και αναπόφευκτα θα τα τρέξω και σε vm. Και ναι, έχω διαθέσιμους υπεραρκετούς πόρους για να χαζεύουν τα Windows. Απο τη στιγμή όμως που μπορώ να κάνω την ίδια δουλειά σε ένα σύστημα που αφήνει πόρους ελεύθερους για να τους χρησιμοποιήσω κάπου αλλού, πηγαίνει σφαίρα και δεν έχω τη Microsoft ούτε να με κατασκοπεύει, ούτε να μου πετάει στα μούτρα διαφημίσεις, για ποιο λόγο να παραμείνω στα Windows, δεν το καταλαβαίνω. 

Ειδες οτι δεν γινονται τελικα θαυματα ? :) Υπαρχουν διανομες , που ο,τι και αν ενημερωσουν δεν θα σου πουν οτι χρειαζεται επανεκκινηση. Πρεπει καποιος να ειναι γνωστης για να καταλαβει οτι πρεπει να γινει επανεκιννηση. Υπαρχουν καποιες αλλες διανομες , ξερεις αυτες που σεβονται τον εαυτο τους , που θα σε ενημερωσουν. Και καποιες αλλες ... ξερεις για αντρες.. ξερεις..θεικες , οπως το Fedora , που θα υιοθετησει το συστημα των ... wait for it.... windows που θα σου κανει το update με το reboot. Στα windows μας χαλαει κατι τετοιο , ενω στο λινουξ οχι. Ειδικα οταν δεν μας ενημερωνει ο package manager για την αναγκη του reboot και μας αφηνει να νομιζουμε οτι γινονται και θαυματα ;) 

Τι να σου πω. Εγώ όσες φορές έχω κάνει update στο mint και δεν χρειάστηκε επανεκκίνηση, έχω πάρει το μήνυμα ότι είμαι "up to date", ότι έχουν περαστεί δηλαδή οι ενημερώσεις. Πράγματι όμως, επειδή όπως φαίνεται αυτή τη περίοδο υπάρχει αρκετή κινητοποίηση με τον kernel, είναι σχεδόν καθημερινά τα updates που ζητούν επανεκκίνηση. Και πάλι όμως, μιλάμε για λίγα δευτερόλεπτα, όχι τα λεπτά που τρώνε τα Windows ( μερικές φορές, πολλάααααα λεπτά ).

• Like 1
Δημοσ.

@asfodelus Απο εσενα περιμενα λιγοτερες ανακριβειες γιατι γνωριζεις πραγματα. Ισως οι παρωπιδες της πορωσης σου να ειναι η αιτια. ;) 
Και επειδη εγραφα εγραφα και σβηστηκαν και βαριεμαι να τα ξαναγραψω , θα τα γραψω επιγραμματικα.

1. Δε ξερω ποτε επιασες τελευταια φορα windows , αλλα πλεον οι ενημερωσεις με 1-2 restarts και μεσα σε 5 λεπτα ειναι ετοιμες. Δεν ανοιγει ρουθουνι. Δεν μπορω να πω το ιδιο για καποιες λινουξ διανομες.
2. Απο τοτε που εβαλα windows 11 , δεν με αναγκασε ποτε να κανω ενημερωσεις εδω και τωρα. Ουτε ποτε τις περασε αυτοματα. Μια ειδοποιηση του στυλ "pending restart ή pending update/restart" και το κανω οποτε μου ρθει , συνηθως οταν κλεινω το πισι το βραδυ.

1 hour ago, asfodelus said:

μπορεί να βρεί πως είναι μια εξαιρετική ιδέα να τραβάει screenshoots καθε λίγα δευτερόλεπτα και να τα αποθηκεύει και επεξεργάζεται με ΑΙ, για το όφελος σου βεβαίως βεβαίως. Και ειμαι σίγουρος πως στο fedora με ένα mask στο cockpit το πρόβλημα το λύνεις. Αυτό με τις αναβαθμίσεις, όχι να σε φακελώνει κάθε δευτερόλεπτο, αυτό δεν μπορείς να το απενεργοποιήσεις προφανώς (γιατί θα ήταν εξωφρενικό έστω και σαν σκέψη να  υπάρχει λολ)

Κατσε να φορεσω το tinfoil για να απαντησω. Όποτε βλεπω κλαψουρισμα για την ιδιωτικοτητα και την ασφαλεια και κλαψ κλαψ , απορω ποσοι απο αυτους που κλαψουριζουν εχουν social media , ανδροιδ στο κινητο , κλειστο bios/firmwares/drivers στο μηχανημα τους και ποσοι τρεχουν debobbled kernel. Eπανασταση με δυο μετρα και δυο σταθμα δεν γινεται.

55 minutes ago, uniquegr said:

Πήρες, αλλά δεν τις αποδέχεσαι.

Για παρεθεσε τες γιατι δεν τις βλεπω.

56 minutes ago, uniquegr said:

Για μια τυπική χρήση ( άσε το gaming απ'έξω προς το παρόν )

Οχι ρε φιλε , δεν θα εχουμε ενα αφηγημα που σε βολευει. Εχεις δυο παιδια για παραδειγμα και και τα δυο θελουν να τρεχουν π.χ. cyberpunk 2077. Αντε "κοψε" την μια καρτα σε δυο κομματια και καλα να περασεις με το κλαμα των παιδιων ;) 

57 minutes ago, uniquegr said:

Εξήγησέ μου για ποιο λόγο δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς το γεγονός ότι υπάρχει τρόπος με ένα ( δυνατό ) μηχάνημα ( και ίσως μερικά αδύναμα, thin clients ) να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους περισσότερα του ενός άτομα. Αν μη τι άλλο, αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται στις εταιρείες, server(s) και clients.

Ασε τις εταιριες και τους σερβερς. Εδω μιλαμε για οικιακους χρηστες. Πεφτει το ρευμα , χαλαει το switch , το ρουτερ , και δεν εχεις συνδεσιμοτητα με τον proxmox server. Θες να πας στο χωριο με το φορητο αγκαλια να βλεπεις ταινιες ή να παιζεις κανα παιχνιδακι. Τι σκατα θα κανεις χωρις το κυριο λειτουργικο σου στο μηχανημα σου ? Ακομα περιμενω απαντησεις.

59 minutes ago, uniquegr said:

ενώ προτιμώ ξεκάθαρα τη χρήση του terminal απο αυτή του gui ( όπου μπορώ )

Δεν εχεις αναρωτηθει γιατι ? Αντικειμενικα αν το δεις , σε αυτο το συμπαν , το gui ειναι ΠΑΝΤΑ πιο βολικο απο το command line. Αρα για να μην σε βολευει στο λινουξ το gui (οποιο) εργαλειο , παει να πει οτι δεν ειναι σωστα γραμμενο. Και με το σωστα εννοω να ειναι λειτουργικο και χωρις bugs. Να σου εμπνεει εμπιστοσυνη οτι θα γινει η δουλεια σωστα. Και επειδη εσυ και πολλοι αλλοι δεν εχουν εμπιστοσυνη στα gui εργαλεια που κυκλοφορουν στο λινουξ , αυτο-υποβληθηκατε οτι προτιματε την χρηση του τερματικου. Αυτο το λες και "denial" της καταστασης που βιωνεται υποσυνειδητα.

Στα windows δεν μπορείς να παρέμβεις στο ίδιο το λειτουργικό. Αντίθετα, στο linux μπορείς να κάνεις ό,τι σου γουστάρει, ακόμα και να το διαγράψεις με μια εντολή. Μπορείς να αλλάζεις kernel κατά το δοκούν, μπορείς να αλλάζεις βασικά συστατικά του λειτουργικού όπως desktop environment κλπ, μπορείς να εγκαθιστάς ακριβώς την έκδοση ενός πακέτου που σε ενδιαφέρει, μπορείς να κατεβάσεις source code και να κάνεις compile και πολλά άλλα. Προσπάθησε κι άλλο να μας πείσεις ότι έχεις αυτές τις δυναατότητες στα windows, έχει πλάκα!

Δεν προσπαθω να σε πεισω οτι ολες αυτες τις δυνατοτητες τις εχεις και στα windows. Εγω ειπα οτι μεχρι εναν βαθμο μπορεις να επεμβεις και στα windows. Αλλα εχεις αναρωτηθει γιατι υπαρχει η αναγκη να επεμβαινεις τοσο στο λινουξ και στην λειτουργια του ? Μηπως επειδη υπαρχουν bugs ? Ελλειψεις ? Προβληματα ? Αν δουλευανε ολα στην εντελεια , θα αλλαζες κερνελ ? DE ? Μην πεις ναι , γιατι τοτε ειναι σαν να παραδεχεσαι οτι θες το λινουξ για να παιζεις και οχι για να δουλευεις. Ο μονος λογος για να επεμβεις στην λειτουργια ενος λειτουργικου ειναι για να διορθωσεις ή να βελτιωσεις πραγματα. Αλλιως τι λινουξ , τι σφηνοτουβλακια , το ιδιο και το αυτο.

Συγκρίνεις τώρα το linux που έχει προεγκατεστημένες εφαρμογές που οι devs πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν τους χρήστες της διανομής, open source εφαρμογές απο τις οποίες κανένας δεν κερδίζει ούτε σεντ

Το bloating δεν εχει να κανει με το τι πιστευει ο dev και ποσα βγαζουν απο αυτα. Αφου δεν βγαζουν ουτε σεντ και ειναι open source ας εγκαταστησουν την μανα και τον πατερα τους , να βγει ενα iso γυρω στα 10-12γιγα αλλα κλαιν , εχουμε γρηγορες γραμμες πλεον με τις οπτικες ;) 

Δεν μπορείς να αφαιρέσεις το προεγκατεστημένο firewall των windows, παρά μόνο εάν παρέμβεις στον defender και αυτό με ανεπίσημο τρόπο ( βλέπε script του Chris Titus ). Μπορείς να το απενεργοποιήσεις, αλλά όχι να το αφαιρέσεις. 3rd party file manager δεν θα έβαζα ποτέ στα windows για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορώ να δω τί εγκαθιστά παράλληλα αυτός ο file manager, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι όλα αυτά θα κατέβουν απο ασφαλείς πηγές. Αντίθετα, στο linux απλά επιλέγω τον file manager απο το επίσημο repo και απλά επιλέγω να τον χρησιμοποιήσω. Το ίδιο και για το desktop environment, θα γνωρίζεις βέβαια ότι υπάρχει δυνατότητα να αλλάζεις DE απο τη login screen. 

Δεν με ενδιαφερουν τα firewalls , δεν ασχολουμαι με αυτα. Μια ζωη προβληματα δημιουργουν. Το ενσωματωμενο των windows , δεν με ενδιαφερει τι κανει , δεν το ενοχλω και δεν με ενοχλει. Δεν μπορω να πω το ιδιο με το firewall π.χ. του opensuse που εξ'ορισμου μου δημιουργουσε προβληματα σε μια εγκατασταση και αναγκάστηκα να το απενεργοποιησω για να μην φαω την μιση ζωη μου στο να το σεταρω. 
3rd party file manager δεν θα εβαζες λες στα windows επειδη δεν μπορεις να δεις τι εγκαθιστα παραλληλα ο file manager ενω δεν ειναι σιγουρο οτι θα κατεβουν απο ασφαλεις πηγες. Ενω οταν περνας ενα binary στο λινουξ ξερεις τι σου γινεται ε ? Ειμαι σιγουρος οτι σε καθε πακετο που περναει το συστημα τρεχεις στο github και τσεκαρεις γραμμη γραμμη τον κωδικα ε ? Και αυτο σου εξασφαλιζει οτι αυτος ο κωδικας εγινε binary ? Για πες μου πως δουλεψε αυτο με το XZ? 
Για πες μου για την φαση με τα malware apps στο snap store. Για το φιασκο με το bubblebee πριν χρονια. Για το φιασκο στο AUR με malware app , που δεν προχωρησε πολυ ομως. Mιλαμε για τον παραδεισο επι της Γης , ο χωρος του λινουξ. Τα θελετε και τα λετε ?

Ναι, μόνο που εγώ παρέχω τους πόρους εκεί που θα επιλέξω... Μη με παρεξηγείς, τρέχω κι εγώ Windows και αναπόφευκτα θα τα τρέξω και σε vm. Και ναι, έχω διαθέσιμους υπεραρκετούς πόρους για να χαζεύουν τα Windows. Απο τη στιγμή όμως που μπορώ να κάνω την ίδια δουλειά σε ένα σύστημα που αφήνει πόρους ελεύθερους για να τους χρησιμοποιήσω κάπου αλλού, πηγαίνει σφαίρα και δεν έχω τη Microsoft ούτε να με κατασκοπεύει, ούτε να μου πετάει στα μούτρα διαφημίσεις, για ποιο λόγο να παραμείνω στα Windows, δεν το καταλαβαίνω. 

Κοιτα , εσυ μπορει να ασχολεισαι με το λινουξ ως χομπυ. Αλλοι βγαζουν λεφτα απο το πισι τους , και θα κοιταξουν να κανουν την δουλεια τους οσο καλυτερα γινεται. Να παω δηλ στον φιλο μου που ειναι 3d designer/3d modeller και θα του πω , γαμησετα τα windows , βαλε λινουξ. 3d studio max και μαλακιες ? Blender ρε ! Photoshop και πλεμπα ? Πιασε gimp να ανοιξει το ματι σου !! Και αν καποιος πελατης θελει αλλαγες σε παλια προτζεκτς που ειναι φτιαγμενα σε αυτες τις σουιτες που χρησιμοποιεις εδω και χρονια , κλαιν λεμε ... Ας τρεχουν τα εξοδα της οικογενειας , δεν πειραζει που δεν θα μπορεις να δουλεψεις... λινουξ και παλι λινουξ. Καποιοι ονειροβατειτε επικινδυνα μου φαινεται.

Καθε φορα , που παω να βαλω λινουξ στο gaming laptop , η εμπειρια χρησης ειναι χειροτερη απο ο,τι με τα windows. Για ποιο λογο να παραμεινω στο λινουξ , δωσε μου ενα σοβαρο λογο. Για φιλοσοφικους λογους ? Γιατι ελευθεροι ποροι γουαου !! Ασχετα που δεν θα δουλευει τιποτα στο πισι μου , θα εχω πορους για χορταση !!

Εγώ όσες φορές έχω κάνει update στο mint και δεν χρειάστηκε επανεκκίνηση, έχω πάρει το μήνυμα ότι είμαι "up to date", ότι έχουν περαστεί δηλαδή οι ενημερώσεις.

Το " up to date" σημαινει οτι εισαι ενημερωμενος , οτι δεν υπαρχουν ενημερωσεις. Δυσκολο να περαστουν οι ενημερωσεις απο μονες τους χωρις να δωσεις sudo δικαιωματα στον update manager.

Και πάλι όμως, μιλάμε για λίγα δευτερόλεπτα, όχι τα λεπτά που τρώνε τα Windows ( μερικές φορές, πολλάααααα λεπτά ).

Πρεπει να εχεις ξεμεινει σε παλια windows , π.χ. windows 7. Δεν εξηγειται αλλιως.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Ο παλιός καλός @mphxths κόντρα σε όλους για όλα, δεν θέλει Linux αλλά όλη μέρα linux τρέχει ή κάποια μηχανή που έχει στήσει για τεστ, κανείς δεν ξέρει αν τελικά μισεί ή αγαπάει το Linux....

ΦΟΒΕΡΟΣ!!!!!

Δημοσ.
4 minutes ago, Linuxdude said:

Ο παλιός καλός @mphxths κόντρα σε όλους για όλα, δεν θέλει Linux αλλά όλη μέρα linux τρέχει ή κάποια μηχανή που έχει στήσει για τεστ, κανείς δεν ξέρει αν τελικά μισεί ή αγαπάει το Linux....

ΦΟΒΕΡΟΣ!!!!!

Εχω 4 φορητα. Ενα το βασικο μου , το gaming μου , που ειναι linux UN-friendly οποτε τα windows ειναι μονοδρομος. Το 2ο τρεχει fedora/gnome γιατι μπορει και γιατι να ξαναβαλω windows θα ηταν ακυρη φαση. Το 3ο που ισως να θελησω να το πουλησω , του εβαλα windows και αμα βρεθει αγοραστης θα ειναι ετοιμο. Αρα θα ηταν ακυρο να του βαλω λινουξ. Και το 4ο τρεχει arch/xfce γιατι ειναι σχετικα αδυναμο και ειναι μικρο , 11-12αρι για ειδικες καταστασεις.

VMs τρεχει το gaming και το 2ο με το fedora , γιατι εχουν τους πορους. Δεν αγαπαω τιποτα , ουτε μισω τιποτα οταν προκειται να κανω την δουλεια μου. Αν η δουλεια μου γινοταν με hackintosh θα εβαζα hackintosh. Για να παιζω , και να παρακολουθω τις εξελιξεις , ναι αγαπω το λινουξ ;) 

Δημοσ.
16 minutes ago, tritonas00 said:

Εμαθε linux o TS τελικα η μπα?

Kατι τετοια θεματα , ανοιγουν για τρολλια , για να μαλωνουμε εμεις μετα και αυτος να μην ξαναπατησει ποτε :) 

• Haha 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, mphxths είπε

Δε ξερω ποτε επιασες τελευταια φορα windows , αλλα πλεον οι ενημερωσεις με 1-2 restarts και μεσα σε 5 λεπτα ειναι ετοιμες. Δεν ανοιγει ρουθουνι. Δεν μπορω να πω το ιδιο για καποιες λινουξ διανομες.

ΟΚ, η αλήθεια είναι ότι έχω καιρό να δω ενημερώσεις στα windows που να παίρνουν πολύ χρόνο να ολοκληρωθούν. Και πάλι όμως, μιλάω αντικειμενικά, με εξαίρεση τις ενημερώσεις του defender, απαιτούν περισσότερο χρόνο απο τις συνήθεις ενημερώσεις του linux.

2. Απο τοτε που εβαλα windows 11 , δεν με αναγκασε ποτε να κανω ενημερωσεις εδω και τωρα. Ουτε ποτε τις περασε αυτοματα. Μια ειδοποιηση του στυλ "pending restart ή pending update/restart" και το κανω οποτε μου ρθει , συνηθως οταν κλεινω το πισι το βραδυ.

Το ίδιο ισχύει και στο linux. Ποτέ δεν υποχρεώνει για επανεκκίνηση μετά την ενημέρωση, ΟΤΑΝ χρειαστεί επανεκκίνηση.

Κατσε να φορεσω το tinfoil για να απαντησω. Όποτε βλεπω κλαψουρισμα για την ιδιωτικοτητα και την ασφαλεια και κλαψ κλαψ , απορω ποσοι απο αυτους που κλαψουριζουν εχουν social media , ανδροιδ στο κινητο , κλειστο bios/firmwares/drivers στο μηχανημα τους και ποσοι τρεχουν debobbled kernel. Eπανασταση με δυο μετρα και δυο σταθμα δεν γινεται.

Με μια διαφορά: το facebook ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ να το χρησιμοποιήσεις, άρα αν είσαι υποψιασμένος, παίρνεις τα μέτρα σου και προσπαθείς να μοιραστείς μαζί του όσο το δυνατον λιγότερες πληροφορίες. Αντίθετα, το λειτουργικό σύστημα ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να το χρησιμοποιήσεις, διαφορετικά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή σου. Δεν ξέρω αν εντοπίζεις τη διαφορά και τη σπουδαιότητα του προβλήματος...

Οχι ρε φιλε , δεν θα εχουμε ενα αφηγημα που σε βολευει. Εχεις δυο παιδια για παραδειγμα και και τα δυο θελουν να τρεχουν π.χ. cyberpunk 2077. Αντε "κοψε" την μια καρτα σε δυο κομματια και καλα να περασεις με το κλαμα των παιδιων ;) 

Μιλάς ήδη για ένα high end μηχάνημα, απ'ότι καταλαβαίνω. Και ένα τέτοιο παιχνίδι ( δεν το γνωρίζω, δεν ασχολούμαι με gaming, αλλά καταλαβαίνω ότι έχεις πιάσει το ακραίο σενάριο, άρα θα μιλάμε για βαρύ παιχνίδι ) ούτως ή άλλως απαιτεί μια κάρτα γραφικών ανά υπολογιστή, άρα ποιος σε εμποδίζει απο το να βάλεις δύο κάρτες στο ένα μηχάνημα και να σκάσεις το ποσό των δύο μηχανημάτων για ένα γ@μάτο σετάπ...? Πιάνεις όμως τα παιχνίδια, όταν εγώ μιλάω για άλλες υλοποιήσεις. Μπορείς με μια κάρτα να τροφοδοτήσεις δύο vm's και να κάνουν δύο άτομα τη δουλειά τους ταυτόχρονα, ή να κάνει ένας τη δουλειά του και το άλλο μέρος της κάρτας να στριμάρει plex, ένα παράδειγμα σου δίνω.

Ασε τις εταιριες και τους σερβερς. Εδω μιλαμε για οικιακους χρηστες. Πεφτει το ρευμα , χαλαει το switch , το ρουτερ , και δεν εχεις συνδεσιμοτητα με τον proxmox server. Θες να πας στο χωριο με το φορητο αγκαλια να βλεπεις ταινιες ή να παιζεις κανα παιχνιδακι. Τι σκατα θα κανεις χωρις το κυριο λειτουργικο σου στο μηχανημα σου ? Ακομα περιμενω απαντησεις.

Ανέφερα τις εταιρείες επειδή εκεί βλέπουμε να υλοποιείται ως επί το πλείστον αυτό που περιγράφω, άρα είναι δοκιμασμένη συνταγή. Προφανώς δεν τα ξέρεις καλά σχετικά με το proxmox. Το passthrough δεν γίνεται μόνο στις κάρτες γραφικών και δικτύου, αλλά και σε πολλά άλλά περιφερειακά, όπως ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ... Φαντάζομαι θα γνωρίζεις ότι ειδικά οι δύο τελευταίες εκδόσεις των windows τρέχουν σε οποιοδήποτε υπολογιστή τοποθετηθεί ο σκληρός δίσκος. Για σκέψου το λίγο και αν δεν το πιάσεις απο μόνος σου, πες μου να σε βοηθήσω...

Δεν εχεις αναρωτηθει γιατι ? Αντικειμενικα αν το δεις , σε αυτο το συμπαν , το gui ειναι ΠΑΝΤΑ πιο βολικο απο το command line. Αρα για να μην σε βολευει στο λινουξ το gui (οποιο) εργαλειο , παει να πει οτι δεν ειναι σωστα γραμμενο. Και με το σωστα εννοω να ειναι λειτουργικο και χωρις bugs. Να σου εμπνεει εμπιστοσυνη οτι θα γινει η δουλεια σωστα. Και επειδη εσυ και πολλοι αλλοι δεν εχουν εμπιστοσυνη στα gui εργαλεια που κυκλοφορουν στο λινουξ , αυτο-υποβληθηκατε οτι προτιματε την χρηση του τερματικου. Αυτο το λες και "denial" της καταστασης που βιωνεται υποσυνειδητα.

Το αντίθετο ισχύει. Είναι πάρα πολύ καλά γραμμένο και είναι πανεύκολο να το προσαρμόσω στις ανάγκες μου, οκ, θα χρειαστεί λίγη παραπάνω μελέτη. Όμως, επειδή όπως προανέφερα, προέρχομαι απο την εποχή του DOS ( και το χρησιμοποιούσα αρκετά ), μου αρέσει το command line, το καταλαβαίνω καλύτερα. Και σε τελική ανάλυση, μου αρέσει να γράφω ακριβώς αυτό που θέλω να κάνει ο υπολογιστής μου. Άσε δε που π.χ. στη περίπτωση του driver που χρειάστηκε να κάνω compile, ήταν υπόθεση τριών τεσσάρων γραμμών στο command line, ενώ στο gui θα έπρεπε να πηγαίνω πέρα δώθε με το ποντίκι, συν το ότι θα έπρεπε να δώσω την εντολή την ίδια για να κάνω compile τον driver. Και γενικότερα, όταν μπορώ να χρησιμοποιήσω το πληκτρολόγιο, το προτιμώ. Π.χ. στο illustrator το ένα χέρι είναι στο πληκτρολόγιο και πατάει συντομεύσεις και το άλλο στο ποντίκι για να σχεδιάζει. Δεν πλοηγούμαι σχεδόν ποτέ στο μενού του.

Δεν προσπαθω να σε πεισω οτι ολες αυτες τις δυνατοτητες τις εχεις και στα windows. Εγω ειπα οτι μεχρι εναν βαθμο μπορεις να επεμβεις και στα windows. Αλλα εχεις αναρωτηθει γιατι υπαρχει η αναγκη να επεμβαινεις τοσο στο λινουξ και στην λειτουργια του ? Μηπως επειδη υπαρχουν bugs ? Ελλειψεις ? Προβληματα ? Αν δουλευανε ολα στην εντελεια , θα αλλαζες κερνελ ? DE ? Μην πεις ναι , γιατι τοτε ειναι σαν να παραδεχεσαι οτι θες το λινουξ για να παιζεις και οχι για να δουλευεις. Ο μονος λογος για να επεμβεις στην λειτουργια ενος λειτουργικου ειναι για να διορθωσεις ή να βελτιωσεις πραγματα. Αλλιως τι λινουξ , τι σφηνοτουβλακια , το ιδιο και το αυτο.

Όχι, το αντίθετο. Επειδή έχω τη δυνατότητα να το κάνω ακόμα καλύτερο ( αφού μπορώ να το φέρω ακριβώς στα μέτρα μου ). Κάτι που μου έλειπε ούτως ή άλλως στα windows και τώρα που βρήκα παπά, είπα να θάψω πέντε έξι.

Kernel δεν αλλάζω για ψύλλου πήδημα. Μόνο στις ενημερώσεις, αν και μετά την ενασχόλησή μου με το gentoo, πάντα περνάει απο το μυαλό μου να πειράξω τον kernel, έστω και για αφαίρεση των περιττών στοιχείων του, π.χ. οδηγούς που ποτέ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ή υλικό για AMD όταν χρησιμοποιώ Intel. Αφού μπορώ, γιατί να μη το κάνω; ΟΕΟ?

Το bloating δεν εχει να κανει με το τι πιστευει ο dev και ποσα βγαζουν απο αυτα. Αφου δεν βγαζουν ουτε σεντ και ειναι open source ας εγκαταστησουν την μανα και τον πατερα τους , να βγει ενα iso γυρω στα 10-12γιγα αλλα κλαιν , εχουμε γρηγορες γραμμες πλεον με τις οπτικες ;) 

Δεν γνωρίζω με ποιο σκεπτικό βάζει ο κάθε dev τα πακέτα στη διανομή. Προσωπικά, πλέον επιλέγω διανομή με βάση τον package manager ( αν και υποψιάζομαι ότι και binary να μην υπάρχει στο αποθετήριο, μπορεί κάποιος κάλιστα να κατεβάσει source code και να κάνει compile ) και επιλέγω όσο το δυνατόν πιο vanilla έκδοση. Και γι'αυτό προτίμησα το Alpine στον desktop μου.

Δεν με ενδιαφερουν τα firewalls , δεν ασχολουμαι με αυτα. Μια ζωη προβληματα δημιουργουν. Το ενσωματωμενο των windows , δεν με ενδιαφερει τι κανει , δεν το ενοχλω και δεν με ενοχλει. Δεν μπορω να πω το ιδιο με το firewall π.χ. του opensuse που εξ'ορισμου μου δημιουργουσε προβληματα σε μια εγκατασταση και αναγκάστηκα να το απενεργοποιησω για να μην φαω την μιση ζωη μου στο να το σεταρω. 

Θα έπρεπε να σε ενδιέφεραν τα firewalls αγαπητέ. Ειδικά αν έχεις smart devices στο δίκτυό σου, π.χ. κάμερες, air condition, έξυπνες λάμπες και λοιπά. Εκτώς αν θεωρείς ασφαλές να τα έχεις στο ίδιο δίκτυο με τους υπολογιστές σου και να τους παρέχεις πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Άσε δε που αν έχεις κάμερες, ΘΕΛΕΙΣ να μπλοκάρεις και κάθε εξωτερικό επισκέπτη... Για ξανασκέψου το... Εγώ, ήδη σχεδιάζω τα vlans μου πάντως...

3rd party file manager δεν θα εβαζες λες στα windows επειδη δεν μπορεις να δεις τι εγκαθιστα παραλληλα ο file manager ενω δεν ειναι σιγουρο οτι θα κατεβουν απο ασφαλεις πηγες. Ενω οταν περνας ενα binary στο λινουξ ξερεις τι σου γινεται ε ? Ειμαι σιγουρος οτι σε καθε πακετο που περναει το συστημα τρεχεις στο github και τσεκαρεις γραμμη γραμμη τον κωδικα ε ? Και αυτο σου εξασφαλιζει οτι αυτος ο κωδικας εγινε binary ? Για πες μου πως δουλεψε αυτο με το XZ? 

Προφανώς δεν έχεις καταλάβει τί ακριβώς έγινε με το XZ. Έμαθες ότι υπήρξε κάποια απειλή, αλλά προφανώς δεν ασχολήθηκες παραπάνω για να μάθεις λεπτομέρειες. Έλα να σου πω λοιπόν τι έγινε. Κάποιος, προσπαθώντας για αρκετά χρόνια, κέρδισε την εμπιστοσύνη του dev που είχε κάψει φλάτζα απο τη πολλή πίεση και ενασχόληση με το αντικείμενο και σιγά σιγά πέρασε τον κακόβουλο κώδικά του όχι στο επίσημο github, αλλά στις δοκιμαστικές εκδόσεις του ( αν τα θυμάμαι καλά ). Αυτό και μόνο, δείχνει πόσο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος κάτι κακόβουλο στο linux. Χρειάστηκε ΑΡΚΕΤΑ χρόνια για να το καταφέρει και προφανώς δεν ήταν ένας απλός χρήστης που απλά του τη βάρεσε να έχει πρόσβαση μέσω ssh σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ υπολογιστές του κόσμου, αλλά προφανώς είχε βαρβάτη χρηματοδότηση απο κάπου...

Η διαφορά είναι ότι εγώ ΜΠΟΡΩ να δω τον κώδικα, εσύ όχι. Δεν θα το κάνω γιατί ακόμα και αν το κάνω, ακόμα και αν κατανοώ κάπως τη C, δεν θα καταλάβω τί ακριβώς γίνεται και θα μου πάρει πολύτιμο χρόνο για να εκπαιδευτώ και να μάθω. Έχω όμως εμπιστοσύνη στα επίσημα repos, ενώ δεν έχω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη στους χίλιους δυο ιστότοπους οι οποίοι διαθέτουν κάποιο λογισμικό. Άσε δε που όλα στο linux είναι τζαμπέ, σε αντίθεση με τα windows που πάντα μα πάντα πρέπει να πλερώκεις.

Σημειωτέον δε, ότι στη περίπτωση του XZ ( ατυχέστατο το παράδειγμά σου ) όχι μόνο δεν μιλάμε για ήττα του linux, αλλά πραγματικά έδειξε η κοινότητα τη μαγκιά της μιας που μέσα σε ελάχιστο χρόνο, με τη βοήθεια όσων εξέτασαν τον ( ανοιχτό ) κώδικα, βρήκαν τί ακριβώς συνέβαινε, πως υλοποιήθηκε και έδωσαν αμέσως τη λύση. Μπας και έμαθες ότι μέσα σε λίγες ώρες είτε βγήκαν updates, είτε ρολάρισαν μια version πίσω απο την επίμαχη, διανομές όπως το gentoo? Όχι αγαπητέ, αυτό που έγινε με το XZ, δεν αποτελεί αντεπιχείρημα για τη χρήση του linux, αλλά ισχυρότατο επιχείρημα.

Για πες μου για την φαση με τα malware apps στο snap store. Για το φιασκο με το bubblebee πριν χρονια. Για το φιασκο στο AUR με malware app , που δεν προχωρησε πολυ ομως. Mιλαμε για τον παραδεισο επι της Γης , ο χωρος του λινουξ. Τα θελετε και τα λετε ?

Θέλεις να μου πεις λίγο, το AUR ποιοι το συντηρούν; Ποιοι διανέμουν τα binaries? Για πες.

Το " up to date" σημαινει οτι εισαι ενημερωμενος , οτι δεν υπαρχουν ενημερωσεις. Δυσκολο να περαστουν οι ενημερωσεις απο μονες τους χωρις να δωσεις sudo δικαιωματα στον update manager.

α) μου ζητά τον κωδικό μου και του τον δινω.

β) συνήθως δεν περιμένω να με ενημερώσει ο update manager ότι υπάρχουν ενημερώσεις. Τη βρίσκω με το να ανοίγω terminal  και να γράφω sudo apt update && upgrade -y. Οπότε, ούτως ή άλλως δίνω sudo δικαιώματα.

Κοιτα , εσυ μπορει να ασχολεισαι με το λινουξ ως χομπυ. Αλλοι βγαζουν λεφτα απο το πισι τους , και θα κοιταξουν να κανουν την δουλεια τους οσο καλυτερα γινεται. Να παω δηλ στον φιλο μου που ειναι 3d designer/3d modeller και θα του πω , γαμησετα τα windows , βαλε λινουξ. 3d studio max και μαλακιες ? Blender ρε ! Photoshop και πλεμπα ? Πιασε gimp να ανοιξει το ματι σου !! Και αν καποιος πελατης θελει αλλαγες σε παλια προτζεκτς που ειναι φτιαγμενα σε αυτες τις σουιτες που χρησιμοποιεις εδω και χρονια , κλαιν λεμε ... Ας τρεχουν τα εξοδα της οικογενειας , δεν πειραζει που δεν θα μπορεις να δουλεψεις... λινουξ και παλι λινουξ. Καποιοι ονειροβατειτε επικινδυνα μου φαινεται.

Καθε φορα , που παω να βαλω λινουξ στο gaming laptop , η εμπειρια χρησης ειναι χειροτερη απο ο,τι με τα windows. Για ποιο λογο να παραμεινω στο λινουξ , δωσε μου ενα σοβαρο λογο. Για φιλοσοφικους λογους ? Γιατι ελευθεροι ποροι γουαου !! Ασχετα που δεν θα δουλευει τιποτα στο πισι μου , θα εχω πορους για χορταση !!

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δυσκολεύεσαι να συγκρατήσεις το ότι χρησιμοποιώ κι εγώ windows, καθώς χρησιμοποιώ κι εγώ τη σουίτα της Adobe. Αν δεν ήμουν επαγγελματίας, δεν θα χρησιμοποιούσα με τη καμία Windows πλέον. Όμως, αναγκάζομαι και προς το παρόν έχω εγκατεστημένο το λειτουργικό μαζί με τη σουίτα σε ένα δεύτερο ssd και όταν χρειάζομαι να κάνω δουλειά, μπουτάρω στα Windows. Αυτό θα συμβαίνει μέχρι να στήσω όπως σχεδιάζω τον proxmox server, οπότε και θα τα κάνω όλα ταυτόχρονα και απο ένα thin client ( μάλλον zero client με alpine net boot, στο λεώ έτσι για να σε εξιτάρω περισσότερο!! ). Επομένως, άδικα με κατηγορείς για τα παραπάνω. Έχω μεγαλώσει με τα windows αγαπητέ, τα χρησιμοποιώ απο την έκδοση 95, ενώ η πρώτη μου επαφή με το office ακούει στο όνομα "Microsoft Works", ο παππούς του office. Καλώς ή κακώς, όταν βλέπω κάτι ενδιαφέρον, ασχολούμαι για να το μάθω παραπάνω. Γιάυτό και μπορώ πλέον να στήνω γυμνή διανομή και να τη παραμετροποιώ σε μεγάλο βαθμό κατά τα γούστα μου ( μη νομίζεις, μαθαίνω ακόμα, αλλά τα πάω αρκετά καλά, πιστεύω! ). Δεν μπορείς να με πείσεις για τη δήθεν υπεροχή των windows ή τη δήθεν δυσχρηστία του Linux, πολύ απλά γιατί εγώ έχω χρησιμοποιήσει συστηματικά ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ, ενώ πέρασα και hackintosh μόνο και μόνο για να δοκιμάσω το λειτουργικό, μπας και η επόμενή μου αγορά ήταν Mac ( αλλά δεν θα χρειαστεί, τη γλύτωσα! ). Ούτε πορωμένος είμαι με οποιαδήποτε πλευρά, ούτε δογματικός, ούτε φανατικός. Δεν μπορώ όμως να χωνέψω τη μπούρδα που αναμασάτε ρε φίλε, ότι τάχα μου δήθεν το linux είναι δύσκολο λειτουργικό ή δύσχρηστο ή προβληματικό. Αυτά ίσχυαν πολλά χρόνια πριν. Πλέον είναι εξίσου εύκολο με τα windows και το μόνο που το περιορίζει είναι η υποστήριξη απο τις εταιρείες παραγωγής λογισμικού. Το έχω ξαναπεί: ας έκανε το βήμα η Adobe να διέθετε τη σουίτα της στο Linux και θα σου έλεγα μετά που θα ήταν τα Windows.

Πρεπει να εχεις ξεμεινει σε παλια windows , π.χ. windows 7. Δεν εξηγειται αλλιως.

Μέχρι προχθές είχα dual boot Windows 10 & 11. Τώρα έχω Alpine Linux & Windows 11. Έχουν τύχει όμως μερικές περιπτώσεις που χρειάστηκε περισσότερο χρόνο απο ότι απαιτεί το linux για να περάσει τις ενημερώσεις του. Παρεμπιπτόντως, το linux δεν θα σου ζαλίσει ποτέ τον έρωτα περί νέας έκδοσης του λειτουργικού, όπως κάνει η Microsoft. Πέρασα στη τελευταία έκδοση του Mint επειδή διάβασα κάπου ότι βγήκε και είπα να ακολουθήσω την εξέλιξή του. Διαφορετικά, ακόμα θα ήμουν μια έκδοση πίσω ( η οποία υποστηρίζεται μέχρι το '25 αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει σημασία ).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 minutes ago, uniquegr said:

ΟΚ, η αλήθεια είναι ότι έχω καιρό να δω ενημερώσεις στα windows που να παίρνουν πολύ χρόνο να ολοκληρωθούν. Και πάλι όμως, μιλάω αντικειμενικά, με εξαίρεση τις ενημερώσεις του defender, απαιτούν περισσότερο χρόνο απο τις συνήθεις ενημερώσεις του linux.

Πως μιλας αντικειμενικα αφου ο ιδιος λες οτι εχεις καιρο να δεις ενημερωσεις στα windows που να παιρνουν πολυ χρονο ? Αφου το ξερεις αυτο το γεγονος , παρολα αυτα εγραψες ακριβως το αντιθετο. 

Το ίδιο ισχύει και στο linux. Ποτέ δεν υποχρεώνει για επανεκκίνηση μετά την ενημέρωση, ΟΤΑΝ χρειαστεί επανεκκίνηση.

Ε και ? Κατηγορησε καποιος το λινουξ για αυτο το θεμα ? Οχι. Τα windows τα κατηγορησαμε ομως για κατι που εκανε 2 εκδοσεις πισω. 

Μιλάς ήδη για ένα high end μηχάνημα, απ'ότι καταλαβαίνω. Και ένα τέτοιο παιχνίδι ( δεν το γνωρίζω, δεν ασχολούμαι με gaming, αλλά καταλαβαίνω ότι έχεις πιάσει το ακραίο σενάριο, άρα θα μιλάμε για βαρύ παιχνίδι ) ούτως ή άλλως απαιτεί μια κάρτα γραφικών ανά υπολογιστή, άρα ποιος σε εμποδίζει απο το να βάλεις δύο κάρτες στο ένα μηχάνημα και να σκάσεις το ποσό των δύο μηχανημάτων για ένα γ@μάτο σετάπ...? Πιάνεις όμως τα παιχνίδια, όταν εγώ μιλάω για άλλες υλοποιήσεις. Μπορείς με μια κάρτα να τροφοδοτήσεις δύο vm's και να κάνουν δύο άτομα τη δουλειά τους ταυτόχρονα, ή να κάνει ένας τη δουλειά του και το άλλο μέρος της κάρτας να στριμάρει plex, ένα παράδειγμα σου δίνω.

Με το ακραιο σεναριο , θελω να δειξω οτι οι proxmox servers και ο,τι κολπα και να μου πεις οτι θα κανεις με αυτους , δεν ειναι για ολα τα σεναρια. Εσυ θα πιασεις τις υλοποιησεις που σε συμφερει να μιλησεις , εγω θα πιασω τις ακραιες για να σου δειξω οτι δεν ειναι ολα τα σεναρια ... εφικτα , τουλαχιστον χωρις συμβιβασμους.

Ανέφερα τις εταιρείες επειδή εκεί βλέπουμε να υλοποιείται ως επί το πλείστον αυτό που περιγράφω, άρα είναι δοκιμασμένη συνταγή. Προφανώς δεν τα ξέρεις καλά σχετικά με το proxmox. Το passthrough δεν γίνεται μόνο στις κάρτες γραφικών και δικτύου, αλλά και σε πολλά άλλά περιφερειακά, όπως ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ... Φαντάζομαι θα γνωρίζεις ότι ειδικά οι δύο τελευταίες εκδόσεις των windows τρέχουν σε οποιοδήποτε υπολογιστή τοποθετηθεί ο σκληρός δίσκος. Για σκέψου το λίγο και αν δεν το πιάσεις απο μόνος σου, πες μου να σε βοηθήσω...

Ανεφερες τις εταιριες για να το παιξεις παντογνωστης. Και ξερω πολυ καλα περι passthrough. Ολα αυτα που γραφεις ομως δεν απαντανε στις ερωτησεις που εκανα. Μηπως εννοεις οτι καθε φορα που θα θελεις να μετακινηθεις εκτος σπιτιου με το φορητο σου ας πουμε , θα ξηλωνεις δισκο απο τον σερβερ και θα τον βαζεις στο φορητο ? Σοβαρα τωρα ? Ελπιζω να μην εννοεις καποια τετοια γυφτια :)  Και οχι , δεν τρεχουν οι δυο τελευταιες εκδοσεις των windows σε οποιο hardware και αν τις βαλεις. Δεν γινονται θαυματα ακομα ;) 

Το αντίθετο ισχύει. Είναι πάρα πολύ καλά γραμμένο και είναι πανεύκολο να το προσαρμόσω στις ανάγκες μου, οκ, θα χρειαστεί λίγη παραπάνω μελέτη. Όμως, επειδή όπως προανέφερα, προέρχομαι απο την εποχή του DOS ( και το χρησιμοποιούσα αρκετά ), μου αρέσει το command line, το καταλαβαίνω καλύτερα.

Σιγα μωρε που εκανες χρονια καριερας στο DOS και το εχεις συνηθισει τοσο πολυ , που το προτιμας (το τερματικο) απο το οτιδηποτε γραφικο. Αραξε λιγο ... εχεις μπει βαθια σε φαση denial :) Aυτο που εγραψα καρα-ισχυει , οσο και να θες να με πεισεις για το αντιθετο.

Κάτι που μου έλειπε ούτως ή άλλως στα windows

Ναι ειναι τοσο ελλειπη , με προβληματα και bugs. Δεν δουλευονται καθολου. Δεν ξερεις τι ζορια τραβαμε καθημερινα... #not. Μου γινατε ξαφνικα ολοι τοσο ψαγμενοι , που τα windows ηταν ανυποφορα και καλα που ηρθε ο απο μηχανης θεος το λινουξ για να καλυψει τις αναγκες σας !! Για χαλαρωστε λιγο ...

Δεν γνωρίζω με ποιο σκεπτικό βάζει ο κάθε dev τα πακέτα στη διανομή. Προσωπικά, πλέον επιλέγω διανομή με βάση τον package manager ( αν και υποψιάζομαι ότι και binary να μην υπάρχει στο αποθετήριο, μπορεί κάποιος κάλιστα να κατεβάσει source code και να κάνει compile ) και επιλέγω όσο το δυνατόν πιο vanilla έκδοση. Και γι'αυτό προτίμησα το Alpine στον desktop μου.

Ναι το compiling ειναι ο σωστος τροπος να περνας πακετα την σημερον ημεραν ... #not. Προσπαθησε να διαλεξεις διανομη με γνωμονα τον αριθμο των διαθεσιμων πακετων στα ρεπος. Θα γινει η ζωη σου πιο ευκολη ;) 

Θα έπρεπε να σε ενδιέφεραν τα firewalls αγαπητέ. Ειδικά αν έχεις smart devices στο δίκτυό σου, π.χ. κάμερες, air condition, έξυπνες λάμπες και λοιπά. Εκτώς αν θεωρείς ασφαλές να τα έχεις στο ίδιο δίκτυο με τους υπολογιστές σου και να τους παρέχεις πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Άσε δε που αν έχεις κάμερες, ΘΕΛΕΙΣ να μπλοκάρεις και κάθε εξωτερικό επισκέπτη... Για ξανασκέψου το... Εγώ, ήδη σχεδιάζω τα vlans μου πάντως...

Εκ καταβολης Η/Υ τα firewalls δημιουργουσαν περισσοτερα προβληματα απο οσα ελυναν. Εχω καμερα στο δικτυο μου. Σου δινω και το λινκ του rtsp stream του και αν βρεις το user/pass για να συνδεθεις , χαλαλι σου. Τι να μου κλασει το firewall...
Eβαλα σε μια φαση opensuse σε ενα μηχανημα πριν κατι βδομαδες , παω να συνδεθω απο το αλλο μηχανημα με remote desktop , παπαρια. Firewall ftw. Οχι , δεν θα ασχοληθω , εχω και αλλες δουλειες να κανω απο το να μαλακιζομαι με τα firewalls.

Aσε που πλεον τα modem/routers κοβουν σχεδον τα παντα απο το ιντερνετ... περιττα ειναι πλεον τα software firewalls.

Προφανώς δεν έχεις καταλάβει τί ακριβώς έγινε με το XZ. Έμαθες ότι υπήρξε κάποια απειλή, αλλά προφανώς δεν ασχολήθηκες παραπάνω για να μάθεις λεπτομέρειες. Έλα να σου πω λοιπόν τι έγινε. Κάποιος, προσπαθώντας για αρκετά χρόνια, κέρδισε την εμπιστοσύνη του dev που είχε κάψει φλάτζα απο τη πολλή πίεση και ενασχόληση με το αντικείμενο και σιγά σιγά πέρασε τον κακόβουλο κώδικά του όχι στο επίσημο github, αλλά στις δοκιμαστικές εκδόσεις του ( αν τα θυμάμαι καλά ). Αυτό και μόνο, δείχνει πόσο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος κάτι κακόβουλο στο linux. Χρειάστηκε ΑΡΚΕΤΑ χρόνια για να το καταφέρει και προφανώς δεν ήταν ένας απλός χρήστης που απλά του τη βάρεσε να έχει πρόσβαση μέσω ssh σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ υπολογιστές του κόσμου, αλλά προφανώς είχε βαρβάτη χρηματοδότηση απο κάπου...

Η διαφορά είναι ότι εγώ ΜΠΟΡΩ να δω τον κώδικα, εσύ όχι. Δεν θα το κάνω γιατί ακόμα και αν το κάνω, ακόμα και αν κατανοώ κάπως τη C, δεν θα καταλάβω τί ακριβώς γίνεται και θα μου πάρει πολύτιμο χρόνο για να εκπαιδευτώ και να μάθω. Έχω όμως εμπιστοσύνη στα επίσημα repos, ενώ δεν έχω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη στους χίλιους δυο ιστότοπους οι οποίοι διαθέτουν κάποιο λογισμικό. Άσε δε που όλα στο linux είναι τζαμπέ, σε αντίθεση με τα windows που πάντα μα πάντα πρέπει να πλερώκεις.

Σημειωτέον δε, ότι στη περίπτωση του XZ ( ατυχέστατο το παράδειγμά σου ) όχι μόνο δεν μιλάμε για ήττα του linux, αλλά πραγματικά έδειξε η κοινότητα τη μαγκιά της μιας που μέσα σε ελάχιστο χρόνο, με τη βοήθεια όσων εξέτασαν τον ( ανοιχτό ) κώδικα, βρήκαν τί ακριβώς συνέβαινε, πως υλοποιήθηκε και έδωσαν αμέσως τη λύση. Μπας και έμαθες ότι μέσα σε λίγες ώρες είτε βγήκαν updates, είτε ρολάρισαν μια version πίσω απο την επίμαχη, διανομές όπως το gentoo? Όχι αγαπητέ, αυτό που έγινε με το XZ, δεν αποτελεί αντεπιχείρημα για τη χρήση του linux, αλλά ισχυρότατο επιχείρημα.

Ναι ελα πες μου τι ακριβως εγινε !! χαχα . Δεν τα θυμασαι καλα. Μια χαρα περασε ο κακοβουλος κωδικας στο επισημο github και στο επισημο binary και μια χαρα το περασαν ολες οι διανομες στις ενημερωσεις τους. Για αυτο τρεχανε σαν παλαβοι οι απαντες να γυρισουν το XZ εκδοσεις πισω σε μια που δεν ειχε προσβληθει. Αυτο δειχνει πολλα πραγματα.

1. Σοβαρα προτζεκτς οπως το XZ , στηριζονται σε 1-2 ατομα , που "καιγονται" απο τον φορτο εργασιας και ειναι επηρρεπη σε κακοβουλες προσβασεις. 
2. Ο κακοβουλος κωδικας ανιχνευτηκε κατα τυχη , και οχι κοιτωντας τον κωδικα. 
3. Οσο και να κοιτας τον κωδικα , μπορει κακοβουλα κομματια κωδικα να περαστουν με τετοιον τροπο που να μην κινουν την υποψια.
4. Ακομα και οταν ανιχνευτηκε ο κακοβουλος κωδικας , πηρε μερες για να αναλυθει ως προς το πως δουλευει ακριβως.
5. Πειτε ξανα , οτι δεν υπαρχουν ιοι και malwares στο λινουξ.

Αν δεν το εβρισκε ο τυπος που το βρηκε , ακομα θα κοιμοταν η κοινοτητα τον υπνο του δικαιου.

Εχεις εμπιστοσυνη στα επισημα ρεπος ? Απο που μπηκε το XZ στα συστηματα μας ? Απο τα επισημα ρεπος μηπως ? Εχε εμπιστοσυνη εσυ. Επισης στα windows , τα παντα ειναι δωρεαν. Εγω εχω στα windows τα παντα free και δωρεαν. gimp , libreoffice , avast free , skype , viber , κλπ κλπ. Τι ακριβως να πληρωσω ? Αντε πες οτι μονο το vmware pro που χρησιμοποιω απαιτει λεφτα.

μάλλον zero client με alpine net boot, στο λεώ έτσι για να σε εξιτάρω περισσότερο!!

πλεμποδιανομες δεν με εξιταρουν ;) 

Δεν μπορείς να με πείσεις για τη δήθεν υπεροχή των windows ή τη δήθεν δυσχρηστία του Linux,

Δεν προσπαθω να σε πεισω ουτε για το ενα ουτε για το αλλο. Ισα ισα , εσεις προσπαθειτε να με πεισετε οτι το λινουξ ειναι λειτουργικο για αντρες και θεικο !! Το win vs linux ειναι μεγαλο θεμα και μπορουμε να το συζητησουμε εκτενως σε αλλο θεμα.

Δεν μπορώ όμως να χωνέψω τη μπούρδα που αναμασάτε ρε φίλε, ότι τάχα μου δήθεν το linux είναι δύσκολο λειτουργικό ή δύσχρηστο ή προβληματικό.

Χωνεψε την , γιατι δεν ειναι μπουρδα. Ειναι η πραγματικοτητα.

Το έχω ξαναπεί: ας έκανε το βήμα η Adobe να διέθετε τη σουίτα της στο Linux και θα σου έλεγα μετά που θα ήταν τα Windows.

Ναι αυτο ειναι που κραταει το λινουξ πισω. :) 

Έχουν τύχει όμως μερικές περιπτώσεις που χρειάστηκε περισσότερο χρόνο απο ότι απαιτεί το linux για να περάσει τις ενημερώσεις του. Παρεμπιπτόντως, το linux δεν θα σου ζαλίσει ποτέ τον έρωτα περί νέας έκδοσης του λειτουργικού, όπως κάνει η Microsoft. Πέρασα στη τελευταία έκδοση του Mint επειδή διάβασα κάπου ότι βγήκε και είπα να ακολουθήσω την εξέλιξή του. Διαφορετικά, ακόμα θα ήμουν μια έκδοση πίσω ( η οποία υποστηρίζεται μέχρι το '25 αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει σημασία ).

Ε ναι , στα windows οι ενημερωσεις θα παρουν λιγο παραπανω σε χρονο σε γενικες γραμμες. Ειναι πιο συνθετο λειτουργικο. Στο λινουξ τι συνθετο υπαρχει ? Βλεπεις το pacman στο Arch και οταν περναει ενημερωσεις , απλα κανει overwrite αρχεια ... δηλ ... τι πιο απλο.... 
Επισης , καποιες διανομες , σε ενημερωνουν για τις νεες εκδοσεις , π.χ. ubuntu. 

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, mphxths είπε

Πως μιλας αντικειμενικα αφου ο ιδιος λες οτι εχεις καιρο να δεις ενημερωσεις στα windows που να παιρνουν πολυ χρονο ? Αφου το ξερεις αυτο το γεγονος , παρολα αυτα εγραψες ακριβως το αντιθετο.

Εννοώ πάρα πολύ χρόνο. Αλλά ποτέ το linux δεν πήρε όσο χρόνο χρειάζονται τα windows για να ολοκληρώσουν μια ενημέρωση που απαιτεί επανεκκίνηση.

3 λεπτά πριν, mphxths είπε

Με το ακραιο σεναριο , θελω να δειξω οτι οι proxmox servers και ο,τι κολπα και να μου πεις οτι θα κανεις με αυτους , δεν ειναι για ολα τα σεναρια. Εσυ θα πιασεις τις υλοποιησεις που σε συμφερει να μιλησεις , εγω θα πιασω τις ακραιες για να σου δειξω οτι δεν ειναι ολα τα σεναρια ... εφικτα , τουλαχιστον χωρις συμβιβασμους.

Φυσικά και δεν είναι για όλα τα σενάρια. Απαιτούν να ασχοληθείς μαζί τους και το κυριότερο, να έχεις ένα πλάνο. Να ξέρεις τί θέλεις να στήσεις. Π.χ. εγώ ξεκίνησα με το proxmox επειδή χρησιμοποιούσα vm's στο vmware και ήθελα να είχα τη δυνατότητα να μπουτάρω τον υπολογιστή απομεμακρυσμένα με το vm της επιλογής μου. Και έτσι, ανακάλυψα το proxmox. Για τις δικές μου ανάγκες όμως ( όχι gaming, όχι ότι τα πάει άσχημα ένας game server με gpu passthrough... ), θα με βολέψει αφάνταστα να πάω το pc σε ένα κρυφό σημείο που δεν θα πιάνει χώρο και στο γραφείο να υπάρχει μόνο η οθόνη και ένα μικρό thin client, ενώ θα μπορώ να χρησιμοποιώ το vm μου και έξω απο το σπίτι...

9 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ανεφερες τις εταιριες για να το παιξεις παντογνωστης. Και ξερω πολυ καλα περι passthrough. Ολα αυτα που γραφεις ομως δεν απαντανε στις ερωτησεις που εκανα. Μηπως εννοεις οτι καθε φορα που θα θελεις να μετακινηθεις εκτος σπιτιου με το φορητο σου ας πουμε , θα ξηλωνεις δισκο απο τον σερβερ και θα τον βαζεις στο φορητο ? Σοβαρα τωρα ? Ελπιζω να μην εννοεις καποια τετοια γυφτια :)

Φυσικά και όχι, αλλά επίτρεψέ μου να βαριέμαι να σου μάθω το proxmox. Αν θέλεις να έχεις άποψη, σε παρακαλώ κάτσε και μάθε πως λειτουργεί. Τότε θα καταλάβεις τί μπούρδα έγραψες. :)

10 λεπτά πριν, mphxths είπε

Και οχι , δεν τρεχουν οι δυο τελευταιες εκδοσεις των windows σε οποιο hardware και αν τις βαλεις. Δεν γινονται θαυματα ακομα

Φυσικά και τρέχουν. Το πρωί έτρεξα tiny11 σε xeon, το οποίο λειτουργικό έτρεξε σε i7 4790S, καθώς και σε AMD διπύρηνο με FM socket. Και υπάρχουν αναφορές ότι μπορείς να διαθέσεις ένα ολόκληρο δίσκο στο proxmox, να κάνεις εγκατάσταση του vm εκεί και αν κολλήσει το proxmox να μπουτάρεις απευθείας απο την εγκατάσταση που έχει κάνει το proxmox. Πιστεύω ότι αυτό απαντά στην ερώτησή σου. Αν όχι, λυπάμαι, μάθε proxmox.

13 λεπτά πριν, mphxths είπε

Σιγα μωρε που εκανες χρονια καριερας στο DOS και το εχεις συνηθισει τοσο πολυ , που το προτιμας (το τερματικο) απο το οτιδηποτε γραφικο. Αραξε λιγο ... εχεις μπει βαθια σε φαση denial :) Aυτο που εγραψα καρα-ισχυει , οσο και να θες να με πεισεις για το αντιθετο.

Αφού αυτό σε βολεύει, αυτό θα πιστεύεις. Εμένα όμως με βολεύει η χρήση του terminal, γιατί δίνω ακριβώς την εντολή που θέλω να εκτελέσει. Και όπως προείπα ( αλλά το έκανες γαργάρα ), ακόμα και τις εφαρμογές στα windows, με το ένα χέρι πάνω στο πληκτρολόγιο τις χρησιμοποιώ, όπως όλοι οι επαγγελματίες άλλωστε.

17 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ναι ειναι τοσο ελλειπη , με προβληματα και bugs. Δεν δουλευονται καθολου. Δεν ξερεις τι ζορια τραβαμε καθημερινα... #not. Μου γινατε ξαφνικα ολοι τοσο ψαγμενοι , που τα windows ηταν ανυποφορα και καλα που ηρθε ο απο μηχανης θεος το λινουξ για να καλυψει τις αναγκες σας !! Για χαλαρωστε λιγο ...

Αγαπητέ, εσύ μπορεί να γουστάρεις το περιβάλλον των windows. Εγώ θέλω άλλο θέμα, μια μπάρα εδώ, μια μπάρα εκεί, άλλον filemanager και πάει λέγοντας. Μου αρέσει που μπορώ να κάνω το λειτουργικό μου σύστημα ακόμα πιο φιλόξενο. Πειράζει;

24 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ναι το compiling ειναι ο σωστος τροπος να περνας πακετα την σημερον ημεραν ... #not. Προσπαθησε να διαλεξεις διανομη με τον αριθμο των διαθεσιμων πακετων στα ρεπος. Θα γινει η ζωη σου πιο ευκολη ;) 

Προς το παρόν, βρήκα ό,τι χρειάστηκα και ακολούθησα τη διαδικασία του compiling για το συγκεκριμένο driver. Η διανομή που χρησιμοποιώ όμως, εξυπηρετεί τις ανάγκες μο, άλλωστε το πρόβλημα είχε να κάνει με τον kernel και όχι με τη διανομή.

27 λεπτά πριν, mphxths είπε

κ καταβολης Η/Υ τα firewalls δημιουργουσαν περισσοτερα προβληματα απο οσα ελυναν. Εχω καμερα στο δικτυο μου. Σου δινω και το λινκ του rtsp stream του και αν βρεις το user/pass για να συνδεθεις , χαλαλι σου. Τι να μου κλασει το firewall...
Eβαλα σε μια φαση opensuse σε ενα μηχανημα πριν κατι βδομαδες , παω να συνδεθω απο το αλλο μηχανημα με remote desktop , παπαρια. Firewall ftw. Οχι , δεν θα ασχοληθω , εχω και αλλες δουλειες να κανω απο το να μαλακιζομαι με τα firewalls.

Aσε που πλεον τα modem/routers κοβουν σχεδον τα παντα απο το ιντερνετ... περιττα ειναι πλεον τα software firewalls.

Βρε, μπας και γνωρίζεις ποια είναι η πρώτη ενέργεια που κάνουν τα ransomware όταν ενεργοποιούνται?

30 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ναι ελα πες μου τι ακριβως εγινε !! χαχα . Δεν τα θυμασαι καλα. Μια χαρα περασε ο κακοβουλος κωδικας στο επισημο github και στο επισημο binary και μια χαρα το περασαν ολες οι διανομες στις ενημερωσεις τους. Για αυτο τρεχανε σαν παλαβοι οι απαντες να γυρισουν το XZ εκδοσεις πισω σε μια που δεν ειχε προσβληθει. Αυτο δειχνει πολλα πραγματα.

1. Σοβαρα προτζεκτς οπως το XZ , στηριζονται σε 1-2 ατομα , που "καιγονται" απο τον φορτο εργασιας και ειναι επηρρεπη σε κακοβουλες προσβασεις. 
2. Ο κακοβουλος κωδικας ανιχνευτηκε κατα τυχη , και οχι κοιτωντας τον κωδικα. 
3. Οσο και να κοιτας τον κωδικα , μπορει κακοβουλα κομματια κωδικα να περαστουν με τετοιον τροπο που να μην κινουν την υποψια.
4. Ακομα και οταν ανιχνευτηκε ο κακοβουλος κωδικας , πηρε μερες για να αναλυθει ως προς το πως δουλευει ακριβως.
5. Πειτε ξανα , οτι δεν υπαρχουν ιοι και malwares στο λινουξ.

Αν δεν το εβρισκε ο τυπος που το βρηκε , ακομα θα κοιμοταν η κοινοτητα τον υπνο του δικαιου.

Εχεις εμπιστοσυνη στα επισημα ρεπος ? Απο που μπηκε το XZ στα συστηματα μας ? Απο τα επισημα ρεπος μηπως ? Εχε εμπιστοσυνη εσυ. Επισης στα windows , τα παντα ειναι δωρεαν. Εγω εχω στα windows τα παντα free και δωρεαν. gimp , libreoffice , avast free , skype , viber , κλπ κλπ. Τι ακριβως να πληρωσω ? Αντε πες οτι μονο το vmware pro που χρησιμοποιω απαιτει λεφτα.

Δεν μπήκε σε LTS διανομές και δεν μπήκε στο πηγαίο κώδικα του XZ. Μπήκε στο δοκιμαστικό και επηρεάστηκαν κυρίως οι rolling διανομές, καθώς και - αν θυμάμαι καλά, βαριέμαι να ψάξω - το fedora και debian σε δοκιμαστικό επίπεδο; Πάντως, όχι επίσημες κυκλοφορίες και όχι όλες οι διανομές.

Τα 1&2 είναι σωστά. ΟΜΩΣ, δεν ευθύνεται η κοινότητα του linux γι'αυτό. Και το άτομο που έκανε τη δουλειά, δουλεψε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ χρόνια, συμβάλλοντας στο project ενεργά και θετικά, μέχρι που ξεδίπλωσε την επίθεση.

Ως προς το 3, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει κακόβουλος κώδικας. Αυτό που έγινε είναι ότι ΧΤΙΣΤΗΚΕ ο κακόβουλος κώδικας στο μηχάνημα που έτρεξε η επίμαχη έκδοση του XZ. Και πραγματικά, είναι άξιο θαυμασμού αυτό που έφτιαξε ο τύπος. Αλλά βιάστηκε πολύ να το περάσει και ήταν άτυχος επειδή κάποιος παρατήρησε την ανωμαλία στη λειτουργία του πακέτου.

Ως προς το 4 έχεις απόλυτο λάθος. Ο κακόβουλος κώδικας αναλύθηκε μέσα σε λίγες ώρες και μάλιστα, ΑΝΑΠΑΡΑΧΘΗΚΕ κιόλας για χάρη της ανάλυσής του. Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση του προβλήματος, υπήρξαν τα πρώτα βίντεο στο youtube που έδειχναν στη πράξη τί ακριβώς έκανε αυτός ο κακόβουλος κώδικας.

Έχεις δίκιο ως προς το τί θα μπορούσε να είχε συμβεί αν δεν ήμασταν τόσο τυχεροί για να εντοπίσει το πρόβλημα ο τύπος ( ο οποίος μάλιστα εργαζόταν για λογαριασμό της Microsoft! ). Η κοινότητα όμως έδρασε αστραπιαία, ακριβώς επειδή ο κώδικας είναι ανοιχτός.

Ο κώδικας μπήκε μόνο στα συστήματα αυτών που τρέχουν τις τελευταίες διαθέσιμες ενημερώσεις, edge πως τις λένε, ενώ στόχευε συγκεκριμένα συστήματα, όχι όλες τις διανομές.

Υ.Γ. Το vmware pro είναι πλέον δωρεάν.

40 λεπτά πριν, mphxths είπε

πλεμποδιανομες δεν με εξιταρουν ;) 

Πλεμποδιανομή το alpine στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα docker containers? Πας καλά;

41 λεπτά πριν, mphxths είπε

Δεν προσπαθω να σε πεισω ουτε για το ενα ουτε για το αλλο. Ισα ισα , εσεις προσπαθειτε να με πεισετε οτι το λινουξ ειναι λειτουργικο για αντρες και θεικο !! Το win vs linux ειναι μεγαλο θεμα και μπορουμε να το συζητησουμε εκτενως σε αλλο θεμα.

Μπα, δεν προσπαθώ να σε πείσω για τίποτα, παρά μόνο να κάτσεις και να μάθεις πριν αρχίζεις να μιλάς, γιατί το μόνο που καταφέρνεις είναι να εκτίθεσαι.

42 λεπτά πριν, mphxths είπε

Χωνεψε την , γιατι δεν ειναι μπουρδα. Ειναι η πραγματικοτητα.

Εντάξει, παραδέξου ότι θέλεις να κρατήσουμε το νήμα ζωντανό και γι'αυτό τρολάρεις.

43 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ναι αυτο ειναι που κραταει το λινουξ πισω. :) 

Πρακτικά, ναι. Συν την μπούρδα που αναμασάτε ότι είναι δήθεν δύσκολο και προβληματικό λειτουργικό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...