Προς το περιεχόμενο

να μάθω Linux?

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από comfuzio,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 hours ago, tuxpower said:

@imitheos απο περιέργεια τι διανομή/ές τρέχεις;

slackware current, debian sid, gentoo (stable mix με unstable πακέτα), opensuse tumbleweed, netbsd head με κύριο λειτουργικό σε αυτό το μηχάνημα να είναι τον περισσότερο καιρό το tumbleweed. Έχω δουλέψει για κάμποσο διάστημα και arch, fedora, void αλλά δεν μου άρεσαν.

Edit: Όπως καταλαβαίνεις, διαβάζω ποιες διανομές σε κάνουν hacker και βάζω μόνο αυτές, για να χακέψω το pc του μπήχτη (και της αννούλας) :)

Επεξ/σία από imitheos
  • Like 1
Δημοσ.
2 hours ago, imitheos said:

slackware current, debian sid, gentoo (stable mix με unstable πακέτα), opensuse tumbleweed, netbsd head με κύριο λειτουργικό σε αυτό το μηχάνημα να είναι τον περισσότερο καιρό το tumbleweed. Έχω δουλέψει για κάμποσο διάστημα και arch, fedora, void αλλά δεν μου άρεσαν.

Edit: Όπως καταλαβαίνεις, διαβάζω ποιες διανομές σε κάνουν hacker και βάζω μόνο αυτές, για να χακέψω το pc του μπήχτη (και της αννούλας) :)

Εισαι σιγουρος οτι τρεχεις αρκετες διανομες ? Λιγες τις βρισκω :) 
ΥΓ : ο μπηχτακος δεν χακευεται ωρε!! :) 

Δημοσ.
6 minutes ago, mphxths said:

Εισαι σιγουρος οτι τρεχεις αρκετες διανομες ? Λιγες τις βρισκω :) 
ΥΓ : ο μπηχτακος δεν χακευεται ωρε!! :) 

Όχι ότι παλαιότερα ήταν πολύ δύσκολο αλλά έπρεπε να δεσμεύσεις χώρο στο δίσκο είτε για qemu img ή για lvm lvm οπότε σε συνδυασμό με δίσκους των 120GB ή και μικρότερους, δεν ήταν και πολύ βολικό να έχεις πολλές διανομές. Από τότε που εισήχθησαν τα btrfs, zfs, είναι γελοία εύκολο να έχεις subvolumes με chroots (ή lxc, lxd, whatever containers) με την κάθε μία να καταλαμβάνει μόνο το χώρο που χρειάζεται.

Αν δεις στο youtube, βουίζει ο κόσμος με videos για proxmox / esxi / λοιπά με τον καθένα να έχει 50 VMs με διανομές. Απλά εγώ είμαι δεινόσαυρος και χρησιμοποιώ παλιές μεθόδους.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 minutes ago, imitheos said:

Όχι ότι παλαιότερα ήταν πολύ δύσκολο αλλά έπρεπε να δεσμεύσεις χώρο στο δίσκο είτε για qemu img ή για lvm lvm οπότε σε συνδυασμό με δίσκους των 120GB ή και μικρότερους, δεν ήταν και πολύ βολικό να έχεις πολλές διανομές. Από τότε που εισήχθησαν τα btrfs, zfs, είναι γελοία εύκολο να έχεις subvolumes με chroots (ή lxc, lxd, whatever containers) με την κάθε μία να καταλαμβάνει μόνο το χώρο που χρειάζεται.

Αν δεις στο youtube, βουίζει ο κόσμος με videos για proxmox / esxi / λοιπά με τον καθένα να έχει 50 VMs με διανομές. Απλά εγώ είμαι δεινόσαυρος και χρησιμοποιώ παλιές μεθόδους.

Δεν κρινω την χρησιμοτητα να τρεχει καποιος πολλες διανομες , με οποιονδηποτε τροπο , αλλα ... δεν βρισκω χρησιμοτητα :) Περα απο την πλακα , οι διανομες που ανεφερες ειναι ενα δειγμα του τι τρεχει ενας μεσος λινουξ user. Ξερεις , αυτος που σνομπαρει ubuntu , mint , και οτιδηποτε προσπαθει να βγαλει τις διανομες απο τον βουρκο της δυσχρηστιας :)

Οσο για τα proxmox και τα σχετικα , τα εχω δει και για μενα απλα ειναι ... μοδα. Δηλαδη καποιος στηνει ενα πισι με proxmox και απο κει τρεχει ολα τα λειτουργικα του σπιτιου του. Αν παθει δηλ κατι αυτο το πισι , χαιρετα μας τον πλατανο. Δηλαδη δεν μπορει να φτιαξει ενα τουμπανο πισι και σε αυτο να στησει σε καποιο esxi/vmware pro 100 VMs ? Που ξαφνικα και η κουτση μαρια εχει αναγκη απο home servers , racks , raids , backup-ιερες , containers , vms κλπ. Ή ειμαι και εγω εξισου δεινοσαυρος με σενα , ή κατι δεν παει καλα με τα πραγματα.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ.
On 18/05/2024 at 19:13, mphxths said:

6ον να φορας tinfoil και να μην πιστευεις , οπως εγω , οτι το μαυρο βανακι απεξω ειναι για καθαρισμους υπομονων , που καθεται εκει εδω και μηνες με ενα δορυφορικο πιατο στην οροφη που κοιταει προς το σπιτι μου :) 

🤣🤣🤣

καλά tinfoil μπορεί να μην φοράω, αλλά το βανάκι έξω από το σπίτι είναι σιγούρα false base station που προσπαθεί να κάνει inject κανά pegasus/predator...

τέσπα, νομίζω ότι δεν υποθηκε το πιο βασικό, το Linux είναι ένα λειτουργικό για άντρες, και αυτός είναι ο κύριος λόγός που θα το κρατήσω...

• Haha 1
Δημοσ.
23 minutes ago, sotirisl said:

το Linux είναι ένα λειτουργικό για άντρες

Ναι , ειναι λειτουργικο για αντρες. Ειδικα οταν θα σε κανει να κλαις σαν μικρο κοριτσακι ;) 

• Haha 3
Δημοσ.
29 minutes ago, mphxths said:

Ναι , ειναι λειτουργικο για αντρες. Ειδικα οταν θα σε κανει να κλαις σαν μικρο κοριτσακι ;) 

ναι καλά...

Computer Reaction GIF

Δημοσ.
Στις 18/5/2024 στις 10:43 ΜΜ, mphxths είπε

Στα windows εχεις ενα DE , εναν file browser και ξερεις τι σου γινεται.

Ναι. Μόλις κάνεις γρήγορα drag and drops κάνει επανεκκίνησή ο explorer 😂

😭

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, manolis940 είπε

Ναι. Μόλις κάνεις γρήγορα drag and drops κάνει επανεκκίνησή ο explorer

Ορίστε;;; 😕

Επεξ/σία από micos000
Δημοσ.
1 hour ago, manolis940 said:

Ναι. Μόλις κάνεις γρήγορα drag and drops κάνει επανεκκίνησή ο explorer

Δεν μου εχει συμβει ποτε στην ζωη μου ομως.

1 hour ago, micos000 said:

Ορίστε;;; 😕

Καποιοι δεν μπορουν να καταλαβουν , οτι για ολα τα προβληματα τους δεν φταιει παντα το λειτουργικο. 

Δημοσ.
Στις 20/5/2024 στις 10:01 ΠΜ, micos000 είπε

Ορίστε;;; 😕

Στις 20/5/2024 στις 11:51 ΠΜ, mphxths είπε

Δεν μου εχει συμβει ποτε στην ζωη μου ομως.

Εμένα μου συμβαίνει συχνά. Αν στήσω 2-3 file managers στην οθόνη και κάποια στιγμή κάνω πολλά drag and drops κάποια στιγμή μου κολλάει ο explorer και κάνει restart. Τώρα γιατί το κάνω αυτό είναι μεγάλη ιστορία και βαριέμαι να εξηγώ. Πάντως δεν είναι ότι σε ένα συγκεκριμένο PC το παθαίνω, όσα laptop έχω αλλάξει και υπολογιστές τα τελευταία 15 χρόνια έχω το ίδιο πρόβλημα.

Δημοσ.
4 minutes ago, manolis940 said:

Εμένα μου συμβαίνει συχνά. Αν στήσω 2-3 file managers στην οθόνη και κάποια στιγμή κάνω πολλά drag and drops κάποια στιγμή μου κολλάει ο explorer και κάνει restart. Τώρα γιατί το κάνω αυτό είναι μεγάλη ιστορία και βαριέμαι να εξηγώ. Πάντως δεν είναι ότι σε ένα συγκεκριμένο PC το παθαίνω, όσα laptop έχω αλλάξει και υπολογιστές τα τελευταία 15 χρόνια έχω το ίδιο πρόβλημα.

Το οτι συμβαινει μονο σε σενα και μονο στο συγκεκριμενο configuration και με συγκεκριμενα προγραμματα που χρησιμοποιεις μηπως να σημαινει κατι ? Αν ηταν γενικο παγκοσμιο προβλημα του windows explorer θα το ειχαμε ακουσει ...

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, mphxths είπε

Το οτι συμβαινει μονο σε σενα και μονο στο συγκεκριμενο configuration και με συγκεκριμενα προγραμματα που χρησιμοποιεις μηπως να σημαινει κατι ? Αν ηταν γενικο παγκοσμιο προβλημα του windows explorer θα το ειχαμε ακουσει ...

Το έχω βρει και αλλού. Με ένα γρήγορο search βρίσκω χειρότερες περιπτώσεις απ' την δική μου, τουλάχιστον όπως περιγράφουν. Πάντως δεν είχα βρει κάποια λύση, απλώς επειδή δεν συμβαίνει και αρκετά συχνά, το έχω αφήσει να αιωρείται.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 minutes ago, manolis940 said:

Το έχω βρει και αλλού. Με ένα γρήγορο search βρίσκω χειρότερες περιπτώσεις απ' την δική μου, τουλάχιστον όπως περιγράφουν. Πάντως δεν είχα βρει κάποια λύση, απλώς επειδή δεν συμβαίνει και αρκετά συχνά, το έχω αφήσει να αιωρείται.

Προφανως το εχεις βρει και αλλου. Μιλαμε για ενα λειτουργικο συστημα που απευθυνεται σε εκατομμυρια hardware configurations που τρεχουν χιλιαδες διαφορετικους συνδυασμους software , με χιλιαδες διαφορετικα μοντελα και μαρκες περιφερειακων συσκευων , με εκατομμυρια ανοιωθους χρηστες. Και που δουλευουν οπως δουλευουν , το λες και ενα μικρο θαυμα.

Αυτο δεν σημαινει οτι ο windows explorer εχει προβλημα. Οτι ετσι στα ξαφνικα crash-αρει. Υπο συγκεκριμενες συνθηκες , θα κρασαρει αλλα δεν θα ειναι αποκλειστικα δικο του το φταιξιμο. 

Παρολα αυτα , αυτο που εγραψα σε προηγουμενο ποστ , ειναι οτι στα windows εχεις ενα DE , ενα σετ εφαρμογων. Αρα εχεις λιγοτερα bugs ή ελλειψη λειτουργιων να αντιμετωπισεις απο ο,τι στo λινουξ που εχεις Χ αριθμο DE , το καθενα με το δικο του Ψ αριθμο εφαρμογων , με Ζ αριθμο bugs/ελλειψεων.  Και η πλακα ειναι οτι δεν μπορεις να συνδυασεις πραγματα. Αν τρεχω gnome και μου αρεσει ο dolphin για παραδειγμα , θα φερει και το μισο KDE. Το υπολοιπο μισο θα το φερει καποιο αλλο KDE app που ισως μου γυαλισει στο ματι ... Α μου αρεσει και ο nemo , να σου και ολο το cinnamon. Α , ας τα βαλω σε flatpaks ... να σου 1γιγα το καθενα ... και με προβληματα λογω sandboxing.

Μονο εγω βλεπω ενα χαος λογω πλουραρισμου ?

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 19/5/2024 στις 12:55 ΜΜ, mphxths είπε

Οσο για τα proxmox και τα σχετικα , τα εχω δει και για μενα απλα ειναι ... μοδα. Δηλαδη καποιος στηνει ενα πισι με proxmox και απο κει τρεχει ολα τα λειτουργικα του σπιτιου του. Αν παθει δηλ κατι αυτο το πισι , χαιρετα μας τον πλατανο. Δηλαδη δεν μπορει να φτιαξει ενα τουμπανο πισι και σε αυτο να στησει σε καποιο esxi/vmware pro 100 VMs ? Που ξαφνικα και η κουτση μαρια εχει αναγκη απο home servers , racks , raids , backup-ιερες , containers , vms κλπ. Ή ειμαι και εγω εξισου δεινοσαυρος με σενα , ή κατι δεν παει καλα με τα πραγματα.

Προφανώς δεν έχεις καταλάβει τί εξυπηρετεί ένας bare metal hypervisor. Να σου δώσω ένα απλό παράδειγμα:

Σκοπεύω να εγκαταστήσω τόσο το linux, όσο και τα Windows στον server μου και να τον καταχωνιάσω κάπου που δεν θα ενοχλεί το μέγεθός του. Στο γραφείο μου, θα έχω ένα λιλιπούτειο thin client μέσω του οποίου, θα μπορώ ανά πάσα στιγμή να μπαίνω στα vm's μου, χωρίς καν να χρειαστεί να κάνω reboot και ενώ τα vm's θα χρησιμοποιούν τους πόρους του συστήματός μου μέσω του pci passthrough.

Εγώ που λέτε μάγκες μου, εδώ και δύο χρόνια χρησιμοποιούσα Linux σε καθημερινή βάση σε όλα τα άλλα μηχανήματα εκτώς του οικιακού desktop, στο οποίο τρέχει η σουίτα της Adobe. Τις περισσότερες ώρες όμως, το μηχάνημα χρησιμοποιείται για χαλάρωση και διασκέδαση μιας που δεν σχεδιάζω όλη την ώρα. Προχθές λοιπόν, το πήρα απόφαση και έκανα πράξη αυτό που απο καιρό σκεφτόμουν: τη πλήρη μετάβαση στο linux. Και το έκανα. Πλέον και στο desktop τρέχω linux ( και μάλιστα Alpine με KDE Plasma ). Και παρόλο που το μηχάνημα είναι σχετικά νέας γενιάς ( 10ης γενιάς i5 σε μητρική Asus Z490P ), ήταν το μοναδικό μηχάνημα στο οποίο αντιμετώπισα πρόβλημα. Το σκασμένο, όταν είχα ενεργοποιημένο το wake on lan ( κάτι που χρειάζομαι και δεν έχω τη πολυτέλεια της απενεργοποίησής του ), δεν έκανε shutdown, άναβε και πάλι στα καπάκια. Διάβασα λίγο ( λίγες ώρες χθες, λίγες ώρες σήμερα ), κατέβασα το source code ενός driver, έκανα compile, εγκατάσταση και αφού αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, επαναφορά του αρχικού driver. Όχι, ένας νέος χρήστης δεν θα κάτσει να το κάνει αυτό και παρόλο που δεν είμαι power user, έχω τη θέληση και τη πολυτέλεια του χρόνου ( το βράδυ που κοιμούνται τα παιδιά, πριν κοιμηθώ κι εγώ ) να "παίξω" με το λειτουργικό. Αυτή η δυσκολία όμως, στα μάτια μου κάνει το Linux να φαντάζει θεϊκό ( πιο θεϊκό δηλαδή, γιατί ήδη το αγαπούσα και πριν την εγκατάσταση στο desktop ). Aν θέλει κάποιος, μπορεί να ψάξει και να βρει τη λύση στο πρόβλημά του.

Όσον αφορά στο bloatware των παρεχόμενων διανομών, δεν νομίζω ότι απασχολεί κάτι τέτοιο τον αρχάριο χρήστη του linux. Δεν ξέρει καν τί είναι το bloatware. Αν φτάσει στο επίπεδο να τον ενοχλεί, τότε υπάρχουν μινιμαλιστικές λύσεις όπως το arch, το gentoo και το alpine, τα οποία, όρεξη να'χεις, τα φέρνεις στα μέτρα σου μιας που έρχονται παντελώς γυμνά, λευκός καμβάς που λεν και στο χωριό μου.

Υ.Γ. Για πείτε ρε παιδιά, τί κατανάλωση ραμ έχετε με ανοιχτές τρεις καρτέλες στο firefox, γιατί εγώ έχω συνολικά 2.19G απο τα 64G ( είπαμε, το pc τρέχει τη σουίτα της Adobe, άρα χρειάζεται αρκετή ram και μόνο για να μπει στα Windows ).

Α! Και μη ξεχάσω, μόλις έκανα update. Μαντέψτε, δεν χρειάστηκε να κάνει επανεκκίνηση ο υπολογιστής! Απίστευτο! Θαύμα! Θαύμα!

Επεξ/σία από uniquegr

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...