alex-k8 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Αυγούστου 2023 22 minutes ago, PerfectParanoia said: Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοοι που θα το έβρισκαν χρήσιμο. Ειδικά για mech keyboards και το κοινό που τα χρησιμοποιει (ίσως όχι για gaming γιατί υπάρχει το κόλλημα με latency κλπ υπάρχει, δεν υπάρχει πρακτικά) ειδικά με το 3πλό connection. Ίσως να υπάρχουν software λύσεις τύπου synergy και να καλύπτονται πολλοί; Μπορεί πράγματι η μπαταρία να λείπει ώστε να μην υπάρχει νομίκο θέμα με αποστολές πουθενα και αν δεν έχει μεγάλο όγκο πωλήσεων αν μην έχει να τον απασχολούν storage, overdischarge κλπ μικρο θεματάκια. Και ταυτόχρονα να βοηθάει στο να έχει πιο χαμηλη τιμή και (ίσως) να έχει και μια λιγότερη κατηγορία να κάνει certify εδώ που τα λέμε. Όντως γαι το tindie κάλυψη δεν έχεις απλά βασίζεσαι σε ανοχή λόγο χρησιμότητας. Για ce έχεις καμία ιδέα για την διαδικασία; Ίσως να γίνεται κάτι αν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να πουλάς μια συλλογή components (ή ηδη certified modules) ως kit. Εδώ παραθέτουν κάποια ενδιαφέροντα links αν δεν το έχεις πετύχει. Μου έχει κινήσει και εμένα το ενδιαφέρον ώς πρόβλημα. Παντως εγω το χρησιμοποιω και για gaming, και οσες μετρησεις εχω κανει, δεν υπαρχει καποια επιπλεον καθυστερηση. Ισως αυτο επηρεαζεται απο πολλους παραγοντες μιας και ειναι bluetooth βεβαια, και δεν εχω αλλες bluetooth συσκευες κοντα. Μιλώντας για bluetooth, το αλλο που διαβασα ειναι οτι δεν μπορω να χρησιμοποιω τη λεξη "bluetooth" αν δεν εχω καποια αδεια απο την εταιρεια της bluetooth 😂 Δεν εχω καταλαβει ακριβως τι χρειαζεται και αν ισχυει αυτο, αλλα δε μου ακουγεται απιστευτο. Software λυσεις ειχα βρει νομιζω μια που λειτουργει μεσω wifi, δε θυμαμαι το ονομα αυτη τη στιγμη, αλλα μεσω wifi εχει και περισσοτερο latency απο bluetooth πιστευω, και επισης περιοριζεσαι στο wifi, που μπορει να πεσει, ή μπορει και να μην υποστηριζεται το προγραμμα εκει που θες να το χρησιμοποιησεις (πχ ισως iphone ή και τηλεοραση). Οι ποιοτικες μπαταριες γενικα δεν εχουν discharge προβλημα, κρατανε χρονια. Εγω μια της samsung εχω, δεν εχω καμια κινεζια, και αποτι εχω διαβασει αρκει το original εγγραφο της samsung, σε περιπτωση που ζητησει κατι η ταχυδρομικη. Αλλα και σε αυτο δεν ειμαι 100% σιγουρος αφου δεν το εχω δοκιμασει. Ισως χρειαζεται παραπανω ελεγχους απο FCC/CE οπως, για να σιγουρευτουν οτι διαχειριζομαι σωστα το overdischarge/overcharge, το οποιο το κανω, αλλα αυτο μονο στα λογια ειναι προς το παρον φυσικα. Για την τιμη σιγουρα βοηθαει, το μισο μου κοστος παει στην μπαταρια και το κυκλωμα φορτισης. Αν δεν ειχα μπαταρια θα μπορουσα να το φτιαχνω στη μιση τιμη σχεδον. Στο tindie απλα βασιζεσαι στο οτι μαλλον δε θα σε ψαξει κανεις. Ισως με το "κιτ" γλιτωνεις καποια πραγματα, αλλα αν το πουλουσα σαν κιτ με ετοιμα components, το μεγεθος θα ηταν τεραστιο. For reference, οταν χρησιμοποιουσα dev kit και ετοιμα components, ετσι ηταν το μεγεθος, που και αυτο ηταν παρα πολυ optimized Αν πωλεται με ετοιμα components, χωρις πλακετα δηλαδη, νομιζω γλιτωνω CE, αλλα μετα ποιο το νοημα; Ας τα αγορασει ο καθενας μονος του. Με το που μπει custom πλακετα, πρεπει (νομικα) να περασει ελεγχο για να μην στελνει αθελα συχνοτητες οι πλακετα που επηρεαζουν αλλες συσκευες. Αυτα γινονται συνηθως για εξτριμ περιπτωσεις, οπως συσκευες που πανε στην καρδια για αρρυθμια (pacemaker), και προφανως εκει δεν πρεπει να υπαρχει συσκευη που παρεμβαλει τα σηματα. Ομοια για μπαταριες για να μην παρει φωτια κανενα σπιτι. Παρολα αυτα, το CE ειναι self-signed, δηλαδη εσυ γραφεις "ναι εχω κανει τα τεστ, ναι ειναι safe". Αν καποιος ερθει και σου πει ομως "θελω να δω τα αποτελεσματα, εμενα εκανε εκρηξη η μπαταρια", τοτε την πατησες αν δεν εχεις καποια επισημα εγγραφα. Εχω διαβασει οτι σε καθε χωρα υπαρχουν καποιοι που κανουν τετοια τεστ, δεν βρηκα κατι για Ελλαδα αλλα δεν εψαξα και πολυ, αλλα πρεπει να ειναι γυρω στο 1000αρικο το κοστος. Το ειχα βρει κι εγω το λινκ που εστειλες. Λογικα καποιος καλος δικηγορος με εμπειρια σε κατι τετοιο ειναι το ιδανικο ατομο για επικοινωνια, αλλα παλι αυτο θα χρειαζεται πολλα εξοδα, και μπορει να μη βγαλει και πουθενα. Σορρυ για την τεραστια απαντηση 😂
Stam123 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2023 Στις 8/8/2023 στις 1:49 ΠΜ, alex-k8 είπε Στη χειροτερη ισως θα μπορουσα να "πουλαω" course/tutorials για το πως να το φτιαξει ο καθενας υποθετω. Αυτό ίσως είναι η καλύτερη λύση. Φτιάξε ένα κανάλι στο youtube στο οποίο θα έχεις tutorial (και με υπότιτλους στα αγγλικά) το οποίο θα είναι με συνδρομή και ανάλογα με το τι θα σου ζητάει ο κόσμος θα μπορείς να προσθέτεις βίντεο. 1
alex-k8 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Αυγούστου 2023 4 minutes ago, Stam123 said: Αυτό ίσως είναι η καλύτερη λύση. Φτιάξε ένα κανάλι στο youtube στο οποίο θα έχεις tutorial (και με υπότιτλους στα αγγλικά) το οποίο θα είναι με συνδρομή και ανάλογα με το τι θα σου ζητάει ο κόσμος θα μπορείς να προσθέτεις βίντεο. Ναι ισως, οτιδηποτε φτιαχνω μπορω να εχω tutorials, ισως και affiliate links/sponsors και να βγαζω ετσι καποια χρηματα εστω για καφε χαχα. Εχω φτιαξει πολλα "προιοντα" για προσωπικη χρηση, αν εβγαζα βιντεακια για ολα, κατι θα γινοταν πιστευω. Δεν το χω με το να φτιαχνω tutorials αλλα ισως ειναι πιο ευκολο να το αποκτησω απο το να μπλεξω με λιανικη. Στα αγγλικα θα το εκανα βεβαια οχι στα ελληνικα. 1
PerfectParanoia Δημοσ. 10 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) Αναφορά σε κείμενο Παντως εγω το χρησιμοποιω και για gaming, και οσες μετρησεις εχω κανει, δεν υπαρχει καποια επιπλεον καθυστερηση. Για αυτό είπα και εγω ανεξάρτητα με το αν υπάρχει ή όχι. Γενικά ένα καλό implementation σε bluetooth πια εγώ δεν καταλάβαινω να εχει αντίκτυπο και τα τεστ που έχω πετύχει κατα καιρούς δεν βγάζουν κάποια διαφορά. Απλά έχει απομείνει η γνώση από παλίοτερα και αναπαράγεται στο ιντερνετ οπότε επηρεάζει κόσμο ακόμα. Αναφορά σε κείμενο το αλλο που διαβασα ειναι οτι δεν μπορω να χρησιμοποιω τη λεξη "bluetooth" αν δεν εχω καποια αδεια απο την εταιρεια της bluetooth 😂 Δεν εχω καταλαβει ακριβως τι χρειαζεται και αν ισχυει αυτο, αλλα δε μου ακουγεται απιστευτο. Πολύ πιθανό είναι και αυτό. Δε θα με εξέπλητε αν είχαν κάποιο δικό τους qualification που απαιτούν για να χρησιμοποιείς το brand. Αναφορά σε κείμενο Ισως χρειαζεται παραπανω ελεγχους απο FCC/CE οπως, για να σιγουρευτουν οτι διαχειριζομαι σωστα το overdischarge/overcharge, το οποιο το κανω, αλλα αυτο μονο στα λογια ειναι προς το παρον φυσικα. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στις κατηγορίες του CE είχε αλλα section για ηλεκτρονικά με μπαταρία κλπ οπότε και αυτό μάλλον χρειάζεται παραπάνω πράγματα. Γενικά ακόμα και με τα περιφεριακά που διάβασα νομίζω ότι, εκτός αν είσαι σίγουρος και έχεις να δαπανήσεις 3-5 χιλιάδες «σωστή» δουλειά σε σχέση με τις βεβαιώσεις δεν κάνεις. Και ακόμα δεν έχει μπει στην εξίσωση η έναρξη και πώς θα κάνεις την δουλειά αν θελεις να είσαι τυπικός με την εφορία. Οπότε είτε το παίζεις ανήξερος και κάνεις ότι κάνεις και όπου βγει είτε βρίσκεις κάποια εταιρία τύπου hama,ugreen,silverstone μικρότερης κλίμακας και προσπαθείς μήπως τους ενδιαφέρει (χλωμό να βγει κάτι εκει). Αλλίως παρέχεις κιτ με ότι τρόπο μπορείς και η έξτρα δουλειά πάει βρόντο ή την παρέχεις με κάποιο licence τύπου CC 4 - attribution- noncommercial (και ένα ευχέλαιο/κατάρα αμα θες για σιγουρια) μήπως το βρει και κανείς χρήσιμο. Επεξ/σία 10 Αυγούστου 2023 από PerfectParanoia
alex-k8 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2023 Μέλος Δημοσ. 10 Αυγούστου 2023 4 hours ago, PerfectParanoia said: Σε ευχαριστω για την απαντηση φιλε. Για το bluetooth βρηκα αυτο https://www.bluetooth.com/develop-with-bluetooth/qualification-listing/qualification-listing-fees/ αλλα δεν ξερω ποσο αναγκαιο ειναι στην περιπτωση μου. 4800$ λεει παντως αν ειναι αυτο που νομιζω. Ισχυει δυστυχως οτι το bluetooth εχει κακη φημη, ενω ειναι μια χαρα το latency, τουλαχιστον σε πληκτρολογια. Ουτως η αλλως στο πληκτρολογιο υπαρχει και το travel distance και αλλοι τοσοι παραγοντες, που ειναι παρα πολυ δυσκολο να καταλαβει κανεις latency, αν ειναι μικρο. Στη χειροτερη το πουλαω και χωρις μπαταρια αν ειναι αυτο το μονο μου προβλημα, και λεω στον χρηστη να αγορασει μια 18650 μπαταρια. Αποσο ειχα διαβασει το μονο που θελει η CE (περα απο ελεγχους/χαρτια υποθετω) ειναι να βγαινει ευκολα η μπαταρια. Τωρα βεβαια αυτο σε κινητα δεν κανει apply οποτε δεν ξερω τι εξαιρεσεις ειναι τα κινητα. Στη συσκευη μου παντως βγαινει και μπαιναι ευκολα η μπαταρια, οποτε το να πω στον χρηστη να βαλει δικη του δεν ειναι και το τελος του κοσμου. Με εναν προχειρο υπολογισμο που εκανα, χρειαζομαι FCC/CE (1k το καθενα ισως), bluetooth 4.8k, λογιστη, ισως και δικηγορο για καποια χαρτια, εναρξη επιχειρησης, δεν ξερω αν γινεται με ατομικη επιχειρησης, ισως θα ειναι πιο απλο απο αποψη λογιστη αν γινεται, συνεργασια με καμια ταχυδρομικη για να εχω φθηνοτερο shipping. Με λιγα λογια πιο ρεαλιστικο θα ελεγα πως ειναι το 10χιλιαρο. Εαν κανω καποιο kickstarter και ξερω γω εχω goal 15-20k, αν το φτασω εγω ειμαι διατεθιμενος να τα κανω ολα αυτα, εστω για την πλακα μου για να λεω οτι το εκανα, αρκει να μην μπω μεσα βεβαια. 30κ εβγαλε ενα αλλο kickstarter με παρομοιο προιον, οποτε δεν ειναι τοσο τραβηγμενο. Το να κανω τον ανηξερο ισως ειναι η πιο ρεαλιστικη λυση αφου μιλαμε για μικρη ποσοτητα, αλλα ενας τρελος να βρεθει, θα μπλεξω πολυ ασχημα οποτε δεν ξερω κατα ποσο αξιζει. Χλωμο το βλεπω να βρω εταιρεια για συνεργασια αλλα θα το ψαξω και αυτο το ενδεχομενο. Με tutorial/kit ειναι σιγουρα το πιο εφικτο. Δεν ξερω αν μπορω να στειλω το προιον σαν "δωρο" ή σαν "sample" αν μιλαμε για μικρες ποσοτητες. Μπορω ισως να παρεχω οδηγιες, αλλα αν καποιος θελει να μπορει να αγορασει και το "τελικο προιον ανεπισημα", αλλα και αυτο τωρα gray area θα ειναι.
PerfectParanoia Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 Στις 10/8/2023 στις 3:45 ΜΜ, alex-k8 είπε Σε ευχαριστω για την απαντηση φιλε. Για το bluetooth βρηκα αυτο https://www.bluetooth.com/develop-with-bluetooth/qualification-listing/qualification-listing-fees/ αλλα δεν ξερω ποσο αναγκαιο ειναι στην περιπτωση μου. 4800$ λεει παντως αν ειναι αυτο που νομιζω. Ισχυει δυστυχως οτι το bluetooth εχει κακη φημη, ενω ειναι μια χαρα το latency, τουλαχιστον σε πληκτρολογια. Ουτως η αλλως στο πληκτρολογιο υπαρχει και το travel distance και αλλοι τοσοι παραγοντες, που ειναι παρα πολυ δυσκολο να καταλαβει κανεις latency, αν ειναι μικρο. Στη χειροτερη το πουλαω και χωρις μπαταρια αν ειναι αυτο το μονο μου προβλημα, και λεω στον χρηστη να αγορασει μια 18650 μπαταρια. Αποσο ειχα διαβασει το μονο που θελει η CE (περα απο ελεγχους/χαρτια υποθετω) ειναι να βγαινει ευκολα η μπαταρια. Τωρα βεβαια αυτο σε κινητα δεν κανει apply οποτε δεν ξερω τι εξαιρεσεις ειναι τα κινητα. Στη συσκευη μου παντως βγαινει και μπαιναι ευκολα η μπαταρια, οποτε το να πω στον χρηστη να βαλει δικη του δεν ειναι και το τελος του κοσμου. Με εναν προχειρο υπολογισμο που εκανα, χρειαζομαι FCC/CE (1k το καθενα ισως), bluetooth 4.8k, λογιστη, ισως και δικηγορο για καποια χαρτια, εναρξη επιχειρησης, δεν ξερω αν γινεται με ατομικη επιχειρησης, ισως θα ειναι πιο απλο απο αποψη λογιστη αν γινεται, συνεργασια με καμια ταχυδρομικη για να εχω φθηνοτερο shipping. Με λιγα λογια πιο ρεαλιστικο θα ελεγα πως ειναι το 10χιλιαρο. Εαν κανω καποιο kickstarter και ξερω γω εχω goal 15-20k, αν το φτασω εγω ειμαι διατεθιμενος να τα κανω ολα αυτα, εστω για την πλακα μου για να λεω οτι το εκανα, αρκει να μην μπω μεσα βεβαια. 30κ εβγαλε ενα αλλο kickstarter με παρομοιο προιον, οποτε δεν ειναι τοσο τραβηγμενο. Το να κανω τον ανηξερο ισως ειναι η πιο ρεαλιστικη λυση αφου μιλαμε για μικρη ποσοτητα, αλλα ενας τρελος να βρεθει, θα μπλεξω πολυ ασχημα οποτε δεν ξερω κατα ποσο αξιζει. Χλωμο το βλεπω να βρω εταιρεια για συνεργασια αλλα θα το ψαξω και αυτο το ενδεχομενο. Με tutorial/kit ειναι σιγουρα το πιο εφικτο. Δεν ξερω αν μπορω να στειλω το προιον σαν "δωρο" ή σαν "sample" αν μιλαμε για μικρες ποσοτητες. Μπορω ισως να παρεχω οδηγιες, αλλα αν καποιος θελει να μπορει να αγορασει και το "τελικο προιον ανεπισημα", αλλα και αυτο τωρα gray area θα ειναι. Κουβέντα κάνουμε, μην ευχαριστέις. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι όλες οι συσκευές που διαφημίζουν και χρησιμοποιούν ΒΤ έχουν αυτό το qualification. Ίσως άτυπα, ίσως να μην είναι νομίκα αναγκαίο αν δεν το διαφημίζεις; Όπως και να χει μέσα σε όλα το λιγότερο νομίζω ότι είναι αυτό. Ακόμα και στα κινήτα σιγά σιγά προσπαθούν να το θεσπίσουν το να είναι εύκολο να αντικασταθεί από τον χρήστη. Βέβαια αν έχεις απλά μια 18650/18500 σε ένα holder και ανοίγει με βίδες το κουτάκι κανένα θέμα δεν θα έχεις. Για εταιρία/επιχείρηση ίσως εξυπηρετεί η ΙΚΕ που είναι αρκετά ευέλικτη για τέτοιες κινήσεις αλλα σίγουρα πρέπει να τα δει κάποιος λογιστής/δικηγόρος ανάλογα και με το αν είσαι μισθωτός κλπ τι συμφέρει καλύτερα. Το κόστος για τα διαδικαστικά ρεαλιστικό ακούγεται αλλά μαλλον το κερδος περισσότερο θα είναι η εμπειρία και η ικανοποίηση. Δεν ξέρω και πως επηρεάζει αν η μεγαλύτερη αγορά είναι η αμερική. Τα tutorial μονο καλό μπορούν να κανουν, και απο άποψη γνώσης και για support/repairability μελλοντικά. Απλά για χρηματικό όφελος δεν νομίζω να έχει νόημα.
alex-k8 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 Μέλος Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 55 minutes ago, PerfectParanoia said: Κουβέντα κάνουμε, μην ευχαριστέις. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι όλες οι συσκευές που διαφημίζουν και χρησιμοποιούν ΒΤ έχουν αυτό το qualification. Ίσως άτυπα, ίσως να μην είναι νομίκα αναγκαίο αν δεν το διαφημίζεις; Όπως και να χει μέσα σε όλα το λιγότερο νομίζω ότι είναι αυτό. Ακόμα και στα κινήτα σιγά σιγά προσπαθούν να το θεσπίσουν το να είναι εύκολο να αντικασταθεί από τον χρήστη. Βέβαια αν έχεις απλά μια 18650/18500 σε ένα holder και ανοίγει με βίδες το κουτάκι κανένα θέμα δεν θα έχεις. Για εταιρία/επιχείρηση ίσως εξυπηρετεί η ΙΚΕ που είναι αρκετά ευέλικτη για τέτοιες κινήσεις αλλα σίγουρα πρέπει να τα δει κάποιος λογιστής/δικηγόρος ανάλογα και με το αν είσαι μισθωτός κλπ τι συμφέρει καλύτερα. Το κόστος για τα διαδικαστικά ρεαλιστικό ακούγεται αλλά μαλλον το κερδος περισσότερο θα είναι η εμπειρία και η ικανοποίηση. Δεν ξέρω και πως επηρεάζει αν η μεγαλύτερη αγορά είναι η αμερική. Τα tutorial μονο καλό μπορούν να κανουν, και απο άποψη γνώσης και για support/repairability μελλοντικά. Απλά για χρηματικό όφελος δεν νομίζω να έχει νόημα. Αμφιβαλλω κι εγω να εχουν το qualification. Εδω σιγουρα χρειαζεται καποιος εμπειρος δικηγορος. Ναι προσπαθει η ΕΕ. Οπως το ειπες ειναι, δυο βιδες εχω στο πισω μερος και ανοιγει ευκολα και φαινεται κατευθειαν το holder με την 18650. Μιλησα με λογιστη χθες, ακομα και με ατομικη επιχειρηση ή και ομορρυθμη ειναι πιο απλο, και πιο φθηνο απο ΙΚΕ. Ειμαι και μισθωτος και μου ειπε οτι γλιτωνω 100% του ΕΦΚΑ επειδη βγαζω πανω απο 1000 το μηνα. Μου ανεφερε και χωρους που μπορω να νοικιασω ξερω γω με 30 ευρω το μηνα για να τα εχω σαν "αποθηκη", που ειναι πολυ χρησιμο, αλλα μου ειπε οτι μπορει και να γινεται απο το σπιτι με αυτο που κανω. Σιγουρα το κερδος ειναι περισσοτερο η ικανοποιηση για το συγκεκριμενο προιον. Γενικα με το hardware ειναι δυσκολο να εχεις κερδος. Με software ειναι πολυ πιο ευκολο, αλλα ετσι για το γαμωτο θα ηθελα να το κανω. Η πλατφορμα που χρησιμοποιω για τις πλακετες (JLCPCB) κανει συνεργασιες με youtubers που ασχολουνται με ηλεκτρονικες συσκευες. https://jlcpcb.com/help/article/155-Affiliate-Program-for-Electronic-Engineers 500+ followers και 1k traffic average λενε και θα σε δεχτουν. Σου δινουν κουπονια και affiliate links. Οποτε αν καποιος φτιαξει τη συσκευη μου και παραγγειλει μεσω του affiliate link μου, θα βγαλω καποιο ποσο. Αν κανω διαφορα προτζεκτακια δεν ακουγεται κακο, εχει καποιο χρηματικο οφελος.
a_f_a Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) Επειδή έχω χρόνια στην Ασία όπου συμμετέχω στο σχεδιασμό, εξέλιξη, κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών, να πω ότι είναι εξαιρετικά απαιτητικό να βγει στην αγορά μια "απλή" συσκευή. Αν ο ΟΡ, δε θεωρεί οτι έχει κάποια ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δε μπορεί (για οικονομικούς ή άλλους λόγους) να κατοχυρώσει με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ), τα πράγματα ειναι ακόμα πιο δύσκολα. Φυσικά η λύση DIY που προκρίνεται, είναι η ενδεδειγμένη όταν δεν υπάρχουν τα οικονομικά μέσα για πλήρη βιομηχανική παραγωγή και η δημιουργία κάποιου συγκεκριμένου Brand που θα μπορούσε να ενισχύσει τη "μοναδικότητα" της συγκεκριμένης συσκευής. Λίγα πράγματα από τη μικρή μου εμπειρία Κόστος Πατέντας Ενδεικτικά, εμείς αυτη τη στιγμή έχουμε δικηγορικό γραφείο Ταιβαν/Κίνα για να πάρουμε ημερομηνία για δυνατότητα πολλαπλής κατάθεσης ΔΕ (PCT - με υποβολή Κϊνα, που ειναι σχετικά οικονομικά) και το κόστος ειναι κάπου 5-6.000ε. Kοστος Καλούπια - Contract Manufacturer - MOQ (minimum-order-quantity) κλπ (για "απλό"-μέσο προϊον) Με Contract Manufacturer στην Ασία, να υπολογίζετε 100-300.000ε Certifications Οπως αναφέρθηκε, ειναι υποχρεωτικό για κάθε ηλ. συσκευή να υπάρχουν οι σχετικέ πιστοποιήσεις που ποικίλουν με το είδος της συσκευής και τις χώρες εισαγωγής. Ναι, κάπου 700-1000ε ανα πιστοποίση για κάποια βασικά πράγματα (δεν ειμαι Ηλ./Μηχ και γενικά έχω ακούσει κάποια πράγματα). Στη δική σου περίπτωση χρειάζεται και RoHS? Πιστοποιήσεις κάνουν πολλοί, Ασία πολλοί έχω ακούσει συνεργάζονται με την SGS που έχει και στην Ελλάδα παράρτημα ( https://www.sgs.com/en-gr ). Επειδή είναι κτηνωδώς πολύπλοκο να κατασκευάσεις ενα προϊον, όσοι ξέρω που πήγαν μόνοι τους να μαζεψουν components και να κάνουν συναρμολόγηση, απλά έχασαν όλα τα χρήματά τους, ο μόνο σοβαρός τρόπος ειναι αν βρεθεί ένας Contract Manufacturer στην Ασία που θα αναλάβει τα πάντα από σχεδιασμό, τα υλικά/components, τα πρωτότυπα, τα καλούπια, τις πιστοποιησεις, συναρμολόγηση, να τεστάρει, να πακετάρει (μη το ξεχνάτε και αυτό) και να τα στείλει. 2 hours ago, alex-k8 said: Αμφιβαλλω κι εγω να εχουν το qualification. Εδω σιγουρα χρειαζεται καποιος εμπειρος δικηγορος. Δικηγόρος δε θα έχει ιδεά για certifications. Συνηθως ειναι Μηχανικοί που εργάζονται σε εταιρείες Πιστοποιήσεων. 2 hours ago, alex-k8 said: Γενικα με το hardware ειναι δυσκολο να εχεις κερδος. Με software ειναι πολυ πιο ευκολο, αλλα ετσι για το γαμωτο θα ηθελα να το κανω. Hardware is Hard λένε και όχι τυχαία. Ωστόσο το μεγαλύτερο competitive advantage το έχουν εταιρείες που συνδυάζουν Λογισμικό κ Υλισμικό. Πάντως θα ήθελα να σε ρωτήσω : α) Στην ιδέα σου υπάρχει κάτι καινοτόμο που θα μπορούσε να Προστατευθεί με ΔΕ και ίσως να ενδιέφερε μια μεγάλη εταιρεία; β) Είσαι σίγουρος οτι δε μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα προϊοντα γύρω από το συγκεκριμένο; γ) Μπορεί να γίνει η ιδεά σου κάτι μεγαλύτερο; Δηλ., να μπορεί να βοηθήσει και άλλους τομέις της εχνολογίας; γ) Θα μπορούσες να ετοιμάσεις μια παρουσίαση και να τη παρουσιάσεις σε Angel Investors / VC στην Ελλάδα ή και σε hardware accelerators στο εξωτερικό (πχ. https://industrio.co/en/ / https://stationf.co/ / ). Καλή επιτυχία πάντως και μπράβο για την γνώση σου, την ενασχόλησή σου και τη διάθεσή σου να σκεφτείς, εξελίξεις και πρωτοτοποιήσεις μια συσκευή. Επεξ/σία 11 Αυγούστου 2023 από a_f_a
alex-k8 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 Μέλος Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, a_f_a said: Επειδή έχω χρόνια στην Ασία όπου συμμετέχω στο σχεδιασμό, εξέλιξη, κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών, να πω ότι είναι εξαιρετικά απαιτητικό να βγει στην αγορά μια "απλή" συσκευή. Αν ο ΟΡ, δε θεωρεί οτι έχει κάποια ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δε μπορεί (για οικονομικούς ή άλλους λόγους) να κατοχυρώσει με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ), τα πράγματα ειναι ακόμα πιο δύσκολα. Λίγα πράγματα από τη μικρή μου εμπειρία Κόστος Πατέντας Ενδεικτικά, εμείς αυτη τη στιγμή έχουμε δικηγορικό γραφείο Ταιβαν/Κίνα για να πάρουμε ημερομηνία για δυνατότητα πολλαπλής κατάθεσης ΔΕ (PCT - με υποβολή Κϊνα, που ειναι σχετικά οικονομικά) και το κόστος ειναι κάπου 5-6.000ε. Kοστος Καλούπια - Contract Manufacturer - MOQ (minimum-order-quantity) κλπ (για "απλό"-μέσο προϊον) Με Contract Manufacturer στην Ασία, να υπολογίζετε 100-300.000ε Certifications Οπως αναφέρθηκε, ειναι υποχρεωτικό για κάθε ηλ. συσκευή να υπάρχουν οι σχετικέ πιστοποιήσεις που ποικίλουν με το είδος της συσκευής και τις χώρες εισαγωγής. Ναι, κάπου 700-1000ε ανα πιστοποίση για κάποια βασικά πράγματα (δεν ειμαι Ηλ./Μηχ και γενικά έχω ακούσει κάποια πράγματα). Στη δική σου περίπτωση χρειάζεται και RoHS? Πιστοποιήσεις κάνουν πολλοί, Ασία πολλοί έχω ακούσει συνεργάζονται με την SGS που έχει και στην Ελλάδα παράρτημα ( https://www.sgs.com/en-gr ). Επειδή είναι κτηνωδώς πολύπλοκο να κατασκευάσεις ενα προϊον, όσοι ξέρω που πήγαν μόνοι τους να μαζεψουν components και να κάνουν συναρμολόγηση, απλά έχασαν όλα τα χρήματά τους, ο μόνο σοβαρός τρόπος ειναι αν βρεθεί ένας Contract Manufacturer στην Ασία που θα αναλάβει τα πάντα από σχεδιασμό, τα υλικά/components, τα πρωτότυπα, τα καλούπια, τις πιστοποιησεις, συναρμολόγηση, να τεστάρει, να πακετάρει (μη το ξεχνάτε και αυτό) και να τα στείλει. Καλή επιτυχία πάντως και μπράβο για την γνώση σου, την ενασχόλησή σου και τη διάθεσή σου να σκεφτείς, εξελίξεις και πρωτοτοποιήσεις μια συσκευή. Δικηγόρος δε θα έχει ιδεά για certifications. Συνηθως ειναι Μηχανικοί που εργάζονται σε εταιρείες Πιστοποιήσεων. Hardware is Hard λένε και όχι τυχαία. Ωστόσο το μεγαλύτερο competitive advantage το έχουν εταιρείες που συνδυάζουν Λογισμικό κ Υλισμικό. Σε ευχαριστω πολυ που μοιραστηκες την εμπειρια σου μαζι μου! Δεν καταλαβα ακριβως το προβλημα με το ΔΕ. Θεωρεις ειναι αναγκαιο για να βγει ενα προιον; Ή εννοεις πως αν δεν υπαρχει κατι που να το κανει να ξεχωριζει, δεν υπαρχει λογος υπαρξης; Για τα καλουπια δυστυχως κι εγω που το ειχα ψαξει φαινεται να ειναι αρκετα ακριβα, για αυτο μαλλον θα παραμεινω σε 3d printing, ισως ομως με resin ή με αλλες τεχνολογιες που το κανουν να φαινεται πιο "επαγγελματικο". Δεν υπαρχει λογος για καλουπια εφοσον δεν περιμενω και δεκαδες χιλιαδες πωλησεις. Πολυ ενδιαφερον το SGS δεν το γνωριζα, θα τους ψαξω περισσοτερο ευχαριστω! Επισης το CE προυποθετει να εχει περασει RoHS η συσκευη αποσο γνωριζω, ναι. Εφοσον ηδη εχω working prototype εχοντας φτιαξει την πλακετα με ολα τα components, νομιζω ειμαι σε καλο δρομο. Τα υπολοιπα παραμενουν βεβαια οπως ανεφερες, αλλα βρισκω πολυ ενδιαφερουσα ολη τη διαδικασια και το ταξιδι. Για πακεταρισμα εχω ψαξει και εχω βρει αρκετες οικονομικες λυσεις απο Alibaba. Ιδανικα εννοειται θα τα εκανε ολα αυτα ενας οργανισμος οπως ειπες, αλλα νομιζω για την περιπτωση μου που μιλαμε για μικρη ποσοτητα δεν ειναι απαραιτητο. Δε θα ξερει ενας δικηγορος τι χρειαζεται για τα προιοντα πιστευεις; Αρα θα πρεπει να ψαξω καποιον μηχανικο να μιλησω μαζι του λογικα. Σε ευχαριστω και παλι! Επεξ/σία 11 Αυγούστου 2023 από alex-k8
a_f_a Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) Παρακαλώ! Είσαι σε εξαιρετικό δρόμο! Εχεις κάνει πάρα πολύ δουλειά και από ότι βλέπω την έχεις μελετήσει τη διαδικασία από πολλές πτυχές. Μπράβο σου. 1 hour ago, alex-k8 said: Δεν καταλαβα ακριβως το προβλημα με το ΔΕ. Θεωρεις ειναι αναγκαιο για να βγει ενα προιον; Ή εννοεις πως αν δεν υπαρχει κατι που να το κανει να ξεχωριζει, δεν υπαρχει λογος υπαρξης; Συγνώμη, δικό μου λάθος διατύπωσης. Φυσικά και μπορεί να βγει προϊον χωρίς ΔΕ. Απλά, δε θα έχεις την όποια νομική κατοχύρωση όπως και εσύ ξέρεις. Δε ξέρω την ευρεσυτεχνία σου, αλλά αν μπαίνει σε κάποιο βάθος και θεωρείς οτι μια εταιρεία όπως η Logitech για παράδειγμα δεν την έχει σκεφθεί και θα μπορούσε να ειναι ενα added value σημαντικό, λέω, μήπως λέω, θα είχε ενδιαφέρον να επεκτείνεις το "ταξίδι" σου και στο τομέα της χρηματοδότησης, patent-strategy κλπ; Απλά σα μια άποψη, μιας και είμαστε σε αυτή τη διαδικασία όπως είπα και τη βρίσκουμε τρομερά ενδιαφέρουσα. Μηπως θα μπορούσε κάπως να χρηματοδοτηθεί η όλη σου πορεία και να μπορούσε να γίνει πιο ολοκληρωμένα. Η άλλη εναλλακτική για "προστασία" (που θέλει κάποια χρήματα επίσης φυσικά) ειναι το branding. Το λογότυπο, ο σχεδιασμος της επικοινωνίας, το template website, η φωτογράφιση (ή απλά το 3d με κάποια renderings) να ανεβάσουν και να ισχυροποιήσουν τη πρότασή σου. Μιας και είσαι προγραμματιστής (αν κατάλαβα), ίσως έχεις κάποιο γνωστό web designer / ui-ux designer να τον βάλεις στην όλη διαδικασία; Που ξέρεις, κάποιος μπορεί να θέλει να δοκιμάσει σαν side project αυτό. 1 hour ago, alex-k8 said: Για τα καλουπια δυστυχως κι εγω που το ειχα ψαξει φαινεται να ειναι αρκετα ακριβα, για αυτο μαλλον θα παραμεινω σε 3d printing, ισως ομως με resin ή με αλλες τεχνολογιες που το κανουν να φαινεται πιο "επαγγελματικο". Δεν υπαρχει λογος για καλουπια εφοσον δεν περιμενω και δεκαδες χιλιαδες πωλησεις. Πολύ σωστά, υπάρχουν καλούπια με ρητίνες / σιλικόνες για πολύ λίγα κομμάτια. Μεταλλικά καλούπια, ναι έχουν χρήματα. 1 hour ago, alex-k8 said: Δε θα ξερει ενας δικηγορος τι χρειαζεται για τα προιοντα πιστευεις; Αρα θα πρεπει να ψαξω καποιον μηχανικο να μιλησω μαζι του λογικα. Δικηγόροι για πιστοποιήσεις ηλεκτρονικών, πιστεύω πολύ δύσκολα μιας και οι πιστοποιήσεις ειναι δουλειά των Οργανισμών. Τουλάχιστον εμείς για αυτά τα θέματα δεν είχαμε εμπλακεί ποτέ με δικηγόρους, αλλά συμβουλευόμασταν τους οργανισμούς. Δικηγόρος από την άλλη χρειάζεται για το θέμα των εγγυήσεων, τις οδηγίες χρήσης ωστε ΑΝ γίνει κάτι στραβό να μη σε τρέχουν (liabilities), δηλαδή πως περιγράφεις την ορθή χρήση. Δεν ειναι τυχαίο που πολλές εγγυήσεις / οδηγίες ειναι κάτι βιβλία ολόκληρα. Στην ουσία ειναι η νομική σου σύμβαση με τον αγοραστή/χρήστη. https://europa.eu/youreurope/business/dealing-with-customers/consumer-contracts-guarantees/consumer-guarantees/index_en.htm https://instrktiv.com/en/eu-user-manual-requirements/ Δεν ειναι τυχαίο που υπάρχουν σε εταιρείες compliance officers... Κάθε προϊον έχει πολλές νόρμες που πρέπει να ακολουθεί. Που να δεις και τα παιχνίδια και οι καρέκλες... Τεστ επι τεστ... Τώρα θα αρχίσουν για πλαστικές καρέκλες (που επίσης σχεδιάζουμε) πχ. να ζητάνε χώρες πιστοποιητικά σχετικά με το τι/πως/πόσο ποσοστό απο το πλαστικό ειναι απο ανακυκλωμένο υλικό, όπως και η χάρτινη συσκευασία, αλλιώς δεν εισάγουν.. άσε... Ειναι αχανής ο δρόμος και δύσκολος για ένα άτομο μόνο αλλά έχεις κάνει πολλά βήματα και τη ψάχνεις σωστά τη πορεία οπότε σου πετάω και εγώ περισσότερες σκέψεις, μιας και δεν θα έχεις πολλές να διαχειριστείς.. χεχεχ Αν έχεις οποιαδήποτε ερώτηση, ρώτα ότι θέλεις και αν είναι στο τομέα μου σου δίνω ότι πληροφορία χρειάζεσαι. Επεξ/σία 11 Αυγούστου 2023 από a_f_a
alex-k8 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2023 Μέλος Δημοσ. 12 Αυγούστου 2023 1 hour ago, a_f_a said: Παρακαλώ! Είσαι σε εξαιρετικό δρόμο! Εχεις κάνει πάρα πολύ δουλειά και από ότι βλέπω την έχεις μελετήσει τη διαδικασία από πολλές πτυχές. Μπράβο σου. Συγνώμη, δικό μου λάθος διατύπωσης. Φυσικά και μπορεί να βγει προϊον χωρίς ΔΕ. Απλά, δε θα έχεις την όποια νομική κατοχύρωση όπως και εσύ ξέρεις. Δε ξέρω την ευρεσυτεχνία σου, αλλά αν μπαίνει σε κάποιο βάθος και θεωρείς οτι μια εταιρεία όπως η Logitech για παράδειγμα δεν την έχει σκεφθεί και θα μπορούσε να ειναι ενα added value σημαντικό, λέω, μήπως λέω, θα είχε ενδιαφέρον να επεκτείνεις το "ταξίδι" σου και στο τομέα της χρηματοδότησης, patent-strategy κλπ; Απλά σα μια άποψη, μιας και είμαστε σε αυτή τη διαδικασία όπως είπα και τη βρίσκουμε τρομερά ενδιαφέρουσα. Μηπως θα μπορούσε κάπως να χρηματοδοτηθεί η όλη σου πορεία και να μπορούσε να γίνει πιο ολοκληρωμένα. Η άλλη εναλλακτική για "προστασία" (που θέλει κάποια χρήματα επίσης φυσικά) ειναι το branding. Το λογότυπο, ο σχεδιασμος της επικοινωνίας, το template website, η φωτογράφιση (ή απλά το 3d με κάποια renderings) να ανεβάσουν και να ισχυροποιήσουν τη πρότασή σου. Μιας και είσαι προγραμματιστής (αν κατάλαβα), ίσως έχεις κάποιο γνωστό web designer / ui-ux designer να τον βάλεις στην όλη διαδικασία; Που ξέρεις, κάποιος μπορεί να θέλει να δοκιμάσει σαν side project αυτό. Πολύ σωστά, υπάρχουν καλούπια με ρητίνες / σιλικόνες για πολύ λίγα κομμάτια. Μεταλλικά καλούπια, ναι έχουν χρήματα. Δικηγόροι για πιστοποιήσεις ηλεκτρονικών, πιστεύω πολύ δύσκολα μιας και οι πιστοποιήσεις ειναι δουλειά των Οργανισμών. Τουλάχιστον εμείς για αυτά τα θέματα δεν είχαμε εμπλακεί ποτέ με δικηγόρους, αλλά συμβουλευόμασταν τους οργανισμούς. Δικηγόρος από την άλλη χρειάζεται για το θέμα των εγγυήσεων, τις οδηγίες χρήσης ωστε ΑΝ γίνει κάτι στραβό να μη σε τρέχουν (liabilities), δηλαδή πως περιγράφεις την ορθή χρήση. Δεν ειναι τυχαίο που πολλές εγγυήσεις / οδηγίες ειναι κάτι βιβλία ολόκληρα. Στην ουσία ειναι η νομική σου σύμβαση με τον αγοραστή/χρήστη. https://europa.eu/youreurope/business/dealing-with-customers/consumer-contracts-guarantees/consumer-guarantees/index_en.htm https://instrktiv.com/en/eu-user-manual-requirements/ Δεν ειναι τυχαίο που υπάρχουν σε εταιρείες compliance officers... Κάθε προϊον έχει πολλές νόρμες που πρέπει να ακολουθεί. Που να δεις και τα παιχνίδια και οι καρέκλες... Τεστ επι τεστ... Τώρα θα αρχίσουν για πλαστικές καρέκλες (που επίσης σχεδιάζουμε) πχ. να ζητάνε χώρες πιστοποιητικά σχετικά με το τι/πως/πόσο ποσοστό απο το πλαστικό ειναι απο ανακυκλωμένο υλικό, όπως και η χάρτινη συσκευασία, αλλιώς δεν εισάγουν.. άσε... Ειναι αχανής ο δρόμος και δύσκολος για ένα άτομο μόνο αλλά έχεις κάνει πολλά βήματα και τη ψάχνεις σωστά τη πορεία οπότε σου πετάω και εγώ περισσότερες σκέψεις, μιας και δεν θα έχεις πολλές να διαχειριστείς.. χεχεχ Αν έχεις οποιαδήποτε ερώτηση, ρώτα ότι θέλεις και αν είναι στο τομέα μου σου δίνω ότι πληροφορία χρειάζεσαι. Καταλαβα τι εννοεις για ΔΕ. Για χρηματοδοτηση μεχρι τωρα εχω σκεφτει μονο καποιο crowdfunding campaign, συγκεκριμενα βρηκα αυτο το σαιτ https://www.crowdsupply.com/browse στο οποιο γινονται crowdfunded ηλεκτρονικες συσκευες/πλακετες, πιστευω ειναι τελειο για το προτζεκτ μου. Για το branding ηδη εχω φτιαξει ιστοσελιδα, ισως δεν την ειδες στο αρχικο ποστ. Εχω ιστοσελιδα, instagram, youtube. https://sterling-key.com/ Δεν ειμαι και κανενας τρομερος UI-UX designer, αλλα νομιζω ειναι αρκετα ικανοποιητικη. Οργανισμους οπως η SGS που ανεφερες, ετσι; Ενα, και μοναδικο, αντιστοιχο προιον που υπαρχει σαν το δικο μου, ειναι BT-500 της Handheld Sci, και βρηκα το manual της εδω, φανταζομαι κατι αντιστοιχο εννοεις που χρειαζεται δικηγορος εκει. Εχει βλεπω οδηγιες χρησης και καποιες παραπανω πληροφοριες, και κατω κατω τα πιστοποιητικα FCC/CE. Ενδιαφεροντα τα λινκς που εστειλες θα τα διαβασω σε περισσοτερη λεπτομερεια. Δε θα κοιμαμαι τα βραδια με τοσες σκεψεις ασε χαχα. Σε ευχαριστω θα σε εχω υποψιν αν χρειαστω κατι, λογικα θα χρειαστω παλι καποια στιγμη! 1
PerfectParanoia Δημοσ. 12 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2023 21 ώρες πριν, alex-k8 είπε Εφόσον το είπε και ο λογιστής πάσο, αν είναι ατομίκη /ομορρυθμη πιο συμφέρουσα στην περίπτωσή σου. Για τα affiliate με jlcpcb, pcbway, padpcb κλπ δεν το έχω ψάξει αλλα για το κατι επιπρόσθετο αν είσαι ευχαριστιμένος με τα αποελεσματα γιατί όχι; Ειδικά αν έχεις και κάποια αλλα project για να σπρώξει παραγγελίες, viewers κλπ. Η δική μου γνώμη για καλούπια κλπ για το κουτί, ειδικά αν μιλάμε για 10δες μέχρι χαμηλες 100δες στις ποσότητες δεν θα κοίταγα αλλού από 3d printing αν θες να κάνεις όλη την διαδικασία εσυ. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία με τετοιο όγκο αλλά όποτε έχει χρειαστεί το πιο οικονομικό ήταν είτε να τυπώσω εγω είτε να πάρω απο κάποιο μαγαζι (jlc καλή ώρα) 3d printed κουτια.Οτιδήποτε αλλο θα πρέπει να ξοδέψεις πολλές ώρες να επιβεβαιώνεις ποιότητα, γεωμετρίες και στην αρχή και κατα την διάρκεια κάποιου batch Επίσης για εκτύπωση με ρητίνη που λες δεν θα την επέλεγα για κουτιά. Είναι ακόμη πιο αργό,πιο ακριβό, η λεπτομέρεια δεν σου είναι απαραίτητη και το smootheness είναι μικρό κέρδος ειδικά επειδή θα είναι πιο ευθραστο το κουτι. Ισως να δει για abs και aceton smoothing αν θες το εφέ; Βεβαια μπορείς αν έχεις πειραματιστεί και σου κάνει πάσο, απλά από την δικία μου σκοπιά και περιορισμένη εμπειρια με resin printing το λεω. Βέβαια λόγω τις απλής γεωμετρίας μπορείς να δεις και να σου κάνει κάποιο έτοιμο abs encolosure (απο mouser πχ) ή αν μπορείς ακόμα καλύτερα να βρεις απο aliexpress καποιον vendor που θα κάνει τα cutout που θες σε κάτι παρόμοιο που έχει ήδη και να σε καλύψει με 500-1000 κομματια (αν και είναι λιγο μικρή ποσότητα ίσως). Βεβαια μετά μπαίνεις πάλι σε διαδικασία validation, iteration κλπ που είναι παλι πονοκέφαλος.
alex-k8 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 Μέλος Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 8 hours ago, PerfectParanoia said: Εφόσον το είπε και ο λογιστής πάσο, αν είναι ατομίκη /ομορρυθμη πιο συμφέρουσα στην περίπτωσή σου. Για τα affiliate με jlcpcb, pcbway, padpcb κλπ δεν το έχω ψάξει αλλα για το κατι επιπρόσθετο αν είσαι ευχαριστιμένος με τα αποελεσματα γιατί όχι; Ειδικά αν έχεις και κάποια αλλα project για να σπρώξει παραγγελίες, viewers κλπ. Η δική μου γνώμη για καλούπια κλπ για το κουτί, ειδικά αν μιλάμε για 10δες μέχρι χαμηλες 100δες στις ποσότητες δεν θα κοίταγα αλλού από 3d printing αν θες να κάνεις όλη την διαδικασία εσυ. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία με τετοιο όγκο αλλά όποτε έχει χρειαστεί το πιο οικονομικό ήταν είτε να τυπώσω εγω είτε να πάρω απο κάποιο μαγαζι (jlc καλή ώρα) 3d printed κουτια.Οτιδήποτε αλλο θα πρέπει να ξοδέψεις πολλές ώρες να επιβεβαιώνεις ποιότητα, γεωμετρίες και στην αρχή και κατα την διάρκεια κάποιου batch Επίσης για εκτύπωση με ρητίνη που λες δεν θα την επέλεγα για κουτιά. Είναι ακόμη πιο αργό,πιο ακριβό, η λεπτομέρεια δεν σου είναι απαραίτητη και το smootheness είναι μικρό κέρδος ειδικά επειδή θα είναι πιο ευθραστο το κουτι. Ισως να δει για abs και aceton smoothing αν θες το εφέ; Βεβαια μπορείς αν έχεις πειραματιστεί και σου κάνει πάσο, απλά από την δικία μου σκοπιά και περιορισμένη εμπειρια με resin printing το λεω. Βέβαια λόγω τις απλής γεωμετρίας μπορείς να δεις και να σου κάνει κάποιο έτοιμο abs encolosure (απο mouser πχ) ή αν μπορείς ακόμα καλύτερα να βρεις απο aliexpress καποιον vendor που θα κάνει τα cutout που θες σε κάτι παρόμοιο που έχει ήδη και να σε καλύψει με 500-1000 κομματια (αν και είναι λιγο μικρή ποσότητα ίσως). Βεβαια μετά μπαίνεις πάλι σε διαδικασία validation, iteration κλπ που είναι παλι πονοκέφαλος. Εχει λιγοτερα εξοδα, ειναι πιο απλα στη διαχειρηση, και κανω τη δουλεια μου και με αυτα, οποτε συμφερει σιγουρα. Εχω κανει και στο παρελθον αρκετα προτζεκτ που τα εχω αφησει στη μεση επειδη απλα ειναι τοσο δυσκολο να βγει στην αγορα. Το συγκεκριμενο απλα το εφτασα σε αρκετα καλο βαθμο για αυτο ειπα να το δοκιμασω και αυτο. Ωραιο θα ηταν παντως το καναλι, θα το σκεφτω. Σιγουρα εννοειται συμφερει 3d printing, δε σκεφτομουν να κανω καλουπια στις ποσοτητες μου. Με δικο μου 3d εκτυπωτη εφτιαξα τη θηκη, μετα απο μερικα iterations βεβαια, και ακομα θελει καποιες τροποποιησεις. Με aceton smoothing οντως θα μπορουσε να ειναι μια πολυ καλη λυση, αλλα ειναι και αυτη χρονοβορα. Με resin, εφοσον μου κανει αλλος τη δουλεια, νομιζω βγαινει πολυ καλο αποτελεσμα. Δεν ξερω ποσο πιο ευθραυστο ειναι η αληθεια ειναι. Ειχα ψαξει στην αρχη για enclosures, βεβαια ηταν πριν φτιαξω δικη μου PCB. Πρεπει να ξαναδω μηπως εχει κατι στο μεγεθος που θελω, αλλα θελω και τρυπες, και αλλα custom πραγματα που στην τελικη μαλλον δε συμφερει. Θα το ψαξω λιγο περισσοτερο μηπως υπαρχει καποιο ακριβως στις διαστασεις που θελω, απλα το προβλημα ειναι εκει που εχω τον connector, πρεπει να ειναι λεπτο το τοιχωμα για να μπορει να βγαινει οσο πιο εξω γινεται ο connector. Στα ετοιμα κουτια τα τοιχωματα συνηθως ειναι αρκετα χοντρα οποτοε θα εβγαινε μονο η μιση υποδοχη εξω, και δε θα κουμπωνε στο πληκτρολογιο. 1
zio10 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2023 Συγχαρητήρια για την προσπάθεια, μακάρι να καταφέρεις κάτι καλό. Αυτό που σκέφτομαι όμως είναι γιατί κάποιος που έχει ένα ενσύρματο πληκτρολόγιο που τον βολεύει να θέλει να το κάνει ασύρματο και να προσθέσει άλλη μια συσκευή στο γραφείο του.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα