Προς το περιεχόμενο

Το Linux πλέον πιο δημοφιλές από το Mac μεταξύ των gamers του Steam

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 λεπτά πριν, filip123go είπε
  Απόκρυψη περιεχομένων

1ον, το tablet δεν έχει physical buttons,
2ον τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική cpu,
3ον σε κάθε gaming lapto της προκοπής, μπορείς να συνδέσεις σοβαρή desktop gpu και να παίξεις σε 4k ή 8k τηλεόραση. 

Πάρε οποιοδήποτε σοβαρό game των τελευταίων 5 χρόνων. Απλά δεν μπορείς να μεταφράσεις τα inputs σε οθόνη αφής και να έχεις acceptable user experience .  

Spoiler

Δεν διαφωνώ αλλά δεν συμφωνώ και σε όλα  , απλά η δικαιολογία του μεγέθους της οθόνης του mobile gaming δεν ισχύει πια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 77
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

1 minute ago, atheatos said:

Οσο για το cloud gaming ,αν και δεν έχει τόση σχεση με το παρόν θέμα, θα βασίζεται σε servers που τρέχουν Linux.Όποτε και με αυτό το Linux θα αρχίσει να ανεβαίνει σε επίπεδο gaming και σε κάποια  χρόνια θα ξεπεράσει το windows, σε αυτό.

Spoiler

Καλά και εσύ , το τερμάτισες... Προς το παρόν, ούτε ένα dedicated steaming service (nvidia, playstation, xbox) δεν έχει dedicated app σε linux. 
Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό που λες , είναι να γίνει εξίσου εύκολη η εγκατάσταση των games στο linux, όπως είναι και στα windows, ή στο steam deck, και να έχουν και το κατάλληλο performance . To οποίο αυτό δεν το βλέπω να γίνεται στα επόμενα 50 χρόνια, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει λόγος να γίνει.... Πολύ μικρό ποσοστό users, και οι περισσότεροι από αυτούς (για διάφορους λόγους) δεν θέλουν να γίνει mainstream το linux. They feel like special snowflakes.  

1 minute ago, atheatos said:

Δεν διαφωνώ αλλά δεν συμφωνώ και σε όλα  , απλά η δικαιολογία του μεγέθους της οθόνης του mobile gaming δεν ισχύει πια.

Lol , εννοείται πως δεν ισχύει. Ποτέ δεν ίσχυε. Εδώ παίζαμε σε gbc και psp, με πολύ μικρότερες οθόνες. 

1 λεπτό πριν, filip123go είπε
  Απόκρυψη περιεχομένων

Καλά και εσύ , το τερμάτισες... Προς το παρόν, ούτε ένα dedicated steaming service (nvidia, playstation, xbox) δεν έχει dedicated app σε linux. 
Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό που λες , είναι να γίνει εξίσου εύκολη η εγκατάσταση των games στο linux, όπως είναι και στα windows, ή στο steam deck, και να έχουν και το κατάλληλο performance . To οποίο αυτό δεν το βλέπω να γίνεται στα επόμενα 50 χρόνια, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει λόγος να γίνει.... Πολύ μικρό ποσοστό users, και οι περισσότεροι από αυτούς (για διάφορους λόγους) δεν θέλουν να γίνει mainstream το linux. They feel like special snowflakes.  

Spoiler

Εγώ βλέπω την επικράτηση του Linux στο gaming , ως αναπόφευκτο τα επόμενα 10 χρόνια. Απλά τώρα γίνεται η αρχή…

Just now, atheatos said:

Εγώ βλέπω την επικράτηση του Linux στο gaming , ως αναπόφευκτο τα επόμενα 10 χρόνια. Απλά τώρα γίνεται η αρχή…

Spoiler

Μακάρι φίλε..!! Πραγματικά!!

Η άνοδος του Linux έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με το Android. Ήρθε και κάλυψε το κενό που ηπυρχε μεταξύ apple και Microsoft. Επίσης στο cloud gaming και στο portable gaming υπάρχει ένα κενό που δεν το έχει καλύψει η Microsoft ακόμα και θα δωθεί μάχη . Αλλά πιστεύω ότι νικητής θα βγει το Linux μιας και έχει περισσότερες επιλογές σε συσκευές ανεξαρτήτως επεξεργαστή.

• Like 1

22 minutes ago, atheatos said:

Παιχνίδια και mobile gaming υπάρχουν. Μπορεί να μην έχουν την εμπορική επιτυχία των παιχνιδιών της Nintendo αλλά υπάρχουν παρόμοια ήδη .

Το θέμα του τοπικ δεν είναι μόνο το mobile gaming . Απλά βλέπουμε ότι χάρη ΚΑΙ σε αυτό το Linux ανεβαίνει σε ποσοστό .

Είπε κανείς ότι δεν υπάρχουν γενικά παιχνίδια? Ότι δεν είναι στα επίπεδα των παιχνιδιών που βγαίνουν για κονσόλες και PC είπαμε. 

Δεν ανέβηκε χάρη στο mobile gaming αλλά χάρη στο handheld gaming που είναι το Deck. 

25 minutes ago, atheatos said:

Κάτι που γίνεται port σε Linux δεν θα αργήσει να γίνει και port σε android. Επίσης όσο προοθουνται τα handheld pc θα αυξάνονται και τα παιχνίδια για τα κινητά. Αν εσυ ακόμα , δεν βλέπεις την σχέση , τότε λυπάμαι δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

Από που βγαίνουν αυτά τα 2 συμπεράσματα και αυτή η σχέση? Έχουμε κάποια στοιχεία που να δείχνουν κάτι? 

Πέρα από αυτά. Μπορείς να μας δώσεις ένα χρονοδιάγραμμα του πότε θα αντικαταστησουν τα κινητά τις φορητές κονσόλες που ήταν και το αρχικό θέμα? Στο περίπου έστω. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 hours ago, dstilio said:

Σε ποιο παράλληλο σύμπαν;

Σε αυτό. Αμφισβητείς κάτι από όσα έγραψα για ασφάλεια, privacy, σταθερότητα, ευελιξία στο workflow κλπ; πολύ θα ήθελα να μάθω πως τα Windows είναι καλύτερα σε κάποιο από αυτά.

Ποια σταθερότητα και ποιο εύκολα και γρήγορα;

Αυτή τη σταθερότητα για την οποία χρησιμοποιείται στο 99% των servers και super computers παγκοσμίως. Αυτή τη σταθερότητα που απολαμβάνω όταν έχω το PC μήνες αναμμένο χωρίς reboot, χωρίς memory leak (ακούς Windows; ) και χωρίς crashαρισματα.

Έχω χάσει μερες ολόκληρες σε φόρουμ και reddit να ψάχνω να βγάλω άκρη. Στο ένα λαπτοπ να μην έχω ήχο, στο άλλο να κρασάρει η κάρτα γραφικών, σε άλλο σταθερό να πρέπει να αλλάξω διανομή γιατί δεν έκανε update ο chrome, εγκαταστάσεις μέσα από repositories να είναι 2 εκδόσεις πισω από αυτή που βρίσκεις στο website.

Μέσα σε 5 γραμμές, απέδειξες ότι ποτέ δεν ασχολήθηκες να μάθεις σοβαρά το λειτουργικό, απλά πέταξες ένα Live CD και νόμιζες ότι θα είναι σαν τα Windows. Κυριολεκτικά, ο,τι είπες, εκτός από το τελευταίο, ήταν θέμα driver που αποδεικνύει ότι δεν ήξερες πώς να εγκαταστήσεις ένα σωστό driver. Δεν είναι Windows που πας και ψάχνεις στο site της εταιρείας. Κανένα από όσα ανέφερες δεν έχει να κάνει με τη σταθερότητα, αλλά ότι εξαρχής είχες λάθος driver και δεν είχες ολοκληρώσει την εγκατάσταση του distro. Πολύ θα ήθελα να δω πόσο σταθερά θα σου είναι τα Windows και τι ήχο θα έχεις αν δεν τους έχεις εγκαταστήσει π.χ τα drivers για τη GPU. Έχω ξανακουσει αυτό το σχόλιο για τον ηχο. Έχω βάλει Linux (κυριολεκτικά) σε δεκάδες διαφορετικα συστήματα, laptop και desktop, αρχαία και καινούρια, ποτέ δεν είχα τέτοιο ζητημα. Προφανώς, δικό σου λάθος, δικό σου πρόβλημα. Έχω βαρεθεί να απαντάω σε ανθρώπους που πιάνουν ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα και πάνε να το χρησιμοποιήσουν όπως είχαν προγραμματιστεί να χρησιμοποιούν τα Windows. Δε θα το κάνω πλέον. Αν ο καθένας δεν έχει σκοπό να μάθει, πρόβλημα του. Στα Linux-based είσαι διαχειριστής. Στα Windows είσαι χρήστης. Μάθε τι χρησιμοποιείς και τι απαιτήσεις έχει ο καθένας.

Σπάνια απαντάω σε αυτό το ύφος. Αλλά, συνδυαστικά με το "σε ποιο σύμπαν", οες το "Linux-elitist" συμπεριφορά, δε με ενδιαφέρει. Έχω φάει ώρες και ώρες για να μάθω να χρησιμοποιώ ένα σύστημα όπως πρέπει και να το έχω ακριβώς στα μέτρα μου. Με έχει κουράσει να προσπαθώ να εξηγήσω απλά πράγματα σε ανθρώπους που κατηγορουν τα Linux-based συστήματα απλά και μόνο επειδή οι ίδιοι δεν ξεκίνησαν να τα μάθουν βήμα βήμα και νομίζουν ότι είναι dumbed down σαν το ChromeOS να τους κρατάει το χεράκι.

ο chrome, εγκαταστάσεις μέσα από repositories να είναι 2 εκδόσεις πισω από αυτή που βρίσκεις στο website.

Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι είναι τα flatpaks και τα snaps, ε; Είδες που λέω; Και τα 2 έχουν ΠΑΝΤΑ τις τελευταίες εκδόσεις, είναι sandboxed μαζί με όλα τα dependencies και ανεξάρτητα από το repository και το κάθε distribution. Να μη μιλήσω για AUR...

Οι υπόλοιποι θα μείνουμε με τις κακές ιδιωτικές εταιρείες.

Δε σας είπε κανένας να μη μείνετε. Άλλωστε, ποτέ δε σήμαινε πως ο,τι χρησιμοποιεί η πλειοψηφία είναι και το καλύτερο τεχνικά. Μερικοί που έχουμε την ευελιξία να χρησιμοποιούμε τα πάντα, θα συνεχίσουμε να είμαστε πιο ασφαλείς, με απείρως καλύτερο privacy, με πιο σταθερό σύστημα που τρέχει με λιγότερο overhead και μπορεί άνετα να γίνει migrate όπου θέλουμε, με workflow ακριβώς στα μέτρα μας και όχι όπως μας περιορίζει η μαμά MS κλπ. Σε αυτό το σύμπαν. Όχι γιατί ειμαστε τίποτα ουρανοκατέβατοι tech wizards. Αλλά γιατί, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, ξοδέψαμε χρόνο να το μάθουμε.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Thanks 1

Μακάρι γενικά

33 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Σε αυτό. Αμφισβητείς κάτι από όσα έγραψα για ασφάλεια, privacy, σταθερότητα, ευελιξία στο workflow κλπ; πολύ θα ήθελα να μάθω πως τα Windows είναι καλύτερα σε κάποιο από αυτά.

Αυτή τη σταθερότητα για την οποία χρησιμοποιείται στο 99% των servers και super computers παγκοσμίως. Αυτή τη σταθερότητα που απολαμβάνω όταν έχω το PC μήνες αναμμένο χωρίς reboot, χωρίς memory leak (ακούς Windows; ) και χωρίς crashαρισματα.

Μέσα σε 5 γραμμές, απέδειξες ότι ποτέ δεν ασχολήθηκες να μάθεις σοβαρά το λειτουργικό, απλά πέταξες ένα Live CD και νόμιζες ότι θα είναι σαν τα Windows. Κυριολεκτικά, ο,τι είπες, εκτός από το τελευταίο, ήταν θέμα driver που αποδεικνύει ότι δεν ήξερες πώς να εγκαταστήσεις ένα σωστό driver. Δεν είναι Windows που πας και ψάχνεις στο site της εταιρείας. Κανένα από όσα ανέφερες δεν έχει να κάνει με τη σταθερότητα, αλλά ότι εξαρχής είχες λάθος driver και δεν είχες ολοκληρώσει την εγκατάσταση του distro. Πολύ θα ήθελα να δω πόσο σταθερά θα σου είναι τα Windows και τι ήχο θα έχεις αν δεν τους έχεις εγκαταστήσει π.χ τα drivers για τη GPU. Έχω ξανακουσει αυτό το σχόλιο για τον ηχο. Έχω βάλει Linux (κυριολεκτικά) σε δεκάδες διαφορετικα συστήματα, laptop και desktop, αρχαία και καινούρια, ποτέ δεν είχα τέτοιο ζητημα. Προφανώς, δικό σου λάθος, δικό σου πρόβλημα. Έχω βαρεθεί να απαντάω σε ανθρώπους που πιάνουν ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα και πάνε να το χρησιμοποιήσουν όπως είχαν προγραμματιστεί να χρησιμοποιούν τα Windows. Δε θα το κάνω πλέον. Αν ο καθένας δεν έχει σκοπό να μάθει, πρόβλημα του. Στα Linux-based είσαι διαχειριστής. Στα Windows είσαι χρήστης. Μάθε τι χρησιμοποιείς και τι απαιτήσεις έχει ο καθένας.

Σπάνια απαντάω σε αυτό το ύφος. Αλλά, συνδυαστικά με το "σε ποιο σύμπαν", οες το "Linux-elitist" συμπεριφορά, δε με ενδιαφέρει. Έχω φάει ώρες και ώρες για να μάθω να χρησιμοποιώ ένα σύστημα όπως πρέπει και να το έχω ακριβώς στα μέτρα μου. Με έχει κουράσει να προσπαθώ να εξηγήσω απλά πράγματα σε ανθρώπους που κατηγορουν τα Linux-based συστήματα απλά και μόνο επειδή οι ίδιοι δεν ξεκίνησαν να τα μάθουν βήμα βήμα και νομίζουν ότι είναι dumbed down σαν το ChromeOS να τους κρατάει το χεράκι.

Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι είναι τα flatpaks και τα snaps, ε; Είδες που λέω; Και τα 2 έχουν ΠΑΝΤΑ τις τελευταίες εκδόσεις, είναι sandboxed μαζί με όλα τα dependencies και ανεξάρτητα από το repository και το κάθε distribution. Να μη μιλήσω για AUR...

Δε σας είπε κανένας να μη μείνετε. Άλλωστε, ποτέ δε σήμαινε πως ο,τι χρησιμοποιεί η πλειοψηφία είναι και το καλύτερο τεχνικά. Μερικοί που έχουμε την ευελιξία να χρησιμοποιούμε τα πάντα, θα συνεχίσουμε να είμαστε πιο ασφαλείς, με απείρως καλύτερο privacy, με πιο σταθερό σύστημα που τρέχει με λιγότερο overhead και μπορεί άνετα να γίνει migrate όπου θέλουμε, με workflow ακριβώς στα μέτρα μας και όχι όπως μας περιορίζει η μαμά MS κλπ. Σε αυτό το σύμπαν. Όχι γιατί ειμαστε τίποτα ουρανοκατέβατοι tech wizards. Αλλά γιατί, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, ξοδέψαμε χρόνο να το μάθουμε.

Γίνεσαι λίγο... edgy 😄 

Εγώ δεν συμφωνώ καθολου ομως.

Ασχετα οτι μου αρέσει το linux και η ασφάλεια και το privacy, και η ευελιξία στο workflow βασίζονται ΟΛΑ στο πόσο καλά ξέρεις ένα λειτουργικό.

Εγω είμαι υπερευχαριστημένος με τα Windows και μάλιστα πρόσφατα αγόρασα και ένα laptop με windows 11s. Όλα πάνε σφαίρα σε ένα αστείο τεχνολογικά σύστημα γιατί πέταξε έξω οτι σκουπίδια processes αναγκάζεται να έχει για legacy. Ανοίγει αστραπιαία, κλείνει αστραπιαία, δεν κολλάει, όλα γίνονται αυτοματα, αναβαθμίσεις εφαρμογών, κλπ. Οτι θέλω  για το workflow μου χρησιμοποιώ το φανταστικό Power Automate και το λειτουργικό δουλεύει ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ. Μπλε οθόνες κλπ. έχω να δω από εποχές Windows 7. Ούτε drivers χρειάζεται να κατεβάσω από κάπου, όλα γίνονται αυτόματα. 

Δεν κολλάω ιούς, δεν έχω Malwares όλα πάνε καλά σε όλα μου τα συστήματα. Φυσικά και αυτός που ξέρει να φέρει το linux στα μέτρα του είναι εξίσου αν όχι ανώτερος αλλά...So what? Τη δουλειά μου την κάνω άψογα εδώ και πολλά χρόνια. Λεμε στον άνθρωπο οτι δεν ασχολήθηκε να μάθε το λειτουργικό. 100% μαζί σου αλλά γιατί να κάτσει να το κάνει αν δεν έχει πρόβλημα; Γιατί εξ αρχής να αλλάξει κάποιος τόσο δραματικά την καθημερινότητά του αν δεν έχει σοβαρό πρόβλημα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Volga said:

Γιατί εξ αρχής να αλλάξει κάποιος τόσο δραματικά την καθημερινότητά του αν δεν έχει σοβαρό πρόβλημα;

Σόρρυ για το μικρό quote, απλά δεν έχω πάντα το χρόνο να απαντάω σε όλα 🙂

Φυσικά, το ζήτημα στο οποίο απάντησα δεν ήταν "γιατί να ασχοληθεί αν δεν έχει πρόβλημα". Προφανώς και κάποιος ο οποίος είναι ευχαριστημενος από το σύστημα του, ας μην ασχοληθεί. Εμφανώς, όμως, ο σχολιαστής στον οποίο απάντησα μπήκε στον κόπο να βάλει κάποιο Linux distro σε κάποιο μηχάνημα (πιθανολογω αρχαίο, ας έβαζε Windows 11 να δούμε πως θα πήγαινε αυτό), που σημαίνει ότι μπήκε στον κόπο να "ψαχτει". Επιλογή του.

Εγώ, από την άλλη, απάντησα σε έναν άλλο φίλο που ρώτησε σε τι υπερτερούν τα Linux έναντι των Windows και του είπα πέντε αντικειμενικά πράγματα (ασφάλεια, privacy, workflow customizability, κεντρική και άμεση διαχείριση συστήματος κλπ). Δε νομίζω να διαφωνεί κανένας σε αυτά τα 5. Και με έκανε quote με τη φράση "σε ποιο σύμπαν", και συνεχισε αναφέροντας πράγματα τα οποία ξεκάθαρα δείχνουν ότι δεν έκατσε να ασχοληθεί να καταλάβει πώς λειτουργεί το σύστημα, ενώ επιχείρησε να τα προσάψει στο σύστημα αυτό καθεαυτό (π.χ δε θα πας στην ιστοσελίδα της NVIDIA να κατεβάσεις drivers, θα το κάνεις μέσω των repos γιατί θα έχεις -πιθανως- θέματα με το Wayland, μιας και η NVIDIA το κωλοβαραει).

Δεν ξέρω για σένα, εγώ προσωπικά έχω κουραστεί να προσπαθώ να δείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, εξ'ου και το ύφος (edgy). Έκατσα να μάθω ένα σύστημα γιατί είμαι power user και θέλω απόλυτο έλεγχο, γιατί με νοιάζει το privacy μου, γιατί με νοιάζει το σύστημα μου κλπ. Είδα ότι, ενώ Windows δούλευα δεκαετίες, σε Linux, 10 βασικά πράγματα να μάθεις, η ζωή σου γίνεται πολύ ευκολότερη αν είσαι power user. Ε, όταν έρχεται κάποιος που δεν ασχολήθηκε και περιμένει τα Linux να δουλεύουν όπως έχει μάθει στα Windows, να μου πει πράγματα που δεν ισχύουν (αν δε με έκανε quote δε θα καθόμουν να απαντήσω), μου βγαίνει αυτό το "edgy" της απόγνωσης γιατί έχω κουραστεί να βλέπω αυτό το μοτίβο.

1 hour ago, Volga said:

βασίζονται ΟΛΑ στο πόσο καλά ξέρεις ένα λειτουργικό.

Μια μικρή υποσημείωση, εδώ διαφωνώ καθετα. Από την επιλογή window manager/DE, μέχρι και τη δύναμη του terminal, όχι, δε βασίζονται στο πόσο ξέρεις το λειτουργικό, αλλά στο ποσό το λειτουργικό σου κάνει expose κομμάτια του συστήματος να τα αλλάξεις όπως θες εσύ για να δουλέψεις. Στα Windows έχεις fix πράγματα και, πολλές φορές, για μικροαλλαγές στο workflow η στο ίδιο το DE, θες registry changes που (πολύ συχνά) οδηγούν σε κάτι άλλο να "σπάσει" στο σύστημα (ακόμα και τα third party tools αυτό κάνουν under the hood ή βάζουν ένα overlay). Κι αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 2

3 hours ago, MikeKata said:

Μέσα σε 5 γραμμές, απέδειξες ότι ποτέ δεν ασχολήθηκες να μάθεις σοβαρά

(…)

Έχω φάει ώρες και ώρες για να μάθω να χρησιμοποιώ ένα σύστημα όπως πρέπει και να το έχω ακριβώς στα μέτρα μου. (…)

Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι είναι τα flatpaks και τα snaps, ε; 

(…)

Σε αυτό το σύμπαν. Όχι γιατί ειμαστε τίποτα ουρανοκατέβατοι tech wizards. Αλλά γιατί, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, ξοδέψαμε χρόνο να το μάθουμε.

Μπορείς να μας εξηγήσεις πως τα από πάνω όλα που έγραψες στηρίζουν το «εύκολα» που ανέφερες πιο πριν και σχολίασα;

εχεις μετατραπεί σε επαγγελματία εγκατάστατη με τις δεκάδες εγκαταστάσεις που έχεις κάνει και σχολιάζεις ως εύκολη την όλη φαση;

επιμενω δε πρόκειται να ανεβεί ποτέ ιδιαίτερα γιατί είναι μόνο για tech wizards σαν εσένα, άσχετα αν δεν το αντιλαμβάνεσαι ότι με όλα αυτά που αναφέρεις πιο πάνω είσαι tech wizard. Είσαι η εξαίρεση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, MikeKata said:

καλά οτι συγκρίνεις με server Linux που εχει και ενα Linux foundation,τρελό σπρώξιμο και στόχο τη σταθερότητα με ξεπερνάει. Ξεχνάς μάλλον το Gnome που εσπασε τα shell extensions και περιμέναμε τους developer να τα φτιαξουν ? και το desktop Linux εχει bugs , backward compatibility issues και αφου βλέπω σου αρέσει το arch ριχνουμε και καμια ματιά στο notification board για τυχον manual intervention που μπορει να χρειαζεται μετα απο update. Φυσικά τα ανωθεν ειναι σχετικά και με το Linux distro και ποιο ρόλο εξυπηρετεί (πόσο bleeding edge ειναι κτλ). Τώρα για τα crash στα Windows , τι να σου το μόνο crash που είχα εδω και χρόνια ήταν λογο hardware. 

Επεξ/σία από Aztec

On 05/08/2023 at 15:02, MikeKata said:

ακόμα και μεταφορά όλης της εγκατάστασης σου σε άλλο PC εύκολα και γρήγορα, διαχείριση του συστήματος σου κεντρικά (updates συστήματος ΚΑΙ εφαρμογών και βιβλιοθηκών ταυτόχρονα αντί να ανοίγεις μια εφαρμογή και να περιμένεις να κάνει update η να θες reboot), και χίλια δυο ακόμα.

3 hours ago, dstilio said:

Μπορείς να μας εξηγήσεις πως τα από πάνω όλα που έγραψες στηρίζουν το «εύκολα» που ανέφερες πιο πριν και σχολίασα;

Αυτό εννοείς φαντάζομαι γιατί εκεί είπα τη λέξη "εύκολα".  Όπου μιλάω για διαχείριση του συστήματος και ΕΥΚΟΛΟ migration σε άλλο PC οπότε θες.

Το ότι μεταφέρεις ΟΛΟ το home με όλα τα config files σου, όλα τα settings, κυριολεκτικά τα ΠΑΝΤΑ, με μια εντολή περνάς και όλα τα προγράμματα από το repo και σε 15 λεπτά (μαζί με την εγκατάσταση του distro) έχεις ένα πλήρως λειτουργικό PC με όλες τις εφαρμογές και το configuration εφαρμογών που είχες.

Επίσης έχεις κεντρικά τη διαχείριση του συστήματος σου, με package manager. Είναι τόσο πετυχημένο αυτό το μοντέλο που η ίδια η MS αναγκάστηκε να βγάλει το δικό της package manager (winget) και εκεί, σαν κλασσική MS, για γέλια είναι, καθώς είναι τέρμα πετσοκομμενο και δύσχρηστο σε σχέση με Linux package managers.

3 hours ago, dstilio said:

επιμενω δε πρόκειται να ανεβεί ποτέ ιδιαίτερα γιατί είναι μόνο για tech wizards σαν εσένα, άσχετα αν δεν το αντιλαμβάνεσαι ότι με όλα αυτά που αναφέρεις πιο πάνω είσαι tech wizard. Είσαι η εξαίρεση.

Που ακριβώς είπα ότι πρέπει/πρόκειται/θέλω να ανέβει; Εγώ ανέφερα 5 πράγματα στα οποία το Linux είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ καλύτερο και ήρθες και μου απάντησες "σε ποιο σύμπαν" λέγοντας αλλά αντί άλλων που προέκυπταν από δική σου άγνοια για το σύστημα. Ποσώς με ενδιαφέρει να "ανέβει".

3 hours ago, Aztec said:

καλά οτι συγκρίνεις με server Linux που εχει και ενα Linux foundation,τρελό σπρώξιμο και στόχο τη σταθερότητα με ξεπερνάει. Ξ

Πραγματικά, δε βγάζω νόημα. Το Linux foundation δηλαδή έχει "στόχο" με 500 εταιρείες να ασχολούνται αλλά δεν έχουν τα Windows όπου η MS μπορεί να δημιουργεί στρατηγικό πλάνο για το λειτουργικό με τον απόλυτο έλεγχο που έχει πάνω του;

3 hours ago, Aztec said:

Ξεχνάς μάλλον το Gnome που εσπασε τα shell extensions και περιμέναμε τους developer να τα φτιαξουν

That's the whole point. Χρησιμοποιείς Ο,ΤΙ θέλεις. Την επόμενη φορά που θα έχεις bug στα Windows, καλή τύχη να βρεις εναλλακτική. Προσωπικά χρησιμοποιώ Hyprland που είναι και σε "beta" κατάσταση και αυτό πιο σταθερό είναι από το interface των Windows! Δεν έχω χάσει ποτέ παράθυρο, παρόλο που σε Wayland έτσι και κρασαρει ο compositor χάνεις το παράθυρο.

3 hours ago, Aztec said:

ριχνουμε και καμια ματιά στο notification board για τυχον manual intervention που μπορει να χρειαζεται μετα απο update.

Αυτό αν έχεις Arch. Αν έχεις, ξέρεις τι παίρνεις και για ποιο λόγο το παίρνεις. Αν δε θες και θες ευκολίες, Ubuntu, Fedora, Pop, Mint, rock solid distros. Τόσο απλό. Στα Windows, αν δε θες (τα 11αρια π.χ), καλή τύχη. Downgrade και παρακαλάς την MS να σου φέρει τις νέες τεχνολογίες που αποκλείει τεχνητά.

3 hours ago, Aztec said:

και το desktop Linux εχει bugs , backward compatibility issues και αφου

Πουθενά δεν είπα ότι δεν έχει bugs. Διάβασε το πρώτο σχόλιο μου. Δεν υπάρχει software παγκοσμίως που να μην έχει bug ανάλογα με το hardware. Είπα ότι είναι ΠΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟ, με μικρότερο overhead, μπορείς να το έχεις να δουλεύει για μήνες χωρίς memory leaks κλπ, και ο βασικός λόγος είναι το kernel.

3 hours ago, Aztec said:

Τώρα για τα crash στα Windows , τι να σου το μόνο crash που είχα εδω και χρόνια ήταν λογο hardware. 

Φυσικά είναι ανεκδοτος ισχυρισμός γιατί εξαρτάται από το hardware του καθενος, τον είχα ξανααναφερει, αλλά θα τον ξαναπώ: Χαρακτηριστικό παράδειγμα ειχα  πριν κάτι μήνες να κρασαρουν τα W11 (σε προεγκατεστημένο laptop) όταν το laptop bootαρε και ήταν με μπαταρία. Blue screen χωρίς λόγο και αιτία. Το μόνο fix; Rollback τα updates και να μην το αφήσω να πάρει καινούρια. Meanwhile, το Fedora (και το Void πλέον) γουργουριζε για χρόνια. Σε Linux ο,τι και να πάθεις εξαρτάται από σένα και τις γνώσεις σου. Σε Windows, από τη μαμά MS στις μισές περιπτώσεις.

Δε θα μιλήσω για διάρκεια μπαταρίας. W11 με τα πάντα κλειστά και το software της εταιρείας για έλεγχο της CPU, 8 ώρες με το ζόρι. Σε Fedora με customized TLP φτάνω 10 ώρες εύκολα και έχω βγάλει και 12ωρο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, MikeKata said:

Πραγματικά, δε βγάζω νόημα. Το Linux foundation δηλαδή έχει "στόχο" με 500 εταιρείες να ασχολούνται αλλά δεν έχουν τα Windows όπου η MS μπορεί να δημιουργεί στρατηγικό πλάνο για το λειτουργικό με τον απόλυτο έλεγχο που έχει πάνω του;

That's the whole point. Χρησιμοποιείς Ο,ΤΙ θέλεις. Την επόμενη φορά που θα έχεις bug στα Windows, καλή τύχη να βρεις εναλλακτική. Προσωπικά χρησιμοποιώ Hyprland που είναι και σε "beta" κατάσταση και αυτό πιο σταθερό είναι από το interface των Windows! Δεν έχω χάσει ποτέ παράθυρο, παρόλο που σε Wayland έτσι και κρασαρει ο compositor χάνεις το παράθυρο.

το Linux Foundation δεν ενδιαφέρεται για το Desktop. Εκτος αν συμμετεχει η Microsoft για να παει το Desktop Linux μπροστα.  το point μου γιατι το εχασες ειναι οτι συγκρίνεις στο comment που περέθεσα αρχικά την σταθερότητα server Linux με ενα desktop λειτουργικό . Αλλά όπως καταλαβαίνεις αλλο το ενα άλλο το άλλο. Συγκρινε λοιπόν ενα desktop OS που εχει πολλά πραγματάκια και θα δεις οτι και ο κόσμος του Desktop Linux δεν ειναι όπως τον παρουσιάζεις γιατι δεν εχει "στόχο" να ειναι rock solid (εκτος απο συγκεκριμενα distro). Και προβληματάκια θα συναντήσεις και πραγματα θα σπάσουν και ναι μπορει εκεινο το αναμθεματισμενο WIFI dongle να μην καταφερεις να το κανεις να παίξει. Αυτή ειναι η εμπειρια μου και αυτη εκφράζω. Δεν εχει σημασία αν μπορεσα να τα φτιάξω. Σημασία εχει οτι ειχα θέματα και εχασα χρόνο. 

Αυτό αν έχεις Arch. Αν έχεις, ξέρεις τι παίρνεις και για ποιο λόγο το παίρνεις. Αν δε θες και θες ευκολίες, Ubuntu, Fedora, Pop, Mint, rock solid distros. Τόσο απλό. Στα Windows, αν δε θες (τα 11αρια π.χ), καλή τύχη. Downgrade και παρακαλάς την MS να σου φέρει τις νέες τεχνολογίες που αποκλείει τεχνητά.

μαν τα λειτουργικά πετυχαίνουν επειδη έχεις επιλογή ?  ή επειδή δινουν μια user friendly και consistent εμπειρια.  Δηλαδή το iphone πετυχε γιατι ξερω γω το ios το κανεις πυραυλο ? Μου αρέσει που ανέφερες πιο πριν υποτιμητικά στον φίλο snap , flatpak . Nα βάλω και κανα appimage ,τους distro package managers , τα manual installations και το θεικό αναφέρεις και το AUR που ειναι user repository και το οποιο για να εισαι ασφαλης πρεπει να ριχνεις καμια πεταχτή ματιά στο PKGBUILD. Δηλαδη μιλάμε straight forward καταστάσεις

Πουθενά δεν είπα ότι δεν έχει bugs. Διάβασε το πρώτο σχόλιο μου. Δεν υπάρχει software παγκοσμίως που να μην έχει bug ανάλογα με το hardware. Είπα ότι είναι ΠΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟ, με μικρότερο overhead, μπορείς να το έχεις να δουλεύει για μήνες χωρίς memory leaks κλπ, και ο βασικός λόγος είναι το kernel.

Φυσικά είναι ανεκδοτος ισχυρισμός γιατί εξαρτάται από το hardware του καθενος, τον είχα ξανααναφερει, αλλά θα τον ξαναπώ: Χαρακτηριστικό παράδειγμα ειχα  πριν κάτι μήνες να κρασαρουν τα W11 (σε προεγκατεστημένο laptop) όταν το laptop bootαρε και ήταν με μπαταρία. Blue screen χωρίς λόγο και αιτία. Το μόνο fix; Rollback τα updates και να μην το αφήσω να πάρει καινούρια. Meanwhile, το Fedora (και το Void πλέον) γουργουριζε για χρόνια. Σε Linux ο,τι και να πάθεις εξαρτάται από σένα και τις γνώσεις σου. Σε Windows, από τη μαμά MS στις μισές περιπτώσεις.

Δε θα μιλήσω για διάρκεια μπαταρίας. W11 με τα πάντα κλειστά και το software της εταιρείας για έλεγχο της CPU, 8 ώρες με το ζόρι. Σε Fedora με customized TLP φτάνω 10 ώρες εύκολα και έχω βγάλει και 12ωρο.

Ο καθενας μιλαει με τις εμπειρίες του . Και ναι περισσοτερο troubleshooting εχω κανει όλα αυτα τα χρόνια στο Linux απο οτι στα Windows αν και το εχω χρησιμοποιησει λιγοτερο (εφόσον το εταιρικο laptop εχει windows). Στην τελική δεν κοβω βόλτες μεσα στο λειτουργικό , την δουλεια μου με τις διαθεσιμες εφαρμογες προσπαθω να κανω. Μου αρέσει που αναφέρεις το Fedora ως rock solid. Να πουμε στην Red Hat να το δινει στις επιχειρησεις τοτε απευθειας Day1 upgrade :) 

Παρόλα αυτά καταλαβαίνω τι λες απλά στην σταθερότητα δεν βάζω μόνο έχω στήσει το μηχάνημα και πάει . 

Επεξ/σία από Aztec

Στις 5/8/2023 στις 3:37 ΜΜ, Volga είπε

Αν θέλει να σε παρακολουθήσει σε παρακολουθεί δεν μπορείς να κόψεις τη JavaScript γιατί για διάφορες λειτουργίες θα σε αναγκάσει να την έχεις ενεργή αλλιως δε θα τρέξει ο ιστότοπος .

Δεν χρειάζεται να κόψεις όλη την Javascript. Μπορείς να κόψεις συγκεκριμένα κομμάτια.

Στις 5/8/2023 στις 3:37 ΜΜ, Volga είπε

σχετικα με το analytics ναι φυσικά το κόβεις το συγκεκριμένο script. ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ analytics και δεν κάνει self hosting κάποια υπηρεσία δίκη του. Ή θα κάτσεις να σκαλίζεις κάθε κομμάτι της JavaScript τι κάνει και τι όχι σε κάθε ιστότοπο που μπαίνεις

Εκεί θα συμφωνήσω δυσκολεύουν τα πράγματα. Όπως και να χει μπορείς αν σου κάνουν τα Linux για την εργασία και την καθημερινότητα σου μπορείς να κόψεις το κομμάτι του λειτουργικού Από κει και πέρα δυσκολεύουν τα πράγματα αλλά πάντα υπάρχουν λύσεις.

• Like 1

Στις 5/8/2023 στις 2:37 ΜΜ, rodosf1 είπε

96% Windows, 1.9%Linux, 1,8% Mac κ τσακώνονται εδώ οι άλλοι ότι τα Windows δε βολεύουν.

Φαίνεται... :)

Μέχρι πρότινος και δεν ξέρω αν διορθώθηκε σε win 11 πήγα να αλλάξω απ' την προσβασιμότητα το μέγεθος του κειμένου και η μπάρα εργασιών δεν μεγάλωνε το κείμενο. Οπότε ο χρήστης με το πρόβλημα όρασης δεν μπορούσε να δει πχ την ώρα.

Αυτά τα παιδικά προβλήματα το Gnome και άλλα UI που μπαίνουν πάνω σε Linux Distro τα έχουν λύσει ή τα λύνουν σε κάτι μέρες μόλις γίνουν report.

Άλλο το να έχει κάποιος μονωπολήσει την αγορά και έτσι το software που θέλω να δουλέψω να παίζει μόνο σε Windows οπότε να εγκλωβίζομαι σε αυτά και άλλο το να είναι καλό λειτουργικό. Η παραγωγικότητα ενός καλού χρήστη υπολογιστή ανεβαίνει κατακόρυφα στα περισσότερα Linux Distro ή σε ένα MacOS. Και τι λέμε όλοι εμείς που ξέρουμε να χρησιμοποιούμε ένα υπολογιστή στην MS. Πήγαινε και πάρε ένα File Manager σε ένα από τα παραπάνω και πέτα τον μέσα στο λειτουργικό σου. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις τον τροχό απ' την αρχή. Αλλά όχι. Η MS ακόμη προσπαθεί να φτιάξει τετράγωνο λειτουργικό τροχό!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...