Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, vasilllis είπε

Η διαθηκη έχει ισχυ απο την ημερα θανάτου οποτε οι εξ αδιαθετου κληρονομοι δεν είχαν στην κυριοτητα τους ποτε τιποτα.Δεν δηλωνουν τιποτα και δεν μπορουσαν να πουλησουν και τιποτα.

Οι νομικοι κληρονομοι ειναι κληρονομοι απο την ημερομηνια θανατου,οποτε υποχρεωνονται για την υποβολη δηλωσεων,καταβολη φορων κλπ απο την ημερα θανατου .

Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό. Αφού και το παράδειγμα που έβαλε ο @RipCity είναι από εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (Ε.2060/12-8-2022).

1 ώρα πριν, GREGORYMO είπε

Μιλάμε για 5-6€ τον χρόνο 

Το 102.40€ έχει ανασταλεί προσωρινά αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε 

Έχει ανασταλεί μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

Επεξ/σία από kostask007
Δημοσ.

Κάνεις τις αλλαγές στο Ε9 με βάση την διαθήκη που δημοσιεύτηκε. Βάζει στο Ε9 του και το καινούριο ακίνητο που εμφανίστηκε με την διαθήκη αυτός που το κληρονομεί. Και τέλος. Αν βγει πρόστιμο, τι θα βγει κτλ άσε να τα βρουν μόνοι τους. Εγώ νομίζω με βάση δικό μου παράδειγμα, ούτε πρόστιμο θα βγει ούτε τίποτα.

Δημοσ.
19 ώρες πριν, RipCity είπε

Κάνω κι εγώ διαδικασίες για κληρονομιά. Η ΙΓ Αθηνών μου είπε πως το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ θέλει αρκετούς μήνες για να εκδοθεί....Γενικά δε ξεμπερδεύει εύκολα κανείς, είναι πλέον διαδικασίες που παίρνουν κανά χρόνο αυτές.

Στη δική σου περίπτωση λογικά χρειάζεσαι πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ θανόντος και για αυτό απευθύνθηκες στην ΙΓ΄(από αιτήματα ή αυτοπροσώπως). Η περίπτωση του ts είναι διαφορετική και μπορεί να εκδοθεί ηλεκτρονικά άμεσα. 

18 ώρες πριν, vasilllis είπε

Η διαθηκη έχει ισχυ απο την ημερα θανάτου οποτε οι εξ αδιαθετου κληρονομοι δεν είχαν στην κυριοτητα τους ποτε τιποτα.Δεν δηλωνουν τιποτα και δεν μπορουσαν να πουλησουν και τιποτα.

Οι νομικοι κληρονομοι ειναι κληρονομοι απο την ημερομηνια θανατου,οποτε υποχρεωνονται για την υποβολη δηλωσεων,καταβολη φορων κλπ απο την ημερα θανατου .

Η προθεσμία για αποδοχή/αποποίηση κληρονομιάς αρχίζει από τη δημοσίευση της διαθήκης (όταν υπάρχει) επομένως δεν μπορεί να δηλωθεί τίποτα από αυτούς πιο πριν. Είχα παράδειγμα θανόντος τον Δεκέμβριο του 20Χ1 και η διαθήκη ανοίχτηκε το 20Χ2. Παππούς αυτός, που άφηνε ακίνητο στα εγγόνια. Οι 2 υιοί συμπεριέλαβαν το ακίνητο στο Ε9 τους ως εξ αδιαθέτου και όταν ανοίχτηκε η διαθήκη περάστηκε στα εγγόνια (στο Ε9 της επόμενης χρονιάς δηλαδή) και οι γονείς το διέγραψαν. Διάβασε εδώ το παράδειγμα που επισημαίνω. Τέλος, η μόνη σύνδεση του Ε9 με την κυριότητα είναι η ανάγκη ύπαρξης πιστοποιητικού κατά τη μεταβίβαση της και αυτό για φορολογικούς σκοπούς. Δηλαδή πως θα πουλούσε ο εκ διαθήκης χωρίς να έχει διαβαστεί πρώτα η διαθήκη και χωρίς να γίνει αποδοχή κληρονομιάς με συμβολαιογραφικό έγγραφο; Στο Ε9 μπορώ να γράψω ότι θέλω. Μπαίνω και γράφω πως έχω τον Λευκό Πύργο. Μπορώ να τον πουλήσω επειδή το γράφω στο Ε9;

16 ώρες πριν, GREGORYMO είπε

Το 102.40€ έχει ανασταλεί προσωρινά αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε 

Σωστό αλλά η ρύθμιση αφορά σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές. Αν για κάποιον από τους εξ αδιαθέτου δεν υπάρχει άλλη δήλωση και αυτή που θα γίνει τώρα είναι εκπρόθεσμη αρχική, λογικά θα επιβληθεί το πρόστιμο. Επίσης δεν είμαι σίγουρος στο αν επιβάλλεται στην περίπτωση που προσθέτεις ακίνητο με την τροποποιητική, μιας και είναι διαφορετικό να προσθέτεις με το να τροποποιείς. Όπως και να έχει, σιγά το ποσό και αν επιβληθεί ίσως να μπορεί και να το "πολεμήσει" με ενδικοφανή. 

• Like 1
Δημοσ.

@kostask007 kai @koulkos  εχετε δικιο.

Για την δηλώση στο Ε9 με με ενα απλό εγγυτερων αρκει.Δεν μπορω να καταλαβω βέβαια ποιος θα βάλει χρεη στην πλάτη του,γνωριζοντας οτι μπορει να μην του ανηκει τιποτα.

Για την εγκυκλιο που αναφερεις της ΑΑΔΕ σωστα τα διατυπωνεις.ΜΛΚΕΣ ψαχνει το κρατος ,οπως την πατησα και εγω που εκανα σαν νομιμος μλκας την δηλωση Ε9 ,μετα απο παροτρυνση του λογιστη (το 1/2 του 1/18 μιας κληρονομιας) και ζηταγε απο εμενα τα δυο απλήρωτα Ε9 των προηγουμενων ετων.Για την ακριβεια δεν τα ζηταγε ,τα πηρε με κατασχεση.

Ετσι για κουβεντα οι υπολοιποι 17,5/18 τωρα ολοκληρωνουν τους φορους κληρονομιας για να προχωρησουν σε δήλωση Ε9

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...