Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τι επαγγελματική αποκατάσταση έχει το χημικο(και Ελλάδα και εξωτερικο)?Και γενικότερα ενδιαφέρομαι για φαρμακοβιομηχανίες,έρευνα ή πετρέλαια γνωρίζει κανείς τι παίζει σε αυτούς τους τομείς ;

Τέλος έχω διαβάσει ότι για να βρει κανείς δουλειά σε καλή θέση με καλους μισθουσ έξω κυρίως είναι απαραίτητο ένα μεταπτυχιακό τουλάχιστον εάν όχι διαδακτορικο ισχύει; Είναι τόσο ανταγωνιστικό ;

Δημοσ.
1 hour ago, Sonne said:

Τι επαγγελματική αποκατάσταση έχει το χημικο(και Ελλάδα και εξωτερικο)?Και γενικότερα ενδιαφέρομαι για φαρμακοβιομηχανίες,έρευνα ή πετρέλαια γνωρίζει κανείς τι παίζει σε αυτούς τους τομείς ;

Τέλος έχω διαβάσει ότι για να βρει κανείς δουλειά σε καλή θέση με καλους μισθουσ έξω κυρίως είναι απαραίτητο ένα μεταπτυχιακό τουλάχιστον εάν όχι διαδακτορικο ισχύει; Είναι τόσο ανταγωνιστικό ;

Είναι σχετικά απαιτητική σχολή (όχι όμως όσο παλαιότερα και πιο εύκολο από το φυσικό, αλλά σε καμία περίπτωση εύκολη σχολή) με πολλά υποχρεωτικά (θα πρέπει να πας δηλαδή). Δίνει πολλές διεξόδους όπως αυτές που ανέφερες καθώς και στην εκπαίδευση και στην οινολογία. Για φαρμακοβιομηχανίες πιο απαιτητικά λόγω μεγάλου ανταγωνισμού (φαρμακοποιοί, βιολόγοι και λοιποί βιοεπιστήμονες). Το διδακτορικό αν δεν θες έρευνα/ακαδημαϊκή καριέρα κατά 99% δεν χρειάζεται (υπάρχουν εξαιρέσεις όπως η απαίιτηση του ISO ο υπεύθυνος να έχει phd).

• Like 1
Δημοσ.
Στις 1/8/2023 στις 11:04 ΠΜ, Sonne είπε

Δεν θα το έλεγα. Γενικά υπάρχει μεγάλη απορρόφηση. Επειδή το εργαστήριο είναι συνήθως το Α και το Ω, πολλές φορές είναι σημαντικότερη η γνώση ορισμένων τεχνικών (π.χ υγρής/αέριας χρωματογραφίας), παρά η ύπαρξη έξτρα πτυχίων. Όχι προφανώς ότι δεν προσθέτουν κάτι, αλίμονο, αλλά ότι απλώς δεν είναι απολύτως απαραίτητα. 

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 1/8/2023 στις 11:04 ΠΜ, Sonne είπε

Έχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αγγίζει πολλά πράγματα. Τα περισσότερα ωστόσο δεν αφορούν την Ελλάδα μια και εδώ οι θέσεις σε βιομηχανίες, εργαστήρια κτλ. είναι λίγες (Τα περισσότερα είναι στην Αθήνα) και οι μισθοί γενικώς χαμηλοί  Αν θες να ρίξεις πολύ διάβασμα και να πας εξωτερικό για να βγάλεις λεφτά τότε αξίζει, είναι όμως μεγάλη ευθύνη (υπάρχουν κίνδυνοι). Επίσης καλό είναι να έχεις κάνει μεταπτυχιακό π.χ. στην Αγγλία αν θες να βρεις δουλειά αργότερα εκεί. Τώρα, για την Ελλάδα πιο πολύ παίζει ο δάσκαλος. Επειδή οι χημικοί δουλεύουν σε πολλούς τομείς είναι πιο εύκολο να διοριστείς σε σχολείο ως χημικός από ότι π.χ. ως φιλόλογος αλλά και πάλι θα πρέπει να έχεις μαζέψει μόρια (με μεταπτυχιακό, ως αναπληρωτής, με ξένες γλώσσες και με κάποια άλλα κριτήρια) ώστε να γίνει αυτό. 

Όσον αφορά αυτά που σε ενδιαφέρουν, οι φαρμακοβιομηχανίες είναι καλή φάση, θα πρέπει να μάθεις όμως άπειρη οργανική χημεία, για τα πετρέλαια δεν έχω άποψη και όσον αφορά την έρευνα εκεί 1000% θα κάνεις διδακτορικό και μεταδιδακτορικο και να ξέρεις είναι πολύ λίγοι αυτοί που ασχολούνται. Προσωπικά ξέρω άτομο που έχει φάει τα νιάτα του 10 χρόνια τώρα (προπτυχιακό,μεταπτυχιακό,διδακτορικό,μεταδιδακτορικό) στο χημικό και παρόλο που θέλει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα (που δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές) είναι αναγκασμένος να πάει στο εξωτερικό για να κατορθώσει να ασχοληθεί με έρευνα (Ο συγκεκριμένος έχει ασχοληθεί με φυσικοχημεία).

Μια κοπέλα που είχε ασχοληθεί με φαρμακοβιομηχανίες και σπούδασε και Αγγλία αν δεν κάνω λάθως έπαιρνε κοντά στα 2.000 ευρώ σε φαρμακοβιομηχανία της Αθήνας από ότι είχα ακούσει αλλά μιλάμε για φαρμακοβιομηχανίες που είναι κορυφαία ειδικότητα ως προς το χρήμα και χρειάζεται απίστευτο κόπο για να τη σπουδάσεις. . στο εξωτερικό τα χρήματα είναι πολλαπλάσια. Γενικά στην Ελλάδα κάπου εκεί είναι το ταβάνι εάν έχεις πολύ καλή ειδικότητα, έχω ακούσει και για χιλιάρικο και μάλιστα στις βιομηχανίες της Ελλάδας απ'οσο ξέρω πολλές φορές δεν δηλώνεσαι ως χημικός και αυτό επηρεάζει αρνητικά τον μισθό που θα σου δώσουν.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν σε ενδιαφέρει κάντο, έχει πολλά αντικείμενα και δουλειά θα βρεις. Απλώς αν θες να βγάλεις καλά λεφτά και να ανταμειφτούν οι κόποι που θα έχεις κάνει (και εννοώ χρηματικά και όχι από την πνευματική ικανοποίηση του να διδάσκεις παιδιά κτλ. επειδή λεφτά ως δάσκαλος πολύ απλά δεν θα βγάλεις) τότε στην Ελλάδα θα ζοριστείς πολύ και θα σου πρότεινα να πας στο εξωτερικό.

Τέλος, να τονιστεί πως άλλο χημικό και άλλο χημικών μηχανικών. Οι χημικοί μηχανικοί είναι μηχανικοί με εξειδίκευση στην χημεία, δουλεύουν πιο πολύ σε βιομηχανίες και γενικώς οι θέσεις είναι πολύ λίγες στην Ελλάδα, συνήθως δουλεύουν στο εξωτερικό σε αντίθεση με τους χημικούς. Υπάρχει ολόκληρο θέμα που εξηγεί την διαφορά εδώ στο insomnia.

Επεξ/σία από Nikos_Cor

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...