scarlet4 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2023 Καλησπέρα! Φέτος έδωσα πανελλήνιες και μπήκα στο τμήμα στατιστικής του οπα. Ήταν από τις πρώτες επιλογές μου φυσικά αλλά αισθάνομαι ότι πραγματικά δεν ξέρω τι θα αντιμετωπίσω από Οκτώβρη ακόμα και τώρα που έχω κάνει την έρευνα μου . Αν υπάρχει κάποιος που έχει σπουδάσει η γνωρίζει θα ήθελα να με κατατοπίσει.
George_pzg21 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2023 Το τμήμα Στατιστικής, θέλει καλά μαθηματικά και τίποτα άλλο. Δουλειά βρίσκεις άνετα, και μάλιστα σε εντελώς διαφορετικούς κλάδους. Με ένα μαστερ μετά, μπορείς να εξειδικευτείς από οικονομικά μέχρι βιοστατιστική. Το προτείνω ανεπιφύλακτα, για όσους τους αρέσουν τα μαθηματικά και θέλουν να βρουν εύκολα δουλειά. ΟυσιαστικάΤο τμήμα του Πειραιά είναι αφοσιωμένο στα ασφαλιατικά. Του ΟΠΑ είναι πιο τεχνικό τμήμα. Κατά τη γνώμη μου η στατιστική θα σου δώσει πιο εύκολα δουλειά είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. 1 1
Spykakos88 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2023 Είμαι στο πτυχίο στο αντίστοιχο τμήμα του Πειραιά και όπως είπε ο προλαλήσας, ναι έχουμε και ασφαλιστικά μαθήματα. Μπορεί τα μαθηματικά να σου φανούν πολλά και να πελαγώνεις ώρες ώρες, αλλά αν διαβάζεις με σύστημα και έχεις και υπομονή, τότε θα δεις την πραγματική αξία του αντικειμένου. Στην ουσία αυτό που θα κάνεις είναι να μπορείς να δώσεις εμπεριστατωμένες απαντήσεις με βάση τα δεδομένα που σου δίνουν. Και πίστεψε με, κάθε επιχείρηση χρειάζεται κάποιον να του δίνει απαντήσεις. 1 1
George_pzg21 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2023 Γενικά θεωρώ πως και από οικονομικά στο προπτυχιακό να είσαι, με ένα μάστερ σε applied statistics και εξειδίκευση στη στατιστική πλευρά των οικονομικών...θα έχεις πολλές ευκαιρίες επαγγελματικά 1
truman2193 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) Θέλει γερό στομάχι, θα πήξεις με τόσα μαθηματικά, εκτός αν τα αγαπάς. Δύσκολη σχολή, γι'αυτό έχει τόσο χαμηλή ζήτηση -και συνεπώς βάση. Η επαγγελματική αποκατάσταση απ'ότι ξέρω είναι άριστη, μπαίνεις ουσιαστικά όπου θες και σχετίζεται με στατιστική & μαθηματικά, ειδικά με ένα καλό μεταπτυχιακό πχ data science, σου ανοίγει κι άλλες πόρτες. Μισθοί επίσης υψηλοί. Αλλά δύσκολο τμήμα, ξαναλέω. Επεξ/σία 2 Αυγούστου 2023 από truman2193 1 1
George_pzg21 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2023 32 λεπτά πριν, truman2193 είπε Θέλει γερό στομάχι, θα πήξεις με τόσα μαθηματικά +προγραμματισμό φουλ
scarlet4 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Στις 2/8/2023 στις 8:44 ΜΜ, truman2193 είπε Θέλει γερό στομάχι, θα πήξεις με τόσα μαθηματικά, εκτός αν τα αγαπάς. Δύσκολη σχολή, γι'αυτό έχει τόσο χαμηλή ζήτηση -και συνεπώς βάση. Η επαγγελματική αποκατάσταση απ'ότι ξέρω είναι άριστη, μπαίνεις ουσιαστικά όπου θες και σχετίζεται με στατιστική & μαθηματικά, ειδικά με ένα καλό μεταπτυχιακό πχ data science, σου ανοίγει κι άλλες πόρτες. Μισθοί επίσης υψηλοί. Αλλά δύσκολο τμήμα, ξαναλέω. Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις απαντήσεις!! Μια τελευταία ερώτηση Επειδή ακριβώς είναι απαιτητικό τμήμα πιστεύετε ότι μια δουλειά part time μπορεί να συνδυαστεί εύκολα παράλληλα με παρακολούθηση;
George_pzg21 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2023 12 ώρες πριν, scarlet4 είπε Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις απαντήσεις!! Μια τελευταία ερώτηση Επειδή ακριβώς είναι απαιτητικό τμήμα πιστεύετε ότι μια δουλειά part time μπορεί να συνδυαστεί εύκολα παράλληλα με παρακολούθηση; Κοίταξε θα σου πω την αλήθεια όπως είναι...όσοι φίλοι μου βρέθηκαν στο στατιστικό και βρήκαν δουλειά...δεν την έβγαλαν ποτέ τη σχολή Είναι αρκετά απαιτητική και θα σου έλεγα τα πρώτα χρόνια 1ο και 2ο έτος να δώσεις έμφαση στη σχολή και να δουλεύεις τα καλοκαίρια...μην αφήσεις μαθήματα γιατί θα μαζευτούν πολλά και μετά θα τρέχεις... Από το 3ο έτος και μετά αν δεν χρωστάς πολλά ναι μια part time δουλειά θα ήταν πολύ κομπλέ 1
logistoulis Δημοσ. 4 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, George_pzg21 είπε Κοίταξε θα σου πω την αλήθεια όπως είναι...όσοι φίλοι μου βρέθηκαν στο στατιστικό και βρήκαν δουλειά...δεν την έβγαλαν ποτέ τη σχολή Είναι αρκετά απαιτητική και θα σου έλεγα τα πρώτα χρόνια 1ο και 2ο έτος να δώσεις έμφαση στη σχολή και να δουλεύεις τα καλοκαίρια...μην αφήσεις μαθήματα γιατί θα μαζευτούν πολλά και μετά θα τρέχεις... Από το 3ο έτος και μετά αν δεν χρωστάς πολλά ναι μια part time δουλειά θα ήταν πολύ κομπλέ Το στατιστικό τουλάχιστον στο παπει που έχω άποψη (και έχω τελειώσει) έχει μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν το βγάζουν ποτέ γιατί θέλει σοβαρό διάβασμα και δεν είναι τόσο απλό Παρόλα αυτά δουλειά βρίσκεις μια χαρά και ειδικά αν δουλεύεις με οικονομολόγους η σκέψη σου είναι πολύ πιο πρακτική και μεθοδική, γενικά όσοι έχουν βγάλει θετικές επιστήμες θεωρώ ότι έχουν διαφορά στον τρόπο που προσεγγίζουν καταστάσεις. Απλά στη συνέχεια πρέπει να διαβάσεις κι άλλα πράγματα ανάλογα με το τι θα ακολουθήσεις, εγώ πχ χρειάστηκα και χρειάζομαι ακόμα αρκετό διάβασμα σε οικονομικά και ειδικά λογιστική απλά μου φαίνονται σαφώς πιο βάτα σε σχέση με αυτά που είχα σπουδάσει, επίσης και νόμους όταν χρειάζεται να ερμηνεύσω και να εφαρμόσω έχω μια δομημένη σκέψη Από στατιστικό πάντως ξέρω κόσμο να έχει κάνει ένα σωρό διαφορετικά πράγματα. Το θεωρώ μια σωστή βάση που σου δίνει επιλογές για τη συνέχεια. Δεν το μετάνιωσα που σπούδασα στατιστική, είμαι μάλιστα περήφανος για αυτό γιατί για τα κυβικά μου ήταν ένα ζορικο σχολείο, αλλά μου έδωσε περισσότερες επιλογές από ότι ένα καθαρά μαθηματικό τμήμα (που θα ήταν ακόμα πιο ζορικο μεν αλλά δεν θα ήμουν οικονομολόγος με δικαίωμα υπογραφής) Η εργασιακή αποκατάσταση και στη συνέχεια η καριέρα πάντως είναι τελείως άλλο κεφάλαιο, εκεί πρέπει να κάνεις άλλες θυσίες γιατί δυστυχώς δεν τελειώνει το θέμα στο πτυχίο. Επεξ/σία 5 Αυγούστου 2023 από logistoulis 2 1
truman2193 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2023 Στις 3/8/2023 στις 11:01 ΜΜ, scarlet4 είπε Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις απαντήσεις!! Μια τελευταία ερώτηση Επειδή ακριβώς είναι απαιτητικό τμήμα πιστεύετε ότι μια δουλειά part time μπορεί να συνδυαστεί εύκολα παράλληλα με παρακολούθηση; Αν πιάσεις κάτι από το σπίτι πχ teleperformance τότε ίσως ναι. Αλλιώς μάλλον όχι.
stefz25 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2023 Φιλε ημουν λοχρη στο ΟΠΑ και γνωρισα αρκετα παιδια απο το στατιστικο. Θα σου πω το εξης, το στατιστικο ειναι μια σχολη με παρα πολλα μαθηματα επιλογης μεσα απο τις υπολοιπες σχολες του ΟΠΑ το οποιο ειναι τρομερα ωραιο διοτι μπορεις να φτιαξεις ουσιαστικα το δικο σου πτυχιο. Ναι θα λεει στατιστικη αλλα μπορει εσυ να παρεις πολλα μαθηματα χρη/κων πχ η προγραμματισμου επειδη σου αρεσει. Τελος θα σου πω οτι σχολη εχει μαθηματικα και προγραμματισμο αρκετα που στις μερες μας ειναι ο νουμερο ενα συνδιασμος για να βρεις δουλεια αν βαλεις και λιγα οικονομικα μεσα εισαι πενα. Κατι που δεν ανεφερε κανεις ειναι εσυ τι θες να κανεις? θες να γινεις data analyst; θες να γινεις ερευνητης; Γιατι λες ηταν απο τα τμηματα που σ αρεσαν αλλα δεν ξερεις τι θα αντιμετωπισεις. Θα σου πω κατι μιας και ακομα εισαι νεος στη ζωη σου για να φτασεις εκει που θες θα περασεις πολλα βηματα που δεν σ αρεσουν το θεμα ειναι ο προορισμος. Τι εννοω με αυτο στις πανελληνιες οταν εδινα εγω τουλαχιστον οι γιατροι δωσανε μαθηματικα εγω που περασα χρηματοοικονομικα εδωσα φυσικη και χημεια κλπ. Οπως και στο πτυχιο ειχα κατι ραντομ μαθηματα πχ αστικο δικαιο που ελεγα τι φαση; Λονγκ στορι σορτ μην πελαγωσεις με την πρωτη στραβη η με ενα πραγματακι που δεν θα σ αρεσει ποτε δεν θα σ αρεσουν ολα. 1
Sot Wes Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2023 Αποφοίτησα πέρυσι από το συγκεκριμένο τμήμα. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, έχει μια τεράστια γκάμα μαθημάτων επιλογής, τόσο από το ίδιο το τμήμα, όσο και από άλλα τμήματα. Προσωπικά πήρα μόνο από το τμήμα μας και το μετάνιωσα φουλ, αλλά ήμουν κλασικός τουρίστας🤣. Αν μπορείς και σου αρέσουν πάρε οπωσδήποτε Python(Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Υπολογιστών), Αλγορίθμους και Δομές Δεδομένων, γιατί θα σε βοηθήσουν αν ασχοληθείς μελλοντικά σε Analytics, Data Science, Software Engineering, σε interviews. Τώρα το πρώτο έτος θέλει λίγο να το αντέξεις, καθώς ίσως νομίζεις ότι είσαι μαθηματικό, αλλά μόλις κάνεις εκτιμητική, θα ανοίξουν οι ορίζοντες και μετά την πρώτη σου επαφή με γραμμικά μοντέλα, ίσως και να σου αλλάξει ο κόσμος! Είναι δύσκολο γενικά, αλλά αν διαβάζεις, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο! De facto γλώσσα της σχολής είναι η R, γιαυτό όσο νωρίτερα τη μάθεις, τόσο πιο γρήγορα θα αποφοιτήσεις(πέρνα Καρλή γρήγορα!). Έχει πάρα πολλές διεξόδους και πολλές θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα, αν παίξεις τα χαρτιά σου σωστά. Για οτιδήποτε θες στείλε μου και προσωπικό, να τα πούμε καλύτερα! Εύχομαι καλή σταδιοδρομία σε ότι κάνεις!
Actuary Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2023 Καλησπέρα και από εμένα. Αποφοίτησα και εγώ από το Στατιστικό του Πα. ΠΕΙ πριν πολλά χρόνια το 2018 και έπειτα και από το ΠΜΣ "Αναλογιστική Επιστήμη & Διοικητική Κινδυνου" του ίδιου πανεπιστημίου. Γενικά η επιλογή ενός στατιστικού τμήματος όποιο και αν είναι αυτό έχει πολλά μαθηματικά σε συνδυασμό με προγραμματισμό με εφαρμογές σε πολλούς τομείς. Το παπει εστιάζει στην εφαρμογή της Στατιστικής στα χρηματοοικονομικα και στον ασφαλιστικό χώρο (Αναλογιστικη επιστήμη). Να σου τονίσω ότι τα ασφαλιστικά μαθηματικά είναι αρκετά πιο δύσκολα από οποιοδήποτε άλλο στατιστικό τμήμα και είναι υποχρεωτικά. Του ΟΠΑ εστιάζει πιο πολύ στο προγραμματισμό και στο Data Science που είναι πιο hot αυτή την εποχή και έχει πιο πολλές επιλογές μαθημάτων. Σε κάθε περιπτωση οποίο και να σπουδάσεις, εξειδικευεσαι στο μεταπτυχιακό στον τομέα που θες. Οι πιο βασικές εξειδικευσεις για έναν στατιστικό ανάλογα με την επιλογή ΠΜΣ είναι οι παρακάτω : 1)Με το ΠΜΣ " Αναλογιστική Επιστήμη & Διοικητική Κινδυνου" μπορείς να γίνεις Αναλογιστής ή Underwriter σε Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις (Τιμολόγηση, Προβλέψεις μεγεθών ζημιων κλπ) ή Financial Risk Manager σε credit risk ή operational risk τα οποία θέλουν αυστηρά ποσοτικές γνώσεις Στατιστικής πλέον. 2)Με το ΠΜΣ εφαρμοσμένη στατιστική μπορείς αναλόγως κατεύθυνσης να γίνεις data scientist, βίο στατιστικός, Data Analyst κλπ και να αποκτήσεις πιο βαθιές γνώσεις σε Quantitative methods και προγραμματισμό σε Python και R οπότε γενικά είναι πιο ευρύ σαν πεδίο και με πολλές διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Γενικα θα σου πρότεινα να στραφείς σε κομμάτια όπως προγραμματισμό Data Science καθώς έχει πολύ ζουμι αυτή την εποχή και πολλές θέσεις εργασίας σε αντίθεση με τον ασφαλιστικό τομέα που δυστηχως όλο συρρικνώνεται και θα ακολουθεί αυτή την τάση και μελλοντικά κυρίως λόγω της τεχνολογίας ναι το τέλος των παχαιων αγελάδων. Προσωπικά εργάζομαι σε μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες σε νευραλγικό τομέα, στην Αναλογιστική τιμολόγηση ομαδικών. (Group Underwriter) Σίγουρα το background βοήθησε στο να ανταπεξέλθω στην εργασία μου μιας και είναι όλο υπολογισμοί (εκτιμήσεις και προβλέψεις με μοντέλα) και μεταβολές ποσοτήτων. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα