Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, phanispal είπε

Πάντως το να κλειδώνουν τέτοια θέματα δεν είναι πάντα το καλύτερο γιατί πολλές φορές γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις.

Εγώ ας πούμε δεν έχω καν ζώο αλλά έμαθα αρκετά μέσα σε δύο σελίδες, κι ας μην ισχύουν όλα. Θα διαβάσω και αλλού και θα φιλτράρω.

Από ποιον έμαθες αρκετά? Από τον κτηνίατρο BillDano? 😛 

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
23 ώρες πριν, haris_216 είπε

Σημ. Αν η συζήτηση ξεφύγει και πάει προς το "υπάρχουν τόσοι που πεινάνε" δεν θα συμμετάσχω, καθώς ΔΕΝ αφορά το συγκεκριμένο (ή το όποιο σχετικό) νήμα

Ναι αλλά οι γάτες στην Αφρική....

Δημοσ.
On 27/07/2023 at 16:08, paraskeuetriante914 said:

Γεια,ψάχνω μια καλή και φτηνή τροφή για την γάτα μου στειρωμένη ενιληκη έχει κάποια /α να μου προτείνει κάποια.Επεισης τροφές whiskas,friskies,purina είναι καλές ;Μποει επίσης να τρώει και μαγειρευτά φαγητά;

https://www.farmina.com/gr/eshop/ΤΡΟΦΗ-ΓΙΑ-ΤΗ-ΓΑΤΑ-ΣΑΣ/n&d-grain-free-feline/146-chicken-&-pomegranate-neutered.html

Εγώ παίρνω αυτή στα δικά μου, 10kg συσκευασία. Θεωρείται πολύ καλή, χωρίς καθόλου σιτηρά. Υπάρχει και η ίδια με ελάχιστα σιτηρά και λίγο πιο οικονομική. Προσπαθείτε να παίρνετε όσο μεγαλύτερη συσκευασία υπάρχει γιατί γλιτώνεις χρήματα και ίσως μπορέσεις να ανέβεις και σε ποιότητα. Εγώ παίρνω στην αρχή ένα μικρό σακουλάκι για δοκιμή και μετά αν πάνε όλα καλά το μεγαλύτερο μέγεθος.

16 hours ago, Lilith19 said:

Ακριβώς σε αυτά που λες έχω καταλήξει κι εγώ και θέλω να αυξήσω την ποσότητα της υγρής. Με προβληματίζει το οικονομικό κυρίως, η wellfed για παράδειγμα που τους δίνω, συνιστά 300 γρ/μέρα για 5-7 κιλά. Εμένα τα δικά μου είναι δύο και το καθένα ζυγίζει 8 🙃 Η bozita είναι εξίσου ποιοτική; Είδα εχει την ίδια τιμή με την wellfed, στην διπλάσια ποσότητα, οπότε εκεί κάτι κάνουμε. Βέβαια σε διάφορα πετ τώρα που την βλέπω, δεν αναφέρει συνιστώμενη δοσολογία. Εσύ τι αναλογία υγρής -ξηράς δίνεις στο περίπου;

Δες και την Schesir. Παίρνω συνήθως κοτόπουλο και μέσα έχει κομμάτια λες και έχεις το έχεις ψιλοκοψει, άσε που μυρίζει σσν φαγητό. Είναι πάντως και αρκετά ακριβή.

• Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 31/7/2023 στις 8:21 ΜΜ, Haldol είπε

Ας καταθέσω κι εγώ την άποψή μου, μιας και έχω ψάξει κατιτίς (και online, και σε μελέτες, και σε κτηνιάτρους, μπλα, μπλα, μπλα):

Η γάτα ως αμιγώς σαρκοφάγο ζώο, τρέφεται κατ' αποκλειστικότητα με ζωικά προϊόντα. Η ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων που προσλαμβάνει στη φύση, προέρχεται συνήθως από το στομάχι κάποιου ζώου (ποντίκι ή πουλί) που έφαγε. Ο άνθρωπος είναι παμφάγος, με μία «τίμια» ικανότητα για κατανάλωση κρέατος, ως ευκαιριακή τροφή. Ο σκύλος είναι επίσης παμφάγος, αλλά με πολύ μεγαλύτερη «εξειδίκευση» στο κρέας από ότι εμείς. Η γάτα όμως, είναι 100% σαρκοφάγο. Λιοντάρι δηλαδή! Απλά πιο μικρό.

Με βάση τη βιολογία του ζώου, η γάτα πρέπει να τρέφεται με κρέας, κρέας, κρέας. Κρέας εννοώ απ' όλα, όχι μόνο μυϊκό ιστό. Και όργανα, και λίπος, και κόκκαλα (ποτέ μαγειρεμένο κόκκαλο, μόνο ωμό), απ' όλα. Μη νομίζετε ότι όταν πιάσει τον Μίκυ Μάους ξεδιαλέγει τι θα φάει. Η επονομαζόμενη και "whole prey" αναλογία, που είναι αυτό που θα κατανάλωνε «εκεί έξω», έχει λίγο απ' όλα, με τους υδατάνθρακες ν' αποτελούν ένα μικρό μέρος (κοντά στο 10%) και πολλή, πολλή, πολλή υγρασία! Εδώ όμως έρχεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σπιτική διατροφή κατοικιδίων γατώνε. Η παντελής απουσία υγρασίας! Το θήραμα, ότι και να είναι αυτό κάθε φορά, αποτελείται κυρίως από νερό. Ακόμα και στο ανθρώπινο σώμα το νερό αποτελεί περίπου του 70% της μάζας. Η ξηρά τροφή, είτε μιλάμε για την πιο σκουπιδέ (Whiskas, Friskies), ή την πιο ακριβή, επώνυμη και καλή (Acana, Orijen, Wellness, Carnilove, κ.λπ) έχει ελάχιστη υγρασία, συνήθως 5-10 %. Γι' αυτό και λέγεται «ξηρά» τροφή (:P). Δυστυχώς το μπολάκι με το νερό, δε βοηθάει πολύ, διότι η γάτα δε πίνει πολύ νερό... δεν είναι σκύλος, να πάει χλάπα - χλούπα στο μπολ να κατεβάσει κάνα λίτρο. Αυτή η έλλειψη υγρασίας μετά από χρόνια οδηγεί σε προβλήματα, με κυριότερες τις νεφρολιθιάσεις. Πρακτικά, μία διατροφή αποκλειστικά με ξηρά τροφή σε αποκλειστικά οικόσιτη γάτα (που δε βγαίνει ποτέ έξω), τη σκοτώνει, ακόμα και αν δε τη σκοτώσει κυριολεκτικά.

Κονσέρβα τώρα... πάλι έχει τα δικά της θεματάκια, αλλά όπως λένε αρκετοί, «η χειρότερη κονσέρβα είναι καλύτερη από την καλύτερη κροκέτα». Πρακτικά, μίας μεσαίας κατηγορίας κονσέρβα (όχι οι πανάκριβες με 2€ τα 85 gr σε φακελάκι) αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από κρέας με πολλή υγρασία. Τροφές σε αυτή την κατηγορία είναι η Leonardo, η Bozita, η Wellfed, και άλλες. Και μας λύνει το βασικό - βασικότατο πρόβλημα με την μηδενική υγρασία στην κροκέτα. Όμως, συνήθως οι κονσέρβες είναι λιγότερο «μελετημένες» στα συστατικά τους, ενώ αρκετές φορές για πρακτικούς λόγους, τους λείπουν συστατικά που θέλει το γατερό μας, τα οποία υπάρχουν στη ξηρά. Έτσι είναι πολύ δύσκολο (ή μάλλον, λάθος) να δουλευτούν σαν αποκλειστική πηγή τροφής. 

Τρίτη κατηγορία... BARF. Μπορείς να ψωνίζεις κρέατα, να τα συντηρείς, να τα ξεπαγώνεις, να μελετάς τις αναλογίες, να τ' αλέθεις, κ.λπ; Κάντο. Ενώ σαν διατροφή πλησιάζει όσο πιο πολύ γίνεται στο "whole-prey", πάσχει τρομερά στην πρακτικότητα, οπότε ο περισσότερος κόσμος (που δεν είναι άνεργος κληρονόμος μεγαλοπορτοφολά) καταφεύγει σε λύσεις τύπου «σαλαμάκι», για τα οποία ελληνικά σαλαμάκια, έχουν ακουστεί... αρκετά. Για να το πω κομψά. Μέχρι και πλαστικά έχουν βρει μέσα.

Η πρότασή μου για κάποιον που επιθυμεί τη βέλτιστη διατροφή, χωρίς όμως να ζει με μοναδικό σκοπό στη ζωή του να ταΐσει τις γάτες; Μεικτά. Ταΐζουμε κυρίως υγρή τροφή (ποιοτική κονσέρβα), χωρίς όμως να αφαιρούμε τη ξηρά από το μενού, τόσο για την πρακτικότητα, όσο και για το λόγο που έγραψα πιο πριν (έξτρα θρεπτικά συστατικά). Όμως η ξηρά θα πρέπει να είναι απαραίτητα «από το πάνω ράφι». Εάν έχετε την υπομονή, και τη διάθεση για μελέτη, μπορείτε να κάνετε και μερική BARF, αλλά μη την κάνετε αποκλειστικά, διότι θα καταλήξετε να την κάνετε είτε λάθος, ή με «εκπτώσεις», που απλά θα σας γυρίσουν πίσω στο επίπεδο «κονσέρβα» (ποιοτικώς).

Τέλος, προτείνω στην ξηρά το... ελεύθερο mode (αυτό που λέμε «ελεύθερη σίτιση»). Πέρα από το ότι έχει πολλά και σημαντικά ψυχολογικά οφέλη για τη γάτα (και ας είναι αφύσικο σα λογική γι' αυτές), μας ισορροπεί το τάισμα, και δε τρώνε και πολλή κιόλας... αφού τρέφονται κυρίως με υγρή, μόλις πάρουν χαμπάρι ότι 2 γεύματα την ημέρα έχουν φρέσκο, ζουμερό κρεατάκι, δε πρόκειται να κάτσουν να φάνε την κροκέρα. Ίσως να τσιμπήσουν που και που κάνα κομματάκι . Αλλά αυτό, το θέλουμε!

Τέλος, pleasάρω να μη δούμε ατάκες «ταΐζω αποκλειστικά σκουπιδοξηρά του super market μια ζωή και ο γάτης έζησε μέχρι τα 16». Δε θα διαφωνήσω. Και ο παππούς μου πέθανε στα 102 καπνίζοντας περισσότερο από ασυντήρητο Golf TDI 20-ετίας που καίει τηγανόλαδο. Αυτό δε σημαίνει ούτε ότι έζησε «καλά» (εννοώ να'ταν υγιής, με καλύτερη φυσική κατάσταση), ούτε ότι τα 102 θα'ταν το max του αν δεν είχε ανταλλάξει τα πλεμόνια του με καταλύτη EURO 4. Δυστυχώς όμως οι γάτες δεν έχουν τρόπο να μας πούνε «τι μ@λ@κίες με ταΐζεις». Και πολύς κόσμος, ακόμα και όταν έρθει μία από τις πολλές ασθένειες που φέρνει η κακή διατροφή, είτε με ολέθριες συνέπειες (θάνατο), ή με δυσβάσταχτα ιατρικά έξοδα (επέμβαση, ή θεραπεία), δε την αποδίδει στη διατροφή, αλλά στην ηλικία, ή σε ατύχημα (χτύπησε), ή οτιδήποτε άλλο. Και άντε να τους πείσεις για το ανάποδο. Αφού τη ζημιά άμα τρώει άχυρα η γάτα δε θα την πάθει 1-2 ετών, θα την πάθει πολύ πιο μετά. Δε χαλάνε σε 2 μήνες τα νεφρά, εκτός και αν τις ταΐσεις... ασβέστη. Ούτε ο εγκέφαλος. Ούτε η καρδιά. Ούτε τίποτε άλλο. Σε βάθος χρόνου έρχονται οι συνέπειες.

Μια ερώτηση ως μη σχετικός. Εφόσον στις ξηρές τροφές δεν υπάρχει πολύ υγρασία και η γάτα δεν πίνει πολύ νερό από το μπολ. Θα μπορούσε κάποιος να μουλιάσει την ξηρά τροφή με μικρή ποσότητα νερού και να την φάει έτσι η γάτα η είναι λάθος και άσκοπο να γίνει κάτι τέτοιο ; 

Δημοσ.
6 hours ago, Basilhs23___ said:

Μια ερώτηση ως μη σχετικός. Εφόσον στις ξηρές τροφές δεν υπάρχει πολύ υγρασία και η γάτα δεν πίνει πολύ νερό από το μπολ. Θα μπορούσε κάποιος να μουλιάσει την ξηρά τροφή με μικρή ποσότητα νερού και να την φάει έτσι η γάτα η είναι λάθος και άσκοπο να γίνει κάτι τέτοιο ; 

Ναι, και το κάνουν και αρκετοί. Βέβαια πολλά γατιά θα «σνομπάρουν» τη μουλιασμένη ξηρά. Είναι που 'ναι, τη νερώσαμε κιόλας, και την κοιτάνε με μισό μάτι. Οπότε αρκετοί τη μουλιάζουν και με κάτι πιο νόστιμο, π.χ. ζωμό. Δε βλέπω που θα έπασχε (διατροφικά εννοώ).

Το σαφές αρνητικό για 'μενα σ' αυτό το σενάριο, είναι ότι μηδενίζει τη δυνατότητα για ελεύθερη σίτιση που προσφέρει η ξηρά, αφού πλέον μιλάμε αποκλειστικά για μερίδες (δε μπορούμε ν' αφήσουμε μουλιασμένη τροφή έξω για ώρες). 

Spoiler

Αα και μιας και μιλάμε για γάτες, την ώρα που γράφω το post, η μικρή εντόπισε έντομο στην άλλη άκρη του χώρου από εκεί που ήταν (απόσταση 6 μέτρα) και πήγε γραμμή να το χάψει. Εγώ δε το έβλεπα καν μέχρι που έκατσε στην (άσπρη) κουρτίνα, λέω τι την έπιασε; Άσχετο, αλλά ήταν «συμβαίνει τώρα», οπότε έπρεπε να το πω!

:P

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 31/7/2023 στις 12:34 ΜΜ, haris_216 είπε

Ναι, το φαϊ της γάτας (του σκύλου, του παπαγάλου, του φιδιού, της χελώνας, κλπ) και γενικά οποιουδήποτε pet μπορεί να έχουμε στο σπίτι ΜΠΟΡΕΙ να κοστίζει πιο ακριβά από του ανθρώπου (ιδιοκτήτη). Και ο λόγος είναι ότι (καλώς ή κακώς) το pet είναι πλέον μέλος της οικογένειας και (ειδικά αν έχει κάποιο θέμα υγείας) δεν μπορείς να σκεφτείς να κάνεις οικονομία και να μην κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Προσωπικά μια χαρά κοιτάω προσφορές για μένα ή μπορεί να έχω καταναλώσει και "ληγμένα" (με την όποια εξήγηση θέλει να δώσει κανείς :P) και την ίδια στιγμή να ακριβοπληρώνω κάποια φαρμακευτική τροφή για τα pet μου, που έχουν θέματα υγείας/ηλικίας.

Σημ. Αν η συζήτηση ξεφύγει και πάει προς το "υπάρχουν τόσοι που πεινάνε" δεν θα συμμετάσχω, καθώς ΔΕΝ αφορά το συγκεκριμένο (ή το όποιο σχετικό) νήμα

Υπάρχει όμως κάποια επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι με whiskas θα ζήσει 5 χρόνια ενώ με την υπερτροφή των 30 ευρώ το κιλό θα ζήσει 20 χρόνια;

ή απλά το επαναλαμβάνουμε επειδή το είπε κάποιος σε ένα pet store;

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Υπάρχει όμως κάποια επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι με whiskas θα ζήσει 5 χρόνια ενώ με την υπερτροφή των 30 ευρώ το κιλό θα ζήσει 20 χρόνια;

ή απλά το επαναλαμβάνουμε επειδή το είπε κάποιος σε ένα pet store;

Δε νομίζω πουθενά να ανέφερα για αύξηση προσδόκιμου ηλικίας ή κάτι σχετικό. Και ειδικά για mainstream μάρκες ή τύπους φαγητού

Μίλησα απλά για φαρμακευτικές τροφές (όχι πιο "μάρκα" αλλά τροφές που δίνονται για συγκεκριμένο ιατρικό λόγο) και οι οποίες σίγουρα στοιχίζουν. Και στη δική μου περίπτωση αφορούν γάτους αρκετά μεγάλης ηλικίας και με τα αναμενόμενα θέματα υγείας.

Και βέβαια δεν παίρνω την πληροφόρησή μου για ιατρικά θέματα από το pet store, όπως δεν παίρνω για τα κλιματιστικά (άσχετο) από τον Κωτσόβολο ή για τα πλακάκια από το Praktiker. Μπορεί να παίρνω το προϊόν από τα παραπάνω αλλά έχω πάρει τις πληροφορίες μου και τις αποφάσεις μου από αλλού.

• Like 1
Δημοσ.

κατανοητό, εγώ γενικά μιλούσα γιατί έχει αναφερθεί αρκετές φορές το θέμα ποιότητας τροφών.

Προφανώς η φαρμακευτική αγωγή ή επεμβάσεις χειρουργικές κλπ θα επεκτείνουν την ζωή ή θα την διευκολύνουν. 

Εγώ αναφερόμουν περισσότερο στο θέμα της τροφής σε μια μέση υγιή γάτα επειδή υπάρχει αρκετός σνομπισμός σε αυτό το θέμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...