iceblazer Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Καλησπέρα σε όλους, Ψάχνω να αγοράσω την πρώτη μου Mirrorless κάμερα για να ασχοληθώ με το άθλημα. Γενικά επειδή δεν ξέρω αν θα με κρατήσει ή όχι δεν θέλω για αρχή να δώσω πολλά χρήματα. Δεν με πειράζει για καινούργια ή μεταχειρισμένη. Κοιτάω από 300 έως 500 ευρώ. Όπου τα 500 να είναι για κάτι που θα αξίζει την διαφορά από τα 300. Για αρχή θα ήθελα να δω με έναν φακό μέχρι να την μάθω και μετά θα κοιτάξω και για άλλους φακούς ή και μηχανή. Σίγουρα όμως θέλω mirrorless. Φωτογραφίες που θέλω να τραβήξω είναι λίγο απ' όλα ίσως με περισσότερη έμφαση σε τοπία και αστροφωτογραφία. Δεν ζητάω με αυτά τα λεφτά και τις μηδενικές γνώσεις που έχω να κάνω παπάδες αλλά θα ήθελα κάτι αξιοπρεπές για αρχάριο για να αποκτήσω μία καλή γνώμη. Ευχαριστώ 1
highpriest Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Πολύ σφιχτό το budget για να βάλεις και την αστροφωτογραφία μέσα στο παιχνίδι. Θα την αφήσω εκτός. Στα χρήματα που λες , επίσης ξεχνάς και Full Frame κάμερες. Με 500 ευρώ ίσα που θα πάρεις το παλιό σώμα mirrorless FF της Sony Α7. Αν είχες σκοπό να ασχοληθείς σίγουρα θα σου έλεγα να πας προς τα εκει, αλλά αφου δεν ξέρεις ακόμη τι θα κάνεις, απο εμένα είναι όχι FF, επειδή μετά αυξάνονται εκθετικά τα κόστη σε φακούς και λοιπό εξοπλισμό. Για εμένα το σίγουρο στοιχημα είναι να πας σε Micro Four Thirds. Μια φτηνή Olympus E-M10 ii ή και iii . Μια panasonic G80 ή και GH4. Όλες οι παραπάνω παίζουν απο 200 έως 400 ευρώ μεταχειρισμένες Για φακό θα σου πρότεινα ή έναν πολύ ανοικτό prime 25mm f/1,8 της Olympus , 20mm f/1.7 της Lumix ή κάποιον ζουμ που δεν θα είναι τόσο φωτεινός, αλλά θα έχεις μεγαλύτερη ευελιξία. Ο 12-60mm f/3.5-5,6 της Lumix είναι πολύ καλή επιλογή σε σχέση με τους Olympus που στις φτηνές σειρές έχουν ψιλοθεματάκια στον μηχανισμό του ζουμ. Οι παραπάνω φακοί παίζουν απο 200 έως 300 ευρώ μεταχειρισμένοι. Να ξέρεις, σε όσο πιο μεγάλο σένσορα πας αν δεν επιλέξεις τελικά Μ4/3, τόσο τα κόστη θα αυξάνονται, όχι μονο στο σώμα της μηχανής, αλλά και στους φακούς. Εναλλακτικά με το budget σου μπορείς να πάρεις κάτι καλύτερο σε DSLR, αλλά εκει πρόκειται πλέον για παρατημένο σύστημα απο όλες τις εταιρίες (πλην Pentax) με ότι αυτό συνεπάγεται. 3
DVaderLa Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 1 ώρα πριν, highpriest είπε Για εμένα το σίγουρο στοιχημα είναι να πας σε Micro Four Thirds. Μια φτηνή Olympus E-M10 ii ή και iii . Μια panasonic G80 ή και GH4. Εγώ θα κοιτούσα και τη gx80. 1
iceblazer Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αρκετά κατοτοπιστικες. Επειδή κοιτούσα παράλληλα μοντέλα και σχόλια μια Canon m50 ή καποια Sony 6000 series θα ήταν καλύτερη από την Olympus? 1
highpriest Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 1 ώρα πριν, iceblazer είπε Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αρκετά κατοτοπιστικες. Επειδή κοιτούσα παράλληλα μοντέλα και σχόλια μια Canon m50 ή καποια Sony 6000 series θα ήταν καλύτερη από την Olympus? Στο budget που έθεσες, αυτή είναι μια άγονη ερώτηση. Άγονη απο την άποψη πως δεν θα σου δώσει απάντηση βασισμένη σε αντικειμενικά κριτήρια. Καλύτερη η Μ50, ή η Α6000, με τι φακό; Και καλύτερες απο την Olympus, ή την Panasonic; Ποιά Olympus και ποια Panasonic; Και με τι φακό; Και αφού φτάσαμε στην Α6000 που κοντεύει τα 500 ευρώ μεταχειρισμένη μόνο σώμα, γιατί όχι μια Fuji ΧΤ-1 ή και Χ-Τ20; Που έχει και το πιο "σταθερό" κροπ σύστημα (απο την άποψη πως δεν θα το παρατήσει ή αλλάξει εύκολα, αφού μόνο αυτό έχει, άρα κάθε φακός είναι και επένδυση για το μέλλον) Καταλαβαίνεις που το πάω, φαντάζομαι... Οι προτάσεις παραπάνω έχουν να κάνουν με ολοκληρωμένα σύνολα στο μπάτζετ που έθεσες, για να μπορέσεις να μάθεις φωτογραφία με μηχανές με όσο το δυνατόν περισσότερα features. Είσαι στην φάση της εκμάθησης. Δεν ξέρεις ακόμη τι θέλεις να κάνεις. Πχ καλύτερη η Μ50 αν θέλεις να κάνεις vlog, επειδή έχει πολύ δυνατό autofocus. Αλλά η χειρότερη λύση απο όσες αναφέρθηκαν αν θες να κάνεις φωτογραφία, μιας και δεν έχει ούτε σταθεροποίηση, ούτε σοβαρή σειρά native φακών, και έχει παρατηθεί απο την canon και σαν σύστημα. Καταλαβαίνεις πως όλες οι συγκρίσεις σχετικά με το "καλύτερη" απαιτούν μια βαθιά γνώση του αντικειμένου τόσο γενικά, όσο και ειδικά για το τι θέλεις να κάνεις. Αν δεν κάνεις την κίνηση να πάρεις την πρώτη, να την ζεζουμίσεις και να πεις: -Αυτά που δεν έχει, μου λείπουν και τα ψάχνω στην επόμενη -Κάποια απο αυτά που έχει, δεν με ενδιαφέρουν και δεν θα τα αναζητήσω στην επόμενη σε φιλολογικό επίπεδο όλες θα είναι καλές, αλλά καμία δεν θα είναι καλή επειδή δεν θα είναι δυνατή σε όλα τα σημεία (ειδικά σε αυτό το budget) ...και για να μην απογοητευτείς στο κυνηγι της "καλύτερης" σου λέω πως και χρόνια μετά, ακόμη και αν έχεις 3-4 διαφορετικά σώματα, πάλι κάτι θα σου λείπει που θα το έχει μια άλλη κάμερα.😉 2 1
babisskg Δημοσ. 26 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, highpriest είπε Στο budget που έθεσες, αυτή είναι μια άγονη ερώτηση. Άγονη απο την άποψη πως δεν θα σου δώσει απάντηση βασισμένη σε αντικειμενικά κριτήρια. Καλύτερη η Μ50, ή η Α6000, με τι φακό; Και καλύτερες απο την Olympus, ή την Panasonic; Ποιά Olympus και ποια Panasonic; Και με τι φακό; Και αφού φτάσαμε στην Α6000 που κοντεύει τα 500 ευρώ μεταχειρισμένη μόνο σώμα, γιατί όχι μια Fuji ΧΤ-1 ή και Χ-Τ20; Που έχει και το πιο "σταθερό" κροπ σύστημα (απο την άποψη πως δεν θα το παρατήσει ή αλλάξει εύκολα, αφού μόνο αυτό έχει, άρα κάθε φακός είναι και επένδυση για το μέλλον) Καταλαβαίνεις που το πάω, φαντάζομαι... Οι προτάσεις παραπάνω έχουν να κάνουν με ολοκληρωμένα σύνολα στο μπάτζετ που έθεσες, για να μπορέσεις να μάθεις φωτογραφία με μηχανές με όσο το δυνατόν περισσότερα features. Είσαι στην φάση της εκμάθησης. Δεν ξέρεις ακόμη τι θέλεις να κάνεις. Πχ καλύτερη η Μ50 αν θέλεις να κάνεις vlog, επειδή έχει πολύ δυνατό autofocus. Αλλά η χειρότερη λύση απο όσες αναφέρθηκαν αν θες να κάνεις φωτογραφία, μιας και δεν έχει ούτε σταθεροποίηση, ούτε σοβαρή σειρά native φακών, και έχει παρατηθεί απο την canon και σαν σύστημα. Καταλαβαίνεις πως όλες οι συγκρίσεις σχετικά με το "καλύτερη" απαιτούν μια βαθιά γνώση του αντικειμένου τόσο γενικά, όσο και ειδικά για το τι θέλεις να κάνεις. Αν δεν κάνεις την κίνηση να πάρεις την πρώτη, να την ζεζουμίσεις και να πεις: -Αυτά που δεν έχει, μου λείπουν και τα ψάχνω στην επόμενη -Κάποια απο αυτά που έχει, δεν με ενδιαφέρουν και δεν θα τα αναζητήσω στην επόμενη σε φιλολογικό επίπεδο όλες θα είναι καλές, αλλά καμία δεν θα είναι καλή επειδή δεν θα είναι δυνατή σε όλα τα σημεία (ειδικά σε αυτό το budget) ...και για να μην απογοητευτείς στο κυνηγι της "καλύτερης" σου λέω πως και χρόνια μετά, ακόμη και αν έχεις 3-4 διαφορετικά σώματα, πάλι κάτι θα σου λείπει που θα το έχει μια άλλη κάμερα.😉 📸👍✅ 20 ώρες πριν, iceblazer είπε Καλησπέρα σε όλους, Ψάχνω να αγοράσω την πρώτη μου Mirrorless κάμερα για να ασχοληθώ με το άθλημα. Γενικά επειδή δεν ξέρω αν θα με κρατήσει ή όχι δεν θέλω για αρχή να δώσω πολλά χρήματα. Δεν με πειράζει για καινούργια ή μεταχειρισμένη. Κοιτάω από 300 έως 500 ευρώ. Όπου τα 500 να είναι για κάτι που θα αξίζει την διαφορά από τα 300. Για αρχή θα ήθελα να δω με έναν φακό μέχρι να την μάθω και μετά θα κοιτάξω και για άλλους φακούς ή και μηχανή. Σίγουρα όμως θέλω mirrorless. Φωτογραφίες που θέλω να τραβήξω είναι λίγο απ' όλα ίσως με περισσότερη έμφαση σε τοπία και αστροφωτογραφία. Δεν ζητάω με αυτά τα λεφτά και τις μηδενικές γνώσεις που έχω να κάνω παπάδες αλλά θα ήθελα κάτι αξιοπρεπές για αρχάριο για να αποκτήσω μία καλή γνώμη. Ευχαριστώ Λογικά τα ερωτήματα ......... κι' αν πάς λίγο πιο πέρα , θα δείς και τι ποικιλία μηχανών χρησιμοποιούν όσοι ασχολούνται με τοπίο και αστροφωτογραφία , σε επίπεδο μάρκας και μοντέλων , τι επιπλέον εξοπλισμό έχουν μαζί τους , τρίποδες κλπ , οπότε εύκολα θα αντιληφθείς ότι δεν έχει να κάνει μόνο με το αν το σώμα που κρατάς στα χέρια σου λέγεται Sony η οτιδήποτε άλλο , όπως επίσης ότι σταδιακά θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από 500 ευρώ αφού μοιραία θα δείς τις τιμές κάποιων φακών που θα χρειαστείς . Όσο για το κομμάτι που κάποιος επιθυμεί να τραβάει " Λίγο απ' όλα " ........ καλό ακούγεται , δε λέω , όμως σε αστικό περιβάλλον ένας 300αρης φακός δεν μπορεί να συμπεριλάβει πολλά πράγματα σε ένα τέτοιο κάδρο , ενώ έξω στην φύση ένας 18 - 55 δεν θα μπορεί να φτάσει εκεί μακριά που είδες κάποια πουλιά ......... και ίσως , λέω ίσως , εκείνη την στιγμή θα γίνει πιο κατανοητό πως ΙΣΩΣ , χρειαζόσουν μία ακόμη μηχανή , με άλλο φακό , αντί να κάθεσαι να αλλάζεις φακό στην μία και μοναδική που έχεις ....... λέμε τώρα ....... Επίτηδες τα έγραψα έτσι , ώστε να γυρίσεις πίσω στην σκέψη του αν θα σε κρατήσει η όχι ( αν το θες δλδ πραγματικά ) ώστε να γλιτώσεις χρόνο κυρίως αλλά και χρήματα κατ' επέκταση . Στην διάθεση σου , όταν η σκέψη ξεκαθαρίσει περισσότερο . Κι' ένα πιο κάτω , αφού θες οπωσδήποτε ........ mirrorlles γενικά ........ χωρίς βέβαια να αρνούμαι ότι μπορεί να συντρέχουν ειδικοί λόγοι . Φυσικά ο άνθρωπος , λέει κι' άλλα πράγματα γενικά για τις διαφορές που υπάρχουν έτσι κι' αλλιώς ανάμεσα στα συστήματα κλπ . Επεξ/σία 26 Ιουλίου 2023 από babisskg
iceblazer Δημοσ. 26 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουλίου 2023 Σας ευχαριστω και τους δυο. Μου δωσατε αρκετη τροφη για σκεψη και ερευνα ωστε να μην προχωρησω ετσι στα γρηγορα. 1
imr Δημοσ. 28 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2023 On 26/07/2023 at 09:53, iceblazer said: Σας ευχαριστω και τους δυο. Μου δωσατε αρκετη τροφη για σκεψη και ερευνα ωστε να μην προχωρησω ετσι στα γρηγορα. Η βασική επιλογή που πρέπει να κανεις και να σκεφτείς είναι το σύστημα που θέλεις να επιλεξεις m43 (Olympus Panasonic) είναι αρκετά οικομικα σαν σώματα και φακοί αν θέλεις να δώσεις 500 ευρω και να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα νομίζω είναι μονόδρομος. Αν θέλεις να δώσεις 500 ευρω για ένα σώμα και κάποιον οικονομικό φακο και να χτίσεις σιγά σιγά ένα κορυφαίο σύστημα με φακους μπορείς να δεις σε fuji x η sony e. Εδω αν και σώματα βρίσκεις πολύ φτηνα το κόστος για φακους είναι πολύ μεγαλύτερο σε βάθος χρόνου. Canon και nikon δεν θα πήγαινα σε mirorless γιατί ακριβαινει πολύ η κατασταση.
SabotazNic Δημοσ. 28 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2023 Αφού δεν σε ενδιαφέρει το βίντεο, θα πήγαινα προσωπικά σε dslr
Dr_73 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2023 Για φωτογραφία αποκλειστικά, με λίγο πάνω από 500€ , δύσκολα κοντράρει κάτι αυτό το δίδυμο . https://www.mpb.com/en-eu/product/canon-eos-5d-mark-ii/sku-2111705 https://www.mpb.com/en-eu/product/canon-ef-24-85mm-f-3-5-4-5-usm/sku-2087330
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα