Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Ανοίγω αυτό το thread γιατί θα ήθελα γνώσεις περί του θέματος απόκτησης bachelor από κάποιον που έχει τελειώσει ιδιωτικό ΙΕΚ.

Έχω τελειώσει το 2018 ένα ιδιωτικό ΙΕΚ στον τομέα του προγραμματισμού. Δουλεύω κοντά 5 χρόνια σαν προγραμματιστής και σκεφτόμουν μήπως ήρθε η ώρα να πάρω ένα bachelor μιας και το ΤΕΙ (ΑΕΙ τώρα) δεν μπόρεσα ποτέ να το παρακολουθήσω λόγω απόστασης και οικονομικών.

Για να προλάβω την ερώτηση γιατί δεν το συνεχίζεις και παρεμφερείς ερωτήσεις,  γιατί πρέπει να παρακολουθήσω δια ζώσης εργαστήρια κτλ.

Δημοσ.

Καταρχας, τα ΙΕΚ, δημοσια ή ιδιωτικα, ΔΕΝ ειναι πανεπιστημια, ούτε αποτελούν franchise ξένων πανεπιστημίων (βλεπε κολλεγια). Οπότε ΔΕ δινουν bachelor, και να ηθελαν δεν τους επιτρεπεται!

Δημοσ.
7 ώρες πριν, Dark_panel είπε

Καταρχας, τα ΙΕΚ, δημοσια ή ιδιωτικα, ΔΕΝ ειναι πανεπιστημια, ούτε αποτελούν franchise ξένων πανεπιστημίων (βλεπε κολλεγια). Οπότε ΔΕ δινουν bachelor, και να ηθελαν δεν τους επιτρεπεται!

Ναι δεν διαφωνώ σε αυτό που λες.

Το ερώτημα μου ήταν άλλο. Αν υπάρχει καμία σχολή στο εξωτερικό που δέχονται από ΙΕΚ. Πχ έχω ακούσει ότι υπάρχουν κάποια ιδρύματα που δέχονται άτομα που έχουν εργασιακή εμπειρία πάνω στο αντικείμενο που θέλουν να σπουδάσουν 

Δημοσ.
17 minutes ago, Niiikoc said:

Ναι δεν διαφωνώ σε αυτό που λες.

Το ερώτημα μου ήταν άλλο. Αν υπάρχει καμία σχολή στο εξωτερικό που δέχονται από ΙΕΚ. Πχ έχω ακούσει ότι υπάρχουν κάποια ιδρύματα που δέχονται άτομα που έχουν εργασιακή εμπειρία πάνω στο αντικείμενο που θέλουν να σπουδάσουν 

Υπάρχουν τέτοια ιδρύματα αλλά δεν είναι στον τομέα της πληροφορικής. Πχ εγώ ξέρω για νοσηλευτική ότι πχ με 5+ χρόνια προϋπηρεσία μπορείς να μπεις σε μια τέτοια σχολή. 

Τέλος πάντων. Ακόμα και έτσι να ήταν δύσκολα θα βρεις σχολή πληροφορικής που δεν έχει διαζωσης μαθήματα, πχ εργαστήρια. Η μόνη που ξέρω είναι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Εφόσον δουλεύεις τόσα χρόνια, ποιος ο λόγος να πάρεις τώρα πτυχίο; Πώς το έχεις σκεφτεί;

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, Aggeluska είπε

Υπάρχουν τέτοια ιδρύματα αλλά δεν είναι στον τομέα της πληροφορικής. Πχ εγώ ξέρω για νοσηλευτική ότι πχ με 5+ χρόνια προϋπηρεσία μπορείς να μπεις σε μια τέτοια σχολή. 

Τέλος πάντων. Ακόμα και έτσι να ήταν δύσκολα θα βρεις σχολή πληροφορικής που δεν έχει διαζωσης μαθήματα, πχ εργαστήρια. Η μόνη που ξέρω είναι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Εφόσον δουλεύεις τόσα χρόνια, ποιος ο λόγος να πάρεις τώρα πτυχίο; Πώς το έχεις σκεφτεί;

Ακόμη και με τόσα χρόνια εμπειρίας βλέπω ότι το πτυχίο στην Ελλάδα είναι αυτό που κοιτάνε.

Υπάρχουν εταιρείες που έχουν σαν προτέρημα το πτυχίο αντί της προϋπηρεσίας.

Επίσης, με έχουν κόψει από συνεντεύξεις παρόλο που έχω περάσει και τα technical assignments.

Δημοσ.

EAΠ > Πληροφορικη ή Open University UK, αν ειναι καλα τα Αγγλικα σου. Μπορεις να πας κ σε κολλεγιο κ να παρεις μπατσελορ σε 3 χρονια..

Σχολες στον τομεα της Πληροφορικης που να σε δεχτουν ετσι, μονο κ μονο επειδη εχεις προϋπηρεσια, δεν παιζει..

Δημοσ.
4 hours ago, Niiikoc said:

Ακόμη και με τόσα χρόνια εμπειρίας βλέπω ότι το πτυχίο στην Ελλάδα είναι αυτό που κοιτάνε.

Υπάρχουν εταιρείες που έχουν σαν προτέρημα το πτυχίο αντί της προϋπηρεσίας.

Επίσης, με έχουν κόψει από συνεντεύξεις παρόλο που έχω περάσει και τα technical assignments.

Ισχύει ότι υπάρχουν τέτοιες εταιρείες αλλά υπάρχουν άλλες τόσες που δεν κοιτάνε. Οπότε αλλά κάνε focus τις υπόλοιπες θα έλεγα εγώ. Εκτός πχ αν θες τόσο πολύ να δουλέψεις σε consulting εταιρίες κλπ

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Aggeluska είπε

Ισχύει ότι υπάρχουν τέτοιες εταιρείες αλλά υπάρχουν άλλες τόσες που δεν κοιτάνε. Οπότε αλλά κάνε focus τις υπόλοιπες θα έλεγα εγώ. Εκτός πχ αν θες τόσο πολύ να δουλέψεις σε consulting εταιρίες κλπ

μπορεί να κάνω και λάθος αλλά αν θες να πας σε εταιρεία με μεγάλο όνομα τότε μάλλον τα κοιτάνε.

Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσα εγώ μέχρι τώρα.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Aggeluska είπε

Αν θες να ανέβεις στην ιεραρχία προφανώς το κοιτάνε, κάτι πρέπει να έχουν να βάλουν. Φαντάζεσαι να έχεις μια ομάδα απ' το πολυτεχνείο, σε οποιοδήποτε κλάδο, και να την έχεις κάτω από έναν manager χωρίς σπουδές; Σαν να βάζεις τον χτίστη να διοικεί τον πολιτικό μηχανικό. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Ακόμα και μεταξύ δύο ατόμων με ακριβώς ίδιες γνώσεις (καθόλου ρεαλιστικό σενάριο), μεταξύ ενός με βαρβάτες σπουδές και ενός χωρίς, γιατί να επιλέξουν τον δεύτερο; Πλέον όλοι έχουν πτυχία, καλά ή κακά δεν το εξετάζω, και η τριτοβάθμια έχει γίνει προαπαιτούμενο όπως ήταν παλιότερα το λύκειο.

Δημοσ.

Μιλάμε για software developer πάντα έτσι; Το πτυχίο σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει να γίνεις senior dev ή lead. 

Ένα πτυχίο θα βοηθούσε πχ στο να γίνεις project manager (που δεν θα γράφεις πλέον κώδικα) και αυτό το πτυχίο θα έπρεπε να ήταν κάτι σε πιο management πχ MBA. 

Για να ανέβεις ιεραρχικά σαν dev, junior -> mid -> senior κλπ θέλει εμπειρία. Όχι πτυχίο. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Θα σε βοηθήσει να σε παίρνουν περισσότερο στα σοβαρά, πράγμα που θα σε βοηθήσει σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής σου πορείας. Δείχνει συνέπεια, εξυπνάδα, ακαδημαικές γνώσεις σε πολλούς τομείς. Και σε ξεχωρίζει από όσους δεν έχουν σπουδές, λειτουργεί ως φίλτρο. Δεν χρειάζεσαι απαραίτητα MBA για να γίνεις manager, αν και αυτό είναι το λιγότερο.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, rain-man είπε

Θα σε βοηθήσει να σε παίρνουν περισσότερο στα σοβαρά, πράγμα που θα σε βοηθήσει σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής σου πορείας. Δείχνει συνέπεια, εξυπνάδα, ακαδημαικές γνώσεις σε πολλούς τομείς. Και σε ξεχωρίζει από όσους δεν έχουν σπουδές, λειτουργεί ως φίλτρο. Δεν χρειάζεσαι απαραίτητα MBA για να γίνεις manager, αν και αυτό είναι το λιγότερο.

Και το ΙΕΚ κάποιο είδους κατάρτησης είναι. Δεν το βάζω στο ίδιο με το ΑΕΙ αλλά δεν είναι για όλους τόσο εύκολα να σπουδάσεις ειδικά μακριά απ' το σπίτι σου. Και μιλάμε για εποχές 2011 που μπήκα στο ΑΕΙ.

Πάντως μου φαίνεται πολύ περίεργο γιατί γνωρίζω παιδιά που τελείωσαν το πανεπιστήμιο και απλά δεν ασχολούνται με τον τομέα καθόλου ή αν ασχολούνται τελείωσαν με σκονακια κτλ και δεν ξέρουν τίποτα.

Επίσης, στην σχολή σου μαθαίνουν γλώσσες που είτε δεν χρησιμοποιούνται (pascal) ή σου μαθαίνουν τα πολύ βασικά που θα μάθαινες και μόνος σου μέσω YouTube ή courses.

Οπότε δεν λέει και κάτι αν έχεις τελειώσει την σχολή κατά εμέ.

Την περίπτωση για το ΕΑΠ να το κοιτάξω ή να το ακυρώσω.

3 ώρες πριν, rain-man είπε

Αν θες να ανέβεις στην ιεραρχία προφανώς το κοιτάνε, κάτι πρέπει να έχουν να βάλουν. Φαντάζεσαι να έχεις μια ομάδα απ' το πολυτεχνείο, σε οποιοδήποτε κλάδο, και να την έχεις κάτω από έναν manager χωρίς σπουδές; Σαν να βάζεις τον χτίστη να διοικεί τον πολιτικό μηχανικό. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Ακόμα και μεταξύ δύο ατόμων με ακριβώς ίδιες γνώσεις (καθόλου ρεαλιστικό σενάριο), μεταξύ ενός με βαρβάτες σπουδές και ενός χωρίς, γιατί να επιλέξουν τον δεύτερο; Πλέον όλοι έχουν πτυχία, καλά ή κακά δεν το εξετάζω, και η τριτοβάθμια έχει γίνει προαπαιτούμενο όπως ήταν παλιότερα το λύκειο.

Άλλο το κτίσης και άλλο ο προγραμματιστής.

Γιατί να μην μπορείς να ανέβεις, δεν το καταλαβαίνω. Όταν έχεις χρόνια εμπειρία και έχεις διαβάσει χρόνια πάνω σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και τα frameworks της.

Στην σχολή αντιθέτως σου μαθαίνουν τα πολύ βασικά που μπορεί να τα μάθει ο οποιοδήποτε αφιερώνοντας λίγες ώρες την ημέρα.

Όσο ήμουν στην πανεπιστήμιο και όσα εξάμηνα πρόλαβα να κάνω το μόνο που έβλεπα ήταν καθηγητές να κόβουν για ανόητους λόγους. Να παραδίδουν μαθήματα όσο πιο γρήγορα μπορούν για να βγάλουν την ύλη και στην εξεταστική σε έκοβαν λέγοντας σου ότι δεν είχαν δείξει κάτι τέτοιο στον πίνακα.

Δημοσ.
3 hours ago, rain-man said:

Δεν έχεις άδικο. Απλά δεν πιστεύω ότι έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα όση νομίζεις. 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Niiikoc είπε

Και το ΙΕΚ κάποιο είδους κατάρτησης είναι. Δεν το βάζω στο ίδιο με το ΑΕΙ αλλά δεν είναι για όλους τόσο εύκολα να σπουδάσεις ειδικά μακριά απ' το σπίτι σου. Και μιλάμε για εποχές 2011 που μπήκα στο ΑΕΙ.

Πάντως μου φαίνεται πολύ περίεργο γιατί γνωρίζω παιδιά που τελείωσαν το πανεπιστήμιο και απλά δεν ασχολούνται με τον τομέα καθόλου ή αν ασχολούνται τελείωσαν με σκονακια κτλ και δεν ξέρουν τίποτα.

Επίσης, στην σχολή σου μαθαίνουν γλώσσες που είτε δεν χρησιμοποιούνται (pascal) ή σου μαθαίνουν τα πολύ βασικά που θα μάθαινες και μόνος σου μέσω YouTube ή courses.

Οπότε δεν λέει και κάτι αν έχεις τελειώσει την σχολή κατά εμέ.

Την περίπτωση για το ΕΑΠ να το κοιτάξω ή να το ακυρώσω.

Άλλο το κτίσης και άλλο ο προγραμματιστής.

Γιατί να μην μπορείς να ανέβεις, δεν το καταλαβαίνω. Όταν έχεις χρόνια εμπειρία και έχεις διαβάσει χρόνια πάνω σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και τα frameworks της.

Στην σχολή αντιθέτως σου μαθαίνουν τα πολύ βασικά που μπορεί να τα μάθει ο οποιοδήποτε αφιερώνοντας λίγες ώρες την ημέρα.

Όσο ήμουν στην πανεπιστήμιο και όσα εξάμηνα πρόλαβα να κάνω το μόνο που έβλεπα ήταν καθηγητές να κόβουν για ανόητους λόγους. Να παραδίδουν μαθήματα όσο πιο γρήγορα μπορούν για να βγάλουν την ύλη και στην εξεταστική σε έκοβαν λέγοντας σου ότι δεν είχαν δείξει κάτι τέτοιο στον πίνακα.

Δεν πας πανεπιστήμιο για να μάθεις γλώσσες προγραμματισμού, όπως δεν πας για να μάθεις να χτίζεις. Πας για να μάθεις να διαβάζεις την γλώσσα της επιστήμης (μαθηματικά/φυσική), να συνδυάζεις δεδομένα, εμπειρία, γνώσεις, και ένστικτο για να βρίσκεις αποδοτικές λύσεις σε προβλήματα που δεν τα έχεις ξανασυναντήσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προφανώς αυτόν τον τρόπο σκέψης του μηχανικού όλες οι σχολές δεν τον καλλιεργούν στον ίδιο βαθμό. Το να γράφεις απλά web apps όσο περνάει ο καιρός και η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται θα γίνει κάτι εντελώς τετριμμένο. Θα χρειάζεται να ξέρεις την αρχιτεκτονική του συστήματος και το business και από κει και πέρα ο αλγόριθμος θα σου δίνει τον κώδικα, συν πλην με μερικές προσαρμογές και βελτιστοποιήσεις.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...