Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόσφατα  τελείωσα το χτίσιμο ενός PC (ξανά) εκ του μηδενός.

Η βασική του διαμόρφωση είναι:

Κουτί PC: Inter-Tech INFINI2 Gaming Full Tower Case (https://www.inter-tech.de/productdetails-159/X-908_INFINI2_EN.html)
Τροφοδοτικό: Corsair RM Series RM850 - 850 Watt 80 PLUS Gold (https://www.corsair.com/us/en/p/psu/cp-9020252-na/rm850x-shift-80-plus-gold-fully-modular-atx-power-supply-cp-9020252-na#overview)
Μητρική: ASUS Prime Z790-A Wi-Fi (https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-z790-a-wifi/)
Επεξεργαστής: Intel Core i9-13900KF Boxed (Raptor Lake) (https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/199331/intel-core-i910900kf-processor-20m-cache-up-to-5-30-ghz.html)
Δίσκος συστήματος: Adata 1TB XPG Gammix S70 Blade PCI-E M.2 SSD (https://www.xpg.com/en/xpg/830)
RAM: G.Skill Trident Z5 XMP 2 x 32GB, σύνολο 64GB (F5-6000J3040G32GX2-TZ5K) (https://www.gskill.com/product/165/371/1649666638/F5-6000J3040G32GX2-TZ5K-F5-6000J3040G32GA2-TZ5K)

Λειτουργικό: Windows 11 Pro - 64 bit

Προκειμένου να περιορίσω το μήκος του νήματος, παραλείπω λεπτομερείς περιγραφές του υπόλοιπου hardware. Σκοπός μου είναι να συζητήσω και να διερευνήσω την πιθανότητα αύξησης της RAM στο μέλλον.

Η υπάρχουσα RAM αποτελείται από δύο (2) DIMMs, που καταλαμβάνουν τις δύο από τις τέσσερεις υποδοχές της μητρικής. Όταν αγόρασα το kit, προσπάθησα πραγματικά να βρω αντίστοιχο kit των 128GB αυτού του μοντέλου, αλλά δεν εντόπισα κάτι. Από ότι έχω αντιληφθεί, η GSkill δεν διαθέτει τέτοιου είδους kit (128GB) για αυτό το μοντέλο.

Η ερώτησή μου:

Τι θα συμβεί αν στο μέλλον προσθέσω ένα, ΕΝΤΕΛΩΣ ΙΔΙΟ kit των 2 DIMMs στις υπάρχουσες - άδειες - υποδοχές της μητρικής;
Θα δουλέψει ή όχι;

Ευχαριστώ.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, P_Mel είπε

Η ερώτησή μου:

Τι θα συμβεί αν στο μέλλον προσθέσω ένα, ΕΝΤΕΛΩΣ ΙΔΙΟ kit των 2 DIMMs στις υπάρχουσες - άδειες - υποδοχές της μητρικής;
Θα δουλέψει ή όχι;

Ευχαριστώ.

Λογικά θα δουλέψει , το ότι θα είναι το ίδιο ΚΙΤ ακριβώς είναι καλό , αλλά για να είναι σίγουρος κάποιος πρέπει να τις δοκιμάσει και τις 4. Πάντως η μητρική υποστηρίζει μέχρι 192GB οπότε θεωρητικά δεν θα έχεις θέμα , καλό θα ήταν να φοράει και το τελευταίο bios η μητρική.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, Dark_Nightfall είπε

Λογικά θα δουλέψει , το ότι θα είναι το ίδιο ΚΙΤ ακριβώς είναι καλό , αλλά για να είναι σίγουρος κάποιος πρέπει να τις δοκιμάσει και τις 4. Πάντως η μητρική υποστηρίζει μέχρι 192GB οπότε θεωρητικά δεν θα έχεις θέμα , καλό θα ήταν να φοράει και το τελευταίο bios η μητρική.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Βέβαια, όλοι οι κατασκευαστές μνημών υποστηρίζουν ότι τα ζευγάρια ή οι τετράδες πρέπει να είναι ταιριασμένα σετ (matched set) από τους ίδιους, προκειμένου να δουλεύουν στα σίγουρα σωστά.

Ωστόσο, για το συγκεκριμένο μοντέλο, η G.Skill δεν έβγαλε ποτέ σετ των 128GB. Το μεγαλύτερό της (σε χωρητικότητα) σετ είναι αυτό που έχω (2 x 32GB, δηλ. 64GB).

Η μητρική μου υποστηρίζει μέχρι 128GB μάξιμουμ (όχι 192 - δείτε την επισυναπτόμενη σελίδα των χαρακτηριστικών της από το manual) και γι' αυτό έχω κατά νου να εξαντλήσω αυτή της τη δυνατότητα. Φυσικά, πρέπει να βεβαιωθώ ότι η προσθήκη ενός ακόμα σετ των 64GB δεν θα δημιουργήσει προβλήματα γιατί δεν είναι και φτηνό - πάνω από 250 ευρώ σήμερα και αν το βρεις.

Στο παρελθόν είχα ξαναπειραματιστεί με μνήμες DDR3 της G.Skill, σε ένα PC, στο οποίο είχα αρχικά τοποθετήσει 2 DIMMs των 8GB το καθένα (σύνολο 16GB) και μετά βρήκα ένα σετ των 8GB (2 x 4GB), το ίδιο ακριβώς μοντέλο, το οποίο πρόσθεσα, ενώ είχα παράλληλα ρωτήσει την G.Skill αν θα δουλέψει. Η απάντηση που μου είχαν δώσει τότε ήταν:

"It is simply a possibility, but there's no way to really know unless the two specific kits are tested together"

(Είναι απλά μια πιθανότητα, αλλά κανένας δεν μπορεί να ξέρει, εκτός εάν τα δυο συγκεκριμένα kits ελεγχθούν - σε λειτουργία - μαζί)

Εγώ προχώρησα και βέβαια το PC δούλεψε (και δουλεύει ακόμα).

Και πάλι ευχαριστώ.

Specs page.jpg

Επεξ/σία από P_Mel
Δημοσ.

Το θέμα συνήθως δεν είναι αν θα λειτουργήσουν αλλά το πως.

Αν χρησιμοποιήσεις και τις 4 θέσεις μνήμης ο ελεγκτής μνήμης μπορεί να δυσκολευτεί, οπότε θα τις λειτουργεί μόνο στις προεπιλεγμένες βασικές (default) ρυθμίσεις στα 4800 MHz. Άρα, πιθανότατα, ξεχνάς XMP και υπερχρονισμούς.

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, P_Mel είπε

Ευχαριστώ για την απάντηση. Βέβαια, όλοι οι κατασκευαστές μνημών υποστηρίζουν ότι τα ζευγάρια ή οι τετράδες πρέπει να είναι ταιριασμένα σετ (matched set) από τους ίδιους, προκειμένου να δουλεύουν στα σίγουρα σωστά.

Ωστόσο, για το συγκεκριμένο μοντέλο, η G.Skill δεν έβγαλε ποτέ σετ των 128GB. Το μεγαλύτερό της (σε χωρητικότητα) σετ είναι αυτό που έχω (2 x 32GB, δηλ. 64GB).

Η μητρική μου υποστηρίζει μέχρι 128GB μάξιμουμ (όχι 192 - δείτε την επισυναπτόμενη σελίδα των χαρακτηριστικών της από το manual) και γι' αυτό έχω κατά νου να εξαντλήσω αυτή της τη δυνατότητα. Φυσικά, πρέπει να βεβαιωθώ ότι η προσθήκη ενός ακόμα σετ των 64GB δεν θα δημιουργήσει προβλήματα γιατί δεν είναι και φτηνό - πάνω από 250 ευρώ σήμερα και αν το βρεις.

Στο παρελθόν είχα ξαναπειραματιστεί με μνήμες DDR3 της G.Skill, σε ένα PC, στο οποίο είχα αρχικά τοποθετήσει 2 DIMMs των 8GB το καθένα (σύνολο 16GB) και μετά βρήκα ένα σετ των 8GB (2 x 4GB), το ίδιο ακριβώς μοντέλο, το οποίο πρόσθεσα, ενώ είχα παράλληλα ρωτήσει την G.Skill αν θα δουλέψει. Η απάντηση που μου είχαν δώσει τότε ήταν:

"It is simply a possibility, but there's no way to really know unless the two specific kits are tested together"

(Είναι απλά μια πιθανότητα, αλλά κανένας δεν μπορεί να ξέρει, εκτός εάν τα δυο συγκεκριμένα kits ελεγχθούν - σε λειτουργία - μαζί)

Εγώ προχώρησα και βέβαια το PC δούλεψε (και δουλεύει ακόμα).

Και πάλι ευχαριστώ.

Specs page.jpg

Εδώ πάντως ΄λέει για 192   https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-z790-a-wifi/techspec/

4 x DIMM, Max. 192GB, DDR5 7200+

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Dark_Nightfall είπε

Εδώ πάντως ΄λέει για 192   https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-z790-a-wifi/techspec/

4 x DIMM, Max. 192GB, DDR5 7200+

Έχεις δίκιο, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά στο link της Asus για τη μητρική.

Αλλά μάλλον πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, αφού στο manual λέει 128. Και είναι ένα νούμερο που ακούγεται πιο φυσιολογικό, αν σκεφτεί κανένας ότι οι διαθέσιμες χωρητικότητες των κατασκευαστών μνήμης είναι υποπολλαπλάσια του 128, αφού αυτές έρχονται συνήθως σε ζευγάρια ή/και τετράδες των 4, 8, 16, 32, 64 & 128.

3 ώρες πριν, blitzNikos είπε

Το θέμα συνήθως δεν είναι αν θα λειτουργήσουν αλλά το πως.

Αν χρησιμοποιήσεις και τις 4 θέσεις μνήμης ο ελεγκτής μνήμης μπορεί να δυσκολευτεί, οπότε θα τις λειτουργεί μόνο στις προεπιλεγμένες βασικές (default) ρυθμίσεις στα 4800 MHz. Άρα, πιθανότατα, ξεχνάς XMP και υπερχρονισμούς.

Είναι ένα ζήτημα που πράγματι χρειάζεται μελέτη. Έχει τα υπέρ και τα κατά του - και πάντα φυσικά αν θα λειτουργήσουν και οι τέσσερεις. Π.χ., μπορεί κάποιον να τον ενδιαφέρει το overclocking, ενώ άλλον να τον ενδιαφέρει μόνο η σταθερότητα και η δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων του PC. Εγώ, π.χ., δεν ενδιαφέρομαι για gaming, αλλά με νοιάζει (για παράδειγμα) η επεξεργασία βίντεο. Και με αυτό κατά νου, πρέπει να δω προς τα που θα βαραίνει η επιλογή αύξησης της RAM.

Σας ευχαριστώ και τους δύο.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, P_Mel είπε

Αλλά μάλλον πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, αφού στο manual λέει 128. Και είναι ένα νούμερο που ακούγεται πιο φυσιολογικό, αν σκεφτεί κανένας

https://www.extremetech.com/computing/343671-asus-to-allow-192gb-of-ddr5-memory-on-600-and-700-series-motherboards

• Like 1
Δημοσ.
36 λεπτά πριν, Dark_Nightfall είπε

Εκπληκτικό! Προφανώς, δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου!

Σ' ευχαριστώ πολύ! Θα δοκιμάσω να αναβαθμίσω το BIOS στο τελευταίο του (αν δεν είναι ήδη αυτό που έβαλα πριν ένα μήνα περίπου).

Ωστόσο, η αναβάθμιση του BIOS για να δεχτεί τα 192GB μνήμης, απαιτεί μνήμες από την Corsair - αν δεν μου ξέφυγε κάτι από την ανάγνωση του άρθρου - προκειμένου να πιαστεί αυτό το φοβερό νούμερο των 192GB, που περιέχει DIMMs των 48GB το καθένα. Πράγμα, που στην περίπτωσή μου απλά παραμένει άπιαστος στόχος, αφού ακόμα κι αν αποφασίσω να απεγκαταστήσω τις υπάρχουσες μνήμες της G.Skill (και υποτίθεται να τις πουλήσω ως μεταχειρισμένες), η αγορά ενός σετ των 192GB της Corsair θα μου στοίχιζε όσο σχεδόν ολόκληρο το υπόλοιπο hardware του υπολογιστή!

Πάντως, πραγματικά αυτή η πληροφορία είναι πολύ σημαντική και ευχαριστώ άλλη μια φορά γι' αυτήν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 ώρες πριν, P_Mel είπε

Είναι ένα ζήτημα που πράγματι χρειάζεται μελέτη. Έχει τα υπέρ και τα κατά του - και πάντα φυσικά αν θα λειτουργήσουν και οι τέσσερεις. Π.χ., μπορεί κάποιον να τον ενδιαφέρει το overclocking, ενώ άλλον να τον ενδιαφέρει μόνο η σταθερότητα και η δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων του PC. Εγώ, π.χ., δεν ενδιαφέρομαι για gaming, αλλά με νοιάζει (για παράδειγμα) η επεξεργασία βίντεο. Και με αυτό κατά νου, πρέπει να δω προς τα που θα βαραίνει η επιλογή αύξησης της RAM.

Σας ευχαριστώ και τους δύο.

Πολύ γενικά μιλώντας, για παιχνίδια προκρίνεται η ταχύτητα, για επεξεργασία εικόνας προκρίνεται η ποσότητα...

Επεξ/σία από blitzNikos
  • Like 2
Δημοσ.
On 23/07/2023 at 13:32, P_Mel said:

A)Αλλά μάλλον πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, αφού στο manual λέει 128. Και είναι ένα νούμερο που ακούγεται πιο φυσιολογικό, αν σκεφτεί κανένας ότι οι διαθέσιμες χωρητικότητες των κατασκευαστών μνήμης είναι υποπολλαπλάσια του 128, αφού αυτές έρχονται συνήθως σε ζευγάρια ή/και τετράδες των 4, 8, 16, 32, 64 & 128.

B)Εγώ, π.χ., δεν ενδιαφέρομαι για gaming, αλλά με νοιάζει (για παράδειγμα) η επεξεργασία βίντεο. Και με αυτό κατά νου, πρέπει να δω προς τα που θα βαραίνει η επιλογή αύξησης της RAM.

A)Δεν ήταν τυπογραφικό λάθος, απλά λογικά στο launch της μητρικής δεν είχαν βγει στην αγορά τα καινούργια 48αρια dimm(λογικά θα βγουν κάποια στιγμή και 64αρια σε ddr5).

B)Εάν παντα ξεπερνάς τα 64gb ενώ δουλεύεις και το PC χρησιμοποιεί virtual μνήμη(πρακτικά χώρο από τον σκληρό σου δισκο)θα είναι ταχύτερο με περισσότερη μνήμη και ας δουλεύει σε πιο χαμηλές συχνότητες λόγω των 4 dimm

Αυτό συμβαίνει επειδή ζοριζετε ο ελεγκτής μνήμης του cpu και δεν μπορεί να τις δουλέψει όλες στις συχνοτητες του xmp.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν έχει βγει επίσημα σετάκι με 4 dimm και xmp.

Τώρα, εάν χρειάζεσαι παραπάνω ram μπορεις->

Α)Να πουλήσεις τις δικές σου και να πας σε 2x48 για να έχεις σύνολο 96gb με 2 dimm(εάν πιστεύεις ότι θα σου ήταν αρκετα).

Β)Απλά να πρόσθετες αλλά 2x32gb ίδιες ram με αυτές που έχεις και ας παίξουν σε μικρότερες συχνότητες.

Γ)Ίσως να άλλαζες τον cpu σου όταν βγει η 14γενια που λογικά θα σηκώνουν μεγαλύτερη συχνότητα στα 4dimm.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...