manolis-K Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 14 minutes ago, vagos789 said: Εχμ δυστυχως δεν ειναι ετσι Οι πασης φυσεως μαστορες ενιοτε τα γραφουν ολα στα παπαρια τους, αν δε τυχει να χρειαστει και αλλαγη σε σχεση με τα αρχικα σχεδια,ή να υπαρχει ελλειψη σε ενα υλικο.... Συμφωνω Παρα πολλες φορες δινω οδηγιες, συγκεκριμενες εντολες , φευγω και οταν ξαναγυριζω εχουν κανει αλλα εντελως. Γενικα κανουν οτι τους βολευει .... Οτι ειναι λεπτομερεια (απο που θα αρχισουν το πλακακι, πως θα στεραιωσουν την κασσα της πορτας ή πως θα δεσουν τον οπλισμο κλπ) τη γραφιουν στα παλια τους τα παπουτσια
vagos789 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 10 ώρες πριν, giannhsg είπε Ή πρεπει απλα να παρω τα σχεδια του και να τα παω σε πολιτικο μηχανικο για να μου κανει τη διαδικασια με την αδεια; (και εκει ισως να μην συμφωνει με τα μη doable πραγματα που θα εχει σχεδιασει ο αρχιτεκτονας - με αποτελεσμα να χρειαζεται back n forth) Αρχιτεκτονες και μηχανικοι ειναι σε μονιμη κοντρα,μεταξυ αστειου και σοβαρου Γι αυτο σου ειπα και πριν, πηγαινε καπου για λυση συνολικη απο το ιδιο μαγαζι,ωστε μετα να μην σου πει καποιος ναι αλλα αυτο δεν στηριζεται,δεν ειναι πρακτικο,ειναι πανακριβο κ.ο.κ.
MauroPaltoudias Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) 11 hours ago, giannhsg said: Καταλαβαινω πως πρεπει να απευθυνθω σε αρχιτεκτονα μηχανικο για να φτιαξω αυτο που μου αρεσει οπτικα και να μου βγαλει την αδεια. Ή πρεπει απλα να παρω τα σχεδια του και να τα παω σε πολιτικο μηχανικο για να μου κανει τη διαδικασια με την αδεια; (και εκει ισως να μην συμφωνει με τα μη doable πραγματα που θα εχει σχεδιασει ο αρχιτεκτονας - με αποτελεσμα να χρειαζεται back n forth) Σε αρχιτέκτονα θα πάτε, το έχω γράψει ήδη δύο φορές. Ο πολιτικός μηχανικός έπεται αυτού. Και ο αρχιτέκτονας μπορεί να εκδώσει Ο.Α. (έχει τους δικούς του συνεργάτες - πολ.μηχ., τοπ.μηχ., ηλ.μηχ. ή μηχ.μηχ.). Ο πολ.μηχ. κατά βάση, διαστασιολογεί ό,τι του δώσει ο αρχιτέκτονας (με βάση τους νόμους της βαρύτητας πάντα). Ο ένας σχεδιάζει, ο άλλος διαστασιολογεί. Αυτοί μεταξύ τους, αλληλεπιδρούν. Αν κάτι αλλάξει στον σχεδιασμό, αλλάζει "αυτοματως" και το κομμάτι της διαστασιολογησης, αφού οφείλει να προσαρμόζεται στο πρώτο. Επεξ/σία 24 Ιουλίου 2023 από MauroPaltoudias
mccrush2006 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 Φιλε μου επειδη την εχω πατησει, ειχα βγαλει σχεδιο και αδεια απο εναν μηχανικο ο οποιος εφαγε τα χρηματα και δεν ξεκινησε ποτε να χτιζει, πηγαμε στα δικαστηρια και δεν βγαλαμε ακρη απλα του βαλανε ενα προστιμο. Και το αποτελεσμα ηταν οτι κανενας μηχανικος δεν αναλαμβανε να χτισει το σχεδιο και την αδεια που ειχε βγαλει αυτος, ολοι ζηταγανε να βγαλουνε δικα τους σχεδια και αδεια απο την αρχη οπωε και εγινε.
giannhsg Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 22 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε Σε αρχιτέκτονα θα πάτε, το έχω γράψει ήδη δύο φορές. Ο πολιτικός μηχανικός έπεται αυτού. Και ο αρχιτέκτονας μπορεί να εκδώσει Ο.Α. (έχει τους δικούς του συνεργάτες - πολ.μηχ., τοπ.μηχ., ηλ.μηχ. ή μηχ.μηχ.). Ο πολ.μηχ. κατά βάση, διαστασιολογεί ό,τι του δώσει ο αρχιτέκτονας (με βάση τους νόμους της βαρύτητας πάντα). Ο ένας σχεδιάζει, ο άλλος διαστασιολογεί. Αυτοί μεταξύ τους, αλληλεπιδρούν. Αν κάτι αλλάξει στον σχεδιασμό, αλλάζει "αυτοματως" και το κομμάτι της διαστασιολογησης, αφού οφείλει να προσαρμόζεται στο πρώτο. Σε ευχαριστω για την εμπεριστατωση. Τωρα ειναι πληρως κατανοητο. Δεν αγνοησα τα προηγουμενα μηνυματα σου σκοπιμως (αλλωστε εκτιμω τον χρονο του καθε ενος που ασχοληθηκε να γραψει την αποψη του, ξεχωριστα), αλλα το γεγονος πως υπηρχαν πολλαπλες αποψεις πως ο αρχιτεκτονας ειναι περιττος ή πως θα πρεπει να βρω γραφειο που να εχει και τους δυο, με εκανε να συνεχιζω να αναρωτιεμαι τον λογο. Η απαντηση σου φυσικα, περι διαστασιολογησης και σχεδιασμου, μου δειχνει ξεκαθαρα τις αρμοδιοτητες, επομενως, νομιζω πως πλεον ειναι ξεκαθαρο.
giannhsg Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 Παντως σαν update και επειδη σήμερα μιλησα με αρκετους κατασκευαστες, ολοι παιζουν γυρω στα 2300-2400€/τμ πλεον. Η ερωτηση μου ειναι η εξης: αν τρεξω εγω τις ολες διαδικασιες εκτος απο την πρωτη φαση εως τα μπετα/τουβλα και δεν εχω τρελες απαιτησεις στα υλικα (πχ αυτες οι τιμες ειναι με πατωματα 50€/τμ), θα καταφερω να ριξω το συνολικο κοστος σε χαμηλοτερο επιπεδο, πχ 1800€/τμ, στο τελος της οικοδομης και κανοντας ανασκοπηση προς τα πισω; 1
andreaspA Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 40 λεπτά πριν, giannhsg είπε Παντως σαν update και επειδη σήμερα μιλησα με αρκετους κατασκευαστες, ολοι παιζουν γυρω στα 2300-2400€/τμ πλεον. Η ερωτηση μου ειναι η εξης: αν τρεξω εγω τις ολες διαδικασιες εκτος απο την πρωτη φαση εως τα μπετα/τουβλα και δεν εχω τρελες απαιτησεις στα υλικα (πχ αυτες οι τιμες ειναι με πατωματα 50€/τμ), θα καταφερω να ριξω το συνολικο κοστος σε χαμηλοτερο επιπεδο, πχ 1800€/τμ, στο τελος της οικοδομης και κανοντας ανασκοπηση προς τα πισω; Αν εργαστεις πραγματικα, θα το ριξεις. Αλλα πρεπει να εργαστεις σοβαρα! Και πρεπει να καταλαβαινεις και 5 πραγματα, αλλιως θα σε κανουν μερακοματο για πλακα. 2400€ παντως δεν θα φτασεις. 50€/τμ δεν ειναι συγκλονιστικο. Βαλε τσιμεντοκονια, υλικα, πλακακι, κολλες, ευκολα πας εκει. Ποσο μαλλον αν μιλας για καθαρα εργολαβικη τιμη? εκτος τα αρχιτεκτονικα και η αδεια ? Ειναι πολλα αλλα ειναι λογικα για να αναλαβει εργολαβια καποιος. Νομιζεις οτι δουλευουν για την ψυχη της μανας τους? οτι αρπαξουν ειναι! Αν δεν εχεις καμια γνωση για το θεμα παντως, δεν θα την γλυτωσεις. Δεν μπορεις να το αποφυγεις.
NikosKallithea Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2023 44 λεπτά πριν, giannhsg είπε Παντως σαν update και επειδη σήμερα μιλησα με αρκετους κατασκευαστες, ολοι παιζουν γυρω στα 2300-2400€/τμ πλεον. Η ερωτηση μου ειναι η εξης: αν τρεξω εγω τις ολες διαδικασιες εκτος απο την πρωτη φαση εως τα μπετα/τουβλα και δεν εχω τρελες απαιτησεις στα υλικα (πχ αυτες οι τιμες ειναι με πατωματα 50€/τμ), θα καταφερω να ριξω το συνολικο κοστος σε χαμηλοτερο επιπεδο, πχ 1800€/τμ, στο τελος της οικοδομης και κανοντας ανασκοπηση προς τα πισω; Οχι δεν θα καταφέρεις να ριξεις την τιμη και μάλιστα τόσο χαμηλά. Αντιθετα πιστεω οτι επειδή δεν γνωρίζεις το κόστος θα εκτιναχθεί πολυ πιο πάνω
mechpanos Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 59 λεπτά πριν, giannhsg είπε Παντως σαν update και επειδη σήμερα μιλησα με αρκετους κατασκευαστες, ολοι παιζουν γυρω στα 2300-2400€/τμ πλεον. Η ερωτηση μου ειναι η εξης: αν τρεξω εγω τις ολες διαδικασιες εκτος απο την πρωτη φαση εως τα μπετα/τουβλα και δεν εχω τρελες απαιτησεις στα υλικα (πχ αυτες οι τιμες ειναι με πατωματα 50€/τμ), θα καταφερω να ριξω το συνολικο κοστος σε χαμηλοτερο επιπεδο, πχ 1800€/τμ, στο τελος της οικοδομης και κανοντας ανασκοπηση προς τα πισω; Στα 2300 έχει υπολογίσει ένα εύλογο πχ 15~20% εργολαβικό όφελος και ένα 10% απρόβλεπτα. Οπότε σε ιδανικές συνθήκες ναι θα μπορούσες να τα γλιτώσεις. Αλλά όσα νομίζεις ότι θα γλιτώσεις, στην πραγματικότητα και δεν θα τα γλιτώσεις γιατί θα έχεις να κάνεις με εκατό συνεργεία αντί με έναν άνθρωπο που θα μιλάς, και με τόσα υλικά, φύρες κλπ. και θα σκάσεις και θα χάσεις χρόνο από τη δουλειά σου και την οικογένειά σου... Εν ολίγοις ότι γλιτώσεις αν γλιτώσεις, θα το πληρώσεις σε ψυχολόγο. Και πάει στο καλό, να χρειαστεί ψυχολόγος αλλά να έχεις γλιτώσει πενήντα χιλιάρικα. Αλλά αν έχεις δώσει και πενήντα ακόμα... 2
NikosKallithea Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Σας διαφεύγει οτι άλλες τιμες κανουν στις επιχηρισεις και αλλες αν θα πας εσυ μόνο σου σαν ιδιώτης Επίσης σας διαφεύγει ότι αν αναλάβει μονος του θα πρεπει να αναλάβει και ολα τα υπόλοιπα πολεοδομίες, εφκα, συνεργεία(εκει να δεις γέλιο) κλπ ...και ας ας αφήσουμε τα παραπάνω, πρεπει να εχει και πολυυυυυυυυυυ ελεύθερο χρόνο
Michaelpiou Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) Φίλε μου καλησπέρα! Επειδή κι εγώ μόλις τελειώνω από νέα οικοδομή θα σου πω την γνώμη μου Οπως είπαν και αλλά παιδιά πρέπει να βρεις αρχιτέκτονα που θα σου βγάλει σχέδια με βάση τα «γούστα» και τις αναγκες σου. Αν είναι καλός στη δουλειά του θα καταλάβει τι θες και θα προσαρμόσει αντίστοιχα τα σχέδια κλπ. Προφανώς αυτή η διαδικασία θέλει ηρεμία και χρόνο -σκέψη. Καλό είναι να προχωρήσεις μαζί του και για την έκδοση της άδειας. απο κει και πέρα στην πράξη να ξέρεις ότι ακόμα και με το κλειδί στο χέρι που λέμε να προχωρήσεις (προσωπικά δεν θα το έκανα ποτέ) αν δεν είσαι παρών σε όλα τα στάδια σίγουρα θα γίνουν αρκετές μαλ….. Συν τ ότι πρέπει να γνωρίζεις εργολάβο κατασκευαστή και να έχεις τυφλή εμπιστοσύνη γιατί άνετα μπορεί να βρεθείς χρεωμένος χωρίς να γίνει η δουλειά σου. Επεξ/σία 25 Ιουλίου 2023 από Michaelpiou
giannhsg Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 9 ώρες πριν, Michaelpiou είπε Φίλε μου καλησπέρα! Επειδή κι εγώ μόλις τελειώνω από νέα οικοδομή θα σου πω την γνώμη μου Οπως είπαν και αλλά παιδιά πρέπει να βρεις αρχιτέκτονα που θα σου βγάλει σχέδια με βάση τα «γούστα» και τις αναγκες σου. Αν είναι καλός στη δουλειά του θα καταλάβει τι θες και θα προσαρμόσει αντίστοιχα τα σχέδια κλπ. Προφανώς αυτή η διαδικασία θέλει ηρεμία και χρόνο -σκέψη. Καλό είναι να προχωρήσεις μαζί του και για την έκδοση της άδειας. απο κει και πέρα στην πράξη να ξέρεις ότι ακόμα και με το κλειδί στο χέρι που λέμε να προχωρήσεις (προσωπικά δεν θα το έκανα ποτέ) αν δεν είσαι παρών σε όλα τα στάδια σίγουρα θα γίνουν αρκετές μαλ….. Συν τ ότι πρέπει να γνωρίζεις εργολάβο κατασκευαστή και να έχεις τυφλή εμπιστοσύνη γιατί άνετα μπορεί να βρεθείς χρεωμένος χωρίς να γίνει η δουλειά σου. Thanks! Αν επιτρεπεται, εβγαλες αδεια με αρχιτεκτονα και μετα ανελαβες εσυ τα παντα; Συνεργεια κτλ και ηρθε ο αρχιτεκτονας οσες φορες οριζει η νομιμη επιβλεψη, να δει τις εργασιες;
vagos789 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Αναφορά σε κείμενο Η ερωτηση μου ειναι η εξης: αν τρεξω εγω τις ολες διαδικασιες εκτος απο την πρωτη φαση εως τα μπετα/τουβλα και δεν εχω τρελες απαιτησεις στα υλικα (πχ αυτες οι τιμες ειναι με πατωματα 50€/τμ), θα καταφερω να ριξω το συνολικο κοστος σε χαμηλοτερο επιπεδο, πχ 1800€/τμ, στο τελος της οικοδομης και κανοντας ανασκοπηση προς τα πισω; Χλωμο. Το πιθανοτερο ειναι οτι θα σου ερθει +20% πιο ακριβα γιατι εσυ θα πληρωνεις τα παντα πιο ακριβα σε σχεση με τον εργολαβο συν του οτι δεν εχεις την εμπειρια.
thanasis00 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 11 ώρες πριν, Michaelpiou είπε Φίλε μου καλησπέρα! Επειδή κι εγώ μόλις τελειώνω από νέα οικοδομή θα σου πω την γνώμη μου Οπως είπαν και αλλά παιδιά πρέπει να βρεις αρχιτέκτονα που θα σου βγάλει σχέδια με βάση τα «γούστα» και τις αναγκες σου. Αν είναι καλός στη δουλειά του θα καταλάβει τι θες και θα προσαρμόσει αντίστοιχα τα σχέδια κλπ. Προφανώς αυτή η διαδικασία θέλει ηρεμία και χρόνο -σκέψη. Καλό είναι να προχωρήσεις μαζί του και για την έκδοση της άδειας. απο κει και πέρα στην πράξη να ξέρεις ότι ακόμα και με το κλειδί στο χέρι που λέμε να προχωρήσεις (προσωπικά δεν θα το έκανα ποτέ) αν δεν είσαι παρών σε όλα τα στάδια σίγουρα θα γίνουν αρκετές μαλ….. Συν τ ότι πρέπει να γνωρίζεις εργολάβο κατασκευαστή και να έχεις τυφλή εμπιστοσύνη γιατί άνετα μπορεί να βρεθείς χρεωμένος χωρίς να γίνει η δουλειά σου. Υπάρχει μήπως η πιθανότητα να μας κάνεις αναφορές στα κόστη κατασκευής σήμερα; Είμαι πολύ στις σκέψεις μήπως χτίσω δικό μου, αλλά βλέποντας να παίρνουν τόσο την ανηφόρα τα οικοδομικά υλικά, πλέον δε ξέρω τι να περιμένω...
manolis-K Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) Η άδεια περιλαμβάνει διαφορeς μελέτες (αρχιτεκτονικά, στατικά , μηχανολογικά κλπ Την Άδεια (μελέτη επίβλεψη) την βγάζει ο μηχανικός που θα συμφωνήσεις. Την παίρνεις ολοκληρωμένη. Ότι δεν κάνει ο ίδιος έχει συνεργάτες στο γραφείο του ή εκτός που τα κάνουν. Αυτό γίνεται και στο πιο μικρό γραφείο Την Κατασκευή πρέπει να την τρέχει ένας έμπιστος μηχανικός. Αν είναι σωστός σου έρχεται τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα Έχει εκπτώσεις από προμηθευτές, υλικά, συνεργεία που ακόμη και να κρατήσει κάποιο ποσοστό για τον εαυτό του πάλι είσαι κερδισμένος Το πιο σοβαρό μέρος είναι η επιλογή σωστών συνεργείων, η συμφωνία μαζί τους και ο τρόπος επιμέτρησης. Εκεί θα σε βγάλει από μεγάλους μπελάδες Μόνος σου θα έχεις πρόβλημα Θα πληρώσεις περισσότερα και θα έχεις κακή κατασκευή Επεξ/σία 25 Ιουλίου 2023 από manolis-K
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα