Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

6 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Η κοντρα μηχανικων για το τι μπορούν, αν μπορούν να κάνουν καθώς και ποιες γνώσεις απεκτησαν στις σχολές τους συγκριτικά με το τι τους επιτρεπει η νομοθεσία, κρατάει σχεδόν από τις απαρχές ίδρυσης των πρώτων πολυτεχνικών σχολών της Ελλάδας. 

Επίσης, μια ερώτηση επειδή ίσως δεν κατάλαβα εγώ καλά. Εσύ δεν έγραψες σε προηγούμενο post πως θες ένα σπίτι με σχεδιασμό του 1900 στην αρχιτεκτονική της προσοψης; Η κάνω λάθος; 

Εγραψα πως δεν θελω να καταληξω με ενα σπιτι σχεδιαστικου μιας παλαιοτερης εποχης.

Σε ενα υποθετικο σεναριο πως θα πηγαινα το 2023 σε εναν μηχανικο να μου βγαλει την αδεια, για να "εξοικονομησω" χρηματα που καποιοι θεωρουν περιττα εδω μεσα για την μονοκατοικια που θα ειναι go with the flow και θα του ελεγα να μου βγαλει ενα απλο minimal σχεδιο που ανταποκρινεται στην εποχη με βαση τον ΣΔ,ΣΚ και εκμεταλλευομενος τον ΝΟΚ για εξτρα πραγματα.. Θα επαιρνα κατι που "βλεπεται" θεωρεις; 

Δεν καταλαβαινω γιατι δεν μπορουν να ψαξουν 5 ετοιμα σχεδια στο υφος της αρεσκειας του πελατη και να τα προσαρμοσουν στο οικοπεδο. Μεχρι και υπηρεσιες που τα αγοραζεις online υπαρχουν πλεον.

Μην με ρωτησεις γιατι δεν το κανω εγω, προφανως γιατι δεν ειναι η δουλεια μου και επειδη καταλαβαινω πως θελουν προσαρμογη. Και δεν ειπα να μην το πληρωσω σαν διαδικασια..

Εξηγουμαι με παραδειγμα: Στο web design, οι σχεδιαστες παιρνουν σχεδια απο σοβαρους αρχιτεκτονες σε χωρες με χαμηλοτερο κοστος ζωης/υπηρεσιων, τα προσαρμοζουν στις τελικες αναγκες και τα κοστολογουν με uppricing στην τελικη δουλεια.

2 ώρες πριν, manolis-K είπε

1  Στην Ελλαδα οι πιο πολλες οικοδομες γινονται με αυτεπιστασια. Βγαινει η αδεια, ο μηχανικος ερχεται ελαχιστες φορες με την συμβατικη αμοιβη και ο ιδιοκτητης τρεχει για ολα (συνεργεια, υλικα, παρακολουθηση κλπ)

Δεν εχει τις γνωσεις , χανει χρονο, υποφερει και πληρωνει περισσοτερα

2. Εαν εχει καποιον εμπιστο μηχανικο και εμπειρο, μετα στην αδεια του αναθετει (με ενα ποσοστο ) την κατασκευη να τρεχει αυτος, να επιβλεπει και να ελεγχει. Αν εχεις τον καταλληλο ανθρωπο ειναι η καλυτερη περιπτωση

3. Σε οργανωμενη εταιρια με τιμη με το κλειδι στο χερι  ή χωρις  Πληρωνεις πιο πολλα επειδη εχουν λειτουργικα εξοδα και προκαταβαλλεις αρκετα χρηματα για να κλεισουν απο την αρχη πολλα υλικα και να αποφυγεις τις αυξησεις

100% συμφωνοι. Αλλωστε δεν θελω να το παιξω "εξυπνος" - καταλαβαινω οτι αυτο που θα κανω εγω και θα γινει και λαθος, πρεπει να πληρωθει για να γινει απο αλλον. Ειμαι ετοιμος να δαπανισω το budget που χρειαζεται για να γινει επιβλεψη απο τον σωστο ανθρωπο.

Δυστυχως δεν εχω καποιον τετοιο ανθρωπο, εξου και η ολη κουβεντα εδω.

Καταλαβαινω πως πληρωνω πιο πολλα σε περιπτωσεις "με το κλειδι στο χερι", ομως, αυτο δεν ειναι το τιμημα του να γινουν ολα σωστα και να χρειαστει οσο λιγοτερο να εμπλακω σε θεματα που δεν εχω την δυνατοτητα να αποτρεψω λαθη;

3 ώρες πριν, mechpanos είπε

Μια χαρά το σκέφτεσαι εσύ. Κάνε την αναζήτηση σου μέχρι να βρεις επαγγελματίες που θα σου κάνουν το κλικ να συνεργαστείς όπως το σκέφτεσαι και μην ακούς.

Σε ευχαριστω. Το μονο θεμα εδω, δειχνει να ειναι πως δεν μπορω να καταληξω στο ποσους και ποιους πραγματικα χρειαζομαι, ποιος ειναι ο πιο ορθος δρομος να ακολουθησω κτλ. Και ολο αυτο, γινεται χειροτερο, οταν οι μισοι προτεινουν πχ αρχιτεκτονα, οι αλλοι μισοι μου λενε ειναι περιττος.

2 ώρες πριν, mechpanos είπε

Βασικά εμένα δεν με νοιάζουν οι κόντρες σας, μηχανολόγος είμαι. Αλλά, η κατάντια του σημερινού δομημένου περιβάλλοντος, οφείλεται στο ότι μπορούν και καταθέτουν μελέτες οι πολιτικοί μηχανικοί, υπογράφοντας οι ίδιοι τα αρχιτεκτονικά. Καμία επαφή με αισθητική και την ένταξη του κτηρίου στον χώρο, copy paste εκεί ένας τυφλοσούρτης να τελειώνουμε.

Λοιπόν για εμένα αυτός που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό μιας κατασκευής, είναι ο αρχιτέκτονας. Αυτός θα ακούσει τις ανάγκες του πελάτη, και θα τις μετουσιώσει σε ένα σχεδιασμό που θα τις καλύπτει λειτουργικά και αισθητικά. Μετά έρχεται ο ΠΜ και λέει ναι φίλε μου αρχιτέκτονα, αλλά για να τα κάνεις αυτά θες μια κολώνα εδώ και δοκάρι εδώ, τόσης διατομής. Οπότε πρέπει να είναι και λίγο αμφίδρομο όλο αυτό. Γι ' αυτό προτείνω γραφείο που να αναλαμβάνει και τα 2. Μπορεί να είναι τεχνικό γραφείο που αποτελείται από πολιτικούς μηχανικούς, που συνεργάζονται με αρχιτέκτονα, δεν έχει σημασία. Και για εμένα ο αρχιτέκτονας πρέπει να είναι παρών σε κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση που παίρνεται στην πορεία της κατασκευής. Αυτάααα....

Τέλος μιας και πιάσατε τα καζάνια και τους λέβητες και μιας και πρόκειται για νέα κατασκευή, για να ξεδιαλύνω περισσότερο το τοπίο στον TS, φίλε δες και το concept του Παθητικού Κτηρίου. Μπες στο ΕΙΠΑΚ και δες έχει κατάλογο με πιστοποιημένους σχεδιαστές. Μίλα με κόσμο. Εγώ αν έκανα κατασκευή τώρα, από εκεί θα ξεκινούσα. 

Thank me in 20 years.

Σε ευχαριστω αρχικα τωρα για το ξεκαθαρο hint, σε ενα τοπικ που αρχιζει να γινεται μπαχαλο. Θα σε ευχαριστησω εκ νεου σε 20 χρονια, να ειμαστε καλα και οι δυο και να εχω επωφεληθει αυτου.

• Απαντ. 207
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
23 minutes ago, giannhsg said:

Δεν καταλαβαινω γιατι δεν μπορουν να ψαξουν 5 ετοιμα σχεδια στο υφος της αρεσκειας του πελατη και να τα προσαρμοσουν στο οικοπεδο. Μεχρι και υπηρεσιες που τα αγοραζεις online ; εν καταλαβαινω γιατι δεν μπορουν να ψαξουν 5 ετοιμα σχεδια στο υφος της αρεσκειας του πελατη και να τα προσαρμοσουν στο οικοπεδο. Μεχρι και υπηρεσιες που τα αγοραζεις online υπαρχουν πλεον.

Μην με ρωτησεις γιατι δεν το κανω εγω, προφανως γιατι δεν ειναι η δουλεια μου και επειδη καταλαβαινω πως θελουν προσαρμογη. Και δεν ειπα να μην το πληρωσω σαν διαδικασια..

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Όσο περιγραφικός και αν είσαι δεν πρόκειται κανείς να φανταστεί πώς ακριβώς θέλεις να είναι το σπίτι σου. Πρέπει να βρεις χρόνο να ψάξεις και να δείξεις τί σου αρέσει.

Φίλος που δεν είχε χρόνο, ανέθεσε σε γνωστό και φημισμένο γραφείο το σπίτι με το κλειδί στο χέρι. 

350 τ.μ. σύνολο. 150τ.μ. υπόγειο λαβύρινθος. 150 τ.μ. ισόγειο με σκοτεινή κουζίνα, ενιαίος χώρος σαλόνι και χωλ εισόδου. Μπαίνοντας πέφτεις πάνω σε μια φαρδιά κολώνα. Στο σαλόνι οι σκάλες για υπόγειο και όροφο και μόνο μια μικρή γωνία να βάλεις ένα καναπέ και η τηλεόραση πάνω από το τζάκι γιατί δεν υπάρχει άλλος τοίχος. 50 τ.μ. όροφος με τρία μικρά υπνοδωμάτια με ελάχιστο χώρο για ντουλάπες, τόσο μικρά που οι μπαλκονόπορτες ανοίγουν προς τα έξω!!! Μικροσκοπικά wc με ντουζ, αλλά ατέλειωτος διάδρομος για να πας από τον ενα χώρο στον άλλον.

Κι εμείς πέσαμε αρχικά σε φημισμένο τεχνικό γραφείο με έτοιμα σχέδια για να διαλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει. Αλλά όταν είδαμε έναν τεράστιο χώρο εισόδου και οι σκάλες να βρίσκονται στο σαλόνι και wc χωρίς παράθυρο με την πόρτα κι αυτή στο σαλόνι φύγαμε τρέχοντας!

• Like 3
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, SB_1957 είπε

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Όσο περιγραφικός και αν είσαι δεν πρόκειται κανείς να φανταστεί πώς ακριβώς θέλεις να είναι το σπίτι σου. Πρέπει να βρεις χρόνο να ψάξεις και να δείξεις τί σου αρέσει.

Φίλος που δεν είχε χρόνο, ανέθεσε σε γνωστό και φημισμένο γραφείο το σπίτι με το κλειδί στο χέρι. 

350 τ.μ. σύνολο. 150τ.μ. υπόγειο λαβύρινθος. 150 τ.μ. ισόγειο με σκοτεινή κουζίνα, ενιαίος χώρος σαλόνι και χωλ εισόδου. Μπαίνοντας πέφτεις πάνω σε μια φαρδιά κολώνα. Στο σαλόνι οι σκάλες για υπόγειο και όροφο και μόνο μια μικρή γωνία να βάλεις ένα καναπέ και η τηλεόραση πάνω από το τζάκι γιατί δεν υπάρχει άλλος τοίχος. 50 τ.μ. όροφος με τρία μικρά υπνοδωμάτια με ελάχιστο χώρο για ντουλάπες, τόσο μικρά που οι μπαλκονόπορτες ανοίγουν προς τα έξω!!! Μικροσκοπικά wc με ντουζ, αλλά ατέλειωτος διάδρομος για να πας από τον ενα χώρο στον άλλον.

Κι εμείς πέσαμε αρχικά σε φημισμένο τεχνικό γραφείο με έτοιμα σχέδια για να διαλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει. Αλλά όταν είδαμε έναν τεράστιο χώρο εισόδου και οι σκάλες να βρίσκονται στο σαλόνι και wc χωρίς παράθυρο με την πόρτα κι αυτή στο σαλόνι φύγαμε τρέχοντας!

Πολ Μηχανικοι στα εκανα τα σχεδια ή αρχιτεκτονες; Μου ακουγεται σαν να μην ειχαν εμπλακει αρχιτεκτονες, καθως στην θεωρια και με αυτα που καταλαβαινω απο τις προηγουμενες απαντησεις, ενας αρχ. μηχ. δεν θα εκανε τετοια "λαθη".
Μακαρι να εφτανα σε αυτο το σημειο.
Το προβλημα ειναι πως ζητανε "δεσμευση" για να σου κανουν εστω και αυτα τα σχεδια.

Εναλλακτικα, σου λενε παρε 2d (copy paste απο καποια αλλη κατοικια στα ιδια τμ με τα ιδια υ/δ) και σκεψου πως θα ειναι μονος σου, βαλε την προκαταβολη και προς το τελος θα σου εμφανισουμε και 3d.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, chrxour said:

Ξεκίνησα λοιπόν από το μηδέν κυριολεκτικά, αγόρασα οικόπεδο, εκσκαφές, θεμέλια, χτισίματα, μάστορες, κτλ και έφαγα δέκα χρόνια, όλα με τρελή προσωπική δουλειά, τρέξιμο, ανυπολόγιστη ψυχολογική φθορά και ούτε και εγώ ξέρω πόσα λεφτά μου έφυγαν τελικά. Το αποτέλεσμα ναι είναι ωραίο αλλά μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία, δεν μπορώ καν να το χαρώ, με πιάνει η καρδιά μου όταν είμαι σπίτι και θυμάμαι ότι πέρασα.

Τα έιπες όλα.
Εγω, έχω φιλικό ζευγάρι που η ανακάινιση δε διαμέρισμα που έκαναν ήταν ο κουβάς στο ποτήρι της σχέσης του που με το που τέλειωσαν και μπήκαν μέσα, 1 μήνα μετά πήραν διαζύγιο.
Στο φίλο μου που έψαχνε σπίτι του είχα πει "μη διανοηθείς να παρεις ενα και να το ανακαινίσεις. Θα πάρεις έτοιμο", δε με άκουσε και είναι στα δικαστήρια όπως προ-είπα με τον εργολάβο.

Για τον ΟΡ, η οικοδομή και η κάθε κατασκευαστική διαδικασία έχει παρα πολλές μεταβλητές γι'αυτό δε πρόκειται να ακούσεις 1 λύση ή κάποιος να σου δώσει αναλυτικά βήματα σχεδιασμού και υλοποίησης έργου.
Το ιδανικό ειναι να βρεις Αρχιτέκτονα που θα ειναι συνεργάτης με τον Πολ. Μηχ που θα αναλάβει και τα στατικά κλπ και που όταν σου παρουσιάσεις 1-2 προτάσεις, αυτές θα έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του Πολ. Μηχ. αλλά και θα ειναι κοστολογημένες για τα βασικά (εκσκαφες, μπετά, τουβλα κλπ) και θα σου έχουν και μια κατα προσέγγιση εκτίμηση για τα διακοσμητικά και εξοπλισμό των προτάσεων (για να έχεις μια άποψη για ολικό κόστος). Φυσικά, το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί για το τι θα βάλεις στο τέλος. Να ξέρεις ότι, για ότι τιμή συμφωνήσεις, στο μπατζετ σου να υπολογίζεις ενα 15-25% υπέρβαση. ΣΤΑΝΤΑΡ.
Ειναι πολύ σημαντικό ο Αρχιτέκτονας και ο Πολ. Μηχ. / Εργολάβος να έχουν συνεργαστεί ξανα. Πολύ σημαντικό.

Να ξέρεις, όσο πιο πολύ είσαι της ποιότητας και της λεπτομέρειας τόσο πιο πολύ πόνο θα νιώσεις. Οπότε ή θα δαπανήσεις χρονο, χρημα, νεύρα για να πετύχεις αυτό που θες, ή δέξου το λάθος και κράτα τα νεύρα σου.

Να ξέρεις, ότι οι της οικοδομής τρέχουν και δε προλαβαίνουν και στην ουσία μιλάμε για ξεπέτα το κάθε έργο. Οπότε θέλει επιστασία, καλό συμβόλαιο και φωνή.

Ενα μόνο ζευγάρι οικοδόμων, τεχνιτών ξέρω, που ειναι τόσο μερακλήδες που κεντάνε. Φτιάξανε το σπίτι του αδερφού μου και μέχρι και ο Αριχτέκτονας που πρώτη φορά δούλεψε μαζί τους, τους αγάπησε αλλά δε ξαναδούλεψε μαζί τους γιατί στο χρονοδιαγράμματά του ειναι τελείως αναξιόπιστοι.

Επεξ/σία από a_f_a
Δημοσ.

να προσεξεισ ενα συμαντικο πραγμα ...

στης συνδεσεις των ατσαλιων που γινοντε οι κολονες να πηγαινεις να δενεισ μεταξυ τουσ με ατσαλοσυρμα τα σιδερα ....καθε σιδερο και ατσαλοσυρμα με το αλλο ...

εγω το ειχα πει στο μηχανικο με εγραφε τσακωθηκα και πηγαινα εγω και εδενα απο επανω πριν τα μπετα 

οι ανθρωποι βαριουντε και δεν σκεπτοντε οτι εσυ θελεισ το σπιτη πυ κτηζεισ να εχει διαρκεια 150 χρονια και οχι λιγοτερα ... γενικα θελει να εισαι απο επανω αλλιωσ θα σε κλεψουν απο παντου απο τον μηχαννικο μεχρι τον τελευταιο ερολαβο ...

στα τσιμεντα καθε φορα που ριχνεις φτοιαχνουν ενα κυβακη με το τσιμεντο που χρησιμοποιηθηκε και το πανε στην πρεσα και βλεπουν την δομικη του αντοχη .... απλα πρεπει να εισαι και εκει απο πανω μην στο αλλαξουν με κανα αλλο κυβακι...

γενικα μπαινεισ σε ενα πολεμο οσο κτηζεις με το ποσο θα σε κλεψουν . πχ βαζουν λογοτερα σιδερα , περισοτερο χαλικη , περισοτερη αμμο κλπ

Δημοσ.
40 minutes ago, giannhsg said:

Πολ Μηχανικοι στα εκανα τα σχεδια ή αρχιτεκτονες; Μου ακουγεται σαν να μην ειχαν εμπλακει αρχιτεκτονες, καθως στην θεωρια και με αυτα που καταλαβαινω απο τις προηγουμενες απαντησεις, ενας αρχ. μηχ. δεν θα εκανε τετοια "λαθη".
Μακαρι να εφτανα σε αυτο το σημειο.
Το προβλημα ειναι πως ζητανε "δεσμευση" για να σου κανουν εστω και αυτα τα σχεδια.

Εναλλακτικα, σου λενε παρε 2d (copy paste απο καποια αλλη κατοικια στα ιδια τμ με τα ιδια υ/δ) και σκεψου πως θα ειναι μονος σου, βαλε την προκαταβολη και προς το τελος θα σου εμφανισουμε και 3d.

Είχε και αρχιτέκτονα μέγα και τρανό και βραβευμένο το γραφείο που διάλεξε ο φιλος μας. Αλλά ο τύπος παρίστανε τον Θεό και δεν δεχόταν αντιρρήσεις και αμφισβητήσεις!

Εμείς 3D σχέδια δεν είδαμε ποτέ. Αλλά έχουμε μείνει σε δεκάδες διαφορετικά σπίτια και από το καθένα θυμόμασταν τα θετικά και τα αρνητικά για τις διαστάσεις των χώρων, τη διαρρύθμιση και γενικά την λειτουργικότητα του σπιτιού.  Στην ουσία εμείς το σχεδιάσαμε.

Γι' αυτό είπα ότι πρέπει εσύ να αποφασίσεις τί ακριβώς θέλεις και να δώσεις έστω ένα σκαριφημα πάνω στο οποίο θα συζητήσετε για το πώς και πόσο.

Δημοσ.

Πως να επιλέξεις τεχνικό γραφείο...
Έχεις εσύ κάτι στο μυαλό σου, ένα στιλ που σου αρέσει.
Μιλάς με διάφορα γραφεία, τους εξηγείς το στιλ σου. Ζητάς να δεις δουλειές τους. Βλέπεις αν τα στιλ ταιριάζουν, σκέφτεσαι αν αυτοί οι συνεργάτες, μπορούν να υπηρετήσουν το στιλ που ζητάς εσύ, ή και ακόμα καλύτερα!
Ζητάς να σου δώσουν συστάσεις, να πάτε να δείτε μερικά reference έργα από κοντά.  Βλέπεις αν είναι όλα ΟΚ ή υπάρχουν αστοχίες...ρωτάς τους ιδιοκτήτες αν είναι παρόντες, όλα καλά; Ή είχαν τίποτα ενδοδαπέδιες που πέταγαν τα πλακάκια, και τέτοια :) 
Βλέπεις συμπεριφορά...αν είναι να τους κάνεις τάμα για να σε εξυπηρετήσουν πριν κλείσει η δουλειά, φαντάσου αν έχει κλείσει και σου έχουν πάρει και τις προκαταβολές :) 
Ζητάς προσφορά για τις υπηρεσίες τους και για την κατασκευή...
Αν τα συμφωνήσετε όλα αυτά, προχωράς, κάνεις σύμβαση που προβλέπει αναλυτικά τι υποχρεώσεις αναλαμβάνει κάθε πλευρά, ρήτρες κόστους και χρόνου παράδοσης. Έτσι θα κοιμάσαι ήσυχος. Αλλιώς, μέχρι να ολοκληρωθεί θα αγανακτήσεις.
-> Στην Ευρώπη θα μιλάγαμε για άλλον επιβλέποντα και άλλον κατασκευαστή, εγγυητική καλής εκτέλεσης κλπ, αλλά εδώ είμαστε Ελλάδα...

• Like 2
Δημοσ.
4 ώρες πριν, giannhsg είπε

Εγραψα πως δεν θελω να καταληξω με ενα σπιτι σχεδιαστικου μιας παλαιοτερης εποχης.

Σε ενα υποθετικο σεναριο πως θα πηγαινα το 2023 σε εναν μηχανικο να μου βγαλει την αδεια, για να "εξοικονομησω" χρηματα που καποιοι θεωρουν περιττα εδω μεσα για την μονοκατοικια που θα ειναι go with the flow και θα του ελεγα να μου βγαλει ενα απλο minimal σχεδιο που ανταποκρινεται στην εποχη με βαση τον ΣΔ,ΣΚ και εκμεταλλευομενος τον ΝΟΚ για εξτρα πραγματα.. Θα επαιρνα κατι που "βλεπεται" θεωρεις; 

Δεν καταλαβαινω γιατι δεν μπορουν να ψαξουν 5 ετοιμα σχεδια στο υφος της αρεσκειας του πελατη και να τα προσαρμοσουν στο οικοπεδο. Μεχρι και υπηρεσιες που τα αγοραζεις online υπαρχουν πλεον.

Εντάξει, τότε δεν κατάλαβα καλά τι ήθελες. 

Αρχιτεκτονική και σχεδιασμό οπτικό του 1900 δεν πρόκειται να εκπονησει και να σχεδιάσει κανένας αρχιτέκτονας σήμερα, εκτός αν του ζητηθεί από τον πελάτη και μιλάμε για ειδική περιπτωση, άσε που οι αρχιτέκτονες οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία παλαιότερων εποχών είναι πολλοί λίγοι, ασχολούνται πλέον με ανακαινίσεις και αναστηλωσεις διατηρητεων / παραδοσιακών κτιρίων. 

Άνετα μπορείς να βρεις αρχιτέκτονες να σου σχεδιάσουν σχέδια με τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Ψάξε και βρες. Κατά προτίμηση δες προηγούμενες δουλειές τους για να ξέρεις στο περίπου τι κάνουν, θα σου φτιάξουν σχέδια εννοείται επί πληρωμής κι αν συμφωνείς το δέχεσαι, αν όχι απλά θα απευθυνθείς σε πολλούς και θα δώσεις πολλά επιπλέον χρήματα μέχρι να σε ικανοποιήσει κάτι. 

Δημοσ.
9 ώρες πριν, mechpanos είπε

Βασικά εμένα δεν με νοιάζουν οι κόντρες σας, μηχανολόγος είμαι. Αλλά, η κατάντια του σημερινού δομημένου περιβάλλοντος, οφείλεται στο ότι μπορούν και καταθέτουν μελέτες οι πολιτικοί μηχανικοί, υπογράφοντας οι ίδιοι τα αρχιτεκτονικά. Καμία επαφή με αισθητική και την ένταξη του κτηρίου στον χώρο, copy paste εκεί ένας τυφλοσούρτης να τελειώνουμε.

Λοιπόν για εμένα αυτός που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό μιας κατασκευής, είναι ο αρχιτέκτονας. Αυτός θα ακούσει τις ανάγκες του πελάτη, και θα τις μετουσιώσει σε ένα σχεδιασμό που θα τις καλύπτει λειτουργικά και αισθητικά. Μετά έρχεται ο ΠΜ και λέει ναι φίλε μου αρχιτέκτονα, αλλά για να τα κάνεις αυτά θες μια κολώνα εδώ και δοκάρι εδώ, τόσης διατομής. Οπότε πρέπει να είναι και λίγο αμφίδρομο όλο αυτό. Γι ' αυτό προτείνω γραφείο που να αναλαμβάνει και τα 2. Μπορεί να είναι τεχνικό γραφείο που αποτελείται από πολιτικούς μηχανικούς, που συνεργάζονται με αρχιτέκτονα, δεν έχει σημασία. Και για εμένα ο αρχιτέκτονας πρέπει να είναι παρών σε κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση που παίρνεται στην πορεία της κατασκευής. Αυτάααα....

Τέλος μιας και πιάσατε τα καζάνια και τους λέβητες και μιας και πρόκειται για νέα κατασκευή, για να ξεδιαλύνω περισσότερο το τοπίο στον TS, φίλε δες και το concept του Παθητικού Κτηρίου. Μπες στο ΕΙΠΑΚ και δες έχει κατάλογο με πιστοποιημένους σχεδιαστές. Μίλα με κόσμο. Εγώ αν έκανα κατασκευή τώρα, από εκεί θα ξεκινούσα. 

Thank me in 20 years.

Χημικός μηχανικός είμαι. Αλλά για να λέμε όλα σωστά, εάν θέλεις το σπίτι σου να είναι γερό, πας σε πολιτικό μηχανικό. Ο αρχιτεκτονας ειναι μια πολυτέλεια για ένα απλό σπίτι ή διαμέρισμα. Όπως μπορεί ο αρχιτεκτονας να υπογράψει για διώροφο, έτσι μπορεί και ο πολιτικός για τα αρχιτεκτονικα (γνωρίζεις πως όλοι οι μηχανικοί έχουν δικαίωμα υπογραφής για μικρής κλίμακας μελέτες). Μόνο που τα αρχιτεκτονικα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Πιο σημαντικά είναι ο πολιτικός και ο μηχανολόγος για τα αέρια, μονώσεις, μελέτη θέρμανσης κτλ. 

Εάν έχεις το μπάτζετ για αρχιτέκτονα, go for it,  όμως το σχέδιο του αρχιτέκτονα δεν μπορεί να στο κοστολογησει ο ίδιος. Πρέπει να πας στον πολιτικό να στα βγάλει και μπορεί να τραβάς τα μαλλιά σου. Ενώ ο πολιτικός θα σου κάνει ένα απλό σχέδιο ΟΜΩΣ τα μπετά, τούβλα και σοβάς είναι εύκολο να στα υπολογίσει. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
55 λεπτά πριν, james01gr είπε

Χημικός μηχανικός είμαι. Αλλά για να λέμε όλα σωστά, εάν θέλεις το σπίτι σου να είναι γερό, πας σε πολιτικό μηχανικό. Ο αρχιτεκτονας ειναι μια πολυτέλεια για ένα απλό σπίτι ή διαμέρισμα. Όπως μπορεί ο αρχιτεκτονας να υπογράψει για διώροφο, έτσι μπορεί και ο πολιτικός για τα αρχιτεκτονικα (γνωρίζεις πως όλοι οι μηχανικοί έχουν δικαίωμα υπογραφής για μικρής κλίμακας μελέτες). Μόνο που τα αρχιτεκτονικα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Πιο σημαντικά είναι ο πολιτικός και ο μηχανολόγος για τα αέρια, μονώσεις, μελέτη θέρμανσης κτλ. 

Εάν έχεις το μπάτζετ για αρχιτέκτονα, go for it,  όμως το σχέδιο του αρχιτέκτονα δεν μπορεί να στο κοστολογησει ο ίδιος. Πρέπει να πας στον πολιτικό να στα βγάλει και μπορεί να τραβάς τα μαλλιά σου. Ενώ ο πολιτικός θα σου κάνει ένα απλό σχέδιο ΟΜΩΣ τα μπετά, τούβλα και σοβάς είναι εύκολο να στα υπολογίσει. 

Επίτρεψε μου να διαφωνήσω. Κι εγώ υπογράφω ηλεκτρολογικά. Ξέρω ηλεκτρολογία; Όχι. Επειδή έκανα 3 εξάμηνα ηλεκτρικά κυκλώματα και ηλεκτρικές μηχανές, δεν με κάνει το ίδιο καλό με έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό. Το αντίστοιχο ισχύει μεταξύ ΠΜ και ΑΜ. Έκαστος το είδος. Για μεγάλα project μόνο αρχιτέκτονες, που έχουν και ΠΜ στην ομάδα έργου. Για μικρά έως μεσαία, ΠΜ που έχουν και αρχιτέκτονες.

Εν τω μεταξύ, πείτε μου έναν διάσημο ΠΜ του εξωτερικού. Γιατί αρχιτέκτονες έρχονται στο μυαλό με την μία, καμία 10ρια...

Εν τω μεταξύ...

https://www.instagram.com/reel/CsVWDtBscgF/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Επεξ/σία από mechpanos
  • Like 2
Δημοσ.
11 ώρες πριν, SB_1957 είπε

Η δική μας εμπειρία από την κατασκευή του σπιτιού μας.

Μετά από πολύ ψάξιμο ανέλαβε την άδεια αρχιτέκτονας μηχανικός. Όμως είχαμε ήδη καταλήξει πώς ακριβώς θέλουμε να είναι το σπίτι, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ξέραμε δηλαδή πού θα είναι η κουζίνα, το καθιστικό, τα μπάνια, τα δωμάτια, πόσα τ.μ. θα είναι ο καθε χώρος, πού θα είναι οι πόρτες και τα παράθυρα και κυρίως πώς θα είναι ο προσανατολισμός του σπιτιού.

Ο αρχιτέκτονας (Αθήνα) σχεδίασε και υλοποίησε με βάση τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες προτείνοντας λύσεις και βελτιώσεις όπου χρειαζόταν, χωρίς να ξεφεύγει από αυτό που θέλαμε. Όταν ήρθε η ώρα της κατασκευής ψάξαμε για κατασκευαστική εταιρία και πήραμε προσφορές. Κανείς δεν έθεσε θέμα για τα σχέδια, αλλά τελικά αναθεσαμε την κατασκευή στον αρχιτέκτονα, ο οποίος έκανε καταπληκτική δουλειά με συνεργεία από την περιοχή (Εύβοια), τα οποία επέλεξε με πολύ αυστηρά κριτήρια. Η μεγάλη ταλαιπωρία προέκυψε από τον ηλεκτρολόγο και τον υδραυλικό που επιλέξαμε εμείς γιατί υποτίθεται ότι ήταν γνωστοί και φίλοι!!!

κοίτα να δεις....  ένας κανονικός πελάτης... 

Δημοσ.

Μου άρεσε αυτό που είπε ένας συμφορουμίτης για τα παθητικα σπίτια. Δεν τα ήξερα. Πολύ ενδιαφέρον. Και γενικά οι διαδικασίες της ανοικοδόμησης έχουν πολύ ενδιαφέρον. 

Δημοσ.

Τα παθητικά κτίρια δεν είναι κάτι νέο, απλά την τελευταία δεκαετία ακούγεται πολυ ο όρος και γίνεται γνωστός στους μη μηχανικούς. Υπάρχουν κάποια κριτήρια θερμικής και ηλεκτρικής καταναλωσης για το πότε ένα κτίριο μπορεί να θεωρηθεί παθητικό. Το θέμα είναι όπως αν θες να φτιάξεις ένα τέτοιο, το κοστος ανεβαίνει στον θεο, αλλά κανεις απόσβεση κάποια στιγμή. 

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Τα παθητικά κτίρια δεν είναι κάτι νέο, απλά την τελευταία δεκαετία ακούγεται πολυ ο όρος και γίνεται γνωστός στους μη μηχανικούς. Υπάρχουν κάποια κριτήρια θερμικής και ηλεκτρικής καταναλωσης για το πότε ένα κτίριο μπορεί να θεωρηθεί παθητικό. Το θέμα είναι όπως αν θες να φτιάξεις ένα τέτοιο, το κοστος ανεβαίνει στον θεο, αλλά κανεις απόσβεση κάποια στιγμή. 

Όντως είναι ένα concept από την δεκαετία του '70 και την πετρελαϊκή κρίση, απλά τώρα τελευταία άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστό. Πάντως όσον αφορά το κόστος, σε σχέση με μια συμβατική κατοικία είναι περίπου μία η άλλη, γιατί δεν χρησιμοποιείς σχεδόν καθόλου εγκατάσταση θέρμανσης, γλιτώνοντας σημαντικό μέρος του κόστους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...