mechpanos Δημοσ. 21 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 21 Ιουλίου 2023 5 ώρες πριν, GeorgeKatz είπε Στην Ελλάδα του 2023, το "κλειδί στο χέρι" είναι vip premium υπηρεσία, για άτομα με πραγματική οικονομική επιφάνεια Δεν θα το έλεγα. 1 ώρα πριν, james01gr είπε Από αρχιτέκτονα σπίτι; δεν ειναι αυτή η δουλειά τους. Προφανώς και ΕΙΝΑΙ. 2
james01gr Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 34 λεπτά πριν, mechpanos είπε Προφανώς και ΕΙΝΑΙ. Για πες μου για πόσους ορόφους μπορεί να υπογράψει ο αρχιτεκτονας και εάν έχει ιδέα από αντοχές υλικων. Μήπως πρέπει να έχει υπογραφή πολιτικού μηχανικού η μελέτη; 1
NikosKallithea Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 1 ώρα πριν, vasilllis είπε βρηκα κατι αντιστοιχο https://arxitektonikesefarmoges.wordpress.com/2016/03/22/χτιζω-σπιτι/ ειναι υποχρεωτική η αρχιτεκτονικη μελέτη και ο αρχιτεκτονας? σε τι διαφωνειτε δηλαδη και θεωρειτε οτι κάνω κακο? Ισως δεν χρειαζεται μηχανολογος και ηλεκτρολογος μηχανικος και βαζουνε ακομα λεβητες για να ζεσταινουν και την διπλα πολυκατοικια και ηλεκτρολογική εγκατασταση χωρίς στοιχείωδη μελέτη. Τα παντα χρειαζονται σου ειπα θα τα μαθεις σιγα σιγα, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανικοί κλπ απαιτούνται σχεδια και μελετες απο ολους που καταθέτεις στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αρχιτέκτονα μηχανικό θα πάρεις, όχι σκέτο μηχανικό, αν θέλεις να κάνεις κάτι καλό, βέβαια εδω λεμε λεμε αλλα μονο το χρημα μιλαει στα σπίτια και πρέπει να το εχεις, αλλιως δεν εχει κανένα νόημα ολο αυτό 1
Basilhs23___ Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 1 ώρα πριν, vasilllis είπε βρηκα κατι αντιστοιχο https://arxitektonikesefarmoges.wordpress.com/2016/03/22/χτιζω-σπιτι/ ειναι υποχρεωτική η αρχιτεκτονικη μελέτη και ο αρχιτεκτονας? σε τι διαφωνειτε δηλαδη και θεωρειτε οτι κάνω κακο? Ισως δεν χρειαζεται μηχανολογος και ηλεκτρολογος μηχανικος και βαζουνε ακομα λεβητες για να ζεσταινουν και την διπλα πολυκατοικια και ηλεκτρολογική εγκατασταση χωρίς στοιχείωδη μελέτη. Όλες οι ειδικότητες χρειάζονται, αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός, ηλεκτρολόγος και μηχανολόγος. Μην πω και τοπογραφος αν και μεγάλο ευρος γνώσεων το καλύπτουν οι πολιτικοι μηχανικοί, αλλά αν πάμε σε πιο ειδικά θέματα και φωτογραμετρια, τότε τα αποφεύγει αυτά ο ΠΜ. 2
Basilhs23___ Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 34 λεπτά πριν, vasilllis είπε Χρειαζεται υπογραφη αρχιτεκτονα ή οχι? Που θες να καταλήξεις; Δεν ειναι αναγκαιος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, μπορεί να την εκδόσει και ένας πολιτικός μηχανικός. Αλλά για κάποιον που θέλει σχεδιαστικά ένα ωραίο και αισθητικό αποτέλεσμα στο σπίτι του, διαρρύθμιση, επιλογές υλικών και οπτικό αποτέλεσμα όλων αυτών, ο αρχιτέκτονας είναι αναγκαιος να υπάρχει, ειδάλλως το κτίριο μπορεί να καταλήξει να είναι αδιάφορο εξωτερικά και χάλια εσωτερικά. Μην νομίζεις ότι όλα αυτά δεν παίζουν τον ρόλο τους για ένα κτίριο και την αξία του. Η κατεξοχήν ειδικότητα του πολιτικού μηχανικού είναι τα στατικά, ο αντισεισμικός και διάφορα άλλα. Δεν αμφιβάλλω πως μπορεί να υπάρχουν και πολιτικοι μηχανικοί με καλές γνώσεις σε σχέδιο κτλ, αλλά θα τις έχουν μάθει εμπειρικα σε βάθος χρόνου.
giannhsg Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Ευχαριστω εναν προς εναν σας ξεχωριστα για τις απαντησεις, επαγγελματία ή μη, με κινητρο ή χωρις. Μετα λυπης μου διαπιστωνω πως αυτο το οποιο επικρατει εδω, ειναι το ιδιο με την ζωη εκει εξω. Δηλαδη τα πραγματα δεν ειναι ξεκαθαρα και οι αποψεις διαφορες. Καμια καθαρη γραμμη, σαν να υπαρχει κοντρα μεταξυ αρχ μηχ και πολ μηχ. Καμια διαφανεια σε βηματα, κανενας ξεκαθαρος straight forward τροπος να υπολογιστει το κοστος (εστω ως το ψυχρο κελυφος που τα πράγματα δεν αφορουν επιλογες μου). Δυστυχως, αυτος ο κρυψινισμος, δεν με βοηθαει και εχω βρεθει τελικα περισσοτερο μπερδεμενος απο την αρχη. Εκει που πηγα να πειστω πως πρεπει να μιλησω με αρχιτεκτονα, καταλαβα πως υπαρχει περιπτωση να πληρώσω σχεδια που ο μηχανικος θα τα κρινει ακυρα και μη υλοποιησιμα. Εκει που πηγα να πειστω πως πρεπει να μιλησω με μηχανικο, καταλαβα πως αν θελω κατι ομορφο, ο μηχανικος θα μου παραδωσει ενα σχεδιο του 1900. Τι να το κανω που θα μπορει να το υλοποιησει, αν δεν ειναι στα γουστα μου; Εκει που ρωταω για μια λυση all inclusive με μεγαλυτερο κοστος (οχι γιατι βαριεμαι να ασχοληθω ή γιατι μου τρεχουν απο τα πατζακια αλλα επειδη δεν θελω να βρεθω προ διαφορων εκπληξεων ή να το παιζω εξυπνος με πραγματα εκτος του πεδιου μου), μου λετε πως πρεπει να αναλαβω να βαλω καθε συνεργειο μονος μου, δεν υπαρχει το "με το κλειδι στο χερι" κτλ. Πραγματικα αναρωτιεμαι.. Μερικα νεα εργα που βλεπω ανα καιρους και εχουν φτιαχτει για ιδιοατοικιση, πως υλοποιουνται; Ποση υπομονη και απλετο χρονο εχουν ολοι, σε συνδυασμο με τοσα χρήματα και τοση εμπειρια απο το πρωτο κιολας χτισιμο; 1
Basilhs23___ Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 1 ώρα πριν, giannhsg είπε Ευχαριστω εναν προς εναν σας ξεχωριστα για τις απαντησεις, επαγγελματία ή μη, με κινητρο ή χωρις. Μετα λυπης μου διαπιστωνω πως αυτο το οποιο επικρατει εδω, ειναι το ιδιο με την ζωη εκει εξω. Δηλαδη τα πραγματα δεν ειναι ξεκαθαρα και οι αποψεις διαφορες. Καμια καθαρη γραμμη, σαν να υπαρχει κοντρα μεταξυ αρχ μηχ και πολ μηχ. Καμια διαφανεια σε βηματα, κανενας ξεκαθαρος straight forward τροπος να υπολογιστει το κοστος (εστω ως το ψυχρο κελυφος που τα πράγματα δεν αφορουν επιλογες μου). Δυστυχως, αυτος ο κρυψινισμος, δεν με βοηθαει και εχω βρεθει τελικα περισσοτερο μπερδεμενος απο την αρχη. Εκει που πηγα να πειστω πως πρεπει να μιλησω με αρχιτεκτονα, καταλαβα πως υπαρχει περιπτωση να πληρώσω σχεδια που ο μηχανικος θα τα κρινει ακυρα και μη υλοποιησιμα. Εκει που πηγα να πειστω πως πρεπει να μιλησω με μηχανικο, καταλαβα πως αν θελω κατι ομορφο, ο μηχανικος θα μου παραδωσει ενα σχεδιο του 1900. Τι να το κανω που θα μπορει να το υλοποιησει, αν δεν ειναι στα γουστα μου; Εκει που ρωταω για μια λυση all inclusive με μεγαλυτερο κοστος (οχι γιατι βαριεμαι να ασχοληθω ή γιατι μου τρεχουν απο τα πατζακια αλλα επειδη δεν θελω να βρεθω προ διαφορων εκπληξεων ή να το παιζω εξυπνος με πραγματα εκτος του πεδιου μου), μου λετε πως πρεπει να αναλαβω να βαλω καθε συνεργειο μονος μου, δεν υπαρχει το "με το κλειδι στο χερι" κτλ. Πραγματικα αναρωτιεμαι.. Μερικα νεα εργα που βλεπω ανα καιρους και εχουν φτιαχτει για ιδιοατοικιση, πως υλοποιουνται; Ποση υπομονη και απλετο χρονο εχουν ολοι, σε συνδυασμο με τοσα χρήματα και τοση εμπειρια απο το πρωτο κιολας χτισιμο; Η κοντρα μηχανικων για το τι μπορούν, αν μπορούν να κάνουν καθώς και ποιες γνώσεις απεκτησαν στις σχολές τους συγκριτικά με το τι τους επιτρεπει η νομοθεσία, κρατάει σχεδόν από τις απαρχές ίδρυσης των πρώτων πολυτεχνικών σχολών της Ελλάδας. Επίσης, μια ερώτηση επειδή ίσως δεν κατάλαβα εγώ καλά. Εσύ δεν έγραψες σε προηγούμενο post πως θες ένα σπίτι με σχεδιασμό του 1900 στην αρχιτεκτονική της προσοψης; Η κάνω λάθος;
mechpanos Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 5 ώρες πριν, giannhsg είπε Ευχαριστω εναν προς εναν σας ξεχωριστα για τις απαντησεις, επαγγελματία ή μη, με κινητρο ή χωρις. Μετα λυπης μου διαπιστωνω πως αυτο το οποιο επικρατει εδω, ειναι το ιδιο με την ζωη εκει εξω. Δηλαδη τα πραγματα δεν ειναι ξεκαθαρα και οι αποψεις διαφορες. Καμια καθαρη γραμμη, σαν να υπαρχει κοντρα μεταξυ αρχ μηχ και πολ μηχ. Καμια διαφανεια σε βηματα, κανενας ξεκαθαρος straight forward τροπος να υπολογιστει το κοστος (εστω ως το ψυχρο κελυφος που τα πράγματα δεν αφορουν επιλογες μου). Δυστυχως, αυτος ο κρυψινισμος, δεν με βοηθαει και εχω βρεθει τελικα περισσοτερο μπερδεμενος απο την αρχη. Εκει που πηγα να πειστω πως πρεπει να μιλησω με αρχιτεκτονα, καταλαβα πως υπαρχει περιπτωση να πληρώσω σχεδια που ο μηχανικος θα τα κρινει ακυρα και μη υλοποιησιμα. Εκει που πηγα να πειστω πως πρεπει να μιλησω με μηχανικο, καταλαβα πως αν θελω κατι ομορφο, ο μηχανικος θα μου παραδωσει ενα σχεδιο του 1900. Τι να το κανω που θα μπορει να το υλοποιησει, αν δεν ειναι στα γουστα μου; Εκει που ρωταω για μια λυση all inclusive με μεγαλυτερο κοστος (οχι γιατι βαριεμαι να ασχοληθω ή γιατι μου τρεχουν απο τα πατζακια αλλα επειδη δεν θελω να βρεθω προ διαφορων εκπληξεων ή να το παιζω εξυπνος με πραγματα εκτος του πεδιου μου), μου λετε πως πρεπει να αναλαβω να βαλω καθε συνεργειο μονος μου, δεν υπαρχει το "με το κλειδι στο χερι" κτλ. Πραγματικα αναρωτιεμαι.. Μερικα νεα εργα που βλεπω ανα καιρους και εχουν φτιαχτει για ιδιοατοικιση, πως υλοποιουνται; Ποση υπομονη και απλετο χρονο εχουν ολοι, σε συνδυασμο με τοσα χρήματα και τοση εμπειρια απο το πρωτο κιολας χτισιμο; Μια χαρά το σκέφτεσαι εσύ. Κάνε την αναζήτηση σου μέχρι να βρεις επαγγελματίες που θα σου κάνουν το κλικ να συνεργαστείς όπως το σκέφτεσαι και μην ακούς. 1
manolis-K Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 1 Στην Ελλαδα οι πιο πολλες οικοδομες γινονται με αυτεπιστασια. Βγαινει η αδεια, ο μηχανικος ερχεται ελαχιστες φορες με την συμβατικη αμοιβη και ο ιδιοκτητης τρεχει για ολα (συνεργεια, υλικα, παρακολουθηση κλπ) Δεν εχει τις γνωσεις , χανει χρονο, υποφερει και πληρωνει περισσοτερα 2. Εαν εχει καποιον εμπιστο μηχανικο και εμπειρο, μετα στην αδεια του αναθετει (με ενα ποσοστο ) την κατασκευη να τρεχει αυτος, να επιβλεπει και να ελεγχει. Αν εχεις τον καταλληλο ανθρωπο ειναι η καλυτερη περιπτωση 3. Σε οργανωμενη εταιρια με τιμη με το κλειδι στο χερι ή χωρις Πληρωνεις πιο πολλα επειδη εχουν λειτουργικα εξοδα και προκαταβαλλεις αρκετα χρηματα για να κλεισουν απο την αρχη πολλα υλικα και να αποφυγεις τις αυξησεις 1
mechpanos Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 8 ώρες πριν, james01gr είπε Για πες μου για πόσους ορόφους μπορεί να υπογράψει ο αρχιτεκτονας και εάν έχει ιδέα από αντοχές υλικων. Μήπως πρέπει να έχει υπογραφή πολιτικού μηχανικού η μελέτη; Βασικά εμένα δεν με νοιάζουν οι κόντρες σας, μηχανολόγος είμαι. Αλλά, η κατάντια του σημερινού δομημένου περιβάλλοντος, οφείλεται στο ότι μπορούν και καταθέτουν μελέτες οι πολιτικοί μηχανικοί, υπογράφοντας οι ίδιοι τα αρχιτεκτονικά. Καμία επαφή με αισθητική και την ένταξη του κτηρίου στον χώρο, copy paste εκεί ένας τυφλοσούρτης να τελειώνουμε. Λοιπόν για εμένα αυτός που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό μιας κατασκευής, είναι ο αρχιτέκτονας. Αυτός θα ακούσει τις ανάγκες του πελάτη, και θα τις μετουσιώσει σε ένα σχεδιασμό που θα τις καλύπτει λειτουργικά και αισθητικά. Μετά έρχεται ο ΠΜ και λέει ναι φίλε μου αρχιτέκτονα, αλλά για να τα κάνεις αυτά θες μια κολώνα εδώ και δοκάρι εδώ, τόσης διατομής. Οπότε πρέπει να είναι και λίγο αμφίδρομο όλο αυτό. Γι ' αυτό προτείνω γραφείο που να αναλαμβάνει και τα 2. Μπορεί να είναι τεχνικό γραφείο που αποτελείται από πολιτικούς μηχανικούς, που συνεργάζονται με αρχιτέκτονα, δεν έχει σημασία. Και για εμένα ο αρχιτέκτονας πρέπει να είναι παρών σε κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση που παίρνεται στην πορεία της κατασκευής. Αυτάααα.... Τέλος μιας και πιάσατε τα καζάνια και τους λέβητες και μιας και πρόκειται για νέα κατασκευή, για να ξεδιαλύνω περισσότερο το τοπίο στον TS, φίλε δες και το concept του Παθητικού Κτηρίου. Μπες στο ΕΙΠΑΚ και δες έχει κατάλογο με πιστοποιημένους σχεδιαστές. Μίλα με κόσμο. Εγώ αν έκανα κατασκευή τώρα, από εκεί θα ξεκινούσα. Thank me in 20 years. 7
chrxour Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Είπα να αφήσω και εγώ my 2 cents στο θέμα μιας και πριν ένα μήνα τέλειωσε ο δεκαετής Γολγοθάς μου. Ο πατέρας μου, ο παππούς μου, ο θείος μου ήταν όλοι οικοδόμοι και εγώ τα πρώτα μεροκάματα μου τα έκανα οικοδομή. Όταν κάποια στιγμή μετά από χρόνια αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου σπίτι, προσωπικά (και διαισθητικά μάλλον) ήθελα να πάω σε διαμέρισμα η σε αγορά έτοιμου αλλά έκανα το λάθος και άκουσα τους δικούς μου που μου έλεγαν ότι είμαστε στη δουλειά και την ξέρουμε, είναι κρίμα να πας σε έτοιμο, με τα ίδια λεφτά θα φτιάξεις μόνος σου κάτι πολύ καλύτερο. Ξεκίνησα λοιπόν από το μηδέν κυριολεκτικά, αγόρασα οικόπεδο, εκσκαφές, θεμέλια, χτισίματα, μάστορες, κτλ και έφαγα δέκα χρόνια, όλα με τρελή προσωπική δουλειά, τρέξιμο, ανυπολόγιστη ψυχολογική φθορά και ούτε και εγώ ξέρω πόσα λεφτά μου έφυγαν τελικά. Το αποτέλεσμα ναι είναι ωραίο αλλά μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία, δεν μπορώ καν να το χαρώ, με πιάνει η καρδιά μου όταν είμαι σπίτι και θυμάμαι ότι πέρασα. Οπότε για να συνοψίσω, αυτό που ζητάει ο νηματοθετης να κάνει είναι λογικό και συμφωνώ μαζί του, και εγώ αυτό θα ήθελα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι στην Ελλάδα είμαστε και δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, δεν υπάρχουν καν σαν επιλογή, (ανεξάρτητα τι διαφημίζει το κάθε γραφείο και ο κάθε κατασκευαστής, πλην εξαιρέσεων φυσικά που κυρίως αφορούν ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που απλά αναθέτουν σε κάποιον άλλον αυτή την διαδικασία, αφού τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα). Η δικιά μου συμβουλή λοιπόν είναι απλή: για κανέναν λόγο δεν μπλέκεις με χτίσιμο και όλη αυτή την διαδικασία - προκάτ (η κάποια από αυτές τις καινούργιες τις μεταλλικές κατασκευές με ξηρά δόμηση, δεν ξέρω αν συμφέρουν βέβαια,δεν το έχω ψάξει). 6
SB_1957 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Η δική μας εμπειρία από την κατασκευή του σπιτιού μας. Μετά από πολύ ψάξιμο ανέλαβε την άδεια αρχιτέκτονας μηχανικός. Όμως είχαμε ήδη καταλήξει πώς ακριβώς θέλουμε να είναι το σπίτι, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ξέραμε δηλαδή πού θα είναι η κουζίνα, το καθιστικό, τα μπάνια, τα δωμάτια, πόσα τ.μ. θα είναι ο καθε χώρος, πού θα είναι οι πόρτες και τα παράθυρα και κυρίως πώς θα είναι ο προσανατολισμός του σπιτιού. Ο αρχιτέκτονας (Αθήνα) σχεδίασε και υλοποίησε με βάση τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες προτείνοντας λύσεις και βελτιώσεις όπου χρειαζόταν, χωρίς να ξεφεύγει από αυτό που θέλαμε. Όταν ήρθε η ώρα της κατασκευής ψάξαμε για κατασκευαστική εταιρία και πήραμε προσφορές. Κανείς δεν έθεσε θέμα για τα σχέδια, αλλά τελικά αναθεσαμε την κατασκευή στον αρχιτέκτονα, ο οποίος έκανε καταπληκτική δουλειά με συνεργεία από την περιοχή (Εύβοια), τα οποία επέλεξε με πολύ αυστηρά κριτήρια. Η μεγάλη ταλαιπωρία προέκυψε από τον ηλεκτρολόγο και τον υδραυλικό που επιλέξαμε εμείς γιατί υποτίθεται ότι ήταν γνωστοί και φίλοι!!! 6
dstilio Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Μεγάλε τι μπερδεύεστε; στο είπαν πολλοί: 1) αρχιτέκτονας 2) πολιτικός Μηχανικος. Ίσως τους πετύχεις πακέτο μαζί. Αλλα και ξεχωριστά να τους βρεις, εάν ένα σχέδιο ο αρχιτέκτονας στο βγάλει μη σωστό, με μια μικρή αλλαγή 10% θα γίνει σωστό. Δε θα καταλήξεις με άχρηστο σχέδιο. Μπορείς να το βάλεις και σε όρο στον αρχιτέκτονα να κάνει τις αλλαγές ώστε να είναι άρτιο. 3) εργολαβο κατασκευαστή που να δίνει με το κλειδί στο χέρι. Αυτοί που φτιάχνουν στην Αθήνα σπίτια κατηγορίας premium a+ ενεργειακής κλάσης πολλές φορές είναι έτσι. Είχα βρει έναν που μέχρι και τα air condition έβαζε πριν παραδώσει 4) επιπλέον δικοσ Σου μηχανικός για επίβλεψη προφανως και ανεβαίνει το κόστος με αυτή τη διαδικασία. Αλλά μειώνονται οι έννοιες. τωρα αν περιμένεις καθόλου τρέξιμο…ε δε ξέρω αν γίνεται.
NikosKallithea Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Ειναι απλο το θέμα, ο μηχανικός γεννήθηκε για να υπηρετεί τα σχέδια του αρχιτέκτονα και με τις γνωσεις του να συμβάλει ώστε αυτα να γίνουν πραγματικότητα. ΤΕΛΟΣ Τωρα την ελλαδα την έχουν χτίσει μηχανικοί για αυτό εχει αυτό το χάλι. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα