Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 minutes ago, mechpanos said:

Αυτό που θες αγαπητέ TS είναι τεχνικό -μελετητικό γραφείο, που να αναλαμβάνει και την κατασκευή. Υπάρχουν τέτοια που έχουν συνεργαζόμενα συνεργεία. Έχουν αρχιτέκτονες που συνεργάζονται, κλπ. Δεν ζητάς τίποτα παράλογο, ίσα ίσα.

Εσύ πολύ καλά τα λές και σωστή η πρότασή σου.
Εν τελη, και εγω με τέτοιο κατέληξα να συνεργαστώ στο τέλος και φυσικά το μακελειό ήταν οτι η αρχιτεκτόνισσα ήταν άσχετη, ο επιβλέπων μηχανικός δεν είχε διαβάσει καν το brief και τα σχέδια της αρχιτεκτόνισσας (ενδεικτικα, έιχα συρόμενη μεταλλική πορτα με τζαμια και αυτός ενα βημα πριν τη τοποθέτηση μηχανισμού μιλούσε για ξύλιν πόρτα...) και ο ξυλουργος έκανε τα δικά του.
Επειδή όμως έχω εμπειρια με πολυπλοκα projects και product development, όλα τα κατέγραφα, όλες οι οδηγίες ήταν με σχέδια, εικόνοες κλπ και πάλι ο μηχανικος δε διάβαζε τα σχέδια/οδηγίες. Φυσικά, 3 φορές που πήγαν να μου βγαλουν κοστούμι για αλλαγές, τους εστειλα τα σχετικά pdf και συνέχιζαν χωρις πολλά πολλά. Τα λάθη όμως πολλά και με τη παράδοση. Επρεπε να είχα προνοησει και να είχα αφησει buffer περιοδο από τη μετακόμιση 1-2 μήνες ωστε να τους εχω να γκρεμίζουν τελειωμένο σπίτι και να το φτιαχνουν και να τρεχει και η ρητρα εκπρόθεσμης παράδοσης που είχε το συμβόλαιο.

Ενας φιλος αρχιτέκτονας Μου είχε πει, αλλά δεν τον άκουσα το εξης :

- Το πρώτο το πουλας
- Το δεύτερο το νοικιαζεις
- Το τρίτο το κρατάς

Επεξ/σία από a_f_a
  • Like 7
  • Απαντ. 207
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Αυτό που θες αγαπητέ TS είναι τεχνικό -μελετητικό γραφείο, που να αναλαμβάνει και την κατασκευή. Υπάρχουν τέτοια που έχουν συνεργαζόμενα συνεργεία. Έχουν αρχιτέκτονες που συνεργάζονται, κλπ. Δεν ζητάς τίποτα παράλογο, ίσα ίσα. 

Θα μπορούσες να πας αρχικά σε αρχιτέκτονα να σου βγάλει μόνο τα σχέδια, όμως μετά μπορεί να σου πει ο εργολάβος εγώ θέλω +50% από το μπάτζετ σου για τα σχέδια αυτά. Ενώ με ένα γραφείο, θα τεθεί εξαρχής το μπάτζετ και θα γίνουν οι αντίστοιχες επιλογές κατόπιν εξονυχιστικής συνεννόησης για να καταλήξετε στον τελικό σχεδιασμό. Ο οποίος θα πρέπει να είναι τελικός, χωρίς μπρος πίσω!

Ψάξου, ρώτα και όπου δεις ότι ταιριάζουν οι χημείες, προχώρα αν δεις ότι κάτι σου ξυνίζει αποχώρησε.

Το έκανα. Και είμαι μηχανικός, στον κλάδο της οικοδομής.

Και λεφτά δεν γλίτωσα (το αντίθετο !!!) , έφαγα 2 χρόνια από την ζωή μου να κυνηγάω τα μαστόρια και μου έσπασαν τα νεύρα και είχα και τα σχόλια από όλο τον περίγυρο τι κάνεις αργεί το σπίτι πολύ το ψειρίζεις το ένα το άλλο. Ναι πρόσεξα κάποια πράγματα, έγινε ποιότητα δουλειάς αλλά αν με ρωτήσει ένας φίλος θα του πω βρες μηχανικό της εμπιστοσύνης σου, δώστου το με το κλειδί στο χέρι, με συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και μπάτζετ και θα είσαι ήσυχος.

Αυτά που εσύ θα κοιτάς πώς πρέπει να γίνουν για πρώτη φορά, ο μηχανικός τα έχει κάνει άλλες 100 ξέρει πού θα δώσει βάση και πού θα κάνει οικονομία. Αρκεί να είναι εμπιστοσύνης βέβαια, αλλιώς σε τρώει εύκολα κι αυτός.

Αρχικα σε ευχαριστω που επιβεβαιωνεις πως δεν ζηταω τιποτα παραλογο - γιατι κοντεψα να πιστευω το αντιθετο, με τις απαντησεις που παιρνω.

Σαν μηχανικος (οχι πολιτικος) - καταλαβαινω και σεβομαι τον χρονο των αλλων, οπως θελω να σεβονται τον δικο μου. Δεν ειπα ποτε οτι δεν θελω να πληρωσω, οτι θελω να το παιξω εξυπνος και να γλιτωσω κοστος επιβλεψης (που αλλωστε θα στο φανε καπου αλλου, εαν το παιξεις εξυπνος).

Ο νομος οριζει ελαχιστη επιβλεψη, εγω ιδανικα θα ηθελα να τηρηθει μεγαλυτερη, ωστε να μην εχουμε πισωγυρισματα. Επι πληρωμης, φυσικα και οχι "δωρεαν" οπως ετρεξε να πει καποιος παραπανω, χωρις να εχω αναφερει κατι τετοιο ποτε.

In the end, δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να εμπλακει ο ιδιωτης σε κατασκευαστικα σεναρια. Θα μπορουσα να μελετησω τον τροπο που γινονται ολα και να παρακολουθω στενα, προτιμω ομως να φαω αυτο το χρονο στη δουλεια μου (για να μπορεσουν να πληρωθουν αφενως ολοι και γιατι θελω στο γραφειο που θα ερθω σε συμφωνια, να εχω εμπιστοσυνη*).

* Οκ, αν με "φαει" με εφαγε.. Θεωρω πως θα κανω την ερευνα μου και θα καταληξω σε ανθρωπους που θα εμπιστευω. Παντα υπαρχει το σεναριο του να σου πουλησει καποιος παπατζες, αλλα θα κανω οτι μπορω στο να μη γινει. Με το να ξεκιναμε μια συνεργασια καχυποπτα, δεν κερδιζουμε κατι. Ξερω πως θα υπαρχουν διαφορες, αλλα δεν θα φαω και την ζωη μου για το αν ο μπετατζης εφαγε ενα κυβικο (που θα φαει γιατι δεν υπαρχει τροπος να μετρησεις ακριβως) κτλ κτλ.

Ενστερνιζομαι ακριβως αυτο που περιγραφεις στις τελευταιες σου προτασεις (δεν εχω ξαναχτισει απο το μηδεν, αλλα εχω βρεθει σε ανακαινισεις) και καταλαβαινω πως ανθρωπος που δεν θελει ουτε να το πληρωσει παραπανω ουτε να τον φανε και να γινουν ολα οπως θελει, δεν ειναι στα λογικα του. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 minutes ago, giannhsg said:

Ο νομος οριζει ελαχιστη επιβλεψη, εγω ιδανικα θα ηθελα να τηρηθει μεγαλυτερη, ωστε να μην εχουμε πισωγυρισματα.

Δεν ορίζει ελάχιστη. Ορίζει την επίβλεψη που αφορά στα βασικά (κρίσιμα) στοιχεία της κατασκευής, ήτοι σωστή χάραξη επί του οικοπέδου, εκσκαφες, θεμελίωση, φέροντα οργανισμό (υποστυλώματα, δοκοι, πλάκες) και γενικότερα τήρηση των όσων προβλέπονται στην Ο.Α (βάσει Νόμου, πληρώνεται για την ορθή εκτέλεση της Ο.Α., στο αντικείμενο που του αναλογεί).

(πολιτικός μηχανικός είμαι)

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
  • Like 2
Δημοσ.

Ειναι δυσκολο το με το κλειδι στο χερι

Αυτοι που κανουν τις κατασκευεςσπανια κανουν και καλα σχεδια. Αλλο πραγμα η μελετη και αλλο η κατασκευη

Δεν αναθετεις τη μελετη (σχεδια ) και αν σου αρεσει την πληρωνεις,  Δεν στεκει. Διαλεγεις ενα καλό ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ, βλεπεις τα εργα του και τις ικανοτητες του και συμφωνεις για την εκδοση της αδειας με οτι σχεδια θελεις (3D)

Αν συνεργαζεται με κατασκευαστη ή κανει ο ιδιος κατασκευες εχει καλως. Το κοστος σε μπετα, τουβλα, σοβαδες και χρωματα ειναι περιπου ιδια για ολες τις κατασκευες. Τα υπολοιπα (κουφωματα,δαπεδα, μπανια, κουζινες, ηλεκτρολογικα, μονωσεις κλπ) διαμορφωνουν το τελικο κοστος "το κλειδι στο χερι"

Δεν μπορεις να κρινεις απο την τιμη μόνο γιατι μπορει να παρεις σπιτι της πλάκας τελικα. Αυτο ειναι που σου λενε οτι πρεπει να εισαι απο πανω,

Συμβουλες απο μενα ( αρχιτεκτονας) που εκανα μελετες και κατασκευες απο βιλλες συτη Μυκονο μεχρι καταστηματα και θεατρα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε

Δεν ορίζει ελάχιστη. Ορίζει την επίβλεψη που αφορά στα βασικά (κρίσιμα) στοιχεία της κατασκευής, ήτοι σωστή χάραξη επί του οικοπέδου, εκσκαφες, θεμελίωση, φέροντα οργανισμό (υποστυλώματα, δοκοι, πλάκες) και γενικότερα τήρηση των όσων προβλέπονται στην Ο.Α (βάσει Νόμου, πληρώνεται για την ορθή εκτέλεση της Ο.Α., στο αντικείμενο που του αναλογεί).

(πολιτικός μηχανικός είμαι)

Τι μπορει να παει λαθος εκτος της βασικης, λοιπον; εχει νοημα να ζητησω μεγαλυτερου επιπεδου επιβλεψη, με το σχετικο κοστος ή ειναι ενα budget που θα δαπανηθει ψιλοασκοπα;

12 λεπτά πριν, manolis-K είπε

Ειναι δυσκολο το με το κλειδι στο χερι

Αυτοι που κανουν τις κατασκευεςσπανια κανουν και καλα σχεδια. Αλλο πραγμα η μελετη και αλλο η κατασκευη

Δεν αναθετεις τη μελετη (σχεδια ) και αν σου αρεσει την πληρωνεις,  Δεν στεκει. Διαλεγεις ενα καλό ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ, βλεπεις τα εργα του και τις ικανοτητες του και συμφωνεις για την εκδοση της αδειας με οτι σχεδια θελεις (3D)

Αν συνεργαζεται με κατασκευαστη ή κανει ο ιδιος κατασκευες εχει καλως. Το κοστος σε μπετα, τουβλα, σοβαδες και χρωματα ειναι περιπου ιδια για ολες τις κατασκευες. Τα υπολοιπα (κουφωματα,δαπεδα, μπανια, κουζινες, ηλεκτρολογικα, μονωσεις κλπ) διαμορφωνουν το τελικο κοστος "το κλειδι στο χερι"

Δεν μπορεις να κρινεις απο την τιμη μόνο γιατι μπορει να παρεις σπιτι της πλάκας τελικα. Αυτο ειναι που σου λενε οτι πρεπει να εισαι απο πανω,

Συμβουλες απο μενα ( αρχιτεκτονας) που εκανα μελετες και κατασκευες απο βιλλες συτη Μυκονο μεχρι καταστηματα και θεατρα

Σε ευχαριστω για τις συμβουλες σου.

Αναρωτιεμαι τι γινετα ομως αν τελειωσω με το αρχιτεκτονικο γραφειο και παω σε ενα τεχνικο γραφειο που αναλαμβανει ολη τη κατασκευη και για καποιο λογο δεν του αρεσουν αυτα τα σχεδια τα οποια εμενα μου αρεσαν, πληρωσα κτλ.

Το αρχιτεκτονικο γραφειο, αναλαμβανει την εκδοση αδειας; Και αν ναι, δεν βαζει υπογραφη ο πολ μηχ τους, αρα θα πρεπει να ολοκληρωσει αυτος το εργο, αφου πλεον οι πολ μηχ φερουν την ευθυνη του εργου; 

Ή δεν θα βρω τετοιο γραφειο που να τα αναλαβει ολα, μετα;

Ή θα μου λεει πως αυτο εγινε λαθος επειδη δεν ηρθες σε εμας εξ αρχης και ο αρχιτεκτονας θα μου λεει πως φταει ο πολ μηχ;

Οκ, καταλαβαινω τον διαχωρισμο. Αρα να ζητησω τιμη ανα τετραγωνικο μεχρι το ψυχρο κελυφος; Πως μπορω να ξερω οτι το budget μου ειναι οκ για ολη την οικοδομη εως το τελος της ομως, εξ αρχης; Πως υπολογιζω τα λογικα ορια για το ψυχρο κελυφος;

Επεξ/σία από giannhsg
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, giannhsg είπε

Τι μπορει να παει λαθος εκτος της βασικης, λοιπον; εχει νοημα να ζητησω μεγαλυτερου επιπεδου επιβλεψη, με το σχετικο κοστος ή ειναι ενα budget που θα δαπανηθει ψιλοασκοπα;

Σε ευχαριστω για τις συμβουλες σου.

Αναρωτιεμαι τι γινετα ομως αν τελειωσω με το αρχιτεκτονικο γραφειο και παω σε ενα τεχνικο γραφειο που αναλαμβανει ολη τη κατασκευη και για καποιο λογο δεν του αρεσουν αυτα τα σχεδια τα οποια εμενα μου αρεσαν, πληρωσα κτλ.

Το αρχιτεκτονικο γραφειο, αναλαμβανει την εκδοση αδειας; Και αν ναι, δεν βαζει υπογραφη ο πολ μηχ τους, αρα θα πρεπει να ολοκληρωσει αυτος το εργο, αφου πλεον οι πολ μηχ φερουν την ευθυνη του εργου; 

Ή δεν θα βρω τετοιο γραφειο που να τα αναλαβει ολα, μετα;

Ή θα μου λεει πως αυτο εγινε λαθος επειδη δεν ηρθες σε εμας εξ αρχης και ο αρχιτεκτονας θα μου λεει πως φταει ο πολ μηχ;

Οκ, καταλαβαινω τον διαχωρισμο. Αρα να ζητησω τιμη ανα τετραγωνικο μεχρι το ψυχρο κελυφος; Πως μπορω να ξερω οτι το budget μου ειναι οκ για ολη την οικοδομη εως το τελος της ομως, εξ αρχης; Πως υπολογιζω τα λογικα ορια για το ψυχρο κελυφος;

Δεν καταλαβαινω που μπερδευεσαι. Ο Αρχιτεκτονας θα σου βγαλει και την οικοδομικη αδεια. Αν χτιζει οικοδομες, θα στο χτισει. Αν δεν χτιζει θα σε συστησει σε καποιον. Αν δεν σε συστησει γιατι μπορει ο αρχιτεκτονας να ειναι κολλητος σου στην Αλεξανδρουπολη και η οικοδομη στην Κρητη, θα βρεις μια τεχνικη εταιρια στην Κρητη να υλοποιησει την αδεια και να χτίσει το σπίτι.

Δεν ειναι πυρηνικη φυσικη. Πυρηνικη φυσικη ειναι οτι η οικοδομη πρεπει να εχει εργοδηγο. Να βρισκεται συνεχεια επανω απο το κεφαλι του υδραυλικου, ηλεκτρολογου, πλακά, πατωματζή, μαραγκού και σιδερά, να οργανώνει τις εργασίες αλλά βασικότερα να προσπαθεί να προλάβει τις μαλακιες που κάνουν ΟΛΑ τα μαστόρια.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

TS ο χρόνος είναι παράγοντας για εσένα; Σε βιάζει κάτι να μπεις στο νέο αυτό σπίτι;

Το "σύστημα" είναι ικανό να σε "σπάσει", καθυστερήσεις χωρίς λόγο και περνάνε οι βδομάδες έτσι για μια απάντηση σε ένα e-mail, δεν σηκώνουν τηλέφωνα κτλ κτλ Στο τέλος υποχωρείς και λες "Άστο έτσι να τελειώνουμε".

Αν κρίνω από τον γραπτό σου λόγο, είσαι στα πρώτα στάδια αγανάκτησης και απογοήτευσης, κουράγιο, έχει κατηφόρα ακόμα. "Σιχάθηκα" είναι το ρήμα αναφέρθηκε και εκφράζει και εμένα 🙂

Στην Ελλάδα του 2023, το "κλειδί στο χέρι" είναι vip premium υπηρεσία, για άτομα με πραγματική οικονομική επιφάνεια. Όλοι οι υπόλοιποι που χτίζουν είναι στα τηλέφωνα και στα e-mail και με το χέρι στη τσέπη φυσικά.

Οι λύση να συνεργαστείς με έναν εργολάβο - εργοδηγο - κατασκευαστή είναι μια ευκολία, αλλά θα σου κοστίσει περίπου το 15% της αξίας του σπιτιού. Αν χτίζεις σπίτι με εμπορική αξία 300Κ, ο κατασκευαστής θα πάρει περίπου 45Κ, δεν είναι και λίγο.

Κουράγιο - υπομονή, πάρε και ένα δεύτερο κινητό να έχεις για αποκλειστικά αυτή τη δουλειά τα επόμενα 2-3 χρόνια. Κέρνα καφέδες τα συνεργεία. Μη στεναχωρίεσαι για κακοτεχνίες που διορθώνονται, όλα τα σπίτια έχουν κακοτεχνίες.

Καλά μπετά! Όχι τ0ύρκικα σίδερα, προσοχή στα τσέρκια.

Επεξ/σία από GeorgeKatz
  • Like 1
Δημοσ.
21 minutes ago, giannhsg said:

Τι μπορει να παει λαθος εκτος της βασικης, λοιπον; εχει νοημα να ζητησω μεγαλυτερου επιπεδου επιβλεψη, με το σχετικο κοστος ή ειναι ενα budget που θα δαπανηθει ψιλοασκοπα

Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Ο καθένας θέτει τα δικά του στάνταρτς. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, giannhsg είπε

Οκ με ολα, αλλα δεν μπορω εξωτερικα να εχω μια οψη κτιριου της αρεσκειας μου; Να το δωσω δηλαδη με κλειστα ματια το 2023 καπου, οπου θα μου φτιαξουν ενα σπιτι με design standards του 1900 και να πω και ευχαριστω;

Ακριβώς αυτό που λες θα ήταν και η ιδανική περίπτωση για εμένα, να φτιάξω ένα τέτοιο παλιό σχέδιο της αρεσκείας μου να το δώσω σε αρχιτέκτονα να το βελτιώσει και να το μεταφέρει σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Βέβαια δεν θα χρειαστεί να το κάνω στην ζωή μου γιατί σε τέτοιο κτίριο μένω ήδη, εμένα αλλά είναι τα θέματα μου με στατικη ενίσχυση, ανακαίνιση και επαναχρηση κτλ. 

Εύχομαι να βρεις αυτό που θέλεις. Δεν το θεωρώ αδύνατο, αλλά θα υπάρχουν δυσκολίες. Ελπίζω το σχέδιο σου να μην είναι δύσκολο και περίτεχνο, έχε υπόψην πως υπάρχουν ζητήματα για τα οποία αν θες να υλοποιηθουν δεν υπάρχουν εργάτες να τα κάνουν, είναι μαθημενοι στις σημερινές τεχνοτροπίες. 

Αν θέλεις, στείλε μου σε μήνυμα το σχέδιο αν το εχεις για να σου πω μια γνώμη. 

Δημοσ.

η λεπτομέρεια κανει την διαφορά σε ολες τις δουλειες. Αν το πληρωσεις θα το νιωσεις και θα το χαίρεσαι 

δες δουλειες που έχουν κανει ήδη αυτοί που θα αναθέσεις. αρχιτεκτονες, μπετατζιδες πλακαδες υδραυλικούς ηλεκτρολόγους κτλ δες τα εργαλεία τους σε τι κατάσταση βρίσκονται, πρέπει να τους επισκεφτείς σε έργα που εκτελούν και θα καταλάβεις πολλά, άσχετα εαν δεν έχεις εμπειρία. 

Αυτα τα πληρώνεις, το έργο σου είναι μικρό για όλους εκτός από σε σενα που είναι τεράστιο.

καλη τυχη 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, GeorgeKatz είπε

TS ο χρόνος είναι παράγοντας για εσένα; Σε βιάζει κάτι να μπεις στο νέο αυτό σπίτι;

Το "σύστημα" είναι ικανό να σε "σπάσει", καθυστερήσεις χωρίς λόγο και περνάνε οι βδομάδες έτσι για μια απάντηση σε ένα e-mail, δεν σηκώνουν τηλέφωνα κτλ κτλ Στο τέλος υποχωρείς και λες "Άστο έτσι να τελειώνουμε".

Αν κρίνω από τον γραπτό σου λόγο, είσαι στα πρώτα στάδια αγανάκτησης και απογοήτευσης, κουράγιο, έχει κατηφόρα ακόμα. "Σιχάθηκα" είναι το ρήμα αναφέρθηκε και εκφράζει και εμένα 🙂

Στην Ελλάδα του 2023, το "κλειδί στο χέρι" είναι vip premium υπηρεσία, για άτομα με πραγματική οικονομική επιφάνεια. Όλοι οι υπόλοιποι που χτίζουν είναι στα τηλέφωνα και στα e-mail και με το χέρι στη τσέπη φυσικά.

Οι λύση να συνεργαστείς με έναν εργολάβο - εργοδηγο - κατασκευαστή είναι μια ευκολία, αλλά θα σου κοστίσει περίπου το 15% της αξίας του σπιτιού. Αν χτίζεις σπίτι με εμπορική αξία 300Κ, ο κατασκευαστής θα πάρει περίπου 45Κ, δεν είναι και λίγο.

Κουράγιο - υπομονή, πάρε και ένα δεύτερο κινητό να έχεις για αποκλειστικά αυτή τη δουλειά τα επόμενα 2-3 χρόνια. Κέρνα καφέδες τα συνεργεία. Μη στεναχωρίεσαι για κακοτεχνίες που διορθώνονται, όλα τα σπίτια έχουν κακοτεχνίες.

Καλά μπετά! Όχι τ0ύρκικα σίδερα, προσοχή στα τσέρκια.

Δεν ειμαι αγανακτισμενος, προσπαθω να βαλω ξεκαθαρα τα πραγματα στο κεφαλι μου. Ο κυριος λογος που μπερδευομαι ειναι επειδη η πρωτη μου συνταντηση σε αντιστοιχο γραφειο, δεν μου εκανε ξεκαθαρο τον τροπο και τον διαχωρισμο. Συνεχιζω να μην καταλαβαινω γιατι ειναι δεδομενο πως καποιος που δεν εχει ξαναχτισει στην ζωη του και δεν του δινουν ξεκαθαρες πληροφοριες των σταδιων, ενω ο καθε ενας εχει διαφορετικη προσεγγιση, πρεπει να ειχει καταλαβει πως παιζουν τα πραγματα πριν την υλοποιηση μιας οικοδομης. Οπως δεν καταλαβαινει και ενας οδηγος αυτοκινητου που μενει απο συμπλεκτη, πως λειτουργει το αμαξι ξανα. Αν τα συνεργεια του ζηταγαν να σπασει τις εργασιες μονος του, δεν θα ηξερε που και με ποια σειρα θα πρεπει να κατανεμει το κατεβασμα σασμαν, την αλλαγη δισκου, την αλλαγη πλατω κτλ

Ο χρονος δεν ειναι προβλημα (σε λογικα πλαισια). Υπολογιζω παντα +1 ετος καθυστερησεων, μαζι με 1,5 περιπου ετος που θα θελει η πιο γρηγορη κατασκευη χωρις απροοπτα και καθυστερησεις πληρωμων απο την δικη μου πλευρα.

1 ώρα πριν, MauroPaltoudias είπε

Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Ο καθένας θέτει τα δικά του στάνταρτς. 

Οκ. Ωστοσο, φανταζομαι πως δεν μπορει να παει κατι "χοντρο" λαθος, εαν υπαρει η οριζουσα απο τον νομο επιβλεψη. Για τα υπολοιπα - και εφοσον υπαρχουν σχεδια αναλυτικα - μπορω να ζητησω τα ρεστα απ ευθειας απο το συνεργειο, εαν δεν υλοποιηθουν κατα γραμμα. Σωστα;

1 ώρα πριν, Basilhs23___ είπε

Ακριβώς αυτό που λες θα ήταν και η ιδανική περίπτωση για εμένα, να φτιάξω ένα τέτοιο παλιό σχέδιο της αρεσκείας μου να το δώσω σε αρχιτέκτονα να το βελτιώσει και να το μεταφέρει σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Βέβαια δεν θα χρειαστεί να το κάνω στην ζωή μου γιατί σε τέτοιο κτίριο μένω ήδη, εμένα αλλά είναι τα θέματα μου με στατικη ενίσχυση, ανακαίνιση και επαναχρηση κτλ. 

Εύχομαι να βρεις αυτό που θέλεις. Δεν το θεωρώ αδύνατο, αλλά θα υπάρχουν δυσκολίες. Ελπίζω το σχέδιο σου να μην είναι δύσκολο και περίτεχνο, έχε υπόψην πως υπάρχουν ζητήματα για τα οποία αν θες να υλοποιηθουν δεν υπάρχουν εργάτες να τα κάνουν, είναι μαθημενοι στις σημερινές τεχνοτροπίες. 

Αν θέλεις, στείλε μου σε μήνυμα το σχέδιο αν το εχεις για να σου πω μια γνώμη. 

Σε ευχαριστω Βασιλη. Δεν εχω καποιο σχεδιο σε αυτη τη φαση, μονο μερικες εικονες φωτορεαλιστικου περιεχομενου, απο αντιστοιχες υλοποιησεις. Συγκεντρωνω ακομη υλικο, ετσι ωστε να το δωσω σε εναν αρχιτεκτονα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
55 minutes ago, giannhsg said:

Για τα υπολοιπα - και εφοσον υπαρχουν σχεδια αναλυτικα - μπορω να ζητησω τα ρεστα απ ευθειας απο το συνεργειο, εαν δεν υλοποιηθουν κατα γραμμα.

Αυτό ονομάζεται μελέτη εφαρμογής και θα πρέπει να το αναζητήσετε ξεχωριστά.

Καλό θα ήταν, σε πρώτη φάση, να δείτε/κατανοήσετε καλά, ποιά τα βήματα μιας Ο.Α., τι περιλαμβάνει, ποιες οι εμπλεκόμενες ειδικότητες μηχανικών (τοπογραφος, αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός και ηλεκτρολόγος ή μηχανολόγος / με τη σειρά που τα γράφω) και ποιο το παραδοτεο (δηλαδή, τι περιλαμβάνει η οριστική φάση των επιμέρους μελετών). Εν συνεχεία, εφόσον κρίνετε ότι θα απαιτηθεί και μελέτη εφαρμογής, τότε προχωρήστε σε μια τέτοια επιλογή.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε

Αυτό ονομάζεται μελέτη εφαρμογής και θα πρέπει να το αναζητήσετε ξεχωριστά.

Καλό θα ήταν, σε πρώτη φάση, να δείτε/κατανοήσετε καλά, ποιά τα βήματα μιας Ο.Α., τι περιλαμβάνει, ποιες οι εμπλεκόμενες ειδικότητες μηχανικών (τοπογραφος, αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός και ηλεκτρολόγος ή μηχανολόγος / με τη σειρά που τα γράφω) και ποιο το παραδοτεο (δηλαδή, τι περιλαμβάνει η οριστική φάση των επιμέρους μελετών). Εν συνεχεία, εφόσον κρίνετε ότι θα απαιτηθεί και μελέτη εφαρμογής, τότε προχωρήστε σε μια τέτοια επιλογή.

Thanks. Αρχιζω σιγα-σιγα να συνθετω ολη τη διαδικασια. Αλλα οσο βγαινουν τετοιες νεες πληροφοριες που δεν ειχα μεχρι πριν απο λιγο, γινεται συνθετο για εμενα. 

Ειναι αναγκαια η μελετη εφαρμογης, κατα τη γνωμη σας; και αν ναι, σε ολα τα project; 

Επεξ/σία από giannhsg
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 minutes ago, giannhsg said:

Ειναι αναγκαια η μελετη εφαρμογης, κατα τη γνωμη σας; και αν ναι, σε ολα τα project; 

Εγώ λέω πως ναι. Άλλοι όμως, μπορεί να πουν πως όχι. Έχει να κάνει με τον διατιθέμενο προϋπολογισμό του καθενός και τις απαιτήσεις του.

Δείτε και το άρθρο 40 του 4495/2017, για να κατανοήσετε τι απαιτείται απο πλευράς ΥΔΟΜ, για έκδοση νέας Ο.Α.

Μια πληροφορία που ίσως φανεί χρήσιμη είναι ότι παλαιότερα (όσο δηλαδή, το ΤΕΕ ήταν ισχυρό όργανο) υπήρχαν οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές, οι οποίες προεκυπταν από το σύστημα του (έχουμε κωδικούς, μπαίνουμε στην πλατφόρμα και δίνοντας τα δεδομένα, βλέπουμε και τις αμοιβές). Δεν μπορούσαμε δηλαδή, να δώσουμε τιμή προσφοράς κάτω από αυτές (βάσει Νόμου).

Από τότε που το επάγγελμα όμως "απελευθερώθηκε", ο καθένας ζητάει όσα νομίζει αυτός ότι αξίζει η δουλειά του.

Μια φυσιολογική πάντως αντιμετώπιση μηχανικού (από πλευράς εντιμότητας αλλά και αξιοπρέπειας ως προς το επάγγελμα που ασκεί), είναι η χρήση της πλατφόρμας (ακόμα και σήμερα) και η εφαρμογή έκπτωσης επί της "παλαιάς" ελάχιστης νόμιμης αμοιβής (παλαιάς,  με την έννοια ότι δεν υφίσταται επίσημα η διαδικασία και όχι των παρωχημένων αμοιβών).

(*) Η πλατφόρμα του ΤΕΕ είναι η πιο απλή και ανέξοδη λύση. Είναι προφανές ότι κάποιος συνάδελφος, μπορεί να προμηθευτεί και ανεξάρτητο λογισμικό υπολογισμού αμοιβών (το οποίο προφανώς, είναι ευθυγραμμισμένο με το το ΤΕΕ),  το οποίο και παράγει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...