Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, giannhsg είπε

Ok, δεν κοιταω να ριξω καποιον, ουτε να φαω τον χρονο του.
Αρα, σαν κριτηριο, πρεπει να καραταω τις παρελθοντικες δουλειες που εμφανιζουν; Και λεω εμφανιζουν γιατι εχω "πιασει" πολλα εργα να εμφανιζονται σε διπλα site.

Makes sense, αλλα εγω δεν ειμαι τετοιος πελατης. Προτιμω να απαντησω μια εβδομαδα αργοτερα συνολικα στις απαιτησεις, παρα να στειλω απο ενα email καθε μερα επι 7 ημερες. Καταλαβαινω πως αλλαγες περαν των συμφωνηθεντων, θα πρεπει να ειναι χρεωσιμες εκ νεου. Δεν σκοπευω να κανω τετοιο κακο στους συνεργατες του σπιτιου μου ουτε σε εμενα, με ακοπα back n forths. Αλλωστε, εχω ηδη συναψει complete brief για τις λειτουργικες μου αναγκες και flexible brief για τις σχεδιαστικες (υφος, samples αλλων εργων κτλ).

Προτιμω να πληρωσω 100% απο την αρχη, σε κατι που χωρις δεσμευση αρχικη θα συμφωνησω και θα μου αρεσει, παρα σε δοσεις κατι για το οποιο θα προπληρωσω και δεν θα ξερω εαν μου κανει. Αναρωτιεμαι λοιπον, εαν υπαρχει γραφειο που αναλαμβανει με αυτο το τροπο την κατασκευη;

Εσύ καλά τα λες, βρες όμως εργολσβο να σε πιστέψει. Τις προδιαγραφές και τα δεδομένα τα θέτει ο εργολάβος, αυτο σου λέω, εσύ μόνο το οικόπεδο τους δείχνεις και αυτοί κάνουν κάτι δικό τους. Απλά για να καταλάβεις την πολυπλοκοτητα του θέματος, εσύ πχ για μόνωση μπορεί να θες το τάδε υλικό, όμως αυτό το τάδε υλικό, χρειάζεται το τάδε συγκεκριμένο αστάρι, το τάδε βερνίκι, την τάδε προεργασία, μπορεί να μην το ξέρουν και να μην το δουλεύουν οι εργάτες, σου λένε εμείς δεν δίνουμε εγγύηση για αυτό, άσε που καθε εργολάβος έχει τα υλικά του και τους προμηθευτές του από τους οποίους μπορεί να εξασφαλίζει υψηλότερη εκπτωση. Το κτιριο είναι σαν ένας ιστός αράχνης, αν κόψεις η πας να πειράξεις ένα μικρό τμήμα του ιστού επηρεάζεται το υπόλοιπο και επιβάλλει αλλαγές και άλλων τμημάτων, αυτα εντελώς μεταφορικά. 

Επίσης, να ξέρεις ότι το κόστος μπορεί να αυξηθεί σίγουρα προς τα επάνω λόγω ασταθμητων παραγόντων, θα στο πουν αυτό, θα χρειαστεί να δώσεις παραπάνω, κανένας δεν σου λέει μια απλή προφορά και τέλος, να υπολογίζεις ένα συν 20-30%, αν είσαι στο 10% η λιγότερο τότε και τυχερός θα είσαι. 

• Like 3
  • Απαντ. 207
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
3 ώρες πριν, giannhsg είπε

Μα πως μπορω να πληρωσω κατι που δεν ξερω τι θα σχεδιασουν; Ας με φωναξουν στο γραφειο να μου δειξουν τι σχεδιασαν και αν μ αρεσει το αγοραζω, ωστε να το κανουν formal προταση. Δεν ζηταω μελετη διακομισης εσωτερικου χωρου και να εμβαθυνω γενικα, θελω απλα να ξερω τι θα σχεδιασουν για εμενα, πριν πληρωσω.

Σοβαρός επαγγελματίας δε θα το κάνει. Αν το κάνει, δεν ειναι σοβαρός και μάλλον θα πρέπει να φύγεις τρέχοντας.
Θα κάνεις έρευνα, να δεις αν σου αρέσει η δουλειά τους, θα συναντηθείς με 2-5-10, θα συμφωνήσετε σε τρόπο συνεργασίας. Πχ, προκαταβολή + προσχέδια. Αν δε σου αρέσει. Σταματάς και πας αλλού.

Και αν αυτό σου μοιάζει δύσκολο, περίμενε να μπλέξεις με εργολάβο, μαστόρους, προμηθευτές να δείς εκεί το μεγάλο παρτυ.

Προσωπικά, μετά από μεγάλη ανακαίνιση δεν υπάρχει περίτπωση να ξανα-ασχοληθώ με οικοδομικές εργασίες (με Αρχιτεκτονες / Εργολάβους). Κουράστηκα και συχάθηκα. Και δεν ειναι μόνο η Ελλάδα. Φιλος Βέλγιο έκανε αντιστοιχη ανακαίνιση, ειναι τώρα στα δικαστήρια με το Βελγο εργολάβο.  Ο υδραυλικός του, μέχρι και το σιφωνι της ντουσιερας ξέχασε να συνδέσει με το κεντρικό αγωγό...
Δράμα.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Sad 1
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε

Εσύ καλά τα λες, βρες όμως εργολσβο να σε πιστέψει. Τις προδιαγραφές και τα δεδομένα τα θέτει ο εργολάβος, αυτο σου λέω, εσύ μόνο το οικόπεδο τους δείχνεις και αυτοί κάνουν κάτι δικό τους. Απλά για να καταλάβεις την πολυπλοκοτητα του θέματος, εσύ πχ για μόνωση μπορεί να θες το τάδε υλικό, όμως αυτό το τάδε υλικό, χρειάζεται το τάδε συγκεκριμένο αστάρι, το τάδε βερνίκι, την τάδε προεργασία, μπορεί να μην το ξέρουν και να μην το δουλεύουν οι εργάτες, σου λένε εμείς δεν δίνουμε εγγύηση για αυτό, άσε που καθε εργολάβος έχει τα υλικά του και τους προμηθευτές του από τους οποίους μπορεί να εξασφαλίζει υψηλότερη εκπτωση. Το κτιριο είναι σαν ένας ιστός αράχνης, αν κόψεις η πας να πειράξεις ένα μικρό τμήμα του ιστού επηρεάζεται το υπόλοιπο και επιβάλλει αλλαγές και άλλων τμημάτων, αυτα εντελώς μεταφορικά. 

Επίσης, να ξέρεις ότι το κόστος μπορεί να αυξηθεί σίγουρα προς τα επάνω λόγω ασταθμητων παραγόντων, θα στο πουν αυτό, θα χρειαστεί να δώσεις παραπάνω, κανένας δεν σου λέει μια απλή προφορά και τέλος, να υπολογίζεις ένα συν 20-30%, αν είσαι στο 10% η λιγότερο τότε και τυχερός θα είσαι. 

Οκ με ολα, αλλα δεν μπορω εξωτερικα να εχω μια οψη κτιριου της αρεσκειας μου; Να το δωσω δηλαδη με κλειστα ματια το 2023 καπου, οπου θα μου φτιαξουν ενα σπιτι με design standards του 1900 και να πω και ευχαριστω;

Δημοσ.
3 ώρες πριν, giannhsg είπε

Ρε παιδια, μια βοηθεια απο καποιον που μπορει να εχει χτισει σπιτι απο το μηδεν, please.

Κανω επικοινωνια με μηχανικος/αρχιτεκτονες/γραφεια κτλ και αντιμετωπιζω διαφορετικες προσεγγισεις στον τροπο που κανουν την ανεγερση, μεταξυ τους!

Εγω πρακτικα θελω να μου δωσουν μια τιμη με το κλειδι στο χερι, με σχεδια τα οποια θα φτιαξουν με βαση το υφος της παρελθοντικης δουλειας τους και καποιες τροποποιησεις που ισως θελω, αφου πρωτα τους εχω αναφερει ολες τις λειτουργικες μου αναγκες.

Κανενας τους ομως δεν μου κανει προταση για να ξερω τι θα δω. Και απο την στιγμη που θα τους πληρωσεις, δεσμευεσαι να πας με αυτους ως το τελος.

Ο ενας μου κανει 2d σχεδιο και δεν ξερω καν τι θα συναντησω (σορρυ αλλα δεν μπορω σαν ιδιωτης και μη-μηχανικος, να αντιληφθω πληρως το οικημα απο 2d γραμμουλες σε ενα χαρτι), ο αλλος μου λεει κανει τοσο η αδεια σου, θα στην βγαλουμε και τα συνεργεια θα τα βαλεις εσυ (εγω δεν θελω να βρεθω στην μεση και να εχω κανει λαθη - ουτε μπορω να επιτηρω τον καθε μαστορα - προτιμω να πληρωσω τον χρονο του μηχανικου να το κανει και να χω καποιον να βρισω αν γινει λαθος).

Ο αλλος μου λεει καταλαβαινω πληρως τι θελεις, θα δωσεις 20%, θα κανουμε συμφωνητικο και θα σου παρουσιασουμε σχεδια με πνευματικη ιδιοκτησια που δεν θα μπορουν να χρησιμοποιηθουν απο αλλον (κατσε ρε φιλε, και αν εσυ φυγεις για Μαλδιβες ή δεν τα βρισκουμε τελος παντων γιατι σου λεω ασπρο και φερνεις μαυρο μετα, εγω θα εχω δεσμευτει 20% και θα πρεπει ή να το τελειωσω μαζι σου ή να καψω 20% του budget;)

Αντιλαμβανομαι τοσο λαθος την διαδικασια ή θα πρεπει εξ αρχης να μου βγαλουν τυπικα σχεδια, συμπεριλαμβανομενου 3d (δεν ειπα να μου εχουν τις κολονες με ακριβεια χιλιοστων, αλλα οχι να υπαρχει κολονα εκει που δεν θα επρεπε) με βαση οσα ζηταω στις λειτουργικες μου αναγκες και ΜΕΤΑ να συμφωνησω; 

Επισης, το "με το κλειδι στο χερι" δεν παιζει πια;

Προσφατα ανακαινισα ενα σπιτι με τον ιδιο αρχιτεκτονα που ειχε χτισει παλιοτερα ενα αλλο της οικογενειας μου. Τον εμπιστευομαι με κλειστα ματια. Δεν ασχοληθηκα ουτε δευτερολεπτο και μου ειπε ακριβως τα υλικα και τα πλεονεκτηματα/μεινοκτηματα τους. Αν θελεις πληροφοριες στειλε μου  πμ.

Δημοσ.

Εγώ πάλι θα σου έλεγα ότι διάλεξες ΤΕΛΕΙΩΣ λάθος περίοδο να χτίσεις. Τώρα θα έπρεπε να πουλάς ό,τι έχεις, όχι να χτίζεις. Το πάρτι είναι μεγάλο και διαρκείας και όσο βλέπεις παντού οικοδομές έτσι θα είναι.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξανασκέψουν την λύση του προκατ, και όταν λέμε προκατ μιλάμε για μπετό, ούτε καν τούβλα.

Σχεδιάζεις αυτό που θέλεις, όπως το θέλεις και στο φτιάχνουν στο εργοστάσιο. Προσωπικά για μονοκατοικία δεν υπάρχει κανένας λόγος πλεον να πας σε συμβατικό χτίσιμο.

Επεξ/σία από cyberguy
  • Like 7
Δημοσ.
3 hours ago, NikosKallithea said:

Εχεις ακούσει που λενε "αν δεν παντρέψεις παιδί κι αν δεν χτίσεις σπίτι δεν έχεις καταλάβει τίποτε από δυσκολίες" θα το καταλάβεις σιγα σιγα ομως γιατι η διαδικασία μπορει να παρει και χρονια

Αυτο που λες με το κλειδι στο χερι δεν υπάρχει στην ελλαδα, εκτος βέβαια αν σου τρεχει το χρημα απο τις τσέπες, και παλι δυσκολακι

Εγω ξερω περιπτωση που θα χτισει ετσι με κλειδι στο χερι και τα λεφτα ειναι λιγοτερα απο διαμερισμα σε ακριβη περιοχη. Επισης θα γινει σε 1 χρονο με και δεχεται ρητρα για το χρονο.

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, giannhsg είπε

Οκ με ολα, αλλα δεν μπορω εξωτερικα να εχω μια οψη κτιριου της αρεσκειας μου; Να το δωσω δηλαδη με κλειστα ματια το 2023 καπου, οπου θα μου φτιαξουν ενα σπιτι με design standards του 1900 και να πω και ευχαριστω;

Ρε φιλε θα σου φτιαξουν σχέδια οι ανθρωποι ακομα και με κήπους μπαλκονια ακάλυπτους τα πάντα, με κάθε λεπτομέρεια.

Τα στανταρ του 1900 που λες δεν υπάρχουν σήμερα και απο τον τελευταίο αρχιτέκτονα που βγήκε απο την σχολή πέρσι, εξαλλου τα απαιτεί και η πολεοδομία με λεπτομέρια πόντου. 

Εκτός αν ολα αυτα τα θέλεις δωρεαν, εχουν κόστος τα σχέδια

Βρες λοιπόν ενα αρχιτέκτονα και προχωρά.

• Like 1
Δημοσ.

5 λεπτά πριν, tryfos είπε

Εγώ πάλι θα σου έλεγα ότι διάλεξες ΤΕΛΕΙΩΣ λάθος περίοδο να χτίσεις. Τώρα θα έπρεπε να πουλάς ό,τι έχεις, όχι να χτίζεις. Το πάρτι είναι μεγάλο και διαρκείας και όσο βλέπεις παντού οικοδομές έτσι θα είναι.

Ισχυει αυτο φιλε μου. Η ζωη ομως, τα φερνει στον καθε ενα μας διαφορετικα. Τοτε που θεωρεις εσυ πως επρεπε να χτιζω, δεν μπορουσα να χτισω.

Τωρα που μπορω, θα το κανω, ακομη και εαν εχει διπλασιαστει η τιμη ανα ΤΜ2. Αλλωστε θυμαμαι καποτε που εμενα στο Παρισι μια αντιστοιχη φαση με 8.000€/τμ ενω το προηγουμενο ετος ολοι εχτιζαν με 5-6 το πολυ και λεγαμε ολοι ποσο λαθος ηταν να χτισεις τοτε. Τελικα ολο αυτο δεν ειχε σταματημο και τωρα χτιζουν με 12.000€/τμ.
Σε ευχαριστω για το σχολιο σου, ωστοσο ειναι εκτος της ερωτησης μου.

11 λεπτά πριν, ΠάρηςΓ είπε

Εγω ξερω περιπτωση που θα χτισει ετσι με κλειδι στο χερι και τα λεφτα ειναι λιγοτερα απο διαμερισμα σε ακριβη περιοχη. Επισης θα γινει σε 1 χρονο με και δεχεται ρητρα για το χρονο.

Θα εκτιμουσα να μου στειλεις πληροφοριες, εαν νιωθεις και εσυ βολικα με αυτο, φυσικα.

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Dantε είπε

Αναγκαστικα θα πρεπει να παρεις μηχανικο για επιβλεψη. Για να εξασφαλισει πως οτι υπαρχει στα χαρτια εφαρμοζεται στη πραξη. 

Αυτο εννοει και ο gbras οταν λεει οτι θα πρεπει να εισαι απο πανω. Η θα κατσεις να διαβασεις και να φας ατελειωτο χρονο να βλεπεις τη καθε τους κινηση, η θα βαλεις αλλο ατομο να το κανει.

Όταν λες να διαβάσει εννοείς να πάρει πτυχίο Πολυτεχνείου; 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, mechpanos είπε

Όταν λες να διαβάσει εννοείς να πάρει πτυχίο Πολυτεχνείου; 

Προφανως και οχι. Να καταλαβει τι περιλαμβανει το καθε σταδιο και πως γινεται χοντρικα ,ωστε να επιβλεψει οτι μπορει ως ιδιωτης.

• Like 2
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Dantε είπε

Προφανως και οχι. Να καταλαβει τι περιλαμβανει το καθε σταδιο και πως γινεται χοντρικα ,ωστε να επιβλεψει οτι μπορει ως ιδιωτης.

Δεν μπορεί. Θα τον φάνε λάχανο. Αλήθεια.

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αφού η επίβλεψη από μηχανικό, είναι υποχρεωτική (από τον Νόμο).

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ανακατεύεται ιδιώτης σε τέτοια θέματα.

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
  • Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Δεν μπορεί. Θα τον φάνε λάχανο. Αλήθεια.

Αρκετα πιθανο, ναι. Εγω κάποιες λυσεις του προτεινα. Αν εχει διαθεση παντως, μπορει να το κανει. Προσωπικα δε θα το εκανα και ας ειμαι και μηχανικος.

Δημοσ.

Αυτό που θες αγαπητέ TS είναι τεχνικό -μελετητικό γραφείο, που να αναλαμβάνει και την κατασκευή. Υπάρχουν τέτοια που έχουν συνεργαζόμενα συνεργεία. Έχουν αρχιτέκτονες που συνεργάζονται, κλπ. Δεν ζητάς τίποτα παράλογο, ίσα ίσα. 

Θα μπορούσες να πας αρχικά σε αρχιτέκτονα να σου βγάλει μόνο τα σχέδια, όμως μετά μπορεί να σου πει ο εργολάβος εγώ θέλω +50% από το μπάτζετ σου για τα σχέδια αυτά. Ενώ με ένα γραφείο, θα τεθεί εξαρχής το μπάτζετ και θα γίνουν οι αντίστοιχες επιλογές κατόπιν εξονυχιστικής συνεννόησης για να καταλήξετε στον τελικό σχεδιασμό. Ο οποίος θα πρέπει να είναι τελικός, χωρίς μπρος πίσω!

Ψάξου, ρώτα και όπου δεις ότι ταιριάζουν οι χημείες, προχώρα αν δεις ότι κάτι σου ξυνίζει αποχώρησε.

Μόλις τώρα, Dantε είπε

Αρκετα πιθανο, ναι. Εγω κάποιες λυσεις του προτεινα. Αν εχει διαθεση παντως, μπορει να το κανει. Προσωπικα δε θα το εκανα και ας ειμαι και μηχανικος.

Το έκανα. Και είμαι μηχανικός, στον κλάδο της οικοδομής.

Και λεφτά δεν γλίτωσα (το αντίθετο !!!) , έφαγα 2 χρόνια από την ζωή μου να κυνηγάω τα μαστόρια και μου έσπασαν τα νεύρα και είχα και τα σχόλια από όλο τον περίγυρο τι κάνεις αργεί το σπίτι πολύ το ψειρίζεις το ένα το άλλο. Ναι πρόσεξα κάποια πράγματα, έγινε ποιότητα δουλειάς αλλά αν με ρωτήσει ένας φίλος θα του πω βρες μηχανικό της εμπιστοσύνης σου, δώστου το με το κλειδί στο χέρι, με συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και μπάτζετ και θα είσαι ήσυχος.

Αυτά που εσύ θα κοιτάς πώς πρέπει να γίνουν για πρώτη φορά, ο μηχανικός τα έχει κάνει άλλες 100 ξέρει πού θα δώσει βάση και πού θα κάνει οικονομία. Αρκεί να είναι εμπιστοσύνης βέβαια, αλλιώς σε τρώει εύκολα κι αυτός.

• Like 12

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...