SeNNinhA Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, Georgebek2 είπε Να κανω μια ερωτηση... εστω πως αγοραζω ενα οικοπεδο, παω να σκαψω και βρισκω αρχαια και μου λενε δε χτιζεις! Εκει τι κανουμε; Ειναι ρισκο η αγορα οικοπεδου; Μπορω να το προβλεψω καπως με καποιο ορο κατα την αγορα, του στυλ αν πετυχω αρχαια κτλ κτλ, τα οποια προφανως υπαρχουν αν ειναι δεν θα μπουνε μετα την αγορα μου. Εχει τυχει ποτε σε κανεναν κατι τετοιο;; Ναι. Τυχαίνει καμία φορά. Εδώ θα πρέπει να συμβουλευτείς δικηγόρο. Λέγεται "πώληση ακινήτου υπό διαλυτική αίρεση" εάν δεν κάνω λάθος και εκεί μπαίνουν ειδικοί όροι για αυτοδικαια ακύρωση του συμβολαίου πώλησης. Ο δικηγόρος σου θα σε καθοδηγήσει. Εάν γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές δεν βλέπω τον λόγο να μην μπορεί να γίνει. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να διενεργήσετε διερευνητικες τομές στο έδαφος πριν την συμβολαιογραφικη πράξη. Δηλαδή μικρές εκσκαφές μέχρι το βάθος της μελλοντικής σου θεμελίωσης για να δείτε εάν βρεθεί κάτι. Αυτό σου δίνει αρκετή ασφάλεια. Διότι ακόμη και εάν βρεθούν κάποια αρχαία ευρήματα δεν θα σταματήσουν οι εργασίες εκτός και εάν αποδειχθεί η αρχαιολογική σημασία όλου του χώρου. Δηλαδή μπορεί σκάβοντας να βρεις κομμάτια από ένα αμφορέα. Θα πρέπει να ειδοποιήσεις την αρχαιολογία και να στείλει στις εκσκαφες σου να παραβρισκεται αρχαιολόγος. Εάν απλά βρεθούν μερικά σκόρπια μικρου αρχαιολογικου ενδιαφέροντος κομμάτια θα συνεχίσεις κανονικά. Εάν υπάρχουν ενδείξεις για ένα ολόκληρο αρχαιολογικο πεδίο από κάτω σου τότε αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του χώρου η αρχαιολογία. Δεν είναι κάτι σύνηθες. Εκτός και εάν όντως η περιοχή σου είναι σαφέστατα αρχαιολογικου ενδιαφέροντος και η πιθανότητες μεγάλες. Αλλά τότε είσαι εις πλήρη επίγνωση. Δεν μπορείς να ζητάς τα ρέστα από τον πωλητή. Τις περισσότερες φορές απλά τα ευρήματα ανασκαπτονται και μεταφέρονται αλλού. Επεξ/σία 29 Μαΐου 2024 από SeNNinhA 1
Georgebek2 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 7 minutes ago, SeNNinhA said: Δεν είναι κάτι σύνηθες. Εκτός και εάν όντως η περιοχή σου είναι σαφέστατα αρχαιολογικου ενδιαφέροντος και η πιθανότητες μεγάλες. Αλλά τότε είσαι εις πλήρη επίγνωση. Δεν μπορείς να ζητάς τα ρέστα από τον πωλητή. Σωστα σε τετοια περιοχη μαλλον δε θα παρει κανενας το ρισκο, και δε θα ζητουσα ρεστα αν ειναι προσφορα τρελη για να παρω το ρισκο. Αλλα αν το πληρωσω σαν οικοπεδο που χτιζω πρεπει να καλυφθω. Αρα σιγουρα χρειαζεται τρελο ψαξιμο.
SeNNinhA Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 1 λεπτό πριν, Georgebek2 είπε Σωστα σε τετοια περιοχη μαλλον δε θα παρει κανενας το ρισκο, και δε θα ζητουσα ρεστα αν ειναι προσφορα τρελη για να παρω το ρισκο. Αλλα αν το πληρωσω σαν οικοπεδο που χτιζω πρεπει να καλυφθω. Αρα σιγουρα χρειαζεται τρελο ψαξιμο. Δεν μπορείς να ζητάς εγγυήσεις για τέτοια πράγματα. Είναι στην δική σου ευθύνη και όχι του πωλητή η έρευνα πριν την αγορά. Πχ αγοράζεις οικόπεδο για να χτίσεις 3οροφο και σκαπτωντας ανακαλύπτεις ότι το υπέδαφος είναι πολύ κακό και για να θεμελιώσει πάνω του πρέπει να κάνεις ακριβές πασαλοθεμελειωσεις. Θα ζητήσεις να ακυρωθεί η πώληση? Δεν έχουν λογική ούτε και νομική βάση αυτά. Εκτός και εάν αναφέρονται ρητά στο συμβόλαιο πωλησης και ο πωλητής δεχθεί να το υπογράψει
Georgebek2 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 4 minutes ago, SeNNinhA said: Δεν μπορείς να ζητάς εγγυήσεις για τέτοια πράγματα. Είναι στην δική σου ευθύνη και όχι του πωλητή η έρευνα πριν την αγορά. Πχ αγοράζεις οικόπεδο για να χτίσεις 3οροφο και σκαπτωντας ανακαλύπτεις ότι το υπέδαφος είναι πολύ κακό και για να θεμελιώσει πάνω του πρέπει να κάνεις ακριβές πασαλοθεμελειωσεις. Θα ζητήσεις να ακυρωθεί η πώληση? Δεν έχουν λογική ούτε και νομική βάση αυτά. Εκτός και εάν αναφέρονται ρητά στο συμβόλαιο πωλησης και ο πωλητής δεχθεί να το υπογράψει Μα εσυ το εγραψες πριν.... 19 minutes ago, SeNNinhA said: Ναι. Τυχαίνει καμία φορά. Εδώ θα πρέπει να συμβουλευτείς δικηγόρο. Λέγεται "πώληση ακινήτου υπό διαλυτική αίρεση" εάν δεν κάνω λάθος και εκεί μπαίνουν ειδικοί όροι για αυτοδικαια ακύρωση του συμβολαίου πώλησης. Ο δικηγόρος σου θα σε καθοδηγήσει. Εάν γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές δεν βλέπω τον λόγο να μην μπορεί να γίνει. Και δεν αναφερομαι αν χρειαστουν ακριβες πασαλοθεμελειωσεις κτλκτλ... αλλα σε ξεκαθαρο ΟΧΙ ΔΕ ΧΤΙΖΕΙΣ. Μια χαρα λογικο το βρισκω που το σκεφτομαι, δε το θεωρω καθολου παραλογο και χωρις νομικη βαση οπως αναφερεις.
mechpanos Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 4 λεπτά πριν, Georgebek2 είπε Μα εσυ το εγραψες πριν.... Και δεν αναφερομαι αν χρειαστουν ακριβες πασαλοθεμελειωσεις κτλκτλ... αλλα σε ξεκαθαρο ΟΧΙ ΔΕ ΧΤΙΖΕΙΣ. Μια χαρα λογικο το βρισκω που το σκεφτομαι, δε το θεωρω καθολου παραλογο και χωρις νομικη βαση οπως αναφερεις. Μπορείς να βάλεις ό,τι όρο θέλεις, αλλά πρακτικά δύσκολα εφαρμόσιμο. Πχ αν εσύ κάνεις 5 χρόνια να σκάψεις, και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τα έχει φάει τα λεφτά, τί θα του ζητήσεις; 1
Georgebek2 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Just now, mechpanos said: Μπορείς να βάλεις ό,τι όρο θέλεις, αλλά πρακτικά δύσκολα εφαρμόσιμο. Πχ αν εσύ κάνεις 5 χρόνια να σκάψεις, και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τα έχει φάει τα λεφτά, τί θα του ζητήσεις; Μα δε μιλαμε για παραλογα πραγματα, αν παω και σκαψω μετα απο 50 χρονια δε θα ζω καν... Νομιζω καποιες τομες ειναι μια λογικη λυση θα το ψαξω. Αν εχει καποιος αλλος γνωση στο θεμα, περα υποθεσεων, θα βοηθουσε πολυ.
SeNNinhA Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 18 λεπτά πριν, Georgebek2 είπε Μα εσυ το εγραψες πριν.... Και δεν αναφερομαι αν χρειαστουν ακριβες πασαλοθεμελειωσεις κτλκτλ... αλλα σε ξεκαθαρο ΟΧΙ ΔΕ ΧΤΙΖΕΙΣ. Μια χαρα λογικο το βρισκω που το σκεφτομαι, δε το θεωρω καθολου παραλογο και χωρις νομικη βαση οπως αναφερεις. Δεν έχει νομική ούτε λογική βάση εάν ζητήσεις ακύρωση συμβολαίου εκ των υστέρων χωρίς προτερη συμφωνία βάζοντας ως λόγο τα αρχαιολογικά ευρήματα Εγώ είπα ότι εάν έχει συμφωνηθεί μέσω συμβολαίου φυσικά και είναι αποδεκτό. Αλλά εδώ θα σου πουν εάν και πως οι δικηγόροι Επεξ/σία 29 Μαΐου 2024 από SeNNinhA 1
Georgebek2 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 1 minute ago, SeNNinhA said: Δεν έχει νομική ούτε λογική βάση εάν ζητήσεις ακύρωση συμβολαίου εκ των υστέρων χωρίς προτερη συμφωνία βάζοντας ως λόγο τα αρχαιολογικά ευρήματα Δεν ανεφερα ποτε κατι τετοιο, εγω θελω να ειμαι καλυμμενος απο πριν. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 50 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να διενεργήσετε διερευνητικες τομές στο έδαφος πριν την συμβολαιογραφικη πράξη. Δηλαδή μικρές εκσκαφές μέχρι το βάθος της μελλοντικής σου θεμελίωσης για να δείτε εάν βρεθεί κάτι. Δεν υπάρχουν μέθοδοι με συστήματα "τύπου ραντάρ" που σκανάρει το έδαφος και μπορεί να εντοπισει διαφορες μεταβολές στο υπέδαφος; Νόμιζω οι αρχαιολόγοι έχουν κάτι τέτοιες τεχνικές...
SeNNinhA Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 1 ώρα πριν, Manefs23 είπε Δεν υπάρχουν μέθοδοι με συστήματα "τύπου ραντάρ" που σκανάρει το έδαφος και μπορεί να εντοπισει διαφορες μεταβολές στο υπέδαφος; Νόμιζω οι αρχαιολόγοι έχουν κάτι τέτοιες τεχνικές... Ναι υπάρχουν αλλα δεν θα θέλεις να τις πληρώσεις. Επίσης δεν μπορεί να σου βρει τι είναι. Ογκους βλέπει. Δεν ξέρει εαν είναι αρχαία πέτρα ή βράχος. Εκτός και εάν είναι οικισμός ολόκληρος. Δεν είναι για τέτοια δουλειά. Μικρές διερευνητικες εκσκαφές. Σκάβεις, κλείνεις. Αλλά ούτε αυτό θα θέλεις να πληρώσεις. Γιατί ο αγοραστής θα πρεπει να το πληρώσει και μάλιστα πριν την αγορά. Άρα δεν εχει καν σιγουρη την συμφωνία του.
kostakis81 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 ΡΕ μαγκε ζητησα απο μηχνικο να μου δωσει μια προσφορα αναλυτικη με το κληδει στο χερι και μου εστειλε μια προσφορα που δεν αναφερετε τι κανει και ποσο .. μονο τελικο ποσο ... με βαση την μετεπειτα ερευνα μου ξεχωριστα μου βγεικε το 1/3 στην τιμη ... μα καλα δεν καταλαβαινω πωσ πανε και δινουν προσφορες στο θεο ., νομιζουν οτι καποιοσ δεν θα το ψαξει και αλλου ?
andreaspA Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 3 ώρες πριν, SeNNinhA είπε Λέγεται "πώληση ακινήτου υπό διαλυτική αίρεση" εάν δεν κάνω λάθος και εκεί μπαίνουν ειδικοί όροι για αυτοδικαια ακύρωση του συμβολαίου πώλησης. ενδιαφερον! Συμβολαιογραφο και δικηγορο που ρωτησα, δεν ειχαν ιδεα. Το μονο που μου ειπαν ειναι "μη μπλέξεις!" Εχω βρει ενα οικοπεδο που με ενδιαφερει, που ειναι ριψοκινδυνο. Στα λιγα μετρα παρακατω, ο δημος πηγε να ανοιξει δρομο και βρηκε μια αρχαια στανη και την ξεσκονιζαν 2 χρονια. Τελικα τον ανοιξαν τον δρομο μισο, και την στανη την εθαψαν με χωμα και χαλικι για να την ξαναανοιξουν καποια στιγμη. Το διπλανο οικοπεδο βεβαια προς την αντιθετη πλευρά απο τα αρχαια του δρόμου (το αλλο μισο δηλαδη αυτου του οικοπεδου που με ενδιαφερει) κατα την εκσκαφη δεν βρεθηκε τιποτα οπως μου ειπε ο κατασκευαστης. (δεν του εχω και απολυτη εμπιστοσυνη βεβαια) αλλα απο το 2004 που εγινε η εκσκαφη δεν νομιζω να μην χρειαζοταν τοτε εγκριση αρχαιολογιας και να τα εθαψε.
SeNNinhA Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 13 λεπτά πριν, andreaspA είπε ενδιαφερον! Συμβολαιογραφο και δικηγορο που ρωτησα, δεν ειχαν ιδεα. Το μονο που μου ειπαν ειναι "μη μπλέξεις!" Εχω βρει ενα οικοπεδο που με ενδιαφερει, που ειναι ριψοκινδυνο. Στα λιγα μετρα παρακατω, ο δημος πηγε να ανοιξει δρομο και βρηκε μια αρχαια στανη και την ξεσκονιζαν 2 χρονια. Τελικα τον ανοιξαν τον δρομο μισο, και την στανη την εθαψαν με χωμα και χαλικι για να την ξαναανοιξουν καποια στιγμη. Το διπλανο οικοπεδο βεβαια προς την αντιθετη πλευρά απο τα αρχαια του δρόμου (το αλλο μισο δηλαδη αυτου του οικοπεδου που με ενδιαφερει) κατα την εκσκαφη δεν βρεθηκε τιποτα οπως μου ειπε ο κατασκευαστης. (δεν του εχω και απολυτη εμπιστοσυνη βεβαια) αλλα απο το 2004 που εγινε η εκσκαφη δεν νομιζω να μην χρειαζοταν τοτε εγκριση αρχαιολογιας και να τα εθαψε. Δεν είμαι δικηγόρος όπως είπα άλλον ξέρω σαν όρο και εάν ψάξεις το θέμα συμβόλαιο και διαλυτική αίρεση θα το βρεις "Κατά τη διάταξη του άρθρου 202 ΑΚ, «αν με τη δικαιοπραξία εξαρτήθηκε η ανατροπή των αποτελεσμάτων της από γεγονός μελλοντικό και αβέβαιο (αίρεση διαλυτική), μόλις συμβεί το γεγονός αυτό παύει η ενέργεια της δικαιοπραξίας και επανέρχεται αυτοδικαίως η προηγούμενη κατάσταση». " Την περίπτωση σου βέβαια δεν θα την βρεις αλλά θα βρεις αλλες πιο τυπικές περιπτώσεις https://efotopoulou.gr/polisi-akinitou-ipo-dialitiki-eresi-me-tin-plirosi-tis-eresis-i-opia-eperchete-me-ti-mi-emprothesmi-apopliromi-tou-timimatos-anatrepete-i-simvasi-pavi-na-ischii-ke-epanerchete-i-kiriotita-ston-pol/ https://www.ap-lawoffice.gr/blog/i-metavivasi-akinitoy-me-dialytiki-airesi Πιο επεξηγηματικα: "Τα μέρη που καταρτίζουν μία συμφωνία έχουν την ελευθερία να εξαρτήσουν την ενέργεια της συμφωνίας τους από την επέλευση ενός μελλοντικού γεγονότος ή από την ενέργεια κάποιου τρίτου προσώπου. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσθήκη μίας αίρεσης, δηλαδή ενός όρου/προϋπόθεσης. [1] Προκειμένου ο όρος (αίρεση) να είναι έγκυρος, θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: Ο όρος να τίθεται με συμφωνία των μερών. - Να αφορά μελλοντικό γεγονός (να μην ανάγεται στο παρελθόν ή το παρόν). - Να αφορά γεγονός που είναι αβέβαιο (όχι απλή παρέλευση ορισμένου χρονικού διαστήματος, γιατί τότε το γεγονός είναι βέβαιο). - Το περιεχόμενο της αίρεσης θα πρέπει να είναι σαφές, μη αντιφατικό, μη παράνομο και να μην αφορά σε κάτι αδύνατο (άρ. 208 ΑΚ). - Τύπος απαιτείται μόνο αν περιλαμβάνεται σε συμφωνία για την οποία απαιτείται τύπος." https://www.notary-christodoulou.gr/διαλυτικές-αναβλητικές-αιρέσεις/ 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα