mechpanos Δημοσ. 2 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, Maurikycli είπε θεμελιακή γείωση Είναι υποχρεωτική, δεν είναι;;; Κι εγώ είμαι υπέρ της μελέτης εφαρμογής, αρκεί να βρεθεί κάποιος να την κάνει. Επεξ/σία 2 Αυγούστου 2023 από mechpanos
Maurikycli Δημοσ. 2 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2023 1 ώρα πριν, mechpanos είπε Είναι υποχρεωτική, δεν είναι;;; Κι εγώ είμαι υπέρ της μελέτης εφαρμογής, αρκεί να βρεθεί κάποιος να την κάνει. Λένε ότι είναι 🫤 2 ώρες πριν, giannhsg είπε Thanks. Μου φαινεται κατανοητο και αναγκαιο για να τηρηθουν ολα σωστα. Αναρωτιεμαι γιατι καποιοι στις προηγουμενες σελιδες αναφερουν πως ειναι μια "πολυτελεια που δεν χρειαζεται" βεβαια.. Απο οσα καταλαβαινω, ειναι ο μονος τροπος να εξασφαλισεις 100% το ορθο αποτελεσμα (και παλι, υπαρχει περιθωριο για ταρζανιες απο τα συνεργεια - αλλα τουλαχιστον μπορεις να τους δειξεις την μελετη που συμφωνησατε και να διορθωθουν, απο το να μεινουμε στο προφορικο σχετικα με το τι ζητηθηκε, τι κατανοηθηκε και τι παραδοθηκε in the end) Αν την δείξεις στο συνεργείο θα πρέπει κι εσύ να είσαι σε θέση να ξέρεις πώς γίνεται το σωστό συν ότι πρέπει να είσαι πάνω από το κεφάλι τους.
manolis-K Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2023 Πολλα περίεργα διαβάζω και υπερβολικές απόψεις Μελετη εφαρμογης σε απλο κτήριο κατοικίας ?? Σπάνια και γίνεται βασικά για αύξηση αμοιβής. (ποσοι μηχανικοί ξέρουν να κάνουν μελέτη εφαρμογής ?) Τα υλικά , η ποιότητα και ο τρόπος τοποθέτησης περιγράφονται στη συγγραφή υποχρεώσεων και το συμφωνητικό με τον υπεργολάβο Τα ηλεκτρολογικά πρίζες διακόπτες τοποθετούνται πάντα συμφώνα με τις απαιτήσεις των ιδιοκτήτων και έχουν σχέση με την διαμόρφωση του χώρου και με την επίπλωση Σε περιπτωση σεισμου ας μπει στο εσωτερικο του κτηριου να ελεγξει (αυτος που το ειπε) χωρις να ξερει την αντοχη του κτηριου. Η αποψη αυτη ειναι γνωστου και εμπειρου καθηγητη που συμφωνω και εγώ
ss42ss Δημοσ. 7 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 2/8/2023 στις 10:27 ΠΜ, mechpanos είπε Είναι υποχρεωτική, δεν είναι;;; Κι εγώ είμαι υπέρ της μελέτης εφαρμογής, αρκεί να βρεθεί κάποιος να την κάνει. Βάση νομοθεσίας στα καινούργια κτήρια μετά το 3/2006 είναι υποχρεωτική η θεμελιακή γείωση, αν δεν υπάρχει δεν σε συνδέει στο δίκτυο ο ΔΕΔΔΗΕ. Spoiler Η εγκατάσταση του θεμελιακού ηλεκτροδίου στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική για κάθε νέα εκ θεμελίων οικοδομή και πραγματοποιείται στα θεμέλια της οικοδομής λίγο πριν κλείσουν τα καλούπια. Ο αγωγός (ταινία ή κυλινδρικός) του θεμελιακού ηλεκτροδίου θα πρέπει να δημιουργεί ένα κλειστό περιμετρικό βρόχο, ενώ δεν απαιτείται η δημιουργία μικρότερων σε διαστάσεις βρόχους (π.χ. 20 x 20m) εφόσον υπάρχει οπλισμός στο θεμέλιο (ΕΛΟΤ 60364 παράρτημα Γ.3.1). Η απαίτηση για μικρότερους βρόχους υπάρχει μόνο σε άοπλο σκυρόδεμα ή όταν γίνεται χρήση στεγανής μεμβράνης. Από τον περιμετρικό βρόχο του θεμελιακού ηλεκτροδίου αφήνονται αναμονές (π.χ. γενικός πίνακας, χώρος μετρητών, λεβητοστάσιο) προκειμένου να γίνει χρήση της θεμελιακής γείωσης. Επεξ/σία 7 Αυγούστου 2023 από ss42ss
giannhsg Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Παιδια τελικα κατεληξα με εναν αρχιτεκτονα ο οποιος μου εκανε ξεκαθαρο πως μετα την αδεια ειμαι on my own. Βγαλαμε την αδεια, ΑΜΟΕ, ενσημα, αρχιτεκτονικα, στατικα, ΗΜ κτλ. Εχω ολο το πακετο πλεον. Επειδη ο αρχιτεκτονας μου ειχε ξακαθαρισει πως λογω φορτου δεν θα μπορεσει να με βοηθησει περαιτερω, αναρωτιεμαι: 1) Ποια η αναγκαια συμβολη του ως το τελος του εργου; Φανταζομαι θα εχει αναγκαστικη επιβλεψη στα μπετα και ισως χρειαστει να "κλεισει" την αδεια με υπογραφες στο τελος της; 2) Πως θα προχωρουσατε στην θεση μου; Θα περνατε τις μελετες στο χερι και σβαρνα τις κατασκευαστικες για προσφορες;
SeNNinhA Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 2 ώρες πριν, giannhsg είπε Παιδια τελικα κατεληξα με εναν αρχιτεκτονα ο οποιος μου εκανε ξεκαθαρο πως μετα την αδεια ειμαι on my own. Βγαλαμε την αδεια, ΑΜΟΕ, ενσημα, αρχιτεκτονικα, στατικα, ΗΜ κτλ. Εχω ολο το πακετο πλεον. Επειδη ο αρχιτεκτονας μου ειχε ξακαθαρισει πως λογω φορτου δεν θα μπορεσει να με βοηθησει περαιτερω, αναρωτιεμαι: 1) Ποια η αναγκαια συμβολη του ως το τελος του εργου; Φανταζομαι θα εχει αναγκαστικη επιβλεψη στα μπετα και ισως χρειαστει να "κλεισει" την αδεια με υπογραφες στο τελος της; 2) Πως θα προχωρουσατε στην θεση μου; Θα περνατε τις μελετες στο χερι και σβαρνα τις κατασκευαστικες για προσφορες; Τι έχει υπογράψει και πληρωθεί ο ίδιος? Μονο την μελέτη ή και την επίβλεψη? Με βάση την συμφωνία σας ωφειλει να πληρωθεί και να δηλωθεί μόνο για την μελέτη και να δηλωθεί και να πληρωθεί άλλος μηχανικός για την επίβλεψη. Σε καθε περίπτωση η επίβλεψη της άδειας από αυτόν που την υπογράφει δεν σημαίνει ότι θα σου τρέχει το έργο σαν εργολάβος. Δεν θα σου κάνει οργάνωση και συντονισμό ούτε θα είναι κάθε μέρα στο έργο. Αναμένεις περιστασιακες επισκέψεις με σκοπό να εξασφαλιστεί η εκτέλεση των βασικών εργασιων που αναφέρονται στην άδεια με βάση τους κανόνες της τέχνης τους και να εξασφαλιστεί ότι κατασκευάζεται ότι προβλέπεται και με τον τρόπο που προβλέπεται στην άδεια. Εάν θέλεις μηχανικό που να σου κάνει διοίκηση, οργάνωση και να είναι συνέχεια πάνω στην οικοδομή τότε αυτό αποτελεί μια ξεχωριστή συμφωνία. Φυσικά μπορεί ο ίδιος μηχανικός να είναι και ο επιβλέπων της άδειας με επιπλέον αμοιβή. Ο επιβλέπον μηχανικός που είναι δηλωμένος στη άδεια (ή και περισσότεροι του ενός) είναι υπεύθυνος για τις εργασίες και το εργοτάξιο κλπ κλπ οπότε προσωπικά δεν θα υπέγραφα ποτέ κάτι που δεν έχω σκοπό να το ελέγξω έστω και περιστασιακά. Ο επιβλέπον θα είναι υπεύθυνος και για το κλείσιμο της άδειας με την ολοκλήρωση των εργασιών. Δεν ξέρω τι κατασκεύαζετε πάντως εάν δεν έχετε τις γνώσεις και τον χρόνο να κάνετε αυτεπιστασια τότε σας συμβουλεύω να βρειτε ένα σχετικά έμπειρο με τα οικοδομικά μηχανικό και να κάνει αυτός την επίβλεψη. Πρέπει να ξεκαθάρισετε τις αρμοδιότητες του και τον χρόνο εργασίας του ώστε να συμφωνήσετε και σε μια δίκαιη αμοιβή. Έχετε υπόψη ότι θα πρέπει να οριστεί και ένα μέγιστο διάστημα ολοκλήρωσης και το τι θα γίνει εάν εσείς χρειαστεί να παυσετε τις εργασίες σας για κάποια χρονικά διαστήματα. Θα μπορούσατε να συμφωνήσετε με τον μηχανικό να σας κάνει και αξιολόγηση προσφορων και συνεργείων. Ο πιο φθηνός δεν είναι πάντα ο πιο καλός ή ο πιο αξιόπιστος. Η πιο φθηνή προσφορά δεν είναι πάντα όπως φαίνεται και μπορεί να καταλήξει να είναι η πιο ακριβή. Η ποιότητα της εργασίας δνε εξασφαλιζεται από τα συμβόλαια αλλά από προηγούμενες δουλειές. Ο έμπειρος μπορεί να αναγνωρίσει τον καλό μάστορα. Μπορείτε επίσης να πάρετε προσφορές για την πλήρη κατασκευή. Με το κλειδί στο χέρι όπως λένε. Και αυτό θέλει πολύ προσοχή. Πρέπει να αναγράφουν όλες οι λεπτομέρειες της κατασκευής και το τι δεσμεύεται να σας παραδόσει, ποτέ, πως, πληρωμές, πιστοποιήσεις, πεναλτυ καθυστέρησης και κακοτεχνειων κλπ κλπ. Μία πλήρη λίστα υλικών, κατασκευών κλπ είναι πολύ μεγάλη και θέλει γνώση. Και εδώ θέλει κάποιον έμπειρο σε τέτοιου τύπου συμβόλαια γιατί οι μισοί ιδιοκτήτες καταλήγουν να μαλώνουν λίγο ή πολύ με τον εργολάβο. Οποιαδήποτε συμφωνία πάντα γραπτώς. Ακόμη και στα τσίπουρα πάνω σε μια χαρτοπετσέτα με δύο υπογραφές. Οποιαδηποτε συμφωνία αλλαγής τροποποίησης κλπ για οτιδήποτε και πάλι γραπτώς. Φίλους και γνωστούς προτιμώ να τους κρατάω μακριά από τα επαγγελματικά εκτός και εάν έχω όντως ξανασυνεργαστει ομαλά μαζί τους. Εάν όχι είτε θα μαλώσετε και δεν θα μιλάτε είτε θα διστάζετε να τους ελέγξετε και να τους βάλετε χέρι εάν κάτι δεν κάνουν καλά λόγω της φιλίας σας και θα ανεχθειτε πράγματα που δεν πρέπει στην οικοδομή σας.
giannhsg Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 16 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε Τι έχει υπογράψει και πληρωθεί ο ίδιος? Μονο την μελέτη ή και την επίβλεψη? Με βάση την συμφωνία σας ωφειλει να πληρωθεί και να δηλωθεί μόνο για την μελέτη και να δηλωθεί και να πληρωθεί άλλος μηχανικός για την επίβλεψη. Σε καθε περίπτωση η επίβλεψη της άδειας από αυτόν που την υπογράφει δεν σημαίνει ότι θα σου τρέχει το έργο σαν εργολάβος. Δεν θα σου κάνει οργάνωση και συντονισμό ούτε θα είναι κάθε μέρα στο έργο. Αναμένεις περιστασιακες επισκέψεις με σκοπό να εξασφαλιστεί η εκτέλεση των βασικών εργασιων που αναφέρονται στην άδεια με βάση τους κανόνες της τέχνης τους και να εξασφαλιστεί ότι κατασκευάζεται ότι προβλέπεται και με τον τρόπο που προβλέπεται στην άδεια. Εάν θέλεις μηχανικό που να σου κάνει διοίκηση, οργάνωση και να είναι συνέχεια πάνω στην οικοδομή τότε αυτό αποτελεί μια ξεχωριστή συμφωνία. Φυσικά μπορεί ο ίδιος μηχανικός να είναι και ο επιβλέπων της άδειας με επιπλέον αμοιβή. Ο επιβλέπον μηχανικός που είναι δηλωμένος στη άδεια (ή και περισσότεροι του ενός) είναι υπεύθυνος για τις εργασίες και το εργοτάξιο κλπ κλπ οπότε προσωπικά δεν θα υπέγραφα ποτέ κάτι που δεν έχω σκοπό να το ελέγξω έστω και περιστασιακά. Ο επιβλέπον θα είναι υπεύθυνος και για το κλείσιμο της άδειας με την ολοκλήρωση των εργασιών. Δεν ξέρω τι κατασκεύαζετε πάντως εάν δεν έχετε τις γνώσεις και τον χρόνο να κάνετε αυτεπιστασια τότε σας συμβουλεύω να βρειτε ένα σχετικά έμπειρο με τα οικοδομικά μηχανικό και να κάνει αυτός την επίβλεψη. Πρέπει να ξεκαθάρισετε τις αρμοδιότητες του και τον χρόνο εργασίας του ώστε να συμφωνήσετε και σε μια δίκαιη αμοιβή. Έχετε υπόψη ότι θα πρέπει να οριστεί και ένα μέγιστο διάστημα ολοκλήρωσης και το τι θα γίνει εάν εσείς χρειαστεί να παυσετε τις εργασίες σας για κάποια χρονικά διαστήματα. Θα μπορούσατε να συμφωνήσετε με τον μηχανικό να σας κάνει και αξιολόγηση προσφορων και συνεργείων. Ο πιο φθηνός δεν είναι πάντα ο πιο καλός ή ο πιο αξιόπιστος. Η πιο φθηνή προσφορά δεν είναι πάντα όπως φαίνεται και μπορεί να καταλήξει να είναι η πιο ακριβή. Η ποιότητα της εργασίας δνε εξασφαλιζεται από τα συμβόλαια αλλά από προηγούμενες δουλειές. Ο έμπειρος μπορεί να αναγνωρίσει τον καλό μάστορα. Μπορείτε επίσης να πάρετε προσφορές για την πλήρη κατασκευή. Με το κλειδί στο χέρι όπως λένε. Και αυτό θέλει πολύ προσοχή. Πρέπει να αναγράφουν όλες οι λεπτομέρειες της κατασκευής και το τι δεσμεύεται να σας παραδόσει, ποτέ, πως, πληρωμές, πιστοποιήσεις, πεναλτυ καθυστέρησης και κακοτεχνειων κλπ κλπ. Μία πλήρη λίστα υλικών, κατασκευών κλπ είναι πολύ μεγάλη και θέλει γνώση. Και εδώ θέλει κάποιον έμπειρο σε τέτοιου τύπου συμβόλαια γιατί οι μισοί ιδιοκτήτες καταλήγουν να μαλώνουν λίγο ή πολύ με τον εργολάβο. Οποιαδήποτε συμφωνία πάντα γραπτώς. Ακόμη και στα τσίπουρα πάνω σε μια χαρτοπετσέτα με δύο υπογραφές. Οποιαδηποτε συμφωνία αλλαγής τροποποίησης κλπ για οτιδήποτε και πάλι γραπτώς. Φίλους και γνωστούς προτιμώ να τους κρατάω μακριά από τα επαγγελματικά εκτός και εάν έχω όντως ξανασυνεργαστει ομαλά μαζί τους. Εάν όχι είτε θα μαλώσετε και δεν θα μιλάτε είτε θα διστάζετε να τους ελέγξετε και να τους βάλετε χέρι εάν κάτι δεν κάνουν καλά λόγω της φιλίας σας και θα ανεχθειτε πράγματα που δεν πρέπει στην οικοδομή σας. Ευχαριστω πολυ για την αναλυτικη απαντηση σου. Ειναι ολα κατανοητα και λογικα. Κατασκευαζουμε το σπιτι μας και ειναι η πρωτη μας εμπειρια. Ο μηχανικος εχει υπογραψει βασικη επιβλεψη και μελετη. Δυστυχως, η διαδικασια δεν ειναι ξεκαθαρη και εντοπιζουμε ενα χαος γυρω απο τον κλαδο. Εγω πηγα σε αυτον τον μηχανικο, ο οποιος προς τιμην του μου ειπε πως δεν θα εχει χρονο να ασχοληθει και εν γνωσει μου θα πρεπει να απευθυνθω σε καποιον συμβουλο για τις ενεργειες που απαιτουνται ή κατασκευαστικη (η οποια δεν θα σηκωθει καν απο το γραφειο για κερδος κατω του 40%). Ο ανθρωπος που με προετρεψε να παω εκει ομως, την πατησε γιατι αν και φοβερος στην δουλεια του ο μηχανικος, του ξεκινησε το εργο, του πηρε προκαταβολες κτλ και του ειπε πως θα τον στηριξει ως την αποπερατωση, ενω μετα (= κατα την διαρκεια της οριστικης μελετης, που ηταν ηδη αργα για να διακοψει) του εμφανισε προβλημα φορτου εργασιας. Συζητησαν σχετικα με τις πιθανες εκδοχες και ουσιαστικα δεν του αφησε περιθωριο, δινοντας του τρελα νουμερα αμοιβων για επιβλεψη ή ενασχοληση με προσφορες κτλ. Αυτο ειχε ως αποτελεσμα ο γνωστος μου να εχει δεσμευτει ως προς τις υπογραφες απο τον συγκεκριμενο μηχανικο, αρα να μην μπορει ουτε να του εκφρασει το παραπονο, φοβουμενος πως στο τελος θα αρνηθει καποια υπογραφη στην αδεια, ενω παραλληλα βρεθηκε "μονος" του. Θα ζουσαμε σε εναν καλυτερο κοσμο, εαν μαζι με την αδεια, υπηρχε ξεκαθαρη ενημερωση αρμοδιοτητων, επιλογων, ενεργειων που πρεπει να γινουν ανα φαση, μερων κτλ. Το γεγονος πως δεν γινεται ξεκαθαρο, εμπνεει μια καχυποψια σχετικα με την διαφανεια του χειρισμου καθε μερους, ενω προσωπικα εχω την αποψη πως η σχεση πελατη-μηχανικου σε ενα οικοδομικο εργο ιδιωτικου συμφεροντος, ειναι αδικη, καθως ο δευτερος σε κραταει στο χερι σε 10 σημεια του εργου, ξερει πως δεν μπορεις νακανεις τιποτα και το εκμεταλλευεται. Δεν μπαινω καν στην αναλυση της 100% win-win σχεσης απο την πλευρα του μηχανικου που στηνεται εξ αρχης, στην οποια σου λεει πως ολα γινονται, σου δειχνει 10 μελετες αγορασμενες απο Ινδους αρχιτεκτονες για 50€ και 100 3d μη ολοκληρωμενα εργα που σχεδιαζει ενας intern που εχει στο γραφειο και τον πληρωνει ο ΟΑΕΔ. Ουσιαστικα προπληρωνεις κατι το οποιο ποτε δεν εχεις δει, στην πορεια σου εμφανιζει αλλιως, με περιορισμους κ.α. και δεν μπορεις να κανεις πισω γιατι η προκαταβολη εχει χαθει. Ειναι ολα εις βαρος σου και η διαδικασια καμια σχεση δεν εχει με αλλα επαγγελματα, στα οποια καλεισαι να δωσεις μερος της εργασιας δωρεαν, ετσι ωστε να πειστει ο πελατης να πληρωσει ή πληρωνεσαι μετα το περας των εργασιων. Εντελως φιλικα και σαν ιδιωτης που καμια σχεση με το αντικειμενο δεν εχει. Προφανως και δεν ειναι ολοι οι επαγγελματιες στο παραπανω παραδειγμα. Θα ηθελα να ακουσω πως "δουλευει το συστημα" με βαση τις εμπειριες αλλων.
SeNNinhA Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, giannhsg είπε Ευχαριστω πολυ για την αναλυτικη απαντηση σου. Ειναι ολα κατανοητα και λογικα. Κατασκευαζουμε το σπιτι μας και ειναι η πρωτη μας εμπειρια. Ο μηχανικος εχει υπογραψει βασικη επιβλεψη και μελετη. Δυστυχως, η διαδικασια δεν ειναι ξεκαθαρη και εντοπιζουμε ενα χαος γυρω απο τον κλαδο. Εγω πηγα σε αυτον τον μηχανικο, ο οποιος προς τιμην του μου ειπε πως δεν θα εχει χρονο να ασχοληθει και εν γνωσει μου θα πρεπει να απευθυνθω σε καποιον συμβουλο για τις ενεργειες που απαιτουνται ή κατασκευαστικη (η οποια δεν θα σηκωθει καν απο το γραφειο για κερδος κατω του 40%). Ο ανθρωπος που με προετρεψε να παω εκει ομως, την πατησε γιατι αν και φοβερος στην δουλεια του ο μηχανικος, του ξεκινησε το εργο, του πηρε προκαταβολες κτλ και του ειπε πως θα τον στηριξει ως την αποπερατωση, ενω μετα (= κατα την διαρκεια της οριστικης μελετης, που ηταν ηδη αργα για να διακοψει) του εμφανισε προβλημα φορτου εργασιας. Συζητησαν σχετικα με τις πιθανες εκδοχες και ουσιαστικα δεν του αφησε περιθωριο, δινοντας του τρελα νουμερα αμοιβων για επιβλεψη ή ενασχοληση με προσφορες κτλ. Αυτο ειχε ως αποτελεσμα ο γνωστος μου να εχει δεσμευτει ως προς τις υπογραφες απο τον συγκεκριμενο μηχανικο, αρα να μην μπορει ουτε να του εκφρασει το παραπονο, φοβουμενος πως στο τελος θα αρνηθει καποια υπογραφη στην αδεια, ενω παραλληλα βρεθηκε "μονος" του. Θα ζουσαμε σε εναν καλυτερο κοσμο, εαν μαζι με την αδεια, υπηρχε ξεκαθαρη ενημερωση αρμοδιοτητων, επιλογων, ενεργειων που πρεπει να γινουν ανα φαση, μερων κτλ. Το γεγονος πως δεν γινεται ξεκαθαρο, εμπνεει μια καχυποψια σχετικα με την διαφανεια του χειρισμου καθε μερους, ενω προσωπικα εχω την αποψη πως η σχεση πελατη-μηχανικου σε ενα οικοδομικο εργο ιδιωτικου συμφεροντος, ειναι αδικη, καθως ο δευτερος σε κραταει στο χερι σε 10 σημεια του εργου, ξερει πως δεν μπορεις νακανεις τιποτα και το εκμεταλλευεται. Δεν μπαινω καν στην αναλυση της 100% win-win σχεσης απο την πλευρα του μηχανικου που στηνεται εξ αρχης, στην οποια σου λεει πως ολα γινονται, σου δειχνει 10 μελετες αγορασμενες απο Ινδους αρχιτεκτονες για 50€ και 100 3d μη ολοκληρωμενα εργα που σχεδιαζει ενας intern που εχει στο γραφειο και τον πληρωνει ο ΟΑΕΔ. Ουσιαστικα προπληρωνεις κατι το οποιο ποτε δεν εχεις δει, στην πορεια σου εμφανιζει αλλιως, με περιορισμους κ.α. και δεν μπορεις να κανεις πισω γιατι η προκαταβολη εχει χαθει. Ειναι ολα εις βαρος σου και η διαδικασια καμια σχεση δεν εχει με αλλα επαγγελματα, στα οποια καλεισαι να δωσεις μερος της εργασιας δωρεαν, ετσι ωστε να πειστει ο πελατης να πληρωσει ή πληρωνεσαι μετα το περας των εργασιων. Εντελως φιλικα και σαν ιδιωτης που καμια σχεση με το αντικειμενο δεν εχει. Προφανως και δεν ειναι ολοι οι επαγγελματιες στο παραπανω παραδειγμα. Θα ηθελα να ακουσω πως "δουλευει το συστημα" με βαση τις εμπειριες αλλων. Για να ξεκαθαρίσουμε και κάποια πράγματα. Μπορείτε και έχετε κάθε δικαίωμα να αλλάξετε τον επιβλέποντα μηχανικό της επίβλεψη σας και όποιον άλλο μηχανικό θέλετε εσείς. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για αυτό και θα σας βοηθήσει και η πολεοδομία αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) σε ότι χρειαστείτε (εάν χρειαστείτε). Δεν χρειάζεται να θεωρείτε ότι είστε παγιδευμένοι σε αυτό. Φυσικά υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και για τους ιδιοκτήτες και για τους μηχανικούς. Που σημαινει ότι εάν δεν είναι δικαιολογημενο το αίτημα αλλαγής μηχανικού δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς αλλα μόνο με κοινή συμφωνία. Η μη παρουσια του επιβλεποντος στο έργο είναι σοβαρός και ουσιαστικός λόγος. Φυσικά με κοινή συμφωνία γίνεται πολύ εύκολα. Σε περίπτωση αλλαγής επιβλεποντος μηχανικού ο προηγούμενος έχει εκ του νόμου υποχρέωση να επιστρέψει οποία αμοιβή πήρε για εργασίες που δεν επέβλεψε τελικά. Για κάθε παράπονο σας μπορείτε να απευθυνθείτε κατευθείαν στο ΤΕΕ και να ζητήσετε εκτός από οδηγίες και να επιμεληθεί του θέματος με επίσημη δική του πραγματογνωμοσυνη. Θα πρέπει να την πληρώσετε και με αυτή να διεκδικησετε τα νόμιμα δικαστικώς σε περίπτωση διαμάχης. Έχει σαφεστατα μεγαλύτερη βαρύτητα από ιδιωτικές πραγματογνωμοσυνες. Παμε παρακάτω. Το θέμα του management ενός κτιριακού έργου δεν είναι απλό. Εμπεριέχει πάρα πολλά και σοβαρά θέματα και χρειάζεται στην πράξη σχεδόν πλήρη απασχόληση ενός μηχανικού. Κανονικά πλήρη. Αποτελει μέρος του κόστους που θα πληρώσετε και στην εταιρεία κατασκευής ή στον εργολαβο σας όταν αγοράζετε έτοιμο διαμέρισμα. Τι μπορεί να περιέχει: 1) Αναλυτική Προμετρηση υλικών. Πολύ επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία όταν θέλεις να είσαι πραγματικά ακριβής και να μην το κάνεις στο περίπου 2) Αναλυτικός Προϋπολογισμός εργασιων. Εδώ στηρίζεσαι στην παραπάνω αναλυτικη προμετρηση υλικών και σε έρευνα αγοράς για τις τιμες. Κάποιος τοπικός πιθανά να γνωρίζει ήδη τα μέση κόστη για κάθε εργασία. Εδώ φυσικά έχετε ρόλο και εσείς όπου και θα πρέπει να καθορίσετε την ποιότητα κατασκευής και τα όρια για τα υλικά. Πχ πλακίδια, είδη υγιεινής, κουφώματα κλπ κλπ. Έχετε υπόψην ότι αυτά που θα καθορίσετε έχουν σημαντικοτατο αντίκτυπο στο τελικό κόστος κατασκευής Οταν όμως τα δύο παραπάνω γίνουν αναλυτικά και σωστά μπορεί να υπάρξει πολύ εύκολη και σωστή οικονομική παρακολούθηση του έργου καθώς και τον αναγκών χρηματοδότησης του. 3) Cash Flow schedule. Δηλαδή προγραμματισμός των αναγκαίων πληρωμών μέσα στο χρόνο. Έτσι γνωρίζετε τι θα πρεπει να πληρώσετε και πότε για να έχετε απρόσκοπτη εξέλιξη των εργασιών. Εδώ ωφειλετε να ξεκαθάρισετε και το πως θα πληρώνετε συνεργεία και υλικά. Πολύ σημαντικο για εμένα. 4) Προγραμματισμός εργασιών. Σημαντικό για να έχει μια ροή το έργο. Οριζει τα χρονοδιάγραμματα για την κάθε εργασία αλλα και τα deadlines για τις οριστικοποιησεις των παραγγελιών και συμφωνιών που θα πρέπει να κάνετε. Μειώνει τις καθυστερήσεις. 5) Ανευρεση συνεργείων και προσφορών για τις εργασίες (τουλάχιστον 3). Ανευρεση προσφορών για προμήθεια πάσης φύσεως υλικών. 6) Αξιολογηση προσφορών για εργασιες και υλικά. Κατάρτιση συγκριτικου πίνακα με αιτιολογημενες αξιολογήσεις. Από τα πιο σημαντικά σημεία Δεν είναι πάντα η προσφορά που φαίνεται η φθηνότερη. Πχ σε σοβατισματα. Ο κόσμος κοιτάει την τιμή ανά τετραγωνικό και δεν υπολογίζει την τιμή για γωνίες ανά μέτρο μήκους, το εάν αφαιρουνται η όχι τα ανοίγματα πόσο και ποια κλπ κλπ. Τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την σωστή αναλυτική προμετρηση ώστε να μπορείς να κάνεις σωστά και των συγκριτικό σου πίνακα λαμβάνοντας υπόψη τις επί μέρους ποσότητες Δεν είναι πάντα η φθηνότερη προσφορά η καλύτερη και σε ποιότητα κατασκευής. Στο ίδιο παράδειγμα των σοβαδων. Υπάρχουν καλά συνεργεια αλλά και πάρα πολλά από κακά έως άθλια. Τα άθλια θα σου κάνουν και τον τοίχο σου στραβό ή με κύματα. Τα κακα θα σου κάνουν όλα τα δοκάρια από κάτω στραβά. Πάρα πολλά από τα συνεργεία θα σου χαλάσουν και πετάξουν πολύ υλικό σοβά όταν τραβάνε τις πήχεις τους. Τα καλά θα σου κάνουν οικονομία και σε υλικό. Πολλά πεταμένα χρήματα σε υλικά σοβά που δεν δικαιολογεί την κατανάλωση ανά τετραγωνικό. Στον ίδιο εργολαβο ο ένας αρχιμαστορας του με την ομάδα του είναι καλός και ο άλλος μέτριος ή κακός. Στην συμφωνία θέλει να ξέρεις ποιος είναι ο καλός και να βάλεις όρο να σου κάνει την δουλειά μόνο ο συγκεκριμένος Οπότε θέλει πραγματική αξιολόγηση και της ποιότητας εργασίας του συνεργείου που θα επιλέξεις. Ποτέ δεν είσαι σιγουρος αλλά αυξάνεις τις πιθανότητες σου ομως. 7) Συνταξη συμφωνητικων για συνεργεια και προμήθεια υλικών. Θέλει κάποιος με εμπειρία να τα συντάξει σωστά και με όλους τους όρους που θα διασφαλίζουν την ποιότητα αλλά και την φερεγγυότητα και τον χρόνο ολοκλήρωσης. Συνήθως γίνονται στο πόδι με πολύ ελλειπή στοιχεία, περιγραφές κλπ και χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες για αυτον που πληρώνει. Πολλά χαμένα λεφτά και εδώ. Πχ. Μπετατζής. Πως θα πληρωθεί? Με το κυβικό συνήθως. Αλλά με ποιο κυβικό? Οι αδαείς πληρώνουν με βάση τα τιμολόγια. Το σωστό είναι να πληρώνεται με βάση την επιμέτρηση από τα σχέδια. Ωφειλει να είναι ακριβής η κατασκευή με τα σχέδια. Οπότε οτιδήποτε επιπλέον δεν θα το πληρωθεί. Επίσης εάν το επιπλέον είναι μεγάλο θα πρέπει να το χρεωθεί αυτός. Δεν πρέπει να χρεωθεί τα λάθη του καλουπατζη ο ιδιοκτήτης. Επίσης πάντα υπάρχει κάποιο μικρό περισεμα στην αντλία και στην βαρέλα. Δεν θα το πληρωθεί ο μπετατζής. Πως θα πληρωθεί τα επιπλέον κυβικά στα τοιχεια του υπογείου? Ως απλό μπετόν καθαριότητας και όχι όπως για τα καλούπια. Παράδειγμα 2: Τα πολλά κυβικά είναι στα μπετα του υπογείου και του ισογείου. Όσο πας προς τα πάνω μειονονται τα κυβικά άρα και η αμοιβή όχι όμως το κόστος εργασίας. Εαν πληρώσεις τον εργολάβο σου ολα τα χρήματα από ισόγειο και υπόγειο και τα σπάσεις μαζί του για οποιονδήποτε λόγο ποιος θα έρθει να σου ολοκληρώσει την δουλεια. Και εάν έρθει θα σου κοστίσει πολλά παραπάνω. Οπότε κρατάς το 30% τουλάχιστον πισω ως εγγύηση και το αποδίδεις στον εργολαβο του μπετον με την ολοκλήρωση και έλεγχο της κατασκευής και μόνο όταν έχει επισκευάσει ότι πρέπει, έχει καθαρίσει και έχει απομακρύνει όλα τα εργαλεία και υλικά του Πολλά πεταμένα λεφτά και εδώ σε λάθος συμφωνίες. 8.) Οργάνωση των εργασιών. Μην το συγχέουμε με την επίβλεψη. Άλλο πράγμα να πρέπει να οργανώσεις εργασίες και παραλαβές κλπ και άλλο πράγμα απλά να είσαι στο εργοτάξιο για επίβλεψη και όποιος ήρθε ήρθε οτι έφεραν έφεραν. 9.) Επίβλεψη των εργασιων Εδώ υπάρχει η περιοδική που προβλέπεται από την άδεια και η πιο εντατική έως full time. Δεν υπάρχουν πάντα ανάγκες για full time. Υπάρχει πάντα ανάγκη για καθημερινή παρουσία της 1 ώρας θα έλεγα. Πχ στα καλούπια δεν έχει νόημα να κάτσει ο μηχανικός να τους βλέπει να καρφώνουν. Πάει το πρωί δίνει εντολές συντονίζει και ίσως πάει και στο κλείσιμο για έλεγχο. Το ίδιο και στα τουβλα. Στα τελειώματα όμως, δάπεδα , είδη υγιεινής, μαρμαροποδιές, βαψίματα κλπ κλπ θέλει συνεχή παρουσία για να εξασφαλίσεις το σωστό τελικό αποτέλεσμα. Εδώ θα πρέπει να κανετε πολύ συγκεκριμένη συμφωνία για ρόλους και υποχρεώσεις και να καοστολογηθει ανάλογα Ένας ευσυνειδητος έμπειρος μηχανικός γνωρίζει τα σημεία που πρέπει να προσέξει και πότε να είναι παρόν. Σημαντικό και αυτό διότι εσείς θα πρεπει να ζήσετε με τις οποιες κακοτεχνίες ή θα πρέπει να πλήρωσετε παραπάνω για την διόρθωση τους Φυσικά η επίβλεψη Ωφειλει να σας εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν παρατυπίες και παρανομίες και οι εργασίες θα εκτελεσθουν σύμφωνα με την άδεια και τις μελέτες. 10.) Επιμετρησεις και πληρωμές. Κάποιος πρέπει να ελέγξει το τι έγινε, να μετρήσει τις ποσότητες και να ελέγξει την ποιότητα. Και μετά να κάνει τους υπολογισμούς να συμφωνήσει για την εγκυροτητα με το συνεργείο και να πληρώσει αναλογα με τις τιμές μονάδος που συμφωνηθηκαν. Δεν εμπιστεύεστε τις ποσότητες των συνεργείων ποτέ. Κάνετε την δική σας επιμέτρηση και πάλι για να μην πετάτε χρήματα. 11.) Οικονομική παρακολούθηση του έργου. Εάν θέλετε να γνωρίζεται πως προχωράτε, εάν ξεφύγατε, γιατί ξεφύγατε και εάν υπάρχει περιθώριο να το ισοφαρησετε κάπως αλλιώς. Όχι δεν είναι λίγα. Πολλά είναι. Εσείς αποφασίζετε τι θέλετε να πληρώσετε στο πακετο που θα συμφωνήσετε. Προσεξτε όμως. Αν και στην πράξη η αμοιβή ενός ευσυνειδητου και έμπειρου μηχανικού φαίνεται ως επιπλέον κόστος ίσως και υψηλό, στην πράξη δεν είναι. Εάν όλα τα παραπάνω γίνουν σωστά στην πράξη σας γλυτώνουν από άσκοπες σπατάλες χρημάτων που θα είχαν γίνει. Αυτό σημαίνει ότι ένας σωστός επιβλέπον μηχανικός όχι απλά βγάζει το μεροκάματο του μέσα από την δουλειά του αλλά σας αφήνει και κέρδος. Μπορει επιπλέον να σας βοηθήσει προσφέροντας σας ένα μέρος από τις προσωπικές του εκπτώσεις με εταιρείες και προμηθευτές. Μπορώ να βάλω ότι στοίχημα θέλετε ότι μπορώ να κατασκευάσω το ίδιο με μικρότερο κόστος από οποιαδήποτε αυτεπιστασια ιδιοκτήτη. Δεν ασχολούμαι πια αλλά εξακολουθώ να μπορώ να βάλω αυτό το στοίχημα. Εννοείται ότι τα παραπάνω έχουν ισχύ για ευσυνειδητο μηχανικό γνωστή της οικοδομής Επεξ/σία 29 Μαΐου 2024 από SeNNinhA
giannhsg Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 55 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε Για να ξεκαθαρίσουμε και κάποια πράγματα. Μπορείτε και έχετε κάθε δικαίωμα να αλλάξετε τον επιβλέποντα μηχανικό της επίβλεψη σας και όποιον άλλο μηχανικό θέλετε εσείς. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για αυτό και θα σας βοηθήσει και η πολεοδομία αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) σε ότι χρειαστείτε (εάν χρειαστείτε). Δεν χρειάζεται να θεωρείτε ότι είστε παγιδευμένοι σε αυτό. Φυσικά υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και για τους ιδιοκτήτες και για τους μηχανικούς. Που σημαινει ότι εάν δεν είναι δικαιολογημενο το αίτημα αλλαγής μηχανικού δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς αλλα μόνο με κοινή συμφωνία. Η μη παρουσια του επιβλεποντος στο έργο είναι σοβαρός και ουσιαστικός λόγος. Φυσικά με κοινή συμφωνία γίνεται πολύ εύκολα. Σε περίπτωση αλλαγής επιβλεποντος μηχανικού ο προηγούμενος έχει εκ του νόμου υποχρέωση να επιστρέψει οποία αμοιβή πήρε για εργασίες που δεν επέβλεψε τελικά. Για κάθε παράπονο σας μπορείτε να απευθυνθείτε κατευθείαν στο ΤΕΕ και να ζητήσετε εκτός από οδηγίες και να επιμεληθεί του θέματος με επίσημη δική του πραγματογνωμοσυνη. Θα πρέπει να την πληρώσετε και με αυτή να διεκδικησετε τα νόμιμα δικαστικώς σε περίπτωση διαμάχης. Έχει σαφεστατα μεγαλύτερη βαρύτητα από ιδιωτικές πραγματογνωμοσυνες. Παμε παρακάτω. Το θέμα του management ενός κτιριακού έργου δεν είναι απλό. Εμπεριέχει πάρα πολλά και σοβαρά θέματα και χρειάζεται στην πράξη σχεδόν πλήρη απασχόληση ενός μηχανικού. Κανονικά πλήρη. Αποτελει μέρος του κόστους που θα πληρώσετε και στην εταιρεία κατασκευής ή στον εργολαβο σας όταν αγοράζετε έτοιμο διαμέρισμα. Τι μπορεί να περιέχει: 1) Αναλυτική Προμετρηση υλικών. Πολύ επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία όταν θέλεις να είσαι πραγματικά ακριβής και να μην το κάνεις στο περίπου 2) Αναλυτικός Προϋπολογισμός εργασιων. Εδώ στηρίζεσαι στην παραπάνω αναλυτικη προμετρηση υλικών και σε έρευνα αγοράς για τις τιμες. Κάποιος τοπικός πιθανά να γνωρίζει ήδη τα μέση κόστη για κάθε εργασία. Εδώ φυσικά έχετε ρόλο και εσείς όπου και θα πρέπει να καθορίσετε την ποιότητα κατασκευής και τα όρια για τα υλικά. Πχ πλακίδια, είδη υγιεινής, κουφώματα κλπ κλπ. Έχετε υπόψην ότι αυτά που θα καθορίσετε έχουν σημαντικοτατο αντίκτυπο στο τελικό κόστος κατασκευής Οταν όμως τα δύο παραπάνω γίνουν αναλυτικά και σωστά μπορεί να υπάρξει πολύ εύκολη και σωστή οικονομική παρακολούθηση του έργου καθώς και τον αναγκών χρηματοδότησης του. 3) Cash Flow schedule. Δηλαδή προγραμματισμός των αναγκαίων πληρωμών μέσα στο χρόνο. Έτσι γνωρίζετε τι θα πρεπει να πληρώσετε και πότε για να έχετε απρόσκοπτη εξέλιξη των εργασιών. Εδώ ωφειλετε να ξεκαθάρισετε και το πως θα πληρώνετε συνεργεία και υλικά. Πολύ σημαντικο για εμένα. 4) Προγραμματισμός εργασιών. Σημαντικό για να έχει μια ροή το έργο. Οριζει τα χρονοδιάγραμματα για την κάθε εργασία αλλα και τα deadlines για τις οριστικοποιησεις των παραγγελιών και συμφωνιών που θα πρέπει να κάνετε. Μειώνει τις καθυστερήσεις. 5) Ανευρεση συνεργείων και προσφορών για τις εργασίες (τουλάχιστον 3). Ανευρεση προσφορών για προμήθεια πάσης φύσεως υλικών. 6) Αξιολογηση προσφορών για εργασιες και υλικά. Κατάρτιση συγκριτικου πίνακα με αιτιολογημενες αξιολογήσεις. Από τα πιο σημαντικά σημεία Δεν είναι πάντα η προσφορά που φαίνεται η φθηνότερη. Πχ σε σοβατισματα. Ο κόσμος κοιτάει την τιμή ανά τετραγωνικό και δεν υπολογίζει την τιμή για γωνίες ανά μέτρο μήκους, το εάν αφαιρουνται η όχι τα ανοίγματα πόσο και ποια κλπ κλπ. Τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την σωστή αναλυτική προμετρηση ώστε να μπορείς να κάνεις σωστά και των συγκριτικό σου πίνακα λαμβάνοντας υπόψη τις επί μέρους ποσότητες Δεν είναι πάντα η φθηνότερη προσφορά η καλύτερη και σε ποιότητα κατασκευής. Στο ίδιο παράδειγμα των σοβαδων. Υπάρχουν καλά συνεργεια αλλά και πάρα πολλά από κακά έως άθλια. Τα άθλια θα σου κάνουν και τον τοίχο σου στραβό ή με κύματα. Τα κακα θα σου κάνουν όλα τα δοκάρια από κάτω στραβά. Πάρα πολλά από τα συνεργεία θα σου χαλάσουν και πετάξουν πολύ υλικό σοβά όταν τραβάνε τις πήχεις τους. Τα καλά θα σου κάνουν οικονομία και σε υλικό. Πολλά πεταμένα χρήματα σε υλικά σοβά που δεν δικαιολογεί την κατανάλωση ανά τετραγωνικό. Στον ίδιο εργολαβο ο ένας αρχιμαστορας του με την ομάδα του είναι καλός και ο άλλος μέτριος ή κακός. Στην συμφωνία θέλει να ξέρεις ποιος είναι ο καλός και να βάλεις όρο να σου κάνει την δουλειά μόνο ο συγκεκριμένος Οπότε θέλει πραγματική αξιολόγηση και της ποιότητας εργασίας του συνεργείου που θα επιλέξεις. Ποτέ δεν είσαι σιγουρος αλλά αυξάνεις τις πιθανότητες σου ομως. 7) Συνταξη συμφωνητικων για συνεργεια και προμήθεια υλικών. Θέλει κάποιος με εμπειρία να τα συντάξει σωστά και με όλους τους όρους που θα διασφαλίζουν την ποιότητα αλλά και την φερεγγυότητα και τον χρόνο ολοκλήρωσης. Συνήθως γίνονται στο πόδι με πολύ ελλειπή στοιχεία, περιγραφές κλπ και χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες για αυτον που πληρώνει. Πολλά χαμένα λεφτά και εδώ. Πχ. Μπετατζής. Πως θα πληρωθεί? Με το κυβικό συνήθως. Αλλά με ποιο κυβικό? Οι αδαείς πληρώνουν με βάση τα τιμολόγια. Το σωστό είναι να πληρώνεται με βάση την επιμέτρηση από τα σχέδια. Ωφειλει να είναι ακριβής η κατασκευή με τα σχέδια. Οπότε οτιδήποτε επιπλέον δεν θα το πληρωθεί. Επίσης εάν το επιπλέον είναι μεγάλο θα πρέπει να το χρεωθεί αυτός. Δεν πρέπει να χρεωθεί τα λάθη του καλουπατζη ο ιδιοκτήτης. Επίσης πάντα υπάρχει κάποιο μικρό περισεμα στην αντλία και στην βαρέλα. Δεν θα το πληρωθεί ο μπετατζής. Πως θα πληρωθεί τα επιπλέον κυβικά στα τοιχεια του υπογείου? Ως απλό μπετόν καθαριότητας και όχι όπως για τα καλούπια. Παράδειγμα 2: Τα πολλά κυβικά είναι στα μπετα του υπογείου και του ισογείου. Όσο πας προς τα πάνω μειονονται τα κυβικά άρα και η αμοιβή όχι όμως το κόστος εργασίας. Εαν πληρώσεις τον εργολάβο σου ολα τα χρήματα από ισόγειο και υπόγειο και τα σπάσεις μαζί του για οποιονδήποτε λόγο ποιος θα έρθει να σου ολοκληρώσει την δουλεια. Και εάν έρθει θα σου κοστίσει πολλά παραπάνω. Οπότε κρατάς το 30% τουλάχιστον πισω ως εγγύηση και το αποδίδεις στον εργολαβο του μπετον με την ολοκλήρωση και έλεγχο της κατασκευής και μόνο όταν έχει επισκευάσει ότι πρέπει, έχει καθαρίσει και έχει απομακρύνει όλα τα εργαλεία και υλικά του Πολλά πεταμένα λεφτά και εδώ σε λάθος συμφωνίες. 8.) Οργάνωση των εργασιών. Μην το συγχέουμε με την επίβλεψη. Άλλο πράγμα να πρέπει να οργανώσεις εργασίες και παραλαβές κλπ και άλλο πράγμα απλά να είσαι στο εργοτάξιο για επίβλεψη και όποιος ήρθε ήρθε οτι έφεραν έφεραν. 9.) Επίβλεψη των εργασιων Εδώ υπάρχει η περιοδική που προβλέπεται από την άδεια και η πιο εντατική έως full time. Δεν υπάρχουν πάντα ανάγκες για full time. Υπάρχει πάντα ανάγκη για καθημερινή παρουσία της 1 ώρας θα έλεγα. Πχ στα καλούπια δεν έχει νόημα να κάτσει ο μηχανικός να τους βλέπει να καρφώνουν. Πάει το πρωί δίνει εντολές συντονίζει και ίσως πάει και στο κλείσιμο για έλεγχο. Το ίδιο και στα τουβλα. Στα τελειώματα όμως, δάπεδα , είδη υγιεινής, μαρμαροποδιές, βαψίματα κλπ κλπ θέλει συνεχή παρουσία για να εξασφαλίσεις το σωστό τελικό αποτέλεσμα. Εδώ θα πρέπει να κανετε πολύ συγκεκριμένη συμφωνία για ρόλους και υποχρεώσεις και να καοστολογηθει ανάλογα Ένας ευσυνειδητος έμπειρος μηχανικός γνωρίζει τα σημεία που πρέπει να προσέξει και πότε να είναι παρόν. Σημαντικό και αυτό διότι εσείς θα πρεπει να ζήσετε με τις οποιες κακοτεχνίες ή θα πρέπει να πλήρωσετε παραπάνω για την διόρθωση τους Φυσικά η επίβλεψη Ωφειλει να σας εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν παρατυπίες και παρανομίες και οι εργασίες θα εκτελεσθουν σύμφωνα με την άδεια και τις μελέτες. 10.) Επιμετρησεις και πληρωμές. Κάποιος πρέπει να ελέγξει το τι έγινε, να μετρήσει τις ποσότητες και να ελέγξει την ποιότητα. Και μετά να κάνει τους υπολογισμούς να συμφωνήσει για την εγκυροτητα με το συνεργείο και να πληρώσει αναλογα με τις τιμές μονάδος που συμφωνηθηκαν. Δεν εμπιστεύεστε τις ποσότητες των συνεργείων ποτέ. Κάνετε την δική σας επιμέτρηση και πάλι για να μην πετάτε χρήματα. 11.) Οικονομική παρακολούθηση του έργου. Εάν θέλετε να γνωρίζεται πως προχωράτε, εάν ξεφύγατε, γιατί ξεφύγατε και εάν υπάρχει περιθώριο να το ισοφαρησετε κάπως αλλιώς. Όχι δεν είναι λίγα. Πολλά είναι. Εσείς αποφασίζετε τι θέλετε να πληρώσετε στο πακετο που θα συμφωνήσετε. Προσεξτε όμως. Αν και στην πράξη η αμοιβή ενός ευσυνειδητου και έμπειρου μηχανικού φαίνεται ως επιπλέον κόστος ίσως και υψηλό, στην πράξη δεν είναι. Εάν όλα τα παραπάνω γίνουν σωστά στην πράξη σας γλυτώνουν από άσκοπες σπατάλες χρημάτων που θα είχαν γίνει. Αυτό σημαίνει ότι ένας σωστός επιβλέπον μηχανικός όχι απλά βγάζει το μεροκάματο του μέσα από την δουλειά του αλλά σας αφήνει και κέρδος. Μπορει επιπλέον να σας βοηθήσει προσφέροντας σας ένα μέρος από τις προσωπικές του εκπτώσεις με εταιρείες και προμηθευτές. Μπορώ να βάλω ότι στοίχημα θέλετε ότι μπορώ να κατασκευάσω το ίδιο με μικρότερο κόστος από οποιαδήποτε αυτεπιστασια ιδιοκτήτη. Δεν ασχολούμαι πια αλλά εξακολουθώ να μπορώ να βάλω αυτό το στοίχημα. Εννοείται ότι τα παραπάνω έχουν ισχύ για ευσυνειδητο μηχανικό γνωστή της οικοδομής Σε ευχαριστω που αφιερωσες τον χρονο να γραψεις ολα αυτα. Ο χρονος μας κοστιζει και μια τοσο ευγενικη πραξη μεταξυ αγνωστων, σημαινει για εμενα πως εχεις καταλαβει το αδιεξοδο και την απογωνση στο οποιο βρισκεται η αλλη πλευρα (εγω), σε μια απο τις πιο σημαντικες φασεις τις ζωης μου. Κατανοω πληρως το στοιχημα που βαζεις και τους λογους πισω απο αυτο. Ισχυει κατι αντιστοιχο και στον δικο μου επαγγελματικο κλαδο. Ειμαι σιγουρος και ποτε δεν εκανα παζαρι στον μηχανικο - ελπιζω να βγαλει τα χρηματα του στην επιβλεψη. Αυτο που προσπαθω, ειναι να βρω με την σειρα μου εναν κατασκευαστη που δεν θα με "δαγκωσει" σε κεντρικη αρτηρια, αλλα απλα σε φλεβα, επειδη ειναι εντιμος, νεος στη δουλεια αλλα με αρκετη εμπειρια που δεν θα δημιουργησει θεματα. Δεν μου αρεσει το παζαρι των αμοιβων. Ξερω πως αν καποιος θελει να σου κανει την χαρη και επιμενεις για μειωση, μπορει καλλιστα να σε "φαει" αλλου. Το προβλημα μου μαλλον θα ειναι (και λεω μαλλον γιατι δεν γνωριζω τα δρωμενα - αλλα μου εχει δημιουργηθει αυτη η εντυπωση, τον τελευταιο καιρο που χτιζονται τα μισα Νοτια Προαστια της Αθηνας) πως κανενας δεν δεχετε να δαγκωσει φλεβα απλα και πανε ολοι για αρτηριες.
SeNNinhA Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 41 λεπτά πριν, giannhsg είπε Σε ευχαριστω που αφιερωσες τον χρονο να γραψεις ολα αυτα. Ο χρονος μας κοστιζει και μια τοσο ευγενικη πραξη μεταξυ αγνωστων, σημαινει για εμενα πως εχεις καταλαβει το αδιεξοδο και την απογωνση στο οποιο βρισκεται η αλλη πλευρα (εγω), σε μια απο τις πιο σημαντικες φασεις τις ζωης μου. Κατανοω πληρως το στοιχημα που βαζεις και τους λογους πισω απο αυτο. Ισχυει κατι αντιστοιχο και στον δικο μου επαγγελματικο κλαδο. Ειμαι σιγουρος και ποτε δεν εκανα παζαρι στον μηχανικο - ελπιζω να βγαλει τα χρηματα του στην επιβλεψη. Αυτο που προσπαθω, ειναι να βρω με την σειρα μου εναν κατασκευαστη που δεν θα με "δαγκωσει" σε κεντρικη αρτηρια, αλλα απλα σε φλεβα, επειδη ειναι εντιμος, νεος στη δουλεια αλλα με αρκετη εμπειρια που δεν θα δημιουργησει θεματα. Δεν μου αρεσει το παζαρι των αμοιβων. Ξερω πως αν καποιος θελει να σου κανει την χαρη και επιμενεις για μειωση, μπορει καλλιστα να σε "φαει" αλλου. Το προβλημα μου μαλλον θα ειναι (και λεω μαλλον γιατι δεν γνωριζω τα δρωμενα - αλλα μου εχει δημιουργηθει αυτη η εντυπωση, τον τελευταιο καιρο που χτιζονται τα μισα Νοτια Προαστια της Αθηνας) πως κανενας δεν δεχετε να δαγκωσει φλεβα απλα και πανε ολοι για αρτηριες. Πάντα υπάρχει η προσφορά και η ζήτηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω πόση διαθεσιμότητα από μηχανικούς για επίβλεψη υπάρχει στην ελληνική αγορά για τις οικοδομές. Γενικά παντου υπάρχει έλλειψη στα πάντα παγκοσμίως. Εργάτες, τεχνίτες, εργοδηγοι, μηχανικοι εργοταξιου, μελετητές κλπ κλπ Εάν κρίνω και από τον δικό μου τομέα όλες οι τιμές έχουν ανέβει και σε υλικά και σε εργατικά και σε μισθούς. Bad timing. Φυσικά εάν κάποιος έχει να επιλέξει εργοδότη θα πάει εκεί που είτε θα πάρει πιο πολλά είτε θα είναι πιο κοντά στο σπίτι του είτε θα είναι πιο χαλαρή η εργασία του. Και εγω το ίδιο θα έκανα. Το βασικο σας θέμα προσωπικά πιστεύω είναι να βρείτε κάποιον ευσυνειδητο που αυτό που θα υποσχεθεί και θα συμφωνήσετε αυτό και θα κάνει.
giannhsg Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 1 λεπτό πριν, SeNNinhA είπε Το βασικο σας θέμα προσωπικά πιστεύω είναι να βρείτε κάποιον ευσυνειδητο που αυτό που θα υποσχεθεί και θα συμφωνήσετε αυτό και θα κάνει. Ακριβως. Το προβλημα ειναι πως δεν υπαρχουν τετοιοι. Ισως μπορουσες να βρεις μερικους κατα την διαρκεια της πανδημιας, οπου ο κλαδος ειχε πληγει. Τωρα ακομη και αυτοι, ασχολουνται με "ευκολες" δουλευεις Ρωσων, Κινεζων, Ισραηλινων επενδυτων στα Νοτια - γιατι τους πλευρισαν συναδελφοι και τους εξηγησαν πως εκει εχει διπλασιο χρημα, χωρις διπλασιο κοπο. Πιστευεις πως ενας ιδιωτης, με την πρωτη του εμπειρια σε ενα εργο, καταφερνει να πεσει σε εναν ευσυνειδητο και συνεπη εργολαβο, μονος του; Γιατι εγω το βλεπω Τζοκερ. Ή μηπως ειμαι πολυ καχυποπτος και το παραπανω δεν εχει καμια σχεση με την κατασταση της αγορας; 1
Georgebek2 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Να κανω μια ερωτηση... εστω πως αγοραζω ενα οικοπεδο, παω να σκαψω και βρισκω αρχαια και μου λενε δε χτιζεις! Εκει τι κανουμε; Ειναι ρισκο η αγορα οικοπεδου; Μπορω να το προβλεψω καπως με καποιο ορο κατα την αγορα, του στυλ αν πετυχω αρχαια κτλ κτλ, τα οποια προφανως υπαρχουν αν ειναι δεν θα μπουνε μετα την αγορα μου. Εχει τυχει ποτε σε κανεναν κατι τετοιο;;
SeNNinhA Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 6 λεπτά πριν, giannhsg είπε Ακριβως. Το προβλημα ειναι πως δεν υπαρχουν τετοιοι. Ισως μπορουσες να βρεις μερικους κατα την διαρκεια της πανδημιας, οπου ο κλαδος ειχε πληγει. Τωρα ακομη και αυτοι, ασχολουνται με "ευκολες" δουλευεις Ρωσων, Κινεζων, Ισραηλινων επενδυτων στα Νοτια - γιατι τους πλευρισαν συναδελφοι και τους εξηγησαν πως εκει εχει διπλασιο χρημα, χωρις διπλασιο κοπο. Πιστευεις πως ενας ιδιωτης, με την πρωτη του εμπειρια σε ενα εργο, καταφερνει να πεσει σε εναν ευσυνειδητο και συνεπη εργολαβο, μονος του; Γιατι εγω το βλεπω Τζοκερ. Ή μηπως ειμαι πολυ καχυποπτος και το παραπανω δεν εχει καμια σχεση με την κατασταση της αγορας; Δεν θα σου πω ψέματα. Δεν είναι καλή συγκυρία για κάποιον που χτίζει το δικό του σπίτι σήμερα. Τα υλικά ακριβά, τα μεροκάματα ψηλά, οι μισθοί ψηλά, η διαθεσιμότητα ελάχιστη. Ακομη και οι μεγαλες εταιρίες δυσκολεύονται να βρούνε αξιόλογο προσωπικό άσχετα με τον μισθό. Όλοι βολεύονται όπως βρουν. Έχω φίλους μηχανικούς που χτίζουν και κρατάνε με τα νύχια και τα δόντια τα καλά τους συνεργεία πληρώνοντας τους ακόμη και όταν δεν έχουν δουλειά για να μην τους χάσουν μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη.
mechpanos Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 11 λεπτά πριν, Georgebek2 είπε Να κανω μια ερωτηση... εστω πως αγοραζω ενα οικοπεδο, παω να σκαψω και βρισκω αρχαια και μου λενε δε χτιζεις! Εκει τι κανουμε; Ειναι ρισκο η αγορα οικοπεδου; Μπορω να το προβλεψω καπως με καποιο ορο κατα την αγορα, του στυλ αν πετυχω αρχαια κτλ κτλ, τα οποια προφανως υπαρχουν αν ειναι δεν θα μπουνε μετα την αγορα μου. Εχει τυχει ποτε σε κανεναν κατι τετοιο;; Αν βρεις αρχαία, έρχεται η αρχαιολογία, καταγράφει τα αρχαία που βρίσκει, αν είναι σημαντικής αξίας σταματάει τις εργασίες και κάνει αξιολόγηση, αν είναι αμελητέας δίνει το ΟΚ και συνεχίζεις τις εργασίες. Όταν βγάζεις άδεια και προβλέπει εκσκαφές, μια από τις εγκρίσεις που παίρνεις είναι και της αρχαιολογίας, και συνήθως σου λέει όταν σκάψεις να ενημερώσεις, ώστε να παρίσταται αρχαιολόγος! 19 λεπτά πριν, giannhsg είπε Ακριβως. Το προβλημα ειναι πως δεν υπαρχουν τετοιοι. Ισως μπορουσες να βρεις μερικους κατα την διαρκεια της πανδημιας, οπου ο κλαδος ειχε πληγει. Τωρα ακομη και αυτοι, ασχολουνται με "ευκολες" δουλευεις Ρωσων, Κινεζων, Ισραηλινων επενδυτων στα Νοτια - γιατι τους πλευρισαν συναδελφοι και τους εξηγησαν πως εκει εχει διπλασιο χρημα, χωρις διπλασιο κοπο. Πιστευεις πως ενας ιδιωτης, με την πρωτη του εμπειρια σε ενα εργο, καταφερνει να πεσει σε εναν ευσυνειδητο και συνεπη εργολαβο, μονος του; Γιατι εγω το βλεπω Τζοκερ. Ή μηπως ειμαι πολυ καχυποπτος και το παραπανω δεν εχει καμια σχεση με την κατασταση της αγορας; Δεν ξέρω στην Αθήνα, στην επαρχία δεν είναι έτσι. Και εννοείται ένας μηχανικός που αναλαμβάνει και πληρώνεται για άδεια μελέτη-επίβλεψη, πρέπει να εκτελέσει την μελέτη και την επίβλεψη στο ακέραιο και φέρει την ευθύνη!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα