Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ρε παιδια, μια βοηθεια απο καποιον που μπορει να εχει χτισει σπιτι απο το μηδεν, please.

Κανω επικοινωνια με μηχανικος/αρχιτεκτονες/γραφεια κτλ και αντιμετωπιζω διαφορετικες προσεγγισεις στον τροπο που κανουν την ανεγερση, μεταξυ τους!

Εγω πρακτικα θελω να μου δωσουν μια τιμη με το κλειδι στο χερι, με σχεδια τα οποια θα φτιαξουν με βαση το υφος της παρελθοντικης δουλειας τους και καποιες τροποποιησεις που ισως θελω, αφου πρωτα τους εχω αναφερει ολες τις λειτουργικες μου αναγκες.

Κανενας τους ομως δεν μου κανει προταση για να ξερω τι θα δω. Και απο την στιγμη που θα τους πληρωσεις, δεσμευεσαι να πας με αυτους ως το τελος.

Ο ενας μου κανει 2d σχεδιο και δεν ξερω καν τι θα συναντησω (σορρυ αλλα δεν μπορω σαν ιδιωτης και μη-μηχανικος, να αντιληφθω πληρως το οικημα απο 2d γραμμουλες σε ενα χαρτι), ο αλλος μου λεει κανει τοσο η αδεια σου, θα στην βγαλουμε και τα συνεργεια θα τα βαλεις εσυ (εγω δεν θελω να βρεθω στην μεση και να εχω κανει λαθη - ουτε μπορω να επιτηρω τον καθε μαστορα - προτιμω να πληρωσω τον χρονο του μηχανικου να το κανει και να χω καποιον να βρισω αν γινει λαθος).

Ο αλλος μου λεει καταλαβαινω πληρως τι θελεις, θα δωσεις 20%, θα κανουμε συμφωνητικο και θα σου παρουσιασουμε σχεδια με πνευματικη ιδιοκτησια που δεν θα μπορουν να χρησιμοποιηθουν απο αλλον (κατσε ρε φιλε, και αν εσυ φυγεις για Μαλδιβες ή δεν τα βρισκουμε τελος παντων γιατι σου λεω ασπρο και φερνεις μαυρο μετα, εγω θα εχω δεσμευτει 20% και θα πρεπει ή να το τελειωσω μαζι σου ή να καψω 20% του budget;)

Αντιλαμβανομαι τοσο λαθος την διαδικασια ή θα πρεπει εξ αρχης να μου βγαλουν τυπικα σχεδια, συμπεριλαμβανομενου 3d (δεν ειπα να μου εχουν τις κολονες με ακριβεια χιλιοστων, αλλα οχι να υπαρχει κολονα εκει που δεν θα επρεπε) με βαση οσα ζηταω στις λειτουργικες μου αναγκες και ΜΕΤΑ να συμφωνησω; 

Επισης, το "με το κλειδι στο χερι" δεν παιζει πια;

• Like 1
  • Απαντ. 207
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ξεκινας λαθος. Πρωτα θα πας σε ενα αρχιτεκτονικο γραφειο να σου βγαλουν σχεδια για το σπιτι. Επι πληρωμη φυσικα. Τα σχεδια θα γινουν αναλυτικα μεχρι αηδιας ( πχ που θα ειναι ο καθε διακοπτης, φωτισμος κλπ) . Οταν εχεις το τελικο σχεδιο ετοιμο, τοτε θα κοιταξεις να βρεις γραφεια να το αναλαβουν . Απο πανω πρεπει να εισαι οπως και να εχει . Επισης ολα τα υλικα θα πρεπει να αναφερονται αναλυτικα.

Με τον τροπο σου ξεκινησα εγω να κανω μια ανακαινιση και τα αποτελεσματα ηταν κακα ...

• Like 14
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, gbras είπε

Ξεκινας λαθος. Πρωτα θα πας σε ενα αρχιτεκτονικο γραφειο να σου βγαλουν σχεδια για το σπιτι. Επι πληρωμη φυσικα. Τα σχεδια θα γινουν αναλυτικα μεχρι αηδιας ( πχ που θα ειναι ο καθε διακοπτης, φωτισμος κλπ) . Οταν εχεις το τελικο σχεδιο ετοιμο, τοτε θα κοιταξεις να βρεις γραφεια να το αναλαβουν . Απο πανω πρεπει να εισαι οπως και να εχει . Επισης ολα τα υλικα θα πρεπει να αναφερονται αναλυτικα.

Με τον τροπο σου ξεκινησα εγω να κανω μια ανακαινιση και τα αποτελεσματα ηταν κακα ...

Thanks. Δεν ειναι κατι που γνωριζα, γιατι εκτος του οτι δεν αναφερεται ευρεως, δεν εχω ξαναχτισει..
Προφανως δεν θελω να γινει κατι δωρεαν - σεβομαι τον χρονο του καθε ενος, οπως θελω να σεβονται και τον δικο μου - αλλα αναρωτιεμαι πως γινεται να διασφαλιστει πως το σχεδιο που θα βγει, θα ειναι :

α) doable - μην μου πει ο μηχανικος τι εχουν κανει εδω.. γιατι δεν ηρθες σε εμας, δεν ξερουν οι αρχιτεκτονες, αυτα δεν ειναι εφικτα κτλ κτλ 

β) στο υφος που θελω και δεν θα το πληρωσω απλα για να το πεταξω στο τελος. αν και κοιταω δουλειες τους, αυτο δεν σημαινει πως και με εμενα θα εχουν σωστη καταληξη για τα δικα μου θελω, ουτε οτι πραγματικα τις εχουν ολοκληρωσει τις δουλειες που δειχνουν. οι μισοι αγοραζουν μακετες online..

Επισης, οταν αναλαμβανει ενας κατασκευαστης, γιατι να ειμαι απο πανω; Ενοω, πως δεν θα καταλαβω πχ εαν ο μπετατζης βαζει παραπανω νερο στο μπετο για να με κλεψει σε ποσοτητα ή να δουλεψει πιο ευκολα το μπετον και θα βρεθω στην μεση αν μου πει ο μηχανικος πως η πλακα δεν ειναι σωστη, δεν τον εβλεπες, αφου εκει ησουν;;;;

Επεξ/σία από giannhsg
Δημοσ.

Αναγκαστικα θα πρεπει να παρεις μηχανικο για επιβλεψη. Για να εξασφαλισει πως οτι υπαρχει στα χαρτια εφαρμοζεται στη πραξη. 

Αυτο εννοει και ο gbras οταν λεει οτι θα πρεπει να εισαι απο πανω. Η θα κατσεις να διαβασεις και να φας ατελειωτο χρονο να βλεπεις τη καθε τους κινηση, η θα βαλεις αλλο ατομο να το κανει.

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, giannhsg είπε

Προφανως δεν θελω να γινει κατι δωρεαν - σεβομαι τον χρονο του καθε ενος, οπως θελω να σεβονται και τον δικο μου - αλλα αναρωτιεμαι πως γινεται να διασφαλιστει πως το σχεδιο που θα βγει, θα ειναι :

α) doable - μην μου πει ο μηχανικος τι εχουν κανει εδω.. γιατι δεν ηρθες σε εμας, δεν ξερουν οι αρχιτεκτονες, αυτα δεν ειναι εφικτα κτλ κτλ 

β) στο υφος που θελω και δεν θα το πληρωσω απλα για να το πεταξω στο τελος. αν και κοιταω δουλειες τους, αυτο δεν σημαινει πως και με εμενα θα εχουν σωστη καταληξη για τα δικα μου θελω, ουτε οτι πραγματικα τις εχουν ολοκληρωσει τις δουλειες που δειχνουν. οι μισοι αγοραζουν μακετες online..

Υπαρχουν εταιρειες που το αναλαμβανουν απο την αρχη εως το τελος.

Θα πληρωσεις το σχεδιο 3D και μπορει το κοστος αυτο να αφαιρεθει μετα απο την τελικη τιμη εφοσον τους δωσεις την δουλεια.

Σε καθε περιπτωση στο χτισιμο να ζητησεις σχεδια για τα παντα as built , να ξερεις δηλαδη που ειναι καθε καλωδιο και καθε σωληνας (αλλα να εχεις και δικες σου φωτο).

• Like 1
Δημοσ.

Εχεις ακούσει που λενε "αν δεν παντρέψεις παιδί κι αν δεν χτίσεις σπίτι δεν έχεις καταλάβει τίποτε από δυσκολίες" θα το καταλάβεις σιγα σιγα ομως γιατι η διαδικασία μπορει να παρει και χρονια

Αυτο που λες με το κλειδι στο χερι δεν υπάρχει στην ελλαδα, εκτος βέβαια αν σου τρεχει το χρημα απο τις τσέπες, και παλι δυσκολακι

• Like 4
Δημοσ.
53 λεπτά πριν, giannhsg είπε

Επισης, το "με το κλειδι στο χερι" δεν παιζει πια;

Γιατί δεν κοιτάς για προκατ?

• Like 2
Δημοσ.
1 hour ago, giannhsg said:

Thanks. Δεν ειναι κατι που γνωριζα, γιατι εκτος του οτι δεν αναφερεται ευρεως, δεν εχω ξαναχτισει..

Επισης, οταν αναλαμβανει ενας κατασκευαστης, γιατι να ειμαι απο πανω; Ενοω, πως δεν θα καταλαβω πχ εαν ο μπετατζης βαζει παραπανω νερο στο μπετο για να με κλεψει σε ποσοτητα ή να δουλεψει πιο ευκολα το μπετον και θα βρεθω στην μεση αν μου πει ο μηχανικος πως η πλακα δεν ειναι σωστη, δεν τον εβλεπες, αφου εκει ησουν;;;;

Φυσικα και θα εχεις μηχανικο που θα επιβλεπει, αλλα θα πρεπει να εισαι και εσυ απο πανω. Μην θεωρεις οτι εχετε συμφωνησει θα γινει η θα μπουν τα σωστα υλικα που εχουν συμφωνηθει. Λεφτα μονο ενα ποσο μπροστα και τα υπολοιπα μετα το περας των εργασιων και εφοσον εχουν γινει ολα οπως λεει το σχεδιο. Προσπαθησε να πας σε ανθρωπους συστημενους η που εστω εχουν καλη φημη. Και να μιλησεις με ιδιοκτητες που τους εχουν κανει δουλειες. Να ζητησεις τηλεφωνα.Επισης για οτι συμβολαιο υπογραψετε θα εχεις και δικηγορο να ελεγχει. Ειναι δυσκολη κατασταση η οικοδομη οσο δεν φανταζεσαι. Οσο πιο καλα προετοιμασμενος πας τοσο πιο λιγο βρισιμο θα εχει μετα. Και επισης επιπλα πορτες κλπ θα τα δωσεις σε αλλες εταιριες που ειδικευονται σε αυτα , η μαραγκο συστημενο. Ο κατασκευαστης δηλαδη να αναλαβει δηλαδη χτισιμο, πατωμα βαψιμο ηλετρικα και υδραυλικα.

• Like 3
Δημοσ.
1 ώρα πριν, ekechagi είπε

Πόσα τμ θες να χτίσεις;

120.

1 ώρα πριν, Nabuko είπε

Γιατί δεν κοιτάς για προκατ?

Δεν ειναι στα γουστα μου και δεν εχω προβλημα να αργησω.

1 ώρα πριν, vagos789 είπε

Υπαρχουν εταιρειες που το αναλαμβανουν απο την αρχη εως το τελος.

Θα πληρωσεις το σχεδιο 3D και μπορει το κοστος αυτο να αφαιρεθει μετα απο την τελικη τιμη εφοσον τους δωσεις την δουλεια.

Σε καθε περιπτωση στο χτισιμο να ζητησεις σχεδια για τα παντα as built , να ξερεις δηλαδη που ειναι καθε καλωδιο και καθε σωληνας (αλλα να εχεις και δικες σου φωτο).

Μα πως μπορω να πληρωσω κατι που δεν ξερω τι θα σχεδιασουν; Ας με φωναξουν στο γραφειο να μου δειξουν τι σχεδιασαν και αν μ αρεσει το αγοραζω, ωστε να το κανουν formal προταση. Δεν ζηταω μελετη διακομισης εσωτερικου χωρου και να εμβαθυνω γενικα, θελω απλα να ξερω τι θα σχεδιασουν για εμενα, πριν πληρωσω.

Δημοσ.
18 minutes ago, giannhsg said:

Μα πως μπορω να πληρωσω κατι που δεν ξερω τι θα σχεδιασουν; Ας με φωναξουν στο γραφειο να μου δειξουν τι σχεδιασαν και αν μ αρεσει το αγοραζω, ωστε να το κανουν formal προταση. Δεν ζηταω μελετη διακομισης εσωτερικου χωρου και να εμβαθυνω γενικα, θελω απλα να ξερω τι θα σχεδιασουν για εμενα, πριν πληρωσω.

Δεν πάει έτσι σε αυτά,  αυτοί θα χάσουν χρόνο για το σχέδιο.

όπως είπανε και πιο πάνω,  το πληρώνεις και εφόσον το συμφωνήσεις το αφαιρούν απο το συνολικό που θα τους δώσεις

• Like 4
Δημοσ.

Έχω θείο μου εργολάβο που έχει χτίσει μερικές πολυκατοικιες. Στο παρελθόν μου έχει πει ότι αρνείται και δεν αναλαμβάνει ανέγερση κατοικιών με σχέδια κατ' επιλογή η συμφωνίας η μη του πελάτη, αναφέρει στον πελάτη πως θα επιλέξει αυτός και οι μηχανικοί του τα σχέδια, τις προδιαγραφές και τα υλικά.

Ο λόγος ήταν πως όταν είχε αναλάβει τέτοιες δουλειές με πελάτες, ακομα και στην περίπτωση που υπήρχε συμφωνία με τον πελάτη για όλα, στην συνέχεια υπήρχαν συνεχώς προβλήματα και κολλήματα με διαφωνίες, διότι αλλιώς τα φανταζόταν ο πελάτης όταν κοιτούσε τα σχέδια και αλλιώς όταν χτιζόταν σιγά σιγά το κτίριο και έβλεπε στην πράξη. Το έργο είχε συμφωνηθεί να καταβάλλεται σε δόσεις, ο πελάτης νευριαζε και αρνούνταν την πληρωμή της δόσης μέχρι να ικανοποιηθει η απαίτηση του. 

Εν ολίγοις, τσάμπα σπάσιμο νεύρων, χάσιμο χρόνου για σχέδια μελέτες και μακέτες ακόμα και να τους πληρώσεις για αυτό, είναι απασχολημένοι με δουλειές και δεν θέλουν να χάνουν χρόνο. 

Αυτά φυσικά είναι οι εμπειρίες από έναν μόνο εργολάβο, δεν ξέρω αν το παρακάτω είναι φαινόμενο που συμβαίνει παντού στους εργολάβους. 

Πολλά πράγματα που ζητάνε πελάτες μπορεί να μην υλοποιούνται η να αυξάνουν το κόστος. Γενικά για να κάνεις κάτι τέτοιο που λες, πρέπει να πληρώσεις όλα τα λεφτά από την αρχή. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, sdikr είπε

Δεν πάει έτσι σε αυτά,  αυτοί θα χάσουν χρόνο για το σχέδιο.

όπως είπανε και πιο πάνω,  το πληρώνεις και εφόσον το συμφωνήσεις το αφαιρούν απο το συνολικό που θα τους δώσεις

Ok, δεν κοιταω να ριξω καποιον, ουτε να φαω τον χρονο του.
Αρα, σαν κριτηριο, πρεπει να καραταω τις παρελθοντικες δουλειες που εμφανιζουν; Και λεω εμφανιζουν γιατι εχω "πιασει" πολλα εργα να εμφανιζονται σε διπλα site.

10 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε

Έχω θείο μου εργολάβο που έχει χτίσει μερικές πολυκατοικιες. Στο παρελθόν μου έχει πει ότι αρνείται και δεν αναλαμβάνει ανέγερση κατοικιών με σχέδια κατ' επιλογή η συμφωνίας η μη του πελάτη, αναφέρει στον πελάτη πως θα επιλέξει αυτός και οι μηχανικοί του τα σχέδια, τις προδιαγραφές και τα υλικά.

Ο λόγος ήταν πως όταν είχε αναλάβει τέτοιες δουλειές με πελάτες, ακομα και στην περίπτωση που υπήρχε συμφωνία με τον πελάτη για όλα, στην συνέχεια υπήρχαν συνεχώς προβλήματα και κολλήματα με διαφωνίες, διότι αλλιώς τα φανταζόταν ο πελάτης όταν κοιτούσε τα σχέδια και αλλιώς όταν χτιζόταν σιγά σιγά το κτίριο και έβλεπε στην πράξη. Το έργο είχε συμφωνηθεί να καταβάλλεται σε δόσεις, ο πελάτης νευριαζε και αρνούνταν την πληρωμή της δόσης μέχρι να ικανοποιηθει η απαίτηση του. 

Εν ολίγοις, τσάμπα σπάσιμο νεύρων, χάσιμο χρόνου για σχέδια μελέτες και μακέτες ακόμα και να τους πληρώσεις για αυτό, είναι απασχολημένοι με δουλειές και δεν θέλουν να χάνουν χρόνο. 

Αυτά φυσικά είναι οι εμπειρίες από έναν μόνο εργολάβο, δεν ξέρω αν το παρακάτω είναι φαινόμενο που συμβαίνει παντού στους εργολάβους. 

Πολλά πράγματα που ζητάνε πελάτες μπορεί να μην υλοποιούνται η να αυξάνουν το κόστος. Γενικά για να κάνεις κάτι τέτοιο που λες, πρέπει να πληρώσεις όλα τα λεφτά από την αρχή. 

Makes sense, αλλα εγω δεν ειμαι τετοιος πελατης. Προτιμω να απαντησω μια εβδομαδα αργοτερα συνολικα στις απαιτησεις, παρα να στειλω απο ενα email καθε μερα επι 7 ημερες. Καταλαβαινω πως αλλαγες περαν των συμφωνηθεντων, θα πρεπει να ειναι χρεωσιμες εκ νεου. Δεν σκοπευω να κανω τετοιο κακο στους συνεργατες του σπιτιου μου ουτε σε εμενα, με ακοπα back n forths. Αλλωστε, εχω ηδη συναψει complete brief για τις λειτουργικες μου αναγκες και flexible brief για τις σχεδιαστικες (υφος, samples αλλων εργων κτλ).

Προτιμω να πληρωσω 100% απο την αρχη, σε κατι που χωρις δεσμευση αρχικη θα συμφωνησω και θα μου αρεσει, παρα σε δοσεις κατι για το οποιο θα προπληρωσω και δεν θα ξερω εαν μου κανει. Αναρωτιεμαι λοιπον, εαν υπαρχει γραφειο που αναλαμβανει με αυτο το τροπο την κατασκευη;

Επεξ/σία από giannhsg
Δημοσ.

Στα δυτικα προαστια της Αττικης. Και εγω και η οικοδομη.

Τιποτα περιεργο ή δυσκολο (εδαφος χωρις κλισεις, οικιστικη ζωνη, ευκολο τετραγωνισμενο οικοπεδο κτλ κτλ)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...