Προς το περιεχόμενο

Προγράμματα Σχεδιασμού/Ανάλυσης/Παραγγελίας/Κοπής σε Κουζίνα/Ντουλάπες/Ξυλουργικά

Innersense

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στις 18/7/2023 στις 4:33 ΜΜ, NikosKallithea είπε

Δηλαδη να καταλάβω εσεις ειστε επαγγελματίες με επιχείρηση που ισως εχει επενδύσει και κάποιο εκατομμύριο, δεν ξέρετε που να απευθυνθείτε για κάποιο πρόγραμμα

Στις 20/7/2023 στις 2:46 ΠΜ, NikosKallithea είπε

Προγράμματα υπάρχουν και δινουν εντολες κοπης στα μηχανήματα του εργοστασίου, αλλά τζαμπα δεν γίνεται τίποτα.

Έτυχε και συνεργάστηκα πριν μερικούς μήνες  με μία εταιρεία στην Αμερική η οποία είναι από τις πιο μεγάλες για την κατασκευή και προμήθεια ξύλινων δαπεδων, και όλο το σύστημα τους ήταν στημένο σε Excel με VBA, από τον Μηχανολόγο μηχανικό που έχει η εταιρεία τα τελευταία 15-20 χρόνια. Πρώτη φορά στης ζωή μου είδα VBA σύστημα τόσο πολύπλοκο με τόσες πολλές δυνατότητες (προφανώς η επικοινωνία με τις μηχανές είναι Manual απλά δημιουργούν αυτόματα travelers / reports όπου χρησιμοποιούν οι εργάτες)

Τους έκανα αρκετά πράγματα αναβάθμιση σε Google sheet / Google script για να άρουμε τους περιορισμούς που είχε το Excel , για να κάνουμε κάποιες λειτουργίες πολύ πιο εύκολες και να πάρουνε μία επέκταση ζωής πριν κάνουν αναβάθμιση ολική την οποία θα ξεκινήσουν από το 2024.

Απλά το αναφέρω ως γεγονός, μην σου φαίνεται παράξενο εταιρείες που κάνουν ακόμα και κύκλο πολλών πολλών εκατομμυρίων ο τρόπος διαχείρισης τους να είναι τόσο πρόχειρος (ή μπακαλίστικος) ή να μην ξέρουν πως να προχωρήσουν ή να θέλουν να το κάνουν τσάμπα. Στην περίπτωση που σου αναφέρω, έφτασε το κόστος των λαθών κάθε χρόνο να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το κόστος custom υλοποίησης για την αυτοματοποίηση το 100% της παραγωγής τους (μιλάμε για 6-φήφιο ποσό) και πάλι το έκαναν postpone για το 2024. 

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των "ηλικιωμένων" εταιρειών βρίσκονται ακόμα στο "Stone age" και οι προσπάθειες αναβάθμισης γίνονται κυρίως από τους υπαλλήλους οι οποίοι θέλουν να κάνουν την ζωή τους εύκολη και όχι από την διοίκηση. 

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

^^^

Δεν που κανει καμία εντύπωση, αν κάποιος γνωρίζει κατι μπορει να κάνει τα πάντα ολα

Οσο αφορα την vba ηταν ενα πανίσχυρο εργαλειο, εγω με αυτη ειχα φτιαξει παπάδες, στην κυριολεξία

Εγώ παντως που ενα απο τα χόμπυ μου είναι το ξυλο(το λατρευω), δινω τα μετρα με ακρίβεια χιλιοστου μου τα κοβουν περνανε τα σοκορα και εγω τα μονταρω.

Επεξ/σία από NikosKallithea

@Billator νομίζω ότι οι άνθρωποι που έχετε εμπειρία από το χώρο φαίνεστε σε αυτά που γράφετε, δεν είναι τυχαίο.
Είναι εύκολο να κατακρίνουμε αν δεν έχουμε ζήσει κάτι εκ των έσω.

Πραγματικά έχω πήξει στα χειρόγραφα στη δουλειά και διαθέτω ώρες ξεκούρασης να ψάχνω σε τι αξίζει να επενδύσω ατενίζοντας το μέλλον.
Απ' ότι διαβάζω η VBA έχει καταργηθεί και αν και φυσικά δεν αναμένεται να σβήσει σίγουρα, νομίζω ότι δεν προσφέρεται ως μελλοντική επένδυση όταν ξεκινάς από το μηδέν.

• Like 1

Στις 1/8/2023 στις 2:38 ΜΜ, Innersense είπε

@Billator νομίζω ότι οι άνθρωποι που έχετε εμπειρία από το χώρο φαίνεστε σε αυτά που γράφετε, δεν είναι τυχαίο.
Είναι εύκολο να κατακρίνουμε αν δεν έχουμε ζήσει κάτι εκ των έσω.

Πραγματικά έχω πήξει στα χειρόγραφα στη δουλειά και διαθέτω ώρες ξεκούρασης να ψάχνω σε τι αξίζει να επενδύσω ατενίζοντας το μέλλον.
Απ' ότι διαβάζω η VBA έχει καταργηθεί και αν και φυσικά δεν αναμένεται να σβήσει σίγουρα, νομίζω ότι δεν προσφέρεται ως μελλοντική επένδυση όταν ξεκινάς από το μηδέν.

Εγώ θα σου πρότεινα να στήσεις τα πάντα σε Google sheet, γιατί πραγματικά υπάρχει σχεδόν μηδενικός περιορισμός για το οτιδήποτε θες να κάνεις, και το κυριότερο δεν χρειάζεται να τρέχει σε κάποιο συγκεκριμένο server / υπολογιστή σε σύγκριση με το excel και θα μπορείς να έχεις πρόσβαση από παντού όποτε χρειαστείς. Είναι πολύ εύχρηστο ειδικά για αυτοματοποιημένα email, δημιουργία αυτόματων Reports (πχ σε PDF, excel), εισαγωγή δεδομένων μέσω Excel, csv, xml ,json , API , text από email etc

Και συνδυάζεις το "παλιό" Excel στην πραγματικότητα με πιο "σύγχρονες" λειτουργίες. Και το Google sheet παρωχημένη λύση θεωρείται για το 2023, αλλά τουλάχιστον μπορεί να είναι future proof γιατί συνέχεια θα προστίθενται όλες οι νέες τεχνολογίες της Google από το workspace μέσω API , οπότε οι υλοποιήσεις είναι πιο εύκολες και πιο ευέλικτες. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως την δικιά σου πάντα προτείνω αυτοματοποίηση των πιο απλών διαδικασιών (που συνήθως είναι και τα πιο χρονοβόρα) και σιγά σιγά στήσιμο των πιο πολύπλοκων. Αν μιλάμε για διευκόλυνση της δικιά σου εργασίας αξίζει ο χρόνος ( ή το κόστος σε περίπτωση που ψάξεις εξωτερική βοήθεια ) , το έχω κάνει αρκετές φορές σε αντίστοιχες περιπτώσεις για εμένα καταφέρνοντας να μειώσω πολύ το χρόνο που χάνω σε ανούσια πράγματα, με αποτέλεσμα η πίεση και το άγχος να είναι πολύ μικρότερο ( και φυσικά τα λάθη που αφορούν το δικό μου κομμάτι σχεδόν μηδενικα, σχεδόν γιατί στο αρχικό στήσιμο δεν μπόρεσα να σκεφτώ όλα τα workcase scenario που θα υπάρξουν οπότε συνέχεια πρόσθετα νέες λειτουργίες). 

Το ιδανικότερο βέβαια είναι πάντα μία υλοποίηση η οποία βάζει μέσα όλο το κομμάτι της παραγωγής , το οποίο θα μείνει στην εταιρεία και μετά από σένα ώστε πιθανά κόστη για την ανάπτυξη του (βάζω και τον επιπλέον δικό σου χρόνο ενασχόλησης) να καλυφθούν από την εταιρεία και όχι από εσένα. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...