thor777 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) Για χαρά σε όλους, Θα ήθελα την γνώμη σας για αγορά Motherboard με ταβάνι αυστηρά τα 300€ αν και θα προτιμούσα να γλιτώσω τουλάχιστον κανένα 50αρι και να το δώσω πουθενά αλλού. Παρόλα αυτά αν νομίζεται οτι μια motherboard π.χ. των 300 ευρώ μπορεί να είναι ανώτερη απο μία των 230-250€ σε βασικά σημεία ποιότητας, αξιοπιστίας και λειτουργίας (π.χ. κατασκευή, ηλεκτρονικά εξαρτημάτα, συστήμα ψύξης, καλύτερο BIOS, συμβατότητα, κτλ) τότε θα την προτιμίσω αφού έχω σκοπό να την κρατήσω για αρκετά χρόνια. Επίσης από οτι βλέπω κάποιες Mobo με το chipset Z690 μπορεί να είναι μέχρι και 50 ευρώ φθηνότερες απο αυτές με το καινούριο chipset Z790 και δεν ξέρω αν αξίζει αυτή η διαφορά στην τιμή γι αυτό και το σκέφτομαι ακόμα και για αγορά Mobo με το παλιότερο chipset Z690 για να γλιτώσω κάποια χρήματα. Βέβαια όπως είπα και προηγουμένος θέλω να την κρατήσω αρκετά χρονάκια και θέλω να είναι όσο πιο future-proof γίνεται και να υποστιρίζει και την νέα 14η γενιά επεξεργαστών της Intel. Τέλος σαν άλλες προδιαγραφές θέλω να έχει πλήρως λειτουργικό ethernet και WIFI και αρκετές θύρες sata. Αυτή την στιγμή θα χρησιμοποιήθούν 4 sata οπότε ίσως θα ήταν καλύτερο αν η mobo είχε 1-2 παραπάνω. Υ.Γ. Το θέμα αυτό το άνοιξα για να πάρω γνώμες πάνω σε συγκεκριμένες μητρικές με συγκεκριμένο εύρος τιμών απο όσους γνωρίζουν ή ακόμα καλύτερα απο όσους έχουν προσωπική εμπειρία απο αυτές τις μητρικές. Όπότε θα παρακαλέσω να μην μπούμε στην διαδικασία γενικής συζήτησης για το τι χρήση θα κάνω και αν αξίζει να πάω σε σε πλατφόρμα Intel ή σε AMD κτλ. Ενδεικτικά απο ότι βλέπω στο σκρουτζ οι επιλογες είναι οι εξής (βγάζοντας την Ashrock για ψυχολογικούς λόγους) https://www.skroutz.gr/c/31/motherboards-mhtrikes/m/229_355_470/Gigabyte_or_Asus_or_MSI/f/370853_1361380_1361382_1361383_1526443/ATX-DDR5-1700-Intel-Z690-Intel-Z790.html?o=mobo&order_by=pricevat&order_dir=asc&price_max=310&price_min=210 Επεξ/σία 16 Ιουλίου 2023 από thor777 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
7nisiotis Δημοσ. 17 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 17 Ιουλίου 2023 msi z790 Pro A Wi-fi (DDR5) 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thor777 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 17 Ιουλίου 2023 Απο ότι βλέπω προτείνεται αρκετά η MSI οπότε πιθανόν να πάω προς τα εκεί αν και δεν έχω ξαναχρισιμοποιήσει μητρική MSI μέχρι τώρα. Για την Gigabyte Z790 Aorus Elite AX Wi-Fi τί γνώμη έχετε ? Βέβαια θα κοστίσει και γύρω στα 40 ευρώ παραπάνω απο την MSI PRO Z790-A WIFI που προτάθηκε παραπάνω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ICE-T Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 μπορείς να πάρεις και Ζ690 Tomahawk DDR5 με 235 ευρώ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
konlift Δημοσ. 21 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 21 Ιουλίου 2023 Θα σου πρότεινα μητρική Β760 για τους εξής λόγους : Οι διαφορές σε επιδόσεις με τους Κ είναι ελάχιστες, δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Πολλοί έχοντες Κ επεξεργαστές χαμηλώνουν τα ρολόγια για καλύτερες θερμοκρασίες (άρα πάει και το Κ) Πιο σταθερό σύστημα διότι έχουν στανταρ κάποιες τάσεις - πιο τυποποιημένα και δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα. Μόνο κανένα undervolt μπορεί να δοκιμάσεις.... Το σημαντικότερο για εμένα : Επειδή οι nonK έχουν deafault και 65watt tdp μπορείς πού εύκολα να το επιλέξεις κάνοντας το πολύ οικονομικό και αθόρυβο το σύστημα σου. π.χ. εάν δουλέυεις στα win μόνο, κατεβάζεις παιχνίδι κ.τ.λ. δεν χρειάζεται να λαχανιάζει ο cpu. Ορίστε και μερικές...... https://www.skroutz.gr/s/40876283/Asus-TUF-Gaming-B760-Plus-WIFI-Motherboard-ATX-με-Intel-1700-Socket.html https://www.skroutz.gr/s/40525347/Gigabyte-B760-Aorus-Elite-AX-rev-1-0-Wi-Fi-Motherboard-ATX-με-Intel-1700-Socket.html Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
visualizer Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) On 17/07/2023 at 17:59, thor777 said: Απο ότι βλέπω προτείνεται αρκετά η MSI οπότε πιθανόν να πάω προς τα εκεί αν και δεν έχω ξαναχρισιμοποιήσει μητρική MSI μέχρι τώρα. Για την Gigabyte Z790 Aorus Elite AX Wi-Fi τί γνώμη έχετε ? Βέβαια θα κοστίσει και γύρω στα 40 ευρώ παραπάνω απο την MSI PRO Z790-A WIFI που προτάθηκε παραπάνω. https://www.skroutz.gr/s/39204139/Gigabyte-Z790-Gaming-X-AX-rev-1-0-Wi-Fi-Motherboard-ATX-με-Intel-1700-Socket.html Απροβλημάτιστη με i5 13600k και σωστά ρυθμισμένο bios ( προφανώς αμα ξέρεις 5 πράγματα μπορείς να το βελτιώσεις αλλα για τον μεσο χρήστη είναι κομπλέ) , μικροδιαφορές έχει με την aorus elite . Και εγω για aorus elite πήγαινα αλλά δεν ήταν διαθέσιμη τότε και πήρα αυτήν .Έχει λίγο coil wine αλλα όχι τίποτα τρελό...ενεργοποιώντας την επιλογη acoustic noise mitigation είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2023 από visualizer Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thor777 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Ευχαριστώ σε όλους για τις προτάσεις σας. Τελικά αποφάσισα να πάω σε MSI Ζ690 γύρω στα 270€ και αναμένεται να έρθει σε 5 - 10 μέρες δηλαδή σε κανένα μήνα. Απο ότι κατάλαβα η μόνη διαφορά είναι οτι οι μητρικές με Ζ790 υποστηρίζουν πιο γρήγορες RAM. Αλλά απο την στιγμή που δεν έχω σκοπό να πάρω μνήμη πάνω απο 6000-6400 MT/s αποφάσισα να πάρω την θεωρητικά καλύτερη υλοποίηση (τουλάχιστον όσο αφορά το hardware και τα extras) σε αυτά τα χρήματα. Το μόνο που με προβληματίζει είναι το BIOS και θέματα με τους drivers γιατί υπήρχαν κάποια τέτοια παράπονα σε κάποιες αξιολογήσεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
visualizer Δημοσ. 23 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 23 Ιουλίου 2023 Kαι περισσότερες pci 4.0 lanes. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί update το bios αλλα λογικά η μητρική σου υποστηρίζει update χωρίς να έχεις cpu. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thor777 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Ξέρει κανείς πως μπορούμε να τσεκάρουμε αν η συσκευασία της μητρικής κάρτας έχει ανοιχτεί? Δεν μου έχει έρθει ακόμα αλλά ρωτάω για το ποιός είναι ο προβλεπόμενος/επίσημος τρόπος που σφραγίζεται η συσκευασία της. Επίσης αν εξαρτάται και απο την εταιρία (στην προκειμενη περίπτωση για την MSI). Αν δεν κάνω λάθος το εξωτερικό κουτί δεν είναι σφραγισμένο. Οπότε μόνο η εσωτερική ζελατίνα που έχει μέσα την μητρική θα πρέπει να έχει κάποια ταινία ασφαλείας ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nickol-us Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 25 Ιουλίου 2023 40 λεπτά πριν, thor777 είπε Ξέρει κανείς πως μπορούμε να τσεκάρουμε αν η συσκευασία της μητρικής κάρτας έχει ανοιχτεί? Δεν μου έχει έρθει ακόμα αλλά ρωτάω για το ποιός είναι ο προβλεπόμενος/επίσημος τρόπος που σφραγίζεται η συσκευασία της. Επίσης αν εξαρτάται και απο την εταιρία (στην προκειμενη περίπτωση για την MSI). Αν δεν κάνω λάθος το εξωτερικό κουτί δεν είναι σφραγισμένο. Οπότε μόνο η εσωτερική ζελατίνα που έχει μέσα την μητρική θα πρέπει να έχει κάποια ταινία ασφαλείας ? Μόνο η ζελατίνα της μητρικής λογικά θα έχει αυτοκόλλητο, όχι όμως κλασσική ταινία ασφαλείας με κάποιο logo πχ. Δες μερικά video unboxing από msi (αν και νομίζω για όλες τις μητρικές το ίδιο ισχύει) Ανέμενε επιβεβαίωση και από άλλα μέλη 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thor777 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2023 Μέλος Share Δημοσ. 8 Αυγούστου 2023 Τελικά παρέλαβα την μητρική MPG Z690 FORCE WIFI, η οποία έχει τις εξής προδιαγραφές για μνήμη RAM. 4x DDR5 memory slots, support up to 192GB1 Supports 1R 5600 MHz (by JEDEC & POR) Max. overclocking frequency: 1DPC 1R Max speed up to 6666+ MHz 1DPC 2R Max speed up to 6000+ MHz 2DPC 1R Max speed up to 6000+ MHz 2DPC 2R Max speed up to 5600+ MHz Supports Intel® XMP 3.0 OC Supports Dual Controller Dual-Channel mode Supports non-ECC, un-buffered memory Ποίες είναι οι πιο γρήγορες RAM που μπορώ να πάρω στα 32GB και στα 64GB?. Έχω ακούσει οτι με 4 module υπάρχει θέμα. Έτσι αν βάλω τώρα 32 GB και αργότερα θέλήσω να βάλω άλλα 32 μπορεί να υπάρξει θέμα. Οπότε σκέφτομαι οτι ίσως θα ήταν καλύτερα απο τώρα να πάρω 64GB σε δύο DIMM και να μην ξανασχοληθώ ξανά με μνήμες. Η μητρική λέει οτι υποστηρίζει αυτές τις Kingston στα 6000 Mhz και CL32 https://www.skroutz.gr/s/40750431/Kingston-Fury-Renegade-64GB-DDR5-RAM-με-2-Modules-2x32GB-και-Ταχύτητα-6000-για-Desktop-KF560C32RSK2-64.html Παρόλα αυτά βλέπω οτι αυτές οι Corsair είναι και πιο φθηνές και είναι στα 6400 Mhz με το ίδιο CL32. https://www.skroutz.gr/s/40759538/Corsair-Vengeance-64GB-DDR5-RAM-με-2-Modules-2x32GB-και-Ταχύτητα-6400-για-Desktop-CMK64GX5M2B6400C32.html Πιστεύεται οτι θα είναι εντάξει για την μητρική μου? Απλά σκέφτομαι οτι ακόμα και αν δεν δουλεύουν στα 6400 Mhz, θα μπορούσα να ρίξω την συχνότητα στα 6000 Mhz και αργότερα ίσως με κανένα καινούργιο BIOS να μπορέσω να αυξήσω την συχνότητα μέχρι τα 6400 Mhz. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα