Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πριν από κάποια χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε μία προωθητική ενέργεια διαφημίζοντας το Πρόγραμμα Επιβράβευσης Υellow που ως σκοπό είχε (όπως έλεγε η τράπεζα) να κερδίζουν όλοι με την κατοχή και χρήση προϊόντων και υπηρεσιών της Τράπεζας Πειραιώς, κάνοντας αγορές  είτε από συμβεβλημένα καταστήματα με την τράπεζα (εκεί έπαιρνες περισσότερους πόντους), είτε και από μη συμβεβλημένα καταστήματα (έδινε λιγότερους πόντους), ακόμα και για συναλλαγές με το Δημόσιο, και όλα αυτά με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή ακόμα και με προπληρωμένη κάρτα.

Πράγματι, ως πελάτης της τράπεζας, κάνοντας χρήση της χρεωστικής μου κάρτας περισσότερο αλλά και της πιστωτικής μου σε πολύ μικρότερο βαθμό, κατάφερνα και συγκέντρωνα κατά τη διάρκεια της διετίας (τόσο σου έδινε το δικαίωμα να διατηρείς τους πόντους σου) ένα σεβαστό ποσό που με βοηθούσε να γλιτώσω κάποια έξοδα. Για παράδειγμα για 2 έτη συγκέντρωνα τους πόντους μου (κάθε πόντος αναλογούσε και αναλογεί ακόμα σε 0,002 σεντ του ευρώ) και γλίτωνα τα καύσιμα που χρειαζόμουν για τις καλοκαιρινές μου διακοπές ή αγόραζα κάτι που είχε μια σεβαστή αξία.

Τώρα, όπως παρατήρησα (και μάλιστα κατά τύχη αφού δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από την τράπεζα), μερικές από τις βασικές αλλαγές που έχει κάνει η τράπεζα είναι: α) έχουν μειώσει κατά το ήμισυ τους πόντους που έπαιρνες κάνοντας χρήση της χρεωστική σου κάρτας. Αν θέλεις να πάρεις τους συγκεκριμένους πόντους που έπαιρνες (και μόνο από τους "μεγάλους συνεργάτες" αυτό) πρέπει να κάνεις χρήση της πιστωτικής σου κάρτας. β) Έχουν μειωθεί τα συμβεβλημένα καταστήματα, γ) Δεν παίρνεις πόντους αν κάνεις χρήση της χρεωστικής σου σε καταστήματα της επιλογής σου εάν δεν είναι συμβεβλημένα με το πρόγραμμα (παίρνεις μόνο κάτι ψιλά αν κάνεις χρήση της πιστωτικής σου). ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ, που θεωρώ ότι είναι εντελώς άδικο εκ μέρους της τράπεζας, μην το χαρακτηρίσω διαφορετικά, είναι ότι δεν έχουν ενημερώσει τα μέλη ότι από 1/6/2023 τα Yellow που αποκτούνται από τότε και ύστερα έχουν διάρκεια ισχύος ενός έτους, αντί για δύο που ήταν μέχρι πρότινος.

Το αποτέλεσμα; Πολλά μέλη να έχουν χάσει ή πρόκειται να χάσουν πολλούς πόντους χωρίς καν να γνωρίζουν το γιατί (δεν ψάχνουν όλοι τα ψιλά γράμματα).

Βέβαια, η τράπεζα είναι απολύτως νομικά κατοχυρωμένη εφόσον όπως αναφέρει στους όρους του προγράμματος "...Τα yellows που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος τους, διαγράφονται αυτόματα από τον Λογαριασμό yellow, χωρίς η ενημέρωση του Μέλους να αποτελεί υποχρέωση της Τράπεζας.Άρθρο 4ο - Συλλογή yellows Προγράμματος. 4.1 Διάρκεια-Λήξη)

Το ερώτημα είναι, κατά πόσο είναι ηθικά σωστό (γιατί νόμιμο είναι) με τους υπάρχοντες τροποποιημένους όρους, οι πόντοι που έχουν μαζευτεί με κόπο από συνανθρώπους μας να εξαφανίζονται εν μια νυκτί, χωρίς να σκεφτεί ή να ενδιαφερθεί η τράπεζα, ότι πολύς κόσμος βασίστηκε στους αρχικούς όρους που γνώριζε, έκανε τον προγραμματισμό του στη συλλογή πόντων και ανέμενε τους καρπούς όταν και όποτε το επιθυμούσε εντός των δύο ετών. Αντιθέτως, θα βρεθούν πολλοί στη θέση να πάνε να εξαργυρώσουν τους πόντους τους, και τελικά να εκπλαγούν όταν μάθουν, μάλλον από κάποιον εκπρόσωπο της τράπεζας, ότι: "Δυστυχώς κύριε/κυρία τους πόντους τους χάσετε. Δεν διαβάσατε τους όρους;

Προσωπικά, εγώ, κατά τύχη ανακάλυψα την νέα πρακτική και θα προλάβω να εξαργυρώσω τους πόντους μου. Είναι άδικο όμως να τους χάσουν τόσοι πολλοί άλλοι εν αγνοία τους τους πόντους που με τόσο κόπο έχουν μαζέψει.

Είναι προφανέστατη η πρακτική που ακολουθήθηκε γενικώς. Όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης, κυβερνήσεις και τράπεζες προωθούσαν το πλαστικό χρήμα, οι τράπεζες ανακάλυψαν νέα εργαλεία για την προώθηση του πλαστικού χρήματος και μας πλάσαραν λίγο πολύ το την ιδέα του σλόγκαν που έγραψα και παραπάνω, δηλαδή "να κερδίζουν όλοι με την κατοχή και χρήση προϊόντων και υπηρεσιών". Τελικά όμως αυτό ήταν; Μήπως η πραγματική ιδέα ήταν, τώρα που συγκεντρώσαμε τα πελατάκια, καταφέραμε να  μοιράσαμε πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες σύμφωνα με τους στόχους μας, αυξήσαμε και τα επιτόκια δανείων (αλλά όχι των καταθέσεων) ας αρχίσουμε να κάνουμε και τίποτα αλχημείες (νόμιμες πάντα) για να μην έχουμε χασούρα στα κέρδη μας. 

Τελικά, μήπως εμείς οι ίδιοι πρέπει να συμβάλουμε να ξεθωριάζουν τέτοιου είδους πρακτικές; Να ξεθωριάσει το κίτρινο και κάθε άλλο χρώμα; Να ξεθωριάσουν οι πρακτικές της νόμιμης εξαπάτησης και να καλωσορίσουμε πρακτικές αλληλεγγύης, ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης και δικαίου;

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΑ ΞΕΘΩΡΙΑΣΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ;

Παραθέτω το Άρθρο 4ο - Συλλογή yellows Προγράμματος. 4.1 Διάρκεια-Λήξη

Τα yellows του Προγράμματος που έχουν καταχωρηθεί έως 31/5/2022 έχουν διάρκεια ισχύος δύο (2) χρόνια από την ημερομηνία καταχώρησής τους στον Λογαριασμό yellow του Μέλους. Τα yellows του Προγράμματος που καταχωρούνται μετά την 01/06/2022 έχουν διάρκεια ισχύος ένα (1) χρόνο από την ημερομηνία καταχώρησής τους στον Λογαριασμό yellow του Μέλους. Τα yellows που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος τους, διαγράφονται αυτόματα από τον Λογαριασμό yellow, χωρίς η ενημέρωση του Μέλους να αποτελεί υποχρέωση της Τράπεζας.

Όλους του όρους μπορείτε να τους δείτε στο παρακάτω link:

Όροι Λειτουργίας Προγράμματος Επιβράβευσης yellow | yellow (piraeusbank.gr)

• Like 1
Δημοσ.

Ποια εμπιστοσυνη και ειλικρινεια δεν υπαρχουν αυτα πλεον.

Πολυ σκας, παρε τα λεφτα σου και πηγαινε σε αλλη τραπεζα με προγραμμα "επιβραβευσης" που να σε ικανοποιει καλυτερα.

Ολα τα υπολοιπα ειναι πρασιναλογα

• Like 7
Δημοσ.

Στην εφαρμογη yellows βλεπεις ποτε ληγουν οι ποντοι σου επισης μπορεις αντι για χρεωστικη να χρησιμοποιεις πιστωτικη και να πληρωνεις ολο το τρεχον υπολοιπο πριν ληξει

Δημοσ.
Στις 16/7/2023 στις 1:39 ΜΜ, prasinilas είπε

Το ερώτημα είναι, κατά πόσο είναι ηθικά σωστό (γιατί νόμιμο είναι)

Θυμισε μου λιγο ποια ηταν η τελευταια φορα που μια οποιαδηποτε τραπεζα εκανε κατι ηθικα σωστο (ασχετως νομιμοτητας). 

Ειναι κερδοσκοπικη επιχειρηση και οχι φιλανθρωπικο ιδρυμα, προφανως και στοχος ειναι να σου ρουφηξει το μεδουλι, τα yellows greens reds γενικα ειναι χαντρες και καθρεφτακια σε ινδιανους. 

Τα ιδια εκανε πριν λιγο καιρο και η αλφα που χρησιμοποιω εγω, ξαφνικα εκει που 2000 ποντοι αντιστοιχουσαν σε 5 ευρω, τσουπ τα 5 εγιναν 4. 

Προσπαθησε να σκεφτεις καλα εαν πραγματικα βγηκες κερδισμενος απο τους ποντους.

Μηπως τα χρηματα που εξοικονομησες οπως λες για τις βενζινες σου, τα εδωσες νωριτερα (ισως και με το παραπανω) πληρωνοντας παραπανω χρηματα στα συμβεβλημενα καταστηματα αντι να ψωνισεις το ιδιο προϊον/υπηρεσια απο καπου αλλου;

Μηπως ο χρονος και η φαια ουσια που δαπανησες για ολη τη φαση της "εξοικονομησης" με τους ποντους, αξιζαν πολυ περισσοτερο απο τα χρηματα που εξοικονομησες;

Η λογικη λεει οτι ΔΕΝ βγηκες κερδισμενος, οσο κι φαινεται ετσι.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, lector είπε

Μηπως τα χρηματα που εξοικονομησες οπως λες για τις βενζινες σου, τα εδωσες νωριτερα (ισως και με το παραπανω) πληρωνοντας παραπανω χρηματα στα συμβεβλημενα καταστηματα αντι να ψωνισεις το ιδιο προϊον/υπηρεσια απο καπου αλλου;

Μηπως ο χρονος και η φαια ουσια που δαπανησες για ολη τη φαση της "εξοικονομησης" με τους ποντους, αξιζαν πολυ περισσοτερο απο τα χρηματα που εξοικονομησες;

Λαθος σκεπτικο.

Παω γεμιζω σε shell, θα χρησιμοποιησω πειραιως. Παω σε ΕΚΟ, θα χρησιμοποιησω της eurobank. Αντιστοιχα σε σουπερμαρκετ. ΙΚΕΑ θα πληρωσω με Πειραιως κτλ κτλ κτλ. Αν οι προσφορες ποντων συμβαδιζουν με την καθημερινοτητα σου, τοτε μονο κερδισμενος βγαινεις. 

Απο οσο εχω δει, ο καλυτερος συνδιασμος ειναι Πειραιως/Eurobank μιας και καλυπτουν εναν αρκετα μεγαλο αριθμο καταστηματων που χρησιμοποιουν οι περισσοτεροι. Alpha/Εθνικη οταν βγαζουν οι αλυσιδες προσφορα επιστροφης

Επεξ/σία από SabotazNic
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Λαθος σκεπτικο.

Παω γεμιζω σε shell, θα χρησιμοποιησω πειραιως. Παω σε ΕΚΟ, θα χρησιμοποιησω της eurobank. Αντιστοιχα σε σουπερμαρκετ. ΙΚΕΑ θα πληρωσω με Πειραιως κτλ κτλ κτλ. Αν οι προσφορες ποντων συμβαδιζουν με την καθημερινοτητα σου, τοτε μονο κερδισμενος βγαινεις. 

Απο οσο εχω δει, ο καλυτερος συνδιασμος ειναι Πειραιως/Eurobank μιας και καλυπτουν εναν αρκετα μεγαλο αριθμο καταστηματων που χρησιμοποιουν οι περισσοτεροι. Alpha/Εθνικη οταν βγαζουν οι αλυσιδες προσφορα επιστροφης

Δεν κρινω ουτε κατακρινω απο τη στιγμη που εσυ βολευεσαι με αυτο τον τροπο, αλλα προσωπικα και μονο στη σκεψη οτι θα εχω να διαχειριστω 2 διαφορετικες καρτες και 2 διαφορετικους λογαριασμους και οτι θα πρεπει να καθομαι καθε φορα να αποφασιζω πως θα πληρωσω που, κουραστηκα ηδη.

Θα επιμεινω παντως οτι η ιδεα οτι βγαινεις κερδισμενος με αυτο τον τροπο (ασχετα με το αν και ποσο αληθευει αυτο), σε ιντριγκαρει να πας σε συγκεκριμενες επιχειρησεις (πχ. σηελ, εκο που ανεφερες) ενω δεν αποκλειεται αν ψωνιζες απο αλλου φθηνοτερα να εξοικονομουσες περισσοτερα χρηματα απο αυτα που αντιστοιχουν στους ποντοι. Α, και αυτος ο ιδιος υπολογισμος που ανεφερα μολις τωρα, παλι κουραστικος μου φαινεται.

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, lector είπε

Δεν κρινω ουτε κατακρινω απο τη στιγμη που εσυ βολευεσαι με αυτο τον τροπο, αλλα προσωπικα και μονο στη σκεψη οτι θα εχω να διαχειριστω 2 διαφορετικες καρτες και 2 διαφορετικους λογαριασμους και οτι θα πρεπει να καθομαι καθε φορα να αποφασιζω πως θα πληρωσω που, κουραστηκα ηδη.

Θα επιμεινω παντως οτι η ιδεα οτι βγαινεις κερδισμενος με αυτο τον τροπο (ασχετα με το αν και ποσο αληθευει αυτο), σε ιντριγκαρει να πας σε συγκεκριμενες επιχειρησεις (πχ. σηελ, εκο που ανεφερες)

Οπως ειπα, ειναι στην καθημερινοτητα μου να εχω λεφτα και στις 2 τραπεζες, και να γεμιζω απο οποιο βενζιναδικο με βολευει την συγκεκριμενη χρονικη περιοδο. Μεγαλυτερο μπελα το βρισκω να ανοιγω το fuel.gr, να βλεπω που εχει φθηνοτερη βενζινη, και να τρωω πορτα επειδη δεν ειναι ενημερωμενο. Στην τελικη, και με την χρηση πιστωτικης και να πληρωνεις τελος του μηνα, δεν χανεις καθολου χρονο παρα μονο 2 λεπτα στο σπιτι ενω βλεπεις σερβαιβορ ή φερστ ντειτς

Το να ξερεις 5 επιχειρησεις σε καθε προγραμμα επιβραβευσης δεν ειναι και κατι δυσκολο. 

• Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, lector είπε

Θα επιμεινω παντως οτι η ιδεα οτι βγαινεις κερδισμενος με αυτο τον τροπο (ασχετα με το αν και ποσο αληθευει αυτο), σε ιντριγκαρει να πας σε συγκεκριμενες επιχειρησεις (πχ. σηελ, εκο που ανεφερες) ενω δεν αποκλειεται αν ψωνιζες απο αλλου φθηνοτερα να εξοικονομουσες περισσοτερα χρηματα απο αυτα που αντιστοιχουν στους ποντοι. Α, και αυτος ο ιδιος υπολογισμος που ανεφερα μολις τωρα, παλι κουραστικος μου φαινεται.

Αν βάζεις σε εταιρικά πρατήρια, οι τιμές είναι περίπου οι ίδιες, συν πλην 1λ. Οπότε βάζεις σε αυτό που συμφέρει η επιβράβευση σου. Αν τώρα βάζεις σε ενα ETEKA που το εχει σφραγίσει 3 φορές το υπουργείο, οκ ναι θα πληρώσεις παραπάνω αν πας στο πρατήριο που συνεργάζεται η τράπεζα. 

Για όποιον δε θέλει να ψάχνει τι προσφορές τρέχει η κάθε τράπεζα, υπάρχει και η YES Visa της Eurobank που δίνει εκτός απο 6% στα πολυκαταστήματα της Λ, 1% παντού και 3% στα εταιρικά ΕΚΟ. Τα 30€ της συνδρομής της βγαίνουν πανεύκολα. 

• Like 1
Δημοσ.
20 ώρες πριν, lector είπε

Θυμισε μου λιγο ποια ηταν η τελευταια φορα που μια οποιαδηποτε τραπεζα εκανε κατι ηθικα σωστο (ασχετως νομιμοτητας). 

Ειναι κερδοσκοπικη επιχειρηση και οχι φιλανθρωπικο ιδρυμα, προφανως και στοχος ειναι να σου ρουφηξει το μεδουλι, τα yellows greens reds γενικα ειναι χαντρες και καθρεφτακια σε ινδιανους. 

Τα ιδια εκανε πριν λιγο καιρο και η αλφα που χρησιμοποιω εγω, ξαφνικα εκει που 2000 ποντοι αντιστοιχουσαν σε 5 ευρω, τσουπ τα 5 εγιναν 4. 

Κοίτα, εξαρτάται πώς εννοείς το κέρδος. Για μένα ήταν κέρδος αφού συγκεκριμένα καταστήματα (Βλέπε Shell ή Σκλαβενίτη κ.α. τα χρησιμοποιούσα ούτως ή άλλως), οπότε δεν έδωσα παραπάνω χρήματα εφόσον και πριν τα Yellows χρησιμοποιούσα αυτά τα καταστήματα. Άρα με βάση αυτή τη λογική ήμουν κερδισμένος αλλά τώρα μου το τσεκούρωσαν. Αλλά όπως είπε και ένας παραπάνω φίλος αλλά κι εσύ και προωθητική ενέργεια είναι και δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική όπως μας βαρούν χορεύουμε. Τουλάχιστον να διαβάσει το post κανένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί τα Yellows και δεν ήξερε αυτή την αλλαγή μπας και σώσει τους πόντους.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Στη Πειραιώς έχει επιστροφή 3% σε πρατήρια AVIN με πληρωμή με πιστωτική κάρτα όχι σε yellows αλλά αυτόματη επιστροφή 3% σε λεφτά. Μαζί με τις δωροεπιταγές που δίνει με 250 πόντους (κάθε τετάρτη έχει χ2 πόντους άρα με 125 λίτρα (λιγότερα από 250 ευρώ) παίρνεις πίσω 3 ευρώ) βγαίνει επιστροφή 4,25% άμεση και όχι έμμεση οπότε τη θεωρώ τη πιο συμφέρουσα επιλογή. Και συνήθως η avin είναι πιο φτηνή από ότι η shell,

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, sotiris123 είπε

Στη Πειραιώς έχει επιστροφή 3% σε πρατήρια AVIN με πληρωμή με πιστωτική κάρτα όχι σε yellows αλλά αυτόματη επιστροφή 3% σε λεφτά. Μαζί με τις δωροεπιταγές που δίνει με 250 πόντους (κάθε τετάρτη έχει χ2 πόντους άρα με 125 λίτρα (λιγότερα από 250 ευρώ) παίρνεις πίσω 3 ευρώ) βγαίνει επιστροφή 4,25% άμεση και όχι έμμεση οπότε τη θεωρώ τη πιο συμφέρουσα επιλογή. Και συνήθως η avin είναι πιο φτηνή από ότι η shell,

-

Επεξ/σία από alexander098
Λάθος
Δημοσ.
6 ώρες πριν, alexander098 είπε

Προσεξε τους ορους! Συμμετεχουν μονο τα πρατηρια στα σ.ε.α.

δεν ισχύει αυτό. Αρχικά μέχρι πριν 6 μήνες το χρησιμοποιούσα χωρίς κανένα θέμα. Και δεύτερον ξανακοίταξα τους όρους και λέει ότι στα ΣΕΑ έχεις 5% αντί για 3%. Αν πάλι κάτι δεν βλέπω σωστά αν είναι εύκολο να το παραθέσεις.

Δημοσ.

Μαλιστα, στα ΣΕΑ που η τιμη της βενζινης ειναι 10-15% πανω απο οποιοδηποτε βενζιναδικο εντος πολης, εχεις 5% επιστροφη 😅

Δημοσ.
8 ώρες πριν, sotiris123 είπε

δεν ισχύει αυτό. Αρχικά μέχρι πριν 6 μήνες το χρησιμοποιούσα χωρίς κανένα θέμα. Και δεύτερον ξανακοίταξα τους όρους και λέει ότι στα ΣΕΑ έχεις 5% αντί για 3%. Αν πάλι κάτι δεν βλέπω σωστά αν είναι εύκολο να το παραθέσεις.

Εχεις δικιο, δεν προσεξα καλα τους ορους. 

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...