Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους,

Είμαι σε αναζήτηση νέας μητρικής και θέλω μία γνώμη απο όσους γνωρίζουν.

Οι βασικές προδιαγραφές που θέτω είναι οι εξής:
- Η τιμή να μην υπερβαίνει τα 250 ευρώ
- Όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοπιστία, ποιότητα κατασκευής και εξαρτημάτων ώστε να αντέξει για πολλά χρόνια.
- Χαμηλές θερμοκρασίες. Προφανώς οι θερμοκρασίες δεν εξαρτώνται απο την μητρική αλλά θέλω τουλάχιστον η μητρική να μην είναι η αιτία αυξημένου θερμικού φορτίου.
Γενικά έχω θέμα με τις θερμοκρασίες αφού έχω κάψει cpu/mobo για αυτό τον λογο.
- Αρκετές θύρες/επεκτάσεις για USB, sata and nvme (τουλάχιστον 8 USB, 6 sata και 3 nvme)
- Κατά προτίμηση να έχει ενσωματομένο WIFI. Αν και αν υπάρχει κάποια μητρική χωρίς WIFi που να πληρεί σε αρκετά καλύτερο βαθμό τα παραπάνω μπορεί και να την προτιμήσω.
- Δεν με ενδιαφέρουν τα RGB και τα φωτάκια. Βασικά θα προτιμούσα να μην έχει αλλά εννοείται οτι δεν θα απορίψω μητική με RGB αν πληρεί καλύτερα τις παραπάνω προδιαγραφές. Αυτό που θέλω να πώ είναι οτι δεν είμαι διατειιμένος να πληρώσω ουτε σεντ για έξτρα φωτάκια.

Και τέλος δύο παρατηρήσεις όσο αναφορά τον κατασκευστή, το chipset και τις μνήμες.

- Όσο αφορά τον κατασκευαστή έχουν περάσει απο τα χέρια μου 2 μητρικές απο Asus και 2 από Gigabyte. Απο τις δύο Gigabyte δεν είχα ιδιάτερα θέματα και αποδείχθηκαν πολύ ανθεκτικές στον χρόνο. Με την Asus παρόλο που δεν είχα κανένα πρόβλημα εξ'αρχής η μία απο τις 2 δεν αποδείχθηκε τόσο ανθεκτική αφού παρέδωσε πνεύμα μετά απο 3,5 χρόνια. Απο MSI και ASRock δεν έχω κάποια προσωπική εμπειρία και είμαι λίγο διστακτικός. Ίσως για MSI να το σκεφτόμουνα λόγο καλής εμπειρία σε κάρτα γραφικών αλλά και πάλι άλλο μητική και άλλο καρτα γραφικών.
- Όσο αφορά τις μνήμες λόγο και οτι το σύστημα θέλω να κρατήσει για πολλά χρόνια θεωρώ οτι θα ήταν καλύτερο να πάω σε μητρική με τις νέες μνήμες DDR5. Απο την άλλη έχω ακούσει οτι υπάρχουν κάποια προβληματα με τις μητρικές με DDR5, οπως π.χ. οτι δεν μπορούν να δεχθούν 4 DIMMs και άλλα θέματα  με την σταθερότητα λειτουργίας. Και επίσης οι μητρικές με DDR4 είναι πιο φθηνές
- Όσο αφορά το chipset θεωρώ οτι αυτό που πληρεί καλύτερα τις παραπάνω προδιαγραφές είναι το Ζ790 και ισως και το Ζ690 οπότε απέρριψα μητικές με B760/B660 άλλα αν καποιος θεωρεί οτι υπάρχουν μητρικές με B760/B660 που μπορεί να με καλύψουν μπορεί και να το σκεφτώ ώστε να ρίξω το κόστος και να πάνε τα χρήματα κάπου αλλού. Απλά το θέμα είναι οτι απο οτι είδα κάποιες B760 που μπορεί ίσως να με κάλυπταν πλησιάζουν πολύ το κόστος μια μητρικής με Ζ790 ή Ζ690.

Απο μιά πρόχειρη ματιά που έριξα ξεχώρισα τις παρακάτω:
https://www.skroutz.gr/s/40028104/Gigabyte-Z790-UD-AX-rev-1-0-Wi-Fi-Motherboard-ATX-με-Intel-1700-Socket.html

https://www.skroutz.gr/s/32879281/MSI-MAG-Z690-Tomahawk-WIFI-Motherboard-ATX-με-Intel-1700-Socket.html
https://www.skroutz.gr/s/33629610/Asus-TUF-GAMING-Z690-PLUS-WIFI-Motherboard-ATX-με-Intel-1700-Socket.html
https://www.skroutz.gr/s/32440088/Asus-Prime-Z690-P-WIFI-Motherboard-ATX-με-Intel-1700-Socket.html

Επεξ/σία από thor777
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, niko13 είπε

Δεν αναφέρεις για ποιον cpu προορίζεται..

Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Θα το σκεφτώ ανάλογα με το budget και τα προγράμματα και την χρήση που θα γίνει αυτή την στιγμή (η οποια θα περιλαμβάνει εκτώς απο εφαρμογές office και rendering και μετριων απαιτήσεων gaming μεταξύ άλλων). Αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ γενικά για όλο το σύστημα αλλιώς θα είχα ανοίξει θέμα στην άλλη ενότητα. Θα ήθελα να πάρω γνώμες για τις μητρικές συγκεκριμένα και πάνω σε αυτά που ανέφερα. Αλλωστε όπως είπα και ποιο πάνω θέλω να κρατήσω το σύστημα για αρκετά χρόνια  οπότε ακόμα και να μην βάλω έναν πολυ δυνατό επεξεργαστή αυτή την στιγμή όπως o i7 13700K δεν μπορώ να αποκλίσω το ενδεχόμενο να μπεί ένας πιο δυνατός επεξεργαστής αργότερα πιθανόν και απο την νέα 14η gen.

Δημοσ.

Ανοιξα νέο θέμα στην ενότητα "Νέα Συστήματα & Αναβαθμίσεις" οπότε αυτό το θέμα ας κλειδωθεί. Ευχαριστώ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...