Προς το περιεχόμενο

Μετά από 30 χρόνια, το Linux φτάνει στο ιστορικό υψηλό του 3% μεριδίου στους desktop υπολογιστές

alion

Προτεινόμενες αναρτήσεις

42 λεπτά πριν, great είπε

Ισχυουν ακομα αυτα. Να σου πω οτι εχω ubuntu 22 sto λαπτοπ Ευχαριστημενος πολύ γιατι εινα παλιο και δεν μπορουε με windows δεν σηκωνε. για να βρω μια εφαρμογη να κανω κατι που εκανα στα windows το εψαχνες, τα μισα repository ta official που εχει απο το software update εχουν προγραμματα παλιά και να γινουν update χρόνια. Πρεπει να πας να βαλεις αλλο repository και να ακολουθησεις οδηγιες με update pachage και install. Απλος χρηστς δεν θα ασχοληθει καν.

Δεν θα ασχοληθεί καν επειδή το μεγαλύτερο μέρος των εφαρμογών, το έχει διαθέσιμο για τις τελευταίες εκδόσεις των windows. Μπορείς όμως να τρέξεις άνετα μια εφαρμογή που γράφτηκε για winxp και πίσω, χωρίς compatibility mode ( που και αυτό είναι αμφιλεγόμενο)?

Σχετικά με το remote desktop το οποίο χρησιμοποιώ αρκετά η αλήθεια είναι, πράγματι το remmina δεν μου γεμίζει το μάτι. Δεδομένου όμως ότι σιγά σιγά περνάω σε δικτυακή λειτουργία των υπολογιστών μου ( όλα πλέον τρέχουν σε virtual machines στο proxmox, με εξυπηρετεί έτσι περισσότερο, για τους δικούς μου λόγους, με εξαίρεση το laptop της εργασίας που θα μπορούσε κι αυτό να λειτουργήσει σε virtual machine αλλά πλέον εδώ τρέχω μόνο linux άρα δεν υπάρχει λόγος υποστήριξης πολλαπλών λειτουργικών ), ούτως ή άλλως είναι στα σχέδιά μου να ξεφύγω απο το remote desktop και να περάσω σε vnc ή spice έτσι ώστε να εκμεταλλεύομαι εξ'αποστάσεως όλους τους πόρους του συστήματος που χειρίζομαι ( είμαι στο στάδιο της εκμάθησης ακόμα αλλά π.χ. θέλω ο server να χρησιμοποιεί τη gpu και όχι μια εικονική που δημιουργεί το remote desktop ) και απλά να έχω απεικόνιση στον client.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

12 ώρες πριν, Karnival Sin είπε

Με απειρα ∞ Linux distros πως να διαλεξεις.

Βασικά το πρόβλημα δεν είναι να διαλέξεις distro. Αν θέλουμε να εστιάσουμε στο πρόβλημα πρωτίστως πρεπει να διαλέξεις desktop environment και στην συνέχεια package manager. Πρακτικά λοιπόν οι επιλογές σου είναι πρωτίστως κάποια από τα Gnome, kde, cinnamon, mate, xfce κλπ και δευτερευόντως από αναμεσα σε apt - dpkg, dnf - rpm, pacman κλπ με ιδιαίτερη αναφορά στο flatpak που δουλεύει το ίδιο σε όλα τα distro's και κερδίζει συνεχώς έδαφος. Πχ για μένα Ubuntu, Fedora και Pop OS με Gnome η εμπειρία είναι πρακτικά η ίδια. Aυτό που έγειρε την ζυγαριά, για μένα τουλάχιστον προς το Pop OS ήταν οτι έχω συνηθίσει ως τώρα με το apt συγκριτικά με το DNF του FEDORA και οτι το Pop OS δεν χρησιμοποιεί το Snap της Ubuntu που εμένα πραγματικά δεν μου άρεσε σαν υλοποίηση. Πάντως ο λόγος που επέλεξα να μετακομίσω σε linux μετά από δεκαετίες στα windows ήταν ότι τα στα δεκάρια έγιναν αλλαγές μόνο για χάρη των αλλαγών κι όχι για λόγους ουσίας με αποτέλεσμα να χαλάσει πολύ για μένα το UI/UX. Βλέποντας και τα 11αρια πλέον είμαι πολύ χαρούμενος για την επιλογή μου. Τα 11αρια είναι ακόμη χειρότερα από τα 10ρια σε αυτόν τον τομέα.

8 λεπτά πριν, uniquegr είπε

Για κάτσε βρε φίλε. Δηλαδή, εσύ έχεις αντιμετωπίσει πρόβλημα με pc δεκαετίας στο linux? Γιατί εγώ, όχι. Αυτό δηλαδή που είναι το βασικό αντεπιχείρημα των χρηστών των windows ( δυσκολία του linux με τους drivers ), τώρα αποτελεί πρόβλημα δικό μου, όταν μιλάμε για τα windows? 

Συγκρίνεις 2 λειτουργικά στους drivers για μηχάνημα που επίσημα ο κατασκευαστής του δεν παρέχει τους drivers και δυσκολεύεσαι να παίξει, είναι θέμα τύχης αν θα παίξει ή όχι χωρίς να χρειαστείς να το ψάξεις. Αν ο εκτυπωτής υποστηρίζεται επίσημα από τον κατασκευαστή 99,9% των περιπτώσεων παίζει plug and play. Δε χρειάζεται να ψάξεις κάτι εσύ.

5 λεπτά πριν, uniquegr είπε

Οι μπλε οθόνες στις οποίες αναφέρθηκα δεν έχουν να κάνουν μόνο με hardware, αλλά και σε επίπεδο software. Τυπικές, "καθημερινές" ενημερώσεις ( updates ) που συχνά πηγαίνουν κατά διαόλου. Τι, όχι; Δεν το έχετε αντιμετωπίσει ποτέ; Τόσο γκαντέμης είμαι δηλαδή;

Οι μπλε οθόνες είναι 99% hardware ή driver related πρόβλημα. Πρόβλημα στους drivers κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν σε συστήματα που δεν τα υποστηρίζουν οι vendors ή έχουν βγάλει χάλια drivers. Δε φταίνε τα windows

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση και μπράβο που την κρατήσατε σε πολύ κόσμιο επίπεδο. Να πω και εγώ την εμπειρία μου.

Αρχικά δηλώνω χρήστης macOS για τη δουλειά, windows 10 για gaming, pop!OS για δοκιμές σε ένα σχετικά παλιό λαπτοπ.

Έχω δοκιμάσει λίγο από όλα λοιπόν. Η εμπειρία που θέλω να καταθέσω έχει να κάνει με σχολικό περιβάλλον στο σχολείο που εργάζομαι τα τελευταία 3 χρόνια. Υπάρχει θέμα με την έλλειψη υπολογιστών για τους καθηγητές για να κάνουν τις καθημερινές εργασίες που χρειάζεται. Πήραμε λοιπόν 3 desktop παρατημένα από το εργαστήριο πληροφορικής με επεξεργαστή E1200 celeron 2cores, που βγήκε το 2008, με 2 gb ram και βάλαμε Lubuntu. Δεν βάζουν φωτιά στην άσφαλτο το ξέραμε. Το σημαντικό είναι όμως ότι όλοι οι καθηγητές, τονίζω το όλοι, και οι ψηφιακά αναλφάβητοι, που σπίτι έχουν υπολογιστή με windows προσαρμόστηκαν μια χαρά, κάνουν την δουλειά για το σχολείο  που χρειάζεται να κάνουν και όλα είναι ήρεμα χωρίς παράπονα από την πλευρά τους. Μου έκανε εντύπωση μάλιστα στις αρχές που στήναμε τα μηχανήματα ότι τους εκτυπωτές δικτύου τα lubuntu τους βρήκαν κατευθείαν χωρίς παρέμβαση από εμάς, ενώ στα windows 10 έπρεπε να πάμε στην προσθήκη εκτυπωτή κλπ κλπ. Οπότε παίζει ρόλο και το τι θέλει να κάνει ο καθένας με το λειτουργικό σύστημα.

Και ένα άσχετο: ας γυρίσει default η Microsoft σε odt format τα αρχεία του word και στο αντίστοιχο τα αρχεία του excel και θα δούμε πόσοι θα μείνουν στο office από τους απλούς χρήστες του. Ε μετά πολλοί θα φύγουν και από τα windows αν δεν τους είναι «απαραίτητο» όπως νομίζουν το office.

Edit: Αν δεν κάνω λάθος το Netflix μπορεί να παίξει σε 1080p αρκετά εύκολα σε Linux. Γιατί σαν να διάβασα εδώ μέσα κάπου ότι παίζει μόνο σε HD.

Την πρώτη φορά μετά από μήνες με το macOS, που bootάρα το windows pc για να παίξω παιχνιδάκι μου θύμισε γιατί σηκώθηκα και έφυγα από windows για την δουλειά: κόλλησε σε boot loop μετά τα update που έπρεπε να κάνω γιατί ήταν κλειστό καιρό. Γιατί κόλλησε; Γιατί δεν φόρτωσαν σωστά οι drivers του Bluetooth!!! Καλή φάση. Έφαγα χρόνο από τη ζωή μου για να το στρώσω πάλι. 😂 Στο τέλος ένιωσα πολύ καλά που το έχω πια μόνο για gaming.

Επεξ/σία από dimoskoutr
  • Like 3

3 λεπτά πριν, hellghan είπε

Συγκρίνεις 2 λειτουργικά στους drivers για μηχάνημα που επίσημα ο κατασκευαστής του δεν παρέχει τους drivers και δυσκολεύεσαι να παίξει, είναι θέμα τύχης αν θα παίξει ή όχι χωρίς να χρειαστείς να το ψάξεις. Αν ο εκτυπωτής υποστηρίζεται επίσημα από τον κατασκευαστή 99,9% των περιπτώσεων παίζει plug and play. Δε χρειάζεται να ψάξεις κάτι εσύ.

Ναι, αλλά λειτουργεί και στα δύο λειτουργικά, με ψάξιμο και για τα δύο. Οπότε, πάει περίπατο το αφήγημα περί 99% συμβατότητας και μηδενικής συνδρομής του χρήστη. Νομίζω;

4 λεπτά πριν, hellghan είπε

Οι μπλε οθόνες είναι 99% hardware ή driver related πρόβλημα. Πρόβλημα στους drivers κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν σε συστήματα που δεν τα υποστηρίζουν οι vendors ή έχουν βγάλει χάλια drivers. Δε φταίνε τα windows

Μόνο που δεν αναφέρθηκα σε σχετιζόμενο με hardware πρόβλημα. Για την ακρίβεια, δικό μου λάθος, δεν αναφέρομαι καν σε μπλε οθόνη, αλλά στο boot loop που όλο προσπαθούν τα windows να διορθώσουν το σύστημα και όλο στην ίδια λούπα πέφτουν. Εννοείται ότι το διόρθωσα, αλλά όχι αυτόματα και όχι εύκολα. Αντίθετα, στο linux μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα τέτοιο πρόβλημα. Κανένα απολύτως. Άρα...

11 hours ago, MikhailBakurin said:

.

Η αππλ το είδε αυτό με έξυπνο τρόπο, και η πιο διάσημη διανομή λίνουξ (ΜΑΚ ΟΣ) είναι κλειστότερη και αυστηρότερη κι από τα windows.

Για την ιστορία και μόνο το MacOS δεν έχει κάποια σχέση με Linux. Δεν είναι Linux. 

Βασίζεται στο BSD.

9 hours ago, filip123go said:

Εαν με κάποιον "μαγικό" τρόπο, αύριο το Linux μπορούσε να παίξει παιχνίδια, παίζει το ποσοστό του να πήγαινε  πάνω από 10% μέσα σε 1 μέρα.

Ήδη μπορείς να παίξεις παιχνίδια χωρίς προβλήματα. 

1 λεπτό πριν, Bourdoulas είπε

Αν κρίνω απο αυτά που βλέπω στο youtube, τη πάλη για τα περισσότερα frames per second, μάλλον οι gamers προς το παρόν ασχολούνται με τις light πειραγμένες εκδόσεις των Windows ( οι οποίες βέβαια έχουν πολλά κενά ασφαλείας μιας που απενεργοποιούνται κρίσιμες λειτουργίες όπως ο Defender ).

32 minutes ago, uniquegr said:

Μπορείς όμως να τρέξεις άνετα μια εφαρμογή που γράφτηκε για winxp και πίσω, χωρίς compatibility mode ( που και αυτό είναι αμφιλεγόμενο)?

άνετα, άκομα γράφω σε VB6 εφαρμογές στα 10 και 11 (και τις δουλευουν χρήστες)

• Like 1

Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που κάποιος χρησιμοποιεί σε Desktop Linux.IT είμαι και φυσικά τρέχουν μηναμήματα με Linux στους Servers μας και θα το κάνουν σε κάθε εταιρία μέχρι να σβήσει ο ήλιος.Οι λόγοι γνωστοί.

Τώρα να έρθει ένας τυχαίος μέσος χρήστης και να μου πει "βάλε μου Linux στον υπολογιστή μου" θα του απαντήσω όχι γιατί θα χρειάζεται support για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα ακόμα και με Ubuntu που είναι η πιο user friendly υλοποίηση.

Ο μέσος χρήστης δεν έχει adblock στον browser του.Δεν ξέρει πιο είναι το κουμπί των ρυθμίσεων,και αν ξέρει δεν έχει ιδέα τι έχει εκεί μέσα.Ο μέσος χρήστης δεν γνωρίζει αν το wi-fi στο laptop του είναι ενεργοποιημένο και φυσικά αν τους πεις για insomnia θα σου απαντήσει αν τρώγεται.Αυτός είναι και ο λόγος που η Apple τόσο σε desktop όσο και σε mobile συνεχώς αυξάνει το μερίδιο της.Εχει κάνει ένα απίστευτα απλό στη χρήση λογισμικό που καλύπτει τις ανάγκες της πλειοψηφίας.Το αν για εμάς τα MacOS και τα IOS είναι μία τρικλοποδιά στην ελευθερία των εργασιών δεν τους ενδιαφέρει.

• Like 10

34 minutes ago, uniquegr said:

άρα δεν υπάρχει λόγος υποστήριξης πολλαπλών λειτουργικών ), ούτως ή άλλως είναι στα σχέδιά μου να ξεφύγω απο το remote desktop και να περάσω σε vnc ή spice έτσι ώστε να εκμεταλλεύομαι εξ'αποστάσεως όλους τους πόρους του συστήματος που χειρίζομαι

αυτο σχεδον ειναι αδυνατον στις εταιρειες. Εδω υπαρχουν VDI και ετοιμα απο το azure desktop μηχανμηατα που απλα κανεις login απο το ipad ας πουμε (με RDP) δεν θα δεχτει για security λογους να παει σε VNC.

Eπισης ξαναγραφω επαγγελματικα εργαλεια για systems δεν υπαρχουν για Linux, δεν εχω το RDM δεν μπορω να δουλεψω. (για αυτο με remmina κανω RDP μεσω forti)

Just now, MDefender said:

Ο μέσος χρήστης δεν έχει adblock στον browser του.

αυτο με ξεπερναει, οχι μονο στους απλους χρήστες αλλα σε IT EXPERTS (θεος να τους κάνει)

10 minutes ago, Bourdoulas said:

Για την ιστορία και μόνο το MacOS δεν έχει κάποια σχέση με Linux. Δεν είναι Linux. 

Βασίζεται στο BSD.

Έχεις δίκιο, μίλησα περισσότερο ως γνώστης οικονομικών, από πληροφορική είμαι επιδερμικός. Unix ήθελα να πω, που όντως δεν είναι ακριβώς λίνουξ. Δεν ανήκουν όμως στην ίδια "ομπρέλα" φιλοσοφίας οικοδόμησης;

Πάντως, οι χρήστες στις άνω σελίδες, καλά τα λένε. Το θέμα είναι ότι ή θα έχουμε την αναρχοειδή κατακερματισμένη λίνουξ φιλοσοφία, ή θα έχουμε ενα πιο ενοποιημένο σύστημα, μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης όμως, Η θα μείνουμε στο 3-5-7-9% με το ίδιο σύστημα. Και τα δύο, δε θα τα έχουμε.

1 minute ago, MDefender said:

T είμαι και φυσικά τρέχουν μηναμήματα με Linux στους Servers μας και θα το κάνουν σε κάθε εταιρία μέχρι να σβήσει ο ήλιος.Οι λόγοι γνωστοί.

θα πεσει πολυ κοντρα εδω γιατι ο ιλογοι ναι μεν ειναι γνωστοι αλλα και παλι δεν μπορεις να πισεις πολλους για αυτο. Θα ερθει η εταιρεια και θα πει εγω θελω να εχω support, ποιος θα το κανει αμα σκασει ? ο τυπος που εβγαλε το OPENSOURCE ? θα πρεπει να παρω RHE ? αμα θελω να βαλω χρηστη στον SFTP Που μου εχεις κανει πως θα το κανω ? πρπει να εισαι εσυ εκει και καποιος να ξερει. Ειχαμε ανρθωπο που μας ειχε τρελανει με το Linux, και SFTP server, kai faxserver, εφυγε και τα εχουμε παρει στο χερι. σιγουρα παλευετε αλλα δεν υπαρχει added value σε τιποτα απο αυτά. Tωρα επιτελους αλλαξαμε SFTP, για να κανεις χρηστη επρεπε να δωσεις δικαιωματα chown στο group που ανικει ο φακελος του πελάτη μετα να δωσεις δικαιωματα για να γραψει, μετα να βαλεις να εινια και -R και δεκα εντολες καθε φορά. 

mail ? τι να βαλεις ? να παιξεις με linux ? ποια εταιρεια θα πονταρει πανω εκει (πανω απο 3 ατομα εταιρεια ενννοω) καλυτερα να παρει πακετο gmail επαγγελματικο

• Like 2

• Super Moderators
32 minutes ago, dimoskoutr said:

Edit: Αν δεν κάνω λάθος το Netflix μπορεί να παίξει σε 1080p αρκετά εύκολα σε Linux. Γιατί σαν να διάβασα εδώ μέσα κάπου ότι παίζει μόνο σε HD.

Νομίζω ότι εννοούν μέσω browser, οπότε:

Google Chrome. Up to 720p on Windows and Linux. Up to 1080p on Mac and Chrome OS.
Microsoft Edge up to 4K (on computers that meet Ultra HD requirements)
Mozilla Firefox up to 720p.
Opera up to 720p.
Safari. Up to 4K on macOS 11 or later. Up to 1080p on macOS 10.11 through 10.15.

9 ώρες πριν, aypnia είπε

Μη πας μακριά, Netflix και παιχνίδια. Από τα πιο δημοφιλή για ένα μέσο χρήστη.

Δεν έχει σημασία να ανοίγει το Netflix ή το παιχνίδι... σημασία έχει και πως παίζουν.

Πχ τη μέγιστη ανάλυση μπορείς να έχεις στο Netflix σε περιβάλλον linux, αν ένα παιχνίδι με ένα update μπορεί να έχει θέμα σε linux από τη στιγμή που το παιχνίδι δεν υποστηρίζεται επίσημα από τον publisher σε περιβάλλον linux και παίζει με proton.

Προφανώς για κάποιο μέσο χρήστη που θέλει να πάει σε linux οπωσδήποτε δεν είναι κριτήριο η έλλειψη κάποιων δυνατοτήτων όπως να βλέπει 4k στο Netflix, για κάποιον που δεν καίγεται κιόλας να φύγει οπωσδήποτε από τα windows, γιατί να το κάνει;

Ποιος είπε ότι δεν βλέπεις 4κ το Netflix στο linux? Στο HTPC μου με Mint παίζει κανονικά 4κή τουλάχιστον έτσι λέει το ίδιο το netflix (Έλεγε... το χω κόψει τώρα)

7 λεπτά πριν, Thresh είπε

Νομίζω ότι εννοούν μέσω browser, οπότε:

Google Chrome. Up to 720p on Windows and Linux. Up to 1080p on Mac and Chrome OS.
Microsoft Edge up to 4K (on computers that meet Ultra HD requirements)
Mozilla Firefox up to 720p.
Opera up to 720p.
Safari. Up to 4K on macOS 11 or later. Up to 1080p on macOS 10.11 through 10.15.

Νομίζω ότι και μέσω browser μπορεί να παίξει σχετικά εύκολα. Ένα search μακριά είναι η απάντηση και 5 λεπτά από την ζωή μας. 😂

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...