Προς το περιεχόμενο

Μετά από 30 χρόνια, το Linux φτάνει στο ιστορικό υψηλό του 3% μεριδίου στους desktop υπολογιστές

alion

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 minutes ago, uniquegr said:

Το linux είναι περιορισμένο μέχρι να επιλέξει ο χρήστης να πάρει αυξημένα δικαιώματα.
Ο χρήστης που γνωρίζει τί κάνει, θα γνωρίζει ( ή ξέρει που να ψάξει για να μάθει ), τί πρέπει να κάνει για να πάρει αυτά τα δικαιώματα, καθώς και τον λόγο για τον οποίο τα ζητάει.
Στο linux δεν μπορείς να εγκαταστήσεις αρχεία ( ούτε καν να κάνεις update ) αν δεν είσαι root user ή sudoer.
Στο linux κατεβάζεις απο συγκεκριμένα repositories και πρέπει εσύ ο χρήστης να ορίσεις επιπλέον repositories.
Στο linux δεν μπορείς να τρέξεις scripts αν δεν δώσεις δικαίωμα εκτέλεσης στο αρχείο.
(Στο linux) να φέρουν το σύστημα στο επίπεδο ασφαλείας που επιθυμεί ο διαχειριστής του ( αν ξέρει, αν θελήσει να μάθει και αν θελήσει να το κάνει ).
Το linux προτιμά την ασφάλεια και περιορίζει, ενώ τα windows προτιμούν την ευχρηστία και τα αφήνουν ελεύθερα όλα.

...άσε και κάτι να πουν οι linux haters, όλα τα είπες 😅

Ουσιαστικά στο linux είσαι δέσμιος του λειτουργικού μέχρι να γίνεις power user. Είπαμε ο μέσος χρήστης δεν θέλει να ξέρει από δικαιώματα, δεν θέλει να ξέρει τι είναι το repository, θέλει να μπορεί να εγκαταστήσει αρχεία χωρίς να γνωρίζει τι είναι το root, να μπορεί να κατεβάζει προγράμματα, δεν θέλει να ξέρει τι είναι τα scripts και δεν θέλει να ξέρει να φέρει το λειτουργικό του σε κάποιο επίπεδο ασφαλείας που πρέπει να μάθει τι είναι και πως λειτουργεί.

Μην είσαι μύωπας, είσαι linux-άκιας power user, θέλει λίγη ικανότητα να καταλάβει κανείς γιατί ο κόσμος δεν πηγαίνει στο linux.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, uniquegr είπε

Το linux δεν είναι κλειδωμένο, είναι περιορισμένο μέχρι να επιλέξει ο χρήστης να πάρει αυξημένα δικαιώματα. Ο χρήστης που γνωρίζει τί κάνει, θα γνωρίζει ( ή ξέρει που να ψάξει για να μάθει ) τί πρέπει να κάνει για να πάρει αυτά τα δικαιώματα, καθώς και τον λόγο για τον οποίο τα ζητάει. 

Στο linux δεν μπορείς να εγκαταστήσεις αρχεία ( ούτε καν να κάνεις update ) αν δεν είσαι root user ή sudoer. Αντίθετα, στα Windows είσαι ευθύς εξ'αρχής Admin ( = root ) και έχεις τη δυνατότητα να τα κάνεις όλα μαντάρα. Στο linux κατεβάζεις απο συγκεκριμένα repositories και πρέπει εσύ ο χρήστης να ορίσεις επιπλέον repositories. Στα windows, ως admin, κατεβάζεις απο οπουδήποτε και εγκαθιστάς χωρίς περιορισμό. Άντε να πιάσει τίποτα παράξενο ο Defender και να σε μπλοκάρει. 

Στο linux δεν μπορείς να τρέξεις scripts αν δεν δώσεις δικαίωμα εκτέλεσης στο αρχείο. Στα windows τα κάνεις όλα, εκτώς αν πάλι εντοπίσει κάτι ο Defender και σε σταματήσει.

Και μετά έρχονται τα group policies στα οποία αναφέρθηκα, τα οποία μπορούν πραγματικά να φέρουν το σύστημα στο επίπεδο ασφαλείας που επιθυμεί ο διαχειριστής του ( αν ξέρει, αν θελήσει να μάθει και αν θελήσει να το κάνει ). Τέτοιο επίπεδο ασφαλείας δεν έχει ούτε το Linux απο όσο γνωρίζω, περιορισμό δηλαδή σε τέτοιο επίπεδο, αν και κατά τη δημιουργία νέου χρήστη, ο root μπορεί να πει τί δικαιώματα θα έχει αυτός ο χρήστης αλλά νομίζω ότι και στο linux θέλει πείραγμα για να το φέρεις στα μέτρα σου ( νομίζω! ).

Πρόκειται δηλαδή για διαφορετική φιλοσοφία. Και οι δύο προσεγγίσεις κατανοούν ότι απευθύνονται σε άτομα που δεν το κατέχουν, το linux προτιμά την ασφάλεια και περιορίζει, ενώ τα windows προτιμούν την ευχρηστία και τα αφήνουν ελεύθερα όλα.

Συμφωνώ σε όλα εκτός από 1.

Τίποτα δεν μπορεί να κάνει ο χρήστης ακόμα και με τα admin δικαιώματα αν δεν πάει σε κάτι το πειρατικό. Απλά δε γίνεται να γίνει λάθος. Αν κάποιος λοιπόν πάει στον δρόμο της πειρατείας είναι "σκοτεινός και γεμάτο τρόμο" ( για όσους εχουν δει game of thrones) θα πρέπει να ξέρει τι κάνει.

Επεξ/σία από hellghan

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 14/07/2023 at 10:19, uniquegr said:

Και όπως είπα, έχω αντιμετωπίσει αμέτρητα προβλήματα με τα Windows που ούτε κατά διάνοια έχουν συμβεί στο Linux. Για παράδειγμα, μπλε οθόνες μετά απο updates. Αμέτρητες φορές. Updates που δεν εγκαθίσταντο και έπρεπε να να κατεβάσω και να τα περάσω χειροκίνητα. Έχω αντιμετωπίσει λοιπόν σαφώς λιγότερα προβλήματα με το linux ( ακόμα και με το τρελά πειραγμένο gentoo ), άρα επίτρεψέ μου να διαφωνήσω ως προς το "βάλε windows 10 να ησυχάσουμε".

Ξέρεις πόσες φορές έχω επιτρέψει στον hardware troubleshooter των Windows να βρουν τη λύση σε ένα πρόβλημα που τελικά σήκωσε τα χέρια ψηλά και χρειάστηκε να το κάνω χειροκίνητα; Αμέτρητες. Τί παραπάνω έχουν τα Windows λοιπόν απο το Linux που τα καθιστά fail proof, τη στιγμή που τονίζω ότι στο linux δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα;

...χρήστης windows από το 1998 είμαι, ποτέ δεν έχω συναντήσει τόσα προβλήματα, τελικά μήπως εσείς οι Linux users δεν ξέρετε από windows και τα μισείτε;

Στα παλαιότερα windows ναι μπορεί να έβλεπες προβλήματα, αλλά την ίδια εποχή ήταν που στο linux δεν μπορούσες καν να βάλεις μία κάρτα ήχου ή να συνδέσεις μισό περιφερειακό.

Σήμερα στα windows δεν θα δεις ποτέ τέτοια προβλήματα και το linux έχει κι αυτό κάνει βήματα προς ομαλοποίηση της χρήσης, αλλά windows δεν έγινε ακόμα στην ευκολία.

Ειδικά στα windows 10 εδώ και 5 χρόνια δεν έχει χρειαστεί ποτέ καν να κάνω επαναφορά ghost.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 4

15 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

...άσε και κάτι να πουν οι linux haters, όλα τα είπες 😅

Ουσιαστικά στο linux είσαι δέσμιος του λειτουργικού μέχρι να γίνεις power user. Είπαμε ο μέσος χρήστης δεν θέλει να ξέρει από δικαιώματα, δεν θέλει να ξέρει τι είναι το repository, θέλει να μπορεί να εγκαταστήσει αρχεία χωρίς να γνωρίζει τι είναι το root, να μπορεί να κατεβάζει προγράμματα, δεν θέλει να ξέρει τι είναι τα scripts και δεν θέλει να ξέρει να φέρει το λειτουργικό του σε κάποιο επίπεδο ασφαλείας που πρέπει να μάθει τι είναι και πως λειτουργεί.

Μην είσαι μύωπας, είσαι linux-άκιας power user, θέλει λίγη ικανότητα να καταλάβει κανείς γιατί ο κόσμος δεν πηγαίνει στο linux.

Σιγά τα δεσμά, να δώσεις sudo ή να γυρίσεις στον root. Απο την άλλη όμως, κάνει ένα διαχωρισμό ανάμεσα σε αθώες λειτουργίες και πιθανώς επιβλαβείς. Άσχετα όμως με το λειτουργικό που χρησιμοποιεί κανείς, τα ζητήματα ασφαλείας θα έπρεπε να απασχολούσαν άπαντες και όχι μόνο τους μη newbies. 

13 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

...χρήστης windows από το 1998 είμαι, ποτέ δεν έχω συναντήσει τόσα προβλήματα, τελικά μήπως εσείς οι Linux users δεν ξέρετε από windows και τα μισείτε;

Στα παλαιότερα windows ναι μπορεί να έβλεπες προβλήματα, αλλά την ίδια εποχή ήταν που στο linux δεν μπορούσες καν να βάλεις μία κάρτα ήχου ή να συνδέσεις μισό περιφερειακό.

Σήμερα στα windows δεν θα δεις ποτέ τέτοια προβλήματα και το linux έχει κι αυτό κάνει βήματα προς ομαλοποίηση της χρήσης, αλλά windows δεν έγινε ακόμα στην ευκολία.

Ειδικά στα windows 10 εδώ και 5 χρόνια δεν έχει χρειαστεί ποτέ καν να κάνω επαναφορά ghost.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αντιμετωπίσει ΠΑΡΑ πολλά προβλήματα με τα windows, αλλά προς το παρόν δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα με το linux. Εδώ δεν κάνω σύγκριση ανάμεσα στα λειτουργικά, διαφοροποιούμαι όμως απο το επιχείρημα ότι επικρατεί ένα πρόβλημα με τους drivers στο linux.

18 λεπτά πριν, hellghan είπε

Συμφωνώ σε όλα εκτός από 1.

Τίποτα δεν μπορεί να κάνει ο χρήστης ακόμα και με τα admin δικαιώματα αν δεν πάει σε κάτι το πειρατικό. Απλά δε γίνεται να γίνει λάθος. Αν κάποιος λοιπόν πάει στον δρόμο της πειρατείας είναι "σκοτεινός και γεμάτο τρόμο" ( για όσους εχουν δει game of thrones) θα πρέπει να ξέρει τι κάνει.

Ακόμα κι εγώ την έχω πατήσει μερικές φορές προσπαθώντας να κατεβάσω και να εγκαταστήσω ένα freeware, για το οποίο τελικά γκρίνιαξε ο defender υποστηρίζοντας ότι περιείχε malware. Δεν είναι δηλαδή μόνο οι περιπτώσεις των σπασμένων προγραμμάτων, αλλά και του πλήθους των πηγών απο τις οποίες μπορεί κάποιος να κατεβάσει ένα κατά τ'άλλα νόμιμο και υγιές λογισμικό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 15/07/2023 at 12:16, uniquegr said:

Σιγά τα δεσμά, να δώσεις sudo ή να γυρίσεις στον root. Απο την άλλη όμως, κάνει ένα διαχωρισμό ανάμεσα σε αθώες λειτουργίες και πιθανώς επιβλαβείς. Άσχετα όμως με το λειτουργικό που χρησιμοποιεί κανείς, τα ζητήματα ασφαλείας θα έπρεπε να απασχολούσαν άπαντες και όχι μόνο τους μη newbies.

Είναι σαν να λες "σιγά τα δεσμά, μπαίνεις windows powershell, πατάς ένα winget install <appname>, βάζεις παραμέτρους και εγκαθιστάς από powershell". Αυτό οριακά μπορεί αν θεωρεί και flexing, ότι τον κατέχουμε τον κώδικα και μας φαίνεται σαν να χτυπάμε φραπέ, κάποιος το κατέχει, 9 στους 10 χρήστες δεν ξέρουν τι είναι το powershell.

Επαναλαμβάνω, ο μέσος χρήστης δεν θέλει να ξέρει κώδικα. Μία τεράστια μαγκιά ενός λειτουργικού είναι η απλοποίηση, η μη χρήση κώδικα είναι από τις μεγαλύτερες καινοτομίες (ινοβάσιον ντε), είναι ο λόγος που οι υπολογιστές έγιναν οικιακές συσκευές.

Σαν χρήστης linux θα έπρεπε να γνωρίζεις και μόνο από το blender πως η διεπαφή χρήστη είναι πολύ πιο σημαντική από τον καταπληκτικό κώδικα που τρέχει από πίσω.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 3

7 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

Σαν χρήστης linux θα έπρεπε να γνωρίζεις και μόνο από το blender πως η διεπαφή χρήστη είναι πολύ πιο σημαντική από τον καταπληκτικό κώδικα που τρέχει από πίσω.

Μωρε το linux είναι μια χαρά. Το UΙ στις περισσότερες υλοποιήσεις είναι υπέροχο, καθαρό, μοντέρνο. Όμως αδερφέ μου τα Apps... Χριστέ και Παναγία! 

Ανοίγεις το GIMP (που πραγματικά κάνει παπάδες και είναι σε επίπεδο Photoshop πλέον, εφόσον βάλεις τα απαραίτητα plugins). Και είναι τόσο μα τόσο κακό το UI και το UX που νιώθεις ότι ένας back end developer απλώς πέταξε επιλογές σε φόρμες.

Το Inkscape στις τελευταίες υλοποιήσεις κάπως αντέχεται, αλλά θέλει και αυτό δουλεία.

Δεν υπάρχει επιμέλεια σχεδιαστική. 

Στη τελική τα άτομα που ασχολούνται ως UI/UX Designers με το Blender και το Krita ας συνεννοηθούν με τους υπόλοιπους! 😂!

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 minutes ago, Volga said:

Μωρε το linux είναι μια χαρά. Το UΙ στις περισσότερες υλοποιήσεις είναι υπέροχο, καθαρό, μοντέρνο. Όμως αδερφέ μου τα Apps... Χριστέ και Παναγία! 

Ανοίγεις το GIMP (που πραγματικά κάνει παπάδες και είναι σε επίπεδο Photoshop πλέον, εφόσον βάλεις τα απαραίτητα plugins). Και είναι τόσο μα τόσο κακό το UI και το UX που νιώθεις ότι ένας back end developer απλώς πέταξε επιλογές σε φόρμες.

Το Inkscape στις τελευταίες υλοποιήσεις κάπως αντέχεται, αλλά θέλει και αυτό δουλεία.

Δεν υπάρχει επιμέλεια σχεδιαστική. 

Στη τελική τα άτομα που ασχολούνται ως UI/UX Designers με το Blender και το Krita ας συνεννοηθούν με τους υπόλοιπους! 😂!

Ναι βασικά γενικά το user interface εννοώ σε οτιδήποτε έχει να κάνει με linux, όλη η ιδεολογία γύρω από την διεπαφή χρήστη γίνεται βάση του τι ήθελε ο κάθε ένας να κάνει στην δική του έκδοση linux και αυτό φαίνεται και στις εφαρμογές που κάνουν γιατί και τις εφαρμογές πάλι οι ίδιοι (που δημιουργούν την εκατομμυριοστή version του linux και νομίζουν εφηύραν τον τροχό από την αρχή) τις φτιάχνουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο διαδεδομένη έκδοση είναι το ubuntu, η προσπάθεια δηλαδή να ξεφύγουν λίγο από τις παθογένειες που έχει γενικά το περιβάλλον του linux στην διεπαφή και στην ιδεολογία του "πατάω και κανένα εικονίδιο βρε αδερφέ, δεν χρειάζεται κώδικας παντού".

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 1

24 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

Είναι σαν να λες "σιγά τα δεσμά, μπαίνεις windows powershell, πατάς ένα winget install <appname>, βάζεις παραμέτρους και εγκαθιστάς από powershell". Αυτό οριακά μπορεί αν θεωρεί και flexing, ότι το κατέχουμε τον κώδικα και μας φαίνεται σαν να χτυπάμε φραπέ, κάποιος το κατέχει, 9 στους 10 χρήστες δεν ξέρουν τι είναι το powershell.

Να σου πω την αμαρτία μου, δεν το ήξερα το powershell. Άρχισα να το καταλαβαίνω μετά απο την ενασχόλησή μου με το Linux. Και φυσικά, θέλω να το μάθω καλύτερα, όταν θα έχω τον χρόνο.

8 λεπτά πριν, Volga είπε

Αν το inkscape δεν αποκτήσει δυνατότητα εξόδου σε CMYK, δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το Illustrator. Το UI του κουτσά στραβά το φέρνεις, τον τρόπο λειτουργίας του τον μαθαίνεις. Δεν μπορείς όμως να βγάλεις επαγγελματική δουλειά, τουλάχιστον όχι με άμεση έξοδο απο το ίδιο το πρόγραμμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, uniquegr said:

Να σου πω την αμαρτία μου, δεν το ήξερα το powershell. Άρχισα να το καταλαβαίνω μετά απο την ενασχόλησή μου με το Linux. Και φυσικά, θέλω να το μάθω καλύτερα, όταν θα έχω τον χρόνο.

Κάποτε ήταν Dos, μετά ήταν Dos και τα windows ήταν απλώς μία εικονική διεπαφή, μετά έγιναν τα windows το λειτουργικό και το dos κατέληξε μια παρωχημένη γραμμή εντολών, μετά έβαλαν το command prompt (cmd) που ήταν μία πιο λειτουργική version του dos στα windows και τώρα έχουν και το powershell που σου δίνει την δυνατότητα μέσω κώδικα να κάνεις εγκαταστάσεις αυτόματα, updates αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να πατάς next σε κάθε κουμπί κτλ. Με το powershell επίσης καθαρίζουν και κάνουν unbloat τα windows.

Έχουν δημιουργηθεί πλατφόρμες αυτόματης εγκατάστασης προγραμμάτων που θέλει ο μέσος χρήστης για παράδειγμα και εγκαθιστά ότι δωρεάν εφαρμογή υπάρχει που βρίσκεται σε μία επίσημη ιστοσελίδα απλά πατώντας κλικ στις εφαρμογές που θέλεις από μία λίστα, φτιαγμένα από χρήστες είναι όχι από την ίδια την windows.

Και μη φανταστείς ότι είμαι γνώστης, απλά έχω χρησιμοποιήσει έτοιμα τέτοια widgets και μου φάνηκε ωραία αναβάθμιση.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 1

1 λεπτό πριν, Diavolos666 είπε

Με το powershell επίσης καθαρίζουν και κάνουν unbloat τα windows για παράδειγμα.

To ξέρω, αυτό έκανα κι εγώ άλλωστε, τρέχοντας script. Ήταν λίγο που ασχολήθηκα με το linux, λίγο που είδα τί μπορεί να κάνει το powershell τρέχοντας το debloating script, οπότε και το είδα με καλό μάτι. 

Στις 13/7/2023 στις 10:42 ΜΜ, Titos301 είπε

η κιτρινη γραμμη- unknown τι στο καλο ειναι;

kALI linux. Θα παραμείνει πάντα στην μπάρα unknown, χε χε χε!

Στις 14/7/2023 στις 12:56 ΠΜ, V.I.Smirnov είπε

Το Linux είναι ένα εργαλείο το ίδιο και ως τέτοιο είναι αδιαμφισβήτητα ανώτερο από τα windows.
Αλλά οι απλοί χρήστες δεν ενδιαφέρονται γι αυτό αλλά πρωταρχικά για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν.
Οι εφαρμογές στο linux είναι γενικά κατά πολύ υποδεέστερες από των windows, επαγγελματικές και μη...

Πόσο δίκιο. ειδικά στον τομέα της μουσικής παραγωγής!

Στις 14/7/2023 στις 12:57 ΠΜ, tvmiros12 είπε

Το 2005 χρησιμοποιώ το linux επαγγελματικά δεν έχω κολλήσει ποτέ ιούς εδώ και 18 χρόνια και δεν το αλλάζω με τίποτα.

Το θεωρώ ως ένα κορυφαίο λογισμικό, για αυτούς που είναι λίγο σχετική με την πληροφορική.

Windows είναι για παντελώς άσχετους, και κυρίως ανθρώπους χαμηλού επιπέδου.

Πάντα το καλό χρησιμοποιούν οι λίγοι, ενώ τα άχρηστα χρησιμοποιούν οι πολλοί.

Μιλάς για το Ποσοστό_Χρηστών_Windows = Σύνολο_Χρηστών - Χρήστες_MacOs - 3% !!!

18 ώρες πριν, fsbmaniac είπε

Είμαι απο αυτους που έχουν δωσει τεράστιες ευκαιρίες για βασικό σύστημα με linux αλλά ΔΕΝ. Για πολλούς λόγους. Εν έτη 2023 το να ψάχνεις σε redit και forums για λύσεις σε ηλιθια προβλήματα ή να χρησιμοποιέις κονσολα είναι out of target για commercial χρηση. Επίσης ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ μου φάινεται πιο αργό με λιγότερη ποιοτική απεικόνιση... και μιλάμε και για νέο συστημα με 5700Χ. 

Story of my life. "Η εφαρμογή θέλει Python 3.8 αλλά το σύστημα ορκίζεται στην 3.5", "Σπασμένα repos",  "Στο δέκατο νήμα reddit για το ίδιο πρόβλημα βρίσκεις επιτέλους τη γραμμή κώδικα που θα σου το λύσει, αλλά ο συντάκτης (επίτηδες; έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι) έχει παραλείψει ένα slush". Στήνεις τον σούπερ real time πυρήνα για εφαρμογές midi, διαβάζεις σαν να κάνεις διπλωματική για την ALSA και το PULSEAUDIO και σου εμφανίζεται το Pipewire και φτου κι απ' την αρχή, μέχρι που τα καλύτερα (δωρεάν δεν λέω) DAW μπροστά στο Ableton Live (ή το Pro Τools) είναι για γέλια και για κλάματα!

Ουφ!

Όμως, ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ (κατά καιρούς, όταν ξαναβρίσκω την ενέργεια) ξαναγυρίζω και ξαναβυθίζομαι σε αμέτρητα fora, και οδηγούς και στησίματα και φτου από την αρχή σε νέα μηχανήματα και νέα projects με αμφίβολα αποτελέσματα, γιατί αυτό το  open source με ελκύει τόσο πολύ όσο το φως της νύχτας τις πεταλούδες που καίγονται μόλις πλησιάσουν!

3 ώρες πριν, Volga είπε

By the way... Δοκίμασα το ONLYOFFICE και μου άρεσε πολύ περισσότερο και από το Office και σίγουρα από το OpenOffice (Για κάποιο λόγο, το openoffice δεν μου αρέσει από άποψη UI. Είναι πολύ... παλιομοδίτικο αισθητικά 😄)

LibreOffice αγαπητέ μου, το OO είναι περσινά ξινά σταφύλια...

• Like 1

8 λεπτά πριν, me00016 είπε

LibreOffice αγαπητέ μου, το OO είναι περσινά ξινά σταφύλια...

Και το LibreOffice είναι στην ίδια συνομοταξία με το GIMP και το Inkscape 😄 Το πάνω μέρος πρέπει να το έφτιαξε άλλος, το δεξί sidebar άλλος και το UI των παραθύρων άλλος 😄 . Αυτοί οι 3 σχεδιαστές δεν πρέπει να συναντήθηκαν ποτέ μεταξύ τους.

Χρησιμοποιώντας Gimp, LibreOffice ή Inkscape νιώθω σαν να παρακολουθώ την παρακάτω ταινία

monstrocity.jpg

12 λεπτά πριν, uniquegr είπε

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αντιμετωπίσει ΠΑΡΑ πολλά προβλήματα με τα windows, αλλά προς το παρόν δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα με το linux. Εδώ δεν κάνω σύγκριση ανάμεσα στα λειτουργικά, διαφοροποιούμαι όμως απο το επιχείρημα ότι επικρατεί ένα πρόβλημα με τους drivers στο linux.

Ακόμα κι εγώ την έχω πατήσει μερικές φορές προσπαθώντας να κατεβάσω και να εγκαταστήσω ένα freeware, για το οποίο τελικά γκρίνιαξε ο defender υποστηρίζοντας ότι περιείχε malware. Δεν είναι δηλαδή μόνο οι περιπτώσεις των σπασμένων προγραμμάτων, αλλά και του πλήθους των πηγών απο τις οποίες μπορεί κάποιος να κατεβάσει ένα κατά τ'άλλα νόμιμο και υγιές λογισμικό.

Και τα freeware θέλουν προσοχή

2 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

Είναι σαν να λες "σιγά τα δεσμά, μπαίνεις windows powershell, πατάς ένα winget install <appname>, βάζεις παραμέτρους και εγκαθιστάς από powershell". Αυτό οριακά μπορεί αν θεωρεί και flexing, ότι το κατέχουμε τον κώδικα και μας φαίνεται σαν να χτυπάμε φραπέ, κάποιος το κατέχει, 9 στους 10 χρήστες δεν ξέρουν τι είναι το powershell.

Επαναλαμβάνω, ο μέσος χρήστης δεν θέλει να ξέρει κώδικα. Μία τεράστια μαγκιά ενός λειτουργικού είναι η απλοποίηση, η μη χρήση κώδικα είναι από τις μεγαλύτερες καινοτομίες (ινοβάσιον ντε), είναι ο λόγος που οι υπολογιστές έγιναν οικιακές συσκευές.

Είμαι τεχνικός στα λαπτοπ εδώ και 15 χρόνια. Όταν σκέφτομαι οτι πρέπει να μπω cmd ή powershell ξεκινάνε τα σπυράκια

19 ώρες πριν, korakios είπε

και σε gpu και σε wifi παίζουν κανονικά κλειστοί drivers εδώ και πολλά χρόνια

Με πατέντα της πατέντας στην πατέντα. Που με την παραμικρή αλλαγή σε kernel ή gcc version σπάει και δεν δουλεύει τίποτα. Ο ΜΌΝΟΣ σωστός τρόπος να τρέχει μια συσκευή σε Λινουξ, είναι ο driver να είναι μέσα στον kernel. Όλα τα υπόλοιπα είναι "not welcome" και όσοι το κάνουν είναι "on their own" χωρίς εγγύηση ότι θα δουλεύει σωστά (λόγια του Λινους, όχι δικά μου).

• Like 1
  • Confused 2

2 ώρες πριν, apostolisk86 είπε

Με πατέντα της πατέντας στην πατέντα. Που με την παραμικρή αλλαγή σε kernel ή gcc version σπάει και δεν δουλεύει τίποτα. Ο ΜΌΝΟΣ σωστός τρόπος να τρέχει μια συσκευή σε Λινουξ, είναι ο driver να είναι μέσα στον kernel. Όλα τα υπόλοιπα είναι "not welcome" και όσοι το κάνουν είναι "on their own" χωρίς εγγύηση ότι θα δουλεύει σωστά (λόγια του Λινους, όχι δικά μου).

Αν δεν είναι καμιά "περίεργη" διανομή, δεν έχεις πρόβλημα. Πχ σε Ubuntu πάντα έβαζα κλειστούς drivers για GPU και ποτέ δε συνάντησα θέμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...