Προς το περιεχόμενο

Μετά από 30 χρόνια, το Linux φτάνει στο ιστορικό υψηλό του 3% μεριδίου στους desktop υπολογιστές

alion

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόλις τώρα, Volga είπε

By the way... Δοκίμασα το ONLYOFFICE και μου άρεσε πολύ περισσότερο και από το Office και σίγουρα από το OpenOffice (Για κάποιο λόγο, το openoffice δεν μου αρέσει από άποψη UI. Είναι πολύ... παλιομοδίτικο αισθητικά 😄)

Χμμμ, θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, uniquegr είπε

Δεν είναι σε κάθε νέο μηχάνημα, καθώς δεν αγοράζουν όλοι έτοιμα μηχανήματα, έχουν πιάσει πλέον το νόημα ότι τα καταστήματα που εμπορεύονται έτοιμα μηχανήματα τους πιάνουν τον κώ...τσο. Επομένως, θα χρειαστεί να γίνει download του windows iso, η εγκατάστασή του και ΙΣΩΣ και η ρύθμισή του. Επιπλέον, καμία εγκατάσταση Windows δεν έρχεται με προεγκατεστημένο το Office, σωστά;

Κι όμως, το λειτουργικό σύστημα είναι ένα εργαλείο. Είναι αυτό που σε φέρνει σε επαφή με τα ενδότερα του υπολογιστή σου και αυτό που διαχειρίζεται τους πόρους του. Και ναι, μέχρι ενός σημείου δεν απασχολεί κανένα τί λειτουργικό φοράει ο υπολογιστής, αλλά τέτοιοι χρήστες πίστεψέ με, δεν θα καταλάβουν ούτε μια διαφορά με τα Windows. Μιλάμε δηλαδή για εντελώς newbies, άρα "άγραφο χαρτί" έτοιμο να υποδεχτεί αυτό που θα του σερβίρεις. Οπότε, του σερβίρουν τα Windows και διαιωνίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος.

Αυτο που περιγράφεις δεν το κάνει ούτε το 5% 😄. Αν έχεις κάποιο γνωστό σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας θα σου πει τι γίνεται.

Οχι μονο διαλέγουν τα προεγκατεστημένα windows αλλά πληρώνουν και τεχνικό για να έρθει να ρυθμίσει τον εκτυπωτή. Μην κρίνεις τους Power Users. Είμαστε μια τρίχα στην αγορά.

• Like 3

3 λεπτά πριν, uniquegr είπε

Δεν είναι σε κάθε νέο μηχάνημα, καθώς δεν αγοράζουν όλοι έτοιμα μηχανήματα, έχουν πιάσει πλέον το νόημα ότι τα καταστήματα που εμπορεύονται έτοιμα μηχανήματα τους πιάνουν τον κώ...τσο. Επομένως, θα χρειαστεί να γίνει download του windows iso, η εγκατάστασή του και ΙΣΩΣ και η ρύθμισή του. Επιπλέον, καμία εγκατάσταση Windows δεν έρχεται με προεγκατεστημένο το Office, σωστά;

Κι όμως, το λειτουργικό σύστημα είναι ένα εργαλείο. Είναι αυτό που σε φέρνει σε επαφή με τα ενδότερα του υπολογιστή σου και αυτό που διαχειρίζεται τους πόρους του. Και ναι, μέχρι ενός σημείου δεν απασχολεί κανένα τί λειτουργικό φοράει ο υπολογιστής, αλλά τέτοιοι χρήστες πίστεψέ με, δεν θα καταλάβουν ούτε μια διαφορά με τα Windows. Μιλάμε δηλαδή για εντελώς newbies, άρα "άγραφο χαρτί" έτοιμο να υποδεχτεί αυτό που θα του σερβίρεις. Οπότε, του σερβίρουν τα Windows και διαιωνίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος.

Ο κόσμος στους desktop/laptop θέλει να ανοίγει και να παίζει μόνο του. Ακόμα και laptop χωρίς Os συνήθως το αναλαμβάνει το κατάστημα να το έχει έτοιμο

2 ώρες πριν, Volga είπε

Θα το πω παραβολικά.

ειναι ένα μαγαζί που πουλάει Freddo espresso μέτριας ποιότητας και είναι πάνω στην κεντρική λεωφόρο. Και είναι και ένα μαγαζί που έχει πολύ καλυτερο καφέ , φθηνότερο αλλά βρίσκεται 3 τετράγωνα μέσα στα στενά δεν έχει πινακίδα απ έξω και σου λέει ότι θα φέρεις το δικό σου ποτήρι θα μπεις πισω από τον πάγκο να φτιαξεις καφέ γιατί μόνο εσυ ξέρεις πως σου αρέσει πραγματικά ο καφές.

αυτή είναι η όλη κατασταση.

αν δεν βρεθεί μια εταιρία να πάρει κάποια διανομή και να καταφέρει να κάνει διαφήμιση να προωθήσει-πιέσει με οικονομικά κίνητρα τις εταιρίες κατασκευής υπολογιστων και να στήσει πακέτα υποστήριξης και συντήρησης αλλά και να φτιάξει η ίδια τις βασικές εφαρμογές που λείπουν με ένα εύκολο UI, το Linux πάντα θα είναι στο 1-3-5% 

Αυτό που δεν έχετε καταλάβει είναι ότι στον κόσμο αρέσει να πληρώνει για να αναλάβει άλλος τη χαμαλοδουλειά. 

Μιας και με τον καφέ είμαι περίεργος και πίνω μόνο Specialty blend δε θα πήγαινα σε κανένα μαγαζί από τα δυο.

Το ένα είναι μέτριο και το άλλο δεν είναι σε κατάσταση που εγώ θα ήθελα να στηρίξω.

Αν τώρα αναγκαστικά πρέπει να διαλέξω ένα από τα δύο τότε θα πάω στο πρώτο αν δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ και στο δεύτερο αν μπορώ να ασχοληθώ για να τον φτιάξω από το σπίτι μου.

Και τα δυο αυτά στοιχεία τα έχουν 2 μαγαζιά. Ένα στο Αιγάλεω στην Αθήνα και ένα στο Περιστέρι. Άριστο καφέ και άριστη εξυπηρέτηση.

Η Microsoft είναι ένας πολύ καλός blend καφές με μέτρια εξυπηρέτηση.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, hellghan είπε

Ο κόσμος στους desktop/laptop θέλει να ανοίγει και να παίζει μόνο του. Ακόμα και laptop χωρίς Os συνήθως το αναλαμβάνει το κατάστημα να το έχει έτοιμο

Και επανερχόμαστε στο ζήτημα του μονοπωλίου. Αυτός ο χρήστης, χαμπάρι δεν θα πάρει αν του βάλεις linux ή windows. Τα καταστήματα όμως ακολουθούν "το ρεύμα" και του εγκαθιστούν windows.

Για να είμαι ειλικρινής πάντως, γουστάρω και  το terminal, τώρα που κατάλαβα πως λειτουργεί. Μου θυμίζει τις εποχές του DOS, τότε που ό,τι θέλαμε, έπρεπε να το πληκτρολογήσουμε. :D Σε βαθμό που σκέφτομαι σοβαρά να πάρω μηχανικό πληκτρολόγιο για να ακούω και το κλικ κλικ όταν του γράφω τα κατεβατά! :D

Επεξ/σία από uniquegr

1 λεπτό πριν, uniquegr είπε

Για να είμαι ειλικρινής πάντως, γουστάρω και  το terminal, τώρα που κατάλαβα πως λειτουργεί.

Α, δεν ειναι τιποτα, εχεις Linuxitis. Παρε ενα αντιφλεγμονωδες και θα σου περασει 😛

• Like 1

4 λεπτά πριν, uniquegr είπε

Και επανερχόμαστε στο ζήτημα του μονοπωλίου. Αυτός ο χρήστης, χαμπάρι δεν θα πάρει αν του βάλεις linux ή windows. Τα καταστήματα όμως ακολουθούν "το ρεύμα" και του εγκαθιστούν windows.

Για να είμαι ειλικρινής πάντως, γουστάρω και  το terminal, τώρα που κατάλαβα πως λειτουργεί. Μου θυμίζει τις εποχές του DOS, τότε που ό,τι θέλαμε, έπρεπε να το πληκτρολογήσουμε. :D

Το κατάστημα θα κάνει αυτό που θα έχει ευχαριστημένο πελάτη για να κρατήσει την πελατεία του και την ησυχία του. Δεν  έχει να κάνει με το ρευμα που λες 

2 hours ago, Haldol said:

Η αδυναμία για 2η οθόνη στα «απλά» Μ1 (δηλαδή όχι τα Pro, όχι τα Max), προέρχονται από τον συγκεκριμένο επεξεργαστή, που είναι entry-level / consumer. Το MacOS δεν κολλάει κάπου. Αν όντως έχεις μηχάνημα με Μ1 (και δεν είναι «θεωρητικό» το παράπονο), φταίει η επιλογή που έκανες στο μηχάνημα, καθώς οι δυνατότητές του είναι στο site της εταιρείας. Σίγουρα πάντως όχι το MacOS (το οποίο δεν είναι καν υπεύθυνο για το ότι δε μπορείς να βάλεις δεύτερη οθόνη :P).

Δεν είναι θεωρητικό το παράπονο. ΔΕΝ πήρα με Μ1 επεξεργαστή για τους 2 λόγους που ανέφερα (τον οποίο, τον 1 από τους δύο, πολύ βολικά δεν τον σχολιασες καθόλου.) Επίσης όταν κοιτούσα για αγορά Μ1 , ούτε το minicube ούτε το minishift δεν έπαιζαν πάνω.!! Και ακόμα νομίζω έχουν προβλήματα και στους Μ2. Οπότε ναι, καλό το Mac για day to day και για να γράφεις καμία web ή mobile app, αλλά πιο πάνω έχει προβλήματα.

3 λεπτά πριν, hellghan είπε

Το κατάστημα θα κάνει αυτό που θα έχει ευχαριστημένο πελάτη για να κρατήσει την πελατεία του και την ησυχία του. Δεν  έχει να κάνει με το ρευμα που λες 

Πελάτης που θα προτιμήσει την αγορά ενός έτοιμου υπολογιστή και με προεγκατεστημένο λειτουργικό, είναι "λευκή σελίδα", άγραφο χαρτί, ουδέτερος. Δεν ξέρει ούτε linux, ούτε windows. Άρα, εκεί του επιβάλλεται το λειτουργικό σύστημα. 

Πάντως, για να λέω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ έχω την εντύπωση ότι και τα windows μπορούν να αποτελέσουν ένα αρκετά ασφαλές λειτουργικό, αλλά όχι out of the box και σίγουρα όχι με την ελευθερία που έχει ο χρήστης μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού. Αν δηλαδή γίνει διαχωρισμός ρόλων των χρηστών, εφαρμοστούν αυστηρές group policies και φυσικά απαλλαγεί κάποιος απο τα γνωστά spyware της Microsoft ( έχοντας παράλληλα και κάλυψη απο ένα καλό - καλά ρυθμισμένο firewall ) και εστιάσει κάποιος και στο sandboxing, στον διαχωρισμό δηλαδή του κυρίως συστήματος απο πιθανώς επιβλαβείς διεργασίες, τότε ( ειδικά μετά και το debloat ), κάτι λένε και τα windows. Π.χ. στον δικό μου υπολογιστή μετά το debloat και σε idle κατάσταση μετά απο reboot, η χρησιμοποιούμενη ραμ είναι γύρω στο 1.8Gb και οι running processes γύρω στις 70, καμία σχέση με τη στοκ κατάσταση ( γύρω στα 4Gb ram και άνω των 120 διεργασιών ), έχοντας διατηρήσει όλες τις δικλείδες ασφαλείας των Windows και παραμένοντας πλήρως λειτουργικό και συμβατό με όλες τις εφαρμογές που έχω δοκιμάσει.

Δεν έχω εφαρμόσει ακόμα policies στα windows μου, αλλά απο το λίγο που είδα σε videos ( αλλά και χρησιμοποίησα σε επαγγελματικό χώρο μεγάλης εταιρείας στο παρελθόν όπου επικρατούσαν αυστηροί κανόνες στους υπολογιστές ), πιστεύω ότι μπορεί να γίνει δουλειά. 

Με άλλα λόγια, είτε με Windows είτε με Linux, ο χρήστης καλό είναι να ψαχτεί και να μάθει να παραμετροποιεί το σύστημά του. Εκεί είναι που υπερτερεί λίγο το Linux λόγω του γεγονότος ότι by default περιορίζει αρκετά τον χρήστη και τον αναγκάζει να επιλέξει αυτός να πάρει αυξημένα δικαιώματα, άρα στήνει κάποιος το σύστημα απο την αρχή αντί να τροποποιεί ένα ήδη παραμετροποιημένο σύστημα.

13 λεπτά πριν, filip123go είπε

Δεν είναι θεωρητικό το παράπονο. ΔΕΝ πήρα με Μ1 επεξεργαστή για τους 2 λόγους που ανέφερα (τον οποίο, τον 1 από τους δύο, πολύ βολικά δεν τον σχολιασες καθόλου.) Επίσης όταν κοιτούσα για αγορά Μ1 , ούτε το minicube ούτε το minishift δεν έπαιζαν πάνω.!! Και ακόμα νομίζω έχουν προβλήματα και στους Μ2. Οπότε ναι, καλό το Mac για day to day και για να γράφεις καμία web ή mobile app, αλλά πιο πάνω έχει προβλήματα.

Επειδή το αναφέρατε και πριν να υποθέσω μιλάτε για λαπτοπ με Μ1 ε; Γιατί το Mac mini που έχω εγώ μια χαρά 2 4k οθόνες υποστηρίζει και το έχω συνδεδεμένο.

13 λεπτά πριν, uniquegr είπε

Πελάτης που θα προτιμήσει την αγορά ενός έτοιμου υπολογιστή και με προεγκατεστημένο λειτουργικό, είναι "λευκή σελίδα", άγραφο χαρτί, ουδέτερος. Δεν ξέρει ούτε linux, ούτε windows. Άρα, εκεί του επιβάλλεται το λειτουργικό σύστημα. 

Πάντως, για να λέω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ έχω την εντύπωση ότι και τα windows μπορούν να αποτελέσουν ένα αρκετά ασφαλές λειτουργικό, αλλά όχι out of the box και σίγουρα όχι με την ελευθερία που έχει ο χρήστης μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού. Αν δηλαδή γίνει διαχωρισμός ρόλων των χρηστών, εφαρμοστούν αυστηρές group policies και φυσικά απαλλαγεί κάποιος απο τα γνωστά spyware της Microsoft ( έχοντας παράλληλα και κάλυψη απο ένα καλό - καλά ρυθμισμένο firewall ) και εστιάσει κάποιος και στο sandboxing, στον διαχωρισμό δηλαδή του κυρίως συστήματος απο πιθανώς επιβλαβείς διεργασίες, τότε ( ειδικά μετά και το debloat ), κάτι λένε και τα windows. Π.χ. στον δικό μου υπολογιστή μετά το debloat και σε idle κατάσταση μετά απο reboot, η χρησιμοποιούμενη ραμ είναι γύρω στο 1.8Gb και οι running processes γύρω στις 70, καμία σχέση με τη στοκ κατάσταση ( γύρω στα 4Gb ram και άνω των 120 διεργασιών ), έχοντας διατηρήσει όλες τις δικλείδες ασφαλείας των Windows και παραμένοντας πλήρως λειτουργικό και συμβατό με όλες τις εφαρμογές που έχω δοκιμάσει.

Δεν έχω εφαρμόσει ακόμα policies στα windows μου, αλλά απο το λίγο που είδα σε videos ( αλλά και χρησιμοποίησα σε επαγγελματικό χώρο μεγάλης εταιρείας στο παρελθόν όπου επικρατούσαν αυστηροί κανόνες στους υπολογιστές ), πιστεύω ότι μπορεί να γίνει δουλειά. 

Με άλλα λόγια, είτε με Windows είτε με Linux, ο χρήστης καλό είναι να ψαχτεί και να μάθει να παραμετροποιεί το σύστημά του. Εκεί είναι που υπερτερεί λίγο το Linux λόγω του γεγονότος ότι by default περιορίζει αρκετά τον χρήστη και τον αναγκάζει να επιλέξει αυτός να πάρει αυξημένα δικαιώματα, άρα στήνει κάποιος το σύστημα απο την αρχή αντί να τροποποιεί ένα ήδη παραμετροποιημένο σύστημα.

Έχετε να καταθέσετε μήπως κάποιον οδηγό που χρησιμοποιήσατε; Πολύ θα ήθελα να ελαφρύνω την εγκατάσταση των windows 11 που έχω σε ένα pc κάτω από την τηλεόραση. Πανάθεμά την ώρα που έκανα update από τα win10 σε αυτό.😂

13 λεπτά πριν, uniquegr είπε

Δε θεωρώ ότι στο home κομμάτι η microsoft πρέπει να τα κλείσει. Δεν είναι στη φιλοσοφία της.

Εδώ έβαλε φρένο στα windows 11 για ποιο παλιά συστήματα και είδες τι έγινε. Δεν μπορεί να γίνει macos και ούτε θέλει ο κόσμος να γίνει. Στο end user desktop τα windows δεν έχουν ανταγωνισμό σε enterprise.

Παλιά δούλευα στην Τράπεζα Πειραιώς ( πριν 5 χρόνια) τότε με τις συγχωνεύσεις κτλπ.

Δεν μπορείτε ειδικά σε τέτοια πράγματα να καταλάβετε ότι δεν υπάρχουν άλλα λειτουργικά που μπορούν να το κάνουν αυτό

3 λεπτά πριν, hellghan είπε

Δε θεωρώ ότι στο home κομμάτι η microsoft πρέπει να τα κλείσει. Δεν είναι στη φιλοσοφία της.

Εδώ έβαλε φρένο στα windows 11 για ποιο παλιά συστήματα και είδες τι έγινε. Δεν μπορεί να γίνει macos και ούτε θέλει ο κόσμος να γίνει. Στο end user desktop τα windows δεν έχουν ανταγωνισμό σε enterprise.

Παλιά δούλευα στην Τράπεζα Πειραιώς ( πριν 5 χρόνια) τότε με τις συγχωνεύσεις κτλπ.

Δεν μπορείτε ειδικά σε τέτοια πράγματα να καταλάβετε ότι δεν υπάρχουν άλλα λειτουργικά που μπορούν να το κάνουν αυτό

Αν με τον όρο "κλείσει" εννοείς να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τους χρήστες, η άποψή μου είναι ότι εκεί κι αν πρέπει να τους αυστηροποιήσει στην out of the box κατάσταση, γιατί οι οικιακοί χρήστες είναι που εγκαθιστούν ό,τι να'ναι και έτσι διασπείρονται οι ιοί κλπ. Οι εταιρείες που σέβονται τον εαυτό τους, επενδύουν αρκετά χρήματα στην ασφάλεια του δικτύου τους και στις δικλείδες ασφαλείας.

Το φρένο στα παλιά μηχανήματα ως προς τα windows 11 ήταν άσκοπο, απο τη στιγμή που όταν παρακάμφθηκε ο περιορισμός, αρκετά μηχανήματα λειτούργησαν άριστα. Αυτό φάνηκε στα μάτια μας ( των καταναλωτών ) ότι προωθούσε με κάποιο τρόπο την αναβάθμιση των μηχανημάτων, μας υποχρέωνε έμμεσα να αλλάξουμε μηχανήματα τη στιγμή που μια χαρά συνεργάζονται με το λειτουργικό της. Άσε δε που ακόμα και παλιότερα μηχανήματα μια χαρά παίζουν win11, αν απαλλαγεί κάποιος απο το bloatware και spyware που δίνει απλόχερα η MS με την εγκατάσταση των windows. Δεν φταίνε δηλαδή τα παλιά μηχανάκια αν η MS σπαταλάει πόρους των συστημάτων μας για να μας κατασκοπεύει.

16 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε

Έχετε να καταθέσετε μήπως κάποιον οδηγό που χρησιμοποιήσατε; Πολύ θα ήθελα να ελαφρύνω την εγκατάσταση των windows 11 που έχω σε ένα pc κάτω από την τηλεόραση. Πανάθεμά την ώρα που έκανα update από τα win10 σε αυτό.😂

Αμέ! Αυτό χρησιμοποίησα:

• Like 1

12 minutes ago, dimoskoutr said:

Επειδή το αναφέρατε και πριν να υποθέσω μιλάτε για λαπτοπ με Μ1 ε; Γιατί το Mac mini που έχω εγώ μια χαρά 2 4k οθόνες υποστηρίζει και το έχω συνδεδεμένο.

Ναι, αυτό ισχύει σε laptop μόνο. Σαν επεξεργαστής ο Μ1 σηκώνει 2x 4K streams, απλά στην περίπτωση του laptop το ένα απ' αυτά πάει στη δική του ενσωματωμένη οθόνη. Γι' αυτό μπορεί να μπει μόνο 1 εξωτερική.

27 minutes ago, filip123go said:

Δεν είναι «πολύ βολικά». Είναι ότι δεν έχω ιδέα τι είναι τα MiniCube / MiniShift, οπότε δε θα σχολιάσω κάτι για το οποίο δεν έχω την παραμικρή γνώση. Έγραψα μόνο για ότι γνωρίζω.

Αλλά αν θες «πιο πάνω» από day-to-day δυνατότητες έχεις επιλογές (M1/M2 PRO/MAX). Οι Μ1/Μ2 είναι όντως οι day-to-day προτάσεις της εταιρείας, όπως ακριβώς λες, γι' αυτό και έχουν τις αντίστοιχες δυνατότητες. Αν θέλεις να κάνεις επαγγελματική χρήση (όποιο επάγγελμα και αν ακουλουθείς) το να διαλέξεις μία πλατφόρμα που σχεδιάστηκε για casual χρήση, δεν είναι καλή επιλογή. Πως να το κάνουμε, όσο καλό και αν είναι ένα φτυάρι, δε σκάβεις 10 στρέμματα με αυτό. Θες τρακτέρ.

• Like 1

21 minutes ago, dimoskoutr said:

Ναι ναι με Μ1. Με Intel όλα παίζουν μια χαρά. Αλλά δυστυχώς η apple κόβει το support (λογικό, θέλει να προωθήσει τους Μ)

2 λεπτά πριν, uniquegr είπε

Αν με τον όρο "κλείσει" εννοείς να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τους χρήστες, η άποψή μου είναι ότι εκεί κι αν πρέπει να τους αυστηροποιήσει στην out of the box κατάσταση, γιατί οι οικιακοί χρήστες είναι που εγκαθιστούν ό,τι να'ναι και έτσι διασπείρονται οι ιοί κλπ. Οι εταιρείες που σέβονται τον εαυτό τους, επενδύουν αρκετά χρήματα στην ασφάλεια του δικτύου τους και στις δικλείδες ασφαλείας.

Το φρένο στα παλιά μηχανήματα ως προς τα windows 11 ήταν άσκοπο, απο τη στιγμή που όταν παρακάμφθηκε ο περιορισμός, αρκετά μηχανήματα λειτούργησαν άριστα. Αυτό φάνηκε στα μάτια μας ( των καταναλωτών ) ότι προωθούσε με κάποιο τρόπο την αναβάθμιση των μηχανημάτων, μας υποχρέωνε έμμεσα να αλλάξουμε μηχανήματα τη στιγμή που μια χαρά συνεργάζονται με το λειτουργικό της. Άσε δε που ακόμα και παλιότερα μηχανήματα μια χαρά παίζουν win11, αν απαλλαγεί κάποιος απο το bloatware και spyware που δίνει απλόχερα η MS με την εγκατάσταση των windows. Δεν φταίνε δηλαδή τα παλιά μηχανάκια αν η MS σπαταλάει πόρους των συστημάτων μας για να μας κατασκοπεύει.

Εδώ διαφωνούμε γιατί είναι παράδοξο αυτό που λες. Δεν μπορείς να ζητάς ποιο κλειδωμένο λογισμικό για την ασφάλεια του απλού χρήστη και ταυτόχρονα να ζητάς και υποστήριξη σε μηχανήματα με μικρότερη ασφάλεια out of the box, δε βγάζει νόημα. Επίσης αν ο καθένας κατεβάζει iso απο torrent είναι αξιος της μοίρας του

4 λεπτά πριν, hellghan είπε

Εδώ διαφωνούμε γιατί είναι παράδοξο αυτό που λες. Δεν μπορείς να ζητάς ποιο κλειδωμένο λογισμικό για την ασφάλεια του απλού χρήστη και ταυτόχρονα να ζητάς και υποστήριξη σε μηχανήματα με μικρότερη ασφάλεια out of the box, δε βγάζει νόημα. Επίσης αν ο καθένας κατεβάζει iso απο torrent είναι αξιος της μοίρας του

Το linux δεν είναι κλειδωμένο, είναι περιορισμένο μέχρι να επιλέξει ο χρήστης να πάρει αυξημένα δικαιώματα. Ο χρήστης που γνωρίζει τί κάνει, θα γνωρίζει ( ή ξέρει που να ψάξει για να μάθει ) τί πρέπει να κάνει για να πάρει αυτά τα δικαιώματα, καθώς και τον λόγο για τον οποίο τα ζητάει. 

Στο linux δεν μπορείς να εγκαταστήσεις αρχεία ( ούτε καν να κάνεις update ) αν δεν είσαι root user ή sudoer. Αντίθετα, στα Windows είσαι ευθύς εξ'αρχής Admin ( = root ) και έχεις τη δυνατότητα να τα κάνεις όλα μαντάρα. Στο linux κατεβάζεις απο συγκεκριμένα repositories και πρέπει εσύ ο χρήστης να ορίσεις επιπλέον repositories. Στα windows, ως admin, κατεβάζεις απο οπουδήποτε και εγκαθιστάς χωρίς περιορισμό. Άντε να πιάσει τίποτα παράξενο ο Defender και να σε μπλοκάρει. 

Στο linux δεν μπορείς να τρέξεις scripts αν δεν δώσεις δικαίωμα εκτέλεσης στο αρχείο. Στα windows τα κάνεις όλα, εκτώς αν πάλι εντοπίσει κάτι ο Defender και σε σταματήσει.

Και μετά έρχονται τα group policies στα οποία αναφέρθηκα, τα οποία μπορούν πραγματικά να φέρουν το σύστημα στο επίπεδο ασφαλείας που επιθυμεί ο διαχειριστής του ( αν ξέρει, αν θελήσει να μάθει και αν θελήσει να το κάνει ). Τέτοιο επίπεδο ασφαλείας δεν έχει ούτε το Linux απο όσο γνωρίζω, περιορισμό δηλαδή σε τέτοιο επίπεδο, αν και κατά τη δημιουργία νέου χρήστη, ο root μπορεί να πει τί δικαιώματα θα έχει αυτός ο χρήστης αλλά νομίζω ότι και στο linux θέλει πείραγμα για να το φέρεις στα μέτρα σου ( νομίζω! ).

Πρόκειται δηλαδή για διαφορετική φιλοσοφία. Και οι δύο προσεγγίσεις κατανοούν ότι απευθύνονται σε άτομα που δεν το κατέχουν, το linux προτιμά την ασφάλεια και περιορίζει, ενώ τα windows προτιμούν την ευχρηστία και τα αφήνουν ελεύθερα όλα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...