great Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 3 minutes ago, ovidius80 said: Τελικά. Παλιότερα μπορεί να ίσχυαν αυτοί λόγοι για το πολύ χαμηλό ποσοστό χρήσης του linux αλλά τώρα πλέον έχουν ελαττωθεί η και μηδενιστεί κάποιοι από αυτούς. δεν νομίζω οτι εχεις διαβάσει όλες τις σελίδες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Aris_ Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 5 minutes ago, ovidius80 said: ..... οι περισσότεροι δεν θέλουν να καταλάβουν οτι η MS εχει ξοδέψει εκατ για να συνηθίσει ο χρήστης στα win όσο και να μοιάζουν το linux δεν είναι win και ο άλλος βαριέται η δεν θέλει να κάνει την προσπάθεια, άλλο θα έχει στο γραφείο και άλλο στο σπίτι δεν γίνονται αυτά , μόνο αν ξέρει και θέλει να μάθει θα παει και όπως βλέπεις εκεί είναι το 3% όσο μικρα και ευκολα ειναι τα τεχνικά θέματα έχεις να κάνεις με νοοτροπίες 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
filip123go Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 1 hour ago, MDefender said: Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που κάποιος χρησιμοποιεί σε Desktop Linux.IT είμαι και φυσικά τρέχουν μηναμήματα με Linux στους Servers μας και θα το κάνουν σε κάθε εταιρία μέχρι να σβήσει ο ήλιος.Οι λόγοι γνωστοί. Τώρα να έρθει ένας τυχαίος μέσος χρήστης και να μου πει "βάλε μου Linux στον υπολογιστή μου" θα του απαντήσω όχι γιατί θα χρειάζεται support για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα ακόμα και με Ubuntu που είναι η πιο user friendly υλοποίηση. Ο μέσος χρήστης δεν έχει adblock στον browser του.Δεν ξέρει πιο είναι το κουμπί των ρυθμίσεων,και αν ξέρει δεν έχει ιδέα τι έχει εκεί μέσα.Ο μέσος χρήστης δεν γνωρίζει αν το wi-fi στο laptop του είναι ενεργοποιημένο και φυσικά αν τους πεις για insomnia θα σου απαντήσει αν τρώγεται.Αυτός είναι και ο λόγος που η Apple τόσο σε desktop όσο και σε mobile συνεχώς αυξάνει το μερίδιο της.Εχει κάνει ένα απίστευτα απλό στη χρήση λογισμικό που καλύπτει τις ανάγκες της πλειοψηφίας.Το αν για εμάς τα MacOS και τα IOS είναι μία τρικλοποδιά στην ελευθερία των εργασιών δεν τους ενδιαφέρει. Εχω βάλει στον πατέρα μου Ubuntu, σε ένα λάπτοπ που πήρε. Το θέλει μόνο για ίντερνετ και για να βλέπει φωτογραφίες από στικάκια που του φέρνουν οι πελάτες (ο πατέρας μου , άσχετος από υπολογιστές). Πέρα από την ασφάλεια που προσφέρει το OS, τον βολεύει απίστευτα το γεγονός ότι, με το που κουμπώνει το στικάκι, του εμφανίζεται στην επιφάνεια εργασίας. Ναι ήθελαν στήσιμο κάποια πράγματα (τα έκανα configure εγώ), αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα που εάν του περάσω windows, θα ψάχνει τα στικάκια στην επιφάνεια εργασίας. Λόγω δουλειάς χρησιμοποιώ καθημερινά windows, macOs και Linux mint. Το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά του. Τα win έχουν τις εμπορικές εφαρμογές, Το MacOs έχει την ευκολία που λες (μέχρι να θελήσεις να κάνεις κάτι λιιιιγο πιο εξεζητημένο) και το Linux σου δίνει απόλυτη ελευθερία και λίγο μεγαλύτερη ασφάλεια. Διαλέγεις και παίρνεις. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hellghan Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 1 ώρα πριν, Aris_ είπε κάνεις λάθος BSOD έχεις λογω δομής των windows o kernel δεν είναι απολυτά απομονωμένος και καταρρέει το σύστημα και έχεις προβλήματα ακόμα και με windows certified drivers εκεί δεν φταίει ο vendor bsod μπορεί να βαρέσει γιατί σύνδεσες ένα usb ποντίκι και δεν ανταποκρίθηκε. Το bsod που έχω φάει "έτσι" είναι από ένα ποντίκι microsft (το οποίο έπαιξε κανονικά για 3 με 4 χρονιά μετά) όταν το σύνδεσα στον υπολογιστή μου και ήμουν 20 με 22. Από τότε δεν έφαγα ποτέ bsod χωρίς να υπάρχει hardware πρόβλημα. Ακόμα σε boot loop που αναφέρει ο άλλος είχαν κακή υγεία οι δίσκοι και γινόταν αυτό. Αν ένα μηχάνημα το στίσεις σωστά όσο αφορά drivers δε θα έχεις ΠΟΤΕ πρόβλημα αν δεν το πειράξεις εσύ. 1 λεπτό πριν, filip123go είπε Εχω βάλει στον πατέρα μου Ubuntu, σε ένα λάπτοπ που πήρε. Το θέλει μόνο για ίντερνετ και για να βλέπει φωτογραφίες από στικάκια που του φέρνουν οι πελάτες (ο πατέρας μου , άσχετος από υπολογιστές). Πέρα από την ασφάλεια που προσφέρει το OS, τον βολεύει απίστευτα το γεγονός ότι, με το που κουμπώνει το στικάκι, του εμφανίζεται στην επιφάνεια εργασίας. Ναι ήθελαν στήσιμο κάποια πράγματα (τα έκανα configure εγώ), αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα που εάν του περάσω windows, θα ψάχνει τα στικάκια στην επιφάνεια εργασίας. Λόγω δουλειάς χρησιμοποιώ καθημερινά windows, macOs και Linux mint. Το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά του. Τα win έχουν τις εμπορικές εφαρμογές, Το MacOs έχει την ευκολία που λες (μέχρι να θελήσεις να κάνεις κάτι λιιιιγο πιο εξεζητημένο) και το Linux σου δίνει απόλυτη ελευθερία και λίγο μεγαλύτερη ασφάλεια. Διαλέγεις και παίρνεις. Αυτό με την ασφάλεια που λέτε όλοι ποτέ δεν το κατάλαβα σε home use τι εννοείται και το λέτε κάθε φορά 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
V.I.Smirnov Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 17 λεπτά πριν, Aris_ είπε οι περισσότεροι δεν θέλουν να καταλάβουν οτι η MS εχει ξοδέψει εκατ για να συνηθίσει ο χρήστης στα win όσο και να μοιάζουν το linux δεν είναι win και ο άλλος βαριέται η δεν θέλει να κάνει την προσπάθεια, άλλο θα έχει στο γραφείο και άλλο στο σπίτι δεν γίνονται αυτά , μόνο αν ξέρει και θέλει να μάθει θα παει και όπως βλέπεις εκεί είναι το 3% όσο μικρα και ευκολα ειναι τα τεχνικά θέματα έχεις να κάνεις με νοοτροπίες Ακριβώς αυτός αυτός είναι ο πραγματικός λόγος - και τίποτε άλλο. Όλα τα άλλα περί ασφάλειας, ευκολίας κλπ είναι κουραφέξαλα για το ευρύ κοινό. Το έχω γράψει τόσες φορές αλλά παίζει να είσαι ο μόνος linuxας που το καταλαβαίνει... - 4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
filip123go Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 11 minutes ago, hellghan said: Αυτό με την ασφάλεια που λέτε όλοι ποτέ δεν το κατάλαβα σε home use τι εννοείται και το λέτε κάθε φορά Θα σου πω από προσωπική εμπειρία. Είχα κολλήσει στον chrome ένα malware, το οποίο πήγε και κάθισε στο sync plug-in του ίδιου του chrome και μου έκλεψε ότι είχα sync (σε windows αυτό) . Μίλησα με τη google , τους έστειλα και τα logs και γενικότερα μίλησα εκτενώς με το security τμήμα τουε και βρήκαμε τι είχε γίνει. (Δεν είχα κατεβάσει τίποτα περίεργο, από απλή περιήγηση το κόλλησα). Αυτό θα είχε ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί σε Linux μηχάνημα, για 2 λόγους. 1ον, κανένας δεν θα καθίσει να γράψει malware για το 3% εκ των οποίων μάλιστα το 2.9% είναι και λίγο πιο advanced users, και 2ον , έτσι όπως είναι στημένο όλο το Linux, δίνει πάντα τα ελάχιστα δικαίωμα που χρειάζεται κάθε εφαρμογή για να δουλέψει (πολύ απλά το λέω, but you get my point). 18 minutes ago, hellghan said: Αν ένα μηχάνημα το στίσεις σωστά όσο αφορά drivers δε θα έχεις ΠΟΤΕ πρόβλημα αν δεν το πειράξεις εσύ. Yep, συμφωνώ σε αυτό. Έχω να δω bsod από εποχές 8.1 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atypicalcoder Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) Το λάθος που κάνει το linux είναι που περιμένει τον κόσμο να πάει σε αυτό και δεν προσπαθεί ιδιαίτερα να κάνει marketing. Θα μου πεις δεν είναι εταιρία που έχει σκοπό το κέρδος, άρα γιατί να το κάνει. Μπορεί να κάνω λάθος και να γίνονται προσπάθειες προώθησης του αλλά εγώ έχω την εντύπωση ότι προσεγγίζει powerusers/devs και αυτό είναι λάθος. Πρέπει να προωθηθεί και λίγο στους απλούς χρήστες. Πιστεύω ότι αν το λινουξ είχε το marketing που έχουν τα windows και το macos θα είχε φτάσει άνετα ένα 7-8%. Επεξ/σία 14 Ιουλίου 2023 από atypicalcoder Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
great Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 6 minutes ago, filip123go said: Θα σου πω από προσωπική εμπειρία. Είχα κολλήσει στον chrome ένα malware, το οποίο πήγε και κάθισε στο sync plug-in του ίδιου του chrome και μου έκλεψε ότι είχα sync (σε windows αυτό) . Μίλησα με τη google , τους έστειλα και τα logs και γενικότερα μίλησα εκτενώς με το security τμήμα τουε και βρήκαμε τι είχε γίνει. (Δεν είχα κατεβάσει τίποτα περίεργο, από απλή περιήγηση το κόλλησα). Αυτό θα είχε ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί σε Linux μηχάνημα, για 2 λόγους. 1ον, κανένας δεν θα καθίσει να γράψει malware για το 3% εκ των οποίων μάλιστα το 2.9% είναι και λίγο πιο advanced users, και 2ον , έτσι όπως είναι στημένο όλο το Linux, δίνει πάντα τα ελάχιστα δικαίωμα που χρειάζεται κάθε εφαρμογή για να δουλέψει (πολύ απλά το λέω, but you get my point). συμφωνω και διαφωνω για μενα πλεον το κομματι malware Και virus (virus λες και ειμαστε το 2000) εχει να κανει κατα 99% με PEBCAK ΔΕΝ αναφερομαι σε περιπτωσεις ευπαθειας οπως blaster ή wannacry που να μην χρειαζετε να κανει κατι ο χρηστης. Αλλα τα υπολοιπα την εχει κανει την @@ , καπου εκανε κλικ καπου κατι κατεβασε καπου κατι ανοιξε καπου εδωσε κωδικους. Στο chrome απο plug-in το έφαγες ? αν ναι παμε παλι στο 1. Ασχολουμε απο παιδι, δεν εχω κολλήσει ποτε μου τίποτα. Ουτε σπιτι ουτε δουλειά. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
V.I.Smirnov Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) 17 λεπτά πριν, atypicalcoder είπε Το λάθος που κάνει το linux είναι που περιμένει τον κόσμο να πάει σε αυτό και δεν προσπαθεί ιδιαίτερα να κάνει marketing. Θα μου πεις δεν είναι εταιρία που έχει σκοπό το κέρδος, άρα γιατί να το κάνει. Μπορεί να κάνω λάθος και να γίνονται προσπάθειες προώθησης του αλλά εγώ έχω την εντύπωση ότι προσεγγίζει powerusers/devs και αυτό είναι λάθος. Πρέπει να προωθηθεί και λίγο στους απλούς χρήστες. Πιστεύω ότι αν το λινουξ είχε το marketing που έχουν τα windows και το macos θα είχε φτάσει άνετα ένα 7-8%. To μεγάλο λάθος του linux είναι ότι απαιτεί σώνει και καλά να αλλάξουν νοοτροπία και συνήθειες οι χρήστες. Ε, δεν πρόκειται. Το αντίθετο έπρεπε να κάνει αν θέλει κόσμο. " Οι μόνοι απ' την κοινότητα του open-source που το κατάλαβαν και κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση ήταν οι developers του Blender : Επί 20 χρόνια προσπαθούσαν να κάνουν τα πάντα διαφορετικά, for the sake of it. Μόλις άλλαξαν στάση και άρχισαν να φτιάχνουν την εφαρμογή πιο φιλική και πιο κοντά στα standards που είχαν συνηθίσει οι χρήστες άλλων παρόμοιων εφαρμογών, (και όχι να τους απωθούν επιμένοντας "αυτός ειναι ο τρόπος του Blender, άμα σας αρέσει"), έφεραν τα πάνω-κάτω και πάτησαν πόδι στη βιομηχανία. " - Επεξ/σία 14 Ιουλίου 2023 από V.I.Smirnov 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
filip123go Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 9 minutes ago, great said: Στο chrome απο plug-in το έφαγες ? αν ναι παμε παλι στο 1. Ασχολουμε απο παιδι, δεν εχω κολλήσει ποτε μου τίποτα. Ουτε σπιτι ουτε δουλειά. Όχι όχι. Όχι από 3rd party plug in. Από το plug in του ίδιου του chrome. Είχε ευπάθεια το version που είχα (που ήταν 2 εκδώσεις πίσω από την τελευταία). Σίγουρα από κάποιο site την έπαθα, αλλά μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι δεν κατέβασα και δεν έτρεξα κάτι κακόβουλο. Και επειδή ηταν και εργαλείο δουλειάς (ευτυχώς το 2ο) δεν είχε και τπτ "ύποπτο" μέσα. Όλα κανονικά αγορασμενα ήταν. Γενικώς πριν την πατήσω, ήμουν της ίδιας άποψης με εσένα. Ότι εάν προσέχω, δεν πρόκειται να κολλήσω κάτι. Και όντως για 15 χρόνια δεν είχα κολλήσει ποτέ τίποτα.1 φορά θα γίνει το κακό. Δεν κατηγορώ τα windows (που στη παρούσα φάση δεν φταίνε κ όλας , έτσι, ο chrome είχε την ευπάθεια) , απλά αναφέρω προσωπική μου εμπειρία, η οποία ήταν η αιτία να καταργήσω τα windows. Βέβαια εγώ, ούτε office δουλεύω, ούτε teams. Σουίτα intelij και k8s, οπότε η μετάβαση, όχι απλά ήταν εύκολη, αλλά τρέχει και αισθητά πιο γρήγορα το μηχάνημα. Και για μην πω ότι είναι όλα ρόδινα, μόλις σήμερα το πρωί στο mint, για κάποιο λόγο δεν μου απενεργοποιουσε το ipv6 μέσω του ui και αναγκάστηκα να μπω μέσω terminal στο αντίστοιχο config file, και να αλλάξω 3 γραμμές.. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
aypnia Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, ovidius80 είπε Ποιος είπε ότι δεν βλέπεις 4κ το Netflix στο linux? Στο HTPC μου με Mint παίζει κανονικά 4κή τουλάχιστον έτσι λέει το ίδιο το netflix (Έλεγε... το χω κόψει τώρα) Δεν παίζει 4k σε linux, όχι μόνο στο Netflix αλλά σε καμία υπηρεσία με drm, disney+, hbo κλπ. Δεν υποστηρίζεται το widevine L1. Μην επιμείνεις σε αυτό, δεν παίζει, αν θέλεις μπορώ να σου γράψω τόμους για αυτό και γιατί δεν παίζει. Επεξ/σία 14 Ιουλίου 2023 από aypnia 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
comfuzio Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 4 hours ago, great said: mail ? τι να βαλεις ? να παιξεις με linux ? ποια εταιρεια θα πονταρει πανω εκει (πανω απο 3 ατομα εταιρεια ενννοω) καλυτερα να παρει πακετο gmail επαγγελματικο mailcow dockerized? 10 εντολές μια φορά για το αρχικό setup και 3 κάθε φορά που έχει update. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
NeraBlack Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 17 hours ago, Karnival Sin said: Με απειρα ∞ Linux distros πως να διαλεξεις. κυριολεκτικα αυτο που σε βολεύει. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
uniquegr Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 3 ώρες πριν, hellghan είπε Από τότε δεν έφαγα ποτέ bsod χωρίς να υπάρχει hardware πρόβλημα. Ακόμα σε boot loop που αναφέρει ο άλλος είχαν κακή υγεία οι δίσκοι και γινόταν αυτό. Όλοι οι δίσκοι μου είναι πράσινοι σε υγεία, κανένα πρόβλημα μ'αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι που οφειλόταν και πως το αντιμετώπισα ( πάνε 3 χρόνια απο τότε ), αλλά όλα έγιναν μετά απο ένα windows update. Για να είμαι ειλικρινής, απο τότε δεν αντιμετώπισα κάποιο σπουδαίο πρόβλημα με τα updates, πέραν του να μην εγκαθίστανται αυτόματα κάποια, αλλά δεν είναι ότι δεν μπορώ να το διαχειριστώ κιόλας. Διαβαζω λίγο και βρίσκω τη λύση. Απλά, με το linux δεν είχα ποτέ τέτοιο πρόβλημα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gagarin Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Ιουλίου 2023 Φοιτητής ήμουν(τέλη δεκαετίας 90) και τότε κάποιοι μαζί με αυτούς και εγώ είπαμε να δοκιμάσουμε το εναλλακτικό λειτουργικό... Τότε η μετάβαση ήταν δύσκολη και μάλιστα πολλές φορές δεν απέδιδε τα αναμενόμενα...με αποτέλεσμα ή να το έχεις σαν dual boot και να μπαίνεις μόνο για το διαφορετικό interface και το καυλαντισμα ή να πεις αστο μωρε είναι ακόμα σε εμβρυικό στάδιο θα το ξαναδώ σε λίγο καιρό (έτσι έκανα και εγώ).... Δυστύχως ή ευτυχώς αρχές του 2000 απέκτησα mac...έκτοτε δεν είχα και μεγάλη επαφή με άλλο λειτουργικό.... Πιστεύω οτι το μεγάλο λάθος ήταν οτι ΠΟΤΕ δεν μπήκε δυνατά με σκοπό να είναι πιο φιλικό στον μέσο / απλό χρήστη...ήταν ένα λειτουργικό σταθερό με άπειρες δυνατότητες που είχε στάνταρ κοινό...έκει έχασε το παιχνίδι... 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα