Προς το περιεχόμενο

Μετά από 30 χρόνια, το Linux φτάνει στο ιστορικό υψηλό του 3% μεριδίου στους desktop υπολογιστές

alion

Προτεινόμενες αναρτήσεις

37 minutes ago, hellghan said:

οι μπλε οθόνες είναι 99% hardware ή driver related πρόβλημα. Πρόβλημα στους drivers κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν σε συστήματα που δεν τα υποστηρίζουν οι vendors ή έχουν βγάλει χάλια drivers. Δε φταίνε τα windows

κάνεις λάθος BSOD έχεις λογω δομής των windows o kernel δεν είναι απολυτά απομονωμένος και καταρρέει το σύστημα και έχεις προβλήματα ακόμα και με windows certified drivers εκεί δεν φταίει ο vendor

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 216
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

20 λεπτά πριν, MDefender είπε

Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που κάποιος χρησιμοποιεί σε Desktop Linux.IT είμαι και φυσικά τρέχουν μηναμήματα με Linux στους Servers μας και θα το κάνουν σε κάθε εταιρία μέχρι να σβήσει ο ήλιος.Οι λόγοι γνωστοί.

Τώρα να έρθει ένας τυχαίος μέσος χρήστης και να μου πει "βάλε μου Linux στον υπολογιστή μου" θα του απαντήσω όχι γιατί θα χρειάζεται support για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα ακόμα και με Ubuntu που είναι η πιο user friendly υλοποίηση.

Ο μέσος χρήστης δεν έχει adblock στον browser του.Δεν ξέρει πιο είναι το κουμπί των ρυθμίσεων,και αν ξέρει δεν έχει ιδέα τι έχει εκεί μέσα.Ο μέσος χρήστης δεν γνωρίζει αν το wi-fi στο laptop του είναι ενεργοποιημένο και φυσικά αν τους πεις για insomnia θα σου απαντήσει αν τρώγεται.Αυτός είναι και ο λόγος που η Apple τόσο σε desktop όσο και σε mobile συνεχώς αυξάνει το μερίδιο της.Εχει κάνει ένα απίστευτα απλό στη χρήση λογισμικό που καλύπτει τις ανάγκες της πλειοψηφίας.Το αν για εμάς τα MacOS και τα IOS είναι μία τρικλοποδιά στην ελευθερία των εργασιών δεν τους ενδιαφέρει.

Κρίνοντας απο τη δική μου περίπτωση, εξακολουθώ να μη καταλαβαίνω γιατί ένας απλός χρήστης θα χρειαστεί support με το ubuntu για παράδειγμα, ειδικά απο τη στιγμή που θα του κάνει κάποιος άλλος την εγκατάσταση. Αν κάποιος δεν ξέρει κάτι στο ubuntu, λογικά δεν θα το ξέρει ούτε στα Windows. Αν δηλαδή κάποιος δεν ξέρει τί είναι adblocker ή πως να ανοίγει το wifi, θα το μάθει με τα windows? Το ίδιο εικονίδιο έχουν Windows και linux ως προς το wifi. Η μόνη σπαστική διαφορά - που δεν θα απασχολήσει κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί με υπολογιστές - είναι το ότι για να αλλάξεις γλώσσα στο πληκτρολόγιο, στα windows πατάς alt+shift ενώ στο linux πατάς super+space. :P

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, great είπε

άνετα, άκομα γράφω σε VB6 εφαρμογές στα 10 και 11 (και τις δουλευουν χρήστες)

Σωστος! Ειχα γραψει ενα utility με VB6.0 για Tomb Raider modding το 2000 και ακομα δουλευει σε Windows 11 😛
Και η VB6.0 δεν λεει να πεθανει με τιποτα, ακομα και σημερα στο αντιστοιχο section του vbforums εχει καθημερινα μηνυματα!

Επεξ/σία από immortalx
  • Like 1

18 λεπτά πριν, great είπε

mail ? τι να βαλεις ? να παιξεις με linux ? ποια εταιρεια θα πονταρει πανω εκει (πανω απο 3 ατομα εταιρεια ενννοω) καλυτερα να παρει πακετο gmail επαγγελματικο

Για μια στιγμή. Ο απλός χρήστης θα στήσει mail server? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, jmirko15 είπε

Κουβέντα να γίνεται, τι εφαρμογές πιστεύεις χρησιμοποιεί ο μέσος χρήστης που υπάρχουν μόνο στα Windows;

Official Viber App
Facebook Messenger App
Parental App με live ενημέρωση στο κινητό του γονέα
Netflix App
Disney App
Drivers για πολυμηχάνημα με Wifi που να λειτουργούν.

Επεξ/σία από Volga

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, Volga είπε

Official Viber App
Facebook Messenger App
Netflix App
Disney App

Αυτό με το parental app μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες; Έχω συναδέλφους στο σχολείο που με ρωτάνε και τους κατευθύνω συνήθως σε parental app μέσα από κάποιο internet security.

Edit: τα πολυμηχανήματα και οι drivers τους είναι μια πονεμένη ιστορία και στο macOS. Ενώ οι εκτυπωτές δεν έχουν σχεδόν ποτέ πρόβλημα ειδικά αν είναι σχετικά καινούργιοι.🤔

Επεξ/σία από dimoskoutr

20 minutes ago, immortalx said:

Σωστος! Ειχα γραψει ενα utility με VB6.0 για Tomb Raider modding το 2000 και ακομα δουλευει σε Windows 11 😛
Και η VB6.0 δεν λεει να πεθανει με τιποτα, ακομα και σημερα στο αντιστοιχο section του vbforums εχει καθημερινα μηνυματα!

δεν θα πεθανει ποτέ νομίζω, ειναι οτι πιο σταθερο για να κανεις δουλεια που θα σου γλυτωσει την μιση μερα σε καθημερινοτητα. 

(αvatar) Spectrum, το πρωτο μου, ναι αυτο με τα πλαστικα, εκει εμαθα Basic

20 minutes ago, uniquegr said:

Για μια στιγμή. Ο απλός χρήστης θα στήσει mail server? 

οχι, αλλα εχεις χασει το υπολοιπο quote :D

19 minutes ago, Volga said:

Official Viber App
Facebook Messenger App
Netflix App
Disney App

κανενα απο αυτα δεν εχω στα windows.

• Like 3

19 λεπτά πριν, uniquegr είπε

Κρίνοντας απο τη δική μου περίπτωση, εξακολουθώ να μη καταλαβαίνω γιατί ένας απλός χρήστης θα χρειαστεί support με το ubuntu για παράδειγμα, ειδικά απο τη στιγμή που θα του κάνει κάποιος άλλος την εγκατάσταση. Αν κάποιος δεν ξέρει κάτι στο ubuntu, λογικά δεν θα το ξέρει ούτε στα Windows. Αν δηλαδή κάποιος δεν ξέρει τί είναι adblocker ή πως να ανοίγει το wifi, θα το μάθει με τα windows? Το ίδιο εικονίδιο έχουν Windows και linux ως προς το wifi. Η μόνη σπαστική διαφορά - που δεν θα απασχολήσει κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί με υπολογιστές - είναι το ότι για να αλλάξεις γλώσσα στο πληκτρολόγιο, στα windows πατάς alt+shift ενώ στο linux πατάς super+space. :P

Το Support θα το χρειαστεί για τις εφαρμογές που θα αρχίσουν να σκάνε φυσιολογικά μετά από updates και μη υποστήριξη.Support για χρήση MSOffice Online(ναι ακόμα και για αυτό,το έχω ζήσει) ή εκμάθηση LibreOffice.Support ακόμα και για απλά πράγματα τύπου Netflix και γκρίνια 'γιατί δεν βλέπω καλά' κτλπ.

Βρες ένα φίλο σου που κάνει στον υπολογιστή τα βασικά(ίσως ανοίγει και κάποιο videogame).Δώσε του ενα pc με Linux σεταρισμένο τέλεια από εσένα για μία εβδομάδα και ανάγκασε τον να δουλεύει εκει.Μετά από την εβδομάδα θα σου πει το άφησα και δούλευα από το κινητό τα περισσότερα.

• Like 4

1 λεπτό πριν, MDefender είπε

Το Support θα το χρειαστεί για τις εφαρμογές που θα αρχίσουν να σκάνε φυσιολογικά μετά από updates και μη υποστήριξη.Support για χρήση MSOffice Online(ναι ακόμα και για αυτό,το έχω ζήσει) ή εκμάθηση LibreOffice.Support ακόμα και για απλά πράγματα τύπου Netflix και γκρίνια 'γιατί δεν βλέπω καλά' κτλπ.

Βρες ένα φίλο σου που κάνει στον υπολογιστή τα βασικά(ίσως ανοίγει και κάποιο videogame).Δώσε του ενα pc με Linux σεταρισμένο τέλεια από εσένα για μία εβδομάδα και ανάγκασε τον να δουλεύει εκει.Μετά από την εβδομάδα θα σου πει το άφησα και δούλευα από το κινητό τα περισσότερα.

αυτό ακριβώς εννοούσα κ αυτό έζησα οσες φορές το επιχείρησα. Αυτό ανέφερα κ στο σχόλιο μου πριν. 

Είμαι προσωπικά linux enthusiast και αναγκαστικά κάποιες εφαρμογές τρέχουν εκεί κ το δουλεύω καθημερινά, όμως ο everyday user... στα πρήζει για το καθετί κ αν δεν έχει δίπλα του κάποιον να του δείξει θα σε ζαλίσει στα τηλέφωνα. Ε με τα windows και στη στραβή όλο κ κάποιος είναι τριγύρω κ το... πειράζει. 

Δεν φταίει βέβαια το ίδιο το linux γ αυτό αλλά καθετί άγνωστο που απαιτεί καμπύλη εκμάθησης. 

Chrome OS αντίστοιχα πάει μπάλα όπου κ να μπει για απλές χρήσεις. Αν δώσεις ενα laptop με linux mint, Ubuntu κλπ κ ενα με chrome os σε αδαή χρήστη, στο chrome os θα τα βρει όλα μόνος του πανεύκολα. Είναι ο σχεδιασμός νομίζω. 

• Like 1

Linux δουλεύω, μην παρεξηγηθούμε...

«Μετά από 30 χρόνια, το Linux φτάνει στο ιστορικό υψηλό μεριδίου στους desktop υπολογιστές
.
.
.
.
.
.
του 3% »

😄

Εν τω μεταξύ το λένε λες και έπιασε 3/3 !!!!!!!!!!!
😆😂
Ούτε ο Θου-Βου των λειτουργικών να ήτανε και να κάναμε έτσι.... 😅

• Like 1

5 λεπτά πριν, rodosf1 είπε

Chrome OS αντίστοιχα πάει μπάλα όπου κ να μπει για απλές χρήσεις. Αν δώσεις ενα laptop με linux mint, Ubuntu κλπ κ ενα με chrome os σε αδαή χρήστη, στο chrome os θα τα βρει όλα μόνος του πανεύκολα. Είναι ο σχεδιασμός νομίζω.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει chromeOS, αλλά μια που το λες, θα το περάσω σε ένα VM για δοκιμή.

Αν και δεν μου έχει τύχει να κρασάρει εφαρμογή μετά απο update στο σύστημα, υποψιάζομαι ότι αναφέρεστε στο ενδεχόμενο να χτυπήσει κάποια dependency ( αν το λέω σωστά )?

• Like 1

13 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

Unpopular opinion, αλλά για να δούμε λινουξ σε ψηλότερα ποσοστά, πρέπει να γίνει λιγότερο άναρχο το τοπίο, άρα να εταιρειοποιηθεί φάση - κανόνικαλ, άρα δε θα είναι το ελεύθερο λίνουξ που ξέρουμε.

Δε μπορείς να λειτουργείς με κατακερματισμό και σεχταρισμό αναρχικού τύπου σε ένα σύστημα που ευνοεί μόνο την κεφαλαιακή συσσώρευση, το κεντρικά σχεδιασμένο επιθετικό κι ανοικτό μάρκετινκ, την ευκολία χρήσης.

Η αππλ το είδε αυτό με έξυπνο τρόπο, και η πιο διάσημη διανομή λίνουξ (ΜΑΚ ΟΣ) είναι κλειστότερη και αυστηρότερη κι από τα windows.

μην μπερδεύεις την π@#τσα με την βούτσα .. το macos είναι unix ...δεν είναι linux 

1 ώρα πριν, Aris_ είπε

-η MS έκανε τα παντα για να εχει ενα τροπο που εχουν συνηθίσει o μέσος user δύσκολα θα ξεβολευτει άσχετα αν ειναι για τον συνφερον του εδώ δεν κάνουν αλλα πιο απλα 

-δεύτερον δεν υπάρχουν drivers για προϊόντα που αγοράζουν καθημερινά of the self και εκει η MS εκανε δουλεια με επιδοτούμενη πολιτική απο τα 90ς

-παιχνίδια τωρα κατι γινεται στο Linux αλλα θελει δουλεια απο πλευράς user

-εφαρμογές οπως office και abobe δεν υπάρχουν πάντα αντίστοιχα πακετα ειδικα plugins φιλτρα κλπ, εκει που υπαρχουν εχεις ασυμβατοτητες στα format και αλλο τροπο χειρισμού απο οτι εχει συνηθίσει στο γραφειο/δουλεια

αρα στα desktops το 3% είναι απόλυτα δικαιολογημενο

Ο λόγος που έφυγα από τα windows στην μετάβαση στα 10ρια ήταν ότι η MS είχε αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στον τρόπο χειρισμού.  Πράγματα που έκανα στα 7αρια με 2 κλικ τώρα ήταν κρυμμένα κάτω από 2 διαφορετικά app και 3 διαφορετικά μενού.

Έχω linux στα μηχανήματα μου εδώ και 7 χρόνια(από το 2016). Η μοναδική φορά που χρειάστηκε να περάσω εγώ driver για συσκευή ήταν για μια τελείως καινούρια  usb wifi κάρτα που είχε βγει στην αγορά μόλις ένα μήνα πριν. Από κει και πέρα ΔΕΝ έχει χρειαστεί ποτέ να ψάξω να βρω drivers για συσκευή.  Είναι ενσωματωμένοι. Αυτή η καραμέλα με τις συμβατότητες έχει σταματήσει να ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και αφορά είτε πολύ καινούριες είτε πολύ παλιές συσκευές. 

Στα παιχνίδια η δουλειά που λες ότι χρειάζεται από τον User εξαρτάται από το παιχνίδι. Μέχρι τώρα  τα περισσότερα παιχνίδια στο steam παίζουν είτε απροβληματιστα είτε με μικρές επεμβάσεις.

Όντως κάποιες εφαρμογές proprietary λογισμικού προσφέρουν πράγματα που οι αντίστοιχες εφαρμογές στο Linux δεν προσφέρουν η δεν υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο και εξαρτάται πάντα από την εκάστοτε εφαρμογή.  Για την ιστορία και ειδικά για το office.

Ήμουν IT σε συγκεκριμένο χώρο εργασίας όπου υπήρχε μόνο ένας κοινόχρηστος υπολογιστής  internet. Είχα συνεχή γκρίνια ότι ήταν αργός, είχα συνεχή προβλήματα με ιούς κλπ.

Πάνω στα νεύρα μου αποφάσισα  και έκανα μια δοκιμή. Έβαλα xubuntu στο μηχάνημα, άλλαξα το εικονίδιο του xubuntu με αυτό των win 7 στην έναρξη και στο Libre office πέρασα theme από office 2013.

Οι χρήστες κατάλαβαν ότι δεν έχω windows στον υπολογιστή μετά από περίπου 4 μήνες όταν κάποιος προσπάθησε να εγκαταστήσει εφαρμογή για κάτι που ήθελε να κάνει  χωρίς την άδεια μου και το διπλό κλικ στο .exe  του πέταγε error.

Τελικά.  Παλιότερα μπορεί να ίσχυαν αυτοί λόγοι για το πολύ χαμηλό ποσοστό χρήσης του linux αλλά τώρα πλέον έχουν ελαττωθεί η και μηδενιστεί κάποιοι από αυτούς.  Τώρα κατά την ταπεινή μου άποψη δεν βλέπουμε μεγάλη πτώση της χρήσης των windows και αύξηση των λοιπών λειτουργικών κατά κύριο  λόγο εξαιτίας της συνήθειας και κατά δεύτερο λόγο εξαιτίας των παιχνιδιών.

• Like 1
  • Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...