Προς το περιεχόμενο

Μετά από 30 χρόνια, το Linux φτάνει στο ιστορικό υψηλό του 3% μεριδίου στους desktop υπολογιστές

alion

Προτεινόμενες αναρτήσεις

8 hours ago, sm4rt said:

Δε νομιζω πως δεν είναι φιλικά προς τον χρήστη, τα Ubuntu, mint είναι πανευκολα και πολυ ομορφα, χωρις καμια υπερβολή μου ηταν πολυ πιο ευκολο σε χρηση απο τα Mac. Το προβλημα ειναι α) ελλειψη παρα πολλων εφαρμογών που δεν supportaroun linux οι εταιρείες με αποκορυφωμα τα ms office και  η ελλειψη σε drivers.

My pet peeve εδώ και χρόνια

Δεν ειναι "τα" Linux και "τα" MacOS. Ενικός είναι. Το linux, το MacOS. Εχετε κολλήσει τον πληθυντικό από τα Windows. Window=ενικός, windows=Πληθυντικός.

Συνεχίστε τη συζητησή σας για τοοοοοοοοοοοοοοοοοο linux

α και πρίν ξεχαστώ: Ι use arch btw

• Like 6
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει το linux να γίνει ποιο mainstream είναι να μπει στα low end pc της αγοράς.

Ένα pc φτηνό για ανθρώπους που θέλουν να κάνουν απλά πράγματα θα είναι ότι πρέπει. Να βγει και να έχει κανονική υποστήριξη.

Τώρα αυτό το war μεταξύ windows/lunix δεν το κατάλαβα πότε.

89+% market share vs 3% market share. Σαν να μαλώνει η μαμά το μικρό παιδάκι και το παιδάκι να νομίζει ότι μπορεί να νικήσει. Δεν έχει νόημα!

16 λεπτά πριν, hellghan είπε

το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει το linux να γίνει ποιο mainstream είναι να μπει στα low end pc της αγοράς.

Ένα pc φτηνό για ανθρώπους που θέλουν να κάνουν απλά πράγματα θα είναι ότι πρέπει. Να βγει και να έχει κανονική υποστήριξη.

89+% market share vs 3% market share. Σαν να μαλώνει η μαμά το μικρό παιδάκι και το παιδάκι να νομίζει ότι μπορεί να νικήσει. Δεν έχει νόημα!

Έχω δοκιμάσει να βάλω σε ανθρώπους που ήθελαν μόνο, τονίζω ΜΟΝΟ browsing διανομες linux και να φάω χρόνο να τις σεταρω να είναι πανεύκολη η λειτουργία τους. 

Μάντεψε.... σε λίγο καιρό είτε κάτι γινόταν με αναβάθμιση, είτε κάτι δεν λειτουργούσε σωστά κ έτρωγα πολύ χρόνο να διορθώνω, εξηγώ κλπ κλπ. 

Έχει τρομερά μεγάλο δρόμο για να γίνει εμπορική η λειτουργία. Κ νομίζω μόνο το  Chrome OS είναι σε αυτό το δρόμο. Ούτε Ubuntu, ουτε Mint ακόμα. 

υγ. δεν κάνω επίθεση σ εσένα, απλά πιάνομαι από την κουβέντα σου. 

4 ώρες πριν, dimitrins είπε

Κάποτε θα καταλάβεις ότι το πρόβλημα των win είναι η microsoft.

Σε πάει όπου θέλει κι εσύ ακολουθείς, δεν έχεις επιλογή.

Οταν νοιώσεις την δύναμη του open source  δεν γυρνάς πίσω.

Του όποιου opensource ..

Μέχρι τα 7άρια είχες ακόμη επιλογή και τηλεμετρία να κόψεις και ενημερώσεις να σταματήσεις και να αφαιρέσεις και όλα. Γιαυτό πολύς κόσμος έμεινε 15 χρόνια κοντά σε αυτά και δεν πάει σε 10άρια/11άρια που δεν κάνεις κουμάντο εσύ αλλά η Microsoft και για αυτό άντεξαν τόσο και ανάγκασαν τόσες εταιρείες να συνεχίσουν να τα υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα.

Τα λίνουξ θέλουν πολλούς πειραματισμούς να δεις τι σου ταιριάζει κλπ, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ευκολία χρήσης. Πολλά πράγματα δεν γίνονται ή δεν γίνονται καθόλου εύκολα σε αντίθεση με τα εδραιωμένα Windows και Mac... Οπότε δύσκολα να ξεβολευτεί ο κόσμος... Άντε να πειραματιστεί από περιέργεια αλλά μέχρι εκεί. Από εκεί και πέρα μόνο προγραμματιστές και enthousiasts...

46 λεπτά πριν, CoffeeDrink10 είπε

My pet peeve εδώ και χρόνια

Δεν ειναι "τα" Linux και "τα" MacOS. Ενικός είναι. Το linux, το MacOS. Εχετε κολλήσει τον πληθυντικό από τα Windows. Window=ενικός, windows=Πληθυντικός.

Συνεχίστε τη συζητησή σας για τοοοοοοοοοοοοοοοοοο linux

α και πρίν ξεχαστώ: Ι use arch btw

από τη στιγμή που είναι άπειρες διανομές και όχι ένα ενιαίο, είναι τα Λίνουξ ;) Μόνο τα UI να συγκρίνεις φαίνεται εντελώς διαφορετική η μία διανομή από την άλλη...

• Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, rodosf1 είπε

Έχω δοκιμάσει να βάλω σε ανθρώπους που ήθελαν μόνο, τονίζω ΜΟΝΟ browsing διανομες linux και να φάω χρόνο να τις σεταρω να είναι πανεύκολη η λειτουργία τους. 

Μάντεψε.... σε λίγο καιρό είτε κάτι γινόταν με αναβάθμιση, είτε κάτι δεν λειτουργούσε σωστά κ έτρωγα πολύ χρόνο να διορθώνω, εξηγώ κλπ κλπ. 

Έχει τρομερά μεγάλο δρόμο για να γίνει εμπορική η λειτουργία. Κ νομίζω μόνο το  Chrome OS είναι σε αυτό το δρόμο. Ούτε Ubuntu, ουτε Mint ακόμα. 

Και εγώ αυτό πιστεύω. Μόνο το Chrome Os μπορεί να κάνει κάτι

Επεξ/σία από hellghan
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, filip123go είπε

Εαν με κάποιον "μαγικό" τρόπο, αύριο το Linux μπορούσε να παίξει παιχνίδια, παίζει το ποσοστό του να πήγαινε  πάνω από 10% μέσα σε 1 μέρα.

Ούτε.

Εάν η Μ$ ξυπνήσει ένα πρωί και κυνηγήσει τα κλειδάδικα του 5ευρου και βάλει ετήσια συνδρομή στα Windows τότε πιστεύω θα ταρακουνηθεί ο κόσμος. Αλλά πρέπει και το linux να σοβαρευτεί. Να βγουν 1 άντε 2 διανομές που να υποστηρίζουν τα πάντα. 

Προφανώς δεν πρόκειται να γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οπότε 3% και πολύ είναι.

Ως χρήστης και Chromebook με Chrome OS μπορώ να πω ότι είναι μία πολύ σοβαρή υλοποίηση για έναν χρήστη που θέλει απλά να σερφάρει, να δει τα emails του, να επεξεργαστεί έγγραφα και να δει και τις ταινιούλες του χωρίς πολλές έννοιες. Η μαγκιά της Google είναι ότι όλα αυτά τα έβαλε στα σχολεία στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα τα πιτσιρίκια να έχουν εξοικειωθεί με αυτό.

Επεξ/σία από dtk-386

Ευτυχώς που έγινε και αυτή η ανάρτηση, ώστε να μπορώ να πω εντός θέματος τις απόψεις μου.

Λύσεις υπάρχουν και για το linux, ειδικά ως προς την ασφάλεια. Στα windows υπάρχει η δυνατότητα sandboxing ( ακόμα και σαν εγγενής λειτουργία τους, με την εγκατάστασή της, οκ ), στο linux υπάρχουν τα containers ή ακόμα καλύτερα, τα containers που τρέχουν μέσα σε virtual machines. Αν κάποιος θέλει να το πάει ένα βήμα παραπέρα, υπάρχει η λύση του kasm και άσε να βγάλει τη βρωμοδουλειά το ένα μηχάνημα το οποίο φιλοξενεί το περιβάλλον του kasm ( θεωρείται δεδομένο σε όλες τις περιπτώσεις linux και μη, ότι έχει ασχοληθεί κάποιος με το δίκτυό του, με το segmentation ή ακόμα καλύτερα με τη δημιουργία και χρήση vlans ). 

Τα περί δικαιωμάτων των αρχικών χρηστών του κάθε λειτουργικού συστήματος, είναι γνωστά, μη τα ξαναλέμε. Και ναι, υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστούν σημαντικά τα δικαιώματα των χρηστών στα Windows, αλλά πόσοι ( ειδικά απο τους νέους ή / και απλούς χρήστες ) γνωρίζουν καν την έννοια του group policy?

Στα windows, παντρεύεσαι τον kernel του, αυτός είναι και αν σου αρέσει. Στο linux, έχεις τη δυνατότητα να τον παραμετροποιήσεις ( χωρίς να είναι υποχρεωτικό ). Π.χ. στο gentoo για τον Fujitsu Futro S920 μου, αφαίρεσα αρκετά συστατικά που είχαν να κάνουν με υλικό που δεν υπάρχει στο hardware μου, π.χ. υποστήριξη για intel cpu, gpu, διάφορα περιφερειακά που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω κλπ. Στα windows δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο. Στο gentoo ορίζω εγώ τα flags με τα οποία γίνεται το compiling των εφαρμογών, σύμφωνα με το hardware και τη χρήση που θα κάνω. Στα windows ( όπως και στις υπόλοιπες διανομές Linux ), παντρεύεσαι το binary που απευθύνεται σε όλους, πρέπει να καλύψει τις περισσότερες αν όχι όλες πιθανές υλοποιήσεις συστημάτων. Αποτέλεσμα: ένα μηχάνημα που φτιάχτηκε να λειτουργεί σαν thin client, λειτουργεί αυτόνομα με το δικό του λειτουργικό και πάει σφαίρα. Η χαμηλή κατανάλωση ραμ που πόσταρα στο άλλο νήμα ( κάτω απο 150mb idle με κάτω του 1% χρήση cpu και φορτωμένο το xfce4 ) δεν εντυπωσιάζει αρχικά ένα νέο / απλό χρήστη, αλλά είναι ενδεικτική του τί συμβαίνει "κάτω απο το καπό". Ένα πανάλαφρο αλλά συνάμα πλήρως λειτουργικό σύστημα, χωρίς καμία υποχώρηση ως προς τη λειτουργικότητά του. Παίζει άνετα 1080 ταινίες στο vlc, στο kodi, σερφάρει άνετα με τον brave browser και όλα αυτά με ένα λιλιπούτειο επεξεργαστή και μόλις 8GB ram ( απο τα οποία χρησιμοποιεί ελάχιστα ). Σημειωτέον ότι ένα απο τα καλύτερα audiophile players βασίζεται στο Gentoo ( Daphile ). Για τον χαβαλέ πάντως, λέω να εγκαταστήσω σε δεύτερο δίσκο που έχω, windows 11 debloated για να δω πως θα τα πάει. Στέι τιούντ.

Όσο για τις εφαρμογές που δεν παρέχονται στο linux, ποσώς με ενδιαφέρει. Και αυτό γιατί πλέον τα windows τρέχουν σε virtual machine ( στο proxmox ), με εκχωρημένους πόρους απο το κύριο σύστημα ( cpu cores, ram που έχω αρκετή, GPU με passthrough ). Μπορώ λοιπόν να έχω το linux που τόσο πολύ μου αρέσει και όταν χρειαστώ το μηχάνημα για δουλειά, ενεργοποιώ το VM των windows. Σίγουρα το ζήτημα των vm's είναι πέραν της παρούσας συζήτησης, αλλά λύσεις υπάρχουν. Φτάνει να ψαχτεί κάποιος.

Στο gaming η steam έχει αρχίσει να διαβάζει την αγορά και φαίνεται απο τις προσπάθειές της να γίνουν τα προϊόντα της συμβατά με το Linux. Βλέπει τί προδιαγράφεται, ειδικά με τις ταρζανιές που κάνει η MS για μεταφορά του λειτουργικού στο cloud, αλλά και με όλο αυτό το bloatware και spyware που έχουν προεγκατεστημένο τα windows. Αν συνυπολογίσουμε ότι σιγά σιγά οι εφαρμογές που μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστικά για windows ή / και mac περνάνε στο cloud, άρα παύει να ισχύει ο περιορισμός του λειτουργικού, μη σας φανεί παράξενο αν αρχίσει να αυξάνεται δραμα τικά η χρήση των linux users ( σε συνδυασμό με τη πατάτα που σκοπεύει να κάνει η Microsoft ).

Με λίγα λόγια, έχουν περάσει οι εποχές που το linux ήταν ένα δύσχρηστο και μη υποστηριζόμενο λειτουργικό. Σιγά σιγά η αγορά του software θα πάει σε υλοποιήσεις που θα επιτρέψουν στο linux να παίξει επί ίσοις όροις με τα windows και τότε να δούμε τί θα δούμε...

31 λεπτά πριν, rodosf1 είπε

Εγώ χρησιμοποιώ αρκετό καιρό στο laptop μου ειδικά το mint, ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με κάποια ενημέρωση. Μια φορά μόνο σκάλωσε ο εκτυπωτής, εκεί ναι, χρειάστηκε να διαβάσω για να βρω τη λύση ( μου πήρε κανένα δεκάλεπτο ). Και όπως προανέφερα, σχεδόν καθημερινά βλέπω προτροπές για ενημερώσεις λογισμικού, ενώ του δίνω και καμιά εντολή στο terminal χειροκίνητα όταν δεν έχω τί να κάνω :P .

53 λεπτά πριν, hellghan είπε

89% market share όντας μονοπώλιο. Σε λίγο ειδικά που θα γίνουν cloud based τα windows και θα πρέπει να πληρώνουν οι χρήστες μηνιαία συνδρομή ( η οποία δεν θα είναι και φτηνή, ενώ δεν θα έχουν high end δυνατότητες παρά μόνο αν τα στάξουν για τα καλά ), τότε να δούμε κατά πόσο θα κρατήσει η MS το ποσοστό στο market share. Και δεν είναι πόλεμος μεταξύ windows και linux. Απλά, μη μας λένε και ό,τι θέλουν, ότι επειδή έχουν το μονοπώλιο, είναι και καλύτερο σύστημα. Δεν είναι, απο πολλές απόψεις.

• Like 2
  • Thanks 1

Καλά όλα αυτά που λες. Αλλά δεν αποτελείς τον μέσο χρήστη εκεί έξω. Αυτό είναι το θέμα. Εδώ με το ζόρι αρκετοί χειρίζονται τα Windows.....:lol:

• Like 3

28 λεπτά πριν, Mivas (myphone) είπε

Τα λίνουξ θέλουν πολλούς πειραματισμούς να δεις τι σου ταιριάζει κλπ, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ευκολία χρήσης. Πολλά πράγματα δεν γίνονται ή δεν γίνονται καθόλου εύκολα σε αντίθεση με τα εδραιωμένα Windows και Mac... Οπότε δύσκολα να ξεβολευτεί ο κόσμος... Άντε να πειραματιστεί από περιέργεια αλλά μέχρι εκεί. Από εκεί και πέρα μόνο προγραμματιστές και enthousiasts...

Στις απλές διανομές ( ubuntu, mint ) η ευκολία χρήσης είναι δεδομένη. Δεν χρειάζεται να ανατρέξεις στο terminal, όλα μπορούν να γίνουν μέσω του gui. Αν θέλεις να κάνεις κάτι πιο εξεζητημένο, ναι, θα πας στο terminal, αλλά ούτως ή άλλως δεν μιλάμε πλέον για έναν άσχετο user. Και σου μιλάω σαν πρώην καθημερινός χρήστης windows και νυν καθημερινός χρήστης του linuxmint. Όσο για τις άλλες διανομές, αν κάποιος μπλεχτεί μαζί τους, συνήθως κάτι διαφορετικό ζητάει, άρα θα ενημερωθεί και θα προσαρμοστεί σε αυτές ( π.χ. η δική μου περίπτωση με το gentoo. Ήθελα τη παραμετροποίηση του λειτουργικού, κατάλαβα τις δυνατότητές του, έκατσα και έμαθα τα βασικά και όποτε έχω το χρόνο, προσπαθώ να μάθω και κάτι παραπάνω ).

• Like 1

Πάρε και το ~4% του ChromeOS γιατί και αυτό Linux είναι με διαφορετικό shell, πάρε και ένα μεγάλο μερίδιο του unknown, και βγαίνει εύκολα ότι πάνω από 10% του μεριδίου των desktop λειτουργικών, είναι ή βασίζονται, σε linux.

Το Linux μπορεί να απέτυχε να πάρει μεγάλη βάση χρηστών desktop, αλλά η ύπαρξή του ανάγκασε τη Microsoft να δίνει τα Windows ουσιαστικά δωρεάν. Αν επέμενε η Microsoft στο μοντέλο πώλησης των Windows, το Linux θα είχε πάρει πολύ μεγαλύτερο κομμάτι.

• Like 2

33 λεπτά πριν, uniquegr είπε

...

Εγώ χρησιμοποιώ αρκετό καιρό στο laptop μου ειδικά το mint, ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με κάποια ενημέρωση. Μια φορά μόνο σκάλωσε ο εκτυπωτής, εκεί ναι, χρειάστηκε να διαβάσω για να βρω τη λύση ( μου πήρε κανένα δεκάλεπτο ). Και όπως προανέφερα, σχεδόν καθημερινά βλέπω προτροπές για ενημερώσεις λογισμικού, ενώ του δίνω και καμιά εντολή στο terminal χειροκίνητα όταν δεν έχω τί να κάνω :P .

αυτό που αναφέρεις πχ, κολλάει ενας εκτυπωτής, ενα περιφερειακό, κάτι σε μια λειτουργία εμφανίζει ασυμβατότητα, μια αναβάθμιση κλπ είναι αρκετό για έναν απλό χρήστη να πει "οχι" οριστικά κ για εμένα ή τον καθένα που θα τρέχω να φάω χρόνο κλπ να του το επαναφέρω/διορθώσω να λέω "δε με παρατάτε με τα προβλήματα, βάλε windows 10 να ησυχάσουμε". 

Linux εγκατάσταση είναι δωρεάν αλλά θα πρέπει να πληρώνεται συμβόλαιο support κατ εμέ. Αλλιώς δύσκολη η εμπορική χρήση του σε απλούς χρήστες. (μήπως όμως έτσι θα πάμε στο μοντέλο συνδρομής λειτουργικού, άρα χάνεται ουσιαστικά το δωρεάν;) 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ορισμός του:
image.jpeg.7bb8e58bce6e1edba86d167c2f8d76f3.jpeg

πάντως εγω που χρησιμοποιώ μόνο linux δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι ποσοστό χρησιμοποιεί linux.
Έχω ακριβώς τα προγράμματα που θέλω άσε που πλεόν πολλα μεταφέρονται και σε web app άρα ειναι universal...
ρε δεν πα να πέσει και στο 1% ...
Εδώ υπάρχουν συνάδελφοι (προγραμματιστές) που χρησιμοποιουν windows σιγα μην πείσεις τους άσχετους μετα (απο το χώρο).
και γιατι να τους πείσεις αλλωστε....

Επεξ/σία από animae
  • Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...