KalEl93 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σε όλους, μετά από σχεδόν 11 χρόνια αποχής από το PC gaming έχω βάλει κάποια χρήματα στην άκρη και σκοπεύω να χτίσω ένα νέο gaming rig. Το σύστημα με ενδιαφέρει κυρίως να είναι future proof για 1440p gaming σε single player AAA games (π.χ. Cyberpunk. Starfield, RDR2, Total War, Baldurs Gate 3) Το budget είναι 2k-2.5k € (χωρίς τα περιφερειακά). Τα parts τα έχω επιλέξει από το eshop.gr, γνωρίζω ότι ενδεχομένως κάποια να μην είναι τα optimal ή να μην έχουν ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με σκρουτζομάγαζα/εξωτερικό, αλλά καθώς μένω σε νησί και κατά καιρούς είχα άσχημες εμπειρίες με κάποιες εταιρείες κούριερ (κλοπές/ζημιές/καθυστερήσεις) σε αγορές hardware, ιδανικά θα ήθελα να φτιάξω τη σύνθεση από ένα κατάστημα. Οποιαδήποτε πρόταση/κριτική είναι καλοδεχούμενη. Tα parts που έχω επιλέξει προς το παρόν είναι τα εξής: GPU: VGA XFX RX7900XT 20GB GDDR6 CPU: INTEL CORE I7-13700KF 3.4GHZ LGA1700 CPU COOLER: NOCTUA NH-U12S CHROMAX.BLACK CPU COOLER 120MM MOBO: MSI PRO Z790-P WIFI DDR-5 RETAIL RAM: KINGSTON KF552C40BBK2-32 FURY BEAST 32GB (2X16GB) DDR5 5200MHZ CL40 DUAL CHANNEL SSD: KINGSTON SNV2S/2000G NV2 2TB NVME PCIE GEN4 X4 M.2 2280 PSU: GIGABYTE AORUS P750W 750W 80+ GOLD MODULAR CASE: SHARKOON ELITE SHARK CA200G MONITOR: Dell Alienware AW2723DF Επεξ/σία 11 Ιουλίου 2023 από KalEl93
niko13 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) Πρέπει όλες οι αγορές του tower να γίνουν από το eshop?Ram μπορείς να διαλέξεις καλύτερες μιας και ο επεξεργαστής σου μαμά υποστηρίζει μεγαλύτερη συχνότητα (5600) από 5200 που κοιτάς τωρα.Δεν θέλω να σου φουσκώσω το budget αλλά ένα κιτακι στα 6000 με χαμηλότερο cl βρίσκεις στα ίδια πάνω κάτω χρηματα.Επισης το κουτί είναι σχετικά κλειστό μπροστά και θα βάλεις δυνατά πράγματα μέσα,θα κοιταγα κάτι με καλύτερο airflow.Τροφοδοτικο,οι πιο budget σειρες της gigabyte είχαν θέματα θα την απέφευγα σαν επιλογή σε psu.Nvme θα κοιταγα ή τον sn570 κι ας είναι pcie 3,αλλιώς τον kc3000.Τελος επειδή ανέφερες ΑΑΑ παιχνίδια και όχι τίποτα competitive shooter θεωρώ τα 280hz του μόνιτορ υπερβολή.Ισως θα μπορούσες να δεις ένα στα 144/165 και ότι γλιτώσεις να τα ρίξεις σε gpu.Μαζεψε γνώμες κ καλές αγορές Επεξ/σία 11 Ιουλίου 2023 από niko13 1
KalEl93 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 11 Ιουλίου 2023 30 λεπτά πριν, niko13 είπε Πρέπει όλες οι αγορές του tower να γίνουν από το eshop?Ram μπορείς να διαλέξεις καλύτερες μιας και ο επεξεργαστής σου μαμά υποστηρίζει μεγαλύτερη συχνότητα (5600) από 5200 που κοιτάς τωρα.Δεν θέλω να σου φουσκώσω το budget αλλά ένα κιτακι στα 6000 με χαμηλότερο cl βρίσκεις στα ίδια πάνω κάτω χρηματα.Επισης το κουτί είναι σχετικά κλειστό μπροστά και θα βάλεις δυνατά πράγματα μέσα,θα κοιταγα κάτι με καλύτερο airflow.Τροφοδοτικο,οι πιο budget σειρες της gigabyte είχαν θέματα θα την απέφευγα σαν επιλογή σε psu.Τελος επειδή ανέφερες ΑΑΑ παιχνίδια και όχι τίποτα competitive shooter θεωρώ τα 280hz του μόνιτορ υπερβολή.Ισως θα μπορούσες να δεις ένα στα 144/165 και ότι γλιτώσεις να τα ρίξεις σε gpu.Μαζεψε γνώμες κ καλές αγορές Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το eshop με εξυπηρετεί γιατί είναι διπλά στο σπίτι μου και επειδή σκοπεύω να κόψω τιμολογίο δεν ξέρω αν μπορώ να ζητήσω αποφορολόγηση αν παραγγείλω από αυτούς όλο το PC ως έτοιμη σύνθεση (πρέπει λογικά να ρωτήσω τον λογιστή μου για αυτό). Αν δεν ισχύει το τελευταίο βέβαια, μπορώ να πάρω τα parts και από άλλου. Γενικά είχα στο μυαλό μου το combo 7900XT και i7-13700k σαν βάση για το build. Τα 20GB VRAM της 7900xt μου φαίνονται ότι θα με καλύψουν για πολλά χρόνια, και γενικά δεν ξέρω αν αξίζει να δώσω 200-300 παραπάνω για να πάω στις αντίστοιχες τις Nvidia, μιας και δεν κόβω και φλέβες για RT. 1
Mr_Terror Δημοσ. 11 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2023 αποφορολογηση γινεται μονο σε κινητα ταμπλετ λαπτοπ και video κονσολες.Σε σταθερο υπολογιστη δεν γινεται.
niko13 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, KalEl93 είπε Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το eshop με εξυπηρετεί γιατί είναι διπλά στο σπίτι μου και επειδή σκοπεύω να κόψω τιμολογίο δεν ξέρω αν μπορώ να ζητήσω αποφορολόγηση αν παραγγείλω από αυτούς όλο το PC ως έτοιμη σύνθεση (πρέπει λογικά να ρωτήσω τον λογιστή μου για αυτό). Αν δεν ισχύει το τελευταίο βέβαια, μπορώ να πάρω τα parts και από άλλου. Γενικά είχα στο μυαλό μου το combo 7900XT και i7-13700k σαν βάση για το build. Τα 20GB VRAM της 7900xt μου φαίνονται ότι θα με καλύψουν για πολλά χρόνια, και γενικά δεν ξέρω αν αξίζει να δώσω 200-300 παραπάνω για να πάω στις αντίστοιχες τις Nvidia, μιας και δεν κόβω και φλέβες για RT. Δεν διαφωνώ από τη στιγμή που δεν σε νοιάζει το rt καθόλου.Αλλιως 4070ti...Εμενα η μεγαλύτερη παραφωνία που βλέπω είναι το μόνιτορ.Απο τη στιγμή που βρίσκεις με 200-300 ευρο κάτω ips/2k/144hz.Και αυτό γιατί σε ΑΑΑ τίτλους που θες να παίζεις δεν θα πιάσεις ποτέ τα 280 fps που έχει το alienware.Μου φαίνεται λίγο άσκοπο έξοδο,αλλά περί ορεξεως.. Επεξ/σία 11 Ιουλίου 2023 από niko13 1
KalEl93 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 12 Ιουλίου 2023 13 ώρες πριν, niko13 είπε Δεν διαφωνώ από τη στιγμή που δεν σε νοιάζει το rt καθόλου.Αλλιως 4070ti...Εμενα η μεγαλύτερη παραφωνία που βλέπω είναι το μόνιτορ.Απο τη στιγμή που βρίσκεις με 200-300 ευρο κάτω ips/2k/144hz.Και αυτό γιατί σε ΑΑΑ τίτλους που θες να παίζεις δεν θα πιάσεις ποτέ τα 280 fps που έχει το alienware.Μου φαίνεται λίγο άσκοπο έξοδο,αλλά περί ορεξεως.. Ναι το monitor σίγουρα ήταν overkill, οπότε μετά από λίγη έρευνα κατέληξα σε αυτό. Επίσης σε τροφοδοτικά είμαι ανάμεσα σε αυτό ή αυτό σαν λίγο πιο οικονομική λύση Σε tower λέω να πάω σε αυτό Στη ram έβαλα λάθος link στο OP, έχω επιλέξει την αντίστοιχη στα 6000 mhz Στο θέμα της ψύξης είμαι εντελώς άσχετος, θα ήθελα να πετύχω το ιδανικό price/performance ratio για την περίπτωση μου και δεν ξέρω αν η επιλογή που έχω κάνει είναι καλή. Υπάρχει η Deepcool AK620, περίπου στα ίδια λεφτά με αυτήν που έχω διαλέξει που βλέπω είναι αρκετά δημοφιλής σε παρόμοια builds. Επίσης, δεν ξέρω αν αξίζει να κοιτάξω και προς liquid cooling μερία. Είμαι αρχάριος στο PC building, οπότε ιδανικά θα ήθελα να μην δυσκολευτώ ιδιαίτερα στο στήσιμο και cable management.
niko13 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 12 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, KalEl93 είπε Ναι το monitor σίγουρα ήταν overkill, οπότε μετά από λίγη έρευνα κατέληξα σε αυτό. Επίσης σε τροφοδοτικά είμαι ανάμεσα σε αυτό ή αυτό σαν λίγο πιο οικονομική λύση Σε tower λέω να πάω σε αυτό Στη ram έβαλα λάθος link στο OP, έχω επιλέξει την αντίστοιχη στα 6000 mhz Στο θέμα της ψύξης είμαι εντελώς άσχετος, θα ήθελα να πετύχω το ιδανικό price/performance ratio για την περίπτωση μου και δεν ξέρω αν η επιλογή που έχω κάνει είναι καλή. Υπάρχει η Deepcool AK620, περίπου στα ίδια λεφτά με αυτήν που έχω διαλέξει που βλέπω είναι αρκετά δημοφιλής σε παρόμοια builds. Επίσης, δεν ξέρω αν αξίζει να κοιτάξω και προς liquid cooling μερία. Είμαι αρχάριος στο PC building, οπότε ιδανικά θα ήθελα να μην δυσκολευτώ ιδιαίτερα στο στήσιμο και cable management. Μια χαρά μου φαίνονται όλα που κοιτάς φίλε μου..Το κουτί εύκολο να στήσεις,μόνιτορ πιο λογική επιλογή(είναι 32 με va panel,το λέω γιατί κοιταγες 27/ ips),τα τροφοδοτικά ποιοτικά και η ψυχτρα ak620 αρκετά δυνατή.Νομιζω θα σε καλύψει αν δεν σκαλίσεις τον επεξεργαστη.Αλλιως αν έχεις βλέψεις oc ,ίσως να κοιταγα σε υδροψυξη. Επεξ/σία 12 Ιουλίου 2023 από niko13
LouCi4er Δημοσ. 15 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2023 Στις 12/7/2023 στις 12:22 ΜΜ, KalEl93 είπε Ναι το monitor σίγουρα ήταν overkill, οπότε μετά από λίγη έρευνα κατέληξα σε αυτό. Επίσης σε τροφοδοτικά είμαι ανάμεσα σε αυτό ή αυτό σαν λίγο πιο οικονομική λύση Σε tower λέω να πάω σε αυτό Στη ram έβαλα λάθος link στο OP, έχω επιλέξει την αντίστοιχη στα 6000 mhz Στο θέμα της ψύξης είμαι εντελώς άσχετος, θα ήθελα να πετύχω το ιδανικό price/performance ratio για την περίπτωση μου και δεν ξέρω αν η επιλογή που έχω κάνει είναι καλή. Υπάρχει η Deepcool AK620, περίπου στα ίδια λεφτά με αυτήν που έχω διαλέξει που βλέπω είναι αρκετά δημοφιλής σε παρόμοια builds. Επίσης, δεν ξέρω αν αξίζει να κοιτάξω και προς liquid cooling μερία. Είμαι αρχάριος στο PC building, οπότε ιδανικά θα ήθελα να μην δυσκολευτώ ιδιαίτερα στο στήσιμο και cable management. Καλύτερη επιλογή η Deepcool,μπορείς να δεις και την ag620,ίδια ψήκτρα χωρίς το πάνω καπάκι.Τροφοδοτικο κοίτα αυτό:https://www.skroutz.gr/s/20503648/Seasonic-Focus-PX-850W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Modular-80-Plus-Platinum.html ή αυτό:https://www.skroutz.gr/s/28863784/Corsair-RMx-Series-RM850x-2021-850W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Modular-80-Plus-Gold.html.
Millennium Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2023 Για το μόνιτορ που κοιτάς , καλύτερα να το βλέπες πρώτα από κοντά ( ή κάποιο αντίστοιχο) σε desktop χρήση μήπως και σε πείραζε το ppi του. 1
αποστόλης Δημοσ. 17 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2023 1) Για CPU προτείνω ι5 13600κ. Τούμπανο 2) Ψυκτρα θα έβαζα τη noctua d15s για future proofing 3)το μόνιτορ είναι υπερβολή στα 280hz. Δες κάτι σε 144 καλύτερα 4)GPU κοίτα rtx 4070 η 4070ti 5)για τις παραπάνω κάρτες τροφοδοτικό προτείνω be quiet pure power 12m modular ATX 3. Το έβαλα πρόσφατα σε νέο μηχάνημα που έστησα και είναι μια χαρά. 750 watt είσαι κομπλέ.
KalEl93 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 17 Ιουλίου 2023 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά. Μετά από λίγο παραπάνω ψάξιμο, κατέληξα στο ότι ο i7-13700k είναι λίγο overkill για την περίπτωση μου, μιας και το μόνο "productivity task" που κάνω είναι full-stack web development και δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με βαρύ video/audio/photo editing . Τώρα είμαι ανάμεσα στους i5-13600k και τον 7800x3D της AMD, που είναι καθαρά gaming cpu και σε νέο socket, άρα καλύπτομαι αν τυχόν θέλω να αναβαθμίσω στο μέλλον. Επίσης σκέφτομαι να πάω από την RX 7900 XT στην 7900XTX, την XTX την βρίσκω λίγο πάνω από χιλιάρικο στο foxstore και δεν με βγάζει εκτός budget, οπότε ίσως να ναι καλή επένδυση. Όσον αφορά τους coolers μιας και ο X3D είναι αρκετά power efficient λέω να πάω σε έναν πιο budget cooler γύρω στα 60-70 αντί για τον DH-15 που είναι αρκετά ακριβός. Γενικά, βλέπω να προτείνονται ο PA και PS της Thermalright, αλλά δεν υπάρχουν Ελλάδα. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε αυτούς, ίσως ο AG620 της Deepcool ; 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα