Aggeliki191 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Καλησπέρα! Είμαι μεταξύ αυτών των δύο τμημάτων. Ας πάρω λίγο τα πράγματα από την αρχή (ίσως μακρυγορισω). Ήμουν στο 3ο πεδίο. Έδωσα πέρυσι πανελλήνιες αλλά δεν τα πήγα καθόλου καλά. Δεν περνούσα σε σχολές που ήθελαν ούτε μου άρεσαν και αυτές που περνούσα, εκτός από την μηχανικών Βιοϊατρικής. Δεν σκεφτόμουν ποτέ ότι θα ακολουθούσα κάτι τέτοιο, στόχος μου κυρίως ήταν η φαρμακευτική ( όμως να διευκρινίσω δεν ήταν το όνειρο μου, στο γυμνάσιο και μέχρι δευτερα λυκείου ήθελα βιολογία αλλά μετά κατάλαβα δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα). Δεν σκεφτόμουν ποτέ την μηχανική για αυτό δεν πήγα και στο 2ο πεδίο. Ήθελα να συνεισφέρω στην υγεία και ειδικευτω συγκεκριμένα στον καρκίνο. Ωστόσο στην πορεία ανακάλυψα ότι οι μηχανικοί βιοϊατρικής συνεισφέρουν και με το παραπάνω στον τομέα της υγείας. Κάτι άρχισε να με μαγεύει. Με φόβιζαν βέβαια τα μαθηματικά και δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου την πληροφορική. Όμως ύστερα από μια σειρά συγκυριών πάρθηκε η απόφαση να ξανά δώσω πάλι με σκοπό να περάσω φαρμακευτική ή οδοντιατρική αλλά με ειδίκευση στη παιδο οδοντιατρική. Ναι έγραψα πολύ καλύτερα από πέρυσι, βελτιωσα αρκετά τους βαθμούς αλλά δεν τα κατάφερα και πάλι. Είχα πει αν δεν περάσω σε ένα από αυτά θα πάω μηχανικός. Όμως περνάω βιοτεχνολογία στο γεωπονικό. Έψαξα τη σχολή, είδα το πρόγραμμα σπουδών και βιντεάκια στο YouTube με βιοτεχνολογους. Κατάλαβα ότι μοιάζει πάρα πολύ με αυτό που σκεφτόμουν ότι ήθελα να κάνω μέχρι και την δευτέρα λυκείου (για να καταλάβετε ήθελα έρευνα). Στην αρχή είπα ναι παω εκεί. Οσο ομως περνούσαν οι μέρες το σκεφτόμουν πάρα πολύ έντονα. Σε ζητήσεις μάλιστα μου είπανε ακριβώς "Και τι θα πας να κάνεις στη βιοτεχνολογία; Πηγαινε μηχανική" Έχω συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν θα ασχοληθώ με έρευνα αλλά διαβάζω πως απασχολούνται σε βιομηχανίες, ιδιαίτερα φαρμακοβιομηχανίες. Ξέρω ότι πλέον η βιοτεχνολογια είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος. Αλλά τελικά ποια είναι η ζήτηση; Η απορρόφηση ακόμα και οι χρηματικές απολαβές; Για την Βιοϊατρική μηχανική παρά πολύ μου επισημαίνουν πως είναι αρκετά καλά αμοιβωμενο επάγγελμα με σίγουρη δουλειά, πολλοί φοιτητές μάλιστα αρχίζουν να δουλεύουν σε αυτόν τον τομέα πριν ακόμη ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Οπότε δε ξέρω τι να κάνω. Μου πέρασε από το μυαλό να δώσω ακόμα και τρίτη φορά. Είμαι πολύ προβληματισμένη, μπορεί να είναι λάθος και η οπτική που το σκέφτομαι. Αν μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. ΥΓ. Σκέφτομαι στο μέλλον πρώτα ο Θεός να φύγω εξωτερικό.
greekfragma Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Σιδεροκέφαλη καταρχάς ότι και να επιλέξεις. Και οι 2 σχολές έχουν απορρόφηση και ζήτηση εργασιακά μετά την ολοκλήρωσή τους. Εγώ απλά θα σου δώσω λίγες πληροφορίες για τη Βιοτεχνολογία ότι πρόκειται για πολύ απαιτητική σχολή, με πολλά εργαστήρια και πολλές ώρες εκπαίδευσης με δύσκολη ύλη. Να ξέρεις οτι ο περισσότερος κόσμος δε δουλεύει ακριβώς πάνω στο αντικείμενο στο οποίο σπούδασε και οτι ακόμα και να τελειώσεις ένα συγκεκριμένο κλάδο υπάρχουν προϋποθέσεις να αλλάξεις ρότα για κάτι άλλο στη πορεία. Κανείς δε τα έκανε όλα τέλεια ή by the book στη ζωή, οπότε και λάθος επιλογή να κάνεις θα μάθεις και από αυτή τη λάθος επιλογή. Μη φοβάσαι να ακολουθήσεις το ένστικτό σου. Σημασία έχει περισσότερο να μαζεύεις εμπειρίες ώστε να κρίνεις καλύτερα μελλοντικά. Προφανώς όποια κίνηση βγει με τη πρώτη, θα είναι επίσης αισιόδοξο οτι κάτι κάνεις σωστά στις αποφάσεις σου. όλοι οι τομείς σιγά σιγά υιοθετούν τεχνολογικά μέσα οπότε ότι και να βρεις ή να ακολουθήσεις με πάτημα στη τεχνολογία δε θα πάει χαμένο. εξωτερικό φυσικά και επειδή μιλάμε για πιο ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχει και ορθότερη διαχείριση στην απορρόφηση του εργαζόμενου προς την επαγγελματική αποκατάσταση. δε θα είσαι η πρώτη ούτε η τελευταία που θα επιλέξει τη δοκιμασία του εξωτερικού. το συμπέρασμα είναι, να μάθεις να ακούς τους γύρω σου για ενδείξεις ή εμπειρίες αλλά τις τελικές αποφάσεις να είσαι έτοιμη να τις πάρεις μόνη σου (με τα καλά και τα στραβά τους) 1
yanis13 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) 48 λεπτά πριν, Aggeliki191 είπε Σε ζητήσεις μάλιστα μου είπανε ακριβώς "Και τι θα πας να κάνεις στη βιοτεχνολογία; Πηγαινε μηχανική" Αυτο ποιοι στο ειπαν και τι υποβαθρο εχουν; Ρωταω επειδη εν ετει 2023, η φραση "τι θα πας να κανεις στη Βιοτεχνολογια;" βρωμαει ασχετοσυνη (οχι γενικα, μη παρεξηγηθω, αλλα για τον συγκεκριμενο κλαδο). Βιοτεχνολογια στο ΓΠΑ η αποψη μου. Επεξ/σία 8 Ιουλίου 2023 από yanis13 2
Aggeliki191 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 5 ώρες πριν, greekfragma είπε Σιδεροκέφαλη καταρχάς ότι και να επιλέξεις. Και οι 2 σχολές έχουν απορρόφηση και ζήτηση εργασιακά μετά την ολοκλήρωσή τους. Εγώ απλά θα σου δώσω λίγες πληροφορίες για τη Βιοτεχνολογία ότι πρόκειται για πολύ απαιτητική σχολή, με πολλά εργαστήρια και πολλές ώρες εκπαίδευσης με δύσκολη ύλη. Να ξέρεις οτι ο περισσότερος κόσμος δε δουλεύει ακριβώς πάνω στο αντικείμενο στο οποίο σπούδασε και οτι ακόμα και να τελειώσεις ένα συγκεκριμένο κλάδο υπάρχουν προϋποθέσεις να αλλάξεις ρότα για κάτι άλλο στη πορεία. Κανείς δε τα έκανε όλα τέλεια ή by the book στη ζωή, οπότε και λάθος επιλογή να κάνεις θα μάθεις και από αυτή τη λάθος επιλογή. Μη φοβάσαι να ακολουθήσεις το ένστικτό σου. Σημασία έχει περισσότερο να μαζεύεις εμπειρίες ώστε να κρίνεις καλύτερα μελλοντικά. Προφανώς όποια κίνηση βγει με τη πρώτη, θα είναι επίσης αισιόδοξο οτι κάτι κάνεις σωστά στις αποφάσεις σου. όλοι οι τομείς σιγά σιγά υιοθετούν τεχνολογικά μέσα οπότε ότι και να βρεις ή να ακολουθήσεις με πάτημα στη τεχνολογία δε θα πάει χαμένο. εξωτερικό φυσικά και επειδή μιλάμε για πιο ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχει και ορθότερη διαχείριση στην απορρόφηση του εργαζόμενου προς την επαγγελματική αποκατάσταση. δε θα είσαι η πρώτη ούτε η τελευταία που θα επιλέξει τη δοκιμασία του εξωτερικού. το συμπέρασμα είναι, να μάθεις να ακούς τους γύρω σου για ενδείξεις ή εμπειρίες αλλά τις τελικές αποφάσεις να είσαι έτοιμη να τις πάρεις μόνη σου (με τα καλά και τα στραβά τους) Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Έχω μάθει πως και οι δύο σχολές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Για γεωπονικό συγκεκριμένα μου έχουν πει πως εχει εξελιχθεί πολύ και κάθε τμήμα του είναι ζορικο. 5 ώρες πριν, yanis13 είπε Αυτο ποιοι στο ειπαν και τι υποβαθρο εχουν; Ρωταω επειδη εν ετει 2023, η φραση "τι θα πας να κανεις στη Βιοτεχνολογια;" βρωμαει ασχετοσυνη (οχι γενικα, μη παρεξηγηθω, αλλα για τον συγκεκριμενο κλαδο). Βιοτεχνολογια στο ΓΠΑ η αποψη μου. Κανένα επιστημονικό υπόβαθρο πάντως! Απλά στο συγκεκριμένο άτομο μια γιατρός της είχε πει ότι είναι καλό τμήμα η μηχανική Βιοϊατρικής. Και εγώ σκεφτόμουν να πάω βιοτεχνολογια και αν δω ότι τελικά δεν μου ταιριάζει να προσπαθήσω το 10% για την μηχανική. 13 λεπτά πριν, Aggeliki191 είπε Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Έχω μάθει πως και οι δύο σχολές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Για γεωπονικό συγκεκριμένα μου έχουν πει πως εχει εξελιχθεί πολύ και κάθε τμήμα του είναι ζορικο. Κανένα επιστημονικό υπόβαθρο πάντως! Απλά στο συγκεκριμένο άτομο μια γιατρός της είχε πει ότι είναι καλό τμήμα η μηχανική Βιοϊατρικής. Και εγώ σκεφτόμουν να πάω βιοτεχνολογια και αν δω ότι τελικά δεν μου ταιριάζει να προσπαθήσω το 10% για την μηχανική. Να ρωτήσω άμα γνωρίζετε. Στη βιοτεχνολογία καθόλη τη διάρκεια των σπουδών στο γεωπονικό ασχολείσαι κυρίως με φυτά και ζώα; Έχω δει στο πρόγραμμα σπουδών πως τα αρχικά μαθήματα είναι κατά κύριο λόγο γεωπονικα αλλά όπως το έχω καταλάβει μετά ανάλογα και με τα μαθήματα επιλογής που διαλέγεις πρακτικά επιλέγεις άμα θέλεις να εντρυφήσεις περισσότερο στη γεωργία ή πιο βιολογία και σχετικά με τον άνθρωπο. Επίσης βγαίνεις ως γεωπόνος-βιοτεχνολογος; Και πρακτικά τι σημαίνει αυτό;
zenwalk23 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Νομιζω με βάση αυτα που λες οτι σ'αρεσουν, εισαι πιο κοντα στο τμημα του ΠΑΔΑ. Το ΓΠΑ ειναι καλο Πανεπιστημιο αλλα θα σε ενδιεφεραν μαθηματα οπως Διατροφη Αγροτικων Ζωων και Λαχανοκομια ή Φαρμακευτικη Μηχανικη και Βιοιατρικη Οπτική;
Gingerbread Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Επειδή ξέρω για την Βιοτεχνολογία έχω να πω τα εξής: 1. Πριν μερικά χρόνια λεγόταν Γεωπονική Βιοτεχνολογία και από τότε που άλλαξε το όνομα προσπαθούν να ξεφορτωθούν το κομμάτι της "γεωπονίας" και επί της ουσίας δεν είσαι γεωπόνος αλλά επίσης δεν είσαι ούτε βιολόγος. 2. Υπάρχει είδη η σχολή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στην Λάρισα που δεν έχει να αντιμετωπίσει αυτή την φήμη 3. Επειδή έχεις να ανταγωνιστείς βιολόγους, βιοχημικούς κτλ είσαι σε μειονεκτική θέση 4. Έχεις ενσωματωμένο μαστερ επειδή είνα 5ετής σχολή 5. Η καθαρή βιοτεχνολογία (δηλαδή όχι να δουλεύεις σε διαγνωστικό) δεν έχει ζήτηση στην Ελλάδα 6. Δεν μπορείς να διδάξεις σε σχολείο όπως οι Βιολόγοι 7. Πρόκειται για μια απαιτητική σχολή (που μαθαίνεις και κάποια άσχετα γεωπονικά στην αρχή) 8. Μπορείς να κάνεις έρευνα. Βέβαια αν είσαι Ελλάδα θα παρακαλάς να βρεις 700 euro χρηματοδότηση από κανά ΙΚΥ για να είσαι σκλάβος του καθηγητή για 3-6 χρόνια και αν είναι υποτροφία χωρίς ένσημα. Μπορείς να κανεις και μεταδιδακτορικη έρευνα για 900-1200 ευρώ και όταν τελειώσει το 3-4ετες πρόγραμμα τελειώνει και η δουλειά σου και στα 30+ θα ψάχνεις δουλειά σαν να πρωτοβγήκε στην αγορά εργασάς 9. Αν διάλεγα εγώ για τον εαυτό μου, δεν θα επέλεγα αυτή την σχολή. Την σχολή μηχανικών βιοϊατρικής δεν την γνωρίζω, αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι έχει καλύτερες προοπτικές. 1
Skywalker333 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Biotech εδω που ειμαι (Cambridge, UK), γινεται μακελειο απο θεσεις, στο δρομο να πεταξεις το βιογραφικο θα σε προσλαβουν. ειναι παρα πολυ περιζήτητος τομεας στο εξωτερικο σε πολεις που εχει πολλα ερευνητικα κέντρα κ με πολυ τιμιους μισθους. Εχω πολλους φίλους στον κλάδο και ζουνε πολυ ανετα. Επίσης, ξερω κ πολυ κοσμο που το συνδεει με πληροφορικη (bioinformatics), πληροφορικαριους δλδ με πεταπτυχιακο σε biotech ή βιολογους/βιοτεχνολογους με μεταπτυχιακο σε πληροφορικη, που ανοιγει ακομα περισσότερους κλαδους. Για Ελλαδα δεν εχω ιδεα τι παιζει. Αλλα για εδω που το βλεπω, γινεται χαμουλης. ενα στα δυο ατομα που γνωριζω ειναι ή σε biotech ή σε IT εταιρια 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα