Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα φιλοι και φιλες ηθελα σας παρακαλω οποιος γνωριζει να μου απαντησει σε ενα θεμα πριν την επισκεψη σε συμβολαιογραφο το εξης θεμα .θελει η νονα μου να μου δωρισει το σπιτι μετα τον θανατο της σε εμενα και ηθελα σας παρακαλω να μου πειτε αν καποιος εχει σχετικη εμπειρια τι με συμφερει να κανω γιατι απο οτι ειδα υπαρχουνε γονικες παροχες ,διαθηκες και πολλα αλλα πραγματα που δεν γνωριζω ,εγω θελω κατι το οποιο να ειναι δεσμευτικο αρχικα να μην αλλαζει δηλαδη ,να ειναι κατοχυρωμενο το σπιτι σε εμενα  μετα θανατου της νονας και να μην μπορει να το αλλαξει μελλοντικα  εν ζωή οποτε λογικα διαθηκη την ξεχναμε,ο συμβολαιογραφος για γονικη παροχη τι χρεωνει γνωριζει καποιος παρακαλω να μου απαντησει πριν ψαχτω ;

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

από τη μία λες να στο δώσει όταν πεθάνει από την άλλη άμεσα με γονική παροχή...τελικά τι ισχύει;

δεν μπορεί να γίνει γονική παροχή ομως γιατί είναι νονά σου όχι γονέας. 

με διαθήκη πρέπει να γίνει η δουλειά αλλά αυτά θα σου τα πει ο/ή συμβολαιογράφος.

Εναλλακτικά μπορεί να σου κανει μεταβίβαση και να στο δώσει άμεσα .

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.

αφού θέλει να το έχεις κάποια στιγμή να τη πάρεις και να πας στο συμβολαιογραφο μαζί  και αυτός-η θα προτείνει στη νονά σου

τη ποιο σωστή λύση -εις ......

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δωρεά εν ζωή ή αγορά απ εσένα. Συμφέρει η δωρεά στην οποία θα κρατήσει την επικαρπια η νονά για όσο ζει κ εσυ θα έχεις την ψιλή κυριότητα. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα όταν αποβιώσει θα περάσει στη δική σου πλήρη κυριότητα το ακίνητο. Έχοντας τη ψιλή κυριότητα πληρώνεις ενα 25% νομίζω του ΕΝΦΙΑ αλλά δεν αλλάζει η πράξη. είναι δηλαδή δικό σου μετά το θάνατο του επικαρπωτή το ακίνητο. 

Στην αγορα θα έχεις μεγαλύτερα έξοδα αλλά θα είναι δικό σου άμεσα για κάθε χρήση. 

Εννοείται σε κάθε περίπτωση πληρώνεις και το φόρο μεταβίβασης, πέρα από τα έξοδα συμβολαιογράφου εσυ που το ακίνητο μεταπίπτει στην κυριότητα σου. 

Ο φόρος ανάλογα το ακίνητο μπορεί να φτάσει αρκετές χιλιάδες €. 

Γενικά αν δεν έχετε ιδέα για κάτι, μην προσπαθείτε με το google να γίνεται ειδικοι, πόσο μάλλον όταν εμπλέκεται νομοθεσία και μεγάλα ποσά/αξίες. Πάμε στον ειδικό κ μας συμβουλεύει. Αν δεν εμπιστεύεστε το συμβολαιογράφο, πληρώνετε κ ενα δικηγόρο για νομική συμβουλή κ είστε οκ. 

Επεξ/σία από rodosf1
  • Like 2
Δημοσ.
19 minutes ago, Titokaz said:

Καλησπέρα φιλοι και φιλες ηθελα σας παρακαλω οποιος γνωριζει να μου απαντησει σε ενα θεμα πριν την επισκεψη σε συμβολαιογραφο το εξης θεμα .θελει η νονα μου να μου δωρισει το σπιτι μετα τον θανατο της σε εμενα και ηθελα σας παρακαλω να μου πειτε αν καποιος εχει σχετικη εμπειρια τι με συμφερει να κανω γιατι απο οτι ειδα υπαρχουνε γονικες παροχες ,διαθηκες και πολλα αλλα πραγματα που δεν γνωριζω ,εγω θελω κατι το οποιο να ειναι δεσμευτικο αρχικα να μην αλλαζει δηλαδη ,να ειναι κατοχυρωμενο το σπιτι σε εμενα  μετα θανατου της νονας και να μην μπορει να το αλλαξει μελλοντικα  εν ζωή οποτε λογικα διαθηκη την ξεχναμε,ο συμβολαιογραφος για γονικη παροχη τι χρεωνει γνωριζει καποιος παρακαλω να μου απαντησει πριν ψαχτω ;

Εγώ θα σου πρότεινα για αρχή να μάθεις τις βασικές έννοιες, όχι τπτ άλλο αλλά για να καταφέρνεις να συνεννοείσαι. Πχ για να σου κάνει κάποιος γονική παροχή θα πρέπει να είναι γονέας σου, και η νονά όχι μόνο δεν είναι γονέας αλλά συνήθως δεν έχει καν συγγένεια με το βαφτιστήρι.

Πάντως το μόνο που βλέπω να ταιριάζει σε αυτό που ψάχνεις είναι να σου μεταβιβάσει την ψιλή κυριότητα του σπιτιού, η οποία μετά το θάνατο της θα συνενωθεί με την επικαρπία και έτσι θα αποκτήσεις την πλήρη κυριότητα. Έχε υπόψιν όμως ότι μέχρι τότε θα έχεις μόνο τα βάρη του ακινήτου, θα βαρύνει εσένα το μεγαλύτερο ποσοστό του ΕΝΦΙΑ, κτλ. Το κόστος της διαδικασίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, θα πρέπει πρώτα ο συμβολαιογράφος να δει ότι χαρτιά υπάρχουν για να σε ενημερώσει για το κόστος και τα δικαιολογητικά (που και αυτά έχουν κόστος), δεν θα σε βοηθήσει και πολύ αν σου πω πχ 2 ή 20k€.

• Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Εγώ θα σου πρότεινα για αρχή να μάθεις τις βασικές έννοιες, όχι τπτ άλλο αλλά για να καταφέρνεις να συνεννοείσαι. Πχ για να σου κάνει κάποιος γονική παροχή θα πρέπει να είναι γονέας σου, και η νονά όχι μόνο δεν είναι γονέας αλλά συνήθως δεν έχει καν συγγένεια με το βαφτιστήρι.

Πάντως το μόνο που βλέπω να ταιριάζει σε αυτό που ψάχνεις είναι να σου μεταβιβάσει την ψιλή κυριότητα του σπιτιού, η οποία μετά το θάνατο της θα συνενωθεί με την επικαρπία και έτσι θα αποκτήσεις την πλήρη κυριότητα. Έχε υπόψιν όμως ότι μέχρι τότε θα έχεις μόνο τα βάρη του ακινήτου, θα βαρύνει εσένα το μεγαλύτερο ποσοστό του ΕΝΦΙΑ, κτλ. Το κόστος της διαδικασίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, θα πρέπει πρώτα ο συμβολαιογράφος να δει ότι χαρτιά υπάρχουν για να σε ενημερώσει για το κόστος και τα δικαιολογητικά (που και αυτά έχουν κόστος), δεν θα σε βοηθήσει και πολύ αν σου πω πχ 2 ή 20k€.

Απο ψαξιμο που εκανα η γονικη παροχη ειναι ορος και οχι επειδη λεγεται γονικη παροχη  σημαινει απαραιτητα απο γονεις ,οπου εψαξα λενε οτι γονικη παροχη γινεται απο οκους και οχι απαραιτητα απο συγγενεια και επισης η γονικη παροχη ειναι δεσμευτική στην μεταβιβαση δεν αλλαζει αυτα τα λιγα τουλαχιστον ειμαι σιγουρος οτι ετσι!

41 λεπτά πριν, kostasbm είπε

αφού θέλει να το έχεις κάποια στιγμή να τη πάρεις και να πας στο συμβολαιογραφο μαζί  και αυτός-η θα προτείνει στη νονά σου

τη ποιο σωστή λύση -εις ......

Αυτο θα κανω αλλα δεν ρωτησα αυτο πιστευω ειναι ξεκαθαρος το τι ζηταω ξαναδιαβασε σε παρακαλω γραφω οτι να εχω μια ιδεα πριν παω απλα πραγματα μην φανταστεις…

41 λεπτά πριν, rodosf1 είπε

Δωρεά εν ζωή ή αγορά απ εσένα. Συμφέρει η δωρεά στην οποία θα κρατήσει την επικαρπια η νονά για όσο ζει κ εσυ θα έχεις την ψιλή κυριότητα. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα όταν αποβιώσει θα περάσει στη δική σου πλήρη κυριότητα το ακίνητο. Έχοντας τη ψιλή κυριότητα πληρώνεις ενα 25% νομίζω του ΕΝΦΙΑ αλλά δεν αλλάζει η πράξη. είναι δηλαδή δικό σου μετά το θάνατο του επικαρπωτή το ακίνητο. 

Στην αγορα θα έχεις μεγαλύτερα έξοδα αλλά θα είναι δικό σου άμεσα για κάθε χρήση. 

Εννοείται σε κάθε περίπτωση πληρώνεις και το φόρο μεταβίβασης, πέρα από τα έξοδα συμβολαιογράφου εσυ που το ακίνητο μεταπίπτει στην κυριότητα σου. 

Ο φόρος ανάλογα το ακίνητο μπορεί να φτάσει αρκετές χιλιάδες €. 

Γενικά αν δεν έχετε ιδέα για κάτι, μην προσπαθείτε με το google να γίνεται ειδικοι, πόσο μάλλον όταν εμπλέκεται νομοθεσία και μεγάλα ποσά/αξίες. Πάμε στον ειδικό κ μας συμβουλεύει. Αν δεν εμπιστεύεστε το συμβολαιογράφο, πληρώνετε κ ενα δικηγόρο για νομική συμβουλή κ είστε οκ. 

Εχεις δικιο χωρις τον ειδικο δεν γινεται δουλεια αλλα ηθελα να μαθω προχειρα δυο τρια πραγματακια τι με συμφερει αν καταλαβες;

Δημοσ.
Just now, Titokaz said:

Απο ψαξιμο που εκανα η γονικη παροχη ειναι ορος και οχι επειδη λεγεται γονικη παροχη  σημαινει απαραιτητα απο γονεις ,οπου εψαξα λενε οτι γονικη παροχη γινεται απο οκους και οχι απαραιτητα απο συγγενεια και επισης η γονικη παροχη ειναι δεσμευτική στην μεταβιβαση δεν αλλαζει αυτα τα λιγα τουλαχιστον ειμαι σιγουρος οτι ετσι!

Κοίτα να δεις, πριν 1 ώρα που έκανες το post ρωτούσες γιατί όπως έγραψες δεν είχες ιδέα από αυτά, ενώ τώρα που έκανες λίγο ψάξιμο είσαι σίγουρος πως αυτά που έγραψα δεν ισχύουν...

Όπως νομίζεις.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
53 λεπτά πριν, The_Judas είπε

από τη μία λες να στο δώσει όταν πεθάνει από την άλλη άμεσα με γονική παροχή...τελικά τι ισχύει;

δεν μπορεί να γίνει γονική παροχή ομως γιατί είναι νονά σου όχι γονέας. 

με διαθήκη πρέπει να γίνει η δουλειά αλλά αυτά θα σου τα πει ο/ή συμβολαιογράφος.

Εναλλακτικά μπορεί να σου κανει μεταβίβαση και να στο δώσει άμεσα .

Ποτε ειπα εγω αμεσα ;προφανως οτι θα κανει με το σπιτι θα πρεπει να το κανει εν ζωη και επειδη κανεις δεν ξερει ποτε θα εργει το τελος θελουμε να το κανουμε καπια στιγμη επισης θελουμε μετα το θανατο της να περασει σε εμενα γιατι λογικα και σωστα λεει αν το μεταβιβασει τωρα σε εμενα εχει του φοβους της μην την βγαλω εξω και πολλα αλλα πραγματα που λογικα λεει !

4 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Κοίτα να δεις, πριν 1 ώρα που έκανες το post ρωτούσες γιατί όπως έγραψες δεν είχες ιδέα από αυτά, ενώ τώρα που έκανες λίγο ψάξιμο είσαι σίγουρος πως αυτά που έγραψα δεν ισχύουν...

Όπως νομίζεις.

Συγνωμη που δεν ειχα ιδεα και εψαξα και συγνωμη αν κανω λαθος

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Titokaz είπε

Με τον όρο γονική παροχή εννοείται η παροχή περιουσίας μόνο από οποιονδήποτε γονέα σε τέκνο, χωρίς κανένα αντάλλαγμα εκ μέρους του τέκνου, με σκοπό είτε την έναρξη επαγγέλματος, είτε την έναρξη αυτοτελούς διαβίωσης.

Για τη γονική παροχή απαιτείται σύμβαση μεταξύ του γονέα και του τέκνου. Αν αφορά σε κινητά πράγματα συστήνεται χωρίς τύπο, ενώ αν αφορά σε ακίνητο πρέπει να συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη και να μεταγραφεί στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο. Για τη γονική παροχή ισχύουν ιδιαίτεροι φορολογικοί κανόνες, ενώ επιπρόσθετη επιβάρυνση δημιουργούν τα έξοδα μεταβίβασης και μεταγραφής, σε περίπτωση ακινήτου.

Επεξ/σία από andreas1gr
  • Like 1
Δημοσ.

Το μόνο σίγουρο που δεν μπορεί να αλλάξει είναι η μεταβίβαση, σε όλα τα άλλα μπορεί να επιλέξει ακόμα και την τελευταία  στιγμή να σε ξεγράψει

• Like 1
Δημοσ.

Όπως πολύ σωστά απαντήθηκε από το φίλο andreas1gr γονική παροχή είναι η δωρεά από γονείς σε παιδιά και η βασική ιδιαιτερότητά της είναι ότι έχει υψηλό αφορολόγητο.

Στην περίπτωσή σου, αφού δεν είστε συγγενείς, μπορεί να γίνει μόνον απλή δωρεά της ψιλής κυριότητας, οπότε θα έχεις πολύ υψηλή φορολογία. Μόνον οι πρώτες 6.000 ευρώ είναι αφορολόγητες. Μετά αρχίζει μια κλίμακα φόρου από 20% για τις επόμενες 66.000 ευρώ, 30% για τις επόμενες 195.000 ευρώ και 40% για οτιδήποτε παραπάνω.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσεις συμβολαιογραφικά, υποθηκοφυλακείο/κτηματολόγιο αλλά και έξοδα μηχανικού, που με τις νέες ρυθμίσεις με τακτοποιήσεις/ηλεκτρονικούς φακέλους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη...

Σε γενικές γραμμές, οσο μεγαλύτερη η αξία του ακινήτου, τόσο πιο ασύμφορη η δωρεά μεταξύ προσώπων που δεν είναι συγγενείς...

Για τέτοια σοβαρά θέματα είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς άμεσα κάποιον ειδικό και όχι να ψάχνεις απαντήσεις σε fora.

• Like 1
Δημοσ.
19 ώρες πριν, Titokaz είπε

....θελουμε να το κανουμε καπια στιγμη επισης θελουμε μετα το θανατο της να περασει σε εμενα γιατι λογικα και σωστα λεει αν το μεταβιβασει τωρα σε εμενα εχει του φοβους της μην την βγαλω εξω και πολλα αλλα πραγματα που λογικα λεει !

δεν ακουγεται να σου εχει και πολυ εμπιστοσυνη η νονα. Αν ομως απλα  σου πει οτι στο εγραψε στη διαθηκη της, δε μπορεις να ξερεις οτι ειναι αληθεια, ισως ειναι μόνο μια προφαση για να τη προσεχεις. Παιδια και συζυγο εχει η νονα? γιατι αυτοι μπορουν να προσβαλουν τη διαθηκη και να απαιτησουν τη "νομιμη μοιρα" τους

Δημοσ.
50 λεπτά πριν, rus είπε

δεν ακουγεται να σου εχει και πολυ εμπιστοσυνη η νονα. Αν ομως απλα  σου πει οτι στο εγραψε στη διαθηκη της, δε μπορεις να ξερεις οτι ειναι αληθεια, ισως ειναι μόνο μια προφαση για να τη προσεχεις. Παιδια και συζυγο εχει η νονα? γιατι αυτοι μπορουν να προσβαλουν τη διαθηκη και να απαιτησουν τη "νομιμη μοιρα" τους

Δεν πολυκαταλαβαινεις μαλλον αλλα δεν πειραζει γιατι ο γραπτος λογος πολλες φορες παρεξηγειται το οτι γραφω τις ανησυχιες μηπως την βγαλω απο το σπιτι η μηπως το πουλησω η αλλα χιλιαδυο ειναι παραδειγμα το θεμα ειναι οσο ειναι εν ζωη να ειναι μεσα στο σπιτι στο αλλο ζητημα οχι δεν εχει παιδια ουτε συζυγο ακριβως για αυτο δεν θελω διαθηκη γιατι οποτε θελει την αλλαζει και αν αναλαβω να την προσεχω στα γεραματα της παραδειγμα πες στραβωνει με κατι μαζι μου μπορει οποτε θελει να την αλλαξει οποτε ο χαμενος της υποθεσης ειναι εγω καταλαβες;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Titokaz είπε

Δεν πολυκαταλαβαινεις μαλλον αλλα δεν πειραζει γιατι ο γραπτος λογος πολλες φορες παρεξηγειται το οτι γραφω τις ανησυχιες μηπως την βγαλω απο το σπιτι η μηπως το πουλησω η αλλα χιλιαδυο ειναι παραδειγμα το θεμα ειναι οσο ειναι εν ζωη να ειναι μεσα στο σπιτι στο αλλο ζητημα οχι δεν εχει παιδια ουτε συζυγο ακριβως για αυτο δεν θελω διαθηκη γιατι οποτε θελει την αλλαζει και αν αναλαβω να την προσεχω στα γεραματα της παραδειγμα πες στραβωνει με κατι μαζι μου μπορει οποτε θελει να την αλλαξει οποτε ο χαμενος της υποθεσης ειναι εγω καταλαβες;

Βοηθησε με τοτε να πολυκαταλαβω, ανησυχει ή οχι η νονα μηπως τη βγαλεις απο το σπιτι και γιαυτο δε σου το γραφει απο τωρα? δε το ειπες σαν  παραδειγμα, ειπες οτι ετσι λεει η ιδια.

Καλο ειναι παντως να χρησιμοποιεις στιξη, αν θες να εισαι κατανοητος απο τους αλλους. Το απο πανω ποστ σου μπορει να φανει ασυναρτητο, γιατι αποτελειται απο μια τεραστια προταση χωρις κομματα. Οτι μπορει  οποτε θελει να αλλαξει τη διαθηκη, και μπορει να ειναι προσχημα για να τη προσεχεις,  ειναι αυτο που κι εγω σου ειπα μολις.

Επεξ/σία από rus
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...