Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 5 (Granite Ridge/Strix Point/Turin) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Thresh είπε

My bad τότε...

μην βάλεις ssd στο m.2_3 για να δουλεύει x16 η gpu, στις υπόλοιπες 3 θέσεις δεν έχεις θέμα
image.png.6b29f82d6b84ba81b58c42ad989af116.png

• Απαντ. 2,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Super Moderators
Δημοσ.
1 minute ago, idonthave said:

μην βάλεις ssd στο m.2_3 για να δουλεύει x16 η gpu, στις υπόλοιπες 3 θέσεις δεν έχεις θέμα
image.png.6b29f82d6b84ba81b58c42ad989af116.png

Εκεί τον είχα βάλει αρχικά και μετά το πρόσεξα, ύστερα τον άλλαξα, αλλά για κάποιο λόγο θυμόμουν ότι στο manual έλεγε και για την άλλη. Ευτυχώς όχι τελικά.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 minutes ago, idonthave said:

ίδια μητρική έχουμε,
εμένα x16 είναι με τρεις m.2,
είχα και 4ο αλλά στο pci slot, (και με τον 4ο πάλι x16 έπαιζε η gpu),
όλοι οι m.2 gen4 είναι.

infos.png

Τo hwinfo δεν δείχνει την τρέχουσα κατάσταση σύνδεσης αλλά την maximum ικανότητα της κάρτας.

Πληροφορία για την πραγματική ταχύτητα θα δεις μόνο στο gpuz και στην καρτέλα 'mainboard' του cpu-z.

(εννοώ ότι αυτό το @ x16 που γράφει δεν σου λέει εάν είναι gen 3/4/5)

Επεξ/σία από this.is.elia
  • Like 1
Δημοσ.

Γενικά λίγο δύσκολα τα πράγματα αν γεμίσεις όλες τις lanes με m2.Όπως είπαν και παραπάνω τα usb4 καβατζώνουν μια x4.Δε νομιζω να κάνει κάτι,αλλά μπορείς να απενεργοποιήσεις τα usb 4?

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, comfuzio είπε

Και έχω το φτωχό x570 με 2 κάρτες δικτύου καμιά 12αριά USB (οκ όχι 4) και γεμάτα όλα τα slot με nvme+gpu+10gbe+pci-e 2 nvme για το coral.ai TPU και όλα παίζουν pci-e gen4.0 στο τέρμα.
Κάτι δεν πάει καλά αν είναι έτσι με το x870e

πόσα λιγότερα lanes θέλει το pcie 4 σε σχέση με το 5?

σε 870e αν βάλεις m2 σε θύρα που κάνει lane sharing με την pcie5 σε ρίχνει σε pcie4 (δεν θυμαμαι το x πόσο βέβαια)

Θα έλεγα ότι μόνο 4090 θα δεί ίσως κάποια διαφορά. και αν την δεις.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, this.is.elia είπε

Τo hwinfo δεν δείχνει την τρέχουσα κατάσταση σύνδεσης αλλά την maximum ικανότητα της κάρτας.

Πληροφορία για την πραγματική ταχύτητα θα δεις μόνο στο gpuz και στην καρτέλα 'mainboard' του cpu-z.

κι εκεί x16 είναι

Spoiler

infos2.png.8fdfb0d5358425df783566b4fef0f719.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ψυχολογικό είναι,ούτε εμένα θα μου άρεσε..Στην τελική βγάζεις έναν m2 και τον κάνεις portable σε θήκη

Επεξ/σία από spi79
Δημοσ.

Και πάλι με 4080 και resizable bar να έχει ενεργό και σούπερ ντουπετ textures διαφορά δεν θα δει. Δεν μπορεί να φτάσει καν το pcie4 x8 η 4080

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 minutes ago, idonthave said:

κι εκεί x16 είναι

Hide contents

infos2.png.8fdfb0d5358425df783566b4fef0f719.png

σ'ωραίος 🙂

13 minutes ago, spi79 said:

Γενικά λίγο δύσκολα τα πράγματα αν γεμίσεις όλες τις lanes με m2.Όπως είπαν και παραπάνω τα usb4 καβατζώνουν μια x4.Δε νομιζω να κάνει κάτι,αλλά μπορείς να απενεργοποιήσεις τα usb 4?

Δεν ξέρω, θα το δοκιμάσω. Αλλά τί νόημα έχει ρε γμτ. να κόβεις lanes για να ταίζεις άλλα στοιχεία του συστήματος. Έχουν βάλει 4 rgb headers, έχουν βάλει σένσορα για db, έχουν βάλει hdmi έξοδο στην μέσα μεριά της μητρικής (για οθόνη μέσα στο pc) και 1000 άλλες μλκιες, πάνε και κόβουν τα ήδη περιορισμένα lanes...

Επεξ/σία από this.is.elia
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μην τρελαίνεσαι,δεν είναι τα mobos όπως παλιά.To παλιό μου,πριν αναβαθμίσω πέρσι  https://www.vortez.net/articles_pages/foxconn_quantum_force_rattler_p67_motherboard_review,1.html.Το είχα πάρει 150 ευρό.Βρές ένα σήμερα με ίδια χαρακτηριστικά κάτω από 400

Ναι ρε μην ξενερώνεις,με έκανες και διάβασα όλο το manual(μέχρι και σε pdf, εκπτώσεις έκανε).Μια χαρά τούμπανη είναι!!

Επεξ/σία από spi79
  • Like 2
Δημοσ.
16 ώρες πριν, this.is.elia είπε

Να πω ένα παράπονο, ίσως και cautionary tale για όσους σκέφτονται '''''''''αναβάθμιση''''''''' σε x870e.

Αγόρασα την giga X870E Aorus Pro για αντικατάσταση της προηγούμενης TUF Β650. Βασικός (ουσιαστικά μοναδικός) λόγος αναβάθμισης ήταν τα επιπλέον pcie slots + ένα εξτρά slot για m.2.

Εγκατέστησα τη νέα μητρική και βλέπω την κάρτα γραφικών σε pcie x8.

Λέω ΟΚ, θα βγάλω έναν m.2 (έχω 4 nvme δίσκους εγκαστεστημένους στα 4 διαθέσιμα m.2 slots της μητρικής) γιατί προφανώς κάποιο m.2 slot τρώει bandwidth από την 1η PCIe θύρα και την κατεβάζει στη μισή ταχύτητα.

Πάλι σε x8 η κάρτα γραφικών. Διαβάζοντας το manual (μόνο online γιατί είναι τόσο ξεφτίλες που ούτε manual δεν συμπεριλαμβάνουν σε μητρική των 400 ευρώ) διαπιστώνω ότι τρεις από τις τέσσερις m.2 θύρες παίρνουν από την CPU και μόνο μια από τις 4 παίρνει από το chipset.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορώ να έχω μόνο δυο m.2 drives ταυτόχρονα εφόσον θέλω την κάρτα γραφικών σε x16! Δηλαδή ένα drive που παίρνει bandwidth από cpu, ένα που παίρνει από το chipset, τα άλλα δυο drives ακυρώνονται. Λες και γύρισα πίσω στο 2016.

Κοιτάζοντας και άλλες μητρικές με x870e, βλέπω ότι όλες οι gigabyte έχουν παρόμοια κατανομή του bandwidth, το οποίο θεωρώ απολύτως και 100% βλακώδες. 

Αντίθετα, οι MSI έχουν τις δυο M.2 θύρες να παίρνουν από τον επεξεργαστή και τις υπόλοιπες (δύο ή τρεις) να παίρνουν από το chipset (σωστό). Το ίδιο και οι Asus, βλέπω ότι η strix έχει 2 από τη cpu και 3 από το chipset. Για τις asrock δεν βρήκα κάποιον περιορισμό, αφού έριξα μια γρήγορη ματιά στο manual της taichi lite.

Τώρα είτε θα πρέπει να επιστρέψω την μητρική (για ποιον λόγο άραγε, δεν έχει κάποιο πρόβλημα, δικιά μου η αβλεψία) ή θα πρέπει να βάλω 2 από τους 4 nvme σε controllers και κατόπιν σε pcie slots αντί για τις m.2 θύρες. (το αρχικό σχέδιο ήταν να έχω 3 πάνω στη μητρική και 1 πάνω σε controller, όχι να γεμίσω όλα τα pcie slots με controllers). Τέλεια :(  

Να σημειώσω ότι δεν έχει σημασία εάν οι nvme είναι gen 4 ή gen 5, η μητρική κόβει bandwidth από την κάρτα γραφικών ακόμα και εάν τα πάντα όλα (gpu και drives) είναι μόνο gen 4 (όπως στην περίπτωσή μου). 

Χωρίς να ξέρω στα σίγουρα, θα υποπτευόμουνα ότι σε σχέση με το x670 έχουν 'κλέψει' lanes από το chipset ώστε να καλύψουν το 100% υποχρεωτικό πλέον usb4 και το αυξημένο budget για bandwidth σύμφωνα με τα specs της AMD.

Απλά φακ και τζάμπα έχασα 2 μέρες να ξαναφτιάξω το κουτί με τη νέα μητρική. Και σόρρυ για το κατεβατό. Εάν κάνω κάτι λάθος, που δε νομίζω, δώστε καμιά ιδέα. 

Κλασσική gigafail, οι χειρότερες μητρικές μακράν, τσιγκουνευονται τα πάντα εκτός από vrm.

• Like 3
  • Haha 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, tzavardin είπε

Κλασσική gigafail, οι χειρότερες μητρικές μακράν, τσιγκουνευονται τα πάντα εκτός από vrm.

Σχεδόν σε όλες τις μάρκες υπάρχουν περιορισμοί στην πλατφόρμα αυτή 

Δημοσ.

Ερώτηση γιατί μάλλον δεν εχει πατησει καλά η ψύκτρα στον 9800x3d μου.

Όταν ρίχνετε φορτίο, παράδειγμα cinebench, σας κανει ramp up την θερμοκρασία απο τους 26-28 στους 64?

η ανεβαίνει σταδιακά?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...