comfuzio Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 12 hours ago, Ola150 said: Πήγε στα 650€ ο 9800x3d στο Plaisio.. Θυμάμαι όταν είχα φτιάξει το πρώτο μου Ryzen pc με τον 3900x είχαν κάνει κάτι παρόμοιο, είχα κλείσει τότε την CPU στα 600 και πάω να παραλάβω όπως έλεγε το sms+email και όταν φτάνω στο κατάστημα, ο manager του καταστήματος (Γλυφάδα) το πούλησε μου είπε στον πρώτο που μπήκε στο κατάστημα και μετά μου ζήταγε να κάνω νέα παραγγελία με την νέα τιμή στα 650€! Έγινε ένας τρελός καυγάς στο κατάστημα και την επόμενη μέρα είχα τον 3900x να με περιμένει στα 600. Τυχεροί ήταν που με έκαιγε και δεν τους πήγα συνουσιάζοντας! Άκου εκεί να πουλήσει τον πληρωμένο επεξεργαστή μου! Σήμερα περιμένω να μάθω αν είμαι και εγώ στο group της παραλαβής για 3/1 (αν και το βλέπω χλωμό), αν δεν έρθει σήμερα ή αύριο για να στήσω το pc την ίδια μέρα, τότε θα το παραλάβει άλλο μέλος του σπιτιού και θα το στήσω προς το τέλος του μήνα. Θα πετάξω για Δανία την Τρίτη και μετά οδικά για Σουηδία, θα κοιτάξω και εκεί τι τιμή παίζει η CPU, αν είναι σε καλύτερη τιμή ή ίδια και έχει stock, θα σας πω για να πάρετε online ^^ Αλλιώς τώρα πχ να πάρω για κάποιον από εσάς μια CPU 7/1 και να την δώσω 20+ δεν λέει 2
Super Moderators Thresh Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Super Moderators Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 18 hours ago, Πέτρος said: Μήπως σηκώνουν κανένα 6600/26 σε gear 1 αυτά τα κιτ, χωρίς εξωφρενικά ρεύματα ή σχεδόν σίγουρα τα 6600/28 (πάντα με τον περιορισμό από το λαχείο του IF). Πραγματικό όφελος, ένα 3-5%? Θα δείξει η νεκροψία φαντάζομαι μέσα στο μήνα... 1
comfuzio Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Με κάθε επιφύλαξη, μίλησα τώρα με το πλαίσιο και είπαν ότι δεν έγινε παραλαβή σήμερα και ότι πάει για την άλλη βδομάδα η παραλαβή από αυτός σε ακαθόριστη μέρα. Αλλά από ότι κατάλαβα είμαι και εγώ σε αυτό το γκρουπ παραλαβής. Τι να πω; καλή υπομονή! 2
Ola150 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 7 hours ago, comfuzio said: Θυμάμαι όταν είχα φτιάξει το πρώτο μου Ryzen pc με τον 3900x είχαν κάνει κάτι παρόμοιο, είχα κλείσει τότε την CPU στα 600 και πάω να παραλάβω όπως έλεγε το sms+email και όταν φτάνω στο κατάστημα, ο manager του καταστήματος (Γλυφάδα) το πούλησε μου είπε στον πρώτο που μπήκε στο κατάστημα και μετά μου ζήταγε να κάνω νέα παραγγελία με την νέα τιμή στα 650€! Έγινε ένας τρελός καυγάς στο κατάστημα και την επόμενη μέρα είχα τον 3900x να με περιμένει στα 600. Τυχεροί ήταν που με έκαιγε και δεν τους πήγα συνουσιάζοντας! Άκου εκεί να πουλήσει τον πληρωμένο επεξεργαστή μου! Σήμερα περιμένω να μάθω αν είμαι και εγώ στο group της παραλαβής για 3/1 (αν και το βλέπω χλωμό), αν δεν έρθει σήμερα ή αύριο για να στήσω το pc την ίδια μέρα, τότε θα το παραλάβει άλλο μέλος του σπιτιού και θα το στήσω προς το τέλος του μήνα. Θα πετάξω για Δανία την Τρίτη και μετά οδικά για Σουηδία, θα κοιτάξω και εκεί τι τιμή παίζει η CPU, αν είναι σε καλύτερη τιμή ή ίδια και έχει stock, θα σας πω για να πάρετε online ^^ Αλλιώς τώρα πχ να πάρω για κάποιον από εσάς μια CPU 7/1 και να την δώσω 20+ δεν λέει Αν είναι καλύτερη τιμή ενημέρωσε να σου στείλουμε λεφτά να πάρεις 😅
comfuzio Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 18 minutes ago, Ola150 said: Αν είναι καλύτερη τιμή ενημέρωσε να σου στείλουμε λεφτά να πάρεις 😅 Το σκέφτηκα αυτό απλά θα αργήσω αρκετά να γυρίσω, πιο καλό είναι να μάθω τα ονόματα των καταστημάτων και να τα ανεβάσω εδώ γιατί δεν ξέρω και πόσα μπορώ να κουβαλήσω και σε τι κατάσταση θα είναι μέσα στην βαλίτσα με εξοπλισμό 😅 1
this.is.elia Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Να πω ένα παράπονο, ίσως και cautionary tale για όσους σκέφτονται '''''''''αναβάθμιση''''''''' σε x870e. Αγόρασα την giga X870E Aorus Pro για αντικατάσταση της προηγούμενης TUF Β650. Βασικός (ουσιαστικά μοναδικός) λόγος αναβάθμισης ήταν τα επιπλέον pcie slots + ένα εξτρά slot για m.2. Εγκατέστησα τη νέα μητρική και βλέπω την κάρτα γραφικών σε pcie x8. Λέω ΟΚ, θα βγάλω έναν m.2 (έχω 4 nvme δίσκους εγκαστεστημένους στα 4 διαθέσιμα m.2 slots της μητρικής) γιατί προφανώς κάποιο m.2 slot τρώει bandwidth από την 1η PCIe θύρα και την κατεβάζει στη μισή ταχύτητα. Πάλι σε x8 η κάρτα γραφικών. Διαβάζοντας το manual (μόνο online γιατί είναι τόσο ξεφτίλες που ούτε manual δεν συμπεριλαμβάνουν σε μητρική των 400 ευρώ) διαπιστώνω ότι τρεις από τις τέσσερις m.2 θύρες παίρνουν από την CPU και μόνο μια από τις 4 παίρνει από το chipset. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορώ να έχω μόνο δυο m.2 drives ταυτόχρονα εφόσον θέλω την κάρτα γραφικών σε x16! Δηλαδή ένα drive που παίρνει bandwidth από cpu, ένα που παίρνει από το chipset, τα άλλα δυο drives ακυρώνονται. Λες και γύρισα πίσω στο 2016. Κοιτάζοντας και άλλες μητρικές με x870e, βλέπω ότι όλες οι gigabyte έχουν παρόμοια κατανομή του bandwidth, το οποίο θεωρώ απολύτως και 100% βλακώδες. Αντίθετα, οι MSI έχουν τις δυο M.2 θύρες να παίρνουν από τον επεξεργαστή και τις υπόλοιπες (δύο ή τρεις) να παίρνουν από το chipset (σωστό). Το ίδιο και οι Asus, βλέπω ότι η strix έχει 2 από τη cpu και 3 από το chipset. Για τις asrock δεν βρήκα κάποιον περιορισμό, αφού έριξα μια γρήγορη ματιά στο manual της taichi lite. Τώρα είτε θα πρέπει να επιστρέψω την μητρική (για ποιον λόγο άραγε, δεν έχει κάποιο πρόβλημα, δικιά μου η αβλεψία) ή θα πρέπει να βάλω 2 από τους 4 nvme σε controllers και κατόπιν σε pcie slots αντί για τις m.2 θύρες. (το αρχικό σχέδιο ήταν να έχω 3 πάνω στη μητρική και 1 πάνω σε controller, όχι να γεμίσω όλα τα pcie slots με controllers). Τέλεια Να σημειώσω ότι δεν έχει σημασία εάν οι nvme είναι gen 4 ή gen 5, η μητρική κόβει bandwidth από την κάρτα γραφικών ακόμα και εάν τα πάντα όλα (gpu και drives) είναι μόνο gen 4 (όπως στην περίπτωσή μου). Χωρίς να ξέρω στα σίγουρα, θα υποπτευόμουνα ότι σε σχέση με το x670 έχουν 'κλέψει' lanes από το chipset ώστε να καλύψουν το 100% υποχρεωτικό πλέον usb4 και το αυξημένο budget για bandwidth σύμφωνα με τα specs της AMD. Απλά φακ και τζάμπα έχασα 2 μέρες να ξαναφτιάξω το κουτί με τη νέα μητρική. Και σόρρυ για το κατεβατό. Εάν κάνω κάτι λάθος, που δε νομίζω, δώστε καμιά ιδέα. 7
Πέτρος Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 9 λεπτά πριν, this.is.elia είπε Να σημειώσω ότι δεν έχει σημασία εάν οι nvme είναι gen 4 ή gen 5, η μητρική κόβει bandwidth από την κάρτα γραφικών ακόμα και εάν τα πάντα όλα (gpu και drives) είναι μόνο gen 4 (όπως στην περίπτωσή μου). Δεν νομίζω πως θα αλλάξει κάτι, απλά για το τυπικό. Έβαλες μέσα στο BIOS τις m2 σε gen4 εσύ, χεράτα?
thn Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 14 λεπτά πριν, Πέτρος είπε Δεν νομίζω πως θα αλλάξει κάτι, απλά για το τυπικό. Έβαλες μέσα στο BIOS τις m2 σε gen4 εσύ, χεράτα? Δεν αλλάζει κάτι. Μόνο σε ASRock έχει λιγότερους περιορισμούς αλλά και λιγότερες pci αν δεν κάνω λάθος. Στις υπόλοιπες όλες τα gen 5 m2 είναι έτσι. Gen5 capable θύρα μέχρι μια χωρίς να χαντακωσεις την pci της κάρτας γραφικων. Και τα gen 4 είναι από το chipset της Amd και δεν μοιράζονται lanes. Γράψτε x870 lane sharing και διαβάστε τι γίνεται. Αλήθεια θα πάρει επιστροφή χρησιμοποιημένη μητρική κάποιο κατάστημα; Και χωρίς πρόβλημα? Χλωμό το κόβω. Όπως και να έχει φίλε λυπάμαι πραγματικά, αλλά έπρεπε να είχες κάνει το homework σου πριν.
comfuzio Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Κάτσε και εγώ πήρα την Elite wifi 7 το ίδιο θέμα θα έχω; Προς το παρόν δεν έχω 4 nvme αλλά 2 των 2ΤΒ gen 4.0 αλλά είχα σκοπό να κάνω χρήση των άλλων 2 θυρών, 1 για ακόμα 1 nvme ssd και την τελευταία για ένα coral.ai TPU. Γενικά θα το κάνω proxmox host και τα gaming windows θα είναι vm με hardware passthrough και ήθελα ένα ακόμα vm με το TPU passthrough για home assistant. δεν την έχω βάλει σε χρήση την μητρική καθώς δεν έχει έρθει η CPU αλλά ένα unbox την έκανα...και κατά τα παραπάνω lanes του x870e τι τα κάνανε;
this.is.elia Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 1 hour ago, Πέτρος said: Δεν νομίζω πως θα αλλάξει κάτι, απλά για το τυπικό. Έβαλες μέσα στο BIOS τις m2 σε gen4 εσύ, χεράτα? Ναι, δεν νιώθει τίποτα. Πείραξα και το port bifurcation (το οποίο έχει να κάνει περισσότερο με τα pcie slots) αλλά και πάλι τζίφος. Μόλις τώρα έβγαλα δυο από τους τέσσερις nvme και τους έβαλα σε controller, η κάρτα γύρισε σε x16 κατευθείαν. Είναι κακός σχεδιασμός της Gigabyte, έπρεπε να έχει κολλήσει τουλάχιστον 3 θύρες m.2 στο chipset, ώστε τουλάχιστον να μην επηρεάζουν την πρώτη pcie (η οποία είναι πάντα x16 και έρχεται από τον επεξεργαστή). Είναι αρκετά συγκεκριμένο θέμα βέβαια, όταν γεμίσεις όλες τις m.2 θύρες - παρά ταύτα, συμβαίνει. 1
Super Moderators Thresh Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Super Moderators Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Ίδια φάση με την B650E-E Strix μου, μέχρι 2 nvme παίζει στα x16 η GPU, αν βάλω στα άλλα 2 slots πέφτει στα 8. Δεν το περιμενα όμως από το high end chipset.
thn Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 7 λεπτά πριν, this.is.elia είπε Ναι, δεν νιώθει τίποτα. Πείραξα και το port bifurcation (το οποίο έχει να κάνει περισσότερο με τα pcie slots) αλλά και πάλι τζίφος. Μόλις τώρα έβγαλα δυο από τους τέσσερις nvme και τους έβαλα σε controller, η κάρτα γύρισε σε x16 κατευθείαν. Είναι κακός σχεδιασμός της Gigabyte, έπρεπε να έχει κολλήσει τουλάχιστον 3 θύρες m.2 στο chipset, ώστε τουλάχιστον να μην επηρεάζουν την πρώτη pcie (η οποία είναι πάντα x16 και έρχεται από τον επεξεργαστή). Είναι αρκετά συγκεκριμένο θέμα βέβαια, όταν γεμίσεις όλες τις m.2 θύρες - παρά ταύτα, συμβαίνει. Δεν έχουν τα lanes για να το κανουν αυτό. Βλέπε πολλά usb, γρήγορα usb, γρήγορες κάρτες δικτύου και πάει λέγοντας.
comfuzio Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 7 minutes ago, thn said: Δεν έχουν τα lanes για να το κανουν αυτό. Βλέπε πολλά usb, γρήγορα usb, γρήγορες κάρτες δικτύου και πάει λέγοντας. Και έχω το φτωχό x570 με 2 κάρτες δικτύου καμιά 12αριά USB (οκ όχι 4) και γεμάτα όλα τα slot με nvme+gpu+10gbe+pci-e 2 nvme για το coral.ai TPU και όλα παίζουν pci-e gen4.0 στο τέρμα. Κάτι δεν πάει καλά αν είναι έτσι με το x870e
idonthave Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 13 λεπτά πριν, Thresh είπε Ίδια φάση με την B650E-E Strix μου, μέχρι 2 nvme παίζει στα x16 η GPU, αν βάλω στα άλλα 2 slots πέφτει στα 8. Δεν το περιμενα όμως από το high end chipset. ίδια μητρική έχουμε, εμένα x16 είναι με τρεις m.2, είχα και 4ο αλλά στο pci slot, (και με τον 4ο πάλι x16 έπαιζε η gpu), όλοι οι m.2 gen4 είναι. 1
Super Moderators Thresh Δημοσ. 3 Ιανουαρίου Super Moderators Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 1 minute ago, idonthave said: ίδια μητρική έχουμε, My bad τότε...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα