Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 5 (Granite Ridge/Strix Point/Turin) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 4/12/2024 στις 1:01 ΜΜ, Xoroxronis είπε

Εγώ θα έλεγα στα παιδιά να μη χρησιμοποιούν "latency killer", "legacy core tuning" κτλ, μέχρι να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνουν αυτά και να βεβαιωθούμε ότι δε κόβουν perf.

To latency είναι ίδιο σε όλους αυτούς τους agesa, η ένδειξη του aida άλλαξε για τους 9χχχ απ τον a και μετά.

Σε clam, ropbench, occt, mlc κτλ όλοι οι agesa το ίδιο latency δείχνουν σε 9χχχ.

Level 2 για κανονικό perf.

Legacy για μειωμένο perf, αλλά ένδειξη στο aida ότι είχε το 1.2.0.2 (όχι a/b).

spacer.png

Εδώ να πω ότι τα settings αυτά πρέπει να κάνουν apply μόνο στους zen5, στον δικό μου auto/legacy/level 1/level 2 είναι το ίδιο πράγμα.

• Like 4
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, Xoroxronis είπε

Level 2 για κανονικό perf.

Legacy για μειωμένο perf, αλλά ένδειξη στο aida ότι είχε το 1.2.0.2 (όχι a/b).

spacer.png

Εδώ να πω ότι τα settings αυτά πρέπει να κάνουν apply μόνο στους zen5, στον δικό μου auto/legacy/level 1/level 2 είναι το ίδιο πράγμα.

Και αυτό που λες περί cpu αλλά και ότι ,η κάθε μητρική (μοντέλο asus)συμπεριφέρεται διαφορετικά στην κάθε επιλογή.Δλδ η δική μου έχει καλύτερο latency στο  legacy από ότι στο level 1-2 .Επίσης στο cp2077 με το legacy είχα καλύτερα low k avg (δεν δοκίμασα το 1-2) . Εγώ είμαι της άποψης ότι τα bios δεν είναι ακόμα σωστα στους 9800χ3δ .

• Like 1
Δημοσ.

Με legacy δεν ειμαι σταθερος σε tm5, ενω πριν ημουν.

Βγαζει errors στο 3λεπτο.

Οτι να ναι ειναι οι μητρικες... Για την ωρα τουλαχιστον.

• Like 2
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, azazil1190 είπε

Και αυτό που λες περί cpu αλλά και ότι ,η κάθε μητρική (μοντέλο asus)συμπεριφέρεται διαφορετικά στην κάθε επιλογή.

Η asus έχει κάνει μαλ@κία με το auto. Ανάλογα το setup σε άλλους το auto είναι level 2 και σε άλλους legacy.

Δε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Το default έπρεπε να είναι level2 και αν θέλει ο χρήστης να βλέπει aida ας το έβαζε μόνος του legacy.

26 λεπτά πριν, azazil1190 είπε

Δλδ η δική μου έχει καλύτερο latency στο  legacy από ότι στο level 1-2 .Επίσης στο cp2077 με το legacy είχα καλύτερα low k avg (δεν δοκίμασα το 1-2)

Ε λογικό αφού το μετράς με το aida ρε συ. Γι αυτό έβγαλαν αυτό το tweak για να μη γκρινιάζει ο κόσμος για το aida.

Για το cp2077, αν υποθέσουμε ότι δεν είναι διαφορά που οφείλεται κάπου αλλού, πολύ πιθανό το tweak που κάνει το legacy στους prefetchers να του δίνει κάτι.

Δεν είναι απαραίτητο δλδ ότι το level 2 θα είναι 100% καλύτερο παντού, μπορεί και σε κάποια να μην είναι.

Επίσης επειδή βλέπω κάτι youtubers και κάνουν vs με τα παλιά bios.

Το 1.2.0.2b έχει καινούργιο smu για granite και πάρα πολλές διαφορές σε σχέση με το a.

Legit vs είναι μόνο το legacy vs level2 στο ίδιο bios.

• Like 3
Δημοσ.

Ενα μικρο update με τις ραμς στα 7800 c34 οσο πιο σφικτα με αφηνει(με a-dies κιτακι)stable daily και για aio μια χαρα πηγε.

pbo +200 -30 CO για τους καλους και -40 για τους μαπε. θελω να δω στα παιχνιδια εαν πηρα κατι το ιδιαιτερο. Στα 8κ σφικτα το κιτακι θελει τρελα ρευματα και ανεβαζει θερμοκρασιες σε τμ5 πολυ ευκολα.Για αυτο κλεινω στα 7800 που δεν ξεπερναω τα 1.48/ 1.45 και δεν ξεπερνανε τους 44c καθ ολη την διαρκεια του τμ5 .

Screenshot (32).png

• Like 11
Δημοσ.

Καλήμερα , 

πέρασμα νεο Agesa , σε Gigabyte, καμιά διαφορά στο latency  στον 9950x εν αντιθέση με ότι βλέπω γενικά σε 9800x3D. Παραμένει εκεί στα 67-65ns  , ενώ ήμουν με του Σεπτεμβρίου αν θυμάμαι καλά στα 59-58ns. Έχει βάλει κανένας άλλος? 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, jimpsar είπε

Καλήμερα , 

πέρασμα νεο Agesa , σε Gigabyte, καμιά διαφορά στο latency  στον 9950x εν αντιθέση με ότι βλέπω γενικά σε 9800x3D. Παραμένει εκεί στα 67-65ns  , ενώ ήμουν με του Σεπτεμβρίου αν θυμάμαι καλά στα 59-58ns.

Πρέπει πρώτα η Giga να βγάλει bios που να έχει toggle για το aida. Μετά να μπεις bios και να το ενεργοποιήσεις για να δεις χαμηλότερο aida.

Απ όσο ξέρω μόνο η Msi και η Asus έχουν βάλει aida/toggle.

Είναι στην επιλογή του Vendor πάντως, Giga και Asrock μπορεί να μη βάλουν και ποτέ αν δε θέλουν.

Επιλογή 2. Μέτρα το latency με το clam αντί να το μετράς με το aida. Όποιο bios και να βάλεις θα σου δείχνει το ίδιο latency.

• Like 2
Δημοσ.

Ερώτηση προς τους αμδ μάστερς.

Έχω παρατηρήσει όταν τρέχω άιντα ότι κάποιες φορές το write έχει μεγάλη απόκλιση run με run. Δλδ. Τρέχω μόλις Μπουταρω win και μου βγάζει ένα σκορ στα 98-99κ μετά εάν ξανατρεξω σε επόμενο Μπουτ θα βγάλει 95-96κ κοινώς είναι ανάλογα τα κέφια του. Είναι λες και την μια κάνει τρειν σωστά τις μνήμες πριν Μπουταρω  και την άλλη σαν να μην κάνει . Η πλάκα είναι ότι είμαι με το σταθερό προφίλ ραμ oc και δεν έχω πειράξει κάτι στο bios.

Read,copy k latency είμαι περίπου στα ίδια με ελάχιστες η καθόλου αποκλείσεις.Σε safe mode είμαι στα ίδια όμως όσο και να τρέξω το write. Services κλείνω τα ίδια σε κάθε run όταν το τρέχω κανονικά από win.

Να είναι θέμα των win11? Θέμα βλαμμένου bios,θέμα aida? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, azazil1190 είπε

Ερώτηση προς τους αμδ μάστερς.

Έχω παρατηρήσει όταν τρέχω άιντα ότι κάποιες φορές το write έχει μεγάλη απόκλιση run με run. Δλδ. Τρέχω μόλις Μπουταρω win και μου βγάζει ένα σκορ στα 98-99κ μετά εάν ξανατρεξω σε επόμενο Μπουτ θα βγάλει 95-96κ κοινώς είναι ανάλογα τα κέφια του. Είναι λες και την μια κάνει τρειν σωστά τις μνήμες πριν Μπουταρω  και την άλλη σαν να μην κάνει . Η πλάκα είναι ότι είμαι με το σταθερό προφίλ ραμ oc και δεν έχω πειράξει κάτι στο bios.

Read,copy k latency είμαι περίπου στα ίδια με ελάχιστες η καθόλου αποκλείσεις.Σε safe mode είμαι στα ίδια όμως όσο και να τρέξω το write. Services κλείνω τα ίδια σε κάθε run όταν το τρέχω κανονικά από win.

Να είναι θέμα των win11? Θέμα βλαμμένου bios,θέμα aida? 

Θα σου πω την λυση και δεν θελω λεφτα

Spoiler

κανε uninstall τη μλκια το aida 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2
  • Haha 6
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Θα σου πω την λυση και δεν θελω λεφτα

Απόκρυψη περιεχομένων

κανε uninstall τη μλκια το aida 

Και με τι ρε θα την μετράω?? 😆

• Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Xoroxronis είπε

Πρέπει πρώτα η Giga να βγάλει bios που να έχει toggle για το aida. Μετά να μπεις bios και να το ενεργοποιήσεις για να δεις χαμηλότερο aida.

Απ όσο ξέρω μόνο η Msi και η Asus έχουν βάλει aida/toggle.

Είναι στην επιλογή του Vendor πάντως, Giga και Asrock μπορεί να μη βάλουν και ποτέ αν δε θέλουν.

Επιλογή 2. Μέτρα το latency με το clam αντί να το μετράς με το aida. Όποιο bios και να βάλεις θα σου δείχνει το ίδιο latency.

ευχαριστώ για άμεση άπαντηση , το κατέβασα  και ελπίζω να μην ειναι τα 77,82ns που βλέπω .😬

image.jpeg.3a9e01d2d21bcdcc9ca321dc7071e454.jpeg

image.png.8f4f9488c0a4c1ff16261ac95e8d7d03.png

Τελικά πόσο έχω ρε παιδιά? :P

Επεξ/σία από jimpsar
  • Like 3
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, jimpsar είπε

το κατέβασα  και ελπίζω να μην ειναι τα 77,82ns που βλέπω

Ναι σωστά είναι τα νούμερα σου, τόσο βγάζουν. Μη τα συγκρίνεις όμως με aida νούμερα. Το aida βγάζει τα δικά του.

5 ώρες πριν, azazil1190 είπε

Τρέχω μόλις Μπουταρω win και μου βγάζει ένα σκορ στα 98-99κ μετά εάν ξανατρεξω σε επόμενο Μπουτ θα βγάλει 95-96κ κοινώς είναι ανάλογα τα κέφια του.

35GB/s write b/w έχουν τα 1ccd (fclk x16) και 70GB/s τα dual (fclk x32).

Είναι άγνωστο τι είναι αυτό το write που μετράει το aida.

Δοκίμασε κι εσύ occt και clam σαν τον φίλο, νομίζω δε θα έχεις διακυμάνσεις και θα βλέπεις και σωστά νούμερα.

Στο write του clam δοκίμασε και το κανονικό και το non-temporal που δεν έχει caches, όπως το έχω βάλει εδώ

Spoiler

spacer.png

• Like 2
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...