Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 5 (Granite Ridge/Strix Point/Turin) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είναι το silicone lottery νομίζω, δοκίμασε να το πας από -25 σε -20 και γενικά κατέβαζε (ή ανέβαζε) 5 την φορά μέχρι να βρεις το "sweet spot" του συγκεκριμένου chip.
Στον 5900x θυμάμαι ότι το ryzen master είχε επιλογή να κάνει μόνο του τεστ την cpu και να βάλει τιμές στο curve optimizer είτε all core είτε core by core. Στον 5900 είχα θέμα με το core 0 και έπαιζε σταθερά στο -25 ενώ όλα τα άλλα παίζαν -30.
Εδώ δεν βλέπω να έχει τέτοια επιλογή για να κάνει μόνο του τεστ και εγώ το άρχισα -30 στα τυφλά, δείχνει να πάει καλά αλλά το WHEA μπορεί να σκάσει αργότερα σε επόμενη εφαρμογή ή παιχνίδι, γενικά δεν είναι set & forget, θέλει πολύ ψάξιμο αλλά αξίζει! Από 75.9c που είχα στο CB23 κάτω στα 56c ήταν τρελή διαφορά! Βέβαια οκ σε παιχνίδια πάει 67-68c

Δημοσ.
1 ώρα πριν, seithan είπε

Καλά και σε μένα οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όταν στρεσάρω τον επεξεργαστή με Prime95 κ.α., ρίχνει βολτάζ , με συνέπεια να πέφτουν τα ρολόγια.

11 λεπτά πριν, comfuzio είπε

Είναι το silicone lottery νομίζω, δοκίμασε να το πας από -25 σε -20 και γενικά κατέβαζε (ή ανέβαζε) 5 την φορά μέχρι να βρεις το "sweet spot" του συγκεκριμένου chip.
Στον 5900x θυμάμαι ότι το ryzen master είχε επιλογή να κάνει μόνο του τεστ την cpu και να βάλει τιμές στο curve optimizer είτε all core είτε core by core. Στον 5900 είχα θέμα με το core 0 και έπαιζε σταθερά στο -25 ενώ όλα τα άλλα παίζαν -30.
Εδώ δεν βλέπω να έχει τέτοια επιλογή για να κάνει μόνο του τεστ και εγώ το άρχισα -30 στα τυφλά, δείχνει να πάει καλά αλλά το WHEA μπορεί να σκάσει αργότερα σε επόμενη εφαρμογή ή παιχνίδι, γενικά δεν είναι set & forget, θέλει πολύ ψάξιμο αλλά αξίζει! Από 75.9c που είχα στο CB23 κάτω στα 56c ήταν τρελή διαφορά! Βέβαια οκ σε παιχνίδια πάει 67-68c

Την ώρα που τρέχετε Prime, τσεκάρετε κατανάλωση. AVX2 δεν είναι το Prime? Τραβάει σαν τρελό, οπότε μήπως πιάνετε pl και απλά δεν έχει άλλο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 04/03/2025 at 07:52, seithan said:

Καλά και σε μένα οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όταν στρεσάρω τον επεξεργαστή με Prime95 κ.α., ρίχνει βολτάζ , με συνέπεια να πέφτουν τα ρολόγια.

Δηλαδη ξεκινάς το τεστ με 9800x3d και το εκτελεί σαν να είναι 5800x3d (4500 mhz).,.. Λογικά κάτι κάνει η μητρική...Το είχε πει ο πατερ Παστίτσιος - Θα έχεις 9800x3d αλλά θα είναι σαν να μην έχεις 9800x3d...

Επεξ/σία από Eloy
  • Haha 1
Δημοσ.

Φυσιολογική συμπεριφορά είναι αυτή, κανένας επεξεργαστής δεν έχει τα ίδια boost clocks σε AVX2, συν το θέμα των PL που είπε και ο Πέτρος.

In other news, κάποιοι κινέζοι (r)etailers έχουν 12/3 ημερομηνία για διαθεσιμότητα 9950/9900x3D.

https://videocardz.com/newz/amd-confirms-ryzen-9-9950x3d-and-9900x3d-cpus-launch-march-12

• Like 3
Δημοσ.
Στις 28/2/2025 στις 8:20 ΜΜ, seithan είπε

Τρέχω Prime95 και το CPU κάνει downclock o.O στα 4800sh mhz !

Δεν έχω καταλάβει γιατί, θερμοκρασία ~81c

XMP + High bandwidth.

PBO manually από BIOS: +250mhz, limits:m/b, scalar: 10x, curve optimizer: -20

Πολύ δεν είναι το scalar 10x?Δε νομίζω να βοηθάει πουθενά,αντιθέτως ρεύμα πρέπει να προσθέτει.Εγώ σε 7600 1x το έχω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

O Seithan παραπάνω, έγραψε "όταν στρεσάρω τον επεξεργαστή με Prime95 κ.α.". Δηλαδή όχι μόνο prime95. Δεν είναι όλα avx2. Η λογική των stress tests είναι να... stress μέχρι εκεί που πάει και μετά ή να κρεμάσει, ή να αρχίσει να throtlάρει (με σαφές μήνυμα/ένδειξη) ή να περάσει το τεστ επιτυχώς... Αυτό που καταλαβαίνω - εκτος αν δεν κατάλαβα καλά - είναι οτι στα τεστ του φίλου, πέφτουν voltage και Hz και συνεχίζει το τεστ στο χαλαρό άσχετα με το τι επιδιώκει το τεστ. Και μάλιστα με χαμηλές θερμοκρασίες (πριν το τεστ) κάτι που δείχνει οτι έχει στηθεί καλά το σύστημα.

Επεξ/σία από Eloy
Δημοσ.
2 hours ago, Zaknafein said:

Φυσιολογική συμπεριφορά είναι αυτή, κανένας επεξεργαστής δεν έχει τα ίδια boost clocks σε AVX2, συν το θέμα των PL που είπε και ο Πέτρος.

In other news, κάποιοι κινέζοι (r)etailers έχουν 12/3 ημερομηνία για διαθεσιμότητα 9950/9900x3D.

https://videocardz.com/newz/amd-confirms-ryzen-9-9950x3d-and-9900x3d-cpus-launch-march-12

Εν ολίγης, για να κρατήσει ψιλά ρολόγια όταν τραβάει πολλά ρεύματα , μόνο με manual OC.

Δημοσ.
14 ώρες πριν, spi79 είπε

Πολύ δεν είναι το scalar 10x?Δε νομίζω να βοηθάει πουθενά,αντιθέτως ρεύμα πρέπει να προσθέτει.Εγώ σε 7600 1x το έχω.

Συμφωνώ και εγώ δεν προσφέρει κατι το ιδιαίτερο. Εκτός αν παίζεις με WCοoling . 

18 ώρες πριν, Eloy είπε

Δηλαδη ξεκινάς το τεστ με 9800x3d και το εκτελεί σαν να είναι 5800x3d (4500 mhz).,.. Λογικά κάτι κάνει η μητρική...Το είχε πει ο πατερ Παστίτσιος - Θα έχεις 9800x3d αλλά θα είναι σαν να μην έχεις 9800x3d...

Ναι αλλά  όταν βάζεις games εκεί σίγουρα θα έχεις αυτό το οποίο αγόρασες . ;) 

Μια χαρά συμπεριφορά έχει όπως είπαν και παραπάνω. Cooling είναι το όλο ζήτημα για καλύτερα ρολόγια και επιδόσεις.

Δημοσ.
21 ώρες πριν, seithan είπε

Εν ολίγης, για να κρατήσει ψιλά ρολόγια όταν τραβάει πολλά ρεύματα , μόνο με manual OC.

Δεν έχω "παίξει" με Ζεν 5 (ακόμα), οπότε δεν μπορώ να σου πω λεπτομέρειες (οι Ζεν4 x3D είναι voltage+PL locked, οπότε μόνο με CO παίρνουν κάτι λίγα από "OC"). Στο ΥΤ υπάρχει ο Skatterbencher που έχει ρυθμίσεις κτλ αν θες να το ψάξεις.

21 ώρες πριν, Eloy είπε

Αυτό που καταλαβαίνω - εκτος αν δεν κατάλαβα καλά - είναι οτι στα τεστ του φίλου, πέφτουν voltage και Hz και συνεχίζει το τεστ στο χαλαρό άσχετα με το τι επιδιώκει το τεστ. Και μάλιστα με χαμηλές θερμοκρασίες (πριν το τεστ) κάτι που δείχνει οτι έχει στηθεί καλά το σύστημα.

Δεν υπάρχει "χαλαρό" prime 95 all core, το small FFT ειδικά είναι power virus (αντίστοιχο του Furmark στις GPU). Δεν ξέρω CPU που σε στοκ ρυθμίσεις κ χωρίς custom WC / xOC setup κρατάει τα μέγιστα boost clocks σε τέτοιες δοκιμές.

Γενικότερα υπάρχει ένα θέμα με τα boost clocks (όχι για τους Ζεν5, αλλά για όλους τους επεξεργαστές κ GPU γενικότερα), υπάρχει λόγος που στην ουσία οι εταιρίες εγγυώνται μόνο τα base clocks και για τα boost clocks λένε "up to XXXX MHz", αλλά αυτό είναι άλλη, μεγάλη κουβέντα.

Δημοσ.
5 hours ago, Zaknafein said:

Δεν έχω "παίξει" με Ζεν 5 (ακόμα), οπότε δεν μπορώ να σου πω λεπτομέρειες (οι Ζεν4 x3D είναι voltage+PL locked, οπότε μόνο με CO παίρνουν κάτι λίγα από "OC"). Στο ΥΤ υπάρχει ο Skatterbencher που έχει ρυθμίσεις κτλ αν θες να το ψάξεις.

Δεν υπάρχει "χαλαρό" prime 95 all core, το small FFT ειδικά είναι power virus (αντίστοιχο του Furmark στις GPU). Δεν ξέρω CPU που σε στοκ ρυθμίσεις κ χωρίς custom WC / xOC setup κρατάει τα μέγιστα boost clocks σε τέτοιες δοκιμές.

Γενικότερα υπάρχει ένα θέμα με τα boost clocks (όχι για τους Ζεν5, αλλά για όλους τους επεξεργαστές κ GPU γενικότερα), υπάρχει λόγος που στην ουσία οι εταιρίες εγγυώνται μόνο τα base clocks και για τα boost clocks λένε "up to XXXX MHz", αλλά αυτό είναι άλλη, μεγάλη κουβέντα.

Μα ρίχνει τα ρολόγια χωρίς να κρατάει υψηλή θερμοκρασία. 80©; Περίπου. Δεν δείχνει ότι φτάνει σε thernal limit. Το PBO είναι ρυθμισμένο σε motherboard limits.

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, seithan είπε

Μα ρίχνει τα ρολόγια χωρίς να κρατάει υψηλή θερμοκρασία. 80©; Περίπου. Δεν δείχνει ότι φτάνει σε thernal limit. Το PBO είναι ρυθμισμένο σε motherboard limits.

Σου έβαλα λινκ από skatterbencher για να δεις συμπεριφορά CPU σε διαφορετικά φορτία... σε OCCT AVX πχ έχει 4850ΜΗz, σε OCCT SSE έχει 5150 κ.ό.κ.

Οπότε αν κι εσένα συμπεριφέρεται έτσι, δεν βλέπω το πρόβλημα, φυσιολογική συμπεριφορά είναι. Και οι 80 βαθμοί δεν είναι λίγοι btw, το PBO λαμβάνει υπόψιν κ τη θερμοκρασία, οπότε αναλόγως κατεβάζει και το curve των ρολογιών.

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Zaknafein είπε

Σου έβαλα λινκ από skatterbencher για να δεις συμπεριφορά CPU σε διαφορετικά φορτία... σε OCCT AVX πχ έχει 4850ΜΗz, σε OCCT SSE έχει 5150 κ.ό.κ.

Οπότε αν κι εσένα συμπεριφέρεται έτσι, δεν βλέπω το πρόβλημα, φυσιολογική συμπεριφορά είναι. Και οι 80 βαθμοί δεν είναι λίγοι btw, το PBO λαμβάνει υπόψιν κ τη θερμοκρασία, οπότε αναλόγως κατεβάζει και το curve των ρολογιών.

συμφωνω με το φιλο σε ειδικα σε prime 95 avx δεν μπορει να ποιασει max ρολογια τα ιδια τα χω δει σε 7800x3d

ομοιως σε 7800x3d  νουμερακια σε avx σε ολα τα τεστακια που τρεχει

Δημοσ.
4 hours ago, Zaknafein said:

Με PRime - small δοκιμάζω σταθερότητα και ναι , ρίχνει 4.8, μπορεί και παρακάτω, αναλόγως πόσο επιθετικό είναι το Curve-O. Μου κάνει εντύπωση που δεν μπορείς να ορίσεις τα 90-95c, τουλάχιστον με εμφανή τρόπο. Η μόμπο που διάλεξα είναι η Aorus pro x870e, για να μπορεί να κλοκάρετε καλύτερα αλλά θέλει πολύ ψάξιμο. Αναπολώ το παλιό, καλό και απλό voltage/multiplier, trial & error. Τώρα πια θέλει πτυχίο για OC.

Δημοσ.

Όπως είπαν και τα παιδιά,εξαρτάται από το bench που τρέχεις.Εγώ πχ με 7600 ,-40co, +250 boost και τα power limits χειροκίνητα σε bios(το tdp το έχω βάλει 102 watts😁).Σε cinebench μπουστάρει 5.35 περίπου,το ίδιο και σε παιχνίδια.Σε prime small fft maximum heat,μπουστάρει γύρω στα 5 και πάει λέγοντας.Τι ψύξη έχεις?Μου φαίνεται λίγο υψηλή η θερμοκρασία για την εποχή.

Screenshot 2025-03-08 133550.png

Screenshot 2025-03-08 132329.png

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...