Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 5 (Granite Ridge/Strix Point/Turin) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα! Μετά από 22 μέρες στην Σουηδία επέστρεψα τα ξημερώματα και μη έχοντας τι να κάνω, έκατσα 5 το πρωί και έστησα τον 9800x3D.

Για αρχή τα χρειάστηκα καθώς δεν έκανε post η μητρική, έμενε σε error code 08 και διάβαζα στο google σχετικά ότι πάνε πολλές x870* για RMA από την Gigabyte, ευτυχώς σε μένα έπαιξε μετά που έκανα reset από το κουμπί. Έπεσε firmware upgrade με την μία. Τώρα είχα να πιάσω gigabyte από τα μέσα του 2000 και δεν είχα καλές εντυπώσεις, παραμένουν αρνητικές και με αυτό εδώ το board αλλά δεν θα πάω για αλλαγή καθώς τώρα την έχω 1 μήνα ήδη και λέω να της δώσω μια ευκαιρία. Γενικά τα menu στο BIOS σε σχέση με την Asus μου φαίνονται πολύ χειρότερα και θέλω τώρα να δω σε ποιες θύρες να βάλω τους 3 NVMe γιατί έβαλα τον Crucial T705 στην πάνω θύρα κοντά στην CPU και μετά έβαλα τους 2 KC3000 στην 2η και 4η και βλεπω την GPU ως x8.

Μετά γενικά το βλέπω το pc πιο γρήγορο και αποκρίσιμο πιο άμεσα, δεν έτρεξα ακόμα benchmarks αλλά στην ως τώρα καθημερινή χρήση το αισθάνομαι αρκετά πιο γρήγορο και για αρχή είχα βάλει τον KC3000 από τον 5900x και έκανα boot από εκεί καθώς ο Τ705 ήρθε 1 το μεσημέρι. Φυσικά τώρα έκανα καθαρή εγκατάσταση οπότε όλα τρέχουν πιο γρήγορα 😂

Από τις εργασίες που έχει κάνει το pc αυτές τις λίγες ώρες που το έχω φτιάξει, η cpu είναι στα 5.2ghz συνέχεια (όταν έχει φόρτο) που πάει να πει ότι κάνει δουλειά η arctic με αυτό το cpu.

• Like 3
  • Απαντ. 2,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, comfuzio είπε

Καλησπέρα! Μετά από 22 μέρες στην Σουηδία επέστρεψα τα ξημερώματα και μη έχοντας τι να κάνω, έκατσα 5 το πρωί και έστησα τον 9800x3D.

Για αρχή τα χρειάστηκα καθώς δεν έκανε post η μητρική, έμενε σε error code 08 και διάβαζα στο google σχετικά ότι πάνε πολλές x870* για RMA από την Gigabyte, ευτυχώς σε μένα έπαιξε μετά που έκανα reset από το κουμπί. Έπεσε firmware upgrade με την μία. Τώρα είχα να πιάσω gigabyte από τα μέσα του 2000 και δεν είχα καλές εντυπώσεις, παραμένουν αρνητικές και με αυτό εδώ το board αλλά δεν θα πάω για αλλαγή καθώς τώρα την έχω 1 μήνα ήδη και λέω να της δώσω μια ευκαιρία. Γενικά τα menu στο BIOS σε σχέση με την Asus μου φαίνονται πολύ χειρότερα και θέλω τώρα να δω σε ποιες θύρες να βάλω τους 3 NVMe γιατί έβαλα τον Crucial T705 στην πάνω θύρα κοντά στην CPU και μετά έβαλα τους 2 KC3000 στην 2η και 4η και βλεπω την GPU ως x8.

Μετά γενικά το βλέπω το pc πιο γρήγορο και αποκρίσιμο πιο άμεσα, δεν έτρεξα ακόμα benchmarks αλλά στην ως τώρα καθημερινή χρήση το αισθάνομαι αρκετά πιο γρήγορο και για αρχή είχα βάλει τον KC3000 από τον 5900x και έκανα boot από εκεί καθώς ο Τ705 ήρθε 1 το μεσημέρι. Φυσικά τώρα έκανα καθαρή εγκατάσταση οπότε όλα τρέχουν πιο γρήγορα 😂

Από τις εργασίες που έχει κάνει το pc αυτές τις λίγες ώρες που το έχω φτιάξει, η cpu είναι στα 5.2ghz συνέχεια (όταν έχει φόρτο) που πάει να πει ότι κάνει δουλειά η arctic με αυτό το cpu.

Καλορίζικος!! Θερμοκρασίες;

• Like 1
Δημοσ.
9 minutes ago, Πέτρος said:

Με την LF αυτά?!

Έπαθες tambas κι εσύ?

Ναι με την LF 3 360 αλλά δεν έχω κάνει καθόλου "tuning" στο pc, είμαι ακόμα κομμάτια από το ταξίδι

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, comfuzio είπε

Ναι με την LF 3 360 αλλά δεν έχω κάνει καθόλου "tuning" στο pc, είμαι ακόμα κομμάτια από το ταξίδι

υποτίθεται είναι ποιο κρύος από τον 7800Χ3D ,την εσφιξες την Artic , γιατί πολύ την έχουν πατήσει έτσι όπως έχουν κάνει τον μηχανισμό τοποθέτησης και κάθεται στον αέρα η μισή.

• Like 1
Δημοσ.
19 ώρες πριν, music_lover είπε

Όντως κοιτάζοντας ένα σωρό reviews διαπιστώνεις ότι 6 πύρινοι με 8 πύρηνους CPU δεν έχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά το gaming, πάνω κάτω είναι 1-5% όσον αφορά τα average fps. Οι όποιες διαφορές εντοπίζονται κυρίως στα applications και είναι της τάξης του 10-12%. Ακόμα και μεταξύ αυτών της προηγούμενης σειράς 7 με την επόμενη σειρά 9 οι διαφορές είναι αμελητέες. Τις μόνες αξιόλογες διαφορές που βρήκα είναι στα low 1% αλλά όχι παραπάνω από 10% και σε μια μικρή μερίδα CPU bound games. Συνοπτικά δλδ ζητούν 100€ περισσότερα και προσφέρουν 10-12% διαφορά στα applications. Η μόνη αμφιβολία που έχω είναι στην αντοχή στον χρόνο. Μήπως δλδ σύντομα, κυρίως λόγω χρήσης 8 πύρηνων CPU από τις κονσόλες (ειδικά με τα νέα PS6 και Xbox Elite που λέγεται ότι ενδεχομένως θα έχουν x3d CPU) αρχίζει και γίνεται κατά κάποιο τρόπο απαραίτητη, γρήγορα, η χρήση τέτοιων CPU. Αν και δεν φαίνεται πολύ πιθανό γιατί η πλειοψηφία των PC έχει 6 πύρηνους CPU άρα δεν υπάρχει και σοβαρός λόγος χρήσης περισσότερων πυρήνων από τους developers. Οι οποίοι developers κάνουν πολλές φορές το εξής παράδοξο (όχι όλοι φυσικά, αρκετοί, ίσως οι περισσότεροι) αναπτύσουν τους τίτλους τους αρχικά για κονσόλες με 8 πυρήνες και μετά κάνουν port στα PC ,εκεί που κυριαρχεί η φυλή των 6 πυρήνων. Αν ήθελα φυσικά θα μπορούσα από τώρα να πάρω έναν 7800x3d αλλά προφανώς και δεν δίνω τόσα για CPU.

Αν κοιτάξεις τα παιχνίδια των τελευταίων 2 ετών και αυτά που πήραν γερά updates τα τελευταία 2 χρονια θα δεις ότι πολλά αξιοποιούν το 100% των 8-πυρηνων CPUs. Δηλαδή 16 threads.

Μην κοιτάς τα bemchmarks που μπορεί να είναι σε σημεία με χαμηλό φορτίο. Θα κοιτάς στα ζόρικα σημεία τι γίνεται. Και εννοείται αν παίζεις με υψηλά frame rates/ρυθμούς ανανέωσης. Αν παίζεις τίποτα 4Κ 60Hz δε σε νοιάζει τίποτα από όλα αυτά.

Starfield, The Last of Us, CP2077, Baldurs Gate 3, Dragons Dogma 2 είναι μερικά από αυτά.

• Like 1
Δημοσ.
54 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Αν κοιτάξεις τα παιχνίδια των τελευταίων 2 ετών και αυτά που πήραν γερά updates τα τελευταία 2 χρονια θα δεις ότι πολλά αξιοποιούν το 100% των 8-πυρηνων CPUs. Δηλαδή 16 threads.

Μην κοιτάς τα bemchmarks που μπορεί να είναι σε σημεία με χαμηλό φορτίο. Θα κοιτάς στα ζόρικα σημεία τι γίνεται. Και εννοείται αν παίζεις με υψηλά frame rates/ρυθμούς ανανέωσης. Αν παίζεις τίποτα 4Κ 60Hz δε σε νοιάζει τίποτα από όλα αυτά.

Starfield, The Last of Us, CP2077, Baldurs Gate 3, Dragons Dogma 2 είναι μερικά από αυτά.

Η αλήθεια είναι ότι θέλω να παίζει 1440p/144+hz τα multiplayer στο monitor και δευτερευόντως 4k/60hz τα single player στην tv.

Δημοσ.

Καλημέρα!Έστησα και γω προσωρινά εναν 9800x3d με μια x670e pro rs και ram της Gskill F5-6800J3445G16GX2-RS5K .Έκανα update τελευταιο bios,έπαιξαν όλα κομπλέ.Έχω βάλει το προφίλ της ράμ στο bios.Πρέπει να κάνω κάτι άλλο?Είτε bios είτε στα windows?Ευχαριστω !

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...