haris_216 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 7 ώρες πριν, Caribou είπε Καλημερα, μηπως ξερετε αν αυτες οι πριζες ασφαλειας για υπερτασεις μπορουν να τοποθετηθουν σε εξωτερικο χωρο (μπαλκονι)? Ποια απο τις 2 ειναι πιο ποιοτικη και καταλληλη για κλιματιστικο 18000 ΒΤU ? 99% ούτε καν η πρίζα που θα το βάλεις επάνω (αυτή που έχεις ήδη στο μπαλκόνι) δεν θα είναι πιστοποιημένη για εξωτερικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, τόσο για την πρίζα του τοίχου όσο και για την προστασίας, κοιτάς στις προδιαγραφές τους τι ip είναι (πχ ip 20, ip 44, ip55, κλπ) και μετά κοιτάς το σχετικό κατάλογο (googlάρεις κάτι σαν "τι σημαίνει ip στα ηλεκτρολογικά" και θα σου βγάλει αρκετά) για να δεις τι προστασία έχουν (αν έχουν). Γενικότερα μιλώντας θα δεις ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις από μηδέν προστασία μέχρι να τους ρίχνεις απευθείας με το λάστιχο
e1995kati Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Για το ac καλύτερα μια αυτόματη ασφάλεια της καμπύλης κ διπολική 16 η 20 α ανάλογα τι προτείνει ο κατασκευαστής.....έτσι καλυπτεσε και απ' την εργοστασιακή εγγυηση
vasilllis Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 10 ώρες πριν, Haldol είπε Δε θα σου χρησιμεύσει σε air-condition μόνο του ένα surge protector. Κακό δε θα κάνει, αλλά τις πιο συχνές ζημιές τις τρώνε από πράγματα που ΔΕΝ κόβει ένα surge protector. Οπότε βάλ'το, αλλά έχε στο νου σου ότι δεν είσαι "καλυμμένος" με αυτό. Το πρώτο δε το γνωρίζω, και από μία φώτο δε μπορώ να δω χαρακτηριστικά. Το APC είναι γνωστό (και από γνωστή εταιρεία του χώρου). Δε θα 'χει θέμα με 18.000 BTU/h. Σίγουρα όμως δεν είναι εξωτερικού χώρου. Μπορεί και να μην πάθει τίποτα εφόσον θα είναι στεγασμένο, αλλά αυτό δε σου το υπόσχεται κανένας. Aπο τι χαλάνε συχνότερα τα κλιματιστικά? Συνήθως οι πλακέτες δεν την ακούνε?
e1995kati Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 Από διάφορους λόγους.....απ' το ηλεκτρολογικό σύστημα μέχρι κακό αλφαδιασμα ελλειπής σέρβις.....αν ο φίλος βάλει μια 2p καμπύλης k θα είναι εξασφαλισμενος....
Haldol Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 9 hours ago, e1995kati said: Για το ac καλύτερα μια αυτόματη ασφάλεια της καμπύλης κ διπολική 16 η 20 α ανάλογα τι προτείνει ο κατασκευαστής.....έτσι καλυπτεσε και απ' την εργοστασιακή εγγυηση 7 hours ago, e1995kati said: Από διάφορους λόγους.....απ' το ηλεκτρολογικό σύστημα μέχρι κακό αλφαδιασμα ελλειπής σέρβις.....αν ο φίλος βάλει μια 2p καμπύλης k θα είναι εξασφαλισμενος.... Η ιδανικότερη επιλογή σ' αυτό το κομμάτι. Και για πιο ευαίσθητα ηλεκτρονικά, πάμε και σε Ζ (αν βρούμε ). Μου κάνει κι εντύπωση που έχει επικρατήσει και μπαίνει σχεδόν παντού και αποκλειστικά η C, ανεξάρτητα από το τι φορτίο έχει η γραμμή. 9 hours ago, vasilllis said: Aπο τι χαλάνε συχνότερα τα κλιματιστικά? Συνήθως οι πλακέτες δεν την ακούνε? Ναι, αλλά το ερώτημα είναι "από τι" «την ακούνε» οι πλακέτες. Το "τι" λοιπόν, σπάνια είναι ακραίες υπερτάσεις τύπου surge (τις οποίες και κόβουν αυτά τα μαραφέτια). Οι συνήθεις ύποπτοι είναι είτε μικρές υπερτάσεις (λίγες δεκάδες volt), ή μικρές βυθίσεις, ή σκαμπανεβάσματα - διακοπές με επαναλαμβανόμενο χρονικό μοτίβο. Όλα αυτά θα περάσουν «κάτω απ' το χαλάκι» και το εξάρτημα αυτό δε θα καταλάβει τίποτα. Εάν η περιοχή έχει προβληματικό ρεύμα, ή / και το air-condition είναι ακριβό, ή / και ευαίσθητο, βάλε επιτηρητή με ρελέ και στη σειρά μικροαυτόματο με καμπύλη Κ που έγραψε ο φίλος πιο πάνω. Αλλιώς, είτε μόνο τον μικροαυτόματο, ή τίποτα. Το surge arrestor που κοιτάς εσύ δε θα χρησιμεύσει πουθενά.
nvel Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 24 λεπτά πριν, Haldol είπε Η ιδανικότερη επιλογή σ' αυτό το κομμάτι. Και για πιο ευαίσθητα ηλεκτρονικά, πάμε και σε Ζ (αν βρούμε ). Μου κάνει κι εντύπωση που έχει επικρατήσει και μπαίνει σχεδόν παντού και αποκλειστικά η C, ανεξάρτητα από το τι φορτίο έχει η γραμμή Μάλλον γιατί όσοι σχεδιάζουν εγκαταστάσεις γνωρίζουν ότι οι μικροαυτόματοι μπαίνουν κυρίως για την προστασία της γραμμής και όχι των μηχανημάτων που είναι ευθύνη του κατασκευαστή τους να τα προστατεύσει
Haldol Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 1 minute ago, nvel said: Μάλλον γιατί όσοι σχεδιάζουν εγκαταστάσεις γνωρίζουν ότι οι μικροαυτόματοι μπαίνουν κυρίως για την προστασία της γραμμής και όχι των μηχανημάτων που είναι ευθύνη του κατασκευαστή τους να τα προστατεύσει Ναι μεν οι μικροαυτόματος αφορά τη γραμμή και όχι το φορτίο, αλλά δεν έχουν όλες οι γραμμές άγνωστο φορτίο. Αντλίες θερμότητας, air-condition, σταθερές αντλίες υδάτων, μοτέρ σε γκαραζόπορτες, μεγάλοι μετασχηματιστές, κ.λπ; Αν αντιμετωπιζόταν κάθε γραμμή ως άγνωστο φορτίο δε θα είχε καν νόημα να κυκλοφορούν μικροαυτόματοι με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επίσης, θ' αφήσει κανείς μία 3Φ αντλία θερμότητας χωρίς κατάλληλη προστασία (π.χ. ουδετέρου) επειδή «είναι ευθύνη του κατασκευαστή»; Η ευθύνη του κατασκευαστή μπορεί να καλυφθεί απλώς με προδιαγραφές για τον εγκαταστάτη ως προς το ρεύμα που θα φτάσει στη συσκευή, δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα ενσωματώσει στην ίδια τη συσκευή διατάξεις προστασίας.
vasilllis Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 10 ώρες πριν, e1995kati είπε Από διάφορους λόγους.....απ' το ηλεκτρολογικό σύστημα μέχρι κακό αλφαδιασμα ελλειπής σέρβις.....αν ο φίλος βάλει μια 2p καμπύλης k θα είναι εξασφαλισμενος.... Eξασφαλισμενος από τι? Κάτι έχεις μπερδέψει σίγουρα. 2 ώρες πριν, nvel είπε Μάλλον γιατί όσοι σχεδιάζουν εγκαταστάσεις γνωρίζουν ότι οι μικροαυτόματοι μπαίνουν κυρίως για την προστασία της γραμμής και όχι των μηχανημάτων που είναι ευθύνη του κατασκευαστή τους να τα προστατεύσει Συμφωνώ .Προϋποθέτει όμως ότι λειτουργεί μέσα στις προδιαγραφές του μηχανήματος. 1 ώρα πριν, Haldol είπε Ναι μεν οι μικροαυτόματος αφορά τη γραμμή και όχι το φορτίο, αλλά δεν έχουν όλες οι γραμμές άγνωστο φορτίο. Αντλίες θερμότητας, air-condition, σταθερές αντλίες υδάτων, μοτέρ σε γκαραζόπορτες, μεγάλοι μετασχηματιστές, κ.λπ; Αν αντιμετωπιζόταν κάθε γραμμή ως άγνωστο φορτίο δε θα είχε καν νόημα να κυκλοφορούν μικροαυτόματοι με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επίσης, θ' αφήσει κανείς μία 3Φ αντλία θερμότητας χωρίς κατάλληλη προστασία (π.χ. ουδετέρου) επειδή «είναι ευθύνη του κατασκευαστή»; Η ευθύνη του κατασκευαστή μπορεί να καλυφθεί απλώς με προδιαγραφές για τον εγκαταστάτη ως προς το ρεύμα που θα φτάσει στη συσκευή, δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα ενσωματώσει στην ίδια τη συσκευή διατάξεις προστασίας. Επιμένετε για τις καμπύλες και τα χαρακτηριστικά τους χωρίς να γνωρίζετε τι ακριβώς κάνουν. Υποχεωτικό δεν είναι ,όχι. 2 ώρες πριν, Haldol είπε Η ιδανικότερη επιλογή σ' αυτό το κομμάτι. Και για πιο ευαίσθητα ηλεκτρονικά, πάμε και σε Ζ (αν βρούμε ). Μου κάνει κι εντύπωση που έχει επικρατήσει και μπαίνει σχεδόν παντού και αποκλειστικά η C, ανεξάρτητα από το τι φορτίο έχει η γραμμή. Ναι, αλλά το ερώτημα είναι "από τι" «την ακούνε» οι πλακέτες. Το "τι" λοιπόν, σπάνια είναι ακραίες υπερτάσεις τύπου surge (τις οποίες και κόβουν αυτά τα μαραφέτια). Οι συνήθεις ύποπτοι είναι είτε μικρές υπερτάσεις (λίγες δεκάδες volt), ή μικρές βυθίσεις, ή σκαμπανεβάσματα - διακοπές με επαναλαμβανόμενο χρονικό μοτίβο. Όλα αυτά θα περάσουν «κάτω απ' το χαλάκι» και το εξάρτημα αυτό δε θα καταλάβει τίποτα. Εάν η περιοχή έχει προβληματικό ρεύμα, ή / και το air-condition είναι ακριβό, ή / και ευαίσθητο, βάλε επιτηρητή με ρελέ και στη σειρά μικροαυτόματο με καμπύλη Κ που έγραψε ο φίλος πιο πάνω. Αλλιώς, είτε μόνο τον μικροαυτόματο, ή τίποτα. Το surge arrestor που κοιτάς εσύ δε θα χρησιμεύσει πουθενά. όλα ανάποδα τα προτείνεις....ΟΛΑ όμως
nvel Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 3 ώρες πριν, Haldol είπε Ναι μεν οι μικροαυτόματος αφορά τη γραμμή και όχι το φορτίο, αλλά δεν έχουν όλες οι γραμμές άγνωστο φορτίο. Αντλίες θερμότητας, air-condition, σταθερές αντλίες υδάτων, μοτέρ σε γκαραζόπορτες, μεγάλοι μετασχηματιστές, κ.λπ; Αν αντιμετωπιζόταν κάθε γραμμή ως άγνωστο φορτίο δε θα είχε καν νόημα να κυκλοφορούν μικροαυτόματοι με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επίσης, θ' αφήσει κανείς μία 3Φ αντλία θερμότητας χωρίς κατάλληλη προστασία (π.χ. ουδετέρου) επειδή «είναι ευθύνη του κατασκευαστή»; Η ευθύνη του κατασκευαστή μπορεί να καλυφθεί απλώς με προδιαγραφές για τον εγκαταστάτη ως προς το ρεύμα που θα φτάσει στη συσκευή, δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα ενσωματώσει στην ίδια τη συσκευή διατάξεις προστασίας. οι μελετητές έχουν ευθύνη να εφαρμόζουν τους κανονισμούς και τα πρότυπα των εγκαταστάσεων και οι κατασκευαστές τα πρότυπα των μηχανημάτων.. Οι αντλίες θερμότητας έχουν προστασίες και η μελέτη έχει ως αποτέλεσμα την σωστή τροφοδοσία της όχι την εσωτερική της προστασία. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με προστασία ουδέτερου, από τι; Οι κινητήρες που δεν έχουν συνήθως προστασία δεν προστατεύονται από μικροαυτόματους αλλά από άλλες διατάξεις που ρυθμίζονται ακριβώς στο ρεύμα κάθε κινητήρα. Στους μικρούς μετασχηματιστές μπορούν να μπουν και μικροαυτόματοι, στους μεγάλους οχι (αν το έχω την εντύπωση ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη του μεγάλου και μικρού).
Haldol Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 4 hours ago, nvel said: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με προστασία ουδέτερου, από τι; Οι κινητήρες που δεν έχουν συνήθως προστασία δεν προστατεύονται από μικροαυτόματους αλλά από άλλες διατάξεις που ρυθμίζονται ακριβώς στο ρεύμα κάθε κινητήρα. Στους μικρούς μετασχηματιστές μπορούν να μπουν και μικροαυτόματοι, στους μεγάλους οχι (αν το έχω την εντύπωση ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη του μεγάλου και μικρού). Το γενίκευσα πέρα από τους μικροαυτόματους μόνο και μόνο επειδή μπήκε στη συζήτηση η τυχόν ευθύνη του κατασκευαστή του μηχανήματος (και αναφερόμουν σε απώλεια ουδετέρου). Σαφώς και δεν θα μπει στον πίνακα μικροαυτόματος για να προστατεύσει την Α/Θ από υπερένταση. Αφενώς διότι όπως είπες ο μικροαυτόματος δεν είναι η δουλειά του να προστατεύσει το φορτίο από οτιδήποτε, κι αφετέρου διότι... δεν μπορεί να κάνει και κάτι τέτοιο. Αλλά από την άλλη δεν ισχύει ότι "δε μας νοιάζει" (γενικά) τι υπάρχει σαν φορτίο στη γραμμή. Αν αντιμετωπιζόταν κάθε γραμμή απλά ως ένα κομμάτι χαλκού, αδιαφορώντας για το φορτίο, ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη, δε θα υπήρχαν 45 τύποι ραγοϋλικού για την ίδια δουλειά. Ποιο το νόημα να έχουμε καμπύλες, ή βραχυκύκλωμα 10, ή 15 kA, αν κάθε φορά βλέπουμε απλά «ένα καλώδιο»; Ως προς την αντίληψη "μεγάλου" και "μικρού" trafo θα συμφωνήσω απόλυτα, αλλά θέλω (πιο πολύ από περιέργεια) να μου πεις σε ποια τάξη μεγέθους θα 'βαζες το όριο. Γιατί κάτι μου λέει ότι θα εντυπωσιαστώ με βάση το «δε μπαίνουν μικροαυτόματοι». Σίγουρα δεν εννοώ το "μεγάλο" όπως το εννοεί η IEC πάντως, μιας και μιλάγαμε για residential σενάρια!
nvel Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 τις πολλές καμπύλες και κυρίως τις πλήρως ρυθμιζόμενες καμπύλες τις χρειαζόμαστε για να έχουμε επιλεκτικότητα στην προστασία και μη λανθασμένες ενεργοποιήσεις των διακοπτών. Τις πολλές αντοχές σε βραχυκύκλωμα τις χρειαζόμαστε γιατί υπάρχουν εγκαταστάσεις με 6kA αλλά υπάρχουν και εγκαταστάσεις με 60kA αναμενόμενο βραχυκύκλωμα οπότε επιλέγουμε την κατάλληλη προστασία που μπορεί να λειτουργήσει σωστά σε βραχυκύκλωμα. Ας πούμε ότι μικροαυτόματοι μπαίνουν μέχρι 63Α κλειστοί αυτόματοι μέχρι 630Α και αυτόματοι αέρος μέχρι 6300Α,
mindreader Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2023 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) On 08/12/2023 at 12:41, Haldol said: Δε θα σου χρησιμεύσει σε air-condition μόνο του ένα surge protector. Κακό δε θα κάνει, αλλά τις πιο συχνές ζημιές τις τρώνε από πράγματα που ΔΕΝ κόβει ένα surge protector. Οπότε βάλ'το, αλλά έχε στο νου σου ότι δεν είσαι "καλυμμένος" με αυτό. Το πρώτο δε το γνωρίζω, και από μία φώτο δε μπορώ να δω χαρακτηριστικά. Το APC είναι γνωστό (και από γνωστή εταιρεία του χώρου). Δε θα 'χει θέμα με 18.000 BTU/h. Σίγουρα όμως δεν είναι εξωτερικού χώρου. Μπορεί και να μην πάθει τίποτα εφόσον θα είναι στεγασμένο, αλλά αυτό δε σου το υπόσχεται κανένας. Με ενδιαφερει και μενα για προστασια κλιματιστικων απο υπερτασεις-υποτασεις. Διαβαζω αυτα, ολα συνεισφερουν, οι αποψεις πρεπει να ακουγονται, αλλα καμια φορα σκεφτομαι οτι ποσα να κανει, ποσα να προσεξει, ποσα να φιξαρει ο καθενας που θελει να κανει κατι με καποια ηλεκτρολογικη συσκευη για να μη χασει τα λεφτα του απο καποια βλακεια που θα του κανει η δεη; Δυο κλιματιστικα θελησα να βαλω, και μου εβγαλαν την ψυχη τα μαστορια. Ειλικρινα ομως. Εκαναν το 80% της δουλειας, που αν δεν προσεχα και δεν επεμενα στο θεμα της εγκαταστασης, θα ειχα πες το 50% μιας σωστης δουλειας, και παλι μου μειναν σοβαρουτσικα ζητηματα, απο το 20% που δεν μου εκαναν σωστα. Ευκολα θα πει κανεις 'δεν διαλεξες καλο συνεργειο, μπλα μπλα'. Οκ. Οκ. Εχω φιλο αρχιτεκτονα που μου ελεγε 'δεν εχουμε τεχνητες στην Ελλαδα, οταν φτιαχνουμε οικοδομες, ωστε να τους δινουμε οδηγιες και να καταλαβαινουν'. Sorry για την παρακαμψη αλλα... ας βρει καποιος τους 'καλους' και να μας τους πει και σε εμας... Οτι μπορω να κανω μονος μου, δηλαδη λιγα, το προτιμω απο το να εξαρτωμαι απο τον καθε ηλεκτρολογο, αν ξερει, τι ξερει, τι θα φτιαξει, τι θα χρεωσει, να παρακαλαω κανα διμηνο κλπ. Ελπιζω, τα πριζακια surge protector, οντως να προστατευουν. Μηπως αντι για πριζακια, να αγορασουμε σταθεροποιητη τασης; Επικουρικα να πω, οτι το ψυγειο interter που αγορασα περυσι, της hitachi, στις οδηγιες/μπροσουρα/χαρακτηριστικα, εγραφε, και μου εκανε μεγααααληηη εντυπωση, οτι το ψυγειο ειναι φτιαγμενο ετσι ωστε να αντιμετωπιζει τα σκαμπανεβασματα στο ρευμα. Δεν το εχω καπου προχειρο τωρα, αλλα λεω 'απιστευτο'. Παρολα αυτα, ενα πριζακι προστασιας το εβαλα και εκει, οπως και σε καθε ηλεκτρικη συσκευη που εχει ενα κοστος (στα υπολογιστικα εχω ups). Εχω κανονισει με ηλεκτρολογο να μου βγαλει σουκω πριζα απο το κλιματιστικο, μες το σπιτι. Εκει θα βαλω tapo πριζα για μετρηση καταναλωσης, καθως και πριζα για προστασια στο ρευμα. Επεξ/σία 15 Δεκεμβρίου 2023 από mindreader
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα