paniti Δημοσ. 19 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2023 Στις 3/7/2023 στις 11:21 ΜΜ, JimmysWil είπε Καλησπερα καταφερα να συγκεντρωσω 15950 μορια και περναω στην σχολη μηχανικων υπολογιστων στο παδα και στην μηχανικων υπολογιστων στην πατρα.Η ερωτηση μου ειναι κατα ποσο αξιζει να μεταφερθω στην πατρα μιας και μενω Αθηνα.Γνωριζω οτι δεν γραφεσαι στο τεε αλλα εκτος απο αυτα υπαρχει καποιος σημαντικος λογος για να παω ceid?Σημειωση πως ενδιαφερομαι μονο για αυτες τις σχολες μιας και δεν προκειτε να ποιασω χαροκοπειο η καποια αλλη σχολη πληροφορικης. Οι αποστάσεις στην Πάτρα είναι μικρές και αυτό επιτρέπει να μαζεύεστε εύκολα φοιτητές από το Πολυτεχνείο + αυτοδίδακτοι χομπίστες και να καίγεστε πάνω σε ό,τι τεχνολογία σας κατέβει, που είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αποκτήσεις γνώσεις και εμπειρία (και αν στην πορεία κρίνεις ότι αξίζει και σου βγαίνει, πτυχίο). 1
Dark_panel Δημοσ. 19 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2023 4 hours ago, Kercyn said: Άλλος κλάδος. Ας βγάλουμε ένα πόρισμα πρώτα για αυτόν και πάμε και σε άλλους. Αυτο που δε λες να καταλαβεις ειναι ο,τι ο κανόνας ισχυει για ΟΛΟΥΣ τους κλαδους, οχι μονο για την Πληροφορικη. Υπαρχει υπερπροσφορα πτυχιων παντού.
V.I.Smirnov Δημοσ. 19 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, Kercyn είπε Ο Smirnov δεν είναι Software Engineer ούτε Architect. Είναι ακαδημαϊκός, οπότε βλέπει τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά και με βάση τις δικές του εμπειρίες, όπως όλοι μας άλλωστε. Δε θα έλεγα ότι είναι απαραίτητα λάθος το σκεπτικό του ή αυτά που λέει, θεωρώ όμως ότι δε λαμβάνει υπ' όψην άλλες παραμέτρους οι οποίες δεν είναι του αντικειμένου του κι έχει την τάση να αγνοεί οτιδήποτε μη ακαδημαϊκό. Λάθος κάνεις, δεν είμαι ακαδημαϊκός. Έχω πολλά γραμματικά προσόντα και έχω δουλέψει σε ακαδημαϊκό περιβάλλον αλλά ακαδημαϊκός δεν είμαι. Και έχω δουλέψει και ως προγραμματιστής, χρόνια πριν. Ήταν η πρώτη μου δουλειά (ενώ έχω σπουδάσει μηχανικός). Είχα ήδη ένα ΜΠΣ. Πρώτος μισθός 1600€ καθαρά, σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Μάλιστα είχα συνάδελφο έναν ηλεκτρολόγο ΑΠΘ με ΜΠΣ ραδιοηλεκτρολογίας που επίσης ξεκίνησε ως προγραμματιστής τότε, με στοιχειώδεις γνώσεις. Αυτός θα προγραμμάτιζε σε python. Δεν την ήξερε αλλά την έμαθε πολύ γρήγορα. Μαζί προσληφθήκαμε. Η εταιρεία ήταν μικρή αλλά συνεργαζόταν στενά με μια ξένη εταιρεία τεχνικού λογισμικού στη Ζυρίχη. Εγώ παραιτήθηκα μετά από έναν χρόνο περίπου, διότι τα ενδιαφέροντά μου σε άλλους τομείς ήταν ισχυρότερα και δεν με ενδιέφερε να κάνω καριέρα προγραμματιστή (αν και μπορούσα αν ήθελα), ούτε είχα προτεραιότητα να βγάλω λεφτά. Πάντως, έχω εμπειρία από τον χώρο ιδίοις όμμασι - τουλάχιστον για εταιρείες τεχνικού λογισμικού προδιαγραφών εξωτερικού - δεν μιλάω θεωρητικά. Μην πλανάσθε, τα γραμματικά προσόντα είναι σημαντικά. Δεν λέω ότι πρέπει σώνει και καλά να έχεις πτυχίο πληροφορικής για να είσαι προγραμματιστής αλλά ότι πρέπει να έχεις οπωσδήποτε πτυχίο θετικής σχολής. Αλλιώς θα δυσκολευτείς πολύ να ξεπεράσεις τον συναγωνισμό των άλλων που έχουν. Ένας που έχει πτυχίο σε κάτι δύσκολο δεν είναι χαζός, αν ασχοληθεί θα μπορέσει να φτάσει γρήγορα το γνωστικό επίπεδο του εμπειρογνώστη και να του αφήσει τη σκόνη του... - Επεξ/σία 20 Ιουλίου 2023 από V.I.Smirnov 2
Vista32 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) Κάθομαι και διαβάζω την εξέλιξη αυτής της συζήτησης και καταλήγω στο εξής συμπέρασμα. Το χειρότερο όλων είναι πως από όλους τους συνομιλητές οι δύο αρχικοί "πρωταγωνιστές", οι οποίοι είναι στα δύο άκρα και μάλιστα θεωρούν τις απόψεις τους θέσφατο, δεν εργάζονται στο συγκεκριμένο τομέα. Θεωρώ πως και οι δύο είστε αρκετά νέοι, εξ ου και το τόσο πάθος για την υποστήριξη των απόψεών σας (αρκετοί περάσαμε κάποτε ανάλογη φάση, τότε που μεσουρανούσαν τα fora ως βασικό μέσο socializing). Αν όχι, καλό είναι να το κοιτάξετε γιατί μόνο την εικόνα σας βλάπτει. Νομίζω πως ο truman2193, αν κρίνω και από τις αγγελίες που δημοσίευσε, ίσως έχει στο μυαλό του πρωτίστως τον web developer που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με CMS. Ειδικά αν σκεφτώ μικρές εταιρείες που ξεφύτρωσαν τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενες τον covid και τις επιδοτήσεις δημιουργίας eshop, οι οποίες κυρίως δημιουργούν eshops με βασικές λειτουργίες, συνήθως βασισμένα σε wordpress/woocommerce χωρίς κάτι custom, ώστε να εξυπηρετήσουν τις πολύ απλές απαιτήσεις συνοικιακών καταστημάτων που είπαν να δοκιμάσουν και το online εμπόριο, θα παρατηρήσω πως πολλοί από όσους εργάζονται εκεί δεν έχουν κάποιο πτυχίο πληροφορικής. Τώρα πόσο αυτοί θεωρούνται πραγματικοί web developers ή όχι, ειδικά αν γράφουν ελάχιστο ή και καθόλου κώδικα, είναι άλλο θέμα. Πάντως developers συνήθως αυτοχαρακτηρίζονται, ως developers τους βλέπουν οι πελάτες τους και σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει αυτό. Οι περισσότεροι από όσους γνωρίζω είναι είτε αυτοδίδακτοι είτε συνήθως από ΙΕΚ και ΤΕΙ. Αρκετά πιο σπάνια θα είναι από ΑΕΙ. Προφανώς, σε τέτοιες θέσεις δεν είναι απαραίτητο κάποιο σπουδαίο υπόβαθρο στην πληροφορική. Κάποιες βασικές γνώσεις σε Front end γλώσσες συνήθως ζητούν, καλή γνώση του wordpress και των κυριότερων πρόσθετων, αν γνωρίζει κανείς και από SQL ακόμα καλύτερα και τα υπόλοιπα θα τα μάθει on the job. Ναι, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χρειάζεσαι κανένα πτυχίο και δεν αποτελείς εξαίρεση στον κανόνα, αν βρεις δουλειά χωρίς κάποια περγαμηνή. Εξαίρεση στον κανόνα όμως θα είναι αν δεις αρχικό μισθό πάνω από 750-800€ μεικτά. Επομένως, truman2193, δίνοντας έτσι απλόχερα τέτοιες συμβουλές σε νέο κόσμο, που μόλις τελείωσε το σχολείο και ψάχνει συμβουλές, τον "καταδικάζεις" να μην μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τα όρια του βασικού μισθού, στην αρχή τουλάχιστον. Επίσης, είναι υπερβολικά εύκολο ένας δεκαοκτάχρονος να παρατήσει στην πρώτη δυσκολία την όποια προσπάθεια να μάθει μόνος του, αν δεν έχει κάποιον να τον "κυνηγάει" (βλέπε υποχρεώσεις σχολής). Και μην ξεχνάς, ο αδερφός σου έχει πτυχίο. Πιθανόν να μην τον ωφελήσει πουθενά η γνώση οικονομικών στο κομμάτι του development που έχει αναλάβει, όμως ένας νέος άνθρωπος με πτυχίο δείχνει ότι έστω διαθέτει κάποιες βάσεις κι ένα αποδεκτό υπόβαθρο γνώσεων. Ειδικά, όταν πριν λίγα χρόνια περνούσες με 2 και με 3 στο Πανεπιστήμιο, αντιλαμβανεσαι ότι προδιαθέτει άσχημα κάποιος νέος στην εποχή μας να μην έχει να επιδείξει κάποιο πτυχίο. Οι εποχές αλλάζουν, οι άνθρωποι εξελίσσονται και, όπως κάποτε ήταν το σύνηθες η πλειοψηφία να τελειώνει το λύκειο και κάποιοι λιγότεροι να συνεχίζουν στην τροτοβάθμια εκπαίδευση, έτσι τώρα το να έχεις ένα πτυχίο είναι το ελάχιστο εφόδιο για να σε δουν λίγο πιο σοβαρά σε κάποιες δουλειές. Εννοείται πως πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν εξαιρέσεις. Πάμε τώρα στην άλλη άποψη. 1800€ καθαρά, δηλαδή πάνω από 2500€ μεικτά entry level και όποιος δεν κυνηγά ανάλογες θέσεις απλά δεν έχει να κάνει με σοβαρές εταιρείες ή έστω συμβιβάζεται; Ας προσγειωθούμε στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν αμφισβητώ το ότι μπορεί να συμβεί, αλλά πρέπει κάποιος να είναι πολύ τυχερός, ώστε να συμπέσουν χρονικά η αναζήτησή του για εργασία και η ανάγκη μιας εταιρείας για κάποιον με μια συγκεκριμένη εξειδίκευση που θα διατίθεται να την πληρώσει όσο όσο. Δηλαδή, επειδή κάποιος σε μια παρέα έτυχε και παντρεύτηκε μια ξανθιά γαλανομάτα πρώην μοντέλο που τον ερωτεύτηκε σφόδρα, αν όλοι οι υπόλοιποι φίλοι του συμβιβαστούν με κάτι λιγότερο, δεν έχουν κάνει καλή επιλογή; Σίγουρα δεν είναι απίθανο, δεν είναι όμως και το πιο συνηθισμένο για μηδενική εμπειρία. Επίσης, τι πάει να πει θέση ευθύνης σε σοβαρή εταιρεία; Μία σοβαρή εταιρεία έχει μόνο θέσεις ευθύνης. Είτε είσαι developer είτε tester, είτε οτιδήποτε άλλο, η ευθύνη σου είναι και παραμένει μεγάλη, ειδικά όταν διακυβεύονται εκατομμύρια ευρώ ή μπορούν να επηρεαστούν εμμέσως ή αμέσως οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Λάθη θα γίνουν και κάποια θα φτάσουν και στον πελάτη-τελικό χρήστη, αλλά σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Επίσης, αν τελικά καταφέρεις να μπεις σε μια μεγάλη και σοβαρή εταιρεία χωρίς να διαθέτεις τις ιδανικές περγαμηνές (πολύ δύσκολο και όχι άδικα), ακριβώς επειδή είναι σοβαρή δεν θα σου κόψει κανένα δρόμο προς την εξέλιξη. Αρκεί να το αξίζεις. Κι εννοείται πως όταν αποκτηθεί σοβαρή εμπειρία, ειδικά όταν αυτή αφορά εξειδικευμένες γνώσεις που δεν βρίσκεις εύκολα, το πτυχίο θα πάει σε δεύτερη μοίρα θέλει δεν θέλει. Κάτι τελευταίο. Πάντα συνέβαινε αυτό, αλλά τελευταία τείνει να γίνει μάστιγα στο φόρουμ. Υποτίθεται πως εδώ προσπαθούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και όχι να τον μπερδέψουμε ή να τον παραπλανήσουμε. Δεν μας υποχρεώνει κανείς να γράψουμε κάτι σώνει και καλά. Όπως συμβαίνει συνέχεια να ρωτάει κάποιος μια τεχνική ερώτηση και να πετάγονται κάποιοι από τους 10-15 "μονίμους κάτοικους" του insomnia -ούτε μεροκάματο να τους έδιναν- και να απαντούν σε δευτερόλεπτα "Ξέχνα το.", "Δεν γίνεται.", "Κάνε reset", "Πέτα το." κτλ κτλ, ενώ υπάρχει λύση στο πρόβλημα, έτσι κι εδώ πρέπει με το ζόρι να εκφράσουμε τη γνώμη μας, χωρίς να έχουμε ολοκληρωμένη γνώση. Ψάξτε σε παλαιότερες συζητήσεις θέματα που αφορούσαν το software testing και δείτε τι γράφουν με ύφος που σε κάνει να λες ότι "ο τύπος έχει σίγουρα κάμποσα χρόνια εμπειρία στο χώρο". Άλλος λεει ότι αν κάνεις manual testing δεν θεωρείσαι σοβαρός tester ή ότι οι εταιρείες στην Ελλάδα σπάνια πλέον προσλαμβάνουν τέστερς και άλλος πως δουλειά του tester είναι να μπορεί να καταλάβει και να κρίνει τον κώδικα του developer. Κάποιοι εξ αυτών έπειτα θα σχολιάσουν και σε άλλα δέκα θέματα με ερωτήσεις για άσχετα μεταξύ τους επαγγέλματα και θα δώσουν ανάλογες συμβουλές με την αντίτοιχη σιγουριά. Φυσικά δεν είμαι αυτός που θα κρίνει ποιος μπορεί να εκφέρει άποψη και ποιος όχι και προφανώς κι εγώ έχω πει πραγματα που δεν ισχύουν ή ισχύουν μόνο σε συνθήκες που έτυχε να έχω υπόψη μου. Ας προσέχουμε όμως λίγο τι και πώς το λέμε, ειδικά όταν πρόκειται να δώσουμε συμβουλές σε άλλους ανθρώπους. Επεξ/σία 20 Ιουλίου 2023 από Vista32 2
V.I.Smirnov Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) Μια συμβουλή που αποτρέπει ή απομακρύνει κάποιον από το να ενισχύσει τα γραμματικά του προσόντα δεν μπορεί ποτέ να είναι καλή. Είναι άλλο πράγμα να λες σε κάποιον ότι μπορεί να τα καταφέρει ακόμη κι αν δεν έχει σπουδάσει ακριβώς αυτό που τον ενδιαφέρει (κι αυτό είναι όντως σωστό για τον προγραμματισμό), κι άλλο, εντελώς διαφορετικό, να του λες ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς καθόλου γραμματικά προσόντα και σπουδές. - Επεξ/σία 20 Ιουλίου 2023 από V.I.Smirnov 1
Moderators Kercyn Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Moderators Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 1 hour ago, Dark_panel said: Αυτο που δε λες να καταλαβεις ειναι ο,τι ο κανόνας ισχυει για ΟΛΟΥΣ τους κλαδους, οχι μονο για την Πληροφορικη. Υπαρχει υπερπροσφορα πτυχιων παντού. Αντιγράφω λοιπόν την ερώτηση που έκανα και στον Theo παραπάνω: Quote Έχεις δύο υποψηφίους για μια θέση, ας πούμε, Java. Ο ένας έχει 5 χρόνια καλή προϋπηρεσία σε Java σε παρόμοιο business με το δικό σου αλλά όχι πτυχίο, και ο 2ος με πτυχίο και 5 χρόνια προϋπηρεσία σε PHP σε τελείως άλλο business. Θα επέλεγες κάποιον έτσι χωρίς να περάσεις και τους δύο από συνέντευξη; Άρα φαντάζομαι εσύ δε θα πέρναγες από συνέντευξη τον πρώτο που δεν έχει πτυχίο, σωστά; 1 hour ago, V.I.Smirnov said: Λάθος κάνεις, δεν είμαι ακαδημαϊκός. Έχω πολλά γραμματικά προσόντα και έχω δουλέψει σε ακαδημαϊκό περιβάλλον αλλά ακαδημαϊκός δεν είμαι. Και έχω δουλέψει και ως προγραμματιστής, χρόνια πριν. Ήταν η πρώτη μου δουλειά (ενώ έχω σπουδάσει μηχανικός). Είχα ήδη ένα ΜΠΣ. Πρώτος μισθός 1600€ καθαρά, σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Μάλιστα είχα συνάδελφο έναν ηλεκτρολόγο ΑΠΘ με ΜΠΣ ραδιοηλεκτρολογίας που επίσης ξεκίνησε ως προγραμματιστής τότε, με στοιχειώδεις γνώσεις. Αυτός θα προγραμμάτιζε σε python. Δεν την ήξερε αλλά την έμαθε πολύ γρήγορα. Μαζί προσληφθήκαμε. Η εταιρεία ήταν μικρή αλλά συνεργαζόταν στενά με μια ξένη εταιρεία τεχνικού λογισμικού στη Ζυρίχη. Εγώ παραιτήθηκα μετά από έναν χρόνο περίπου, διότι τα ενδιαφέροντά μου σε άλλους τομείς ήταν ισχυρότερα και δεν με ενδιέφερε να κάνω καριέρα προγραμματιστή - αν και μπορούσα αν ήθελα. Πάντως, έχω εμπειρία από τον χώρο ιδίοις όμμασι - τουλάχιστον για εταιρείες τεχνικού λογισμικού προδιαγραφών εξωτερικού - δεν μιλάω θεωρητικά. Ωραία, άρα για τεχνικό και εξειδικευμένο λογισμικό χρειάζεσαι πτυχίο, πιθανότατα κάποιου κλάδου εκτός πληροφορικής. Υπάρχουν όμως και άλλοι κλάδοι πέραν αυτού. 1 hour ago, V.I.Smirnov said: Μην πλανάσθε, τα γραμματικά προσόντα είναι σημαντικά. Δεν λέω ότι πρέπει σώνει και καλά να έχεις πτυχίο πληροφορικής για να είσαι προγραμματιστής αλλά ότι πρέπει να έχεις οπωσδήποτε πτυχίο θετικής σχολής. Αλλιώς θα δυσκολευτείς πολύ να ξεπεράσεις τον συναγωνισμό των άλλων που έχουν. Ένας που έχει πτυχίο σε κάτι δύσκολο δεν είναι χαζός, αν ασχοληθεί θα μπορέσει να φτάσει γρήγορα το γνωστικό επίπεδο του εμπειρογνώστη και να του αφήσει τη σκόνη του... Για το πρώτο σκέλος, είναι λίγο-πολύ αυτό που είπε και ο Theo με το οποίο συμφώνησα. Για το δεύτερο, δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ. Το ότι κάποιος μπορεί να έχει πτυχίο σε κάτι απαιτητικό, όπως είναι πχ τα μαθηματικά ή η φυσική, δε σημαίνει αυτομάτως ότι θα ήταν και καλός προγραμματιστής. Όπως είπαμε και πιο πριν, το να φτιάξεις κάτι να δουλεύει είναι (σχετικά) εύκολο. Το μεγάλο κόστος είναι στη συντήρηση και την επεκτασιμότητα. Στον χρόνο που δούλεψες ως προγραμματιστής, εκτέθηκες σε πράγματα όπως unit/integration/fuzz testing; Security; Design patterns τόσο σε επίπεδο κώδικα όσο και σε επίπεδο αρχιτεκτονικής συστημάτων; CI/CD; SOLID; Clean code; Containerization; Error handling; Κάποια απ' αυτά ίσως τα χρησιμοποίησες, θα μου έκανε όμως εντύπωση να μου πεις ναι σε όλα. Αν ναι, μάλλον είσαι απ' τους πολύ τυχερούς που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να δει αυτά (και άλλα τόσα) πράγματα. Τα παραπάνω είναι από τα βασικά πράγματα που κάνει/πρέπει να ξέρει ένας software engineer. Είναι τεχνικές και concepts δεκαετιών, όχι κάποιο flavor-of-the-month js framework. Δυστυχώς καμία σχολή πληροφορικής που ξέρω δε σου μαθαίνει αυτά τα πράγματα. Αν εσύ ή κάποιος άλλος γνωρίζει κάποια σχολή που έχει κάποια απ' αυτά στο πρόγραμμα σπουδών της, θα χαρώ πολύ να τη μάθω.
dkstopo Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) όποιος θέλει να γίνει καλός προγραμματιστής το πρώτο πτυχίο πρέπει να είναι στα μαθηματικά, μετά τα πράγματα είναι "απλά". Τα παλια τα χρόνια η σχολή της Πάτρας ήταν άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους. Τα παιδια που τελείωσαν εκει είναι πολύ ψηλά σε ότι και να κάνουν. Δεν νομίζω ότι έχει χασει το επίπεδο απλά πολλοί επιλέγουν να σπουδασουν στον τοπο τους. Επεξ/σία 20 Ιουλίου 2023 από dkstopo 1
V.I.Smirnov Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) 57 λεπτά πριν, Kercyn είπε ... Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες γενικά. Διαφωνώ στο ότι για να γίνεις προγραμματιστής δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο σε τίποτε, σε καμιά θετική επιστήμη. Αν τελειώσεις π.χ. μαθηματικός ή φυσικός, παρόλο που η κουλτούρα τους από το αντικείμενο του προγραμματιστή διαφέρει σημαντικά, αυτό δείχνει αρκετά για τις διανοητικές σου ικανότητες καθώς πρόκειται για δύσκολες σχολές. Το να ασχοληθείς με προγραμματισμό μετά και να πετύχεις επαγγελματικά είναι εφικτό. Το να μην έχεις τελειώσει τίποτε δείχνει ανικανότητα, κι όσο καλός εμπειρογνώστης κι αν είσαι θα σε χαρακτηρίζει σε όλη σου την επαγγελματική ζωή. Το ξαναγράφω, αν μπορείς να γίνεις γ@μ@τος προγραμματιστής θα κάνεις και τις σπουδές που το αποδεικνύουν και το ενισχύουν, δεν θα μείνεις στη μετριότητα ή στο τίποτε. Θα περάσει κάποιος που θέλει να γίνει προγραμματιστής π.χ. στους ηλεκτρολόγους ΕΜΠ ή στο μαθηματικό και δεν θα πάει επειδή "το πτυχίο στον προγραμματισμό δεν χρειάζεται" και είναι χάσιμο χρόνου; γιατί κάτι τέτοιο μας λένε κάποιοι.... - Επεξ/σία 20 Ιουλίου 2023 από V.I.Smirnov
rain-man Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δεν νομίζω ότι αυτοί που δεν έχουν πτυχίο και πήγαν στον προγραμματισμό το έκαναν από επιλογή. Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας και δεν τους το απαγορεύει κάποιος συνδικαλιστικός φορέας οπότε γιατί όχι; Ένα πτυχίο πάντως σου δίνει πολύ περισσότερες διεξόδους και δεν νομίζω ότι ένας που τελειώνει το ΕΜΠ ή το μαθηματικό έχει σκοπό να κάνει όλη του τη ζωή τις ίδιες δουλειές που κάνουν οι αυτοδίδακτοι, τσάμπα θα πήγαιναν οι γνώσεις. Η Ελλάδα όμως δεν έχει βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας οπότε άνθρωποι όλων των βαθμίδων κάνουν πολλές φορές τα ίδια πράγματα στον ιδιωτικό τομέα γιατί δεν απαιτούνται παραπάνω προσόντα.
vamvakoolas Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 επειδη ειχα φιλο "εμπειρικο" προγραμματιστη. Ειχε παρα πολυ καλη γνωση προγραμματισμου και παθος για αυτο. Σταδιακα εξελιχθηκε ως technical manager και εκει ηταν το ανωτατο που εφτασε. Νομιζω οτι σε οποιαδηποτε εταιρια της προκοπης αναλογη εξελιξη θα ειχε. Απλως ατομα με λιγοτερη εμπειρια και προγραμματισμο απο αυτον, αλλα με πτυχιο (α) στον αντιστοιχο τομεα εφτασαν σε καλυτερες θεσεις και προφανως αποδοχες απο αυτον
kostakis81 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, White__Dragon είπε Καθηγήτρια μου είπε ότι αν θες να κάνεις μεταπτυχιακό ΑΕΙ στην πληροφορική έχοντας τελειώσει ΤΕΙ πρέπει να έχεις γύρω στο 8,5 και κάτι να τους εντυπωσιάσεις , ενώ από μεταπτυχιακό ΑΕΙ περνάς πιο εύκολα σε μεταπτυχιακό ΑΕΙ αν είσαι καλός. Εγω τέλειωσα ΤΕΙ πληροφορικής με 7,5 , όλοι μου έλεγαν πως είναι καλός βαθμός, οι καθηγητές μου έλεγαν να μην καθυστερώ γράφοντας με κόψουν αν δεν πιάσω παραπάνω σε κάποια μαθήματα και κανείς δεν μου είπε τι είναι οι δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες. Επίσης κανείς δεν μου είπε πως τώρα δεν έχει νόημα να κάνω αιτήσεις σε μεταπτυχιακά ΑΕΙ και έχανα το χρόνο μου αντί να εστιάσω στα μεταπτυχιακά των ΤΕΙ. αυτα ειναι καραμπινατα ψεματα και μου τα ελεγαν και εμενα αλλα η ωμη πραγματικοτητα ειναι οτι τα περισοτερα μεταπτυχιακα στην ελλαδα ειναι πληρωτα και πιστεψτε με δεν σου λενε οχι και με 5 να εχεισ παρει το χαρτι ... ο βαθμος δεν μετρα πουθενα εκτοσ απο τα μορια στο δημοσιο βεβαια ... πλεον δεν υπαρχουν πια αει τει ολα αει ειναι 10 ώρες πριν, vasilllis είπε Για να σας θυμισω λιγο !!! Ο MArk zuckerberg εγινε δισεκατομυριουχος απο τον προγραμματισμο και δεν ολοκληρωσε τις σπουδες του.Τις παρατησε και κανει προγραμματισμο ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ... ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.Δεν υπογραφεις πουθενα. ΚΑΘΕ ΕΦΟΔΙΟ ΘΕΜΙΤΟ. ο ζουκεμπερκ εκλεψε την ιδεα 2 αδελφων που τον προσελαβαν γιατι αυτοι δεν εγραφαω κωδικα τουσ οποιουσ δικαστικα τουσ πληρωνει ακομα σε χρυσο ..... και εδω θα ερθω να πω και εγω τα συνδικαλιστηκα μου που τα γραφω χρονια εδω αλλα και αλλου σε δημοσια και ιδιωτικα φορα... γιατι η πληροφορικη δεν εχει δικαιωματα ? κακος δεν εχει .. βλεπουμε ολοι οι κλαδοι με καποιο κυρος εχουν βαρβατουσ συλογουσ που δεν μπορεισ να κανεισ κιχ χωρισ να εχεισ το αντιχτοιχο πτυχιο... και η πληροφορικη ειναι μπατε σκυλοι αλεστε και αλεστικα μην δνετε ... βλεπε δικηγορικο συλλογο , ιατρικο συλλογο φαρμακευτικο συλλογο κοκ και εξηγουμε ,, αφου ο φαρμακοποιοσ πουλαει κουτακια με ετοιμα φαρμακα για ποιο λογο να χρειαζετε αδεια και πτυχιο φαρμακοποιου ??? αφου οι περισοτεροι εχουν υπαλληλουσ ασχετουσ μεσα κα τα δουλευουν τα φαρμακεια ... αλλο παραδειγμα οι συμβολαιογραφοι .. εκει να δεισ κερδοσ θεσμοθετημενο 2% στο ποσο συμβολαιου και δεν μιλαει κανεναν ... και εκει το 99% τισ δουλειας πλεον το κανουν software ... και εμεις και οι προδωτες του συλογου πληροφορικησ παραιτηθηκαν με την πρωτη ημερα απο τα δικαιωματα και εχεισ τωρα τον καθε ασχετο να διαβαζει λιγο απο το youtube και να παιρνει θεσεισ απο ατομα του κλαδου ... και μην βιαστειτε να πειτε μα στην πληρφορικη ειναι αλλιως ΑΦΟΥ ΣΤΑ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ οι περισοτεροι που εχετε καΝΕΙ συνναλαγεσ με τουσ προαναφερωμενουσ κλαδουσ δεν ειπατε κιχ και το φαγατε το παραμυθη τουσ μια χαρα .... τραβατε λοιπον να πειτε στο βερβεσο (προεδρο δικηγορικου συλογου αθηνων) φιλε τα ξερω και εγω τα νομικα εχω διαβασει μονοσ μου βαλε μου ενα τεστ να δεισ που θα τα καταφερω και θα δειτε για το ποτε θα σασ πεταξει εξω και θα φατε και μυνηση για προσβολη επαγγελματος ... αλλα ειπαμε οι πληροφορικαριοι ειναι κατι αλλο που μπορει ο καθε ασχετος να δουλευει χωρισ πτυχιο και να ριχνει τισ τιμεσ στηναγορα χαλωντας την πιατσα για τουσ υπολοιπους συμπιεζοντασ τουσ μισθους προς τα κατω Επεξ/σία 20 Ιουλίου 2023 από kostakis81
nik1992 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δε ξέρω εάν το έχει ήδη αναφέρει κάποιος παραπάνω, αλλά θα σου πρότεινα να ψάξεις γκρουπ φοιτητών για τις σχολές και να ρωτήσεις απευθείας εκείνους που σπουδάζουν μέσα τώρα για τη γνώμη τους για τα μαθήματα. Επίσης βάλε όποια σχολή θέλεις ανεξαρτήτως μορίων, μπορεί να πέσει κάποια που ήθελες και να το μετανιώσεις μετά. Ρίξε μια ματιά και σε αυτό το τμήμα https://www.ds.unipi.gr/.
kostakis81 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 ολοι λοιπον περιχαρακονουν τα θεσμοθετημενα δικαιωματα τους και τα τηρουν πιστα και οι πληροφορικοι ειναι ξεφραγο αμπελι.... για να μην αναφερθω και στο αλλο το εγγλημα που συντελεσθει τ 2005 με τουσ μαθηματικουσ φυσικους που οι συλογοι τουσ πιεσαν την κυβερνηση και με ενα απλο 2εβδομαδον σεμιναριο δυορισθηκαν καθηγητεσ πληροφορικησ στα γυμνασια -λυκεια στερωντας θεσεισ απο πτυχιουχους αλλα και στην κυριολεξια καταστρεφωντας τουσ μαθητεσ που επεσαν επανωω τουσ αφου ησαν ασχετοι με το αντικειμενο ... και εκει δεν τρεχει 1 ετσι να υποθεσω
bilya Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Πραγματικά γιατί πάντα σε τέτοιες συζητήσεις φέρνετε παραδείγματα του 0.1%? Ακόμη κ ο Zuckerberg που δεν τελείωσε είναι η εξαίρεση των τοπ εταιρειών, ο lary κ ο Sergei έχουν PHD, o bezos k o Pichai έχουν μαστερ κτλπ Δεν έχω σχέση με προγραμματισμό αλλά θα ταν καλό μην κάνουμε τις εξαίρεσης κανόνα γιατι με αυτή την λογική οι πιθανοτατα εκατομμύρια αυτοδίδακτοι Ινδοί θα σας (δεν εχω σχεση με πληροφορική) παρει φαλάγγι κ δεν θα βρισκατε πουθενα δουλειά . Δεν γίνεται αυτό όμως. 7 minutes ago, kostakis81 said: ολοι λοιπον περιχαρακονουν τα θεσμοθετημενα δικαιωματα τους και τα τηρουν πιστα και οι πληροφορικοι ειναι ξεφραγο αμπελι.... Η πληροφορική δεν γίνεται κ για μενα δεν πρεπει να μπει σε πλαίσιο. Η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία κ συνεχώς. Στους μηχανικούς πχ είναι αρκετα πιο εύκολο μιας κ ο πυρήνας των γνώσεων είναι σχεδόν ίδιος εδω κ πανω απο εναν αιώνα. Η στατική κτιρίων πχ δεν έχει αλλάξει, μπορεί να εχουν αλλάξει οι κανονισμοι, συστελεστες ασφαλείας κτλπ αλλά η ανάλυση είναι ίδια. 1
kostakis81 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2023 7 λεπτά πριν, bilya είπε Πραγματικά γιατί πάντα σε τέτοιες συζητήσεις φέρνετε παραδείγματα του 0.1%? Ακόμη κ ο Zuckerberg που δεν τελείωσε είναι η εξαίρεση των τοπ εταιρειών, ο lary κ ο Sergei έχουν PHD, o bezos k o Pichai έχουν μαστερ κτλπ Δεν έχω σχέση με προγραμματισμό αλλά θα ταν καλό μην κάνουμε τις εξαίρεσης κανόνα γιατι με αυτή την λογική οι πιθανοτατα εκατομμύρια αυτοδίδακτοι Ινδοί θα σας (δεν εχω σχεση με πληροφορική) παρει φαλάγγι κ δεν θα βρισκατε πουθενα δουλειά . Δεν γίνεται αυτό όμως. αυτο λεω και εγω ... το ξεφραγο αμπελι δεν συμφερει τουσ πληροφορικους γιατι θα ερθουν 1 δισ ινδοι και αντε μετα να ζητησεισ μισθο πανω απο 200δολαρσ το μηνα που εκει ειναι περιουσια αλλα εδω ψιχουλα 22 λεπτά πριν, bilya είπε Πραγματικά γιατί πάντα σε τέτοιες συζητήσεις φέρνετε παραδείγματα του 0.1%? Ακόμη κ ο Zuckerberg που δεν τελείωσε είναι η εξαίρεση των τοπ εταιρειών, ο lary κ ο Sergei έχουν PHD, o bezos k o Pichai έχουν μαστερ κτλπ Δεν έχω σχέση με προγραμματισμό αλλά θα ταν καλό μην κάνουμε τις εξαίρεσης κανόνα γιατι με αυτή την λογική οι πιθανοτατα εκατομμύρια αυτοδίδακτοι Ινδοί θα σας (δεν εχω σχεση με πληροφορική) παρει φαλάγγι κ δεν θα βρισκατε πουθενα δουλειά . Δεν γίνεται αυτό όμως. Η πληροφορική δεν γίνεται κ για μενα δεν πρεπει να μπει σε πλαίσιο. Η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία κ συνεχώς. Στους μηχανικούς πχ είναι αρκετα πιο εύκολο μιας κ ο πυρήνας των γνώσεων είναι σχεδόν ίδιος εδω κ πανω απο εναν αιώνα. Η στατική κτιρίων πχ δεν έχει αλλάξει, μπορεί να εχουν αλλάξει οι κανονισμοι, συστελεστες ασφαλείας κτλπ αλλά η ανάλυση είναι ίδια. ωραια να μην μπει σε πλαισιο ... και θα ειμαστε οι μ@#ς με πατεντα αφου ολοι οι υπολοιποι εχουν μπει σε κατι πλαισια ναααα!!! και κονομανε θεσμοθετημενα ποσοστα.... γιατι τοσοσ αλτρουισμος ομωσ δεν καταλαβαινω .....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα