L-Griever Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Καλησπέρα και καλό μήνα. Με συγχωρείτε που έχει ή αν έχει απαντηθεί πολλές φορές το θέμα. Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις πωλήσεις σαν ιδιώτης... Επειδή έχω στην κατοχή μου αρκετά πράγματα που θέλω να τα πουλήσω πλέον, είναι προτιμότερο όλα να γίνονται χέρι με χέρι; Δεν ξέρω τι να κάνω και ρώτησα έναν λογιστή ο οποίος μου είπε να αποφεύγω να πουλάω πράγματα και να μου βάζουν λεφτά στο λογαριασμό οι άλλοι ή τα ταχυδρομεία για να μην έχω μπλεξίματα με την εφορία. Οι ιδιώτες έχουν όριο ή κάτι για να βάλουν τα λεφτά στο λογαριασμό τους στις τράπεζες; Και αν βάλουν ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να είναι οκ και για να μην υπάρξει πρόστιμο από την εφορία; Έχω διαβάσει αρκετά από τα παλιά ποστς αλλά δεν έχω καταλάβει πολύ... Είναι κρίμα να μην μπορούμε να τα βάζουμε στο λογαριασμό και να μην μπορούμε να πάρουμε κάτι που θέλουμε.. Τα μετρητά είναι σαν να μην υπάρχουν αν θέλουμε να πάρουμε κάτι που κοστίζει πολύ...ή αν θέλουμε κάτι από εξωτερικό.. Εννοείται ότι δεν έχω σκοπό να είμαι έμπορος ή κάτι.. Απλά θέλω να πουλήσω τα πράγματά μου.. Θα το εκτιμούσα πολύ αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει..
TheoAlex50 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Νομίζω αν δεν είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ τα πράγματα που θες να πουλήσεις δεν έχεις θέμα αλλά δεν είμαι λογιστής.
Haldol Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Δεν είναι τόσο τρομερό το θέμα με τα μετρητά. Οκ, σίγουρα σε λογαριασμό βολεύει καλύτερα, αλλά αν για ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λόγο δε μπορείς ή δε πρέπει να εμφανίσεις ποσά, δεν έχεις άλλες ανάγκες που να μπορούν να ικανοποιηθούν με μετρητά; Super market, καύσιμα; Πληρώνεις αυτά με μετρητά και κρατάς τα χρήματα σε λογαριασμό για τις «μεγάλες αγορές».
Joshua21 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 1 hour ago, L-Griever said: Καλησπέρα και καλό μήνα. Με συγχωρείτε που έχει ή αν έχει απαντηθεί πολλές φορές το θέμα. Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις πωλήσεις σαν ιδιώτης... Επειδή έχω στην κατοχή μου αρκετά πράγματα που θέλω να τα πουλήσω πλέον, είναι προτιμότερο όλα να γίνονται χέρι με χέρι; Δεν ξέρω τι να κάνω και ρώτησα έναν λογιστή ο οποίος μου είπε να αποφεύγω να πουλάω πράγματα και να μου βάζουν λεφτά στο λογαριασμό οι άλλοι ή τα ταχυδρομεία για να μην έχω μπλεξίματα με την εφορία. Οι ιδιώτες έχουν όριο ή κάτι για να βάλουν τα λεφτά στο λογαριασμό τους στις τράπεζες; Και αν βάλουν ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να είναι οκ και για να μην υπάρξει πρόστιμο από την εφορία; Έχω διαβάσει αρκετά από τα παλιά ποστς αλλά δεν έχω καταλάβει πολύ... Είναι κρίμα να μην μπορούμε να τα βάζουμε στο λογαριασμό και να μην μπορούμε να πάρουμε κάτι που θέλουμε.. Τα μετρητά είναι σαν να μην υπάρχουν αν θέλουμε να πάρουμε κάτι που κοστίζει πολύ...ή αν θέλουμε κάτι από εξωτερικό.. Εννοείται ότι δεν έχω σκοπό να είμαι έμπορος ή κάτι.. Απλά θέλω να πουλήσω τα πράγματά μου.. Θα το εκτιμούσα πολύ αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει.. Πρώτα από όλα έχει μεγάλη σημασία πόσα θα εισπράξεις αν πουλήσεις όλα τα "αρκετά" πράγματα που αναφέρεις. Επίσης έχει σημασία και το τι εισοδήματα δηλώνεις. Αν διευκρινίσεις τα παραπάνω, ίσως και να μπορέσει κάποιος να σε βοηθήσει.
L-Griever Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 3 hours ago, TheoAlex50 said: Νομίζω αν δεν είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ τα πράγματα που θες να πουλήσεις δεν έχεις θέμα αλλά δεν είμαι λογιστής. Κατάλαβα ευχαριστώ. 3 hours ago, Haldol said: Δεν είναι τόσο τρομερό το θέμα με τα μετρητά. Οκ, σίγουρα σε λογαριασμό βολεύει καλύτερα, αλλά αν για ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λόγο δε μπορείς ή δε πρέπει να εμφανίσεις ποσά, δεν έχεις άλλες ανάγκες που να μπορούν να ικανοποιηθούν με μετρητά; Super market, καύσιμα; Πληρώνεις αυτά με μετρητά και κρατάς τα χρήματα σε λογαριασμό για τις «μεγάλες αγορές». Ναι εντάξει αυτό πέρα από τις μικρές αγορές αλλά το θέμα είναι ότι οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος και να στα δώσει μετρητά είναι επίσης δύσκολο πόσο μάλλον όταν βρίσκεσαι μακριά. Αλλά καλώς αφού υπάρχει θέμα θα το έχω υπόψιν. Ευχαριστώ. 2 hours ago, Joshua21 said: Πρώτα από όλα έχει μεγάλη σημασία πόσα θα εισπράξεις αν πουλήσεις όλα τα "αρκετά" πράγματα που αναφέρεις. Επίσης έχει σημασία και το τι εισοδήματα δηλώνεις. Αν διευκρινίσεις τα παραπάνω, ίσως και να μπορέσει κάποιος να σε βοηθήσει. Σίγουρα τα πράγματα έχουν συλλεκτική αξία οπότε δεν ξέρω αν έχει νόημα να αναφέρω πόσο. Απλά ότι έχω μαζέψει μέχρι τώρα θα ήθελα να τα πουλήσω αλλά το θέμα είναι ότι ποιος θα είναι κοντά για να γίνει χέρι με χέρι γιατί όταν μένεις σε μικρή πόλη τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Όσο για τα υπόλοιπα ο λογιστής τα αναλαμβάνει αλλά δεν έχω μεγάλο αν εννοείς αυτό και αυτή τη στιγμή είμαι άνεργος .
Joshua21 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 2 hours ago, L-Griever said: Σίγουρα τα πράγματα έχουν συλλεκτική αξία οπότε δεν ξέρω αν έχει νόημα να αναφέρω πόσο. Απλά ότι έχω μαζέψει μέχρι τώρα θα ήθελα να τα πουλήσω αλλά το θέμα είναι ότι ποιος θα είναι κοντά για να γίνει χέρι με χέρι γιατί όταν μένεις σε μικρή πόλη τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Όσο για τα υπόλοιπα ο λογιστής τα αναλαμβάνει αλλά δεν έχω μεγάλο αν εννοείς αυτό και αυτή τη στιγμή είμαι άνεργος . Το ότι είσαι άνεργος αυτή τη στιγμή είναι παντελώς αδιάφορο, δεν ζητάς δάνειο, σημασία έχει μόνο τι εισοδήματα είχες σε βάθος χρόνου, και συγκεκριμένα αν αυτά τα εισοδήματα μπορούν να δικαιολογήσουν το ότι απέκτησες "αρκετά" πράγματα με συλλεκτική αξία. Όσο για τον λογιστή δεν καταλαβαίνω τι αναλαμβάνει, πριν έγραψες ότι σου πρότεινε να πληρωθείς μόνο μαύρα.
L-Griever Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 26 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Το ότι είσαι άνεργος αυτή τη στιγμή είναι παντελώς αδιάφορο, δεν ζητάς δάνειο, σημασία έχει μόνο τι εισοδήματα είχες σε βάθος χρόνου, και συγκεκριμένα αν αυτά τα εισοδήματα μπορούν να δικαιολογήσουν το ότι απέκτησες "αρκετά" πράγματα με συλλεκτική αξία. Όσο για τον λογιστή δεν καταλαβαίνω τι αναλαμβάνει, πριν έγραψες ότι σου πρότεινε να πληρωθείς μόνο μαύρα. Μάλιστα. Αν αναφέρεσαι ότι αν είχα τα εισοδήματα στα προηγούμενα χρόνια με τα οποία δικαιολογούν τις αγορές που έκανα τότε ναι. Δεν κάνω αγορές κτλ όταν δεν τα έχω. Τα πράγματα που έχω, τα έχω μερικά χρόνια.. Απλά τώρα έχουν συλλεκτική αξία σε σχέση με την αρχική τιμή. Με συγχωρείς αναφερόμουν στο ότι τις δουλειές τις κάνει ο λογιστής γενικά για την δήλωση κτλ.
Joshua21 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Just now, L-Griever said: Μάλιστα. Αν αναφέρεσαι ότι αν είχα τα εισοδήματα στα προηγούμενα χρόνια με τα οποία δικαιολογούν τις αγορές που έκανα τότε ναι. Δεν κάνω αγορές κτλ όταν δεν τα έχω. Τα πράγματα που έχω, τα έχω μερικά χρόνια.. Απλά τώρα έχουν συλλεκτική αξία σε σχέση με την αρχική τιμή. Με συγχωρείς αναφερόμουν στο ότι τις δουλειές τις κάνει ο λογιστής γενικά για την δήλωση κτλ. Όχι, εννοώ αν τα εισοδήματα που είχες τα προηγούμενα χρόνια - ή πιο σωστά τα τυχόν περισεύματα από τα εισοδήματα που είχες στα προηγούμενα χρόνια - δικαιολογούν τα χρήματα που θα εισπράξεις τώρα, εφόσον τα πράγματα έχουν πάρει αξία τότε θα πρέπει να πάρει και η εφορία το μερίδιο της από τα κέρδη σου. Που και πάλι έχει μεγάλη σημασία τι αξίας είναι αυτά τα πράγματα τώρα, αν πχ πιάσουν 5.000€ κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί.
L-Griever Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουλίου 2023 7 ώρες πριν, Joshua21 είπε Όχι, εννοώ αν τα εισοδήματα που είχες τα προηγούμενα χρόνια - ή πιο σωστά τα τυχόν περισεύματα από τα εισοδήματα που είχες στα προηγούμενα χρόνια - δικαιολογούν τα χρήματα που θα εισπράξεις τώρα, εφόσον τα πράγματα έχουν πάρει αξία τότε θα πρέπει να πάρει και η εφορία το μερίδιο της από τα κέρδη σου. Που και πάλι έχει μεγάλη σημασία τι αξίας είναι αυτά τα πράγματα τώρα, αν πχ πιάσουν 5.000€ κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί. Δηλαδή πες για παράδειγμα ότι είχα 500 ευρώ και έτσι έκανα μια αγορά των 500 ευρώ οπότε το φπα το πήρε η εφορία. Αν τώρα το πουλήσω 700 ευρώ τότε το φπα θα πρέπει να το ξαναπάρει; Αν ναι πώς γίνεται αυτό; Με το να αναφέρω στην επόμενη φορολογική δήλωση ότι έχω πάρει αυτά τα χρήματα έτσι ώστε να δει η εφορία και να μην βάλει πρόστιμο; Αν αλλιώς το πουλήσω 500 όπως το είχα πάρει τότε, δεν υπάρχει πρόβλημα αφού το φπα το πήρε έτσι και αλλιώς οπότε όλα καλά; Όσο για τα πράγματα είναι κάποια παιχνίδια συλλεκτικά και κάτι φιγούρες ή αγάλματα. Για παράδειγμα ένα συλλεκτικό που είχε 200 τότε, τώρα μπορεί να έχει 600+ γιατί δεν βγαίνουν πια οπότε αυτομάτως απέκτησαν συλλεκτική αξία για να το εξηγήσω καλύτερα.
andreaspA Δημοσ. 2 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2023 Προχωρα και πουλα οτι θελεις. Κανεις δεν θα ασχοληθει με τις συλλεκτικες φιγουρες που θα πουλησεις.
Joshua21 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2023 55 minutes ago, L-Griever said: Δηλαδή πες για παράδειγμα ότι είχα 500 ευρώ και έτσι έκανα μια αγορά των 500 ευρώ οπότε το φπα το πήρε η εφορία. Αν τώρα το πουλήσω 700 ευρώ τότε το φπα θα πρέπει να το ξαναπάρει; Αν ναι πώς γίνεται αυτό; Με το να αναφέρω στην επόμενη φορολογική δήλωση ότι έχω πάρει αυτά τα χρήματα έτσι ώστε να δει η εφορία και να μην βάλει πρόστιμο; Αν αλλιώς το πουλήσω 500 όπως το είχα πάρει τότε, δεν υπάρχει πρόβλημα αφού το φπα το πήρε έτσι και αλλιώς οπότε όλα καλά; Όσο για τα πράγματα είναι κάποια παιχνίδια συλλεκτικά και κάτι φιγούρες ή αγάλματα. Για παράδειγμα ένα συλλεκτικό που είχε 200 τότε, τώρα μπορεί να έχει 600+ γιατί δεν βγαίνουν πια οπότε αυτομάτως απέκτησαν συλλεκτική αξία για να το εξηγήσω καλύτερα. Δεν θυμάμαι να έγραψα κάτι κάπου για ΦΠΑ, όταν πουλάς κάτι ως ιδιώτης δεν υπάρχει ΦΠΑ, μόνο αν είσαι έμπορος. Αν έχεις αγοράσει κάτι με 500€ και το πουλήσεις 700€ τότε θεωρητικά πρέπει να φορολογηθείς για τη διαφορά των 200€ (όπως ακριβώς φορολογείσαι αν αγοράσεις μετοχές 500€ και τις πουλήσεις 700€), αλλά πρακτικά κανένας δεν το δηλώνει, όπως επίσης κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τέτοιο ποσό. Για τελευταία φορά, έχει μεγάλη σημασία το συνολικό ποσό που θα σου καταθέσουν στον λογαριασμό σου, αν είναι μεγάλο και δεν μπορείς να το δικαιολογήσεις όχι μόνο θα φορολογηθείς αλλά θα πληρώσεις και πρόστιμο για αυτό. Ο λογιστής σου κάτι ξέρει που σου είπε να αποφύγεις την πληρωμή με κατάθεση σε λογαριασμό.
vs_skg Δημοσ. 2 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2023 Πρόσεχε τι γράφεις στο διαδίκτυο γιατί εμένα ένας λογιστής μου είπε ότι η εφορία πλέον συνεργάζεται με την δίωξη ηλεκτρονικού για ταυτοπροσωπια όσων πουλάνε μεταχειρισμένα πράγματα και μετά, χαμός!
L-Griever Δημοσ. 2 Ιουλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 2 Ιουλίου 2023 5 ώρες πριν, Joshua21 είπε Δεν θυμάμαι να έγραψα κάτι κάπου για ΦΠΑ, όταν πουλάς κάτι ως ιδιώτης δεν υπάρχει ΦΠΑ, μόνο αν είσαι έμπορος. Αν έχεις αγοράσει κάτι με 500€ και το πουλήσεις 700€ τότε θεωρητικά πρέπει να φορολογηθείς για τη διαφορά των 200€ (όπως ακριβώς φορολογείσαι αν αγοράσεις μετοχές 500€ και τις πουλήσεις 700€), αλλά πρακτικά κανένας δεν το δηλώνει, όπως επίσης κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τέτοιο ποσό. Για τελευταία φορά, έχει μεγάλη σημασία το συνολικό ποσό που θα σου καταθέσουν στον λογαριασμό σου, αν είναι μεγάλο και δεν μπορείς να το δικαιολογήσεις όχι μόνο θα φορολογηθείς αλλά θα πληρώσεις και πρόστιμο για αυτό. Ο λογιστής σου κάτι ξέρει που σου είπε να αποφύγεις την πληρωμή με κατάθεση σε λογαριασμό. Καλώς ευχαριστώ για τις πληροφορίες. 4 ώρες πριν, vs_skg είπε Πρόσεχε τι γράφεις στο διαδίκτυο γιατί εμένα ένας λογιστής μου είπε ότι η εφορία πλέον συνεργάζεται με την δίωξη ηλεκτρονικού για ταυτοπροσωπια όσων πουλάνε μεταχειρισμένα πράγματα και μετά, χαμός! Το θέμα είναι ότι εγώ θέλω να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις ή σε ότι άλλο και όχι να αποφεύγω οπότε δεν έχω να κρύψω κάτι. Όπως και να έχει ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις