Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, πήγα να ανάψω το ερκοντήσιο στο κρύο και φέτος και το αυτοκίνητο δεν έδειξε να ψήνεται. Προσπάθησα να αποκλείσω 2-3 αίτια (χωρίς κανένα εργαλείο) και θα ήθελα να μου πείτε, μιας και πρόκειται να το πάω μία για λάδια/φίλτρα να ξέρω τι να πω στον έτσι για να μη με μαδήσει και καλά "ψάχνοντας". Τα δεδομένα:

Ασθενής: Ηρωικό Opel Astra H μοντέλο 2008.

Κλινικά σημεία: Όταν ανάβω το AC στο κρύο, δεν είναι κρύο. Όταν το βάζω στο κρύο χωρίς AC σε σχέση με όταν το βάζω στο κρύο με AC, δεν καταλαβαίνω διαφορά. Όταν το γυρίσω στο ζεστό, βγάζει φούρνο. Δεν έπαιξα με AC ON/OFF στο ζεστό γιατί θα πεθάνω πριν καταλάβω αν έχει διαφορά.

Όταν ενεργοποιώ το AC, νοιώθω (και βλέπω στις στροφές) την επιβάρυνση.

Τσέκαρα την ψύκτρα μπροστά στο ψυγείο, είναι παραδόξως καθαρή.

Τσέκαρα ασφάλειες, όλες άκαφτες.

Έκανα και το ECN, δε μου έβγαλε κάνα έρορ.

Δεν έχω κάνει ποτέ αναγόμωση το αμάξι και το έχω φάση 8 χρόνια. Παίζει να τη γλιτώσω μόνο με συμπλήρωμα φρέον; Νόμιζα είναι κλειστό κύκλωμα, αλλά πάνω στο ψάξιμο είδα ότι είναι αναμενόμενο να χάνει ψιλοστάνταρ ανά έτος. Το ψυκτικό υγρό (αν παίζει ρόλο) είναι στη στάθμη που πρέπει και επίσης δεν το έχω πειράξει ποτέ.

Τι υποπτεύεστε; Τι να ζητήσω από τον μαστόρη;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

• Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όταν λες δεν έχεις κάνει αναγόμωση;  

Συμπλήρωμα ψυκτικού κλιματιστικού (φρέον);

Όλα αυτά τα χρόνια το έλεγχες αλλά δεν χρειαζόταν συμπληρωμα;

Επεξ/σία από Maurikycli
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Lucifer είπε

Τι να ζητήσω από τον μαστόρη;

Θα του ζητήσεις να εντοπίσει τη βλάβη.

Πέρυσι δούλευε?

Αν 15 χρόνια δεν έχει γίνει ποτέ συντήρηση του a/c τότε μπορεί να είναι το οτιδήποτε (γήρανση συμπιεστή λόγω έλλειψης συντήρησης, πλακέτες και ένα σωρό άλλα).

"Συμπλήρωμα φρέον" μην δεχτείς να πληρώσεις αβασάνιστα, αν δεν σου πεί γιατί το έχασε...

• Like 1
Δημοσ.
29 minutes ago, Lucifer said:

Καλησπέρα, πήγα να ανάψω το ερκοντήσιο στο κρύο και φέτος και το αυτοκίνητο δεν έδειξε να ψήνεται. Προσπάθησα να αποκλείσω 2-3 αίτια (χωρίς κανένα εργαλείο) και θα ήθελα να μου πείτε, μιας και πρόκειται να το πάω μία για λάδια/φίλτρα να ξέρω τι να πω στον έτσι για να μη με μαδήσει και καλά "ψάχνοντας". Τα δεδομένα:

Ασθενής: Ηρωικό Opel Astra H μοντέλο 2008.

Κλινικά σημεία: Όταν ανάβω το AC στο κρύο, δεν είναι κρύο. Όταν το βάζω στο κρύο χωρίς AC σε σχέση με όταν το βάζω στο κρύο με AC, δεν καταλαβαίνω διαφορά. Όταν το γυρίσω στο ζεστό, βγάζει φούρνο. Δεν έπαιξα με AC ON/OFF στο ζεστό γιατί θα πεθάνω πριν καταλάβω αν έχει διαφορά.

Όταν ενεργοποιώ το AC, νοιώθω (και βλέπω στις στροφές) την επιβάρυνση.

Τσέκαρα την ψύκτρα μπροστά στο ψυγείο, είναι παραδόξως καθαρή.

Τσέκαρα ασφάλειες, όλες άκαφτες.

Έκανα και το ECN, δε μου έβγαλε κάνα έρορ.

Δεν έχω κάνει ποτέ αναγόμωση το αμάξι και το έχω φάση 8 χρόνια. Παίζει να τη γλιτώσω μόνο με συμπλήρωμα φρέον; Νόμιζα είναι κλειστό κύκλωμα, αλλά πάνω στο ψάξιμο είδα ότι είναι αναμενόμενο να χάνει ψιλοστάνταρ ανά έτος. Το ψυκτικό υγρό (αν παίζει ρόλο) είναι στη στάθμη που πρέπει και επίσης δεν το έχω πειράξει ποτέ.

Τι υποπτεύεστε; Τι να ζητήσω από τον μαστόρη;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Συμπιεστή ακούς να δουλεύει;

Συνήθως κάτι τέτοιο έχει να κάνει με τα υγρά, αλλά δεν είναι μόνο αυτό

Ζέστη βγάζει με αντιστάσεις όποτε δεν περνάει κανε απο το σύστημα του ac

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, sdikr είπε

Σε ποια αυτοκίνητα γίνεται αυτό; 

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, sdikr είπε

Δεν ξέρω τι θα άκουγα. Δεν έχω προσέξει ποτέ τον ήχο για να καταλάβω αν τώρα δεν ακούγεται. Μπορώ να το επιβεβαιώσω κάπως οπτικά;

26 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Όταν λες δεν έχεις κάνει αναγόμωση;  

Συμπλήρωμα ψυκτικού κλιματιστικού (φρέον);

Όλα αυτά τα χρόνια το έλεγχες αλλά δεν χρειαζόταν συμπληρωμα;

Αυτό εννοώ ναι. Δεν ξέρω αν το τσέκαραν στα σέρβις, δεν ήξερα καν ότι θέλει έλεγχο. Αλλά κρίνοντας πως πέρσι ήταν όλα κομπλέ χωρίς διακυμάνσεις (δεν ήταν δλδ ότι αργούσε να κρυώσει ή οτιδήποτε) φαντάζομαι πως τσεκαριζόταν....;;;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε Opel Corsa D 2011, ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι δούλευε ρολόι το AC, το επόμενο έβγαζε έναν πολύ χλιαρό αέρα. Όσο δυνατά και να το έβαζα δεν έβγαζε κρύο, απλά ελάχιστα πιο δροσερό από τη θερμοκρασία που είχε εκείνη την ώρα. Πήγα σε μηχανικό, και μου είπε ότι έλειπε πάνω από το μισό φρέον, χωρίς προφανές σημείο που να χάθηκε. Έκανε αναγόμωση, νομίζω άλλαξε και κάποια λαστιχάκια, και 3 χρόνια μετά δεν ξαναέπαθε τίποτα. Κατά πάσα πιθανότητα, ίσως να υπάρχει κάπου μικρή διαρροή και να έχει χαθεί το φρέον, αλλά αν θυμάμαι καλά δε κοστίζει πολύ, κανά 50άρικο σύνολο να στο ξαναγεμίσει.

Να σημειώσω ότι ο μηχανικός μπορεί να μετρήσει τη πληρότητα σε φρέον, χωρίς να σου προσθέσει κι άλλο, απλά θέλει ειδικό μηχάνημα αν θυμάμαι καλά που το μεταφέρει όλο εκεί και ζυγίζεται.

Επεξ/σία από thanasis00
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, sdikr είπε

εχετε αυτογνωσια τουλαχιστον,  να μην απαντουν οσοι δεν γνωριζουν........?????????   ακου με αντιστασεις.......!!   ρε τι αλλο θα ακουσουμε......???? 

@Lucifer   μην ρωτας για τετοιες βλαβες. θα ακουσεις ο,τι δεν μπορεις να φανταστεις.  Πηγαινε αγορι μου σε εναν καλο τεχνικο, και πες του να το κοιταξει......! ΜΗΝ περιμενεις να σου κανει διαγνωση καποιος απο το ιντερνετ...............

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, Lucifer είπε

Δεν ξέρω τι θα άκουγα. Δεν έχω προσέξει ποτέ τον ήχο για να καταλάβω αν τώρα δεν ακούγεται. Μπορώ να το επιβεβαιώσω κάπως οπτικά;

Αυτό εννοώ ναι. Δεν ξέρω αν το τσέκαραν στα σέρβις, δεν ήξερα καν ότι θέλει έλεγχο. Αλλά κρίνοντας πως πέρσι ήταν όλα κομπλέ χωρίς διακυμάνσεις (δεν ήταν δλδ ότι αργούσε να κρυώσει ή οτιδήποτε) φαντάζομαι πως τσεκαριζόταν....;;;

Θα έπρεπε να σε διαφωτίζουν σχετικά

Αν δεν γινόταν ο έλεγχος μου φαίνεται λογικό να έχασε σταδιακά φρέον και να διαπιστώθηκε τώρα η απώλειά του δια του αποτελέσματος.

Αν γινόταν ο έλεγχος και το έβρισκε πλήρες πάλι δεν είναι απίθανο να χαθεί απότομα από κάποιο σωληνάκι, ή να τρυπήσει ο εξατμιστής ("βαπορέτα") , το ψυγείο του a/c  η να χάνει ο ίδιος ο συμπιεστής.

Αν δούλευε για καιρό με λίγη ποσότητα φρέον μπορεί να χάλασε ο συμπιεστής.

Αν δεν ελέγχεται το φρέον μπορεί να υποβαθμιστούν τα έλαια που υπάρχουν σε αυτό και να χαλάσει πάλι ο συμπιεστής ακόμη και αν δεν έχει χάσει φρέον.

Προσωπικά πάω σε ηλεκτρολόγο σχεδόν κάθε χρόνο που εκτός από φίλτρο και απολύμανση ρουφάει όλο το φρέον με τα λάδια του , το ζυγίζει , τσεκάρει αν λείπει και το ξαναγεμίζει. Κατά τη διαδικασία ανανεώνεται το λάδι του.

Αυτο δεν σημαίνει ότι είμαι εξασφαλισμένος απέναντι σε βλάβη αλλά την ελαχιστοποιώ.

Στην περίπτωσή σου θα δει με έναν uv φακό τους ιχνηθέτες που περιέχεται στο φρέον για να βρει από πού έχασε.

11 λεπτά πριν, cabdik είπε

@Lucifer   μην ρωτας για τετοιες βλαβες. θα ακουσεις ο,τι δεν μπορεις να φανταστεις.  Πηγαινε αγορι μου σε εναν καλο τεχνικο, και πες του να το κοιταξει......! ΜΗΝ περιμενεις να σου κανει διαγνωση καποιος απο το ιντερνετ...............

Αυτό από πού το ξέρεις;

Επεξ/σία από Maurikycli
Δημοσ.

Κατάλαβα παιδιά, ευχαριστώ! Ότι θα το πάω να το δουν θα το πάω, απλώς ήθελα πάνω κάτω να καταλάβω τι είναι πιθανότερο να παίζει και τι πιο ακραίο (και ακριβό) για να γλιτώσω το στόλισμα στο κόστος. Τελευταία ερώτηση, αυτή η μαλακία πώς λέγεται στα ελληνικά; Βαλβίδα ελέγχου;

valvula_control_ac.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 minutes ago, Lucifer said:

Κατάλαβα παιδιά, ευχαριστώ! Ότι θα το πάω να το δουν θα το πάω, απλώς ήθελα πάνω κάτω να καταλάβω τι είναι πιθανότερο να παίζει και τι πιο ακραίο (και ακριβό) για να γλιτώσω το στόλισμα στο κόστος. Τελευταία ερώτηση, αυτή η μαλακία πώς λέγεται στα ελληνικά; Βαλβίδα ελέγχου;

valvula_control_ac.jpg

ναι βαλβιδα ειναι αυτο

Για το προβλημα σου πολυ πιθανο ειναι να χανει φρεον: Η πιο απλη λυση αν μπορεις ειναι: ανοιγεις καπω, ενας ειναι μεσα και ανοιγει ac αν ταυτοχρονα στη μηχανη ακουστει σα να περνει μπροστα μια (δευτερη) μηχανη σημαινει οτι παιρνει εμπρος και ο κομπρεσορας. Οι κομπρεσορες σπανια χαλανε. Εικαζω οτι ειτε χανει φρεον ειτε απλως θελει συμπληρωμα. Αν πας σε ειδικο ηλεκτρολογο (που να ξερει απο ac)θα ριξει μαζι με φρεον και ενα ειδικο υγρο που το χρωματιζει ετσι ευκολα να βρει αν υπαρχει διαροη στο κυκλωμα (σε καποιο σωληνακι ή στο σωληνακι αν παει απο κομπρεσορα στο εσωτερικο). Κοστος 15-50 ευρ

αν στην τελειως ατυχη περιπτωση εχει θεμα ο κομπρεσορας τοτε το ανταλλακτικο κανει απο 100->300-450 ευρ

100 ευρ ειναι ανακατασκευασμενο. Σε μερικα αυτοκινητα (νομιζω δεν ειναι το δικο σου) σπανια εχει θεμα η ηλεκτρικη μοναδα του ac αλλα μιλαμε για οχι απλο ac αλλα clima με ηλεκτρονικη ρυθμιση της θερμοκρασιας.

Επεξ/σία από vamvakoolas
  • Like 1
Δημοσ.

Σε λίγο παλιότερο Clio ( 2004 ) ήταν από διαρροή φρεον το πρόβλημα. Ουσιαστικά είχε αδειάσει τελείως για αυτό και δεν έβγαζε καθόλου κρύο αέρα. Συμπλήρωμα φρεον και προσθήκη ειδικού υγρού για να εντοπιστεί η διαρροή, την πρώτη φορά ( στην εξαετία, εφταετια ) ήταν από κάποιο σωληνάκι και το έφτιαξε ο ηλεκτρολόγος με περίπου 60-70 ευρώ, την δεύτερη στα δέκα - έντεκα χρόνια ήταν από τον ίδιο τον συμπιεστή και πήγε για ανακατασκευή με κόστος 220-240 ευρώ. Κι αυτά τιμές 2010-2015, λογικά σήμερα θα έχουν ανέβει παραπάνω. Ωστόσο εμένα δεν έκανε καν το τσαφ ο συμπιεστής, είχε αδειάσει τελείως το φρεον, μήπως έχει μείνει λίγο και για αυτό σου παίρνει μπροστά αλλά δεν αποδίδει. 

Αναγκαστικά πας ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων που ασχολείται και με air-condition, λογικά θα στο βρει εύκολα το πρόβλημα 

• Like 1
Δημοσ.

2 ώρες πριν, Lucifer είπε

Βάλε μπροστά το αυτοκίνητο. Μετά άνοιξε το καπό και άνοιξε το aircondition θα καταλάβεις την διαφορα από τον θόρυβο.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, cabdik said:

εχετε αυτογνωσια τουλαχιστον,  να μην απαντουν οσοι δεν γνωριζουν........?????????   ακου με αντιστασεις.......!!   ρε τι αλλο θα ακουσουμε......???? 

Αν είσαι πολύ νέος και δεν ξέρεις οτι είχαμε και αντιστάσεις δεν φταίω εγώ

https://www.car.gr/parts/?ca=206&sort=modified&tags=αντισταση καλοριφερ

https://www.car.gr/parts/206/psyksi-thermansi-klimatismos.html/?ca=206&makes_ids=13334&pg=1&sort=modified&tags=αντισταση καλοριφερ

Screenshot_2.png

https://www.car.gr/parts/view/36792809-antistasi-kalorifer-5399960010-52488536-behr-65922-90566802-opel-astra-h-2004-2009

Screenshot_3.png

Επεξ/σία από sdikr

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...