Προς το περιεχόμενο

Η Microsoft θέλει να μεταφέρει τα Windows πλήρως στο cloud

alion

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 187
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Arkin είπε

Πιο πάνω μιλάτε για χρήση ram όταν τα 32gb έχουν 70 ευρώ? Καλά κατάλαβα? 

Μάλλον δεν κατάλαβες καλά. 
Τα παλιά μηχανήματα (δεκαετίας ας πούμε) δεν μπορούν να πάρουν 32GB, 
κι επομένως η οικονομία πόρων σ' αυτά έχει νόημα. 
Μπας και νομίζεις ότι όλοι αλλάζουν υπολογιστή κάθε δυο-τρία χρόνια;
Αλλά για να αξιοποιηθούν, δεν είναι μονόδρομος το linux.
Απλώς βάζεις παλιότερα windows...

Ακόμη χειρότερα, η διαχείριση της μνήμης από τα windows είναι γενικά πολύ κακή.
Π.χ., το γεγονός ότι κάνουν cash ότι βρουν, χωρίς δυνατότητα να το ρυθμίζει ο χρήστης, 
έχει ως συνέπεια να γράφεται αμέτρητη σαβούρα στον δίσκο. Σε μοντέρνα μηχανήματα, ανεξαρτήτως ram. Γενικά όσο μεγαλύτερη η ram που θα βρουν, τόσο πιο πολύ cashάρουν.
Και μόλις πέσει το health δυο-τρεις μονάδες από τα σκουπίδια που γράφουν στον SSD, σας πιάνει κρύος ιδρώτας και ρωτάτε τι γίνεται. 
Δεν λέτε "ε, με ένα 80€ θα αλλάξω SSD".

To θέμα είναι πως ούτε αυτά αποτελούν λόγο που θα δελεάσει το ευρύ κοινό να πάει στο linux, αλλά παραταύτα, οι linuxάδες όπως ο παραπάνω τον προβάλλουν ως τέτοιο. Αυτό λέω...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, V.I.Smirnov είπε

Μάλλον δεν κατάλαβες καλά. 
Τα παλιά μηχανήματα (δεκαετίας ας πούμε) δεν μπορούν να πάρουν 32GB, 
κι επομένως η οικονομία πόρων σ' αυτά έχει νόημα. 
Μπας και νομίζεις ότι όλοι αλλάζουν υπολογιστή κάθε δυο-τρία χρόνια;
Αλλά για να αξιοποιηθούν, δεν είναι μονόδρομος το linux.
Απλώς βάζεις παλιότερα windows...

Ακόμη χειρότερα, η διαχείριση της μνήμης από τα windows είναι γενικά πολύ κακή.
Π.χ., το γεγονός ότι κάνουν cash ότι βρουν, χωρίς δυνατότητα να το ρυθμίζει ο χρήστης, 
έχει ως συνέπεια να γράφεται αμέτρητη σαβούρα στον δίσκο. Σε μοντέρνα μηχανήματα, ανεξαρτήτως ram. Γενικά όσο μεγαλύτερη η ram που θα βρουν, τόσο πιο πολύ cashάρουν.
Και μόλις πέσει το health δυο-τρεις μονάδες από τα σκουπίδια που γράφουν στον SSD, σας πιάνει κρύος ιδρώτας και ρωτάτε τι γίνεται. 
Δεν λέτε "ε, με ένα 80€ θα αλλάξω SSD".

To θέμα είναι πως ούτε αυτά αποτελούν λόγο που θα δελεάσει το ευρύ κοινό να πάει στο linux, αλλά παραταύτα, οι linuxάδες όπως ο παραπάνω τον προβάλλουν ως τέτοιο. Αυτό λέω...

-

Αν βάλεις παλιότερα windows ( για ποιο λόγο να το κάνει κανείς αυτό, anyway ), έχεις σημαντικά κενά ασφαλείας. Όπως είπα νωρίτερα το πρωί, στο linux έχεις καλύτερη διαχείριση πόρων, με τα τελευταία security updates ( τα οποία ανανεώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση ).

Απο'κει και πέρα, όταν όπως θα είδες, το λειτουργικό μου καταναλώνει σε κατάσταση idle κάτω απο 150Mb, τη στιγμή που τα windows απείραχτα ( άρα, νόμιμα ) απαιτούν γύρω στα 4Gb και ενώ μια τυπική διανομή Linux καταναλώνει γύρω στα 2Gb με ένα πιο βαρύ desktop environment απο το xfce4 που χρησιμοποιώ. Αν αυτά τα μεγέθη δεν σου φαίνονται χαοτικά και άξια λόγου, τί να πω...

Όλα αυτά όμως, είναι τα κερασάκια στη τούρτα, επιπλέον χαρίσματα. Εγώ εστιάζω στην ουσία και το έκανα απο την αρχική μου τοποθέτηση: επί ίσοις όροις, δεν υπάρχει λόγος να κρέμεται κάποιος απο τα @@ της microsoft, δεν χάνει τίποτα απολύτως αν χρησιμοποιήσει linux. Να το τονίσω για μια ακόμη φορά, εξαιρούνται οι χρήστες συγκεκριμένων εφαρμογών που παρέχονται μόνο για windows ή / και macos, καθώς και οι gamers ( που όμως, γίνονται σημαντικά βήματα απο πλευράς steam, απ'ότι διαβάζω και βλέπω στο youtube, δεν είμαι gamer ).

Υ.Γ. Αν με cache εννοείς το pagefile, προσωπικά το έχω απενεργοποιημένο. Ειδικά μετά το debloat των windows, τόσο η χρήση του δίσκου, όσο και αυτή του δικτύου, σε κατάσταση idle, είναι απο μηδενική έως απειροελάχιστη. Καμία σχέση με τη στοκ ( και νόμιμη ) κατάσταση των windows. Ξεκαθαρίζω ότι με τον όρο debloat δεν εννοώ τα πειραγμένα iso's των windows που παρέχονται στο διαδίκτυο, αλλά εκτέλεση (ασφαλών) scripts μέσω powershell.

6 ώρες πριν, Arkin είπε

Πιο πάνω μιλάτε για χρήση ram όταν τα 32gb έχουν 70 ευρώ? Καλά κατάλαβα? 

Έδωσα σαν παράδειγμα μεν άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν τη τεχνολογία ( και τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν ), αλλά το θέμα δεν είναι μόνο χρηματικό. 

Με τον Fujitsu Futro S920 που καίει ούτε 25w, βλέπω ταινίες στο kodi, στο vlc, πλοηγούμαι στο διαδίκτυο, ενώ το χρησιμοποιώ και σαν audio player για το ηχοσύστημά μου, όλα σε περιβάλλον linux με kernel και packages προσαρμοσμένα στις ανάγκες του υπολογιστή, κάτι που σημαίνει ότι κάνω καλύτερη χρήση των πόρων του, άρα δεν χρειάζεται ούτε να αγοράσω ένα άλλο μηχάνημα ( αν και έχω nuc με i5 8ης γενιάς σε full fanless κουτί ), ούτε να σπαταλάω ηλεκτρική ενέργεια.

Ποιος ο λόγος λοιπόν να τρέχω windows και να έχω ταρίφα τα 4Gb ram μόνο για να τρέξει το λειτουργικό, συν άλλα τόσα τουλάχιστον για να παιξουν οι εφαρμογές;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

H ασφάλεια στα windows είναι το μόνο εύκολο - ειδικά στα παλαιά μηχανήματα.
Απλώς βάζεις το Shadow Defender και το μηχάνημα γίνεται απρόσβλητο από τα πάντα, σαν να τρέχει από ROM.
Δέκα χρόνια το χρησιμοποιώ. Ούτε ανανεώσεις, ούτε antivirus.
Χώρια που προστατεύει και τους SSD στέλνοντας όλες τις πρόχειρες εγγραφές στη ram.

Και παρεμπιπτόντως, αυτό είναι άλλο ένα λογισμικό που όμοιό του δεν υπάρχει στο linux - 
και που αποτελεί άλλον ένα λόγο για μένα να μείνω στα windows....

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov

1 ώρα πριν, V.I.Smirnov είπε

H ασφάλεια στα windows είναι το μόνο εύκολο - ειδικά στα παλαιά μηχανήματα.
Απλώς βάζεις το Shadow Defender και το μηχάνημα γίνεται απρόσβλητο από τα πάντα, σαν να τρέχει από ROM.
Δέκα χρόνια το χρησιμοποιώ. Ούτε ανανεώσεις, ούτε antivirus.
Χώρια που προστατεύει και τους SSD στέλνοντας όλες τις πρόχειρες εγγραφές στη ram.

Και παρεμπιπτόντως, αυτό είναι άλλο ένα λογισμικό που όμοιό του δεν υπάρχει στο linux - 
και που αποτελεί άλλον ένα λόγο για μένα να μείνω στα windows....

-

Αλήθεια; Για τσέκαρε λίγο το kasm...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το kasm είναι ουσιαστικά ένα sandbox για τον browser, όπως και το (εξαιρετικό) sandboxie.

To Shadow Defender είναι light virtualization για ολόκληρο τον δίσκο (ή για partitions του δίσκου), 
και με δυνατότητα write cache στη ram (οπότε ο δίσκος δεν αγγίζεται καν).  
Δεν είναι το ίδιο λοιπόν, καμιά σχέση.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov

Απόρθητο δεν είναι κανένα φρούριο και απρόσβλητο δεν μπορεί να θεωρηθεί κανένα pc. Όσο πιο γρήγορα συμβιβαστείς με αυτή την ιδέα, τόσο πιο γρήγορα θα κάνεις πιο ασφαλές το μηχάνημά σου, επειδή θα ψαχτείς και θα ακολουθήσεις τις τακτικές προστασίας που παρέχονται για να κάνεις όσο το δυνατόν πιο δύσκολο το έργο των hackers.

Αν κατάλαβα καλά, το shadow defender παίρνει snapshot απο την εφαρμογή που του ορίζεις και την επαναφέρει στην αρχική κατάσταση όταν τελειώσεις και κάνεις restart στον υπολογιστή. Αυτό προς το παρόν το έχω στη διάθεσή μου μέσω του snapshot στα VM's που τρέχω στο proxmox και επαναφοράς σε αυτά είτε χειροκίνητα, είτε αυτόματα κατά το restart του VM. Το Kasm απο την άλλη, είναι ένα ολόκληρο εικονικό περιβάλλον που "ζει" μέσα σε ένα container και σου παρέχει απο μια πλοήγηση στο διαδίκτυο ( disposable browsing ), μέχρι και ολόκληρο λειτουργικό σύστημα ( ubuntu, μέχρι και Kali ). Χωρίς επανεκκινήσεις, του λες να απορρίψει το περιβάλλον και να ξεκινήσει απο την αρχή, ενώ το υπόλοιπο σύστημα λειτουργεί κανονικά. Αν τώρα, εγκατασταθεί το kasm σε ένα αφιερωμένο υπολογιστή, μπορείς ακόμα και να ανακατευθύνεις τη κίνηση τουλάχιστον για το browsing σε αυτόν τον υπολογιστή, άρα να τον χρησιμοποιήσεις σαν proxy, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του δικτύου και των υπολογιστών σου. Ένας υπολογιστής βγάζει τη βρωμοδουλειά, ένας υπολογιστής φωτογραφίζεται απο τους trackers και μόλις κάνεις dispose το περιβάλλον, τα ξεχνάει όλα και όλα αυτά, μέσω του browser του υπολογιστή client, μέσω σύνδεσης τύπου vnc.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To shadow defender δεν έχει παραβιαστεί από τότε που κυκλοφόρησε, σε αμέτρητες δοκιμές,
εκτός από μια περίπτωση πολλά χρόνια πριν, όπου επέτρεψε την εγγραφή κάποιων sector στο track 0 του δίσκου, τα οποία όμως δεν ήταν λειτουργικά και άρα δεν μπορούσαν να κάνουν ζημιά. 
Από τότε που κάνει virtualize όλο το track 0, δεν έχει βρεθεί καμιά περίπτωση που να "τρύπησε".

Το sandboxie είναι άλλο ένα λογισμικό για windows που επίσης δεν έχει παραβιαστεί κυριολεκτικά ποτέ, μα ποτέ, από το 2006 που κυκλοφόρησε. Απλώς ψάξε να δεις.

Υπάρχουν forums εκατοντάδων σελίδων αφιερωμένα σε αυτά τα λογισμικά.
Δεν θα κάτσω να εξηγήσω εδώ πώς χρησιμοποιούνται. 
Η ουσία είναι ότι για μένα (και όχι μόνο) το θέμα της ασφάλειας στην καθημερινότητά μου είναι λυμένο με εξαιρετικό τρόπο και δεν έχω λόγο να πάω σε Linux γι' αυτό.
Δέκα χρόνια χωρίς antivirus εξάλλου είναι βιωματική απόδειξη, τι να μου πεις τώρα....

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov

9 ώρες πριν, V.I.Smirnov είπε

To shadow defender δεν έχει παραβιαστεί από τότε που κυκλοφόρησε, σε αμέτρητες δοκιμές,
εκτός από μια περίπτωση πολλά χρόνια πριν, όπου επέτρεψε την εγγραφή κάποιων sector στο track 0 του δίσκου, τα οποία όμως δεν ήταν λειτουργικά και άρα δεν μπορούσαν να κάνουν ζημιά. 
Από τότε που κάνει virtualize όλο το track 0, δεν έχει βρεθεί καμιά περίπτωση που να "τρύπησε".

Το sandboxie είναι άλλο ένα λογισμικό για windows που επίσης δεν έχει παραβιαστεί κυριολεκτικά ποτέ, μα ποτέ, από το 2006 που κυκλοφόρησε. Απλώς ψάξε να δεις.

Υπάρχουν forums εκατοντάδων σελίδων αφιερωμένα σε αυτά τα λογισμικά.
Δεν θα κάτσω να εξηγήσω εδώ πώς χρησιμοποιούνται. 
Η ουσία είναι ότι για μένα (και όχι μόνο) το θέμα της ασφάλειας στην καθημερινότητά μου είναι λυμένο με εξαιρετικό τρόπο και δεν έχω λόγο να πάω σε Linux γι' αυτό.
Δέκα χρόνια χωρίς antivirus εξάλλου είναι βιωματική απόδειξη, τι να μου πεις τώρα....

-

Δεν προσπαθώ να σε πείσω να περάσεις στο linux, αλλά μη προσπαθείς να μας πείσεις ότι όλα είναι μαύρα κι άραχνα και ότι μόνο στα windows υπάρχει σωτηρία. Υποστήριξες ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές στο linux, προφανώς αυτό δεν ισχύει. Ούτως ή άλλως δεν μιλάμε για εγγενείς λειτουργίες του συστήματος και κάποιος πρέπει να ψαχτεί και να εγκαταστήσει πρόσθετες εφαρμογές, καθώς και να τις παραμετροποιήσει. Ας μη ξεχνάμε όμως, ότι αν είναι κάτι για το οποίο φημίζεται το linux, αυτό είναι η ασφάλεια.

Είναι γνωστά και έχουν ειπωθεί και σε αυτό το νήμα οι out of the box δικλείδες ασφαλείας του linux, οπότε ούτε εγώ θα κάτσω να αναφερθώ περαιτέρω.

Υ.Γ. Δέκα χρόνια χωρίς antivirus,ε? Ενδιαφέρον. Γνωρίζεις φαντάζομαι πόσο λίγα ( ελάχιστα ) προγράμματα antivirus υπάρχουν για το linux... OK, αυτό κατά ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι απειροελάχιστες οι επιθέσεις σε προσωπικούς υπολογιστές που τρέχουν linux και οι hackers εστιάζουν στους servers, αλλά είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης. Αν υπήρχε κάποιο τεράστιο κενό, υποθέτω ότι θα κατακλυζόταν η αγορά απο linux antivirus ( κάτι αντίστοιχο της κατάστασης που επικρατεί στα windows ).

16 hours ago, uniquegr said:

εξαιρούνται οι χρήστες συγκεκριμένων εφαρμογών που παρέχονται μόνο για windows ή / και macos, καθώς και οι gamers

Οσοι εχουμε μεινει με windows PC ακομα δηλαδη, ολοι οι αλλοι εχουν παει ηδη σε Linux (android) ή mac (iOS), ειπαμε αμα αρχισει να κανει χοντραδες η MS, οπως "ειπατε κατι που δεν μας αρεσει και σας κοβουμε την υπηρεσια", θα παμε σε Linux κι ας μην εχει ολα οσα χρειαζομαστε, θα μαθουμε, μεχρι τοτε δεν γινετε τιποτα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ και δεκαετίες τα thread για windows να γίνονται συζήτηση για windows vs linux ένα πράγμα.

Έχει να κάνει με την διαφορά χρήσης, ο απλός χρήστης είναι αυτό... απλός χρήστης. Για να πας σε linux το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να θέλεις να πας σε linux, είναι κυρίως θέμα ιδεολογίας και όχι τόσο χρηστικότητας, εκτός κι αν το linux είναι το εργαλείο της εργασίας σου. Ας αφήσουμε τους λόγους για το που είναι το κάθε ένα καλύτερο από το άλλο.

Εγώ π.χ. απλά δεν θέλω, απλά και ψύχραιμα, χρησιμοποιώ αρκετά προγράμματα και εδώ και 20 χρόνια είμαι "βολεμένος" με τα windows. Στο πολύ παλιό pc 16GB RAM (i3 δυπήρινο), δεύτερο pc 32GB Ram (i5 τετραπύρηνο) και στον καινούργιο 128GB (threadripper 24-πύρηνο).

Τα έχω κάνει και ghost και αν χρειαστεί το επαναφέρω στην αρχική τους κατάσταση σε ένα τέταρτο το πολύ, μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε φυσικά. Τα αρχεία όλα σε HDD και εγγραφή σε M2 BluRay για φωτογραφίες κτλ.

Χρησιμοποιώ photoshop, illustrator, sony vegas (παλιότερα), DaVicni resolve, MS office και ένα σωρό άλλα προγράμματα που δεν μπορώ καν να τα ονομάσω όλα. Παίζω και παιχνίδια όποτε έχω όρεξη και πολλά πολλά.

Το σημαντικό είναι ότι στο linux το μόνο που είναι "καλύτερο" είναι το λειτουργικό γιατί μπορείς να το χειριστείς σαν εργαλείο από μόνο του, στα προγράμματα μπορεί να υπάρχουν παρόμοια με των windows αλλά κατά κανόνα οι εφαρμογές που προσφέρονται στα windows είναι πολύ πιο χρηστικές και ανώτερες.

Τι να κάνουμε έτσι είναι. Ας κατανοήσουμε τις διαφορές χρήσης τους και ας τις αποδεχτούμε.

Επεξ/σία από Diavolos666

9 hours ago, Diavolos666 said:

Στο πολύ παλιό pc 16GB RAM

200w.gif.aaa0c8db7d7702e49ab7422b73daeb64.gif

Τωρα που το σκεφτομαι πως και πηγαν ολοι σε Linux στο κινητο και λειτουργει τοσο αψογα και διαισθητικα ενω στο PC ειναι ενα χαλι;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 hours ago, Shinji ikari said:

200w.gif.aaa0c8db7d7702e49ab7422b73daeb64.gif

Τωρα που το σκεφτομαι πως και πηγαν ολοι σε Linux στο κινητο και λειτουργει τοσο αψογα και διαισθητικα ενω στο PC ειναι ενα χαλι;

:D Και να φανταστείς ότι το παλιό pc παίρνει μέχρι 32GB, το δεύτερο μέχρι 64GB και το TR μέχρι 256GB. Όλα στα μισά τα έχω.

Για εμένα ο μόνος λόγος να μην είμαι σε windows θα είναι όταν δεν θα υπάρχουν windows διαθεσιμα. Δεν μου αρεσει καθόλου ολο το περιβάλλον του linux, η ιδεολογία, ο κατακερματισμός, και προφανώς δεν είμαι εξοικειωμένος με τα προγράμματά του και το οικοσύστημά του.

Έχω συνηθίσει σε windows, τόσο απλά.

~~~
Όσο για το android, δεν είναι η "εμπειρία" linux, είναι μία περιορισμένη, κλειδωμένη, γεμάτη bloatwares διεπαφή.

Ας μην το εκθειάζουμε, είναι απλά μόνοδρομος γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο. Αν η Microsoft δεν παρατούσε τα κινητά τότε στην αρχή, πολύ πιθανόν να είχαμε windows κινητά τώρα.

Το android είναι απλά μία διεπαφή για να πατάς με το δάχτυλο σε οθόνη αφής τα εικονίδια για να τα ανοίγεις, ούτε sudo θα κάνεις ούτε apt όυτε τίποτα άλλο. Και το router μου κάτι σε linux/unix θα τρέχει, αλλά ποσώς με ενδιαφέρει, δεν το χειρίζομαι, απλά τρέχει μόνο του ένα ελαφρύ λειτουργικό για να κάνει κάτι μονότονο.

Το 99,999% των android users χρησιμοποιούν το android όπως ακριβώς χρησιμοποιεί ο παππούς (που του έβαλε ο εγγονός) linux στο παλιό pc καi απλά ανοίγει τον browser να μπει στο FB.

Επεξ/σία από Diavolos666

Φανταζομαι το κανουν αυτο για να εισπρατουν ετησια συνδρομη την τιμη που κανονικα θα ειχε ολοκληρη η αδεια για χρηση ολοκληρη την ζωη του υπολογιστη.
Οπως το Office. Καλη φαση για την MS μεγιστοποιηση κερδους και τα προβατα ζητωκραυγαζουν προσπαθωντας να επιτεθουν στο Linux

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 minutes ago, safridia said:

και τα προβατα ζητωκραυγαζουν προσπαθωντας να επιτεθουν στο Linux

Κανείς δεν ζητοκραυγάζει, αντιθέτως είπαμε ότι αν γίνει μονόδρομος αυτό με τα windows θα αναγκαστούμε να βάλουμε μέχρι και linux όσο κι αν δεν θέλουμε γιατί δεν θα υπάρχει άλλη λύση.

Αυτή η αναφορά μας στο linux έκανε summon τους gitters που ήρθαν να μας εξηγήσουν γιατί το linux είναι καλύτερο.

Επεξ/σία από Diavolos666

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...