Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Volga είπε

ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΖΟΦΕΡΟ και ΔΥΣΟΙΩΝΟ έχει; 😂😂

Για να είμαστε δίκαιοι. Αν υπάρχει σαν επιλογή - δηλαδή η μαλακή να προσφέρει δυο versions του λειτουργικού, τοπική και cloud τότε όλα οκ. Ο καθένας επιλέγει και πράττει.

Και στην αρχή μπορεί να λειτουργεί έτσι.

Το δυσοίωνο στο οποίο αναφέρονται τα παιδιά είναι ότι η μαλακή 100% θέλει να το πάει μόνο σε cloud. Αν εκει δεν βλέπεις μειονεκτήματα θα σου πω ένα απλό παράδειγμα: από αύριο πετάς το κανονικό σου pc και έχεις ένα laptop κλειδωμένο. Η μόνη λειτουργία του είναι να συνδέεται σε vpn στο σπίτι μου και θα σε αφήνω να ελέγχεις ένα δεύτερο υπολογιστή που έχω. Όλα θα περνάνε απο εμένα. Μην ανησυχείς, δεν θα παίρνω μάτι τι κάνεις. Εξάλλου δεν με ενδιαφέρει.

• Like 1
  • Απαντ. 187
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Περιμενα  6 σελιδες για να γραψω και εγω τα δικα μου.
Η δικη μου εμπειρια ειναι οτι ανθρωποι που δεν εχουν ιδεα απο ενα desktop λειτουργικο (Linux, Windows, MacOs) ειναι περισσοτεροι απο ποτέ. 
Τα κανουν ΟΛΑ μα ΟΛΑ απο το κινητο, μεχρι και τα site αντι για bookmark τα κανουν web-apps. Πολλοι ενω το μονο που χρειαζονται απο ενα desktop λειτουργικο ειναι εναν browser και δεν ξερουν να κανουν ουτε αυτο αν αφαιρεσεις το εικονιδιο απο το desktop. 
Τσακωθειτε εσεις για linux και windows, εγω κανω τη δουλεια μου με ανεση και με Windows 11, με MacOs, οχι τοσο ανετα με Ubuntu, εκτος αν εχω παλιο hardware (ξεχασα να καθομαι να ταλεπωριεμαι με χρεπια για να τα "αναστησω" ) αλλα ο μεσος χρηστης, οι πολλοι δηλαδη, κανουν τη δουλεια τους με ενα mobile λειτουργικο και εχουν μαθει ολα να ειναι applications. Εκει θα παει η φαση, ηδη παει με ολα αυτα τα application stores,  και το τι λεμε εμεις οι "καμενοι" στα φορουμ, δεν εχει και πολυ σημασια.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

σκέφτηκα να γράψω αρκετά αλλά τελικά νομίζω οτι καλύτερα να μην πεις τίποτα.

πλέον θα έχει νόημα η φράση

"η μα@@α πάει σύννεφο"

Επεξ/σία από kinitos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Engimek είπε

Για να είμαστε δίκαιοι. Αν υπάρχει σαν επιλογή - δηλαδή η μαλακή να προσφέρει δυο versions του λειτουργικού, τοπική και cloud τότε όλα οκ. Ο καθένας επιλέγει και πράττει.

Και στην αρχή μπορεί να λειτουργεί έτσι.

Το δυσοίωνο στο οποίο αναφέρονται τα παιδιά είναι ότι η μαλακή 100% θέλει να το πάει μόνο σε cloud. Αν εκει δεν βλέπεις μειονεκτήματα θα σου πω ένα απλό παράδειγμα: από αύριο πετάς το κανονικό σου pc και έχεις ένα laptop κλειδωμένο. Η μόνη λειτουργία του είναι να συνδέεται σε vpn στο σπίτι μου και θα σε αφήνω να ελέγχεις ένα δεύτερο υπολογιστή που έχω. Όλα θα περνάνε απο εμένα. Μην ανησυχείς, δεν θα παίρνω μάτι τι κάνεις. Εξάλλου δεν με ενδιαφέρει.

Εννοείται ότι θα υπάρχουν δυο επιλογές πάντα.

Γιατί η τιμή του συνδρομητικού εμπορικού windows 365 θα είναι πάνω από 30 ευρώ το μήνα.

Τόσο έχει σήμερα το απλό Windows 365 Business και φτάνει στα 66 ευρώ το μήνα.

Προγράμματα και τιμές των Windows 365 Business | Microsoft

Ξέρει ότι αυτά τα λεφτά δεν μπορεί να τα δώσει ο καθένας, πόσο μάλλον για οικιακή χρήση, το cloud είναι ακριβό.

Να δίνει το εμπορικό windows 365 κάτω του κόστους αποκλείεται, οπότε η επιλογή για local windows δεν πρόκειται να πάψει να υφίσταται ποτέ.

Επεξ/σία από aypnia
Δημοσ.
1 ώρα πριν, dbrillis είπε

Τσακωθειτε εσεις για linux και windows, εγω κανω τη δουλεια μου με ανεση και με Windows 11, με MacOs, οχι τοσο ανετα με Ubuntu, εκτος αν εχω παλιο hardware (ξεχασα να καθομαι να ταλεπωριεμαι με χρεπια για να τα "αναστησω" ) αλλα ο μεσος χρηστης, οι πολλοι δηλαδη, κανουν τη δουλεια τους με ενα mobile λειτουργικο και εχουν μαθει ολα να ειναι applications. Εκει θα παει η φαση, ηδη παει με ολα αυτα τα application stores,  και το τι λεμε εμεις οι "καμενοι" στα φορουμ, δεν εχει και πολυ σημασια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν με εκφράζει και πολύ το ubuntu. Το mint μου έχει κάτσει γάντι για το laptop και για καθημερινή χρήση, ενώ για pc μικρών δυνατοτήτων, έμαθα και στήνω Gentoo. Μεγάλη Δευτέρα ξεκίνησα να ασχολούμαι, Μεγάλο Σάββατο ( του Πάσχα δηλαδή ), είχα έτοιμο στημένο λειτουργικό με xcfe4. Στο ρελαντί, καταναλώνει 300mb ram και η cpu κοιμάται, ενώ αντίστοιχα στα windows, στο ρελαντί δεσμεύονται γύρω στα 3Gb ram. Και οκ, στο debloated windows 11 η κατανάλωση στο ρελαντί πέφτει στο 1.8Gb ram και η cpu πραγματικά κοιμάται ( σε αντίθεση με το stock windows που κάνει εργασίες στο υπόβαθρο, δηλαδή στέλνει αναφορά στη μικρομαλακή ). Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα με το linux, έχει τρομερές δυνατότητες.

7 ώρες πριν, poulinos είπε

θα μπορουσα να κανω την δουλεια που κανω με linux.πιθανοτατα ναι.θα βρω τα ενα δυο προγραμματα που θελω για linux?πιθανοτατα ναι. θα εχω προβλημα να μαθω το linux?πιθανοτατα οχι. αξιζει να μπω στην διαδικασια οταν με τα windows κανω αυτα που θελω χωρις απολυτως μισο προβλημα? πιθανοτατα οχι.  αν ειναι να μπω στην διαδικασια του linux για παραπανω ασφαλεια τοτε να βαλω και hardware firewall, τοτε να πεταξω και το  router του παροχου να βαλω ενα cisco  κτλ. οσα συν και να εχει το linux δεν ενδιαφερει τον περισσοτερο κοσμο ππυ δεν κανει ποτε updates στο κινητο του ή στο λειτουργικο του οποιο και αν ειναι αυτο.επισης του λειπει το πολυ απλο. η λεξη ευκολια και  simplicity. πλεον η εγκατασταση των windows εχει γινει για 5χρονα.  ειναι ακριβως το ιδιο που λεγαμε σε αλλο θεμα.και ελεγα σε καποιον να παρει fritz.και ο αλλος ελεγε οτι ειναι πανακριβο για το τιποτα και με τα ιδια λεφτα στηνει mini pc και θα ειναι και firewall. to 90%  του κοσμου κοιταει την ευκολια

Η αλήθεια είναι ότι το pfsense μαμεί και δέρνει, ενώ με λίγο διάβασμα κάποιος μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την ασφάλεια του δικτύου του, χρησιμοποιώντας ένα παλιό pc που το έχει παροπλισμένο. Το pc με τον AMD GX424 στο οποίο έχω αναφερθεί, θα δεχτεί το pfsense, απλά παίζω μαζί του, πειραματίζομαι με το gentoo περιμένοντας τη κάρτα δικτύου.

Η ασφάλεια του linux έχει να κάνει με όσα αναφέρεις, αλλά έχει να κάνει και με το γεγονός ότι είναι σαφείς οι τοποθεσίες απο τις οποίες κατεβαίνουν οι εφαρμογές ( είτε μέσω gui, είτε μέσω γραμμής εντολών ). Προφανώς έχετε πολύ καιρό να χρησιμοποιήσετε linux ( ή δεν έχετε χρησιμοποιήσει καθόλου ), διαφορετικά δεν θα μιλούσατε για ευκολία και simplicity. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση του linux γίνεται σχεδόν αυτόματα. Θυμάσαι πόσα βήματα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος και πόσες επιλογές πρέπει να κάνει κατά την εγκατάσταση των windows? Και επειδή έχω δοκιμάσει και τα δύο πρόσφατα ( μέσω gui εννοώ, γιατί το gentoo είναι άλλη υπόθεση, οκ ), επίτρεψέ μου να διαφωνήσω. Το linux εγκαθίσταται πολύ πιο γρήγορα και ανάλογα την επιλογή που θα κάνεις στη διανομή, έχει και αρκετές εφαρμογές προεγκατεστημένες, browser, office κλπ. Μη λέμε και ό,τι θέλουμε, δεν κάνει.

Δημοσ.
12 hours ago, uniquegr said:

Να'σαι καλά, αν και κάθε άλλο παρά άχρηστη πληροφορία είναι. Στη πραγματικότητα, ελάχιστοι χρειάζονται τα windows, μόνο όσοι χρησιμοποιούν εφαρμογές που παρέχονται αποκλειστικά σε αυτή τη πλατφόρμα και υπό προϋποθέσεις.

ναι, οπως πχ λογιστικα προγραμματα που δουλευει ολη η αγορα και δεν υπαρχουν ουτε στο linux ουτε στα mac. άστα...

Δημοσ.

Ίσως αυτό είναι το επόμενο βήμα αλλά θα απαιτεί μόνο σύνδεση δικτύου και θα το βλέπεις όπου κι αν είσαι. Το θέμα είναι αν τελικα θα βολεύει ή όχι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Ο πολύ απλός χρήστης (το παιδί ή ο προπάππος σου) δεν ενδιαφέρονται τι τρέχει η συσκευή τους, θα μπαίνουν σε κανένα FB ή στο youtube για βίντεο. Το ίδιο τους κάνει αν είναι windows, linux ή android σε touchscreen συσκευή.

Ναι αλλα με linux δεν θα τον παρακολουθούν, θα ειναι μικρότερο το κόστος της συσκευής γιατί δεν θα πληρώνεις για το OS (το πειρατικό δεν ειναι επιχείρημα γιατί παραμένει παράνομη πράξη και επίσης επικίνδυνη γιατί μπορεί να συνοδεύεται απο ιούς) τέλος επειδή έχει λιγότερη σαβούρα, τηλεμετρία και καλύτερο κώδικα εκμεταλλεύεται το hardware πιο αποδοτικά και έτσι μπορούν να κρατάνε ένα σύστημα πιο πολλά χρόνια αν το οικονομικό ειναι θέμα γιατί δεν θα γίνεται πιο αργό με τον καιρό. 

Ο μέσος χρήστης που ξέρει να χειρίζεται πέντε πράγματα και έπιασε office ή κανένα σπασμένο photoshop και παίζει και παιχνίδια θέλει windows.

Ναι αλλά τόσο το office όσο και το photoshop απο σύμβαση ειναι δημοφιλή αλλά και πάλι μπορείς να τα τρέξεις σε linux αν είναι απαραίτητο. 

Τα παιχνίδια ήταν το κυρίως πρόβλημα γιατί τρέχανε με πατέντες της microsoft (γιαυτό και ούτε στα mac δεν είχαμε gaming ) πχ DirectX αλλά και με αντιπειρατικό software που φτιάχτηκε για windows 

Αλλά αυτό έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο που πέρα ότι τα περισσότερα games παίζουν κάμποσα παίζουν και πιο γρήγορα. 

Ο super user που είναι μία μικροσκοπική μερίδα του κόσμου θα βάλει linux αλλά θα έχει και windows για ιδιόκτητες (proprietary ντε) εφαρμογές όποτε τις χρειαστεί.

Δεν ειναι μικρή μερίδα, στην ελλάδα ίσως ειναι (και αυτό πρέπει να αλλάξει) γενικά όμως ειναι αρκετοί και γενικά στην δύση κάποια πράματα που εδώ θεωρούνται "προχωρημένα" είναι αυτονόητα. 

Spoiler

Πρόσφατα με την δολοφονία της πολωνής για παράδειγμα (και αυτό που θα πω δεν ειναι καν βασικό ειναι σχεδόν αυτονόητο) είδα σε μια εκπομπή να λένε ότι πιάσανε τον Πακιστανό απο το email του γιατί έψαχνε πως να σβήσει το στίγμα του  
Και πετάχτηκε κάποιος "γνώστης" και έλεγε αυτό ειναι αδύνατο. (και έχει σημασία που μιλάμε για εκπομπή γιατί δεν ειναι μόνο ο παρουσιαστής αλλά και ολόκληρη παραγωγή που επικοινωνούν μέσω ακουστικού και κανένας δεν διόρθωσε τίποτα ούτε οι επιμελητές της ίδιας της είδησης αλλά και ο ίδιος ο δημοσιογράφος που τους την μετέφερε δεν ήξερε την διαφορά ) 

Με άλλα λόγια δεν ξέρουν ότι τα android (αλλά και iphone με appleid αντίστοιχα ) κινητά ζητάνε google account και αν έχουν το συγχρονίζουν με άλλες συσκευές και πως αυτό που έψαχνε ήταν να σβήσει το στίγμα της διαδρομής του απο το googlemaps που ο καθένας με πρόσβαση στο google account  του (πχ η αστυνομία με εξέταση της συσκευής ή με αίτηση άρσης απορρήτου στην google) θα μπορούσε να το δεί και είδαν πάλι μέσω αυτού το ιστορικό αναζήτησες στην σελίδα της μηχανής αναζήτησης google.

Αυτό το ξέρουν άτομα 40-60 ετώ σίγουρα έξω και το χρησιμοποιούν μάλιστα πχ για να κάνουν share διάφορες εμπειρίες (πχ ταξίδι διακοπών) κτλ 

Εδώ μπερδεύουμε το email με το λογαριασμό google. 

Ένα άλλο πρόσφατα είδα ένα repost μιας 80χρονης που προσγείωσε ένα ελικοφόρο γιατί ο άντρας της (ο πιλότος) πέθανε στον αέρα. Αυτό έγινε εδώ και μερικά χρόνια αλλά εγώ το είδα λόγω repost σε κάποια κοινότητα τεσπα το θέμα ειναι ότι είχαν και γιο και ο γιός (60 χρονος) σχολίασε (για την 80+χρονών για για και όλα αυτά το 2012) κάτι που μέσες άκρες πήγαινε κάπως έτσι "Δεν το πίστευα ότι θα τα καταφέρει εδώ δυσκολευόμουν να της δείξω πως να κάνει διάφορες εργασίες στον υπολογιστή και δεν τα κατάφερνα" 

Δηλαδή στην ελλάδα το πρόβλημα εδώ που έχουν 30άριδες και 40ριδες που ρωτάνε τα παιδιά τους (και αυτά πολλές δεν ξέρουν γιατί μονο να αλλάζουν φίλτρα στο κινητό ξέρουν) έξω το έχουν οι 60ριδες για να δείξουν στους 80άριδες γονείς τους... 

και οκ αυτό ειναι στατιστικό δείγμα 1 θα μου πεις αλλά ζω περιστασιακά στο εξωτερικό και μπορώ να διαβεβαιώσω την διαφορά εξοικείωσης απο πρώτο χέρι, ένα άλλο παράδειγμα ειναι οι τηλεοπτικές διαφημίσεις έξω για software, hardware, cloud services, hosting κτλ δηλαδή περιμένουν το κοινό όχι μόνο να ξέρει τα προϊόντα αλλά να ειναι σε θέση και να έχει την θέληση να τα χρησιμοποιήσει εδώ μόνο φίλτρα νερού (τραβηγμένα λες και είμαστε αρχές του 80) ή κάνα τζογαδόρικο site βλέπω απο διαφημίσεις σχετικά με την τεχνολογία... 

Ο server θα τρέξει linux, το raspberry το ίδιο και θα προγραμματίζεις σε python, το ρούτερ εκατό γραμμές unix, ΟΕΜ παιχνιδομηχανές (playstation, xbox, nintendo) θα τρέχουν δικό τους λειτουργικό, και λοιπές μικροσυσκευές πάλι δικό τους απλό λειτουργικό στυλ drivers.

...άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

Όχι δεν ειναι απλά θέμα προτίμησης, επιδόσεων ειναι και θέμα ιδεολογίας/πολιτικής αν και σίγουρα εδώ (για τους λόγους που επιφανειακά ανέφερα πιο πάνω) θα ξενίζει, αλλά έτσι ειναι, η ιδεολογία έχει να κάνει σχετικά με το που βαδίζουμε σαν κοινωνία (που επαναλαμβάνω στις δυτικές κοινωνίες αλλά και σε άλλες τεχνολογικά προηγμένες πχ Ιαπωνία, το νιώθουν πιο έντονα) και με το αν ειναι φρόνιμο να δίνουμε σε αγνώστους δύναμη χωρίς λόγο τα στοιχεία μας κτλ καθώς και να μας κλειδώνουν κατα το δοκούν πχ ανέφερες xbox playstation nintento αλλά και office photoshop (που πλέον σε αναγκάζει αν θες να το χρησιμοποιήσεις να πληρώνεις συνδρομή κάθε μήνα και αν σταματήσεις δεν μπορείς πια να έχεις το λειτουργικό που πλήρωνες τόσο καιρό και ας έχουν περάσει χρόνια και έσκασες ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ σε συνδρομές.. δηλαδή προκύπτει και ερώτημα γιατί να μην μου ανήκει το λογισμικό που πληρώνω; ) ειναι κλειδωμένα σε propriatery οικοσυστήματα (βλέπε ειδικά mac/ios) ακόμη και σε επίπεδο απλοϊκό πχ παιχνίδια/ψυχαγωγία, βλέπουμε τις αρνητικές επιρροές τέτοιων πολιτικών  πχ η Micro$oft είχε κυκλοφορήσει ένα παιχνίδι στρατηγικής το Age Of Empires Online στο οποίο μπορούσες να αγοράσεις πολιτισμούς και διάφορα άλλα ingame πράγματα...

Μετά απο 1,2 χρόνια κυκλοφορίας αποφάσισα απλά να κλείσει τους server και χιλιάδες άνθρωποι που πλήρωσαν για το συγκεκριμένο παιχνίδι όχι απλά δεν μπορούν να κάνουν homebrew server (τόσο γιατί ειναι τεχνικά δύσκολο με μηδενικά resources όσο γιατί με την ισχύουσα κατάσταση θα ήταν παράνομο) αλλά ούτε να παίξουν το παιχνίδι σε SINGLE PLAYER/OFFLINE mode για το οποίο πχ σκάσανε και 100 ευρώ ή και χιλιάδες 

Υπάρχουν κινήματα που πχ https://www.fsf.org/about/ που θέλουν να ενημερώσουν το κοινό αλλά και ενεργά να αλλάξουν τα πράγματα σε διάφορες διαστάσεις (όχι μονο όσο αφορά τον τελικό καταναλωτή) και να για να φτάσουμε στο σημείο αυτό χρειαζόμαστε ανοιχτό αλλά και ελεύθερο κώδικα και άρα και λειτουργικά σαν πολλές απο τις διανομές linux. 

Εχει νόημα η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου θέλω να πω και δεν ειναι απλά διαγωνισμός για το "ποιος τον έχει μεγαλύτερο". 

1 ώρα πριν, freegr είπε

Ίσως αυτό είναι το επόμενο βήμα αλλά θα απαιτεί μόνο σύνδεση δικτύου και θα το βλέπεις όπου κι αν είσαι. Το θέμα είναι αν τελικα θα βολεύει ή όχι.

Ένα επιπλέον πρόβλημα (που συνδέεται με αυτά που λέω πιο πάνω)  ειναι ότι δεν θα έχεις τον έλεγχο τι μπορείς να τρέξεις στον ίδιο σου τον υπολογιστή γιατί πολύ απλά το λογισμικό απο cloud θα ειναι ακόμη πιο κλειδωμένο απο το λογισμικό στο PC σου που μπορείς με διάφορους τρόπους να παρακάμψεις για να τρέξεις κάτι που δεν σε αφήνει ο κατασκευαστής ή κάτι που απλά δεν θα ήθελε να το τρέξεις γιατί πουλάει το αντίστοιχο ο ίδιος. 

Τώρα θα πρέπει (παράνομα) να χακάρεις επίπεδα ασφαλείας που υπάρχουν σε datacenter (που θα φιλοξενούν το cloud) που δηλαδή σίγουρα ανεβάζει και τον βαθμό νομικών συνεπειών ακόμη και αν έχεις την δυνατότητα να το κάνεις. 

Τέλος να φας και μπαν απο τα windows επειδή έτσι θέλουν ή γιατί αργείς να πληρώσεις την συνδρομή 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εμένα πάντως θα μου άρεσε να έχω windows στο cloud μαζί με τεχνολογία για ασύρματη σύνδεση οθόνης - κινητού τηλεφώνου. Να πηγαίνω σε ένα μία δουλειά και το μόνο που θα χρειάζεται είναι να συνδέσω ασύρματα το κινητό με την οθόνη και να μπαίνω/δουλεύω στα windows μου... Μην σου πω το απαραίτητο hardware να είναι μέσα στην οθόνη...

Επεξ/σία από sam sam
Δημοσ.
1 ώρα πριν, sam sam είπε

Εμένα πάντως θα μου άρεσε να έχω windows στο cloud μαζί με τεχνολογία για ασύρματη σύνδεση οθόνης - κινητού τηλεφώνου. Να πηγαίνω σε ένα μία δουλειά και το μόνο που θα χρειάζεται είναι να συνδέσω ασύρματα το κινητό με την οθόνη και να μπαίνω/δουλεύω στα windows μου... Μην σου πω το απαραίτητο hardware να είναι μέσα στην οθόνη...

Είναι τεχνικά εφικτό και τώρα και μάλιστα σχεδόν δωρεάν. Θέλει όμως δουλίτσα. Έχεις τον υπολογιστή στο σπίτι σου ( στον χώρο του, εν πάση περιπτώσει ) να λειτουργεί και δημιουργείς vpn tunnel μέσω π.χ. της cloudflare και συνδέεσαι μέσω οποιουδήποτε browser, με ασφάλεια ή τουλάχιστον, με όση ασφάλεια παρέχεται στις μέρες μας ( https ). Και σε μια τέτοια περίπτωση, χρησιμοποιείς τους πόρους του συστήματός σου και όχι του client.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Ναι αλλα με linux δεν θα τον παρακολουθούν, θα ειναι μικρότερο το κόστος της συσκευής γιατί δεν θα πληρώνεις για το OS (το πειρατικό δεν ειναι επιχείρημα γιατί παραμένει παράνομη πράξη και επίσης επικίνδυνη γιατί μπορεί να συνοδεύεται απο ιούς) τέλος επειδή έχει λιγότερη σαβούρα, τηλεμετρία και καλύτερο κώδικα εκμεταλλεύεται το hardware πιο αποδοτικά και έτσι μπορούν να κρατάνε ένα σύστημα πιο πολλά χρόνια αν το οικονομικό ειναι θέμα γιατί δεν θα γίνεται πιο αργό με τον καιρό. 

Και επειδή ακριβώς είναι πιο φιλικό προς το όχι και τόσο ισχυρό hardware, είναι και πιο οικολογικό. Μπορεί κάποιος να κάνει άνετα τη δουλειά του με ένα μηχάνημα που καίει λίγο ρεύμα ( αν μιλάμε για βασικές εργασίες, browsing, σουίτα γραφείου, ακόμα και θέαση ταινιών ).

Και τα Windows μπορούν να γίνουν ελαφριά και φιλικά προς τα όχι και τόσο ισχυρά μηχανήματα με το λεγόμενο debloating ( δεν προτείνεται η εγκατάσταση ελαφριών - πειραγμένων υλοποιήσεων που διατίθενται στο διαδίκτυο για λόγους ασφάλειας ), αλλά θέλει δουλίτσα για να γίνει, άρα να ασχοληθεί κάποιος λίγο παραπάνω. Π.χ. τρέχω windows 11 σε laptop toshiba με διπύρηνο επεξεργαστή και 16gb ram ddr3 ( μου περίσσευαν και του τις έβαλα, αλλά το μηχάνημα χρησιμοποιεί ένα μικρό ποσοστό απο αυτή ).

3 λεπτά πριν, Tetrabitos είπε

Είμαι βηγκαν και κάνω CrossFit φάση.

😆

Άστοχο επιχείρημα και έχει απαντηθεί νωρίτερα. Απλά, είμαι ανοιχτόμυαλος και απο τη στιγμή που βλέπω κάποια ( αρκετά ) θετικά στο linux, ενώ βλέπω ότι τα επιχειρήματα εναντίον του απλά δεν στέκουν, εννοείται ότι θα το προτείνω όπου μπορώ. Ξεκαθάρισα όμως ότι αυτό που παρέθεσες το έγραψα με χιουμοριστική διάθεση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 29/06/2023 at 12:44, rednez said:

δωσε σε 10 μεσους χρηστες εναν υπολογιστη με windows και εναν με linux και δες ποιον θα χρησιμοποιουν πιο ευκολα και μετα ελα πες μας οτι ελαχιστοι χρειαζονται τα windows

H μητέρα μου δεν ήξερε τίποτα από υπολογιστές fact. Πριν 12 χρόνια της αγόρασα ένα laptop με Windows και έκανα ένα πείραμα, τα ξήλωσα πριν της το δώσω και έβαλα Ubuntu. Της το έδωσα και της έδειξα τα βασικά που ήθελε να κάνει, δηλαδή browsing, email, spreadsheets και να γράφει κειμενο. Απο τότε μέχρι και σήμερα χρησιμοποιεί Linux και αν της δώσεις υπολογιστή με Windows σου λέει ότι δεν τη βολεύει. Συμπέρασμα, όπως μάθει ο κάθενας και επείδη η MS είχε πάντα πολύ επιθετικό marketing εξηγούνται και τα ποσοστά χρήσης Windows. Προσωπικά χρησιμοποιώ macOS για research and everyday use και Linux για development...επίσης κάνω CrossFit φανατικά και δεν είμαι Vegan (κάπου αναφέρθηκε)!

Επεξ/σία από Dr.Fuzzy
  • Like 2
Δημοσ.

Ο συντομότερος δρόμος δεν είναι αυτός με τη μικρότερη διαδρομή αλλά αυτός που ξέρεις !

Δηλαδή είναι όπως μάθει κανείς.
Προσωπικά δεν έχω καμιά, μα καμιά όρεξη να πάω σε linux καθώς ότι χρειάζομαι το κάνω τέλεια στα windows, εδώ και πολλά χρόνια,  και η καθημερινότητά μου, πέντε--δέκα πράγματα που κάνω, είναι βασισμένη σ' αυτά.
Τίποτε παραπάνω δεν θα μου έδινε το linux, αντιθέτως θα μου δημιουργούσε πολλά προβλήματα.
Κι ούτε είμαι διατεθειμένος να δαπανήσω χρόνο για να το μάθω, καθώς τον ίδιο χρόνο μπορώ να τον διαθέσω σε άλλα πράγματα πολύ πιο ουσιαστικά ή παραγωγικά.
Αν βέβαια όλα μεταφερθούν στο cloud, τότε θα αξίζει η μετάβαση. Προς το παρόν όμως για μένα όχι, δεν αξίζει να ασχοληθώ και να την κάνω.

Η πλειοψηφία των χρηστών είναι σε αυτή την κατηγορία.
Αν το linux δεν εισαχθεί στις διαδικασίες εκμάθησης και εξοικείωσης με υπολογιστές από νωρίς, 
από τα χρόνια επαφής του χρήστη όπου διαμορφώνεται η καθημερινή νοοτροπία χρήσης, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε.
Αυτό ειναι το κλειδί του προβλήματος, όχι το πόσο εύχρηστο ή ασφαλές ή τι άλλο καλό έχει.
Κανείς που απλώς θέλει να κάνει τη δουλειά του δεν θα πάει σ' αυτό, έχοντας μάθει αλλιώς.
Χωνέψτε το αυτό οι linuxάδες, και μην πρήζετε τον απλό κόσμο....

-

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια υπηρεσία ΟΧΙ για το ελαδισταν, όταν πολλοί ακόμη προσπαθούμε να πιάσουμε 50άρα γραμμή και εγώ είμαι ακόμη σε 24άρα.

από την άλλη υπάρχουν και άλλα θέματα να επιλυθούν όπως το hacking , από όσο ξέρουμε ότι είναι στο cloud είναι πολύ πιο ευπαθή , πόσο δε όταν θα το χρησιμοποιεί κάποιος από κοινόχρηστους χώρους . Να μην πιάσω το θέμα AI κλπ που ακόμη είμαστε άσχετοι με το που μπορεί να φτάσει και πως να εξελιχθεί .

Υ.Γ. αυτό που κάθε φορά μαλώνετε για το πιο λειτουργικό είναι καλύτερο έχει καταντήσει απλά βλακεία. Είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις κάποιον ότι το φαγητό που τρώει και του αρέσει δεν είναι καλό και ότι αυτό που τρως εσύ είναι καλύτερο, έλεος πια φτάνει.

Υ.Γ.2 Απλή περιέργεια, ένα cloud λειτουργικό γιατί χρειάζεται 128 GB στον σκληρό μας;;; π.χ. τα win365 cloud. τι cloud είναι αυτό πάλι ;

Επεξ/σία από lost2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...