Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας ,

Η σύζυγός μου έχει ατομική επιχείρηση ενοικιαζόμενων οχημάτων . Πρόσφατα εγώ αγόρασα ένα σακάκι και παπούτσια  με τιμολόγιο στο ΑΦΜ της επιχείρησης .

Ο λογιστής μας επιμένει οτι αυτό δεν επιτρέπεται διότι τα ρούχα δεν έχουν καμία σχέση με το είδος της επιχείρησης και κακώς τα αγοράσαμε με τιμολόγιο.

Άλλον λογιστή που ρωτήσαμε μας είπε οτι επιτρέπεται με τη δικαιολογία οτι τα αγοράσαμε για ένδυση του προσωπικού και χρήση κατά τη διάρκεια εργασίας στην επιχείρηση.

Τι πραγματικά ισχύει??? Υπάρχει κάποιο ΦΕΚ ή Νομοθεσία που μπορώ να διαβάσω αναλυτικά τι μπορεί να αγοράζει με τιμολόγιο μια επιχείρηση ανάλογα με το είδος αυτής???

Όσοι από εσάς έχετε επιχειρήσεις τι αγοράζετε με τιμολόγιο και τι με απόδειξη λιανικής !!!

Παρακαλώ βοηθήστε γιατί δεν θέλω να βρει μπελά η σύζυγος σε ενδεχόμενο έλεγχο!!!!

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

• Απαντ. 127
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν πράγματι χρησιμοποιηθούν στην επιχείρηση τότε επιτρέπεται, αλλιώς όχι. Έτσι να το σκέφτεσαι. Τώρα ο λογιστής που σου είπε πως περνάει πάει στη λογική "έλα μωρέ ποιος θα μας ελέγξει" που ίσως και έχει δίκιο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι νόμιμο και λίγο λίγο μπορεί να χαθεί το μέτρο.

• Like 2
Δημοσ.

Μπορείς κάποια "περίεργα" έξοδα να τα βάλεις και να τα δικαιολογησεις εφόσον εξυπηρετούν το σκοπό της εταιρείας. 

Μπορείς εσύ να πεις ότι πήρες σακάκι στο πωλητή και θέλεις να τον έχεις καλοντυμένο. 

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

για την ίδια, μπορεί να φοράει κουστούμι η γυναίκα του 😁

Το βασικό είναι ότι σε περίπτωση ελέγχου, η εφορία θα σου ζητήσει να αποδείξεις ότι τα έξοδά σου είναι για το συμφέρον της επιχείρησης.

Αν εσύ έχεις στα έξοδα 5 κουστούμια, 10 λαπτοπ , 5 τηλεοράσεις (ή άσχετα με την επιχείρηση αντικείμενα πχ playstation) και κανένα δεν βρίσκεται μέσα στα γραφεία, τότε θα έχεις πρόβλημα.

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Όλοι οι λογιστές ξέρουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να οδηγήσουν σε έλεγχο. Κανένας δεν θέλει να περάσει έλεγχο γιατί ξέρουν, ότι σχεδόν πάντα, κάτι θα βρεθεί. Αν φτάσεις εκεί, θα δεις πόσο θα πάει το κοστούμι. 

• Like 4
Δημοσ.
13 hours ago, iakgia said:

Καλησπέρα σας ,

Η σύζυγός μου έχει ατομική επιχείρηση ενοικιαζόμενων οχημάτων . Πρόσφατα εγώ αγόρασα ένα σακάκι και παπούτσια  με τιμολόγιο στο ΑΦΜ της επιχείρησης .

Ο λογιστής μας επιμένει οτι αυτό δεν επιτρέπεται διότι τα ρούχα δεν έχουν καμία σχέση με το είδος της επιχείρησης και κακώς τα αγοράσαμε με τιμολόγιο.

Άλλον λογιστή που ρωτήσαμε μας είπε οτι επιτρέπεται με τη δικαιολογία οτι τα αγοράσαμε για ένδυση του προσωπικού και χρήση κατά τη διάρκεια εργασίας στην επιχείρηση.

Τι πραγματικά ισχύει??? Υπάρχει κάποιο ΦΕΚ ή Νομοθεσία που μπορώ να διαβάσω αναλυτικά τι μπορεί να αγοράζει με τιμολόγιο μια επιχείρηση ανάλογα με το είδος αυτής???

Όσοι από εσάς έχετε επιχειρήσεις τι αγοράζετε με τιμολόγιο και τι με απόδειξη λιανικής !!!

Παρακαλώ βοηθήστε γιατί δεν θέλω να βρει μπελά η σύζυγος σε ενδεχόμενο έλεγχο!!!!

https://www.anaconda.gr/gnwsiaki-basi/logistiko-sxedio-misthodosias/

Λογαριασμός 60.02.00 Είδη ένδυσης:

Αν τα είδη ένδυσης δίνονται στο προσωπικό για την υγιεινή ή την επαγγελματική εμφάνιση του προσωπικού, τότε δεν αποτελούν μισθό, αλλά γενικές δαπάνες οι οποίες και εκπίπτουν φορολογικά από τα έσοδα της επιχείρησης (δεν εκπίπτει όμως τον ΦΠΑ).
Αν η ένδυση προβλέπεται στην συλλογική σύμβαση του εργαζόμενου τότε αποτελεί τακτική αποδοχή και καταγράφεται στον 60.00.00 ή στον 60.01.00 (εκπίπτει ο ΦΠΑ).

Ετσί όμως όπως το αναφέρεις δεν είναι για το προσωπικό

• Like 1
Δημοσ.

Όσα έχουν πει παραπάνω είναι σωστά. Εγώ να συμπληρώσω, ότι ο λογιστής που δίνει τελεσίδικες απαντήσεις χωρίς να έχει πλήρη εικόνα της επιχείρησης είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Βέβαια αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι ο τρίτος λογιστής σου λέει ότι γίνεται με της εξής συνθήκες και ο ενδιαφερόμενος είτε κρατάει το γίνεται μόνο είτε δεν κατανοεί αν πληρεί ή όχι τις συνθήκες!

Επίσης δεν φτάνει μόνο στα χαρτιά να δίνατε η δυνατότητα πχ σύμβαση με το προσωπικό για τον ρουχισμό όπως έδειξε ο προλαλήσας. Αν αυτός ο ρουχισμός δεν είναι μέσα την ώρα του ελέγχου μπορεί να γίνει σοβαρή ζημιά. Ένας δυσαρεστιμένος υπάλληλος μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση στον ΕΦΚΑ ή σε άλλο αρμόδιο φορέα, ασχέτως αν εσείς συνεννοηθήκατε πρότερα. Δυστυχώς υπάρχουν εκεί έξω Δημόσιοι Υπάλληλοι που χαίρονται να κάνουν ζημιά σε επιχειρήσεις. Δεν λέω ότι είναι όλοι, δεν λέω καν ότι είναι η πλειοψηφία και ο κανόνας. Εκείνοι όμως κοιτάνε να πάρουν μετάθεση στους ελεγκτικούς τομείς του όποιου φορέα λειτουργούν και θα κοιτάξουν μέχρι και την τελευταία βίδα αν υπάρχει μέσα στο κατάστημα σου.

• Like 2
  • Moderators
Δημοσ.
6 ώρες πριν, manolis940 είπε

Εγώ να συμπληρώσω, ότι ο λογιστής που δίνει τελεσίδικες απαντήσεις χωρίς να έχει πλήρη εικόνα της επιχείρησης είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Βέβαια αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι ο τρίτος λογιστής σου λέει ότι γίνεται με της εξής συνθήκες και ο ενδιαφερόμενος είτε κρατάει το γίνεται μόνο είτε δεν κατανοεί αν πληρεί ή όχι τις συνθήκες!

QFE

Το μονο που εχω να προσθεσω ειναι, πως αν εχουμε αμφιβολιες για την ορθοτητα αυτων που μας λεει ο λογιστης μας, αλλαζουμε λογιστη. Αν υπαρχουν δυο ατομα σε μια επιχειρηση που θεωρητικα πρεπει να εχεις τυφλη εμπιστοσυνη για τα θεματα που τους αφορουν, αυτα ειναι ο λογιστης σου και ο δικηγορς σου αν εχεις νομικο τμημα.

• Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εάν του πεις του λογιστή σου να το περάσει, θα το περάσει ΟΜΩΣ αναλαμβάνεις και την ευθύνη σε περίπτωση ελέγχου. Ο λογιστής σε συμβουλεύει και καλά σου λέει τι μπορεί να καλύψεις χωρίς πρόβλημα. Προφανώς μπορείς να του δώσεις πολλά τιμολόγια να καταχωρήσεις αλλά τώρα πραγματικά για ένα ζευγάρι παπούτσια και ρούχα (τα οποία είναι και ανδρικά ούτε καν της γυναίκας σου για να δικαιολόγησει), αξίζει το ρίσκο; 

Επίσης ερώτηση είναι εάν του δίνειε και άλλα κουλά τιμολόγια να σου περάσει. 

Εμένα μου ζήτησαν να κόψω τιμολόγιο για παιδικό κρεβάτι σε εταιρεία security!!! 

7 ώρες πριν, manolis940 είπε

Όσα έχουν πει παραπάνω είναι σωστά. Εγώ να συμπληρώσω, ότι ο λογιστής που δίνει τελεσίδικες απαντήσεις χωρίς να έχει πλήρη εικόνα της επιχείρησης είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Βέβαια αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι ο τρίτος λογιστής σου λέει ότι γίνεται με της εξής συνθήκες και ο ενδιαφερόμενος είτε κρατάει το γίνεται μόνο είτε δεν κατανοεί αν πληρεί ή όχι τις συνθήκες!

Επίσης δεν φτάνει μόνο στα χαρτιά να δίνατε η δυνατότητα πχ σύμβαση με το προσωπικό για τον ρουχισμό όπως έδειξε ο προλαλήσας. Αν αυτός ο ρουχισμός δεν είναι μέσα την ώρα του ελέγχου μπορεί να γίνει σοβαρή ζημιά. Ένας δυσαρεστιμένος υπάλληλος μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση στον ΕΦΚΑ ή σε άλλο αρμόδιο φορέα, ασχέτως αν εσείς συνεννοηθήκατε πρότερα. Δυστυχώς υπάρχουν εκεί έξω Δημόσιοι Υπάλληλοι που χαίρονται να κάνουν ζημιά σε επιχειρήσεις. Δεν λέω ότι είναι όλοι, δεν λέω καν ότι είναι η πλειοψηφία και ο κανόνας. Εκείνοι όμως κοιτάνε να πάρουν μετάθεση στους ελεγκτικούς τομείς του όποιου φορέα λειτουργούν και θα κοιτάξουν μέχρι και την τελευταία βίδα αν υπάρχει μέσα στο κατάστημα σου.

Ο τρίτος λογιστής θέλει να πιάσει πελάτη. Εάν τον ρωτήσει εάν πετάει ο γάιδαρος θα του πει πως πετάει. Εάν τα ρούχα είναι για το προσωπικό θεωρητικά, αυτά είναι παροχή σε είδος και πρέπει να δηλωθούν. Εάν δεν τα δηλώσει, σε περίπτωση ελέγχου θα έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Επεξ/σία από james01gr
  • Like 5
Δημοσ.
21 ώρες πριν, iakgia είπε

Καλησπέρα σας ,

Και πόσο ΦΠΑ γλύτωσες με αυτό το τιμολόγιο;

1 ώρα πριν, stormrain είπε

QFE

Το μονο που εχω να προσθεσω ειναι, πως αν εχουμε αμφιβολιες για την ορθοτητα αυτων που μας λεει ο λογιστης μας, αλλαζουμε λογιστη. Αν υπαρχουν δυο ατομα σε μια επιχειρηση που θεωρητικα πρεπει να εχεις τυφλη εμπιστοσυνη για τα θεματα που τους αφορουν, αυτα ειναι ο λογιστης σου και ο δικηγορς σου αν εχεις νομικο τμημα.

Αυτό προυποθέτει ο επιχειρηματίας να ξέρει καλύτερα απο τον λογιστή.Είναι σίγουρο ότι ξέρει ή απλά κρατάει απο ότι ακούει τριγύρω ότι τον βολευει;

• Like 1
Δημοσ.
21 hours ago, Maurikycli said:

Λ

κι αν δεν έχει εργαζόμενο;

Ο Μποτρίνι πάντως, έντυνε μανεκεν στις βιτρίνες εστιατορίων (αυτές τις τρομακτικες καραφλες κούκλες) 😕

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Αυτό προυποθετει ο επιχειρηματίας να ξέρει καλύτερα απο τον λογιστή.Είναι σίγουρο ότι ξέρει ή απλά κρατάει απο ότι ακούει τριγύρω ότι τον βολευει;

Συμφωνω απολυτα. Ισως δεν το διατυπωσα σωστα, ηθελα να τονισω το οξυμωρο του να μην εμπιστευεσαι τον λογιστη σου βασικα.

• Like 3
Δημοσ.
Στις 28/6/2023 στις 11:37 ΜΜ, iakgia είπε

Ο λογιστης σας μαλλον επιμενει για να καταλαβετε οτι δε μπορειτε να αγοραζετε οτιδηποτε ασχετο με αποφορολογηση,απλα επειδη "μπορειτε".

Στην ουσια αυτο κανατε,αλλο που παλευετε να βρειτε τροπο να το δικαιολογησετε.

κατι μου λεει οτι δεν ειναι το πρωτο ασχετο τιμολογιο που εμφανιζετε.

Οταν θα ερθει ο ελεγχος,αν ερθει ποτε,δε θα μπορεσετε να τα δικαιολογησετε.

Και εγω σαν freelancer διανομεας,προβλεπεται να παρω λαπτοπ/κινητο/ταμπλετ αλλα και κονσολα,λογω ΚΑΔ, ΑΛΛΑ:
Τα πρωτα μπορω να τα δικαιολογησω,την κονσολα δε μπορω ομως,αλλο που το προβλεπει ο ΚΑΔ,δεν το προβλεπει το επαγγελμα.

Δεν ειναι ηλιθιοι αυτοι που θα ερθουν να σας ελεγξουν.

Δε θα πεισετε κανεναν αν πειτε οτι σε μια ατομικη επιχείρηση ,που στεγαζεται σε λυομενο και νοικιαζει hyundai getz,οι υπαλληλοι θελετε να φορουν κουστουμι.

Στις 29/6/2023 στις 10:13 ΠΜ, The_Judas είπε

Το βασικό είναι ότι σε περίπτωση ελέγχου, η εφορία θα σου ζητήσει να αποδείξεις ότι τα έξοδά σου είναι για το συμφέρον της επιχείρησης.

@iakgia Το ακριβως απο πανω εχετε το σαν κανονα.

Αλλαξτε σκεπτικο γιατι θα χορτασετε προστιμο.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...