Προς το περιεχόμενο

Μετρήσεις Ισχύος σε επίπεδο Hardware - Πόσο λάθος είναι το HWInfo;

kostas_anes
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από kostas_anes,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 927
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

1 minute ago, kostas_anes said:

To οποίο εντελώς τυχαία συμφωνεί και με τα νούμερα μου στον 11500 (9.6W)

Το εν λόγω Review μας δείχνει και γιατί δεν μπορούμε να συγκρίνουμε κατανάλωση από τη πρίζα. 8 φορές παραπάνω ρεύμα τραβάει η μία μητρική από την άλλη. 8 φορές.... 800% διαφορα. Αλλά πάμε με τα wattoμετρα 😁

1.46w η μητρική στον 12900k, 12w η μητρική στον 7900x / 7950x. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

25 λεπτά πριν, Herald είπε

Τι έχουμε εδώ ρε

Τι έχουμε; CPU + M/B λέει και βλέπω κάτι πολύ χαμηλά νούμερα για τα ρύζια  😮

16 λεπτά πριν, Herald είπε

1.46w η μητρική στον 12900k, 12w η μητρική στον 7900x / 7950x. 

Δώσε λινκ να δούμε γιατί η εικονα δεν τα δείχνει αυτά.

2 λεπτά πριν, Herald είπε

Ναι σορρυ, είμαι από κινητό και δεν μπορούσα να βγάλω μεγαλύτερο screenshot. Εδώ και η συνέχεια του graph. 

link δεν έχει;

Και να καίει σε idle ο 3950Χ 16,5W και ο 3900Χ 22,2W μάλλον δε γίνεται όπως καταλαβαίνεις ;)

1 minute ago, kkatzos said:

link δεν έχει;

Και να καίει σε idle ο 3950Χ 16,5W και ο 3900Χ 22,2W μάλλον δε γίνεται όπως καταλαβαίνεις ;)

Και όμως παίζει να γίνεται.

Ίσως επειδή είναι πιο μπιντ σαν τσιπακια οι 3950 και έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

Υπόθεση κάνω 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 minutes ago, kkatzos said:

link δεν έχει;

Άρα είναι μουφα OK. Δεν διαφωνώ γενικά, απλα είναι αστείο που εσυ βγαζεις μουφα όσα review βγαζω και εγώ, αλλά μετά μου την λές εμένα 

Του hwunboxed παραπίσω μουφα είναι και αυτό που ο 12700 είναι πιο efficient από 7700x και 7800x 3d?

Google tweakersnet 13th gen review και θα το βρεις

Επεξ/σία από Herald
  • Like 1
  • Thanks 1

5 λεπτά πριν, azazil1190 είπε

Και όμως παίζει να γίνεται.

Ίσως επειδή είναι πιο μπιντ σαν τσιπακια οι 3950 και έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

Υπόθεση κάνω 

Τόσο μεγάλη διαφορά;

Τους 5900/5950Χ τους έβγαλε κοντά ας πούμε.

5 λεπτά πριν, Herald είπε

Άρα είναι μουφα OK. Δεν διαφωνώ γενικά, απλα είναι αστείο που εσυ βγαζεις μουφα όσα review βγαζω και εγώ, αλλά μετά μου την λές εμένα 

Όλοι κάνουν πατάτες κατά καιρούς. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά.

Μπορεί να είχε άλλη μητρική/ρυθμίσεις.

Παραφωνία, την προσπερνάμε.

Αυτά εδώ τα είδες;

image.png.edb132d16f2e40f139cd35f6eeb314c3.png

Ο 5800Χ3D μοιράζει παστέλια σε κατανάλωση 🤣

Τα 2,5W του 12900Κ δεν τα είδαμε. Είδαμε όμως τα 4,5 του 3D.

Επίσης για άλλη μια φορά, είτε με το μικτο διάγραμμα CPU + M/B είτε με το EPS12V, αποδεικνύονται οι πίπες των software readings και του HWInfo αφού η κατανάλωση στα ρύζια είναι το 1/3; το 1/2, το 1/4; ανάλογα το SKU, από αυτήν που δείχνουν τα software readings.

Άρα εν ολίγοις παίρνεις πίσω τα ρύζια-idle-χρηματοδότες της ΔΕΗ κτλ κτλ που λες τόσα χρόνια ;)

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο 5800X3D είναι το πιο efficient chιp-άκι της pre-2023 εποχής αφού αυτός συμφωνει με όλους τους άλλους που μέτρησαν EPS. Στην 2023+ εποχή είναι ο 7800Χ3D προφανώς όπως έχουμε δει από 3-4 reviews που μέτρησαν EPS.

2 minutes ago, kkatzos said:

Τόσο μεγάλη διαφορά;

Τους 5900/5950Χ τους έβγαλε κοντά ας πούμε.

Όλοι κάνουν πατάτες κατά καιρούς. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά.

Μπορεί να είχε άλλη μητρική/ρυθμίσεις.

Παραφωνία, την προσπερνάμε.

Αυτά εδώ τα είδες;

image.png.edb132d16f2e40f139cd35f6eeb314c3.png

Ο 5800Χ3D μοιράζει παστέλια σε κατανάλωση 🤣

Τα 2,5W του 12900Κ δεν τα είδαμε. Είδαμε όμως τα 4,5 του 3D.

Επίσης για άλλη μια φορά, είτε με το μικτο διάγραμμα CPU + M/B είτε με το EPS12V, αποδεικνύονται οι πίπες των software readings και του HWInfo αφού η κατανάλωση στα ρύζια είναι το 1/3; το 1/2, το 1/4; ανάλογα το SKU, από αυτήν που δείχνουν τα software readings.

Άρα εν ολίγοις παίρνεις πίσω τα ρύζια-idle-χρηματοδότες της ΔΕΗ κτλ κτλ που λες τόσα χρόνια ;)

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο 5800X3D είναι το πιο efficient chιp-άκι της pre-2023 εποχής αφού αυτός συμφωνει με όλους τους άλλους που μέτρησαν EPS. Στην 2023+ εποχή είναι ο 7800Χ3D προφανώς όπως έχουμε δει από 3-4 reviews που μέτρησαν EPS.

Εμένα μετά από απανωτά ποστ του Aten-Ra με έπεισε ότι δεν μας νοιάζει το cpu αλλά το cpu + mobo, αφού χωρίς mobo δεν δουλεύει το PC 😁

Έλα ρε μαν, πριν 5 λεπτά ήταν λάθος οι μετρήσεις, τώρα είναι σωστές. Rofl

• Thanks 1

50 λεπτά πριν, Herald είπε

Έλα ρε μαν, πριν 5 λεπτά ήταν λάθος οι μετρήσεις, τώρα είναι σωστές. Rofl

Λάθος; Του 3900Χ ή του 3950Χ προφανώς και είναι λάθος. 6,5W διαφορά δύσκολα δικαιολογείται.

Είσαι σε δύσκολη θέση, το καταλαβαίνω.

Σύμφωνα με αυτό το τεστ:

ο 12900Κ έχει 5,74W idle, δηλαδή υπερδιπλάσια από τα software readings.

o 5800Χ3D έχει 4,5W idle, δηλαδή υπο-πενταπλάσια (γίναμε και λογοπλάστες 😍 ) από τα software readings.

Τι έλεγα εγώ; Ότι σε idle πάνω-κάτω ρύζια και intel καίνε τα ίδια. Απειροελάχιστες και ανάξιες λόγου διαφορές.

Τι έλεγες εσύ; Ότι όλα τα 5άρια ρύζια "καίνε τα άντερα τους σε idle", "καίνε 40W χωρίς να κάνουν τίποτα" κτλ κτλ

Τι λέει το εν λόγω review (δεν μπορώ να κρίνω την αξιοπιστία του): Ότι τα ρύζια έχουν 1/3 έως 1/5 της κατανάλωσης που ισχυριζόσουν (αφού υιοθετούσες άκριτα, εσύ και ο παρατρεχάμενος σου, τα software readings) ότι έχουν.

Ήττα μεγάλη, στη θέση σου για 5-6 μέρες θα πήγαινα διακοπές 🤣

59 λεπτά πριν, Herald είπε

Εμένα μετά από απανωτά ποστ του Aten-Ra με έπεισε ότι δεν μας νοιάζει το cpu αλλά το cpu + mobo, αφού χωρίς mobo δεν δουλεύει το PC 😁

Αυτό προφανώς και είναι σωστό. Τι μας νοιάζει αν ένα CPU καίει 1W αλλά η Μ/Β + RAM καίνε άλλα 20W.

Εδώ έρχεται ο μεγάλος κριτής που λέγεται power meter. Εννοείται δε βρίσκεις με ακρίβεια την κατανάλωση του κάθε component αλλά το να "καιει 40W idle" και να έχει 60W σύνολο στο power meter δε γίνεται. Αυτή είναι η αξία του power meter.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 minutes ago, kkatzos said:

Λάθος; Του 3900Χ ή του 3950Χ προφανώς και είναι λάθος. 6,5W διαφορά δύσκολα δικαιολογείται.

Είσαι σε δύσκολη θέση, το καταλαβαίνω.

Σύμφωνα με αυτό το τεστ:

ο 12900Κ έχει 5,74W idle, δηλαδή υπερδιπλάσια από τα software readings.

o 5800Χ3D έχει 4,5W idle, δηλαδή υπο-πενταπλάσια (γίναμε και λογοπλάστες 😍 ) από τα software readings.

Τι έλεγα εγώ; Ότι σε idle πάνω-κάτω ρύζια και intel καίνε τα ίδια. Απειροελάχιστες και ανάξιες λόγου διαφορές.

Τι έλεγες εσύ; Ότι όλα τα 5άρια ρύζια "καίνε τα άντερα τους σε idle", "καίνε 40W χωρίς να κάνουν τίποτα" κτλ κτλ

Τι λέει το εν λόγω review (δεν μπορώ να κρίνω την αξιοπιστία του): Ότι τα ρύζια έχουν 1/3 έως 1/5 της κατανάλωσης που ισχυριζόσουν (αφού υιοθετούσες άκριτα, εσύ και ο παρατρεχάμενος σου, τα software readings) ότι έχουν.

Ήττα μεγάλη, στη θέση σου για 5-6 μέρες θα πήγαινα διακοπές 🤣

Αυτό προφανώς και είναι σωστό. Τι μας νοιάζει αν ένα CPU καίει 1W αλλά η Μ/Β + RAM καίνε άλλα 20W.

Εδώ έρχεται ο μεγάλος κριτής που λέγεται power meter. Εννοείται δε βρίσκεις με ακρίβεια την κατανάλωση του κάθε component αλλά το να "καιει 40W idle" και να έχει 60W σύνολο στο power meter δε γίνεται. Αυτή είναι η αξία του power meter.

Δηλαδή το review είναι σωστό εκεί που σε βολεύει, λάθος εκεί που δεν σε βολεύει. Του Kosta οι μετρήσεις φυσικά στο κάλαθο των αχρήστων 😁

Ο μεγάλος κριτής που λέγεται Power meter μου δείχνει 35w πάνω το ryzen σύστημα. Αλλά τώρα είναι λάθος το power meter, επειδή δεν βολεύει 😁

Αφού δεν θα βγει άκρη, κάνεις cherry pick ότι σε βολεύει από όπου σε βολεύει. Εγώ τουλάχιστον το λέω ξεκάθαρα, ΟΛΑ τα reviews που βγάζουν διαφορετικά νουμερα από αυτά που βλέπω στην οθόνη μου τα θεωρώ αναξιόπιστα. Είναι αδύνατον να μην πιστέψω αυτα που βλέπω και να προτιμήσω τις μπάρες του Review. Αυτά για Hardware που έχω, για hardware που δεν έχω αναγκαστικά και εγώ ότι λένε οι μπάρες. 

Παντως οι Γερμανοί μέτρησαν αρκετά cpu σε αρκετά διαφορετικά Power limits σε αρκετά διαφορετικά workloads, πρώτος με διαφορά κιόλας σε efficiency βγήκε ο 13900k. Τελευταίος, επίσης με μεγάλη διαφορά ο 7600x. Πιθανόν και εκεί λάθος το review 😂

ΥΓ1. Φυσικά να σημειώσω εδώ ότι το ότι οι μετρήσεις του HWInfo είναι λάθος το έβγαλες απτό μυαλό σου, δεν αναφέρει πουθενά κάτι τέτοιο το Review. Ξέρεις πόσα έγραφε το hwinfo όταν μέτρησε στα 5w τον 12900k? Το λέει κάπου ή το φαντάστηκες? Μπορεί να έλεγε 15w και αυτός να μέτρησε 5. Μην βγάζουμε πράματα απτό μυαλό μας σε παρακαλώ. 

Επεξ/σία από Herald
  • Thanks 1

Το πιο efficient chip φαίνεται από το τροφοδοτικό του. Αν πχ. ο 13900x είναι το πιο efficient chip τότε και με ένα τροφοδοτικό max 100w θα δουλέψει χωρίς πρόβλημα. Όλα τα αλλά είναι αμπελοφιλοσοφίες…

5 minutes ago, atheatos said:

Το πιο efficient chip φαίνεται από το τροφοδοτικό του. Αν πχ. ο 13900x είναι το πιο efficient chip τότε και με ένα τροφοδοτικό max 100w θα δουλέψει χωρίς πρόβλημα. Όλα τα αλλά είναι αμπελοφιλοσοφίες…

Εντελώς άσχετο. Το power draw δεν έχει καμία σχέση με το efficiency. Ένα CPU μπορεί να τραβάει και 2000w και να είναι efficient, αμά είναι 50 φορές πιο γρήγορο από το άλλο CPU πουυ τραβάει 100w :) 

• Like 1

1 λεπτό πριν, Herald είπε

Εντελώς άσχετο. Το power draw δεν έχει καμία σχέση με το efficiency. Ένα CPU μπορεί να τραβάει και 2000w και να είναι efficient, αμά είναι 50 φορές πιο γρήγορο από το άλλο CPU πουυ τραβάει 100w :) 

Ναι καλά και τα supercomputers τραβάνε κάτι terawatt και είναι efficient αλλά είναι άσχετο με το θέμα μας….

Εδω μιλάμε για home systems. Μπορείς να βάλεις στον 13900x ή στο 12900x τροφοδοτικό 100w και να τρέξει bench? Αν όχι τότε τραγούδα…

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...