Προς το περιεχόμενο

Μετρήσεις Ισχύος σε επίπεδο Hardware - Πόσο λάθος είναι το HWInfo;

kostas_anes
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από kostas_anes,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 λεπτά πριν, Tambas91 είπε

όχι βρε συ εγώ το έβαζα από πρόγραμμα πριν αλλα όπως είπε ο @Πέτρος ίσως δε το άλλαζε... και πάλι όμως διαβάζοντας λίγο σε κάτι ξένα forum είδα ότι λένε ότι αυτό που έχει βάλει η msi δίνει καλύτερα αποτελέσματα... έβαλα και τις μνήμες 3600 -1800 να ηρεμήσει ο @kkatzos :P  σε idle έπεσε 40c από 50c που ήταν πριν και το αφήνω έτσι προς το παρόν

Αψογος εισαι εκει ειναι και οι θερμοκρασιες και τα σωστα ρευματα για τον 5800x3d. Απο τα πιο efficiency cpu οπως βλεπεις και αυτο που λεγαμε και στην αρχη για zen 3 ειτε idle ειτε gaming η load δεν καινε τιποτα απολυτως. Καλο λιωσιμο μην πειραξεις κατι αλλο εισαι αψογα.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 927
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

4 ώρες πριν, Herald είπε

7qzezm.gif.1c6e83c45e4b4ab8a3b0d1f0804fa5d7.gif

λολ

Συγγνώμη που πήγα θάλασσα ρε και δεν έκατσα να τραβάω βιντεάκια.

Όταν βρω χρόνο και όρεξη θα τραβήξω βιντεάκι. Αυτό που είχα γράψει ισχύει στην περίπτωση μου. Όσο για το xbox game bar ... δεν ξέρω τι έγινε χθες. Μια φορά το έτρεξα και μου έβγαλε το χειρότερο result ever, 104 fps average ενώ π.χ. τώρα μου βγάζει 112.

4 ώρες πριν, Herald είπε

5 μέρες προσπαθείς να βρεις δικαιολογία στο γιατί τον πίνει ο 3d στο tlou.... Αντε συνέχισε. 

Δικαιολογία; Εδώ και μέρες σου έχω πει ότι στο TLOU οι Intel είναι καλύτεροι. Μόνο ο 7950Χ3D μπορεί να είναι πάνω από 13900Κ αλλά μπορεί και όχι. Δε γνωρίζω.

Γιατί; Γιατί φορτώνει ότι πυρήνες βρει. Crysis 3 με τα physics ένα πράγμα.

Αυτό μας λέει κάτι; 1 παιχνίδι από τα 100; Άλλα 99 υπάρχουν που δείχνουν το αντίθετο.

4 ώρες πριν, Herald είπε

Kkatzos 1 χρόνο πριν

"με τους zen 4 επιτέλους θα πέσει η τραγικα απαράδεκτη κατανάλωση του IO die που φτάνει τα 35-45w ακόμα και σε idle σε 2ccd " 

Τρομερό...

Έκατσες και έψαχνες καμιά ώρα (ενώ εγώ ήμουν στην παραλία 😂 ) παλιό μου ποστ που λέει ... την αλήθεια.

Πάμε λοιπόν πάλι: Στο HWInfo64 ένας 5950Χ δείχνει 35W ή μπορεί και παραπάνω. Όπως ένας 5800Χ δείχνει 25W.

Το τι δείχνουν και το τι καίνε όμως απέχουν καθώς 2 κλικ (συγκεκριμένα το Vsoc) ρίχνουν καταναλώσεις και θερμοκρασίες αλλά το HWinfo συνεχίζει να δείχνει περίπου τα ίδια σε package power. Αυτό μας έδειξε η δοκιμή του kostas_anes.

Εγώ πάλι δε θα κάτσω να ψάξω ούτε τα προχθεσινα δικά σου. Βαριέμαι. Απλά τελικά βλέπουμε ότι οι 50C δεν είναι νορμάλ. 2-3 πράγματα να κάνεις σωστά και τα 33-35 άντε 40C idle τα έχεις.

4 ώρες πριν, noFEARgr είπε

Λογικη και φυσικη ειναι το οτι τραβαει παραπανω . Αν καποιοι δεν αντεχουν τα 25watt idle κοιτανε σε intel απλο ειναι . 

Η AMD προτιμαει yields και χαμηλοτερο κοστος απο οτι καλυτερη καταναλωση σε idle , λογικη την βρισκω την αποφαση , προσωπικα το ιδιο θα εκανα αλλα υπαρχει και η ιντελ για οποιους θελουν το χαμηλοτερο δυνατο σε idle. 

Καταλαβαίνω ότι δε διάβασες όλο αυτό το χάος.

Όλα ξεκίνησαν γιατί σε όλα τα reviews (4-5-6; έχω χάσει το μέτρημα) που μέτρησαν στα καλώδια απευθείας (EPS 12V) δείχνουν τα ρύζια σε idle με χαμηλότερες καταναλώσεις από τους μεγάλους Alder/Raptor Lake. Πολλά από αυτά με χαμηλότερες καταναλώσεις από το HWInfo. Στους AL/RL από την άλλη δείχνουν 10-πλάσια νούμερα τα καλώδια από τις ενδείξεις τους HWinfo. Υπάρχουν και κάτι άλλες ενδείξεις ότι κάτι δε μετράται σωστά αλλά αυτό μπορεί και να είναι Μ/Β specific.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
57 minutes ago, kkatzos said:

Όταν βρω χρόνο και όρεξη θα τραβήξω βιντεάκι. Αυτό που είχα γράψει ισχύει στην περίπτωση μου. Όσο για το xbox game bar ... δεν ξέρω τι έγινε χθες. Μια φορά το έτρεξα και μου έβγαλε το χειρότερο result ever, 104 fps average ενώ π.χ. τώρα μου βγάζει 112.

Ναι οκ, σε εσένα μπορεί, αλλά το πρώτο πράγμα που σχολίασες είναι ότι λέω μούφες, ενώ στην πραγματικότητα - δεν θα πω ότι λες μούφες - θα πώ απλά ότι έκανες λάθος. Πάμε παρακάτω.

Δικαιολογία; Εδώ και μέρες σου έχω πει ότι στο TLOU οι Intel είναι καλύτεροι. Μόνο ο 7950Χ3D μπορεί να είναι πάνω από 13900Κ αλλά μπορεί και όχι. Δε γνωρίζω.

Γιατί; Γιατί φορτώνει ότι πυρήνες βρει. Crysis 3 με τα physics ένα πράγμα.

Αυτό μας λέει κάτι; 1 παιχνίδι από τα 100; Άλλα 99 υπάρχουν που δείχνουν το αντίθετο.

Εγώ εδώ είμαι να τεστάρω και 1000 παιχνίδια, δεν έχω πρόβλημα. Αλλά έτσι και αλλιώς το θέμα είναι για το power draw και όχι για τις επιδόσεις. Περιμένω να δώ αποτέλεσματα, και ειδικά σε 4k, να δώ τα 3d να καίνει τα μισά watt. 

Όσο για το TLOU, βλέποντας ότι 12900k = περίπου 7800x3d, δύσκολο να είναι οτιδήποτε πάνω από 13900k. 15-20% πάνε είναι ο 13900k από 12900k σε ότι έχω δοκιμάσει. Θα μου πείς βέβαια γιατί να πιστέψεις εμένα, ότι λένε τα review :P 

Στους AL/RL από την άλλη δείχνουν 10-πλάσια νούμερα τα καλώδια από τις ενδείξεις τους HWinfo. Υπάρχουν και κάτι άλλες ενδείξεις ότι κάτι δε μετράται σωστά αλλά αυτό μπορεί και να είναι Μ/Β specific.

Ε και πάλι επιστρέφεις στην τακτική "βγάζω πράματα απτο κεφάλι μου" όπως έκανες τις προάλλες με το Fix. Έχεις κάποιο review που να δείχνει αυτό που υποστηρίζεις? Δηλαδή 5w σε idle την ώρα που το EPS δείχνει 50? Δεν έχω δεί κανέναν να τεστάρι κάτι τέτοιο. 

Για την idle κατανάλωση δεν είναι επιστήμη να καταλάβεις τι παίζει. Ο 5950x που όπως λες μόνος σου έχει το πάγιο έξοδο στα 30-35w, σταματάει και να scalari σε efficiency 50w-60w περίπου. Αν βάλεις limit 35w ας πούμε δεν παίρνει τα πόδια του απο επιδόσεις. Τα 12 και 13th intel scalaroun κανονικότατα μέχρι και - και κάτω από τα 35w. Δεν σου λέει τίποτα αυτό? 

Επεξ/σία από Herald
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

TLOU. Όλα τέρμα 1.1.0 έκδοση με dlssQ και 1080p.

Πρώτη φορά βλέπω τέτοιες καταναλώσεις και temps στη CPU. Ενώ είχα και crash από την GPU με custom curve που αλλού ήταν OK. Με φτάνει στο custom power limit(150W), με 60-70% usage και πέφτω στα 4900Mhz. Δωμάτιο στους 29.

Spoiler

tlou-i-2023-06-30-00-56-39-749.png

Spoiler

spacer.png

Επεξ/σία από pirmen56
  • Like 2

9 hours ago, pirmen56 said:

Πρώτη φορά βλέπω τέτοιες καταναλώσεις και temps στη CPU. Ενώ είχα και crash από την GPU με custom curve που αλλού ήταν OK. Με φτάνει στο custom power limit(150W), με 60-70% usage και πέφτω στα 4900Mhz. Δωμάτιο στους 29.

Reveal hidden contents

Reveal hidden contents

spacer.png

Είναι το πιο βαρύ παιχνιδι από άποψη Power draw. Στην τελευταία έκδοση φτάνει τα 125w στον δικό μου, τρελά νούμερα. 

• Like 1

9 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

spacer.png

ποιο cpu έχεις? από θερμοκρασίες πως τα πάει?

21 λεπτά πριν, Tambas91 είπε

έλα εντάξει τώρα... μεροκάματο τον κάνω με τον 3D :P 

Πλάκα πλάκα τώρα που τον έστησες κάπως σωστά κάνε ακόμα μια δοκιμή να δεις κατανάλωση και θερμοκρασίες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Herald είπε

Δες τι βγάζει ρε 

καλά στο συγκεκριμένο game το πιστεύω ότι βγάζει καλύτερα νούμερα, τα amd σέρνονται... αλλα έτσι για να έχουμε ένα δείγμα αν είναι ας ανεβάσει κάνα video να δούμε πως τα πάει στο συγκεκριμένο σημείο

54 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Πλάκα πλάκα τώρα που τον έστησες κάπως σωστά κάνε ακόμα μια δοκιμή να δεις κατανάλωση και θερμοκρασίες.

σε idle είδα μονο διαφορες, 10 βαθμούς κάτω και εκεί που έγραφε 30 watt κατανάλωση το cpu πήγε 6-7(βγάζει νόημα που έπεσε τόσο πολύ η θερμοκρασία) ... έτσι για τη συζήτηση πάντως και επειδή μαλώνετε τόσες σελίδες το hwinfo στα ryzen νομίζω μετράει το ρεύμα του cpu μαζί με του SOC...και εξηγώ: με μερικές δοκιμες που έκανα έχοντας ανοιχτά το hwinfo και το ryzen master παρατήρησα ότι ενώ το ένα γραφει 100 watt περίπου το άλλο γραφει 75 cpu + 15 soc και περισσεύουν και 10 watt ίσως μετράει και κάτι άλλο μαζί? πραγματικά δε ξέρω το αναφέρω μήπως βοηθήσω να βγει κάποιο συμπέρασμα..

κάτι άλλο που παρατήρησα επίσης είναι ότι βάζοντας το kombo strike 3 μαζί με game mode επιλογή από το bios ο επεξεργαστής έφτασε σε κάποια φάση έστω και για λίγο όσο πρόλαβε να είναι κρύος τα 4,5ghz πρώτη φορα το βλέπω να γίνετε αυτό ούτε σε βιντεάκια στο youtube το έχω δει και να είναι σταθερός στα 4.478 

και μου έχει μπει τώρα το σαράκι να πουλήσω την arctic και το σαπάκι που μου πρότεινε ο herald και να πάρω καμια γκουμούτσα να δω μήπως τον κρατήσει χαμηλότερα σε θερμοκρασία και κρατήσει και τα ρολόγια αξίζει λέτε η δοκιμη? πια είναι η καλύτερη δυνατή υδρόψυξη που χωράει στο 500dx να τσιμπήσω?

IMG_1462.jpeg

IMG_1461.jpeg

Επεξ/σία από Tambas91
  • Like 1

25 λεπτά πριν, Tambas91 είπε

καλά στο συγκεκριμένο game το πιστεύω ότι βγάζει καλύτερα νούμερα, τα amd σέρνονται... αλλα έτσι για να έχουμε ένα δείγμα αν είναι ας ανεβάσει κάνα video να δούμε πως τα πάει στο συγκεκριμένο σημείο

σε idle είδα μονο διαφορες, 10 βαθμούς κάτω και εκεί που έγραφε 30 watt κατανάλωση το cpu πήγε 6-7(βγάζει νόημα που έπεσε τόσο πολύ η θερμοκρασία) ... έτσι για τη συζήτηση πάντως και επειδή μαλώνετε τόσες σελίδες το hwinfo στα ryzen νομίζω μετράει το ρεύμα του cpu μαζί με του SOC...και εξηγώ: με μερικές δοκιμες που έκανα έχοντας ανοιχτά το hwinfo και το ryzen master παρατήρησα ότι ενώ το ένα γραφει 100 watt περίπου το άλλο γραφει 75 cpu + 15 soc και περισσεύουν και 10 watt ίσως μετράει και κάτι άλλο μαζί? πραγματικά δε ξέρω το αναφέρω μήπως βοηθήσω να βγει κάποιο συμπέρασμα..

κάτι άλλο που παρατήρησα επίσης είναι ότι βάζοντας το kombo strike 3 μαζί με game mode επιλογή από το bios ο επεξεργαστής έφτασε σε κάποια φάση έστω και για λίγο όσο πρόλαβε να είναι κρύος τα 4,5ghz πρώτη φορα το βλέπω να γίνετε αυτό ούτε σε βιντεάκια στο youtube το έχω δει και να είναι σταθερός στα 4.478 

και μου έχει μπει τώρα το σαράκι να πουλήσω την arctic και το σαπάκι που μου πρότεινε ο herald και να πάρω καμια γκουμούτσα να δω μήπως τον κρατήσει χαμηλότερα σε θερμοκρασία και κρατήσει και τα ρολόγια αξίζει λέτε η δοκιμη? πια είναι η καλύτερη δυνατή υδρόψυξη που χωράει στο 500dx να τσιμπήσω?

IMG_1462.jpeg

IMG_1461.jpeg

Αυτο ακριβως το package στα ryzen ειναι cpu+soc στα intel σκετο cpu αν βαλεις και το soc πανε και αυτα οσο γραφει το cpu package στα amd. Απο την αρχη τα λεμε οτι μετρανε διαφορετικα οι αισθητηρες στην καθε πλατφορμα. Αλλιως θα επρεπε να βλεπουμε 25-30watt πριζα για intel και τα κλασικα 55-60 για ryzen αλλα βλεπουμε και στις 2 πλατφορμες τα 55-60. Τα zen 3 ειναι οτι πιο efficiency κυκλοφορουσε μεχρι σημερα και σε idle και σε gaming και τωρα εδωσε τη σκυταλη σε zen 4 και 7000 series. Πιστευω στο μελλον να βγουν αληθινες οι φημες για arrow lake που λενε για 50% + efficiency και 30-40% ipc απο 13th gen γιατι η intel ξεφυγε τελειως σε καταναλωσεις με τις τελευταιες 2 γενιες σε ρευματα και πηγε το efficiency στον πατο. Αλλα το παλευουν να ξανα παρουν τη σκυταλη σιγα σιγα και σε αυτο τον τομεα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θεωρίες επί θεωρίας. Και στα intel SoC μετράει... 

Efficiency στον πάτο, ότι του έρθει του καθένα. Τι να πεις, μιλαμε οποίος αγοράζει amd τσακώνεται με την πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. 

Επεξ/σία από Herald
  • Thanks 1

3 λεπτά πριν, Herald είπε

Θεωρίες επί θεωρίας. Και στα intel SoC μετράει... 

Efficiency στον πάτο, ότι του έρθει του καθένα. Τι να πεις, μιλαμε οποίος αγοράζει amd τσακώνεται με την πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. 

ούτε καν ρε εγώ δε λέω ότι αυτό συμβαίνει... εγώ λέω και κρίνω με τα νούμερα που βλέπω στην οθόνη μου στο ryzen master έγραφε 30watt και 50c όταν έβαλα την επιλογή στο bios πήγε 7 watt και 40c... έχω ανεβάσει και φωτογραφίες

16 λεπτά πριν, Arkin είπε

Αυτο ακριβως το package στα ryzen ειναι cpu+soc στα intel σκετο cpu αν βαλεις και το soc πανε και αυτα οσο γραφει το cpu package στα amd. Απο την αρχη τα λεμε οτι μετρανε διαφορετικα οι αισθητηρες στην καθε πλατφορμα. Αλλιως θα επρεπε να βλεπουμε 25-30watt πριζα για intel και τα κλασικα 55-60 για ryzen αλλα βλεπουμε και στις 2 πλατφορμες τα 55-60. Τα zen 3 ειναι οτι πιο efficiency κυκλοφορουσε μεχρι σημερα και σε idle και σε gaming και τωρα εδωσε τη σκυταλη σε zen 4 και 7000 series. Πιστευω στο μελλον να βγουν αληθινες οι φημες για arrow lake που λενε για 50% + efficiency και 30-40% ipc απο 13th gen γιατι η intel ξεφυγε τελειως σε καταναλωσεις με τις τελευταιες 2 γενιες σε ρευματα και πηγε το efficiency στον πατο. Αλλα το παλευουν να ξανα παρουν τη σκυταλη σιγα σιγα και σε αυτο τον τομεα. 

δεν γνωρίζω τι γίνετε... το 3D είναι τσιπάκι με πολλές ιδιοτροπίες... ο κώστας (που εγώ προσωπικά τον εμπιστεύομαι και τον herald) λέει πάνω κάτω αυτά που λέει ο herald έχοντας δοκιμάσει όμως 5800x, άλλο chip τελείως... θα ήταν ενδιαφέρον να δοκιμάσει και αυτό να δούμε τι ισχύει 

εγώ λέω απλά αυτά που βλέπω στην οθόνη μου και βγάζω κάποια συμπεράσματα σαν αρχάριος που ίσως είναι και λάθος... υπάρχει περίπτωση να δείχνει λάθος νούμερα το ryzen master? και αυτό με σένσορες δε τα μετράει?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...