kostas_anes Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 2 λεπτά πριν, Arkin είπε Αρα πιστεύεις ότι μετράει λάθος και το ρολόι της ΔΕΗ που με έχουν βάλει? Αν είναι έτσι πάσο ας τα βγάλουμε όλα λάθος. Ισως, δεν μπορω να σου πω. Μια χαρα μπορει να μετραει και ο μετρητης σου και πιθανοτατα το κανει. Η σιγουρια σας ομως ειναι αυτο που με εκπλησσει και μου γυρναει το ματι καθε φορα. Εγω δεν ειμαι σιγουρος 100% για τις δικες μου μετρησεις, αλλα ειστε εσεις που ουτε εμφανως αδιαβλητη μεθοδολογια εχετε, ουτε εξακριβωμενο εξοπλοσμο. Και εδω μιλαμε για μετρησεις που λογω μεγεθων, ειναι πολυ σημαντικη η ακριβεια. Ε οταν ερχεται ο αλλος να μου πει οτι ο εργαστηριακος ελεγχος που εκανα ειναι λαθος, με ενα power meter, καπου οπα 😂
Arkin Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Μόλις τώρα, Herald είπε Denial απλά Από μεριά σου σίγουρα γιατί βγάζεις λάθος τον μετρητή της ΔΕΗ τον ψηφιακό.
Herald Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Just now, Arkin said: Από μεριά σου σίγουρα γιατί βγάζεις λάθος τον μετρητή της ΔΕΗ τον ψηφιακό. Ωραία ο kostas μέτρησε τα υπόλοιπα ryzen τα οποία τραβάνε περισσότερα από τα Intel. Ο δικός σου είναι εξαίρεση και τραβάει λιγότερα, αλλά στο εδώ νήμα δεν μιλάμε για τον δικό σου που τραβάει λιγότερα, μιλάμε για τους υπόλοιπους ryzen. Eυχαριστημένος?
Arkin Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Μόλις τώρα, kostas_anes είπε Ισως, δεν μπορω να σου πω. Μια χαρα μπορει να μετραει και ο μετρητης σου και πιθανοτατα το κανει. Η σιγουρια σας ομως ειναι αυτο που με εκπλησσει και μου γυρναει το ματι καθε φορα. Εγω δεν ειμαι σιγουρος 100% για τις δικες μου μετρησεις, αλλα ειστε εσεις που ουτε εμφανως αδιαβλητη μεθοδολογια εχετε, ουτε εξακριβωμενο εξοπλοσμο. Και εδω μιλαμε για μετρησεις που λογω μεγεθων, ειναι πολυ σημαντικη η ακριβεια. Ε οταν ερχεται ο αλλος να μου πει οτι ο εργαστηριακος ελεγχος που εκανα ειναι λαθος, με ενα power meter, καπου οπα 😂 Όχι σιγουριά αλλά όταν έχω ελέγξει τόσα watt τοστιέρα τόσα watt ανεμιστήρα όλο το σπίτι και δείχνει σωστά ρολόι δεη και μετρητής τότε τον θεωρώ αξιόπιστο. 1 λεπτό πριν, Herald είπε Ωραία ο kostas μέτρησε τα υπόλοιπα ryzen τα οποία τραβάνε περισσότερα από τα Intel. Ο δικός σου είναι εξαίρεση και τραβάει λιγότερα, αλλά στο εδώ νήμα δεν μιλάμε για τον δικό σου που τραβάει λιγότερα, μιλάμε για τους υπόλοιπους ryzen. Eυχαριστημένος? Δεν ξερω πόσο καιει ξέρω πόσο τραβάει ολος ο πύργος αυτό μέτρησα όχι σκέτο cpu.
Herald Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Just now, Arkin said: Όχι σιγουριά αλλά όταν έχω ελέγξει τόσα watt τοστιέρα τόσα watt ανεμιστήρα όλο το σπίτι και δείχνει σωστά ρολόι δεη και μετρητής τότε τον θεωρώ αξιόπιστο. Αποκλείεται ο δικός μου να μην είναι αξιόπιστος? 1 minute ago, Arkin said: Δεν ξερω πόσο καιει ξέρω πόσο τραβάει ολος ο πύργος αυτό μέτρησα όχι σκέτο cpu. Μα δεν μας νοιάζει πόσο τρααβάει ο πύργος, το θέμα άνοιξε για τα CPU
Arkin Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Μόλις τώρα, Herald είπε Αποκλείεται ο δικός μου να μην είναι αξιόπιστος? Μπορεί να μην είναι αυτό λέω από την αρχή αλλά δεν ακούς. Δοκίμασε και άλλον αυτό έγραψα. Εγώ τον έλεγξα και με το ρολόι της ΔΕΗ και τον έχω πολλά χρόνια από το 2018 τον θεωρώ 99.9% αξιόπιστο.
Herald Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Just now, Arkin said: Μπορεί να μην είναι αυτό λέω από την αρχή αλλά δεν ακούς. Δοκίμασε και άλλον αυτό έγραψα. Εγώ τον έλεγξα και με το ρολόι της ΔΕΗ και τον έχω πολλά χρόνια από το 2018 τον θεωρώ 99.9% αξιόπιστο. E άρα τι κάθεσαι και συγκρίνεις watt μεταξύ διαφορετικών συστημάτων και διαφορετικών μετρητών και βγάζεις και συμπέρασμα πανάθεμα σε Ρε συ συγκεντρώσου λίγο. Ας πούμε ο μετρητής σου είναι 1500% σωστός, δεν λέω ότι αποκλείεται. Και ας πούμε ότι σου δείνχνει 50w σε idle. Οι μετρήσεις του kostas μας δείχνουν πως αν είχες Intel αντί για 50w θα είχες 30w. Αυτό δεν χωράει αμφισβήτησης 1
Aten-Ra Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 5 minutes ago, Herald said: Και ας πούμε ότι σου δείνχνει 50w σε idle. Οι μετρήσεις του kostas μας δείχνουν πως αν είχες Intel αντί για 50w θα είχες 30w. Αυτό δεν χωράει αμφισβήτησης nop Άλλο πράγμα έδειξαν οι μετρήσεις του Kostas και σίγουρα όχι την κατανάλωση όλου του συστήματος από την πρίζα. 1
SabotazNic Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Μαλωνετε για +2w σε amd idle στην πραγματικοτητα, και -3/4w σε intel? Καταλαβαινω κατι λαθος απο τα 2 πινακακια?
Herald Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 14 minutes ago, SabotazNic said: Μαλωνετε για +2w σε amd idle στην πραγματικοτητα, και -3/4w σε intel? Καταλαβαινω κατι λαθος απο τα 2 πινακακια? Μάλλον. Τα μικρά Ryzen τραβανε 25-30 σε idle, χωρίς να κάνουν τίποτα. Τα μεγάλα (5900 5950 7950 κλπα) και τα 3d λογικά θα τραβάνε ακόμα παραπάνω αλλά δεν έχουμε μετρήσεις. Δεν θα μου έκανε εντύπωση να βλέπαμε 40 και 50 στα μεγάλα Τα μεγάλα intel 12 και 13 gen πέφτουν σε κάτω από 5w.
Jts Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, kostas_anes είπε Εισαγωγή Γνωστό στους περισσότερους, αν όχι σε όλους τους συχνούς θαμώνες του forum, το ατελείωτο VS battle μεταξύ AMD και Intel που λαμβάνει χώρα από αρχής χρόνου. Προηγουμένως, εκεί κάπου το 2016 που μπήκα και εγώ στο τρυπάκι, η κύρια μάχη αφορούσε τις επιδόσεις και το VFM, με τους χρήστες να γεμίζουν σελίδες ολόκληρες με γνώμες (εμπεριστατωμένες και μη) για το ποιά ήτο η πιο συμφέρουσα εταιρεία. Εν έτη 2022 και '23, η διαμάχη αυτή άλλαξε ελαφρώς χαρακτήρα και μιας και οι δύο εταιρείες προσφέρουν πολύ παραπλήσια προϊόντα σε επιδόσεις και κόστος, το κυριότερο θέμα που απασχολεί πλέον είναι οι καταναλώσεις (και γνωμούλα μου, με το που έχει πάει η kWh, όχι άδικα). Προσωπικά δεν τάσσομαι σε καμία πλευρά, όπως δεν τάχθηκα ποτέ. Έχοντας αναλάβει τον ρόλο του reviewer τα τελευταία 5 χρόνια, τάσσομαι μόνο υπέρ της αλήθειας και της διαφάνειας. Για άλλη μια φορά λοιπόν, επειδή πολλά έχουν ειπωθεί από τους υποστηρικτές και των δύο πλευρών, χωρίς εξ ολοκλήρου χειροπιαστά στοιχεία και με πολύ αντικρουόμενα επιχειρήματα, πήρα την πρωτοβουλία να πάρω μετρήσεις ισχύος σε επίπεδο hardware για τους εξής λόγους: Επαλήθευση της αξιοπιστίας του HWInfo και των μετρήσεων που απεικονίζει, μιας και αρκετοί το αμφισβητούν. Προσωπική περιέργεια γιατί είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον θέμα. Διασαφήνιση του επιπέδου στατικής κατανάλωσης ισχύος του Infinity Fabric της AMD και του πως επηρεάζει τις καταναλώσεις σε ηρεμία. Μεθοδολογία και Υλικό Η μεθοδολογία βασίζεται στον νόμο του Ωμ, ο οποίος ορίζει πως το ρεύμα που διαρρέει μία αντίσταση R, είναι ίσο με το πηλίκο της διαφοράς δυναμικού στα άκρα της ως προς την τιμή της αντίστασης (I = V/R) και παράλληλα στον κανόνα του Κίρκχοφ για την Ένταση του ρεύματος (KCL), o οποίος ορίζει πως το άθροισμα του ρεύματος που εισέρχεται και εξέρχεται από έναν κόμβο, είναι ίσο με μηδέν. Το κύκλωμα τροφοδοσίας του CPU, σε μία μητρική δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, όμως απαιτείται προσοχή σε μερικά σημεία. Το κύκλωμα τροφοδοτείται από το 12V Rail του τροφοδοτικού και στην συνέχεια είναι συνδεδεμένοι παράλληλα πυκνωτές για εξομάλυνση της τάσης, που οδηγούν σε buck converters συνδεδεμένους παράλληλα, τις ονομαζόμενες φάσεις. Από εκεί, η κάθε φάση στην έξοδο συνενώνεται σε κοινό κόμβο και καταλήγει στο CPU και μετέπειτα από εκεί, στην γη. Για τις ανάγκες του πειράματος και επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα μέτρησης απευθείας πριν το CPU, το μέρος του κυκλώματος πυκνωτές-φάσεις-CPU θεωρείται μαύρο κουτί και η καταναλισκόμενη ισχύς που μετρήθηκε, αφορά το σύνολο του. Με βάση τα παραπάνω, αν μεταξύ της τροφοδοσίας και του φορτίου, συνδεθεί μία μικρή αντίσταση (shunt) γνωστής και ελάχιστα μεταβαλλόμενης τιμής (σ.σ η αντίσταση ενός αγωγού εξαρτάται από την θερμοκρασία του), το ρεύμα το οποίο την διαρρέει θα είναι κοινό με το ρεύμα στο φορτίο και παράλληλα, αντίστοιχο με την πτώση τάσης πάνω σε αυτήν. Συνεπώς, μετρώντας την πτώση τάσης στην αντίσταση με βάση τον προαναφερόμενο τύπο και γνωρίζοντας την τάση τροφοδοσίας του κυκλώματος, μπορούμε να υπολογίσουμε την καταναλισκόμενη ισχύ σε Watt (P = I * V). Παρακάτω παρατίθεται ένα απλό κυκλωματικό σχέδιο: Για την πραγματοποίηση των μετρήσεων, χρησιμοποιήθηκαν τα εξής όργανα: Αντίσταση Shunt 30A/75mV FA-02 0.5%. Brymen BM786 EEVBlog Edition, για μέτρηση πτώσης τάσης στην αντίσταση shunt. Mastech MS8239C, για μέτρηση του 12V Rail στο EPS connector. Rigol 1054Z (αναβαθμισμένος σε 1104Z), για παλμογράφηση τάσης στην αντίσταση shunt. Energenie Power Meter για ενδεικτικές καταναλώσεις συστήματος στην πρίζα. Ως Συσκευές υπό Εξέταση (DUT), χρησιμοποιήθηκαν τα εξής συστήματα: 1. Σύστημα AMD: CPU: R7 5800X Mobo: MSI B550 Gaming Carbon WiFi RAM: Crucial Ballistix 3600MHz CL16 32GB (χρησιμοποιήθηκε XMP) GPU: Colorful GT 1030 4GB Disks: 2x NVMe (Gen3 + Gen4), 3x SATA III SSD 2x LED Strips (500DX) + 4x Case Fans + CPU Cooler Fan PSU: CoolerMaster V1000 80+ Platinum 2. Σύστημα Intel: CPU: i5 11500 Mobo: ASUS Z590-Plus TUF Gaming RAM: Crucial Ballistix 3600MHz CL16 32GB (χρησιμοποιήθηκε XMP) GPU: Colorful GT 1030 4GB Disks: 3x NVMe, 1x SATA III SSD Arctic Liquid Freezer II 420 (Pump + 3x Fans) PSU: Segotep KL-1250 80+ Gold Αποτελέσματα Μετρήσεων Παρακάτω παρατίθενται τα αποτελέσματα των μετρήσεων για κάθε σύστημα: Σύστημα AMD Σύστημα Intel Σχόλια - Συμπέρασμα Από τις μετρήσεις μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής: Το HWInfo προσφέρει αρκετά καλές μετρήσεις, εκτός από idle, όπου τα νούμερα που δίνει έχουν σημαντική διαφορά σε σχέση με την πραγματική κατανάλωση. Το polling των αισθητήρων που κάνει το HWInfo ανεβάζει τις καταναλώσεις σε idle και ως συνέπεια ποτέ δεν θα μπορούσε να δώσει τις πραγματικές καταναλώσεις. Το intel σύστημα φαίνεται να είναι πολύ πιο power efficient σε idle, με την AMD να έχει εμφανές θέμα λόγω Infinity Fabric (10W διαφορά από 1800MHz -> 1333MHz) Μεταβολές στην τάση τροφοδοσίας σε σχέση με το VID, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις μετρήσεις σημαντικά. Πιθανό να είναι per mobo vendor basis ή να επηρεάζει μόνο ADL και πάνω; Αυτά τα ολίγα. Θα ανέβει και βιντεάκι με λίγες παραπάνω λεπτομέρειες σε κάποια φάση, μάλλον όταν ξεμπερδέψω με εξεταστική. Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ερώτηση και παράλληλα κάνω ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον θέλει να μου δανείσει το σύστημά του, έτσι ώστε να πραγματοποιήσω παρόμοιες μετρήσεις για να έχουμε καλύτερη εικόνα για νεότερες πλατφόρμες. Να ρωτήσω εγώ τι σημαίνει EPS current(in mV); Το ρεύμα(current) μετριέται σε Ampere. Δεν το λέω ειρωνικά, απλά για να καταλάβω. Edit: Οκ την πτώση τάσης εννοούσες αλλά όπως το έχεις στο διάγραμμα σε μπερδεύει. Αν έχεις όρεξη να το συμπληρώσεις βάλε την ένταση που προκύπτει απ'την εξίσωση και την πτώση τάσης σε παρένθεση ώστε να είναι πιο ευανάγνωστο. Επεξ/σία 25 Ιουνίου 2023 από Jts
AlexandrosKle Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 56 λεπτά πριν, Herald είπε Έτσι είναι, denial over 9thousandz Μου έχουν τελειώσει τα reactions ρε μπαγάσα😁 Τώρα για τους υπέρμαχους του power meter - "δεν ξέρουμε την συνολική κατανάλωση του συστήματος" Ο Κώστας μέτρησε και με power meter όλο το σύστημα. Δεν το είδατε; Σε idle έχουμε: 11500 - 65W 5800X - 89W Το παραμύθι εδώ τελειώνει. Επεξ/σία 25 Ιουνίου 2023 από AlexandrosKle 2
kostas_anes Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 Μέλος Δημοσ. 25 Ιουνίου 2023 7 λεπτά πριν, Jts είπε Να ρωτήσω εγώ τι σημαίνει EPS current(in mV); Το ρεύμα(current) μετριέται σε Ampere. Δεν το λέω ειρωνικά, απλά για να καταλάβω. Edit: Οκ την πτώση τάσης εννοούσες αλλά όπως το έχεις στο διάγραμμα σε μπερδεύει. Ναι πτωση τασης και ειναι ετσι για να βγει η συναρτηση στο excel. Αμα θελετε τα αμπερ ακριβώς, πολλαπλασιαστε * 0.4. P = EPS voltage * EPS Current(mV) * 0.4 Απο τους τυπους που εχω παραθεσει στην μεθοδολογια βγαινει το παραπανω
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα